ROMÂNIA                                                                    PROIECT                  JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

 

HOTĂRÂREA Nr._____

din ______________2005

privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale 

pe anul 2005

 

 

Consiliul Județean Mureș,

Văzând Expunerea de Motive nr.3170 din 23 martie 2005 la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ teritoriale pe anul 2005,

Având în vedere articolul 15 și articolul 54 aliniatul 3 și 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.45/2003 privind finanțele publice locale,

Ținând seama de art.6 din OG nr.22/2005 privind reorganizarea activității de consultanță agricolă,

Potrivit OG. nr.84/2001 aprobată prin Legea nr.372/2002 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor și HGR nr.2104/2004,

În temeiul articolului 104, și articolului 109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

h o t ă r ă ș t e :

Art.1.Bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul 2005, se rectifică atât la venituri  cât și la cheltuieli la suma 934.078.735 de mii lei.

Modificările sunt prezentate în anexa nr.1 la prezenta hotărâre.

Art.2.Detalierea cheltuielilor rectificate pe articole și aliniate se face conform anexelor nr.2/1,  până la 2/25.

Art.3. Se aprobă veniturile și cheltuielile evidențiate în afara bugetului local pe anul 2005 conform anexelor nr.3, 3/1, 3/2 .

Art.4.Se aprobă repartizarea sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, conform anexei nr.4.

Art.5.Se rectifică lista de investiții potrivit anexei nr.5.

Art.6.Se rectifică programul de drumuri potrivit anexelor nr.6.

Art.7. Anexele de la nr. 1 la 6 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.8.De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund consiliile locale, instituțiile subordonate și direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș .

 

 

 

 

P R E Ș E D I N T E                                                  Avizat pentru legalitate

       Lokodi Edita Emőke                                                            SECRETAR GENERAL

       Ioan Togănel

 

___________________________________________________________________________________________________________

 

          ROMÂNIA

    JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Direcția Buget-Finanțe și

   Asistență Economică

   Nr.3170/23.03.2005

 

 

 

EXPUNERE  DE  MOTIVE

la  proiectul de hotărâre  privind rectificarea  bugetului  Consiliului Județean Mureș și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ – teritoriale pe anul 2005

 

 

            În conformitate cu  prevederile  art. 15 din  O.U.G. nr. 45/2003 privind finanțele publice locale Consiliul Județean poate aproba rectificarea  bugetului  propriu și a  bugetelor  locale ale unităților administrativ – teritoriale ca urmare  a unor propuneri  fundamentate ale ordonatorilor principali de credite.

            Potrivit articolului nr. 6 din O.G. nr. 22/2005, Centrul de Consultanță Agricolă Mureș trece  din subordinea  Consiliului Județean în subordinea Agenției Naționale de Consultanță  Agricolă pe baza protocoalelor de predare - primire. Propunem diminuarea bugetului consiliului județean atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 8.441,7 mil lei.

Prin adresa nr. 2431/4.03.2005, Aeroportul  Tg. Mureș ne solicită majorarea bugetului cu suma de 5.500 mil. lei pentru  realizarea  obiectivului „Extindere aerogară cu pavilion flux internațional”.  Această sumă urmând a fi alocată de C.L. Tg. Mureș în baza Hotărârii nr. 26/9 februarie 2005.

Propunem majorarea bugetului Consiliului Județean cu suma  de 5.500 mil. lei pe parte de venituri la „Donații și sponsorizări”, iar pe parte de cheltuieli această sumă  se  regăsește la capitolul  68.02 „Transporturi și comunicații” – Aviația civil㠖 la  cheltuieli de capital.

În urma implementării în teritoriu  a prevederilor   Legii  nr. 343/2004 de modificare  a O.U.G. nr. 102/1999 privind protecția  specială și  încadrarea în  muncă a persoanelor  cu handicap, instituțiile  de asistență socială pentru persoanele cu  handicap s-au reorganizat ca structuri fără personalitate juridică (fără cont în bancă și fără cod fiscal).

Datorită acestor  reglementări, veniturile centrelor de îngrijire și asistență și ale centrelor  de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică intră direct în contul de venituri al Consiliului Județean.

Propunem  majorarea bugetului Consiliului Județean pe parte de venituri la poziția „Alte  venituri de la  instituțiile publice” cu suma de  9.325,3 mil lei, iar  pe parte  de cheltuieli, aceste sume se regăsesc în detalierile cu nr.2/6 până la 2/14.

În baza solicitării Direcției Tehnice  Drumuri și Poduri Județene și Investiții, pentru lucrări de dezăpeziri  și lucrări de reparații curente, întreținere și administrare, propunem alocarea  sumei de 2.250 mil lei , conform  anexei nr. 2/16.

Având în vedere că  urmează preluarea  prin protocol a  unui număr de 11 persoane, angajate cu contract individual de muncă la S. C. Utilități Rurale Mureș (4 muncitori de întreținere și 7 îngrijitoare de curățenie), foști angajați ai Consiliului Județean Mureș, transferați în anul  2001, propunem majorarea cheltuielilor  de personal  și micșorarea  cheltuielilor materiale (prestări de servicii) conform anexei nr. 2/1.

Ținând seama de adresa înregistrată la  Consiliul Județean Mureș sub nr. 8824/2004, Asociația Cultural㠄Fotoclub”, prezentând tradiția sa de peste 40 de ani  în organizarea  Bienalelor  Naționale și  Internaționale de Artă  Fotografică, sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică Târgumureșene a adresat Consiliului  Județean Mureș propunerea  unui parteneriat.

Față de această solicitare, propunem alocarea sumei de 110 mil. lei la „Alte acțiuni – Fotoclub,  pe  transferuri.

Potrivit H.C.J. nr. 3/2005 s-a înființat Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș.

Pentru a putea  funcționa  acest serviciu nou înființat propunem alocarea  sumei  de 2.500 mil. lei, a cărei  detaliere este potrivit anexei nr. 2/20.

Prin adresa nr. 2773/2005 Institutul Est European  solicită alocarea  unei  sume de  către  Consiliul Județean pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile, în baza parteneriatului semnat între Consiliul Județean și Institutul  Est European de Sănătate  a Reproducerii privind prevenirea , monitorizarea  și combaterea  violenței în familie. Propunem alocarea sumei de 200 mil. lei la  „Alte acțiuni” – Transferuri.

În perioada 15 – 20 mai 2005, Teatrul Național din Tg. Mureș are în vedere, pe lângă alte programe și realizarea  unui program cultural de anvergură internațională și multicultural㠄Festivalul Internațional  Teatru  - Imagine (mai 2005).

Prin faptul    la acest festival, urmează a participa artiști, trupe  de teatru, invitați din mai multe  țări, considerăm în interesul județului  Mureș participarea Consiliului Județean la organizarea și finanțarea acestor manifestări culturale, pentru promovarea  din punct de vedere  cultural, artistic și turistic. Propunem, în acest sens alocarea sumei de 500 mil. lei la „Alte acțiuni” – transferuri.

Pentru participarea  unor  consilii  locale la formarea S.C. Compania  Aquaserv S.A., majorarea  capitalului  social la S.C. „Parc Industrial” S.A.,  precum  și a  finanțării în comun  a investiției „Modernizare și extindere dispecerat  integrat de urgenț㔠propunem alocarea  unui volum de 6.380 mil. lei,  sume defalcate pentru echilibrarea  bugetelor locale reținute în rezerva Consiliului Județean pentru următoarele localități: Reghin, Sighișoara, T-veni, Iernut, Luduș, Ungheni, Sânpaul, potrivit anexei nr. 4.

Având  în vedere  și participarea  Consiliului Județean la cele 2  acțiuni sus amintite, S.C. Compania  Aquaserv și Parc Industrial,  propunem alocarea sumei de 2.500 mil. lei și respectiv 2.455,2 mil lei, potrivit anexelor nr.2/24 și 2/25.

De asemenea, propunem diminuarea bugetului Consiliului Județean cu suma de 7.511,5 mil. lei, atât la venituri cât și la cheltuieli, ceea ce reprezintă cheltuieli de capital care se vor finanța  potrivit anexei nr. 3.

Analizând execuția investițiilor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, propunem unele reașezări în cadrul aceluiași volum, potrivit anexelor nr. 2/2 și  5.

Față de cele de mai sus propunem aprobarea  proiectului de hotărâre alăturat.

 

                            

                              DIRECTOR                                           

 

                              Bartha Iosif

                                                                

                                                                      VĂZUT

                                                                                                VICEPREȘEDINTE

                                                                                                      

                                                                                        Emil Groza

 

Întocmit: șef serviciu, Ioana Tcaciuc_________

Redactat: consilier, Florentina Tanțoș________

2 ex.