R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 112
din 27 septembrie 2012
privind trecerea drumului județean DJ 151D Ungheni (DN 15) - Acățari (DN 13), km 0+000-15+441, din domeniul public al județului Mureș și din administrarea Consiliului Județean Mureș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 16542/2012 a Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Mureș, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În conformitate cu art.12 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
Având în vedere art.9 alin.(2) din Legea nr.213/1997 privind bunurile proprietate publică, precum și art.867-869 din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicat, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.91 alin.(1) lit.c) și art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. (1) Se aprobă trecerea drumului județean DJ 151D Ungheni (DN 15) - Acățari (DN 13), km 0+000-15+441, din domeniul public al județului Mureș și din administrarea Consiliului Județean Mureș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin "Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România" S.A.
(2) Datele de identificare ale drumului menționat la alin.1, sunt cuprinse în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se propune Guvernului României încadrarea în categoria funcțională a drumurilor naționale a drumului județean DJ 151D Ungheni (DN 15) - Acățari (DN 13), km 0+000-15+441 și modificarea în mod corespunzător a Anexelor nr.1 și 2 la H.G. nr.540/2000 privind aprobarea încadrării în categorii funcționale a drumurilor publice și a drumurilor de utilitate privată deschise circulației publice.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Direcției Economice și Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Compartimentul Patrimoniu, Servicii Publice
Nr.16542 din 20 septembrie 2012

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind trecerea drumului județean DJ 151D Ungheni (DN 15) - Acățari (DN 13), km 0+000-15+441, din domeniul public al județului Mureș și din administrarea Consiliului Județean Mureș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Drumul județean DJ 151D Ungheni (DN 15)-Acățari (DN 13), km 0+000-15+441 face parte din domeniul public al județului Mureș, figurând la poziția nr.116 în Anexa nr.1 la H.G.R. nr.964/2002.
Acest tronson de drum cu nivel de viabilitate I, fiind o arteră rutieră importantă pentru traficul greu, a preluat în mare parte traficul de pe traseele Tîrgu Mureș-Reghin-Bistrița (DN 15), Tîrgu Mureș-Reghin-Cluj (DN 16) și Tîrgu Mureș-Sighișoara (DN 13).
Sub acțiunea traficului greu și a factorilor climatici, sistemul rutier s-a degradat foarte mult, capacitatea de transport a acestei artere de circulație fiind depășită, astfel încât caracteristicile tehnice de exploatare ale drumului nu mai corespund normelor tehnice în vigoare.
Având în vedere numărul mare de autovehicule de tonaj greu și foarte greu care circulă pe acest drum, aproximativ 3.040 autovehicule/zi, după cum rezultă din recensământul efectuat de către Consiliul Județean Mureș în luna martie 2009 precum și faptul că acest drum face legătura între DN 15 și DN 13, Consiliul Județean Mureș a solicitat în repetate rânduri încadrarea acestui tronson de drum în categoria funcțională a drumurilor naționale în vederea modernizării acestuia.
În acest sens, în cursul anului 2006, Consiliul Județean Mureș a aprobat prin Hotărârea nr.138 încadrarea DJ 151D Ungheni (DN 15) - Acățari (DN 13) în categoria drumurilor naționale, ulterior fiind promovat și un proiect de hotărâre de Guvern în vederea clasificării drumului în cauză ca drum național, însă proiectul nu a fost adoptat.
În data de 25.05.2009 a fost retransmis spre aprobare proiectul de hotărâre de Guvern privind încadrarea în categoria funcțională a drumurilor naționale a DJ 151D Ungheni (DN 15) - Acățari (DN 13), situat în județul Mureș.
Pentru a putea fi încadrat în categoria funcțională a drumurilor naționale era necesară transmiterea proprietății acestui drum, întrucât nimeni nu poate dispune asupra unui bun pe care nu îl are în proprietate.
Astfel, s-a impus trecerea acestui drum din domeniul public al județului Mureș și din administrarea Consiliului Județean Mureș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin "Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România" S.A.

Astfel, prin Hotărârea nr.88/2009, Consiliul Județean Mureș a aprobat trecerea acestui drum din domeniul public al județului Mureș și din administrarea Consiliului Județean Mureș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii precum și încadrarea lui în categoria funcțională a drumurilor naționale. Proiectul de hotărâre al Guvernului privind preluarea drumului în cauză nu a fost avizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe motiv că acesta nu îndeplinește condițiile de încadrare în categoria funcțională a drumurilor naționale, ca urmare proiectul nu a fost aprobat.
Ținând cont de faptul că acest drum face legătura între DN 15 și DN 13, preluând traficul greu de pe aceste trasee, care afectează infrastructura drumului, deteriorându-l, propunem încadrarea acestuia în categoria funcțională a drumurilor naționale.
Față de cele arătate, supunem spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre alăturat.

 

  PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
 
DIRECTOR
Bartha Iosif
  DIRECTOR
Márton Katalin