JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
DIRECTIA GENERALA BUGET-FINANTE
SI ASISTENTA ECONOMICA
Nr. 884/03.02.2003
Dosar IIF/2


EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind aprobarea obiectivelor, criteriilor de performanta si drepturilor salariale pe anul 2003, pentru directorii agentilor economici aflati sub autoritatea Consiliului Judetean Mures



Agentii economici aflati sub autoritatea Consiliului Judetean JudeteanMures sunt: S.C. "Servicii de Utilitati Rurale Mures" S.A., S.C. "Drumuri si Poduri Mures" S.A. si R.A. "Aeroportul Tg.Mures".
In conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare si alte dispozitii cu caracter financiar, pentru directorii unitatilor economice mentionate mai sus s-au incheiat contracte de performanta prin intermediul reprezentantilor Adunarii Generale a Actionarilor la S.C. "Servicii de Utilitati Rurale Mures" S.A. si S.C. "Drumuri si Poduri Mures" S.A. si Consiliul de Administratie la R.A. "Aeroportul Tg.Mures".
Contractul de performanta se revizuieste anual prin reactualizarea obiectivelor, criteriilor de performanta si drepturilor salariale ale directorilor precum si a altor clauze, dupa caz.
Având in vedere responsabilitatile Consiliului Judetean in derularea contractelor de performanta, responsabilitati prevazute la art.6 si 8 din O.U.G. nr.79/2001, se propune ca pentru anul 2003 obiectivele si limitele maxime sau minime ale criteriilor de performanta precum si plafonul drepturilor salariale ale directorului, sa fie stabilite prin hotarâre de Consiliu Judetean.
Pentru S.C. "Drumuri si Poduri Mures" S.A. nu se mai prelungeste contractul de performanta intrucât actiunea de privatizare a societatii este in curs de finalizare si Consiliul Judetean va pierde calitatea de actionar majoritar.
In aceste conditii, tinând cont de obiectivele si criteriile de performanta ale directorului S.C. "Servicii de Utilitati Rurale Mures" S.A. si R.A. "Aeroportul Tg.Mures" pentru anul 2002 precum si modul de realizare a acestora, se propun conditiile de performanta pentru anul 2003.

1. S.C. "Servicii de Utilitati Rurale Mures" S.A.
Criteriile de performanta ale directorului societatii, gradul de indeplinire a acestora pentru anul 2002 precum si propunerile pentru 2003 se prezinta in tabelul de mai jos:

 

Nr. crt. Indicatori UM Program 2002 Realizat 2002 Nivel de realizat (cumulat de la 1.01.2003) Coeficient de ponderare
1. Rata profitului net % Min.1,2 2,77 Min.1,5 0,1
2. Perioada de recuperare a creantelor Zile Max.190 267,3 Max.190 0,2
3. Perioada de rambursare a datoriilor Zile Max.200 211,7 Max.190 0,2
4. Ponderea ch. cu personalul in costuri % Max.21 19 Max.20 0,15
5. Pierderi fizice de apa % Max.38 42,1 Max.38 0,2
6. Ritmul productivitatii muncii Indice Min.1,25 1,13 Min.indice Cāstig salarialMediu 0,15


Se observa ca prin contract s-au impus 6 criterii de performanta, dintre care se detaseaza 3 indicatori cu pondere mai mare intrucât acestia sunt de importanta majora pentru specificul activitatii:
- perioada de recuperare a creantelor;
- perioada de rambursare a datoriilor;
- pierderi fizice de apa.
Mentionam ca realizarile anului 2002 nu sunt definitive, rezultatele certe fiind cunoscute dupa aprobarea bilantului.
In conformitate cu datele provizorii, coeficientul global de indeplinire a criteriilor este de 92%, superior anului precedent când s-a inregistrat 78% dar nesatisfacator fata de nivelurile impuse la indicatori de baza:
- durata de recuperare a creantelor (depasire cu 77,3 zile);
- durata de rambursare a datoriilor (depasire 11,7 zile);
- pierderi fizice de apa (depasire 4,13%);
- ritmul productivitatii muncii (crestere cu 13% fata de 25% planificat).
In ceea ce priveste profitul net, acesta este realizat numai din activitatea exceptionala, respectiv penalitati de intârziere aplicate pe facturile beneficiarilor.

Intrucât criteriile de performanta prevazute pentru anul 2002 sunt reprezentative pentru activitatea de apa potabila, se propune ca ele sa fie mentinute si in anul 2003 cu nivele egale cu anul anterior, pentru unii indicatori care nu au fost realizati in anul de referinta (durata de recuperare a creantelor, pierderi fizice de apa) sau cu propuneri sensibil mai stimulative pentru alti indicatori (rata profitului net, durata de rambursare a datoriilor, ponderea cheltuielilor cu personalul in costuri).

In ceea ce priveste drepturile salariale pe anul 2003, tinând cont de activitatea societatii care, ca urmare a concesionarii directe a unor sisteme de apa ce vor fi receptionate in domeniul public judetean, va creste in complexitate, precum si corelarea cu nivelul salariilor directorilor celorlalti agenti economici, se propune stabilirea drepturilor salariale lunare (salar de baza + sporuri) la nivelul de 25 milioane lei.
In cazul indeplinirii criteriilor de performanta (coeficientul global va fi supraunitar), se propune acordarea unui premiu anual de la 1 la 3 salarii de baza lunare.
Obiectivele, criteriile de performanta si drepturile salariale ale directorului S.C. "Servicii de Utilitati Rurale Mures" S.A. pentru anul 2003 se regasesc in anexa nr.1 la prezenta hotarire.

2. R.A. "Aeroportul Tg.Mures"
Criteriile de performanta ale directorului societatii, gradul de indeplinire a acestora pentru anul 2002 precum si propunerile pentru 2003, se prezinta in tabelul de mai jos:

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

UM

Program

2002

Realizat

2002

Propunere executiv CJM  ptr.2003

Nivel de      Coef.de
realizat    
ponderare

Propunere Cons.de Adm. ptr.2003

      Nivel de  Coef.de
      realizat
  ponderare

1

Venituri proprii

Mil.lei

Min.2800

2807,7

3500

0,3

3500

0,2

2.

Creante totale

Zile

Max.45

32

Max.45

0,1

Max.45

0,2

3.

Datorii totale

Zile

Max.20

10

Max.20

0,1

Max.45

0,2

4.

Ponderea ch. cu personalul in costuri

%

Max.60

55,7

Max.56

0,1

Max.56

0,1

5.

Miscari aeronave

Nr.

Min.500

652

Min.700

0,1

520

0,1

6.

Productivitatea muncii

Mil.lei/sal

-

-

Min.303,1

0,1

-

-

7.

Realiz.volumului de investitii

 mil.lei

-

-

6500

0,2

6500

0,1

8.

Zile de inoperabilitate aeroportuara din motive tehnice imputabile regiei

Zile

0 0 - -

0

0,1

 

Coeficient global 

 

1,11

1,0

1,0

 

Se observa ca toti indicatorii au fost realizati iar coeficientul global este supraunitar (1,11).
De asemenea, au fost realizate obiectivele impuse pe anul 2002:

- Realizarea Programului de investitii
Pentru activitatea de investitii s-au prevazut prin buget 17.050 mil.lei iar fara municipiul Tg.Mures, care in realitate nu a alocat suma de 1.500 mil.lei, fondurile pentru investitii se ridica la 15.550 mil.lei.
Realizarile efective (lucrari executate) sunt in valoare de 16.846,2 mil.lei.
Toate obiectivele de investitii au fost realizate, conform stadiilor fizice programate. Se semnaleaza unele depasiri fizice impuse de specificul lucrarilor, la:
- extindere aerogara
- executie balizaj
- gard imprejmuitor
Acestea reprezinta situatii de lucrari ce se vor achita din bugetul anului 2003.

- Veniturile proprii
Comparativ cu anul anterior, veniturile proprii au crescut cu circa 130 mil.lei (2.807 mil.lei fata de 2.677 mil.lei).
Realizarile anului 2002 se incadreaza, de asemenea, in bugetul planificat.

- Diversificarea si cresterea calitatii serviciilor
In anul 2002 s-au realizat urmatoarele servicii noi:
- introducerea de facilitati pentru pasageri: sistem de televiziune, sistem de radio-amplificare ambiental, standuri cu reviste pentru informare;
- pentru publicul insotitor, s-a amenajat aerogara tranzit (situata in cladirea din fata Aeroportului).

- Cresterea sigurantei si securitatii traficului aerian (realizare balizaj, gard imprejmuitor, asigurarea pazei)
Acest obiectiv s-a realizat prin programul de masuri dispus in colaborare cu celelalte formatiuni participante si prin adoptarea in plan particular la R.A. Aeroportul Tg.Mures a noilor prevederi bugetare aparute in domeniu, materializate prin reasezarea fluxului de calatori.
De asemenea, sunt in curs de realizare lucrarile de asigurare a balizajului luminos precum si gardul imprejmuitor.

- Policalificarea personalului (prin mentinerea numarului si structurii actuale de personal)
Personalul a urmat cursuri de specializare CODEX si cursuri de specialitate pe servicii aeroportuare la Hamburg si Lûbek precum si alte cursuri de specializare, in conformitate cu legislatia in vigoare.


In ceea ce priveste anul 2003, analizându-se importanta si reprezentativitatea criteriilor de performanta, se propune mentinerea urmatoarelor criterii:
- miscari aeronave;
- venituri proprii;
- creante totale;
- datorii;
- ponderea cheltuielilor cu personalul in costuri totale.

Mentionam ca indicatorii creante si datorii, desi nu sunt reprezentativi pentru activitatea aeroportuara, sunt impusi de prevederile O.U.G. nr.79/2001.
In locul criteriului"zile de inoperabilitate aeroportuara din motive tehnice imputabile regiei", se propune indicatorul "productivitatea muncii".
De asemenea, se propune suplimentarea indicatorilor cu criteriul "realizarea volumului de investitii", intrucât inscrierea ca si criteriu, va permite urmarirea lunara a modului de indeplinire a lucrarilor, in timp ce nominalizarea ca obiectiv, a permis o cuantificare doar la sfârsitul anului.
Consiliul de Administratie al R.A. "Aeroportul Tg.Mures"a avizat obiectivele si criteriile de performanta cu valorile prezentate comparativ in tabel.
Supunem spre analiza si dezbatere propunerile Consiliului de Administratie si propunerile executivului, pentru alegerea criteriilor definitive.

Referitor la acordarea drepturilor salariale pe anul 2003, analizându-se importanta si complexitatea activitatii precum si in vederea corelarii salariului directorului cu nivelul celorlalti agenti economici, se propune plafonarea drepturilor salariale lunare (salariu de baza + sporuri) la nivelul de 25 milioane lei.
In cazul indeplinirii criteriilor de performanta (coeficientul global va fi supraunitar), se propune acordarea unui premiu anual de la 1 la 3 salarii de baza lunare.
Obiectivele, criteriile de performanta si drepturile salariale ale directorului R.A. "Aeroportul Tg.Mures" pentru anul 2003 se regasesc in anexa nr.2 la prezenta hotarâre.
Având in vedere motivele expuse, se propune aprobarea proiectului de hotarâre alaturat.


DIRECTOR GENERAL,
Bartha Iosif

VAZUT
VICEPRESEDINTE
Groza Emil