Casetă text:  

        ROMÂNIA                                           

   JUDEȚUL MUREȘ                                             PROIECT                       

CONSILIUL JUDEȚEAN                                        

 

 

 

 

HOTĂRÂRE A   NR.____

din_____________________2010

privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, precum și a Serviciului public județean SALVAMONT-SALVASPEO

 

Consiliul Județean Mureș,

            Analizând Expunerea de motive nr.12072 din 6 august 2010 a Serviciului Resurse Umane, Consilieri Președinte, cu privire la stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș,

          În aplicarea prevederilor art. III și respectiv ale art. VI din Ordonanța  de Urgență a Guvernului nr.63/30.06.2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare,

          Având în vedere comunicarea Instituției Prefectului – Județul Mureș nr.10550/2010 și respectiv precizarea Ministerului Administrației și Internelor nr.11857/2010,

          În temeiul dispozițiilor art.91, alin.(1) lit. „a” și „d”, ale alin. (2) lit.”b” și respectiv ale art.97, alin.(1) din Legea administrației publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

 h o t ă r ă ș t e : 

 

 

          Art.1. Se aprobă măsurile de organizare a instituțiilor publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș precum și a Serviciul public județean SALVAMONT-SALVASPEO, după cum urmează:

1.    Se înființează Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Județean Mureș, prin comasarea Școlii de Arte Târgu Mureș cu Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Mureș, instituții publice de interes județean, ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Mureș, în baza Legii nr.292/2003 privind organizarea și funcționarea așezămintelor culturale. Datele de identificare ale Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș sunt prezentate în anexa nr. V.

2.    Administrația Palatului Culturii Târgu Mureș se reorganizează prin absorbție, ca serviciu fără personalitate juridică, în cadrul Muzeului Județean Mureș.

3.    Se aprobă organigramele pentru instituțiile publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, prevăzute la art. III din Ordonanța  de Urgență a Guvernului nr.63/30.06.2010, conform anexelor I.1 – I.8, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

4.    Se aprobă statele de funcții pentru instituțiile publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, prevăzute la art. III din Ordonanța  de Urgență a Guvernului nr.63/30.06.2010, conform anexelor II.1 – II.8, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

          Art.2. (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin reorganizarea aprobată la punctele 1 și 2 ale art.1 din prezenta hotărâre, se desființează: Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Mureș, Școala de Arte Târgu Mureș și Administrația Palatului Culturii Târgu Mureș,  instituții publice cu personalitate juridică, acestea devenind secții în cadrul Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și respectiv serviciu în cadrul Muzeului Județean Mureș.

                   (2) Drepturile și obligațiile Școlii de Arte Târgu Mureș și Centrului Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Mureș se preiau de Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și cele ale Administrației Palatului Culturii de către Muzeul Județean Mureș.

                   (3) Personalul angajat la instituțiile care se desființează, va fi încadrat pe posturile aprobate în acest sens în structura organizatorică a Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică, respectiv a Muzeului Județean Mureș.

                   (4) Doamna Moldovan Silvia este desemnată ca reprezentat al Consiliului Județean Mureș în Consiliul de administrație al Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

          Art.3. (1) Pentru ședința Consiliului Județean Mureș din luna septembrie a.c. se vor supune aprobării Consiliului Județean Mureș: condițiile de participare la concurs, caietul de obiective, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de director-manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

                   (2) Doamna Monica Mihaela Dohotariu, consilier în aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș va asigura conducerea interimară a Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, efectuând toate actele de gestiune curentă, până la ocuparea prin concurs a postului de director manager.

                   (3) Domnul Vajda Andras, câștigător al concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de director-manager al Centrului Județean de Valorificare a Tradiției și Creației Populare Mureș, potrivit Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.104/29.07.2010 va ocupa funcția de sef secție la Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale.

                   (4) Conducerea Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș va îndeplini toate procedurile legale referitoare la înregistrarea noii persoane juridice.

Art.4. Se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, conform anexei nr. III, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.5. Regulamentul de organizare și funcționare al Muzeului Județean Mureș, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.78/25.06.2009 se completează, conform anexei nr. IV, care face parte integrantă din prezenta hotărâre

          Art.6. La data intrării în vigoare a prezentei, prevederile Hotărârilor Consiliului Județean Mureș cu privire la aprobarea numărului maxim de personal, a organigramelor și statelor de funcții pentru instituțiile publice prevăzute la art.1 din prezenta hotărâre, se abrogă.

          Art.7. Prezenta hotărâre, inclusiv anexele, care fac parte integrantă din aceasta, se comunică instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, Direcției Economice și Serviciului Resurse Umane, Consilieri Președinte din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș.

          Art.8. Prezenta hotărâre va fi adusă la cunoștință publică prin publicare în Monitorul Oficial al Județului, afișare pe site-ul www.cjmures.ro și publicare în presa locală, de ducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite răspunzând directorii/managerii instituțiilor publice prevăzute la art.1.

 

 

 

 

 

P R E Ș E D I N T E,

                                                AVIZAT PENTRU LEGALITATE  

Lokodi Edita Emöke                                                     SECRETAR,

 

                                                                                           Aurelian Paul Cosma

 

           

 

 

 


         ROMÂNIA

     JUDEȚUL MUREȘ

  CONSILIUL JUDEȚEAN

Serviciul Resurse Umane,

  Consilieri Președinte

 Nr. 12072 din 6 august 2010

 

EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, precum și a Serviciului public județean SALVAMONT-SALVASPEO

 

Potrivit prevederilor art. III din Ordonanța  de Urgență a Guvernului nr.63/30.06.2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege, la stabilirea numărului de posturi din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, precum și din instituțiile publice locale înființate prin hotărâri ale Consiliului Județean Mureș, autoritatea are obligația de a se încadra în numărul maxim de posturi determinat potrivit anexei la  ordonanța de urgență mai sus amintită.

          De asemenea, în conformitate cu prevederile art. VI din actul normativ mai sus menționat, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare, respectiv până la data de 16 august 2010, autoritățile deliberative, la propunerea autorității executive, au obligația să aprobe modificările organigramelor și să reflecte în bugetele de venituri și cheltuieli prevederile legale mai sus enunțate.

Pentru încadrarea în normele legale și asigurarea funcționalității instituțiilor în actualele constrângeri de ordin economic, precum și menținerea calității serviciilor culturale oferite, s-a analizat individual situația fiecărei instituții de cultură, conturându-se un set de măsuri organizatorice, după cum urmează:

Ø  Școala de Arte Târgu Mureș și Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Mureș se reorganizează prin comasare, aceste instituții ce funcționează în baza Legii nr.292/2003 privind organizarea și funcționarea așezămintelor culturale derulând activități complementare;

Ø  Administrația Palatului Culturii Târgu Mureș se reorganizează prin absorbție, ca serviciu, fără personalitate juridică, în cadrul Muzeului Județean Mureș, în scopul de a reduce preponderent posturile de administrativ-deservire;

Ø  pentru celelalte instituții de cultură, conducerile acestora au prezentat propuneri de organigrame cu un număr redus de posturi față de situația actuală dar care să asigure totuși funcționalitatea acestora.

Situația numărului de posturi actual, precum și propunerea de reducere și respectiv noul număr maxim de posturi pe care urmează a fi structurate organigramele și statele de funcții pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș și instituțiile publice/serviciile publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș sunt prezentate în tabelul de mai jos:

 

Nr.

crt.

Instituția

Număr posturi existent, din care:

Număr posturi propuse spre aprobare, din care:

Nr. posturi

reduse

Total

Funcții publice/

demnitari

Personal contractual

Total

Funcții publice/

demnitari

Personal contractual

1.

Consiliul Județean Mureș

160

122+3

35

150

124+3

23

10

2.

Serviciul Public Județean SALVAMONT-SALVASPEO

6

0

6

6

0

6

0

3.

Camera Agricolă Județeană Mureș

26

26

0

25

25

0

1

TOTAL:

192

151

41

181

153

28

11

Instituții publice de cultură

Nr.

crt.

Instituția

Număr posturi existent, din care:

Număr posturi propuse spre aprobare, din care:

Nr. posturi

reduse

Total

De specialitate

Tehnic/ administrativ/ deservire

Total

Conducere+ specialitate

Tehnic/ administrativ

/ deservire

4.

Biblioteca Județeană Mureș

67

56

11

61

50

11

6

5.

Muzeul Județean

92

77

15

100

73

27

10

6.

Administrația Palatului Culturii

18

1

17

7.

Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”

90

72

18

84

74

10

6

8.

Teatrul pentru Copii și Tineret „ARIEL”

60

40

20

57

37

20

3

9.

Școala de Arte Târgu .Mureș

30

27

3

31

27

4

9

10.

Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare

10

7

3

11.

Redacția Revistei „VATRA”

12

9

3

12

9

3

0

12.

Redacția Revistei „LATӔ

10

7

3

10

7

3

0

Total instituții de cultură

389

296

93

355

277

78

34

TOTAL GENERAL

581

447

134

536

430

106

45

       Având în vedere cele de mai sus, se supune spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, precum și a Serviciului public județean SALAMONT SALVASPEO.

 

PREȘEDINTE,

 

Lokodi Edita Emöke

   EP/2.ex.