R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR.123
din 25 iulie 2013
privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, precum și a Serviciului public județean SALVAMONT-SALVASPEO

Consiliul Județean Mureș,
Analizând Expunerea de motive nr.14.003 din 18.VII.2013 a Serviciului Resurse Umane, privind aprobarea Structurii organizatorice, a Statului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș,
În aplicarea prevederilor art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcționalității administrației publice locale, a numărului de posturi și reducerea cheltuielilor la instituțiile și autoritățile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor,
Cu respectarea prevederilor art. III din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.63/30.06.2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare,
În temeiul dispozițiilor art.91, alin.(1) lit. "a" și "d", ale alin. (2) lit."b", "c" și respectiv ale art.97, alin.(1) din Legea administrației publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se constată îndeplinirea condițiilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2013 cu privire la numărul maxim de posturi, numărul posturilor de conducere și a normele de structură organizatorică, de către instituțiile publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, cuprinse în anexa nr. I, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se aprobă organigramele instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, cuprinse în anexele II.1 - II.6, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3. Se aprobă statele de funcții ale instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, cuprinse în anexele III.1 - III.6, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.4. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prevederile Hotărârilor Consiliului Județean Mureș cu privire la aprobarea numărului maxim de personal, a organigramelor și statelor de funcții pentru instituțiile publice prevăzute la art.2 din prezenta hotărâre, se abrogă.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și Serviciului Resurse Umane din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș.
Art.6. De ducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite prin prezenta hotărâre răspund directorii/managerii instituțiilor publice prevăzute la art.2.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
SERVICIUL RESURSE UMANE
Nr. 14.003 din 18.VII. 2013

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, precum și a Serviciului public județean SALVAMONT-SALVASPEO

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/29.06.2013 s-au stabilit unele măsuri privind asigurarea funcționalității administrației publice locale, stabilirea numărului de posturi și reducerea cheltuielilor la instituțiile și autoritățile publice.
Potrivit prevederilor art.1, alin.(1), lit."d", începând cu data de 29 iunie 2013 se desființează posturile vacante din instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare. De menționat că prin alin.(2) al art.1 se stabilesc unele excepții cu privire la posturile vacante desființate.
Actul normativ mai sus amintit stabilește totodată unele norme de structură pentru aceste instituții, precum și obligativitatea de a se aproba, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ mai sus menționat, structuri organizatorice noi în concordanță cu aceste prevederi legale.
Potrivit prevederilor art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/29.06.2013, instituțiile și autoritățile publice au obligația să își modifice structurile funcționale, astfel încât numărul total al funcțiilor de conducere din cadrul fiecărei autorități sau instituții publice care are în aparatul propriu/de specialitate și personal contractual ori, după caz, numai personal contractual să fie de maximum 12% din numărul total al posturilor aprobate.
De asemenea, structura organizatorică trebuie să respecte următoarele cerințe:
   - pentru constituirea unui birou este necesar un număr de minimum 5 posturi de execuție;
   - pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 7 posturi de execuție;
   - pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 15 posturi de execuție;
   - pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 25 de posturi de execuție.
Pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/1013, s-a procedat la verificarea încadrării în normele de structură stabilite de acest act normativ de către instituțiile/serviciile publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș.
De asemenea cu adresa nr.12874 din 4 iulie 2013 Consiliul Județean Mureș a solicitat conducătorii instituțiilor publice subordonate o analiză a structurilor organizatorice actuale, a posturilor vacante existente, respectiv a încadrării în excepțiile prevăzute de art.1, alin.(2) din O.U.G. nr.77/2013, respectiv să elaboreze, dacă este cazul propuneri pentru o nouă structură organizatorică a instituției, în concordanță cu prevederile OUG 77/2013.
De menționat că, răspunderea pentru încadrarea în excepțiile prevăzute de art.1, alin.(2) din actul normativ mai sus amintit se angajează de către conducătorii instituțiilor publice subordonate, care fundamentează și înaintează spre aprobare Consiliului Județean Mureș propunerea de structură organizatorică.
Din analiza documentațiilor înaintate de către instituțiile/serviciile publice subordonate reiese faptul că, pentru instituțiile/serviciile publice cuprinse în anexa nr. I la proiectul de hotărâre nu se impun și nu sunt propuse modificări ale structurii organizatorice.
În ceea ce privește Biblioteca Județeană Mureș, Muzeul Județean Mureș, Teatrul pentru Copii și Tineret "ARIEL", Centrul pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, Redacția Revistei "Vatra" și Redacția Revistei "Lato" se propun spre aprobare organigrame și state de funcții în concordanță cu prevederile OUG nr.77/2013.
Având în vedere cele de mai sus, se supune spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, precum și a Serviciului public județean SALVAMONT-SALVASPEO.

 

PREȘEDINTE,
Ciprian Dobre