Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorităţi | Legislaţie | Sesizări |   Cultura   
home > cultura > biblioteca judeteana
 
 Hotărâri
 Dispoziţii
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituţii subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituţia Prefectului
 e-guvernare

SECTIA DE INFORMARE BIBLIOGRAFICA

Sectia de informare bibliografica Redactare pe calculator

     Activitatea serviciului de Informare bibliografica profilata de fapt pe bibliografie locala isi are inceputurile in anii 1950, revigorându-se si reorientându-si activitatea in ultimul deceniu.
     Bibliografia locala este consacrata studiului si propagarii publicatiilor periodice si altor documente care contin informatii privitoare la istoria, geografia, economia, viata social-politica si culturala a unui anumit teritoriu.
     Asadar, in activitatea noastra zilnica, in aceasta sectie a Bibliotecii Judetene Mures, depistam, sistematizam si valorificam acele informatii care se refera la judetul nostru.
Una dintre modalitatile de valorificare a bogatiei de informatii locale existente in biblioteca o constituie publicarea acestora. Publicatiile locale bibliografice, insa, intotdeauna au la baza cataloage intocmite cu mare grija. La noi aceste catoloage se pastreaza separat :
      -publicatiile periodice (ziare, reviste, anuare, calendare, almanahuri, foi volante) editate si tiparite in judetul Mures dupa 1990;
      -cartile, albumele hartile editate si tiparite in judetul Mures dupa 1990;
      -cartile care prin continutul lor se refera la judetul Mures, aparute dupa 1990, indiferent de locul editarii / tiparirii lor;
      -cartile autorilor mureseni, aparute dupa 1990, indiferent de locul editarii / tiparirii lor;
     Pe lânga aceste cataloage, sectia de bibliografie locala are ca instrumente de informare
      -catalogul "Personalia", care cuprinde fisa bio-bibliografica (completata sau partiala) a personalitatilor muresene din toate domeniile si, in decursul vremii;
      -fisierul articolelor din presa locala (si nu numai ) aparute, dupa 1990, cu referiri locale.
     Folosindu-ne de aceste cataloage si fisiere, se elaboreaza si se publica in volume separate acele bibliografii locale curente care nadajduim ca sunt instrumente utile si stiintifice ce deservesc cercetarea locala.
     Prima bibliografie locala in ordinea cronologica a publicarii este "Bibliografia publicatiilor periodice = Idoszaki kiadványok bibliográfiája : 23 dec. 1989 - 31 dec. 1994" redactata de Fülöp Mária in 1995. Lucrarea constituie primul volum din seria "Bibliografii muresene"si insumeaza 135 de titluri, cu descrierea bibliografica, numerotate si ordonate alfabetic. Aparatul critic format din sapte tipuri de indici (dupa continut, de nume, de autori colectivi, de edituri si tipografii, geografic, cronologic si de ISSN) faciliteaza regasirea publicatiilor si informatiilor din descriere.
     La un interval de doar doi ani, in anul 1997 apare cel de al doilea volum, din seria "Bibliografii muresene", cu titlul "Bibliografia cartilor, albumelor hartilor editate in judetul Mures = A Maros megyében kiadott könyvek, albumok, térképek bibliográfiája : 1990-1995" elaborata, ca si prima, de Fülöp Mária. 524 de carti sunt insirate dupa continutul lor conform Clasificarii Zecimale Universale in zece mari clase si subcapitole si descrise bibliografic conform normelor ISBD(M). Semnalam acele volume, care in continutul lor au referiri locale, iar in adnotari succinte se evidentiaza aceste informatii. Informatiile grupate in cei 7 indici de la capatul lucrarii releva foarte bine multe din aspectele si nuantele societatii spirituale si economice muresene din perioada oglindita in bibliografie.
     In anul 2000 au vazut lumina tiparului doua bibliografii de mare interes : un dictionar biobibliografic al scriitorilor români mureseni si o bibliografie a periodicelor muresene intre 1795 - 1972.
     Dictionarul biobibliografic "Scriitori români mureseni" a fost intocmit de Ana Cosma si este o lucrare de pionierat in judetul Mures. Autoarea a lucrat timp de patru ani la identificarea si cercetarea amanuntita a operei celor 221 de scriitori cuprinsi in dictionar avându-i colaboratori pe Fülöp Mária si Vintila - Szász Anna.
Fiind o lucrare bibliografica descrierile de documente scrise, mentionate in medalioane, sunt specific bibliografice.
     "Publicatiile periodice muresene = Maros megyei idoszaki kiadványok bibliográfiája: 1795 - 1972" , intocmita de Dimitrie Poptamas si Mózes Júlia constituie una dintre cele mai valoroase carti de referinta pentru istoria judetului Mures. Ea are meritul de a fi cuprins 177 de ani de publicistica mureseana, in cadrul a peste 350 pagini si 547 de titluri de periodice. Partea de bibliografie propriu-zisa este completata de un aparat critic foarte util, alcatuit dintr-un indice de materii, indice cronologic, geografic, de edituri si tipografii, de nume, precum si o bibliografie a principalelor lucrari consultate si a prescurtarilor folosite. La un interval de un an, in 2001, a vazut lumina tiparului continuarea primei bibliografii muresene, cea a publicatiilor periodice. Daca primul volum oglindeste presa locala mureseana pe o perioada de cinci ani ( 1990 - 1994 ), cu noul volum se intregeste acest "peisaj" al productiei de periodice cu inca cinci ani , conturându-se astfel imaginea presei muresene in ultimul deceniu al secolului al XX-lea.
     "Bibliografia publicatiilor periodice = Idoszaki kiadványok bibliográfiája: 1995 - 2000" a fost elaborata de Vintila Anna si respecta conceptia de descriere a primului volum.
     Numarul publicatiilor inregistrate este 390. Din acestea, 377 de periodice sunt tiparite si editate intre 1995 si 2000 si 13 tiparite inainte de 1995 ( parvenite bibliotecii ulterior ).
     Criteriul primordial de includere in sirul publicatiilor periodice muresene a fost locul de tiparire. Sunt cuprinse in bibliografie 13 titluri care desi nu au fost editate in judetul Mures, totusi sunt publicatii muresene, deoarece au fost tiparite aici. Cu o puternica constientizare a nevoii lor, Biblioteca Judeteana Mures si-a propus elaborarea si publicarea in viitor a altor câteva bibliografii locale, care si-ar aduce aportul la completarea imaginii intelectuale si materiale ale judetului nostru. Acestea sunt urmatoarele : "Bibliografia cartilor, hartilor, albumelor muresene( 1996 - 2000 )", "Bibliografia cartilor, albumelor, hartilor cu referiri muresene( 1990 - 2000)","Dictionarul oamenilor de stiinta mureseni".