R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 87
din 27 iulie 2006
privind acceptul unei donații și stabilirea destinației acesteia

Consiliul Județean Mureș,

Analizând Expunerea de motive nr. 9223/11.07.2006 prezentată de Direcția Economică, precum și avizul comisiei de specialitate;
În conformitate cu prevederile art. 123 alin. (3) și art. 109 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1. Se acceptă donația unei colecții de artă plastică acordată Consiliului Județean Mureș de către Elisabeta și Gheorghe David din Tîrgu - Mureș, formată din 50 de lucrări, conform listei anexate, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Prin dispoziția Președintelui Consiliului Județean Mureș, se va numi o comisie pentru inventarierea, expertizarea și stabilirea valorii lucrărilor de artă plastică din colecția menționată la art. 1.
După finalizarea acțiunii de evaluare și preluare a lucrărilor de artă plastică donate, se va promova un proiect de hotărâre a Consiliului Județean Mureș, pentru includerea acestora în domeniul public al județului Mureș, Secțiunea II. Bunuri mobile.
Art.3. Se aprobă cuprinderea colecției donate în patrimoniul administrat de Muzeul Județean, secția Artă, care o va adăuga celeilalte colecții donate în 1984, pentru alcătuirea unei colecții unitare.
Colecția va fi expusă periodic vizionării publicului, iar în anul 2007 se va organiza o expoziție omagială, prilej cu care se va edita și un catalog reprezentativ.
Art.4. De îndeplinirea prevederilor prezentei hotărâri răspund Direcția Economică și Muzeul Județean Mureș.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice și Muzeului Județean Mureș, secția Artă.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Compartiment Patrimoniu

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind acceptul unei donații și stabilirea destinației acesteia

Având în vedere adresa înaintată Consiliului Județean Mureș cu numărul de înregistrare 7114/31.05.2006 privind intenția de donație a familiei Elisabeta și Gheorghe David, respectiv adresa cu numărul 9324/13.07.2006 prin care se prezintă lista cu lucrările de artă plastică, se consideră că propunerea familiei David face obiectul unei donații valoroase care, intrând în patrimoniul administrat de Muzeul Județean Mureș, completează donația făcută de aceeași familie în 1984. Precizăm că valoarea donației inițiale, formată din 51 de tablouri, a fost de 300.000 lei (ROL), valoare stabilită în anul 1984.
Obiectul donației actuale îl constituie 50 de lucrări executate doar de pictori profesioniști, iar după o primă analiză a d-lui Șulea Ioan, director al secției de Artă din cadrul Muzeului Județean Mureș, au o valoare ce depășește 170.000 lei (RON).
În sensul realizării acestei donații, se va expune vizionării publicului periodic, din 10 în 10 ani până în anul 2030, iar în anul 2007 se va organiza o expoziție omagială, prilej cu care se va edita și un catalog reprezentativ.
Luând în considerare cele de mai sus și ținând cont de prevederile actului de donație, se propune acceptarea donației și repartizarea acesteia Muzeului Județean Mureș, secția Artă.


DIRECTOR
Bartha Iosif