GHIDUL SOLICITANŢILOR

pentru acordarea de finanţare nerambursabilă asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, altor organizaţii neguvernamentale fără scop lucrativ, precum şi persoanelor fizice, care iniţiază şi organizează programe/proiecte culturale în judeţul Mureş

 

1. OBIECTIVELE PROGRAMULUI

În temeiul Legii nr. 350/02.12.2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice pentru activităţi nonprofit de interes general şi în conformitate cu legislaţia specifică reprezentată prin: H.G. nr. 49/2003, O.G. nr. 51/1998 şi Legea nr. 245/2001, Consiliul Judeţean Mureş acordă finanţări nerambursabile asociaţiilor sau fundaţiilor române cu personalitate juridică, altor organizaţii neguvernamentale fără scop lucrativ, precum şi persoanelor fizice, care iniţiază şi organizează programe/proiecte culturale în judeţul Mureş, diferite de cele ce constituie obligaţii ori programe minimale ale instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean sau a consiliilor locale.

 

2. PROGRAMELE/PROIECTELE CULTURALE PENTRU CARE SE ACORDĂ FINANŢĂRI NERAMBURSABILE

În conformitate cu strategia de dezvoltare culturală a judeţului, domeniile culturale pentru care se acordă finanţări nerambursabile sunt următoarele:

A Arte vizuale: expoziţii, tabere de creaţie cu participare naţională sau internaţională (cel puţin 4 participanţi confirmaţi să fie din străinătate);

BArte ale spectacolului: festivaluri, serbări câmpeneşti, datini şi obiceiuri, târguri tradiţionale naţionale şi internaţionale cu promovarea moştenirii culturale locale;

C – Sesiuni ştiinţifice, conferinţe şi seminarii cu participare naţională şi internaţională;

D – Participare la expoziţii, spectacole, festivaluri, sesiuni ştiinţifice, conferinţe şi seminarii internaţionale (se va prezenta scrisoarea de acceptare din partea organizatorului/organizatorilor), cu menţionarea sprijinului financiar al Consiliului Judeţean Mureş;

E – Punerea în circulaţie a unor lucrări, pe diferite suporturi, care promovează patrimoniul cultural judeţean în circuitul cultural naţional şi internaţional.

Având în vedere specificul judeţului Mureş, de zonă de interferenţe a mai multor culturi, pentru afirmarea şi protejarea fiecărei culturi, fondurile vor fi alocate, conform structurii după etnie, înregistrate la recensământul populaţiei din anul 2002.

 

3. VALOAREA FINANŢĂRII NERAMBURSABILE

a. Suma totală disponibilă oferită de Consiliul Judeţean pentru finanţarea nerambursabilă a programelor/proiectelor culturale din judeţul Mureş este de 300.000 lei .

b. Finanţările nerambursabile se acordă pentru co-finanţarea unor programe/proiecte culturale, dar nu mai mult de 90% din cheltuielile totale eligibile. Consiliul Judeţean subvenţionează acţiunea culturală şi nu funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, altor organizaţii neguvernamentale fără scop lucrativ, care iniţiază şi organizează programe/proiecte culturale în judeţul Mureş.

 

4. PROCEDURA DE SOLICITARE A FINANŢĂRII NERAMBURSABILE

4. a. Documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile se depune în două exemplare (seturi), fiecare set îndosariat (în dosar cu şină) în ordinea de la punctul 4. b., incluse în acelaşi plic închis, la registratura Consiliului Judeţean, conform exemplului următor:

 

Către,

Consiliul Judeţean Mureş, 540026 Târgu-Mureş, str. Primăriei nr. 2

 

SOLICITARE DE FINANŢARE NERAMBURSABILĂ PENTRU ANUL 2007

DOMENIUL CULTURĂ

 

NUMELE ŞI ADRESA COMPLETĂ A SOLICITANTULUI

 

4. b. Documentaţia se completează obligatoriu prin dactilografiere şi trebuie să conţină următoarele:

1.   formularul de solicitare a finanţării nerambursabile (FS), precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli al programului/proiectului cultural (FBVC), care se pot obţine de la Consiliul Judeţean Mureş sau direct de pe site-ul C.J.M. (clic pe FS, FBVC);

2.   documentaţia privind fundamentarea devizului general al programului sau proiectului cultural propus F2 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

3.   dovada existentei surselor de finanţare proprii şi/sau oferite de terţi F3 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

- scrisori de intenţie;

- contracte de sponsorizare;

- alte forme de sprijin financiar ferm din partea unor terţi;

4.   raport privind activitatea solicitantului in ultimii 3 ani calendaristici (după caz) F4 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

5.   hotărâre a consiliului director al asociaţiei, fundaţiei sau organizaţiei neguvernamentale fără scop lucrativ solicitante, din care să reiasă că solicitantul nu are obligaţii restante către alte persoane fizice sau juridice ori bunuri urmărite în vederea executării silite. În cazul persoanei fizice - o declaraţie pe proprie răspundere. F5 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

6.   actul constitutiv, statutul şi actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial ale organizaţiei solicitante, precum şi actele adiţionale, după caz. În cazul persoanei fizice – acordul de principiu de la locul de muncă, privind participarea la programul/proiectul cultural preconizat F6 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

7.   certificatul de înscriere sau alte acte doveditoare ale dobândirii personalităţii juridice. În cazul persoanei fizice – afilierea: academică sau la o organizaţie ori asociaţie non-profit de profil. F7 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

8.   situaţiile financiare anuale la data de 31 decembrie 2006, înregistrate la direcţia generală a finanţelor publice judeţene. În cazul persoanei fizice - adeverinţă de la direcţia generală a finanţelor publice cum că nu are datorii restante faţă de bugetul local. F8 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

9.   ultimul extras de cont bancar, dar nu mai vechi de 30 de zile de la data depunerii cererii. F9 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

10.    certificatului de înregistrare fiscală. În cazul persoanei fizice – copie după buletinul/cartea de identitate. F10 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

11.  dovada activului patrimonial la data solicitării finanţării nerambursabile. F11 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

12.  actele din care să rezulte titlul cu care sunt folosite spaţiile, în cazul în care programele/proiectele culturale nu se organizează la sediul solicitantului. În cazul persoanei fizice – dovada acceptării ca participant şi/sau a asigurării cazării. F12 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

13.  documente privind colaborarea sau parteneriatul cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, daca este cazul. F13 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

14.  alte documente relevante privind activitatea semnificativă a asociaţiei, fundaţiei, organizaţiei neguvernamentale fără scop lucrativ, sau a persoanei fizice, după caz. F14 (Se numerotează de solicitant în colţul dreapta sus a paginii.)

 

5. CRITERIILE DE ACORDARE A FINANŢĂRII NERAMBURSABILE

Toate solicitările primite vor fi examinate. Dintre solicitările primite, vor fi supuse evaluării numai solicitările care întrunesc următoarele criterii de selecţionare

5.a.  documentaţia care însoţeşte cererea conţine toate elementele prevăzute la punctul anterior;

5.b.  programele/proiectele sunt din domeniul cultural şi se încadrează în sub-domeniile agreate de la pct. 2.;

5.c.  prezentarea succintă a modului în care programul/proiectul cultural va atinge obiectivul ales;

5.d. programele/proiectele culturale sunt altele decât obligaţiile ori programele minimale aprobate de Consiliul Judeţean pentru activităţile organizate de instituţiile culturale din subordine;

5.e.  justificarea programului/proiectului cultural (oportunitatea) în raport cu necesităţile, priorităţile şi strategia Consiliului Judeţean Mureş;

5.f.    capacitatea organizatorică şi funcţională a: asociaţiei, fundaţiei, organizaţiei neguvernamentale fără scop lucrativ, sau a persoanei fizice, dovedită prin:

-                 experienţa în domeniul administrării programelor sau proiectelor culturale;

-                 căile şi modalităţile de identificare a beneficiarilor;

-                 calitatea serviciilor culturale acordate sau a activităţilor culturale organizate;

-                 capacitatea resurselor umane de a asigura desfăşurarea programului/proiectului cultural la nivelul propus;

-                 experienţa de colaborare, parteneriat cu autorităţile publice, cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz.

5.g. Cererile selecţionate în urma trierii sunt supuse evaluării pe baza următorului punctaj de evaluare:

Criteriu

Pondere (%)

- consistenţă tehnică

15

- soliditate financiară

15

- rezultate aşteptate

10

- capacitate de realizare

20

- participarea părţilor

15

- durabilitatea programului sau proiectului cultural

25

5.h. Termenul limită pentru primirea cererilor de finanţare nerambursabilă este 30 martie 2007, ora 1600.

5.i.    Nu sunt selecţionate asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele fizice, aflate în una dintre următoarele situaţii:

-        Documentaţia prezentată este incompletă;

-        Au conturi bancare blocate;

-        Nu au respectat un contract de finanţare anterior;

-        Au prezentat declaraţii inexacte la o participare anterioară.

 

Informaţii suplimentare se pot obţine la Tel: 263211 interior 1233, Fax: 268 718,

e-mail: personal@cjmures.ro

 

6.  INFORMAŢII REFERITOARE LA HOTĂRÂREA CONSILIULUI JUDEŢEAN DE A ACORDA FINANŢĂRI NERAMBURSABILE

6.1. Programele/proiectele culturale vor fi selecţionate pentru finanţări nerambursabile în cadrul limitei de fonduri aprobate anual prin bugetul Consiliului Judeţean cu această destinaţie.

6.2. In termen de 15 zile de la data încheierii lucrărilor, comisia de evaluare şi selecţionare afişează rezultatele pe site-ul oficial al Consiliului Judeţean Mureş şi anunţă, în scris, toţi solicitanţii care au depus documentaţii, rezultatul selecţiei, precum şi fondurile propuse a fi alocate.

6.3. Contestaţiile se depun în termen de 3 (trei) zile de la publicarea pe site a rezultatelor selecţiei, în scris la Registratura Consiliului Judeţean. Contestaţiile se soluţionează în termen de 10 zile de la data scurgerii termenului de depunere a contestaţiilor, iar răspunsul este definitiv.

6.4. Dacă în termen de 30 de zile de la data comunicării rezultatului selecţiei o asociaţie, fundaţie, organizaţie neguvernamentală sau persoană fizică autorizată nu se prezintă pentru încheierea contractului de finanţare, se considera că oferta Consiliului Judeţean nu a fost acceptată, iar proiectele în cauză se elimină de la finanţare, locurile acestora fiind preluate de celelalte proiecte, in ordinea descrescătoare a punctajului.

 

7.   ALOCAREA FINANŢĂRII NERAMBURSABILE (Proceduri de plată)

7.1. Finanţările nerambursabile se acordă în baza unui contract încheiat între Consiliul Judeţean şi asociaţia, fundaţia organizaţia neguvernamentală sau persoana fizică selecţionată pe baza criteriilor prevăzute în prezentul ghid, în transe aferente realizării programului sau proiectului cultural, potrivit contractului (FC) (model). Acordarea fiecărei transe se face numai după justificarea utilizării tranşei anterioare. Prima tranşă nu poate fi mai mare de 30%, iar ultima tranşă va fi de 15% din valoarea totală a finanţării nerambursabile acordate.

7.2. Consiliul Judeţean dispune efectuarea plăţii către asociaţie, fundaţie, organizaţie neguvernamentală fără scop lucrativ sau persoană fizică, prin virament în contul bancar al acesteia.

7.3. Asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile neguvernamentale fără scop lucrativ sau persoanele fizice care au primit finanţări nerambursabile au obligaţia să întocmească şi să transmită Consiliului Judeţean o raportare intermediară şi finală, potrivit modelului prezentat în RIF (clic pe RIF).

7.4. În cazul rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii clauzelor contractuale, beneficiarul finanţării nerambursabile este obligat să returneze Consiliului Judeţean Mureş sumele primite, cu care se reîntregesc creditele bugetare ale acestuia, în vederea finanţării altor programe/proiecte culturale;

7.5. Pentru sumele restituite ca urmare a rezilierii contractului beneficiarii finanţării nerambursabile datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei privind colectarea creanţelor bugetare, care sunt venituri ale bugetelor locale.

ATENŢIE !

Toate documentele, sau seturile de documente se vor depune prin postă sau delegat la Registratura Consiliului Judeţean.