Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > cultura > biblioteca judeteana
 
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare

SECTIA DE ARTA

Sectia de arta Sala audio

     Situata la etajul intâi al cladirii Bibliotecii Telekiana, Sectia de Arta a Bibliotecii Judetene Mures se afla sub emanatia unui trecut prin excelenta cultural. In cele trei sali de care aceasta dispune, cititorii de astazi gasesc, pe lânga cartile de specialitate din domeniile esteticii, artei plastice, muzicii si teatrologiei, albume, dictionare, lexicoane si partituri, existând posibilitatea imprumutului la domiciliu. Dictionarele si lexicoanele sunt in limbile româna, maghiara, engleza si franceza.
     Unul dintre aspectele care individualizeaza Sectia de Arta iI constituie bogata sa colectie de inregistrari, pe o gama larga de suporturi audio, care poate fi audiata prin intermediul unei aparaturi modeme. Vasta colectie de carte si discuri, casete, benzi magnetice, CD-uri, poate satisface exigentele unui public larg, de la iubitorii de arta si muzica dornici sa isi largeasca orizontul cultural, si pâna la specialistii in domeniu, care pot efectua aici documentari pentru studii aprofundate. In oferta de carte a Sectiei de Arta se numara câteva titluri aparte, printre care: "Hronicul muzicii românesti (Epoca straveche, veche si medievala)" si "Studii de etnomuzicologie si bizantinologie", aparute la Editura Muzicala a Uniunii Compozitorilor, "Pagini din istoria muzicii românesti" si "Scrisori si documente" de George Breazul.
     De asemenea, doua volume (facsimil si transcrieri) "Codex Caioni", o culegere in notatie de tabulatura pentru orga, din secolul XVII, ce face parte din colectia "Musicalia Danubiana". Tratate de "Teoria muzicii", "Armonie", "Contrapunct", "Folclor muzical", "!storia muzicii universale", monografii ale compozitorilor, interpretilor, studii critice, cronici, folclor, albume de pictura universala si autohtona - sunt doar câteva titluri solicitate in mod frecvent de cititori. In cadrul colectiei de discuri, Sectia de Arta detine, printre altele, inregistrari rare, apartinând unor editii restrânse din Fonoteca de Aur a Institutului de Cercetari Etnologice si Dialectologice, sau a Societatii Compozitorilor Români. Tot in seria materialelor audio de mare valoare, Sectia de Arta pune la dispozitia auditorilor inregistrari celebre, având drept protagonisti interpreti si dirijori de marca - integrale de opere, integrale de simfonii, concerte, piese de teatru s.a.
     Printre discurile-document, considerate adevarate "bijuterii muzicale", iubitorii de folclor se pot delecta cu inregistrarile sub titlul "Tarafuri traditionale românesti" din zona Bucovinei, a Câmpiei Transilvane sau din Ilfov-Vlasca-Teleorman. Aceste inregistrari contin jocuri populare culese din perioada interbelica si pâna in anul 1956. Ultimul disc include si cântece epice, cântece de nunta, melodii de joc, cântece de dragoste.
     Iubitorii de muzica clasica pot alege colectiile Mozart - Simfoniile complete cu Orchestra Filarmonicii italiene, Concertele pentru pian interpretate de Camerata Academica din Salzburg, sau Beethoven - concerte cu Orchestra Simfonica din Berlin. Cei care indragesc opera pot asculta voci celebre in operele lui Verdi, Puccini, Bizet s.a. Corul Madrigal este prezent in colectia de CD-uri cu piese renascentiste, colinde si piese ale compozitorilor români inaintasi. Pe benzile magnetice Sectia de Arta detine inregistrari deosebite cu interpreti de mare valoare, ca Dinu Lipatti -Preludii si Corale de Bach, David Oistrah, vioara -Mozart, Emil Gilels, pian -Beethoven, sau Yehudi Menuhin, vioara - Enescu. Pe de alta parte, pretentiile diverse ale publicului auditor pot fi satisfacute pâna la inregistrari mai putin obisnuite, cum ar fi triluri de pasari sau sunete ale animalelor marine.
     Concomitent cu evolutia tehnologiei moderne, Sectia de Arta isi imbogateste fondul muzical cu o colectie de CD-uri clasificate pe forme si genuri muzicale. Aceste inregistrari de inalta calitate provin atât de la case de discuri autohtone, cât si din strainatate.
     Preocuparea pentru formarea si intretinerea apetitului muzical al publicului tânar muresean constituie o alta caracteristica a Sectiei de Arta, materializându-se prin organizarea unor manifestari sub forma de auditii pe tematici diverse, medalioane muzicale si expozitii de pictura.