R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 34
din 29 martie 2012
privind inventarierea în domeniul privat a unor bunuri și stabilirea unor măsuri în vederea valorificării acestora

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 5076 din 22 martie 2012, prezentată de către Direcția Economică, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile Legii nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările și completările ulterioare și ale Hotărârii Guvernului nr.841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare,
Ținând cont de prevederile Ordonanței Guvernului nr.112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din funcțiune, casare și valorificare a activelor corporale care alcătuiesc domeniul public al statului și al unităților administrativ-teritoriale,
În temeiul prevederilor art.91 alin.(1) lit. c) și art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă inventarierea în domeniul privat al județului Mureș a rețelelor județene de alimentare cu apă dezafectate, identificate în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Mureș ca, în raport de bunurile inventariate în domeniul privat al județului Mureș menționate la art.1, să îndeplinească toate procedurile legale reglementate de prevederile Hotărârii Guvernului României nr.841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș, care răspunde de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.5076 din 22 martie 2012

EXPUNERE DE MOTIVE
privind inventarierea la domeniul privat a unor bunuri și stabilirea unor măsuri în vederea valorificării acestora

Potrivit prevederilor alin.(3) al art.3 coroborat cu pct.3/II din anexa la Legea 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, rețelele de alimentare cu apă realizate în sistem zonal sau microzonal, fac parte din domeniul public județean.
Odată cu dezvoltarea economică precum și cu creșterea consumului de apă, la nivel local și județean s-a realizat, în cadrul unor proiecte de investiții, înlocuirea unor rețele de apă, situație în care vechile rețele au fost scoase din funcțiune.
Prin Dispoziția nr.53/2012 a Președintelui Consiliului județean Mureș, s-a constituit comisia de inventariere și evaluare a rețelelor magistrale de apă, dezafectate din județul Mureș în vederea casării și valorificării acestora.
În urma inventarierii, comisia a constatat că rețelele magistrale cuprinse în anexa la proiectul de hotărâre, sunt scoase din funcțiune și trebuie casate.
Se impune demararea în regim de urgență a procedurii de casare deoarece autoritatea publică județeană a fost semnalată de mai multe posturi de poliție locală (Târnăveni, Cucerdea, Iernut) cu privire la desfășurarea unor lucrări neautorizate de scoatere și valorificare a acestora, de către persoane fizice private, cărora li s-au constituit dosare penale.
Pentru a preîntâmpina alte activități infracționale legate de valorificarea ilegală a acestor conducte dezafectate, care, în conformitate cu prevederile legale în materie aparțin județului, se impune de urgență instituirea cadrului juridic necesar valorificării acestora.
În conformitate cu legislația în vigoare, procedura de casare și valorificare se poate realiza numai dacă bunurile se află în domeniul privat al județului, sens în care propunem cuprinderea în domeniul privat a rețelelor magistrale de apă, dezafectate din județul Mureș și valorificarea acestora potrivit prevederilor legale privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice.
Față de cele prezentate mai sus, supunem dezbaterii și aprobării proiectul de hotărâre alăturat.

 

VICEPREȘEDINTE
Szabó Árpád
 DIRECTOR
Bartha Iosif