Anexa  2a  la Dispoziția nr. ________  

 

GHIDUL SOLICITANȚILOR

pentru  finanțarea nerambursabilă din bugetul Consiliului Județean Mureș a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2011

 

1. OBIECTIVELE PROGRAMULUI

Consiliul Județean Mureș acordă finanțări nerambursabile pentru programe, proiecte și acțiuni culturale, în temeiul Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, modificată și completată prin O.U.G. nr.84/2008 și în conformitate cu legislația specifică reprezentată prin O.G. nr.51/1998, aprobată prin Legea nr.245/2001, modificată și completată de O.G. nr.2/2008, aprobată prin Legea nr.199/2008. Finanțarea proiectelor aprobate se face în baza unui contract încheiat între Consiliul Județean Mureș și beneficiarul finanțării, în urma aplicării procedurii selecției publice de proiecte.

 

2. CRITERII DE ELIGIBILITATE

 

Există trei seturi de criterii de eligibilitate, referitoare la:

 

1.      Organizațiile care pot solicita o finanțare nerambursabilă;

2.      Domeniile culturale care pot primi  finanțare nerambursabilă;

3.      Tipurile de costuri care pot fi luate în considerare la stabilirea mărimii finanțării nerambursabile.

 

2.1. Eligibilitatea solicitanților:

Pentru a putea participa la selecție, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a)  este persoana fizică sau persoana juridică de drept public sau privat, română sau străină, autorizată, respectiv înființată în condițiile legii române sau străine, având domiciliul sau sediul în județul Mureș și/sau desfășoară programul/proiectul/acțiunea culturală pe teritoriul județului Mureș;

b)   nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local;

c)  a respectat obligațiile asumate prin contractele de finanțare nerambursabilă anterioare.

Persoanele juridice de drept public, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat prin bugetul autorităților administrației publice centrale sau, după caz, din bugetul local, pot beneficia de finanțare nerambursabilă, din partea oricărei autorități finanțatoare, cu excepția celei în subordinea căreia funcționează.

Persoanele juridice de drept public, finanțate integral din venituri proprii, pot beneficia de finanțare nerambursabilă,  din partea oricărei autorități finanțatoare.

 

2.2. Programele/proiectele/acțiunile culturale pentru care se acordă finanțări nerambursabile

În conformitate cu strategia de dezvoltare culturală a județului, domeniile culturale pentru care se acordă finanțări nerambursabile sunt următoarele:

A – Arte vizuale: expoziții, tabere de creație cu participare națională sau internațională (cel puțin 4 participanți confirmați să fie din străinătate);

B – Arte ale spectacolului: festivaluri, serbări câmpenești, datini și obiceiuri, târguri tradiționale naționale și internaționale cu promovarea moștenirii culturale locale;

C – Sesiuni științifice, conferințe și seminarii cu participare națională și internațională;

D – Participare la expoziții, spectacole, festivaluri, sesiuni științifice, conferințe și seminarii internaționale (se va prezenta scrisoarea de acceptare din partea organizatorului/organizatorilor),

E – Burse de studii, stagii de formare sau granturi de călătorie pentru  persoane fizice.

Având în vedere specificul județului Mureș, ca zonă de interferență a mai multor culturi, pentru afirmarea și protejarea fiecărei culturi, fondurile vor fi alocate, conform structurii după etnie, înregistrate la recensământul populației din anul 2002.

În situația în care un solicitant depune mai multe solicitări de finanțare nerambursabilă, nu va putea beneficia de finanțarea a mai mult de 2 proiecte. În acest scop va indica odată cu depunerea solicitării de finanțare și ordinea de prioritate în cazul în care numărul proiectelor depuse este mai mare. Această precizare va fi făcută printr-un document distinct depus odată cu proiectele.

 Nu se acordă finanțare nerambursabilă pentru punerea în circulație a unor lucrări, pe diferite suporturi (editare de cărți, CD-uri, etc.) și pentru proiectele desfășurate anterior încheierii contractelor de finanțare.

 

2.3. Tipurile de costuri care pot fi luate în considerare la stabilirea mărimii finanțării nerambursabile

 

Din finanțările nerambursabile acordate se pot acoperi următoarele categorii de cheltuieli eligibile:

a) cheltuielile de realizare a acțiunii/proiectului/programului cultural, precum costuri materiale și servicii, costuri de producție, închirieri de spații și aparatură, onorarii, prestări servicii, premii și altele asemenea;

b) achiziționarea de dotări necesare derulării programului sau proiectului cultural;

c) cheltuieli ocazionate de cazarea și transportul intern și internațional ale participanților/invitaților;

d)alte cheltuieli specifice, precum realizarea de studii și cercetări, consultanță de specialitate, tipărituri, seminarii, conferințe, ateliere de lucru, acțiuni promoționale și de publicitate;

e) cheltuieli de masă ale participanților și/sau invitaților;

f) diurna, acordată în condițiile legii;

g)cheltuieli de personal și cheltuieli administrative, aferente perioadei de realizare a acțiunii/proiectului/programului cultural.

Cheltuielile prevăzute lit.b) se acoperă în limita unui procent de 20% din totalul finanțării nerambursabile acordate.

Cheltuielile prevăzute la lit.e) și g) se acoperă, cumulat, în limita unui procent de 20% din totalul finanțării nerambursabile acordate.

Finanțările nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor sau pentru cheltuieli salariale ale persoanelor juridice de drept public beneficiare.

Finanțările nerambursabile nu pot fi utilizate pentru activități generatoare de profit.

 

3. VALOAREA FINANȚĂRII NERAMBURSABILE

a.   Suma totală disponibilă oferită de Consiliul Județean pentru finanțarea nerambursabilă a programelor/proiectelor culturale din județul Mureș este de 400.000 lei .

  1. În cadrul bugetului acordat pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale, se va   constitui  un fond  de 8% pentru finanțarea nerambursabilă a nevoilor culturale de urgență (conform  Ordonanței Nr. 2/2008 pentru modificarea și completarea Ordonanței Nr. 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale).

     Pentru anul 2011, suma alocată pentru finanțarea nerambursabilă a nevoilor culturale de urgență este  32.000 lei.

  1. Finanțările nerambursabile se acordă pentru cofinanțarea unor programe/proiecte culturale, dar nu mai mult de 90% din cheltuielile totale eligibile. Consiliul Județean subvenționează acțiunea culturală și nu funcționarea asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, altor organizații neguvernamentale fără scop patrimonial, care inițiază și organizează programe/proiecte culturale în județul Mureș.

 

4.      PROCEDURA DE SOLICITARE A FINANȚĂRII NERAMBURSABILE

 

4. a. Documentația de solicitare a finanțării nerambursabile se depune în două exemplare (seturi), fiecare set îndosariat (în dosar cu șină) în ordinea de la punctul 4. b., incluse în același plic închis, la registratura Consiliului Județean, conform exemplului următor:

 

Către,

Consiliul Județean Mureș, 540026 Târgu-Mureș, str. Primăriei nr. 2

SOLICITARE DE FINANȚARE NERAMBURSABILĂ PENTRU ANUL 2011

DOMENIUL CULTURĂ

NUMELE ȘI ADRESA COMPLETĂ A SOLICITANTULUI

 

4. b. Documentația se completează obligatoriu prin dactilografiere și trebuie să conțină următoarele:

1.             formularul de solicitare a finanțării nerambursabile (Anexa nr.1), precum și bugetul de venituri și cheltuieli al programului/proiectului cultural (Anexa nr.2), care se pot obține de la sediul Consiliul Județean Mureș sau direct de pe site-ul www.cjmures.ro;

2.             documentația privind fundamentarea devizului general al programului sau proiectului cultural propus F1 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

3.  dovada existentei surselor de finanțare proprii și/sau oferite de terți F2 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

-   scrisori de intenție;

-   contracte de sponsorizare;

-   alte forme de sprijin financiar ferm din partea unor terți;

4.             declarația pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul finanțării narambursabile nu are obligații restante către alte persoane fizice sau juridice ori bunuri urmărite în vederea executării silite. În cazul persoanei fizice - o declarație pe proprie răspundere. F3 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

5.             actul constitutiv, statutul și actele doveditoare ale sediului și patrimoniului inițial ale organizației solicitante, precum și actele adiționale, după caz. În cazul persoanei fizice – acordul de principiu de la locul de muncă, privind participarea la programul/proiectul cultural preconizat F4 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

6.             certificatul de înscriere sau alte acte doveditoare ale dobândirii personalității juridice. În cazul persoanei fizice – afilierea: academică sau la o organizație ori asociație non-profit de profil. F5 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

7.             ultimul extras de cont bancar, dar nu mai vechi de 30 de zile de la data depunerii. F6 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

8.             certificatului de înregistrare fiscală. În cazul persoanei fizice – copie după buletinul/cartea de identitate. F7 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

9.             documente privind colaborarea sau parteneriatul cu alte organizații guvernamentale și neguvernamentale, daca este cazul. F8 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

10.   declarația pe propria răspundere care să dovedească faptul că, pentru aceeași activitate nonprofit nu a contractat decât o singură finanțare nerambursabilă de la aceeași autoritate finanțatoare. F9 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

11.         alte documente relevante privind activitatea semnificativă a asociației, fundației, organizației neguvernamentale fără scop lucrativ, sau a persoanei fizice, după caz. F10 (Se numerotează de solicitant în colțul din dreapta sus a paginii.)

 

5. INFORMAȚII PRIVIND CRITERIILE APLICATE PENTRU ATRIBUIREA CONTRACTELOR DE FINANȚARE NERAMBURSABILĂ

Toate solicitările primite vor fi examinate. Dintre solicitările primite, vor fi supuse evaluării numai solicitările care întrunesc următoarele criterii de selecționare:

5.a.   documentația care însoțește cererea conține toate elementele prevăzute la punctul anterior;

5.b.   programele/proiectele sunt din domeniul cultural și se încadrează în sub-domeniile agreate de la pct. 2.;

5.c.   prezentarea succintă a modului în care programul/proiectul cultural va atinge obiectivul ales;

5.d.   programele/proiectele culturale sunt altele decât obligațiile ori programele minimale aprobate de Consiliul Județean pentru activitățile organizate de instituțiile culturale din subordine;

5.e.   justificarea (oportunitatea) programului/proiectului cultural  în raport cu necesitățile, prioritățile și strategia Consiliului Județean Mureș;

5.f.    capacitatea organizatorică și funcțională a: asociației, fundației, organizației neguvernamentale fără scop lucrativ, sau a persoanei fizice, dovedită prin:

-  experiența în domeniul administrării programelor sau proiectelor culturale;

-  căile și modalitățile de identificare a beneficiarilor;

-  calitatea serviciilor culturale acordate sau a activităților culturale organizate;

-  capacitatea resurselor umane de a asigura desfășurarea programului/proiectului  cultural la nivelul propus;

-  experiența de colaborare, parteneriat cu autoritățile publice, cu alte organizații guvernamentale și neguvernamentale din țară și din străinătate, după caz.

5.g.   termenul limită pentru primirea cererilor de finanțare nerambursabilă este                                                15 aprilie 2011.

     Solicitanții pot adresa întrebări prin e-mail, fax sau telefon, indicând clar denumirea programului. Termenul limită până la care solicitanții pot cere informații în scris este 31 martie 2011, inclusiv. Răspunsurile la aceste întrebări se vor da în scris cel târziu cu 4 zile înainte de data limită pentru depunerea propunerilor de proiect.

5.h.    nu sunt selecționate asociațiile, organizațiile neguvernamentale sau persoanele fizice, aflate în una dintre următoarele situații:

-         Documentația prezentată este incompletă;

-         Au conturi bancare blocate;

-         Nu au respectat un contract de finanțare anterior;

-         Au prezentat declarații inexacte la o participare anterioară.

 

6.      PRECIZĂRI SUPLIMENTARE

6.1.  Programele/proiectele culturale vor fi selecționate pentru finanțări nerambursabile în cadrul limitei de fonduri aprobate anual prin bugetul Consiliului Județean cu această destinație.

6.2.  In termen de 15 zile de la data încheierii lucrărilor, comisia de evaluare și selecționare afișează rezultatele pe site-ul oficial al Consiliului Județean Mureș www.cjmures.ro rezultatul selecției, precum și fondurile propuse a fi alocate.

6.3.  Contestațiile asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurarea selecției ofertelor culturale se depun în termen de maximum 3 zile de la publicarea pe site a rezultatelor selecției, în scris la Registratura Consiliului Județean. Contestațiile se soluționează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului pentru depunerea contestațiilor.

6.4.  Dacă în termen de 30 de zile de la data comunicării rezultatului selecției o asociație, fundație, organizație neguvernamentală sau persoană fizică autorizată nu se prezintă pentru încheierea contractului de finanțare, se considera că oferta Consiliului Județean nu a fost acceptată, iar proiectele în cauză se elimină de la finanțare, locurile acestora fiind preluate de celelalte proiecte, in ordinea descrescătoare a punctajului.

 

7.      ALOCAREA FINANȚĂRII NERAMBURSABILE (Proceduri de plată)

7.1.  Finanțările nerambursabile se acordă în baza unui contract încheiat între Consiliul Județean și asociația, fundația organizația neguvernamentală sau persoana fizică selecționată pe baza criteriilor prevăzute în prezentul ghid, în tranșe aferente realizării programului sau proiectului cultural, potrivit contractului (Anexa nr.3).

7.2.  Consiliul Județean dispune efectuarea plății către asociație, fundație, organizație neguvernamentală fără scop patrimonial sau persoană fizică, prin virament în contul bancar al acesteia, pe bază de factură emisă de acesta pentru fiecare tranșă.

7.3.  Asociațiile, fundațiile, organizațiile neguvernamentale fără scop patrimonial sau persoanele fizice care au primit finanțări nerambursabile au obligația să întocmească și să transmită Consiliului Județean o raportare intermediară și finală, potrivit modelului prezentat în Anexa nr.4 .

7.4.  În cazul rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii clauzelor contractuale, beneficiarul finanțării nerambursabile este obligat să returneze Consiliului Județean Mureș sumele primite, cu care se reîntregesc creditele bugetare ale acestuia, în vederea finanțării altor programe/proiecte culturale;

7.5.  Pentru sumele restituite ca urmare a rezilierii contractului beneficiarii finanțării nerambursabile datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform legislației privind colectarea creanțelor bugetare, care sunt venituri ale bugetelor locale.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE  se pot obține la tel: 0265 263 211 interior 1234 – secretar al comisiei Radu Teodora, fax: 0265 268 718,  e-mail: personal@cjmures.ro

ATENȚIE ! Toate documentele  sau seturile de documente se vor depune prin poștă sau delegat la Registratura Consiliului Județean.