Történelem | Földrajz | Monográfia | Címer | Hatóságok
Közlemények | Kultúra | Fényképalbum | Jelképek | Kapcsolat
 
honlap >> kultúra >> népművészeti és mesterségek iskolája  
Határozatok
Határozattervezetek
Rendeletek
Szerkezeti felépítés
Szabályzatok
Alárendelt intézmények
Dekoncentrált közszolgáltatások
Polgármesteri hivatalok
Foispáni hivatal
e-kormányzat
NÉPMŰVÉSZETI ÉS MESTERSÉGEK ISKOLÁJA - MAROSVÁSÁRHELY
NÉPMŰVÉSZETI ÉS MESTERSÉGEK
ISKOLÁJA

     A marosvásárhelyi Népművészeti és Mesterségek Iskolája, melyet a továbbiakban Népművészeti Iskola elnevezéssel jelölünk, nyilvános, önálló, jogi státussal rendelkező kulturális intézmény. Szakmai profilját tekintve intézményünk egyedülálló a megyében: különböző művészeti ágazatok, valamint hagyományos mesterségek oktatását biztosítja. Az érvényben lévő törvénynek megfelelően, mint közintézmény, a Marosmegyei Tanács fennhatósága alá tartozik, szakmai működése összhangban áll a Művelődésügyi- és Kultusz Minisztérium, valamint az Oktatás- és Kutatásügyi Minisztérium által kidolgozott didaktikai és metodológiai rendelkezésekkel, valamint saját belső szervezési és működési szabályzatával.
     A Népművészeti Iskola őse az 1908-ban alapított Zeneiskola, mely az évek során több névváltoztatáson ment át. Az ország területén 1954-ig tizenhat konzervatórium működött, ezek közül az egyik a mi intézményünk volt. 1954-től Népművészeti Iskola, később Művészeti Iskola majd 2003-tól a Népművészeti és Mesterségek Iskolája elnevezést kapta.
     Intézményünk megalakulásának első éveiben különböző székházakban tevékenykedett, 1913-ban pedig a marosvásárhelyi Kulturpalota oktatásra és kiállításokra kiválóan alkalmas termeiben kapott otthont. 1978-ban iskolánkat jogtalanul kiköltöztették a Kulturpalotából, így azóta is a Rózsák tere 5 szám alatt, az Apollo épületének I.-II.-III. emeletén folytatjuk oktatói tevékenységünket.
     Folyamatos nevelés keretében iskolánknak feladata, mondhatnánk küldetése, a kulturális nevelés, a népi alkotások oktatása, a hagyományok ápolása, őrzése.


     A marosvásárhelyi Népművészeti Iskola a fent említett célkitűzések megvalósítása érdekében, a hallgatói számára a következő művészeti ágazatokban biztosít magas szintű szakképzést az intézmény székhelyén:
- zene-szakok : ének (klasszikus-zene, népdal, könnyűzene), zongora, hegedű, gitár, harmonika, elektromos orgona, űtőhangszerek, fúvóshangszerek, kórusvezetés ;
- vizuális művészeti ágazatok : festészet, grafika, szobrászat,
- design, dekoráció, faliszőnyeg készítés, kirakatrendezés, fotóművészet ;
- mozgásművészeti ágazatok : modern balett, klasszikus balett, manökenképzés, sztepptánc, népi tánc;
- színművészeti ágazatok : színjátszás, bábszínészet, rendezői szak;
- bevezető oktatás : zene, tánc;
- a megye területén : népművészeti szakok;
     Az iskola célja az univerzális és helyi, kulturális, művészeti értékek megőrzése, egy olyan magas szintű oktatás biztosítása, mely a lakosság minden tagjának elérhető, kortól, nemzetiségtől, nemtől, vallástól vagy politikai hovatartozástól függetlenül. A jelentkező hallgatók előzetes ismeretek hiányában is helyet kapnak programjainkban.
     Ilyen módon lehetőséget kínálunk az autentikus, jelenkori népi értékek megismeréséhez, valamint a szükséges ismeretek elsajátításához és gyakorlatba ültetéséhez. Minden ágazatban az előadóművészet fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk, és nem utolsó sorban támogatjuk a tehetség és alkotókészség szabad kibontakozását, elősegítve a lakosság könnyebb alkalmazkodását, a társadalomban végbemenő jelentős fejlődési folyamatok megértését.
A beiskolázás módja :
- az adottságok ellenőrzése vizsga alapján;
- sikeres vizsga esetében 1 és 5 év közötti egyéni vagy kollektiv oktatás a választott szaktól függően;
- lehetőség előkészítő képzésre, valamint továbbképzésre (szakosodásra);
- a tandíjjak kifizetése (a 2004-2005-ös tanévben 2.100.000-3.800.000 lej között, tanszaktól függően);
     Az elvégzett tanulmányok befejezése minősítés alapján történik, a kiállított oklevelet a Művelődésügyi és Kultuszminisztérium jóváhagyása fémjelzi.
     A marosvásárhelyi Népművészeti Iskola végzett növendékei jelenleg is aktív tagjai könnyűzene- vagy népzenei együtteseknek, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia kórusának, népzene- vagy könnyűzene szólisták, önálló kiállításaik vannak, vagy egyetemi szinten folytatják a nálunk már elsajátított szakokat. A legjobb növendékek és végzősök különböző előadásokon, fesztiválokon és versenyeken sikreresen szerepelnek.
     Marosvásárhelyen a Kulturpalota épülete minden május utolsó hetében a Népművészeti Iskolák Nemzetközi Fesztiváljának ad helyet, június kezdetén ugyanitt az évzáró előadásokat tekintheti meg a nagyközönség.
     Külön információk az iskola székhelyén: Marosvásárhely, Rózsák tere 5 szám, telefonon/fax 0265-236970.