R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 93
din 30 august 2007
privind modificarea unor prevederi ale Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.53/2007 și aprobarea Ordinii de prioritate pentru acordarea unui sprijin financiar pentru studenții participanți la stagii ERASMUS în universități din cadrul Uniunii Europene

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.10.994 din 16.08.2007, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În baza prevederilor art.91 alin. (5) lit. a, pct. 1 și 2 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică, republicată, a Legii nr.486/2006, legea bugetului de stat pe anul 2007 și a Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 95/2006 privind aprobarea Programului de Dezvoltarea a Județului Mureș 2007-2013,
În temeiul art. 97 alin(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată,

hotărăște:

Art.1 Se modifică prevederile Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.53/26.04.2007 privind instituirea și acordarea unor burse de sprijin pentru studenți și masteranzi participanți la mobilități ERASMUS în universități din cadrul Uniunii Europene și a anexelor acesteia, în sensul că sintagma "se instituie burse de sprijin cu caracter permanent" se va înlocui cu sintagma "se acordă un sprijin financiar pentru anul de studiu 2007-2008", eliminându-se astfel caracterul permanent al acesteia. Articolul 2 din hotărârea menționată se abrogă.

Art.2 Se aprobă Ordinea de prioritate pentru acordarea unui sprijin financiar pentru studenții participanți la stagii ERASMUS în universități din Uniunea Europeană, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3 Prezenta hotărâre va fi comunicată Instituției Prefectului - Județul Mureș, va fi publicată pe site-ul Consiliului Județean www.cjmures.ro și va fi adusă la cunoștința solicitanților prin Compartimentul Cancelarie, Relații cu Consilierii și Monitor Oficial.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 10.994 /16.08.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind modificarea unor prevederi ale Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.53/2007 și aprobarea Ordinii de prioritate pentru acordarea unui sprijin financiar pentru studenții participanți la stagii ERASMUS în universități din cadrul Uniunii Europene

Prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 53 din 26.04.2007 privind instituirea și acordarea unor burse de sprijin pentru studenți și masteranzi participanți la mobilități ERASMUS în universități din cadrul Uniunii Europene, s-a aprobat acordarea unui număr de 20 burse de sprijin pentru studenți și un număr de 5 burse pentru masteranzi și a fost aprobat Regulamentul pentru acordarea acestor burse.
Prin adresa nr. 6316/SI/2007, Instituția Prefectului - Județul Mureș a notificat Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 53/2007, solicitând revocarea actului administrativ menționat, motivând că prevederile Legii nr.129/2006 nu sunt aplicabile speței în cauză.
Luând act de această notificare, Consiliul Județean Mureș în virtutea atribuțiilor pe care le are în domeniul social, apreciază că este necesar să se acorde un sprijin financiar studenților români, participanți la stagii ERASMUS în universități din țările Uniunii Europene care au venituri mici și care datorită costurilor mari de deplasare și a celorlalte cheltuieli de întreținere, accesul acestora la stagiile ERASMUS este limitat.
Ținând cont că criteriul de prioritate ales pentru sprijinirea financiară a studenților este venitul realizat pe membru de familie, instituirea și acordarea unor burse de sprijin în baza Legii nr.129/2006 a fost greșit menționat în Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre.
Având în vedere cele menționate propunem modificarea prevederilor Hotărârii Consiliului Județean nr.53/2007 și a anexelor acesteia, în sensul că sintagma "se instituie burse de sprijin cu caracter permanent" se va înlocui cu sintagma "se acordă un sprijin financiar pentru anul de studiu 2007-2008", eliminându-se astfel caracterul permanent al acesteia. Sprijinul financiar la care ne referim se va acorda în suma aprobată de 400 de Euro/student. De asemenea, propunem abrogarea prevederilor articolului 2 din hotărâre, care se referă la aprobarea anuală a numărului și cuantumului bursei de sprijin prin hotărârea de adoptare a bugetului Consiliului Județean.
Comisia de analiză a dosarelor de candidatură depuse pentru obținerea unui sprijin financiar, constituită prin Dispoziția nr. 147/13.06.2007 a Președintelui Consiliului Județean Mureș, în ședința din data de 2.07.2007 a constatat că au fost depuse și înregistrate un număr de 17 cereri ale studenților participanți la stagii ERASMUS și că nu au fost depuse solicitări de către masteranzi.
În urma analizării fiecărei cereri și a documentației anexate, ținând cont de criteriile de departajare cuprinse în Regulamentul aprobat de Consiliul Județean Mureș, Comisia de analiză a dosarelor de candidatură depuse pentru obținerea unui sprijin financiar a stabilit Ordinea de prioritate pentru acordarea unui sprijin financiar studenților participanți la stagii ERASMUS, prezentată în anexă.
Principalul criteriu care a stat la baza stabilirii ordinii de prioritate a fost venitul realizat pe membru de familie în anul 2006.
Având în vedere cele prezentate, propunem Consiliului Județean modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr.53/2007, conform celor menționate și aprobarea Ordinii de prioritate pentru acordarea unui sprijin financiar studenților participanți la stagii ERASMUS în universități din cadrul Uniunii Europene pentru anul de studiu 2007-2008.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

 

SECRETAR
Ioan Togănel