R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 152
din 20 decembrie 2005
privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pe anul 2005


Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 15871/12.12.2005 a Direcției Economice la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pe anul 2005, precum și avizul comisiei de specialitate,
Ținând cont de HGR nr.1543/2005 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005 pentru județul Mureș,
Având în vedere articolul nr.15 alin (2) si articolul 54 alin (4) din OUG nr.45/2003 privind finanțele publice locale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 108/2004,
În temeiul articolului nr.104 aliniat (e) și a articolului nr.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște :

Art.1. Bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul 2005 se rectifică atât la venituri cât și la cheltuieli la suma de 104.948.094 lei ( RON).
Modificările sunt prezentate în anexa nr.1 la prezenta hotărâre.
Art.2. Detalierea cheltuielilor rectificate pe aliniate se face conform anexelor nr.2/1 până la 2/33.
Art.3. Se rectifică sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru asigurarea ajutorului social și ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri pentru anul 2005 pe localități conform anexei nr.3.
Art.4. Se rectifică sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru asigurarea salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap pentru anul 2005 pe localități conform anexei nr.4.
Art.5. Se rectifică lista de investiții conform anexei nr.5.
Art.6. Se rectifică programul de drumuri conform anexei nr.6.
Art.7. Se aprobă repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea unor lucrări de refacere a infrastructurii pe localități conform anexei nr. 7.
Art.8. Se rectifică sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru subvenționarea energiei termice livrate populației pe anul 2005 pe localități conform anexei nr. 8.
Art.9. Se rectifică sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea serviciilor comunitare de evidență a persoane3lor conform anexei nr. 9.
Art.10. Fondul de rulment al Consiliului Județean, constituit la finele anului 2005 se va utiliza in anul 2006 după cum urmează:
- 70% pentru finanțarea unor investiții;
- 30% pentru acoperirea golului temporar de casa.
Art.11. Anexele de la nr.1 la 9 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.12. De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri, răspund consiliile locale, instituțiile subordonate și direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR GENERAL
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Direcția Economică
Nr. 15871/12.12.2005

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pe anul 2005

În conformitate cu prevederile art.15 din OUG nr.45/2003 privind finanțele publice locale Consiliul Județean poate aproba rectificarea bugetului propriu și a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale ca urmare a unor propuneri fundamentale ale ordonatorilor principali de credite.
Urmare a evaluării sumelor pentru acoperirea salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap din județul Mureș s-a constatat că suma de 2.706.000 lei ( RON) alocată prin OUG nr. 154/2005 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2005, depășește necesarul cu 2.000.000 lei (RON).
Luând în considerare solicitările primăriilor din județ în ceea ce privește ajutorul social, care nu a fost asigurat decât în proporție de 25%, prin adresa nr. 15596/ 7 dec.2005, s-a intervenit la Ministerul Finanțelor Publice pentru a aproba redistribuirea sumei de 2.000.000 lei ( RON) în vederea acoperirii ajutorului social.
Față de situația amintită mai sus propunem rectificarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe localități conform anexelor nr. 3 și nr. 4.
Prin HGR nr. / 2005 județului Mureș i se alocă 3.500.000 lei (RON) sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru lucrări de refacere a infrastructurii.
Propunem repartizarea acestor sume pe localități conform anexei nr. 7.
În baza adresei nr. 1446/8.12.2005, emisă de Direcția Generală a Finanțelor Publice, analizând execuția sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea învățământului special s-a constatat un disponibil de 348835 lei (RON). Cu suma respectivă se propune diminuarea veniturilor Consiliului Județean Mureș la poziția "Sume defalcate din TVA pentru finanțarea învățământului, creșe, centre județene și locale de consultanță agricolă, precum și susținerea sistemului de protecție a copilului".
De asemenea propunem ca sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea serviciilor comunitare de evidență a persoanelor disponibilizate pe localități să fie cuprinse în bugetul Consiliului Județean în fondul de rezervă.
Ținând seama de analizele efectuate cu instituțiile subordonate și de propunerile bine fundamentate ale serviciilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș, propunem diminuarea, redistribuirea în cadrul bugetului și alocarea unor sume pentru acoperirea deficitelor bugetare în finanțarea de acțiuni și obiective, după cum urmează:
- Autorități publice
- Biblioteca Județeană
- Centrul de creație
- Școala Specială nr.1
- Direcția copilului cu toate subunitățile
- Alimentări cu apă
- Aeroportul Târgu Mureș
- Drumuri și poduri
- Centrul Militar
- Primire colindători
Toate aceste modificări se regăsesc în anexele nr.1, nr.2, nr.5 (lista privind obiectivele de investiții).
Față de cele de mai sus, propunem aprobarea proiectului de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR,
Bartha Iosif

  Văzut,
VICEPREȘEDINTE
Emil Groza