Actele de stare civilă ale cetăţenilor români întocmite de autorităţile străine, se transcriu obligatoriu în registrele de stare civilă române, în termen de 6 luni de la înregistrarea actului sau faptului de stare civilă la autoritățile străine, respectiv de la data dobândirii/redobândirii cetățeniei române.
Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civilă procurate din străinătate, pentru cetăţenii români, se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul conform al Serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor.
Cererile de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă se pot depune la oricare S.P.C.L.E.P./primărie din cadrul unităţii administrativ-teritoriale unde aceste servicii nu sunt constituite, care va transmite dosarul electronic ofiţerului de stare civilă competent, după cum urmează:
- la domiciliul unuia dintre părinți, în cazul certificatelor/extraselor de naștere;
- la domiciliul comun al soților, iar dacă au domicilii diferite, la oricare dintre cele două S.P.C.L.E.P. sau primării de domiciliu din țară, în cazul certificatelor/extraselor de deces;
- la domiciliul solicitantului sau primăria ultimului loc de domiciliu avut în țară de către persoana decedată; în cazul solicitanților C.R.D.S., la domiciliul avut în țară de către decedat.
Cererile de transcriere privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, cu excepţia celor care au redobândit cetăţenia română sau cărora li s-a acordat cetăţenia română, în temeiul prevederilor art. 10 și 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, se soluţionează cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul conform al şefului D.S.C. - Sector 1.
Cererile de transcriere privind cetăţenii români care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetăţenia română se depun şi se soluţionează potrivit art. 41 alin. (7) - (10) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.