ROMÂNIA                                                                    PROIECT                            JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

HOTĂRÂREA Nr.______

din _______ decembrie 2004

privind rectificarea bugetului Consiliului Județean  și a nivelelor de echilibrare

a bugetelor locale ale unităților administrativ - teritoriale pe anul 2004

 

 

Consiliul Județean Mureș,

Văzând Expunerea de Motive nr.11872 / 7 decembrie 2004 la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ teritoriale pe anul 2004,

Având în vedere articolul 15, articolul 54 aliniatul (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.45/2003 privind finanțele publice locale, HGR nr.1909/2004, HGR nr.2125/2004, HGR nr.2015/2004, HGR nr.2138/2004,

Ținând seama de OUG nr.95/2004 privind reglementarea unor probleme financiare,

În temeiul articolului 104, și articolului 109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

h o t ă r ă ș t e :

Art.1.Bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul 2004, se rectifică atât la venituri  cât și la cheltuieli la suma de 753.088.997 mii lei.

Modificările sunt prezentate în anexa nr.1 la prezenta hotărâre.

Art.2.Detalierea cheltuielilor rectificate pe articole și aliniate se face conform anexelor nr.2/1,  până la 2/16.

Art.3.Se rectifică veniturile și cheltuielile evidențiate în afara bugetului local pe anul 2004 conform anexei nr.3.

Art.4.Se rectifică lista de investiții potrivit anexei nr.4.

Art.5.Se reactualizează programul de drumuri potrivit anexelor nr.5 și 6.

Art.6.Se aprobă repartizarea pe localități a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor de personal din învățământul preuniversitar de stat conform anexei nr.7.

Art.7.Se aprobă repartizarea pe localități a sumelor provenite din taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor de construire conform anexei nr.8.

Art.8.Se aprobă rectificarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru subvenționarea energiei termice livrate populației potrivit anexei nr.9.

Art.9.Se rectifică sumele defalcate din impozitul pe venit alocate de Consiliul Județean pentru echilibrarea bugetelor locale, conform anexei nr.10.

Art.10. Fondul de rulment al Consiliului Județean, constituit la finele anului 2004, se va utiliza în anul 2005 după cum urmează :

-50% pentru finanțarea unor investiții;

-50% pentru acoperirea golului temporar de casă.

Art.11. Anexele de la nr. 1 la 10  fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.12.De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri, răspund consiliile locale, instituțiile subordonate și direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

 

P R E Ș E D I N T E                                                Avizat pentru legalitate

       Lokodi Edita Emőke                                                            SECRETAR GENERAL

       Ioan Togănel

 

_______________________________________________________________________________________________________

 

 

          ROMÂNIA

    JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Direcția Buget-Finanțe și

   Asistență Economică

   Nr.11872/7.12.2004

 

 

EXPUNERE  DE MOTIVE

la  proiectul de hotărâre  privind rectificarea  bugetului  Consiliului Județean Mureș

și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ – teritoriale

pe anul 2004

 

            În conformitate cu  prevederile  art. 15 din  O.U.G. nr. 45/2003 privind finanțele publice locale Consiliul Județean poate aproba rectificarea  bugetului  propriu și a  bugetelor  locale ale unităților administrativ – teritoriale ca urmare  a unor propuneri  fundamentate ale ordonatorilor principali de credite.

Potrivit HGR nr. 1909/2004 și a HGR nr. 2125/2004 s-au suplimentat sumele defalcate  din taxa pe valoarea adăugată  pentru județul nostru  privind finanțarea  cheltuielilor de personal  în învățământul  preuniversitar de stat cu un volum de  17.481.204 mii lei. În urma  analizelor și a discuțiilor purtate  cu Inspectoratul Școlar Județean, propunem repartizarea acestor sume pe localități conform anexei nr. 4.

Prin adresa  nr. 15001/22.XI.2004, Autoritatea  Națională pentru Persoane cu Handicap ne comunică bugetul alocat Consiliului  Județean Mureș pentru anul 2004 în volum de  110.615.372 mii lei, față de 96.930.288 mii lei - inițial.

Această sumă  reprezintă transferuri de la bugetul de stat pentru plata  drepturilor și facilităților persoanelor cu handicap. Pe parte de venituri în bugetul Consiliului Județean, suma de mai  sus se regăsește  la poziția  „Subvenții  primite de bugetele locale  pentru finanțarea drepturilor  acordate  persoanelor cu handicap”, iar pe parte de  cheltuieli se regăsește în anexa 2/ 4   cu influența respectivă la  Direcția Județeană de Asistență Socială 

În baza articolului  nr. 4 din OUG nr. 95/18 XI 2004, privind reglementarea unor probleme financiare , începând cu anul 2004, fondurile aferente susținerii  sistemului de protecție a copilului  se asigură din sume defalcate din  taxa pe valoarea adăugată, inițial sursa de finanțare  potrivit Legii Bugetului de stat pe anul 2004, era sumele defalcate din  impozitul pe venit.  Față de cele mai sus prezentate  propunem modificarea în anexa nr. 1 cu suplimentarea și respectiv cu micșorarea  „Sumelor defalcate  din taxa pe valoarea adăugat㠄  și a „Sumelor  defalcate din  impozitul pe venit  cu un volum de 85.513.000 mii lei.

Potrivit art. 31, alin. 3, din Ordonanța nr. 36/2002 privind taxele datorate pentru  eliberarea certificatelor , avizelor și autorizațiilor,  acestea constituie  venit în proporție de  50 % la bugetul local și 50% la bugetul județean . În perioada 1.01.2004 – 30.11.2004  veniturile  încasate de Consiliul Județean din certificate de urbanism și autorizații de construire sunt  în volum de 8.710.731 mii lei, urmând ca 50% din acest  volum să se  restituie  localităților respective. Propunem  alocarea sumei de 4.355.365 mii lei pe localități, conform anexei nr. 8.

Centrul Județean de consultanță, prin adresa  nr. 568/7.XII.2004 ne solicită alocarea  sumei de 20.000 mii lei, necesară  pentru achitarea unor facturi privind unele utilități.

Propunem alocarea  sumei de 20.000 mii lei prin retragerea  sumei  respective de la Școala Specială Apalina Reghin care are acest disponibil  la cheltuieli de personal.

În urma analizei execuției pe 11 luni la aparatul propriu  și la unele instituții pe care  Consiliul Județean  le finanțează, s-a constatat necesitatea unor reașezări în cadrul  aceluiași volum. Propunem aceste  modificări potrivit detalierilor cu nr.2 și nr.4.

De asemenea , în baza  solicitării Direcției Tehnice Drumuri și Poduri Județene și Investiții, pentru lucrări de întreținere drumuri pe timp de iarnă , propunem alocarea  sumei de 3.377.000 mii lei, prin diminuarea  cu suma respectivă  a cheltuielilor de  capital, potrivit  anexei nr 4.

Pe baza solicitării depuse  de Consiliul Județean Mureș Guvernului României pentru finalizarea  lucrărilor de investiții la Centrul de recuperare pentru copii cu handicap sever Sighișoara, prin H.G.R. nr. 2015/2004 s-a aprobat suma de 2.500.000 mii lei pentru localitatea Sighișoara, nu pentru Consiliul Județean care finanțează  prin DJPPDC aceste lucrări. S-a intervenit  la  Direcția de Finanțe, s-a luat legătura cu primarul municipiului Sighișoara, urmând ca această sumă de 2.500.000 mii lei să  se  vireze în contul  de  „Donații și sponsorizări”,  a Consiliului Județean, în baza unei convenții care se va încheia între  cele 2 instituții, din  care  urmează să se achite aceste lucrări. Propunem cuprinderea sumei în lista de investiții și diminuarea cu  1.000.000 mii lei în anexa  nr. 3 la prezenta hotărâre  la poziția „Centru de recuperare și  reabilitare pentru  minori cu handicap”.

Prin HG nr. 2138/2004 se aprobă  suplimentarea sumelor  defalcate din taxa pe valoarea adăugată  pentru subvenționarea  energiei termice livrată populației pe anul 2004  cu suma de 15.190.000 mii lei, pentru  județul Mureș, din Fondul de Rezervă  bugetară la dispoziția  Guvernului , prevăzut  în bugetul  de stat pe anul 2004. Propunem repartizarea acestei sume  potrivit anexei nr. 9.

În urma solicitărilor primite de la  unele consilii locale  din județ care au fost analizate, reiese că  acestea se află  într-o situație  financiară  deosebit de  gravă, și din lipsă de lichidități nu își mai pot asigura achitarea  unor lucrări de investiții și reparații executate (Sîntana de Mureș,  Sînpaul, Ceuașul de Cîmpie, Hodoșa, Miheș, Tîrnăveni și Miercurea Niraj).

Pentru ca aceste consilii locale  să nu intre  în blocaj  financiar , propunem alocarea  unor sume, conform anexei nr. 10.

Cu aceste sume   se diminuează  veniturile  Consiliului Județean la poziția sume alocate pentru echilibrare, iar la cheltuieli se  diminuează poziția -  cheltuielile de  capital, potrivit anexei nr. 4.

Potrivit H.G. nr. 847/3.VI. 2004 s-a majorat  alocația zilnică de hrană pentru  consumurile  colective din  instituțiile  publice de asistență socială.  Din analizele făcute  la  unitățile  de asistență  socială din  județ, s-a constatat necesitatea alocării unor fonduri  cu această destinație, potrivit anexei nr. 10.

Față de cele de mai sus propunem aprobarea  proiectului de hotărâre alăturat.

 

                             

                              DIRECTOR                                           

 

                              Bartha Iosif

                                                                

                                                                      VĂZUT

                                                                                                VICEPREȘEDINTE

                                                                                                      

                                                                                                        Emil Groza