Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > insemne nationale > drapelul Romaniei
 
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare
        

Drapelul Romaniei

Drapelul Romaniei este un tricolor: rosu, galben si albastru. EI nu a suferit transformari majore de-a lungul istoriei. Doar distributia culorilor (in materie de proportie si pozitie) s-a schimbat intr-o anumita masura, fiind egalizata dupa Revolutia de la 1848 cand, sub impactul spiritului revolutionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel national steagul standard cu trei culori. Documente sigilografice atesta faptul ca in unele epoci istorice, drapelul romanesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu rosul in partea superioara, galbenul in mijloc si albastrul la baza. De asemenea, proportia culorilor nu a fost aceeasi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare).
Esentialmente, cele trei culori atat de dragi romanilor pot fi identificate pe steaguri datand din vremea lui Mihai Viteazul si chiar Stefan cel Mare. Mai mult decat atat, cercetari de data recenta indica prezenta lor chiar pe stindardul dac existent pe Columna lui Traian din Roma. Acest steag avea o forma speciala: un cap de lup din metal stralucitor, de care atarnau lungi panglici colorate.
In momentul in care batea vantul, steagul emitea un suierat care avea darul de a inspaimanta dusmanul si incuraja pe cei care-l purtau in lupta. In momente critice, ascunderea stindardului pentru a nu cadea in mainile inamicului era un obicei comun mai multor popoare, incluzandu-i pe daci, dacoromani si romani. Un astfel de steag ascuns a fost cel apartinand lui Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei de la 1821. Cand Revolutia a fost inabusita, capitanii lui Tudor au hotarat arderea steagului intr-o curte.
De-abia 60 de ani mai tarziu, in 1882, steagul a fost gasit, reconditionat si adus la Bucuresti, capitala tarii, fiind depus, in urma unei ceremonii speciale, la Casa Armatei (azi Cercul Militar Central). Revolutia lui Tudor Vladimirescu de la 1821 a ajutat tara sa se elibereze de sub jugul domnitorilor fanarioti impusi de Imperiul Otoman in Tara Romaneasca si Moldova la inceputul sec. al XVIII-lea (domnitorii fanarioti veneau dintr-un cartier al Constantinopolelui, numit Fanar, si erau straini impusi tarii de sultan ca simpli administratori).
Drapelul, stindardul, steagul sunt simboluri profunde, legate de istoria, de rezistenta poporului si de secretul supravietuirii sale.
Tricolorul romanesc (culorile rosu, galben si albastru se gasesc, de asemenea, si pe stema Romaniei) a rezistat ca simbol chiar si dupa venirea comunismului in aceasta tara, cand intreaga heraldica a satelitilor U.R.S.S.-ului era caricaturizata. De-a lungul timpului, poezii si imnuri au fost dedicate tricolorului romanesc; unul dintre acestea, "Trei culori" compus de Ciprian Porumbescu, avand o melodie mobilizatoare, este unul dintre cele mai iubite cantece ale romanilor.
Drapelul Romaniei are culorile plasate vertical precum urmeaza: albastru (la lance), galben (in mijloc) si rosu (in afara). Latimea fiecarei culori este de o treime din lungime. Albastrul este cobalt, galbenul - crom, iar rosul - vermillion.