Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > cultura > biblioteca judeteana
 
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare

CARTEA TEHNICA

Sectia Cartea Tehnica Servirea cititorilor

     Sectia "Cartea tehnica" este o expresie a legaturii dintre traditie si noutate. Traditia nu trebuie sa fie considerata ceva static. Infiintata in anul 1974 din dorinta de a separa fondul de carte stiintifica de cel beletristic, sectia "Cartea tehnica" a Bibliotecii Judetene Mures a ajuns astazi la 32 de mii de volumei. Suntem martorii modernizarii tehnologiilor de informatizare. Cartea nu va dispare iar biblioteca va avea tot mai mult un rol de mediator intre traditie si inovatie.
     Accesul liber la raft nu insemneamna abandonarea cititorilor printre rafturi. Schimbarea mentalitatii bibliotecarului din simplu observator in indrumator al cititorului se numara printre prioritatile activitatii noastre. Fluxul de cititori, mai ales elevi si studenti, ne face sa intensificam activitatea cu publicul prin indrumarea utilizatorilor spre folosirea cataloagelor, recomandarea rafturilor tematice, a vitrinelor, acordarea de informatii faptice, organizarea de expozitii fotografice in holul sectiei. Am creat si perfectionat un instrument de informare cum in putine biblioteci din tara se gaseste: catalogul analitic pe subiecte din domeniile electronica, electrotehnica, informatica, constructii de masini. Acesta imbina traditia cu modernitatea si cuprinde publicatiile aparute dupa 1975 si pâna in prezent. Catalogul pune in valoare continutul cartii si ofera informatii rapide.
     Pentru a veni in sprijinul elevilor la intocmirea referatelor, tinem la zi fisierul analitic "Personalitati ale stiintei si tehnicii românesti si universale" . Utilizatorul este punctul de plecare si punctul de sosire a fiecarei activitati. In acest context, sectia si-a diversificat activitatile pentru utilizatori. Alaturi de serviciile traditionale - catalogul alfabetic, catalogul sistematic, catalogul analitic pe subiecte, fisierul "Personalitati", catalogul "Noutati"- se dezvolta si serviciile moderne - avem in vedere baza de date. Tehnologiile informationale ii determina pe utilizatori sa-si regândeasca cererile de informare. Se observa ca cititorii vin la biblioteca pentru a cauta informatii intr-o problema personala, si nu numai cu scop cultural sau educativ. Biblioteca ii ajuta sa obtina cele mai variate informatii: legislatie, piata muncii, inginerie, informatica, management, marketing, film, cultura plantelor, reparatii casnice. Instrumentele de informare ii pun la curent cu tot ce doresc sa afle.Tot mai multi utilizatori consulta baza de date, folosesc CD-ROM-uri, sunt familiarizati cu Internetul. Pentru acesti utilizatori, documentarea cu instrumente electronice este mai familiara decât documentarea traditionala; asemenea utilizatori reprezinta o provocare pentru bibliotecari.
     Nu numai tehnologiile sunt intr-o continua schimbare, ci si nevoile utilizatorilor. Viitorul bibliotecii depinde de serviciile noi oferite beneficiarilor. Bibliotecarul de la sectie nu este numai un bun cunoscator al fondului de carte, ci si un specialist in transmiterea informatiilor. El este un intermediar intre publicatii si mijloacele de regasire a acestora. Un bibliotecar amabil, competent, dispus sa-si apere meseria, este constient ca de activitatea sa depinde in mare masura succesul in invatamânt sau in alte domenii, bazate pe informatiile din biblioteca.