OPRIŞ GH. ILARIE

A urmat cursurile Şcolii de Artã, secţia picturã, avându-l timp de un deceniu ca mentor pe artistul Ion Vlasiu, cu care a pictat şi sculptat în atelier. Este membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, din anul 1977, unde a fost pe rând în consiliu de conducere, vicepreşedinte şi preşedinte.
Între anii 1990 şi 2004, a lucrat în domeniul promovãrii artei plastice şi a meşteşugurilor tradiţionale la Centrul Judeţean pentru Valorificarea Culturii Tradiţionale Mureş. A fãcut parte din comitetele de inţiativã pentru realizarea monumentelor: Constatin Romanu-Vivu (Sângeorgiu de Mureş şi Teaca-Pintic), Emil Dandea şi Gheorghe Şincai (Târgu-Mureş), Petru Maior (Cãpuşul de Câmpie), Alexandru Papiu Ilarian (Papiu Ilarian), Mihai Eminescu şi George Coşbuc (Luduş), Monumentul latinitãţii (Târgu-Mureş, Iernut, Luduş şi Târnãveni) şi Sfântul Gheorghe (Sângeorgiu de Mureş). A publicat 12 cãrţi cuprinzând studii monografice de istorie localã, învãţãmânt, culturã şi albume de artã şi numeroase articole în presã.
A participat la expoziţii de grup şi colective, începând cu anul 1975, în localitãţile: Târgu-Mrueş, Reghin, Sovata, Târnãveni, Sângeorgiu de Mureş, Cluj-Napoca, Alba-Iulia şi Bucureşti.
A obţinut premiul II la Expoziţia Naţionalã de Artã Plasticã organizatã în Cluj-Napoca, în anul 1983, precum şi premiul I la Expoziţia Naţionalã de Artã Plasticã în anul 1987.
A fost prezentat în presa localã: ,,Cuvântul liber”, ,,Zi de zi”, ,,24 ore mureşene”, ,,Nepujság”, la Televiziunea şi Radio Târgu-Mureş şi în albumul ,,Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, 1977-2004.” A participat la taberele de creaţie de la Sovata, Cund, Seleuşul Mic şi Deda.
Tehnica folositã: picturã în ulei pe pânzã.

 


<< Opriş Gheorghe Ösz P. Zoltan >>