R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 106
din 27 septembrie 2007
de modificare și completare a HCJ nr.135/2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse, în funcție de frecvența de operare, la R.A. " Aeroportul Transilvania -Tîrgu Mureș"

Consiliul Județean Mureș,
Analizând Expunerea de motive nr.12499/20.09.2007 a Direcției Economice, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.5 din HCJ nr.37/1997 privind înființarea Regiei Autonome " Aeroportul Tîrgu Mureș"
Având în vedere, prevederile HCJ nr.135/30.11.2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse, în funcție de frecvența de operare, la RA " Aeroportul Transilvania- Tîrgu Mureș"
În temeiul art. 91alin(1) lit.d) și 97 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată,

hotărăște:

Art.1 (1) Se aprobă modificarea și completarea HCJ nr.135/2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse , în funcție de frecvența de operare, la RA " Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș", conform Anexei nr.1 la prezenta hotărâre.
(2) Tarifele noi se aplică începând cu 1 ianuarie 2008.
Art.2 (1) Prezenta hotărâre abrogă punctul IV (tariful de pasageri) din Anexa la HCJ nr.135/2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse, în funcție de frecvența de operare, la RA " Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș"
(2) Anexa la HCJ nr.135/2006, se actualizează conform Anexei nr. 2 la prezenta hotărâre .
Art.3 De îndeplinirea prevederilor prezentei hotărâri răspunde directorul regiei.
Art.4 Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean și R.A. " Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș"

 

VICEPREȘEDINTE
Alexandru P. Frătean
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.12499/20.09.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre de modificare și completare a HCJ nr.135/2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse, în funcție de frecvența de operare, la RA " Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș"

Prin HCJ nr.135/2006 au fost actualizate tarifele aeroportuare reduse, în funcție frecvența de operare la RA " Aeroportul Tîrgu Mureș".
Astfel, s-au aprobat tarife de aterizare, de staționare , de iluminare, precum și tarife de pasageri , diferențiate , în funcție de frecvența de operare , de la 1 la 3 zboruri pe lună , respectiv, de la 1 la 6 zboruri pe săptămână.
În prezent, ca urmare a solicitărilor companiilor aeriene ce-și desfășoară activitatea de trafic aerian pe Aeroport, referitor la creșterea importantă a frecvenței săptămânale de operare, precum și a analizei efectuate asupra impactului pe care această creștere o produce asupra dezvoltării activității de trafic a Aeroportului și implicit a zonei deservite, conducerea regiei propune acordarea de tarife de aterizare diferențiate reduse și pentru frecvențe mai mari de 6 zboruri pe săptămână (până la 20 de zboruri/săptămână) .
De asemenea, se propune o reducere a tarifului de staționare la o frecvență mai mare de 6 zboruri pe săptămână de la 0, 046 EUR/t/h, în prezent, la 0,03 EUR/t/h, iar tariful de iluminat , în aceleași condiții, se propune a fi redus de la 0,60 EUR/t la 0,45 EUR/t.
Pe de altă parte, s-a considerat ca reducerile la tariful de pasageri să fie raportate la numărul de pasageri transportați și nu la frecvența zborurilor săptămânale așa cum s-a stabilit anterior prin HCJ nr.135/2006.
Se apreciază că grila de tarife propusă în Anexa 1 la prezenta hotărâre, va avea un impact pozitiv asupra operatorilor aerieni, ce au contracte de operare cu Aeroportul, prin prisma stimulării creșterii activității de trafic aerian și implicit a veniturilor colectate atât de Aeroport cât și de ceilalți agenți economici din zonă.
Menționăm că nivelurile propuse , au fost aprobate în Consiliul de Administrație al regiei, prin Hotărârea nr.720/4.09.2007.
În Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, se prezintă o actualizare a tarifelor aeroportuare , ce cuprinde propunerile de tarife noi, formulate în Anexa nr.1, precum și tarifele care rămân în vigoare din HCJ nr.135/2006.
Având în vedere expunerea prezentată mai sus, supunem analizei și aprobării proiectul de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR EXECUTIV
Bartha Iosif

 

Văzut,
VICEPREȘEDINTE,
Emil Groza