R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 10
din 31 ianuarie 2012
privind modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Județean nr.26/2011 pentru stabilirea unor măsuri privind operarea pe "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș", în anul 2012

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.20993/ 22.12.2011 a Direcției Economice, precum și avizul comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile art.5 din Hotărârea Consiliului Județean nr.37/1997 privind înființarea Regiei Autonome " Aeroportul Tîrgu Mureș", ale Ordinului 894/2010 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea menținerii obiectivelor necesare siguranței pasagerilor, modificat prin Ordinul Ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr.452/2011, ale art.11 din Ordonanța Guvernului nr.17/2011 privind controlul calității în securitatea aviației civile,
Cu respectarea procedurilor reglementate de dispozițiile Legii nr.52/2003 privind transparența decizională,
În temeiul art. 91 alin(1) lit. d) și 97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1.(1) Punctele IV și VII din Anexa la Hotărârea Consiliului Județean nr.26/2011 pentru stabilirea unor măsuri privind operarea pe R.A " Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș" se modifică, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Taxele și tarifele prevăzute în anexa menționată la alin.1 se aplică de la data adoptării hotărârii.
Art.2. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice și R.A " Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș", care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 20993/22.12.2011

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Județean nr.26/2011 pentru stabilirea unor măsuri privind operarea pe "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș", în anul 2012

Prin Hotărârea Consiliului Județean nr.26/2011s-au aprobat taxele și tarifele aeroportuare, taxele și tarifele aeroportuare stabilite la nivel minimal pentru noi relații de operare precum și tarifele ce se aplică operatorilor care bazează aeronave pe Aeroport în anul 2011.
Prin ordinul 894/2010 se aprobă tariful pentru supravegherea menținerii obiectivelor necesare siguranței pasagerilor, tarif ce se aplică tuturor aeroporturilor civile din România și care se achită de către administrația fiecărui aeroport, până la data de 20 a fiecărei luni pentru pasagerii îmbarcați în luna precedentă, către Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile și către Autoritatea Aeronautică Civilă.
Conform ordinului 452/2011 pentru modificarea și completarea Ordinului Ministrului Transportului și Infrastructurii nr.894/2010, acest tarif v-a fi inclus în tariful de servicii pentru pasageri, perceput de la operatorii aeronavelor care efectuează zboruri pe respectivele aeroporturi, care v-a fi majorat cu valoarea tarifului pentru supravegherea menținerii obiectivelor necesare siguranței pasagerilor.
De asemenea Ordonanța Guvernului nr.17/2011 privind controlul calității în securitatea aviației civile reglementează că plata îndemnizațiilor pentru componenții echipei de audit se suportă de către autoritatea competentă din venituri proprii, care se constituie din alocarea sumei de 0,15 euro/pasager din tariful de securitate perceput pe aeroporturile din România.
Administrațiile aeroporturilor includ suma de 0,15 euro/pasager în tariful de securitate aprobat de către Ministerul Transportului și Infrastructurii și o virează lunar, după colectare în contul autorității competente.
Urmare a acestor noi reglementări legislative, prin adresa nr.20993/2011 Aeroportul Transilvania Tîrgu - Mureș ne solicită actualizarea taxelor și tarifelor aprobate la punctele IV și VII din Hotărârea nr.26/2011.
Facem mențiunea că, aceste modificări nu duc la obținerea unor venituri suplimentare întrucât, sumele cu care se modifică taxele și tarifele aeroportuare vor fi colectate de către Aeroport și virate către Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, către Autoritatea Aeronautică Civilă și Ministerului Transportului și Infrastructurii.
Față de cele prezentate mai sus, supunem dezbaterii și aprobării proiectul de hotărâre alăturat.

 

VICEPREȘEDINTE
Szabo Árpád
 

DIRECTOR EXECUTIV
Bartha Iosif

 DIRECTOR
R.A."Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș"
Runcan Petru Ștefan