Történelem | Földrajz | Monográfia | Címer | Hatóságok
Közlemények | Kultúra | Fényképalbum | Jelképek | Kapcsolat
 
honlap >> kultúra >> állami filharmónia  
Határozatok
Határozattervezetek
Rendeletek
Szerkezeti felépítés
Szabályzatok
Alárendelt intézmények
Dekoncentrált közszolgáltatások
Polgármesteri hivatalok
Foispáni hivatal
e-kormányzat
ÁLLAMI FILHARMÓNIA

Zenei részlet

.: Honlap :.

     A megyeszékhely művészeti életének palettáján a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia meghatározó szerepet tölt be.
     A különböző, szervezett módon működő énekes és hangszeres együttesek már a XIX.-ik század közepén is a város zenei történéseinek fontos szereplői voltak.
     Az 1913-ban felépült Kultúrpalota jelentős fordulatot hozott, hisz ebben a csodálatos környezetben kezdte meg működését a Városi Zenekonzervatórium, melynek tanárai és diákjai hamarosan szimfonikus zenekart alkottak.
     1950-ben a zenekar az Állami Filharmónia rangjára emelkedett, a 60-as években pedig létrejött a Vegyeskar is. Így lehetőség nyílt egy olyan összetett és igényes repertoár kialakítására, mely korszakoktól függetlenül, majdnem valamennyi zenei műfajt felöleli, beleértve a kortárs zenei megnyilvánulásokat is.
     Fél évszázadot meghaladó fennállása során a Marosvásárhelyi Filharmónia színpadán neves belföldi és külföldi karmesterek illetve előadóművészek léptek fel.
     Az intézmény művészi fejlődésében meghatározó szerepet játszott Csíky Boldizsár zeneszerző valamint Szalman Lóránt karmester.

     A helyi és az ország különböző városaiban tartott hangversenyei mellett, a szimfonikus zenekar nagy sikerrel vendégszerepelt Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Angliában, Írországban, Svédországban, a volt Szovjetúnióben, Belgiumban, Olaszországban, Spanyolországban és Japánban. Számos rádió-, televízió- és lemezfelvétel őrzi előadásukat. A zenekar állandó karmestere a japán Shinya Ozaki.
     A Vegyeskar tevékenysége helyi koncertek, belföldi valamint Európa különböző országaiban tett vendégszereplések által vált emlékezetessé. Az együttes vezetője 1990 óta Vasile Cazan karnagy.
     A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia állandó évadjai heti rendszerességgel megszervezett hangversenyekből állnak össze, ehhez társul még három, évente megrendezett, hagyományt folytató fesztivál: a "Marosvásárhelyi Zenei Napok" (májusban), az "In memoriam Constantin Silvestri" Nemzetközi Feszivál (októberben) és a "Musica Sacra" Egyházzenei Fesztivál (decemberben).