R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA Nr. 56
din 26 aprilie 2012
privind aprobarea încadrării drumurilor județene din județul Mureș pe niveluri de viabilitate și de intervenție pe perioada de iarnă

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere Expunerea de motive nr.7110/17.04.2012 a Direcției Tehnice, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.22 din Ordonanța Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al Ordinului comun al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr.1025/22.12.2011 și Ministerului Administrației și Internelor nr.16/17.01.2012,
În temeiul prevederilor art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă încadrarea drumurilor județene din județul Mureș pe niveluri de viabilitate și de intervenție pe perioada de iarnă conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2. De executarea prezentei hotărâri răspunde Direcția Tehnică din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDETEAN
Direcția Tehnică
Nr.7110/17.04.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea încadrării drumurilor județene din județul Mureș pe niveluri de viabilitate și de intervenție pe perioada de iarnă

Rețeaua de drumuri județene din județul Mureș aflate în administrarea Consiliului Județean Mureș cuprinde 42 de drumuri județene. Sectoarele de drumuri județene necesare a fi întreținute pe timp de iarnă totalizează 702,481 km.
În vederea asigurării circulației rutiere pe drumurile județene în condiții de siguranță în timpul iernii, sunt necesare a fi prestate o serie de servicii care să conducă la prevenirea și combaterea lunecușului și a înzăpezirii acestora, inclusiv realizarea unei informări prompte privind starea drumurilor, pentru participanții la trafic.
Activitatea are caracter strategic, de importanță județeană și se desfășoară sub directa îndrumare și conducere a Consiliului Județean Mureș, prin Direcția Tehnică.
Modul de organizare a intervențiilor, de acționare în timp și spațiu, de evidențiere și informare a acestora, sunt prevăzute în normative specifice.
În Monitorul Oficial al României nr. 84 din 2 februarie 2012 a fost publicat Ordinul nr. 1025/22.12.2011 al ministrului transporturilor și infrastructurii și Ordinul nr. 16/17.01.2012 al ministrului administrației și internelor, pentru aprobarea reglementării tehnice "Normativ privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice" indicativ AND nr. 525 - 2011.
Prin acest ordin se prevăd modificări ale intervalelor de timp maxim necesare pentru intervențiile de prevenire și combatere a poleiului și înzăpezirii drumurilor față de cele prevăzute în Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului și al ministrului administrației și internelor nr.1945/2005/1265/2006, abrogat la data intrării în vigoare a noului ordin.
În vederea asigurării circulației rutiere în timpul iernii, în conformitate cu prevederile art.10 din Ordinul 1025/16/2011, administratorul drumurilor va lua măsurile de organizare a intervențiilor pe timp de iarnă, care constau în:
a) stabilirea nivelurilor de viabilitate a drumurilor, de intervenție și dotare a unităților operative de acțiune pe timp de iarnă;
b) elaborarea programului pregătirilor pentru iarnă;
c) întocmirea planului operativ de acțiune pe timpul iernii;
d) organizarea unităților operative de acțiune.
Conform prevederilor art.11 din Ordinul Nr. 1025/16/2011, Unitățile de administrare a drumurilor publice analizează și clasifică în fiecare an rețeaua aferentă pe niveluri de viabilitate și stabilesc nivelurile de intervenție.
Nivelul de viabilitate al unui drum sau al unui sector de drum pe timp de iarnă - caracterizează modul de organizare privind programul de lucru, dotarea cu utilaje și intervalele de timp maxim necesare intervențiilor.
Caracteristicile generale și intervalele de timp necesare intervențiilor pe drumuri, corespunzătoare fiecărui nivel de intervenție se găsesc în Tabelul nr.1 din "Normativul privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice " indicativ AND nr. 525 - 2011, anexat prezentei.
Încadrarea drumurilor publice pe niveluri de viabilitate în timpul iernii se face în funcție de clasa tehnică, traficul mediu zilnic anual pe sectrorul de drum respectiv (MZA) și de importanța economică și administrativă a drumurilor.
În urma finalizării prelucrării datelor obținute la recensământului general al circulației din anul 2010 pe rețeaua de drumuri județene din județul Mureș, prin adresa Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică CESTRIN București nr.6584/06.06.2011 s-a transmis Consiliului Județean Mureș traficul mediu zilnic anual (MZA) din anul 2010 și prognoza traficului rutier pentru perioada 2015-2035.
Luând în considerare prevederile Ordinului 1025/16/2011, precum și datele furnizate de către Cestrin București, analizând importanța economică și administrativă a drumurilor județene din județul Mureș, propunem spre aprobare încadrarea drumurilor județene din județul Mureș pe niveluri de viabilitate și de intervenție pe perioada de iarnă conform Anexei 1 atașată prezentei.

 

DIRECTOR EXECUTIV
ing. Márton Katalin

 

VĂZUT
VICEPREȘEDINTE
Chirteș Ioan Cristian