R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 28
din 22 februarie 2007
privind aprobarea încadrării în categoria funcțională a drumurilor naționale a unui tronson din drumul județean DJ 135B int. DN 13 - Sîncraiu de Mureș, aflat în administrarea Primăriei municipiului Tg. Mureș, județul Mureș

Consiliul Județean Mureș,

Având în vedere Expunerea de motive nr.1750 din 7.II.2007, a Direcției Tehnice, Drumuri, Poduri Județene, Investiții, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În conformitate cu art. 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/1997, republicată, privind regimul drumurilor,
În temeiul prevederilor art.109, din Legea nr.215/2001, privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă încadrarea drumului județean DJ 135B, km 0+000-4+128, aflat în administrarea Primăriei municipiului Tg. Mureș, în categoria funcțională a drumurilor naționale, conform anexei.

Art.2. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredințează Direcția Tehnică Drumuri, Poduri Județene, Investiții.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr.1750/7.II.2007

Expunere de motive
privind aprobarea încadrării în categoria funcțională a drumurilor naționale a unui tronson din drumul județean DJ 135B int. DN 13 - Sîncraiu de Mureș, aflat în administrarea Primăriei municipiului Tg. Mureș, județul Mureș

Drumul județean DJ 135B int. DN 13 - Sîncraiu de Mureș pe tronsonul cuprins între km 0+000 și km 4+128 se suprapune cu Calea Sighișoarei.
Acest tronson aflat între drumul național DN 13 și strada Budiului, a fost conceput ca fiind un drum de centură pentru ocolirea centrului municipiului Tg. Mureș pe relația Brașov- Sighișoara - Cluj.
Acest tronson de drum este drum de nivel de viabilitate I, fiind o arteră rutieră importantă pentru traficul greu.
De la darea în folosință, în anul 1982, sub acțiunea traficului greu și a factorilor climatici sistemul rutier s-a degradat foarte mult, capacitatea de transport a acestei artere de circulație fiind depășită, astfel încât caracteristicile tehnice de exploatare ale drumului n-au mai corespuns normelor tehnice în vigoare.
Față de cele prezentate mai sus, Primăria municipiului Tg. Mureș a executat lucrări de întreținere curentă și periodică până în anul 2000, urmând ca în viitor să se elaboreze un proiect de reabilitare a tronsonului de drum mai sus menționat.
Având în vedere că tronsonul de drum cuprins între km 0+000 și km 4+128 este de interes național, acesta făcând legătura între drumul național DN 13 (E60) Brașov - Tg. Mureș și drumul național DN 15 Turda - Tg. Mureș - Reghin -Toplița - Borsec - Bistricioara, prin încadrarea drumului județean DJ 135B, km 0+000-4+128 în categoria funcțională a drumurilor naționale pe o lungime de 4,128 km, legătura între drumul național DN 13 (E60) și drumul național DN 15 se va face pe o rețea rutieră modernizată, la nivel național.
În conformitate cu art. 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/1997, republicată, privind regimul drumurilor, propunerile de încadrare a drumurilor județene în categoria drumurilor naționale se face de către administratorul drumului, respectiv Primăria municipiului Tg. Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.
Promovarea propunerilor se face cu avizul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului prin Hotărâre de Guvern.
Față de cele de mai sus, propunem aprobarea proiectului de hotărâre anexat.

 

DIRECTOR EXECUTIV
ing. Bochiș Nicoleta

 

VIZAT
VICEPREȘEDINTE
Alexandru P. Frătean