Történelem | Földrajz | Monográfia | Címer | Hatóságok
Közlemények | Kultúra | Fényképalbum | Jelképek | Kapcsolat
 
honlap >> kultúra >> a kultúrpalota  
Határozatok
Határozattervezetek
Rendeletek
Szerkezeti felépítés
Szabályzatok
Alárendelt intézmények
Dekoncentrált közszolgáltatások
Polgármesteri hivatalok
Foispáni hivatal
e-kormányzat
A KULTÚRPALOTA
  .: A Kultúrpalota honlapja :.

KULTÚRPALOTA


A Kultúrpalota és a tükörterem látogatási programja:

Télen (szeptember 1-től április 30-ig)
       Kedd-Vasárnap: 9-16

Nyáron (május 1-től augusztus 31-ig)
       Kedd-Péntek: 9-18
       Szombat-Vasárnap: 9-16

Hétfőn zárva

     "Ruházza rám a tekintetes tanács a bizalmat, a rendelkezés jogát és a pecsétet, és én egy új várost építek önöknek." Ezekkel a szavakkal kezdte székfoglaló beszédét az ifjú, tettre kész fiatalember, dr. Bernády György, Marosvásárhely frissen megválasztott polgármestere 1902. március 8-án. És valóban, dr. Bernády György polgármesternek meghatározó szerepe volt abban, hogy az egykori álmos kisváros, a századfordulón elindult a modernizáció útján. Csatornázás, közvilágítás, iskolaépítés, új középületek és közintézmények sora őrzi ma az urbanizáció polgármesterének emlékét Marosvásárhelyen.

     Az erdélyi szecesszió egyik legjellegzetesebb épülete, a marosvásárhelyi Kultúrpalota szintén dr. Bernády György polgármester kezdeményezésére épült fel 1911 és 1913 között, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. A Lechner Ödön vezette iskola stílusában épült palota kitűnik külső és belső díszítésével.
     Az épület harmóniájába jól illeszkedik a Zsolnai-majolika tető, csakúgy mint a homlokzatot díszítő, Körösfői–Kriesch Aladár festménye és a Kallós Ede készítette domborművek. Körösfői-Kriesch Aladár festményei alapján készültek az előcsarnok freskói is, míg a Roth Miksa által kidolgozott festett üvegablakok Nagy Sándor és Thoroczkai-Wigand Ede munkái. A belső díszítések értékes, eredeti anyagokból készültek.

     A nagyterem. Az eredetileg hangversenyteremnek szánt nagyterem ékessége a jagerndorfi Rieger testvérek 1914-ben készült orgonája. Az orgona, melynek 4463 sípja és 63 regisztere van, készítésének idején a legnagyobbak és legjobbak közé tartozott. Ma is működőképes.
     Az előcsarnokból két monumentális carrarai márványlépcső vezet az emeletre.


     A 45 méter hosszú előcsarnok falát carrarai márvány borítja, két végét velencei tükrök zárják le. A lépcsőházak falait sablonnal festett, apró virágos motívumok, mennyezetét reneszánsz ihletésű kazetták díszítik, ablakai, a geometrikus elemekből kialakított üvegfestmények, középpontjukban a magyar kultúra és közélet jeleseinek portréival, Roth Miksa munkái.

     A kisterem. Szintén koncertteremnek épült, de alkalmas irodalmi estek, előadások szervezésére is.   

     A tükörterem. A palota legszebb terme. Nevét a két végét lezáró és a teret egyben megsokszorozó velencei hármas tükrökről kapta.      Fogadóteremnek épült, és ennek megfelelő bútorzattal látták el. A terem igazi ékessége a székely legendakör ihlette hat festett üvegablak. Ezek Európát képviselték volna az 1914-es San-Francisco-i iparművészeti kiállításon, amely a világháború miatt elmaradt.

     A Kultúrpalota ma több művelődési intézmény otthona (Állami Filharmónia, Megyei Könyvtár, Művészeti Múzeum, képtár, a Történelmi Múzeum állandó kiállítása).