R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 164
din 20 decembrie 2012
privind stabilirea calității de agent constatator al faptelor contravenționale ce constituie încălcări ale Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a modelului legitimației de control

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere Expunerea de motive nr.22722/13.XII.2012 a Direcției Tehnice, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art. 22 și art.61^2, lit. b din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997, republicată, privind regimul drumurilor,
În temeiul prevederilor art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se stabilește calitatea de agent constatator al faptelor contravenționale ce constituie încălcări ale dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru funcționarii publici din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, cuprinși în anexa nr.1.
Art.2. În îndeplinirea atribuțiilor de constatare și sancționare a contravențiilor potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, funcționarii publici nominalizați în anexa nr.1 utilizează legitimația de control al cărei conținut este stabilit conform anexei nr.2.
Art.3. Legitimația de control constituie însemn distinctiv și atestă calitatea titularului de agent constatator, conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, acesta putând-o utiliza exclusiv în activitatea de constatare și sancționare a faptelor contravenționale conform actului normativ menționat.
Art.4. Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică persoanelor menționate în anexa nr.1, Serviciului Resurse Umane și directorului executiv al Direcției Tehnice din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, care răspund de exercitarea conform legii a activității de constatare și sancționare a contravențiilor în temeiul Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
DIRECȚIA TEHNICĂ
Nr.22722/13.XII.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre
privind stabilirea calității de agent constatator al faptelor contravenționale ce constituie încălcări ale Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a modelului legitimației de control

Consiliul Județean Mureș, în calitate de administrator al drumurilor județene din județul Mureș are obligația de a urmări și verifica respectarea prevederilor legale privind execuția lucrărilor de orice fel realizate în zona drumurilor, conform Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Art.46 din Ordonanța Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare prevede:
(1)Realizarea sau amplasarea în zona drumului public a panourilor publicitare, a oricăror construcții, accesuri, amenajări sau instalații, în orice scop, fără a periclita siguranța circulației, este permisă pe baza autorizației de construire și doar în condițiile existenței acordului prealabil și a autorizației de amplasare și/sau de acces în zona drumului public emise de administratorul drumului respective;
(2)În lipsa autorizației de amplasare și/sau de acces în zona drumului public pentru lucrările prevăzute la alin.(1) administratorul drumului notifică titularului autorizației de construire să desființeze lucrările în termen de 5 zile de la data notificării. În cazul nerespectării acestui termen, administratorul drumului desființează lucrările prevăzute la alin.(1), pe cheltuiala titularului autorizației de construire, în conformitate cu reglementările în vigoare;
(3)Prevederile alin. (2) privind desființarea lucrărilor se aplică în mod corespunzător și în cazul nerespectării condițiilor prevăzute în acordul prealabil și/sau în autorizația de amplasare și/sau de acces în zona drumului public;
(4)Acordul și autorizația de amplasare și/sau de acces la drum se emit pentru o anumită funcție și/sau destinație a obiectivului. Schimbarea funcției și/sau a destinației obiectivului de către titularul autorizației de amplasare și/sau de acces se realizează numai cu aprobarea administratorului drumului.
În baza art.61 din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997, republicată, privind regimul drumurilor, se aplică sancțiuni persoanelor fizice sau juridice în cazul încălcării prevederilor ordonanței sus amintite, competența în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor revenind personalului împuternicit în cest scop - agenților constatatori desemnați de către Consiliul județean Mureș, prin hotărâre.
Persoanele propuse pentru îndeplinirea atribuțiilor de agent constatator sunt:
     ing. Oarga Marieta- șef serviciu Urmărirea Lucrărilor
     ing. Ignat Ionel - consilier Serviciul Urmărirea Lucrărilor
     ing. Nireștean Diana - consilier Serviciul Urmărirea Lucrărilor
     ing. Gorea Mihaela - consilier Serviciul Urmărirea Lucrărilor
     sing. Matei Nicoleta - consilier Serviciul Urmărirea Lucrărilor
     sing. Gaspar Levente - referent de specialitate Serviciul Urmărirea Lucrărilor

Pentru exercitarea atribuțiilor mai sus menționate se vor emite legitimații de control. Acestea vor avea lungimea de 80 mm și lățimea de 55 mm.
Materialul pe care se face tipărirea va fi alb iar literele vor fi negre. Caracterele tipografice pentru litere vor avea aspect sobru, menținând diferențierile de mărime și îngroșare prezentate în anexa nr.2 la prezenta hotărâre.
Materialele utilizate pentru confecționarea legitimațiilor vor fi: hârtie albă sau carton alb subțire. Hârtia sau cartonul se vor trata după tipărire prin laminare în folie transparentă.
Având în vedere cele de mai sus, se propune spre aprobare proiectul de hotărâre privind stabilirea calității de agent constatator al faptelor contravenționale ce constituie încălcări ale Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a modelului legitimației de control.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
ȘEF SERVICIU
ing. Oarga Marieta