Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > cultura > filarmonica de stat
 
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare
  Filarmonica de Stat Tirgu-Mures .: Website :.


Fragment muzical
     În peisajul artistic al municipiului Târgu Mureș Filarmonica de Stat are un rol important și bine definit.
De fapt, încă la mijlocul secolului XIX în oraș exista o viață muzicală intensă susținută de diferite formații instrumentale și corale care funcționau într-un cadru organizat.
     Construirea Palatului Culturii în 1913 a însemnat o cotitură majoră în viața muzicală a urbei. În acest minunat templu al artelor și-a început imediat activitatea Conservatorul Municipal, profesorii și studenții Conservatorului alcătuind în scurt timp o orchestră simfonică.
     În anul 1950 orchestra a primit statutul de Filarmonică de Stat iar la începutul anilor 60 a fost înființat și Corul mixt, lucru care a permis abordarea unui repertoriu complex și exigent ce cuprinde majoritatea genurilor muzicale din toate epocile, inclusiv creația muzicală contemporană.
     Pe parcursul existenței de peste o jumătate de secol pe scena de concert a Filarmonicii Târgumureșene au evoluat dirijori și soliști de renume din țară și de peste hotare.
     Un rol important în evoluția artistică a instituției l-au avut compozitorul Csíky Boldizsár și dirijorul Szalman Lóránt.

     Pe lângă concertele de la sediu și din alte localități din țară (inclusiv București) orchestra simfonică a întreprins turnee de succes în R.Ungară, Austria, Elveția, Germania, Franța, Anglia, Irlanda, Suedia, fosta Uniune Sovietică, Belgia, Italia, Spania, Japonia. De asemenea orchestra are foarte multe înregistrări radio, de televiziune și discografice. Dirijorul permanent al orchestrei este japonezul Shinya Ozaki.
      Și Corul Mixt a susținut numeroase concerte la sediu, în țară precum și în multe țări din Europa. Din 1990 dirijorul corului este Vasile Cazan.
     Activitatea artistică a Filarmonicii de Stat Tg.Mureș se desfășoară în stagiuni permanente cu concerte săptămânale cărora li se adaugă și trei festivaluri anuale tradiționale: "Zilele Muzicale Târgumureșene" în luna mai, Festivalul Internațional "In memoriam Constantin Silvestri" în luna octombrie și "Musica Sacra" în luna decembrie.