R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 20
din 22 februarie 2007
pentru stabilirea unor măsuri în vederea edificării în județul Mureș a unui Spital Regional de Urgență

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere expunerea de motive a Președintelui, precum și avizull comisiilor de specialitate,
Luând în considerare prevederile art. 104, alin.(1), lit."c" și "e" din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, precum și ale art.12 din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia,
În temeiul prevederilor art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște :

Art.1. Se aprobă parteneriatul între Consiliul Județean Mureș și Ministerul Sănătății Publice, prin Autoritatea de Sănătate Publică a Județului Mureș, în vederea construirii unui Spital Regional de Urgență în județul Mureș, conform protocolului cuprins în anexa nr.1.
Art.2. Terenul în suprafață de 81357 mp, identificat conform planului de situație cuprins în anexa nr.2, înscris în CF nr.95396/N Tîrgu Mureș, se transmite în administrarea Ministerului Sănătății Publice, pentru construirea Spitalului Regional de Urgență.
Art.3. Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Mureș cu semnarea protocolului prevăzut la art.1.
Art.4. Pe baza planului de situație prevăzut la art.2, Instituția Arhitectului Șef va întocmi documentația de dezmembrare în Cartea Funciară a terenului.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătății Publice, Autorității de Sănătate Publică a Județului Mureș și va fi adusă la îndeplinire de aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr.2341/22.II.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru stabilirea unor măsuri în vederea edificării în județul Mureș a unui Spital Regional de Urgență

Reformele în domeniul sănătății, precum și proiectele de dezvoltare a infrastructurii specifice, aflate în portofoliul Ministerului Sănătății, prevăd construirea la nivel național a unor Spitale Regionale de Urgență.
Noțiunea de spital regional de urgență este definită în cuprinsul art.86 din Legea nr.95/2006, cu modificările și completările ulterioare, reprezentând acel spital clinic județean cu competențe interjudețene, care deține competențele și resursele umane și materiale suplimentare necesare în vederea asigurării îngrijirilor medicale definitive pentru cazurile medicale complexe, mai ales în cazul urgențelor și al pacienților aflați în stare critică, pentru toate cazurile ce nu pot fi rezolvate local, în spitalele municipale și orășenești, la nivelul județului respectiv, precum și pentru toate cazurile din județele arondate, ce nu pot fi rezolvate definitiv la nivelul spitalelor județene din cauza lipsei de resurse materiale și/sau umane ori din cauza complexității cazului, în conformitate cu protocoalele în vigoare.
Fiind de notorietate publică demersurile făcute de Ministerul Sănătății pentru construirea la nivel național a 8 asemenea spitale regionale - proiecte investiționale noi ce urmează a fi realizate în perspectivă apropiată, apreciem a fi în interesul județului Mureș ca unul din cele 8 noi spitale să fie amplasat pe teritoriul administrativ al județului.
În conformitate cu dispozițiile HGR nr.867/2002, imobilele în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, constând în construcții și terenurile aferente, au fost trecute din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei, în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș. Astfel, județul Mureș a dobândit dreptul de proprietate publică asupra terenului în suprafață de 193.499 mp înscris în CF 95396/N Tîrgu Mureș, având nr.top. 1926/2/1/1/1/1/1/1/1/1/1/1/1/3 și nr.cad.3260.
Din totalul suprafeței de teren, în fapt, potrivit schiței anexe o suprafață de 81.357 mp este liberă, asupra acesteia neexistând construcții. Această suprafață de teren care include 3 căi de acces precum și utilitățile necesare funcționării unei unități sanitare publice, este corespunzătoare pentru construirea unui Spital Regional de Urgență.
Este recunoscută la nivel național, și nu numai, calitatea școlii mureșene de medicină, capabilă să asigure personal de specialitate de înaltă ținută profesională, ca argument pentru realizarea unui spital regional de urgență la Tîrgu Mureș. În același timp, existența la nivel județean a unei infrastructuri specifice pentru realizarea serviciilor publice de calitate în domeniul sănătății, poate constitui un avantaj pentru atragerea acestui proiect investițional în județul nostru. Nu în ultimul rând, considerăm că trebuie avut în vedere și faptul că acest proiect presupune o investiție de zeci de milioane de euro, asigurând locuri de muncă și servicii publice de calitate pentru locuitorii județului.
Prin adresa nr.149/20.02.2007, Autoritatea Județeană de Sănătate Publică Mureș propune ca modalitatea juridică prin care proiectul investițional să fie realizat în județul Mureș pe bază de parteneriat între Ministerul Sănătății Publice, prin ASP Mureș și Consiliul Județean Mureș, să fie transmiterea dreptului de administrare asupra terenului în suprafață de 81.357 mp, către Ministerul Sănătății Publice, urmând ca pe bază de protocol, Consiliul Județean Mureș să își asume suportarea costurilor legate de întocmirea planurilor urbanistice necesare demarării proiectului.
Pentru argumentele mai sus arătate, supunem aprobării autorității deliberative proiectul de hotărâre alăturat.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

 

SECRETAR
Ioan Togănel