R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 60
din 11 aprilie 2013
privind aprobarea documentației tehnico - economice și a indicatorilor tehnico - economici ai investiției "Iluminat arhitectural Palatul Culturii și Palatul Administrativ" și a altor măsuri în vederea realizării acesteia

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 6728 din 11.04.2013 a Direcției Tehnice privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Iluminat arhitectural Palatul Culturii și Palatul Administrativ", precum și avizul comisiilor de specialitate,
Potrivit prevederilor art. 44 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 97 alin.1 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă documentația tehnico - economică și indicatorii tehnico-economici ai investiției "Iluminat arhitectural Palatul Culturii și Palatul Administrativ", valoarea totală a investiției (cu TVA inclus) fiind de 3.126.618 lei din care C+M: 2.604.059 lei, echivalent cu 709.016 euro din care C+M: 590.516 euro, (la cursul de referință de 4,4098 lei/euro din data de 09.04.2013), conform devizului general cuprins în Anexa nr.1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. În funcție de suficiența resurselor financiare, Direcția Tehnică din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș poate aborda proiectarea și execuția obiectivului de investiții etapizat, corespunzător fiecărui imobil în parte.
Art.3. Anexele nr. 2/2, nr. 2 /4, nr. 2 /7, nr. 2 /11, nr. 2 /13, nr. 2 /15 și nr. 7 la Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 43/2013 privind aprobarea bugetului Consiliului Județean Mureș pentru anul 2013 se modifică și se înlocuiesc cu Anexa nr. 2 /2a, nr. 2 /4a, nr. 2 /7a, nr. 2 /11a, nr. 2 /13a, nr. 2 /15a și nr. 7a, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.4. Pentru realizarea investiției răspunde Direcția Tehnică, cu asistența direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Tehnică
Nr.6728/11.04.2013
Dosar nr. IX.B/3

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea documentației tehnico - economice și a indicatorilor tehnico - economici ai investiției "Iluminat arhitectural Palatul Culturii și Palatul Administrativ"

Palatul Culturii figurează pe lista monumentelor istorice din județul Mureș, poziția 304, MS-II-m-A-15503, fiind construit între anii 1911-1913 în stil secession, având regimul de înălțime: S+P+3E, cu o suprafață desfășurată de 15.325 mp.
Clădirea face parte din zestrea construită și valoroasă a pieții centrale din Tîrgu Mureș. Prin dimensiunile ei, prin volumetria existentă, reprezentând un element de bază, hotărâtor, din frontul de nord-vest al piețelor Trandafirilor și Victoriei. Aceasta este renumită datorită basoreliefurilor care domină frontispiciul, a acoperișului din țiglă ceramică majolică, a frescelor, sălilor de spectacole, a sălii cu oglinzi, a vitraliilor cu care este ornată clădirea.
Structura de rezistență a clădirii este alcătuită din zidărie de cărămidă, planșee și scări din beton armat monolit, iar peste sala mare de spectacole planșeul este din lemn. Șarpanta acoperișului este din lemn, învelitoarea din țigle solzi smălțuite. Materialele și finisajele sunt cele specifice anului construcției, clădirea fiind una dintre cele mai reprezentative imobile din centrul municipiului.
Soclul, cu înălțimea primului nivel, a fost executat din piatră brută de granit. Fațadele sunt tencuite, stropite și în unele locuri învelite cu plăci de teracotă, basoreliefuri, picturi.
Finisajul interioarelor și a fațadelor exterioare a fost executat cu o atenție deosebită, având o valoare plastică și artistică deosebită.
Utilități: construcția este dotată cu instalație de energie electrică, instalații de apă-canal, gaz, instalație de încălzire centrală, instalație de aer condiționat și instalație de supraveghere interioară.
De asemenea, Palatul Administrativ figurează pe lista monumentelor istorice din județul Mureș, poziția 388, MS-II-m-A-15575, fiind construit între anii 1905-1907 în stil secession, de forma unui patrulater închis, având aria construită la sol de 2.201 mp, cu curte interioară de 790 mp, edificat pe cinci nivele (subsol parțial, parter, două etaje și mansardă parțială), fiind mărginit de patru străzi.
Structura de rezistență: fundații parțiale din beton și fundații continue din cărămidă, pereți din zidărie de cărămidă, planșee de beton armat și de lemn, boltișoare de cărămidă descărcate de profile metalice, scări de acces din piatră și beton armat, acoperiș șarpantă din lemn.
Anvelopă, închideri: pereți despărțitori din zidărie de cărămidă, tâmplărie (ferestre și uși) din lemn, învelitoare din țiglă solzi smălțuite.
Finisaje: pardoseli din marmură, beton mozaicat, parchet, gresie și covor PVC, tencuieli interioare, drișcuite, gletuite, zugrăveli interioare superioare (lavabil, respectiv pictate), tencuieli exterioare stropite, zugrăveli exterioare superioare iar tavanele, la majoritatea încăperilor au aplicate tavane false casetate din rigips. Fațadele sunt ornamentate cu placaje din piatră și cărămidă. Tâmplăriile sunt din lemn, ornamentate, cu geam tras respectiv vitralii, vopsite cu vopsea pe bază de ulei.
Utilități: construcția este dotată cu instalație de energie electrică, instalații de apă-canal, instalație de încălzire centrală pe bază de combustibil gaz metan și instalație de acces și supraveghere interioară.
Cele două clădiri sunt elemente de referință pentru orașul Tîrgu Mureș, monumente istorice din patrimoniul național, constituind zestrea construită și valoroasă a pieții centrale. Acestea sunt și puncte de interes turistic, fiind vizitate zilnic de turiști, în mare majoritate străini, în incinta lor fiind găzduite expoziții de artă plastică și fotografică, secțiile de artă și istorie ale Muzeului Județean, Biblioteca Județeană, Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș, săli de spectacole și de ședințe.
Pe parcursul acestui an, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima inaugurare a clădirii Palatului Culturii, se vor desfășura mai multe manifestări artistice și culturale care vor celebra acest eveniment, organizatori fiind, alături de Consiliul Județean Mureș, toate instituțiile care sunt găzduite în incinta clădirii.
În vederea punerii în valoare a identității arhitecturale a celor două clădiri, a elementelor decorative și arhitecturale specifice, atât pe perioada zilei cât și a nopții, lumina artificială permițând o altă viziune a arhitecturii, obținându-se o lectură dinamică a diferitelor elemente caracteristice ale arhitecturii celor două edificii, este oportună realizarea instalațiilor de iluminat arhitectural a Palatului Culturii și a Palatului Administrativ.
În acest sens a fost elaborat un studiu de fezabilitate privind execuția lucrărilor de iluminat arhitectural, proiectantul propunând un scenariu care pune în evidență valoarea arhitectonică și culturală a celor două clădiri, sursele de lumină propuse fiind de tip LED, cu indice de redare a culorilor foarte bun. Aceste surse de lumină au avantajul că deși vor fi amplasate pe fațade au dimensiuni reduse și nu sunt vizibile pe timpul zilei și totodată au un consum redus de energie.
Durata de realizare a investiției se estimează la 3 luni.
Valoarea investiției, cu TVA inclus, este de 3.126.618 lei din care C+M: 2.604.059 lei, echivalent cu 709.016 euro din care C+M: 590.516 euro, (la cursul de referință de 4,4098 lei/euro din data de 09.04.2013), conform devizului general, anexat, elaborat de Centrul de Ingineria Iluminatului - Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.

 

VICEPREȘEDINTE
Ovidiu Dancu
ȘEF SERVICIU
ing. Pătran Carmen