R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 108
din 12 august 2010
privind aprobarea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și Asociația EcoAssist, în vederea implementării proiectului
"Let's Do It, Romania!"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând solicitarea Asociației EcoAssist formulată prin adresa nr. 11.187 din 21 iulie 2010, expunerea de motive nr. 12130/9.VIII.2010 prezentată de Direcția Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte,
Având în vedere dispozițiile art. 91 alin.(1) lit. "e" coroborat cu alin. (6) lit. "a" din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul art.97 alin. (1) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă acordul de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și Asociația EcoAssist, în vederea implementării proiectului "Let's Do It, Romania!" conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește doamna Lokodi Edita Emoke - președintele Consiliului Județean Mureș, să semneze în numele Consiliului Județean Mureș acordul de parteneriat menționat la art. 1.
Art.3. Compartimentul Cancelarie va comunica prezenta hotărâre Asociației EcoAssist, Direcției Economice și Direcției de Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Implementare Proiecte
Nr. 12130/9.VIII.2010

Expunere de motive
privind aprobarea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și Asociația EcoAssist în vederea implementării proiectului
"Let's Do It, Romania!"

Consiliul Județean Mureș a primit o propunere din partea Asociației EcoAssist cu sediul în București, în vederea încheierii unui acord de parteneriat având ca obiectiv implementarea proiectului "Let's Do It, Romania!"
Acest proiect, lansat oficial în martie 2010 este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care își propune curățarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale țării, într-o singură zi. Ziua de Curățenie Națională va fi 25 septembrie 2010, dată la care toți cetățenii țării sunt așteptați să participe la "schimbarea la față" a României. "Let's Do It Romania!" este inspirat din inițiativa Estoniei, unde 50.000 de voluntari au luat parte la ziua de curățenie organizată pe data de 3 mai 2008. România este cea mai mare țară din Europa în care se va organiza acest proiect, echipa de organizare fiind formată din 60 de voluntari, atât reprezentanți ai unor ONG-uri, cât și persoane fizice.
Două dintre obiectivele principale sunt curățarea teritoriului României de deșeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale și prevenirea reapariției acestora. Pentru atingerea acestor obiective trebuie realizate următoarele activități :
     - Înscrierea voluntarilor pentru echipa centrală (și formarea echipelor de lucru);
     - Realizarea hărții deșeurilor (care include procesul de cartare);
     - Comunicarea (anunțarea și mobilizarea diferitelor tipuri de public);
     - Acțiunea de curățare (practic ziua de implicare masivă a populației);
     - Încheierea (evaluarea impactului, concluzii, predarea ștafetei mai departe);
La momentul actual proiectul se află într-o etapă foarte importantă, cartarea. Rezultatul final al acestei acțiuni este harta deșeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reușita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curățenie. În județul Mureș, acțiunea de cartare a fost demarată pe data de 4 iunie 2010.
Pentru ca acest proiect să se bucure de un real succes și în România, este necesar sprijinul întregii societăți civile, de la autorități centrale și locale, companii, ONG-uri, furnizori de spațiu media, persoane publice, furnizori de servicii și până la publicul larg. Până în prezent s-au alăturat proiectului ca parteneri atât autorități centrale : Ministerul Mediului și Pădurilor, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sporturilor, Agenția Națională Apele Române, Jandarmeria Română, Regia Națională a Pădurilor - ROMSILVA, Ministerul Culturii și Cultelor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cât și o parte din cele locale: instituții ale prefectului, consilii județene, primării, etc.
Consiliul Județean Mureș a susținut și promovat prin diverse activități un comportament eco-responsabil, pentru asigurarea unui mediu înconjurător nepoluat, sănătos și curat. Considerăm că și această acțiune se înscrie în lista acelor activități prin care putem promova eficient imaginea județului Mureș, contribuind la conștientizarea populației asupra protejării mediului înconjurător, drept pentru care, propunem aprobarea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și Asociația EcoAssist în vederea implementării proiectului "Let's Do It, Romania!", urmând ca în calitate de partener, în vederea unei bune implementări a acestuia, Consiliul Județean Mureș să acorde sprijinul necesar pentru realizarea acțiunilor de informare.
Față de considerentele mai sus arătate, propunem aprobarea proiectului de hotărâre alăturat.

 

VĂZUT
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke

 

DIRECTOR,
Bățaga Valer