R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 6
din 28 ianuarie 2010
privind aprobarea transmiterii drumului județean DJ 151 Luduș (DN 15) - Sărmașu - Sărmășel Gară (DN 16) - lim. jud. Bistrița Năsăud , km 0+000- 45+810, din domeniul public al județului Mureș în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii precum și încadrarea acestuia în categoria drumurilor naționale

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere expunerea de motive nr. 503 din 12.I.2010 a Direcției Tehnice, Drumuri, Poduri Județene, Investiții, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În conformitate cu art. 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art.9, alin.(2) din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia,
În temeiul prevederilor art.97 din Legea nr.215/2001, privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. (1) Se aprobă transmiterea drumului județean DJ 151 Luduș (DN 15) - Sărmașu - Sărmășel Gară ( DN 16) - lim. jud. Bistrița Năsăud , km 0+000- 45+810 din domeniul public al județului Mureș în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
(2) Se adoptă propunerea de încadrare a drumului județean DJ 151 Luduș (DN 15)- Sărmașu - Sărmășel Gară ( DN 16) - lim. jud. Bistrița Năsăud , km 0+000- 45+810 în categoria funcțională a drumurilor naționale cu numerotarea DN 15 F, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea realizării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a activităților de interes național în domeniul administrației drumurilor naționale.
Art.2. Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Transporturilor și Infrastructurii precum și Direcției Tehnice Drumuri, Poduri Județene, Investiții care va răspunde de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMANIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Tehnică Drumuri,
Poduri Județene, Investiții
Nr. 503/12.01.2010

Expunere de motive
privind aprobarea transmiterii drumului județean DJ 151 Luduș (DN 15)- Sărmașu - Sărmășel Gară (DN 16) - lim. jud. Bistrița Năsăud , km 0+000- 45+810 ,din domeniul public al județului Mureș în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii precum și încadrarea acestuia în categoria drumurilor naționale

Drumul județean DJ 151 Luduș (DN 15) - Sărmașu - Sărmășel Gară (DN 16) - lim. jud. Bistrița Năsăud, km 0+000 - 45+810, situat în județul Mureș, este drum cu nivel de viabilitate I, fiind o arteră rutieră importantă.
Drumul județean DJ 151 este situat între drumul național DN 15 și limita jud. Bistrița Năsăud , traversând localitățile Luduș, Roșiori, Tăureni , Zau de Cîmpie, Bujor, Miheșu de Cîmpie, Balda, Sărmașu și Sărmășel Gară.
Este un drum de clasă tehnică IV, cu două benzi de circulație, având partea carosabilă de 6 m lățime .
Sub acțiunea traficului și a factorilor climatici sistemul rutier s-a degradat foarte mult, capacitatea de transport a acestei artere de circulație fiind depășită, astfel încât caracteristicile tehnice de exploatare ale drumului n-au mai corespuns normelor tehnice în vigoare, necesitând an de an lucrări de întreținere .
Lucrările de reabilitare ar conduce la ridicarea capacității portante a sistemului rutier la nivelul solicitărilor datorate creșterii traficului rutier, la creșterea siguranței circulației.
Având în vedere că tronsonul de drum cuprins între km 0+000 și km 45+810 este de interes național, acesta făcând legătura între drumul național DN16 și drumul național DN 15 (drumuri naționale cu circulație intensă), prin încadrarea drumului județean DJ 151 în categoria funcțională a drumurilor naționale pe o lungime de 45,810 km, legătura între drumul național DN 16 și drumul național DN 15 se va face pe o rețea rutieră modernizată, la nivel național.
În vederea aprobării încadrării în categoria funcțională a drumurilor naționale a acestui drum este necesară transmiterea lui din domeniul public al județului Mureș în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în scopul realizării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a activităților de interes național în domeniul administrației drumurilor naționale.
În conformitate cu art. 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/1997, republicată, privind regimul drumurilor, propunerile de încadrare a drumurilor județene în categoria drumurilor naționale se face de către administratorul drumului, respectiv Consiliul Județean Mureș. Promovarea propunerilor se face cu avizul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin Hotărâre de Guvern.
În conformitate cu art.9, alin.(2) din Legea nr.213/1997 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului se face, la cererea Guvernului, prin hotărâre a consiliului județean.
Față de cele de mai sus, propunem aprobarea proiectului de hotărâre anexat.

 

DIRECTOR EXECUTIV
ing. Bochiș Nicoleta

 

VICEPREȘEDINTE
Chirteș Ioan Cristian