R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 94
din 24 iunie 2010
privind aprobarea preluării managementului asistenței medicale al unor unități sanitare publice

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.9281/18,06,2010 a Direcției Economice la proiectul de hotărâre privind aprobarea preluării managementului asistenței medicale al unor unități sanitare publice, precum și avizele comisiei de specialitate,
Având în vedere prevederile articolului 2, alineatul 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În baza articolului 2, alineatul 2 și al articolului 3 din Hotărârea de Guvern nr. 529/2010 pentru aprobarea menținerii managementului asistenței medicale la autoritățile administrației publice locale care au desfășurat faze-pilot, precum și a Listei unităților sanitare publice cu paturi pentru care se menține managementul asistenței medicale la autoritățile administrației publice locale și a listei unităților sanitare publice cu paturi, pentru care se transferă managementul asistenței medicale către autoritățile administrației publice locale,
În temeiul dispozițiilor art.97, alin(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă preluarea de către Consiliul Județean Mureș a managementului asistenței medicale a Spitalului Clinic Județean Mureș, Spitalului Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Târnăveni și a Preventoriului TBC Gornești.
Art.2. Se aprobă Protocoalele de predare-preluare încheiate între Direcția de Sănătate Publică Mureș, pe de o parte, și Consiliul Județean Mureș, pe de altă parte, cu privire la transferul managementului asistenței medicale al unităților sanitare publice prevăzute în articolul 1, conform anexelor 1, 2 și 3 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3. Se mandatează președintele Consiliului Județean Mureș pentru semnarea Protocoalelor de predare - preluare a managementului asistenței medicale al unităților sanitare publice prevăzute la articolul 1 la prezenta hotărâre.
Art.4. Direcția Economică din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Mureș va îndeplini activitatea de coordonare și supraveghere a managementului unităților sanitare prevăzute la articolul 1.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică Spitalului Clinic Județean Mureș, Spitalului Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Târnăveni, Preventoriului TBC Gornești și Direcției de Sănătate Publică Mureș.

 

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.9281/18.VI.2010

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea preluării managementului asistenței medicale al unor unități sanitare publice

Descentralizarea sistemului de sănătate a fost și este parte integrantă a procesului de reformă în domeniul sanitar dar și parte integrantă a descentralizării pe ansamblu.
În conformitate cu strategia de descentralizare în domeniul sănătății, aprobată de Guvern, spitalele trec în subordinea autorităților administrației publice locale.
Deși Ministerul Sănătății este autoritatea centrală în domeniul sănătății publice, unitățile sanitare publice sunt unități autonome a căror imobile sunt în administrarea autorităților administrației publice locale, ministerul păstrând doar componenta de management a sistemului sanitar. Experiența ultimilor ani arată, însă, necesitatea unei implicări mai mari a autorităților administrației publice locale în administrarea unităților sanitare.
Procesul de descentralizare a fost inițiat prin OUG nr. 162/2008 privind transferul de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale, prin care au fost descentralizate, printre altele, și asistența medicală acordată în unele unități sanitare cu paturi. Astfel, în conformitate cu prevederile art.2, alin 2 din această ordonanță de urgență, "atribuțiile și competențele referitoare la asistența medicală acordată în unele unități sanitare cu paturi se transferă consiliilor locale sau județene, după caz", lista unităților sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenței medicale către autoritățile publice locale fiind prevăzute în anexa nr. 2 a H.G. 529/2010. Potrivit acesteia Consiliului Județean Mureș i se transferă managementul asistenței medicale pentru Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Târnăveni și Preventoriul TBC Gornești.
În aceste condiții pentru punerea în practică a prevederilor legale mai sus amintite, potrivit art.3 din HG nr. 529/2010, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, direcțiile de sănătate publică județene încheie cu autoritățile administrației publice locale protocoale de predare - preluare, conform modelului publicat prin Ordinul nr. 910/2010 al ministrului sănătății.
Ținând cont că, prin implicarea autorităților administrației publice locale în managementul asistenței medicale, se stabilesc premisele implicării acestora în identificarea, cunoașterea și soluționarea nevoilor reale de sănătate a populației din comunitate, și că prin transferul acestor atribuții la nivel local se urmărește responsabilizarea autorităților locale, propunem aprobarea proiectului de hotărâre alăturat.

 

VĂZUT
VICEPREȘEDINTE
Szabó Árpád

 

DIRECTOR
Bartha Iosif