Excellence of business in the county

 

Business leaders in county were awarded yesterday in an elegant ceremony, impeccably organized by the Black Lord Club. Unlike other events, the award granting festivity started on time, and 400 companies were rewarded for their activity (from the 12.500 examined), from 77 fields of activity. Interestingly, this edition provided more visibly the double or triple awarding of businessmen, who successfully launched in various fields of activity.

Half hour before the start of the 12th edition of the Company Tops, organized by the Chamber of Commerce, Industry and Agriculture of Mures, the Insulei street was full of cars and limousines, ladies - although fewer in number - dressed according to the latest fashion and gentlemen who preferred the lucky combination of the elegance of the suit and the airiness of casual clothes.

The event was opened this year as well by Vasile Pop, the President of the CCIA, whose speech was followed by the allocutions of prefect Ciprian Dobre, respectively the president of the County Council, Lokodi Edita Emoke.

Among the award-winners, who were mostly the same as the ones in the previous years, we find: Hochland SA Sighişoara, Foraj Sonde, represented by the general director Vasile Aron, Gecsat SA Tarnaveni, although the latter one is in a less profitable situation, Artfil Sighisoara, Prolemn SA Reghin, Cesiro SA, AZOMURES, Gedeon Richter Romania, Lek Pharmatech, Siceram Sighisoara, Humi from Reghin, Parat Ro Sighisoara, Profitec, Transtex Sighisoara, Mobex, Sucmerom, Sanlacta, Moragroind, represented by the county counselor Akos Mora, Anvico, Caro Comp, Euranis, Ortoprofil Prod Romania, the Benta Group, represented by Benta Jr., Three Pharm, Lazar SRL Reghin, Distrigaz Nord SA, Agromec SA Reghin, Allstar Prod, VES Sighisoara, Irum and Mavirprod, both from Reghin, ROMUR, Silvana SRL, Remex Reghin, ILEFOR, Silvaur Impex Iernut, Pomicola Batos, Emivas Cons, Sucmerom, Sanlacta, Eldi Brutaria SRL, MIF, Conarom, Citadin Prest, Fittich, Prinţul Dracula Sighisoara, Grafis Art, Autocenter A. Spanner, Herlitz Romania, Rotecom, Nakita Prodimpex, Dafcochim, Romstal, Muri Benz Oil, Voiajor, Marsorom, the Carbid Group, Timecom, Balneoclimaterica Sovata, Alunis Sovata, Seracom and many, many others.

Among the officials, there were also present the executive director of the Mures Finances, Felicia Pop, Ioan Matei, the director of the Statistics Direction, and the chief inspector of the Environment Protection Agency, Danut Stefanescu. Congratulations to all the award-winners! (B.D.)

 

Data aparitiei: 2005-10-31

Ziarul de Mureş 

 

 

 


“Teatrul te vizitează”

 

   Consilierii judeţeni mureşeni au votat în şedinţa de joi proiectul de hotărâre privind aprobarea cooperării între Consiliul Judeţean Mureş şi Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş în vederea realizării în comun a proiectului “Teatrul te vizitează”. Proiectul îşi propune prezentarea de spectacole în instituţii cu regim de internat, respectiv centre de plasament pentru copii, cămine spital pentru bătrâni sau azile sociale de noapte. Spectacolele ar urma să fie prezentate de către companiile “Liviu Rebreanu” şi “Tompa Miklos”. Acestea ar urma să se realizeze în sistem ambulant, necesitând un efort financiar pentru transportul personalului artistic şi tehnic, respectiv a elementelor de decor, sonorizare şi iluminat în valoare de 23 mii RON. Prin Convenţia de cooperare dintre Consiliul Judeţean şi Teatrul Naţional, Consiliul Judeţean se obligă în calitate de co-organizator să pună la dispoziţia Teatrului Naţional din Tîrgu Mureş, suma de 23 mii RON. De cealaltă parte, Teatrul Naţional are obligaţia de a desfăşura toate activităţile specifice proiectului “Teatrul te vizitează”, prezentând lunar Consiliului Judeţean Mureş programul acţiunilor culturale şi locaţiile în care se realizează acestea. Defalcat, pe cele două companii ale Teatrului Naţional, cea română primeşte 12.400 RON, iar cea maghiară 10.600 RON.

Mihai Naşca

 

 

Categoria: Cultura

Autor : Mihai Naşca

24 ore mureşene

Data: 2005-10-29

 

 

 


Költségvetés- kiigazítás a megyénél

Antalfi Imola

 

Kártyás belépőrendszert terveznek

 

Költségvetés-kiigazításról döntött csütörtökön a megyei önkormányzat képviselői testülete. Mint Bartha József gazdasági igazgató az ülést követően lapunknak elmondta, a tanács nem kapott újabb pénzösszegeket, csupán a jelenlegi költségvetési tételek átcsoportosításáról van szó.

A tanácsosok jóváhagyták a költségvetés-kiegészítést, amely szerint a tanács tartalékalapjából a 2-es számú gyermekgyógyászatnak 300 millió lejt utalnak ki, a megyei utak javítására 3 milliárdot, a Nemzeti Színháznak 230 milliót, a marosvásárhelyi nemzetközi könyvvásárra, amelyet november 10-12. között szerveznek, 100 milliót, a kosárlabdacsapat részére 80 milliót, a múlt héten lezajlott sajtóbálra 20 milliót. A sajtó képviselői ellentétes érzelmekkel fogadták azt a döntést, miszerint a megyei önkormányzatnak és a prefektúrának otthont adó épületben elektronikus biztonsági rendszert szerelnek fel, a ki-bejárás jobb ellenőrzése céljából. Azt, hogy a mellesleg 1,7 milliárd lejbe kerülő elektronikus rendszert melyik cégtől vásárolja meg a tanács, a képviselők nagy része nem tudta megmondani, az újságírók pedig attól tartanak, hogy ezzel a módszerrel a tanács vezetésének célja a sajtó képviselőit távol tartani a különféle ügyosztályoktól, a hírek kiszivárgásának elkerülése végett. A lapunk kérdésére Lokodi Edit tanácselnök elmondta, hogy nem a sajtó munkáját akarják korlátozni, csak "nyugodtan" szeretnének dolgozni. Az újságíróknak az épület földszintjén megfelelő helyiséget alakítanak ki, kérdéseikre a két sajtóreferens egyike válaszol. Az újságíróknak a továbbiakban tehát nincs mit keresniük az épület különböző emeletein, információikat így kizárólag az intézmény (mellesleg közintézményről van szó!) sajtószolgálatától szerezhetik be. A tanácselnök szerint céljuk másrészt az, hogy a tanács személyzetének "mozgását" nyomon követhessék, hogy az alkalmazottak ne "lógjanak" annyit.

A tanácsülésen a képviselők a továbbiakban megszavazták az a bizottságot, amely a hátrányos helyzetű felnőtt személyeket sorolja be rokkantsági kategóriákba. A bizottság elnöke Stekbauer Andrea, tagjai dr. Sămărghiţan Gheorghe, a nemkormányzati szervezetek részéről Banga Erzsébet, Groza Maria pszichológus és Dorin Suciu szociális asszisztens. A gyermekvédelmi bizottság összetételét szintén módosították, Domby Károly és Someşan Ştefan helyébe Dumbravă Florin, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője valamint Suzana Ganta megyei főtanfelügyelő került. A testület azt is jóváhagyta, hogy a Casrom Romák Demokratikus Szövetségének kiutalják a Forradalom utca 45. szám alatti ingatlan (a volt kisegítő iskola és 3-as elhelyezési központ) 3 helyiségét, iroda és próbaterem céljából.


(megjelent a Népújság 2005. Október 29-i számában)

 

 

 

 


Önhatalmú döntés vagy törvényes eljárás?

 

Antalfi Imola

 

A megyei tanács tegnapi soros ülésén a leghevesebb vitát a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szerkezeti felépítésének és működési szabályzatának módosításáról szóló határozattervezet váltotta ki, azok után, hogy az igazgatóság Acord elnevezésű szakszervezetének elnöke, Marius Cătană levélben tiltakozott az intézmény vezetőtanácsának összetétele ellen. A szakszervezeti vezető személye ellen irányuló intézkedésnek minősítette a vezetőtanács abbeli szándékát, amellyel módosítani kívánják az igazgatóság szerkezeti felépítését, mondván, hogy ezáltal korlátozzák hatáskörét és önhatalmúlag járnak el.

Marius Cătană, a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság közbeszerzési és beruházási, valamint adminisztratív osztályának vezetőjeként és a szakszervezet elnökeként törvénytelennek nevezte az intézmény vezetőtanácsának október 18-i ülését, amelyen elhatározták az igazgatóság átszervezését. Cătană szerint a gyűlésre nem hívták meg a vezetőtanács összes tagját, így nem volt meg a szükséges kvórum, nem közölték a határozatot a szakszervezettel, és a vezetőtanács döntése egyoldalúan módosítja neki mint szakszervezeti vezetőnek a munkaszerződését. Az igazgatóság vezetőtanácsának egyik kitétele ugyanis arra vonatkozik, hogy a közbeszerzési és beruházási, valamint adminisztratív osztályt kettőbe kell választani, az adminisztratív osztálynak a végrehajtó igazgató, míg a közbeszerzési és beruházási osztálynak a gazdasági igazgató alárendeltségébe kell tartoznia. A szakszervezeti vezető – akit mellesleg saját kérésére nemrégiben felfüggesztettek állásából – ezek után csak az adminisztratív részlegért felelne.

Már a tanácsülés kezdetén, a napirend megszavazása előtt a képviselők vitatkozni kezdtek, hiszen a határozattervezet csak részlegesen került a szakbizottságok elé, Marius Cătană levelét későn kapták kézhez. Ezért többen halasztást kértek, amit azonban nem szavazott meg a többség, így a tervezet vitára került. Popa Dragoş, Tatár Béla, Lazăr Lădariu azt tartották, hogy nem tanulmányozható érdemben egy ügy, ha csak részleges információk jutnak el a tanácstagokhoz, míg Pokorny László, Mora Ákos, Giurgea Teodor, Sămărghiţan Gheorghe szerint bizalmat kell szavazni az igazgatóság új vezetésének, amely szeretné hatékonyabban megszervezni a munkáját. Mora Ákos szerint a megyei önkormányzat költségvetésének 36 százalékát emészti fel a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, ezért nagyon fontos, hogy az átszervezés hatékony legyen, hiszen ez a közpénzek jobb felhasználását jelentené. Giurgea Teodor szerint is rendet kell tenni, mert az elmúlt években "mindenféle" liciteket szerveztek, és kérte, hogy visszamenőleg ellenőrizzék a közbeszerzési eljárásokat. Ezek kapcsán Pokorny László tette fel az i-re a pontot. Szerinte az igazgatóság keretében mind a vezetőtanács elnöke, mind a végrehajtó igazgató jogászok, így nem látja be, miért kellene kétségbe vonni a döntésük törvényességét, ami pedig a liciteket illeti, az augusztusit említette, amikor is az alapélelmiszerek kilogrammonkénti ára több ezer lejjel megnövekedett. Égbekiáltónak nevezte a nyertes cég által követelt árakat, és kérte, hogy mind a számvevőszék, mind a korrupcióellenes ügyészség indítson vizsgálatot a közbeszerzések ügyében. Pokorny László – a marosvécsi gondozási központ vezetője – elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg Franciaországban vagy Németországban egy idősotthonban gondozott fogyatékos személy napi ellátására 150 euró jut, ez nálunk 10 euró. "Mit mondhatok egy fogyatékos személynek, amikor az élelmet kér, mert éhezik?" – tette fel a kérdést. Hozzátette, 15 éve nem történt meg, hogy a téli beszerzésre október végéig ne kerüljön sor. "Nincs krumpli, sem sárgarépa, sem alma – még mindig nem vásárolhattuk meg! Tavasszal vesszük meg, dupla áron?" – tette fel a kérdést.

A tanácsülésen felszólaló Cătană Marius hiába próbálta igazolni magát a liciteket illetően, Lokodi Edit megyei tanácselnök utasította, szakszervezeti vezetői minőségében szólaljon fel. Az igazgatóság végrehajtó igazgatója, Florin Dumbravă ismertette az átszervezés okát: túlságosan sokrétű a szóban forgó osztály tevékenysége, ezért kell különválasztani a közbeszerzési és beruházási, valamint adminisztratív osztályokat. A végső szavazásnál, bármennyire is berzenkedett a tanácsosok egy része, a határozattervezetet megszavazta a többség, így mégiscsak sor kerül az átszervezésre. A szavazást követő szünetben Cătană Marius elmondta, hogy bírósági úton keresi igazát, ha másként nem lehetséges, Dumbravă Florin pedig hangsúlyozta, hogy menedzserként célja az intézmény jobb működtetése.


(megjelent a Népújság 2005. Október 28-i számában)

 

 

 

 

 


Dan Piţa, în juriul internaţional al celei de a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj "ALTER-NATIVE" de la Tîrgu Mureş

 

   Arjon Dunnewind (Olanda, fondator al Fundaţiei Impakt, director artistic al Festivalului Impakt, critic de film), Erdelyi Daniel (Ungaria, regizor, membru fondator al Societăţii de Film Madzag, conducătorul Festivalului Madzag şi a Centrului European al Scenariştilor Katapult), Radu Vasile Igazsag (România, artist visual, regizor animaţie, artist video, fotograf), Konczei Csilla (România, regizor, lector universitar, antropolog), Barbara Lorey de Lacharriere (Franţa, scriitor, jurnalist, critic de film, consultant al Festivalului Internaţional de Film din Philadelphia, fondator şi director al Alizarine Productions Inc. Paris), Orosz Istvan (Ungaria, grafician, regizor, scriitor, preşedinte executiv al Academiei de Artă din Ungaria), alături de cunoscutul regizor, scenarist şi producător român Dan Piţa alcătuiesc juriul internaţional al celei de a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj "ALTER-NATIVE", care va avea loc la Palatul Culturii din Tîrgu Mureş în perioada 2-6 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, organizatorul acestei ediţii este Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari Mureş, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Societatea Română de Radiodifuziune, Consiliul Judeţean Mureş şi Universitatea de Artă Teatrală din Tîrgu Mureş.

Din cele peste 400 de filme din 39 de ţări înscrise iniţial la Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj "ALTER-NATIVE" au mai rămas în concurs, în urma preselecţiei, doar 58. Este vorba de filmele "Close" - Tom Hopkins – Irlanda, "Viands" - Jose-Antonio Bonet – Spania, "Last summer’s room" - Je-hui Lee - Coreea de Sud, "Building Site" - Li Rujian – China, "Detail" - Avi Mograbi – Israel, "Love Me or Leave Me Alone" - Duane Hopkins – Marea Britanie, "Last Howl" - David Devaux – Franţa, "Salty Wind" - Agathe Servouze – Franţa, "Silent Night" - Nicolas Bertrand – Belgia, "I Come by Every Day" - Raul Arroyo, Ramon Gonzalez – Spania, "Kata Practice" - Siu Ta – Canada, "Lupe&Bruno" - Marc Riba, Anna Solanas – Spania, "Merry Christmas!" - Aija Bley – Letonia, "Tiny Katerina" - Ivan Golovnev – Rusia, "Zemlay Predkov" - V. Eisner – Rusia, "Living Among Us" - Mahmood Soliman – Egipt, "Rakhsh on Flesh" - Mohammad Ehsani – Iran, "Dying of Love" - Gil Alkabetz – Germania, "The Gates of Heaven" - Lucy Lee – Marea Britanie, "The Fat Girl" - Pedro Lino – Portugalia, "Horizon Zone" - Brigitte Maria Bertele – Germania, "Jol nezel ki" - Kaldy Laszlo – Ungaria, "Moartea mieilor" - Felmeri Cecilia – România, "Dentist" - Signe Baumane - S.U.A., "Enemies" - Petr Novak – Germania, "Wonton" - Wenhwa Ts’ao - S.U.A., "Murder at the Chat Noir" - Melody Rock - S.U.A., "Name and Number, Please" - Gorki Glaser-Muller – Suedia, "Telefono" - Marcin Wrona – Polonia, "Mesterlovesz" - Hegedus Marton – Ungaria, "A karusszel ritus" - Gayer Zoltan, Molnar Peter – Ungaria, "A mi agyunk" - M. Toth Eva – Ungaria, "Konny nem marad szarazon" - Gyulai Liviusz – Ungaria, "Ikuma Siku (fire + ice)" - Glenn Gear – Canada, "Knight Games" - Sven Martin – Germania, "Măgari" - Balazs Zoltan - România/Ungaria, "Wandering Between..." - Lavrenishin Anatoly – Ucraina, "Play for Three Actors" - Alexander Shmigun – Ucraina, "Bad Omen" - Chernenko Oksana – Ucraina, "Underground TV" - Constantin Furtună – România, "The Day I Approach Myself" - Ivan Bolotnikov – Rusia, "Ciocolată" - Ana Gabriela Vlad – România, "The Summer Is Coming" - Hajnal Zoltan – Ungaria, "Palika leviszi a szemetet" - Ujj Meszaros Karoly – Ungaria, "Undorgrund" - Csaszi Adam – Ungaria, "Stop!" - Mathijs Geijskes – Olanda, "Kyrie" - Meszaros Peter – Ungaria, "Ez van!" - Szemzo Tibor – Ungaria, "Madzag" - Komar Istvan – Ungaria, "Szabad a vasar" - Jakab Ervin – România, "With A Flower" - Maximilian Engert – Germania, "Slitfilm" - Kardos Sandor – Ungaria, "Vilmos şi Artur" - Toth Szabolcs - România/Ungaria, "Extrem" - Ban Attila - România/Ungaria, "Maestro" - M. Toth Geza – Ungaria, "Szerencses ember"- Kemenyffy Tamas – Ungaria, "Tom Tamas" - Cserhati Gabriella, Fabien Lartigue – Ungaria şi "Maelstrom" - Terry O’Leary – Irlanda.

Alături de filmele înscrise în festival, organizatorii au pregătit programe adiţionale cum ar fi spectacole şi concerte ale unor formaţii din Ungaria şi România, o expoziţie foto şi discuţii pe teme cinematografice. De asemenea, vor mai rula filmele artistice "Marele jaf comunist" - Alexandru Solomon - România, 2004, "Miracol la Cracovia" - Groo Diana - Ungaria, 2004, "Balamuc" - Dyga Zsombor - Ungaria, 2004, "Pantelimon" - Gauder Aron - Ungaria, 2004, "Senzaţional! Dodo şi Naftalină" - Koltai Róbert - Ungaria, 2004, "Viaţa unui agent" - Papp Gabor Zsigmond - Ungaria, 2004, "Stammbuch" - Meszaros Peter - Ungaria, 2005, "Minunatele sălbăticiuni" – Torok Ferenc - Ungaria, 2005, "Second Hand" - Dan Piţa - România, 2005, "Moartea domnului Lăzărescu" - Cristi Puiu - România, 2005, "Laptele tandreţei umane" - Dominique Cabrera - Franţa-Belgia, 2001 şi "Trioul din Belleville" - Sylvain Chomet - Franţa-Belgia-Canada-Marea Britanie, 2003. Între programele adiţionale se mai regăsesc filme de animaţie din creaţiile lui Orosz Istvan (Ungaria), filme de la Festivalul Impakt Olanda, filme premiate la Festivalul Internaţional de Artă Vizuală Mediawave Best of Mediawave 2005 (Ungaria), filme create în Tabăra Internaţională de Creaţie 2005, organizată de Revista Filmtett (România) şi Atelierul de Film Duna (Ungaria), scurt-metraje ale artiştilor plastici, filme pentru copii, filme ale studenţilor de la Universitatea de Artă Teatrală din Tîrgu Mureş, de la Universitatea Sapientia România- Secţiunea de Artă Fotografică, Film şi Media, filme de la Academia de Muzică şi Artă Dramatică Bratislava (Slovacia) şi ale studenţilor de la Ecole Nationale Superieure des Art Decoratifs Paris (Franţa).

ELA GIURGEA

 

 

Categoria: Cultura

Autor : Ela Giurgea

24 ore mureşene

Data: 2005-10-27

 

 

 

 

 


Procesul pentru Hotelul "Parc" se mută la Mureş

 

   Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a înaintat o a doua cerere de ordonanţă preşedinţială în procesul în care Hotelul "Parc" din Tîrgu Mureş este disputat de Arhiepiscopie, Regia Autonomă a Patrimoniului Protocolului de Stat şi Consiliul Judeţean Mureş. Aceasta după ce o primă astfel de cerere, înaintată tot de Arhiepiscopie, a fost soluţionată în favoarea acesteia în luna septembrie de Curtea de Apel Alba Iulia, însă s-a constatat că nu poate fi pusă în executare, deoarece dispozitivul sentinţei conţine erori de genul "să se predea partea de sus parter".

În cazul celei de a doua cereri de ordonanţă preşedinţială, Consiliul Judeţean Mureş a făcut cerere de intervenţie în interesul RAPPS, iar Curtea de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa în favoarea Judecătoriei din Tîrgu Mureş, a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Juridic al CJ Mureş, Paul Cosma. Potrivit acestuia, declinarea de competenţă nu a fost atacată cu recurs, astfel că procesul urmează să intre pe rolul instanţei mureşene, care să stabilească un prim termen de judecată.

Potrivit lui Cosma, între timp a apărut hotărârea de guvern 60/2005, care reglementează funcţionarea RAPPS şi unde la una din poziţii figurează şi imobilul care adăposteşte Hotelul "Parc". "Noi am vorbit de o abrogare implicită a HG 2.451/2004, care dădea drept de administrare asupra imobilului Ministerului Cultelor, prin Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia", a declarat Cosma, care a mai precizat că în prima speţă CJ Mureş a depus de asemenea cerere de intervenţie în interesul RAPPS, admisă în principiu, iar Secretariatul General al Guvernului a atacat hotărârea cu revizuire.

În ce priveşte proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la Hotelul "Parc" promovat de Consiliul Judeţean Mureş împreună cu prefectura, care prevede inclusiv împărţirea spaţiilor pentru instituţiile care aparţin de cele două instituţii, acesta se află pe masa Secretariatului General al Guvernului. Acolo a fost depus în urmă cu câteva luni, a precizat şi preşedinta CJ Mureş, Lokodi Edita Emöke, care a reclamat dezinteresul manifestat de prefectură în sensul intervenţiilor juridice.

Precizăm că procesul pentru Hotelul "Parc" a fost generat de o hotărâre de guvern din 28 decembrie anul trecut care acorda hotelul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Consiliul Judeţean Mureş a atacat atunci în contencios administrativ, însă ulterior s-a retras din cauză. În acelaşi timp, reprezentanţii RAPPS au refuzat să încheie documentele de predare a hotelului (care trebuia să aibă loc până în februarie 2005, n.r.), motivând modificarea ordonanţei de urgenţă în cauză. La rândul său, Arhiepiscopia a acţionat în instanţă, cerând respectarea şi aplicarea hotărârii guvernamentale adoptate la sfârşitul anului trecut.

Hotelul "Parc", situat în centrul Tîrgu Mureşului, a fost construit în perioada comunistă de statul român. În prezent, el este clasificat la două stele, are circa 50 de camere şi se întinde pe o suprafaţă de 3.209 metri pătraţi. 

 

 

Categoria: Social

Autor : Ela Giurgea

24 ore mureşene

Data: 2005-10-26

 

 

 

 


Societăţi de investiţii şi consultanţă cu capital englezesc, interesate de parcul industrial din Mureş

 

   Două societăţi de investiţii şi consultanţă cu capital englezesc sunt interesate de parcul industrial din Mureş, sens în care s-au întâlnit la mijlocul acestei săptămâni cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Petru Frătean, a declarat, miercuri că este vorba de societatea Interag, reprezentată de directorul executiv al reprezentanţei din Ungaria, Gabor Boer, şi de Motcomb, reprezentată de directorul de management Imre Birizdo. Cea din urmă a atras, potrivit lui Frătean, investitori din Marea Britanie în parcurile industriale din Ungaria. "Ne-au invitat la parcul industrial de la Tatabanya, în care au populat în proporţie de 90% cu investitori", a declarat Frătean, potrivit căruia tatonările cu cele 2 societăţi durează de câteva luni, iar acum aşteaptă scrisori de intenţie şi o ofertă concretă. Referitor la societatea Interag, Frătean afirmă că aceasta s-a arătat interesată în principiu de locaţii de câteva zeci de hectare. "Primul gând este, bineînţeles, la parcul nostru, dar le-am prezentat şi alte zone de interes", a declarat Frătean, care a adăugat că a insistat foarte mult pe faptul că autostrada "Transilvania" va trece prin zona de sud-vest a judeţului. Cei 2 investitori s-au arătat interesaţi mai ales de Tîrnăveni, a precizat Frătean.

În ce priveşte parcul industrial de la Ungheni, şedinţa AGA a Administrator SA (în care sunt acţionari Consiliul Judeţean Mureş şi Consiliile Locale Ungheni, Sînpaul, Luduş şi Iernut, n.r.) de miercuri va stabili paşii pentru licitare şi publicitate. "Sper ca în 5 ani acesta să fie plin, cum prevede contractul cu forurile europene, sau chiar mai devreme. Deocamdată există un interes real, însă vom putea număra bobocii efectiv când va începe cumpărarea caietului de sarcini", a conchis Frătean, care susţine că a primit oferte de la firme de producţie de prestigiu, din Italia, Germania, Olanda, Danemarca, Ungaria şi Spania.

Construcţia parcului industrial a demarat în 15 mai 2003, fiind estimat ca acesta să ofere câteva mii de locuri de muncă. Lucrările, executate de concernul german Geiger, se ridică la o valoare a lucrării de 5,8 milioane de euro, din care 75% din fonduri PHARE.

ELA GIURGEA

 

 

Categoria: Economic

Autor : Ela Giurgea

24 ore mureşene

Data: 2005-10-20

 

 

 

 


MAROSVÁSÁRHELYEN A MALÉV LESZ AZ ELSŐ

 

A Malév lesz az első nemzetközi menetrendszerinti járatot üzemeltető légitársaság Marosvásárhely frissen felújított repülőterén. Az erdélyi városba a Malév 2006. január 16-án nyitja meg közvetlen járatát, ezzel a légitársaság romániai célállomásainak köre négyről ötre bővül. A külföldi légitársaságok közül a Malév közlekedtet menetrendszerinti járatot a legtöbb romániai célállomásra. Az eddig repült Bukarest, Temesvár, Konstanca és a Carpatair román légitársasággal közösen üzemeltetett Kolozsvár mellett, a jövőben az erdélyi Marosvásárhelyre is járnak majd a magyar nemzeti légitársaság CRJ-200 típusú gépei MA 890/891-es járatszámon. A Malév március végéig heti három járatot közlekedtet az erdélyi városba, a nyári menetrendi időszaktól pedig heti négyre sűríti járatainak számát.

 

A Budapest-Marosvásárhely közvetlen légi összeköttetés szükségessége és megteremtése már korábban is időről-időre napirendre került. A magyar nemzeti légitársaság évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy Románia egyik legjelentősebb magyar városát légi úton is elérhetővé tegye Budapestről. Azzal, hogy a Malév a román légügyi hatóságtól ez év június 30-án megkapta az engedélyt arra, hogy saját jogon járatot nyisson Marosvásárhelyre, a járat megnyitásának utolsó hivatalos akadálya is elhárult. A közlekedésdiplomácai sikerként elkönyvelhető járatengedély megszerzésében a Malév nagy segítséget kapott a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, román oldalról pedig Borbély László miniszter úr nyújtott hathatós és nélkülözhetetlen támogatást. A közvetlen légijárat érdekében aktívan közreműködött továbbá a marosvásárhelyi repülőtér managementje, személy szerint köszönet illeti Stefan Runcan igazgató urat, aki hosszú évek óta lobbizott a tervezett Malév-járat indítása mellett.  Külön köszönet jár Lokodi Edita Emőke asszonynak, a Maros Megyei Tanács elnökének, számos utazási iroda, szálloda vezetőjének, a kereskedelmi és ipari kamarák és befektetési centrumok vezetőinek is.

Az ez év nyarán megkapott engedély birtokában a Malév azonnal hozzálátott a szükséges piackutatásoknak és elemzéseknek, amelyeknek eredményeképpen született meg a döntés, hogy mikortól, milyen módon, milyen frekvenciával célszerű és jövedelmező a járatot megnyitni.

 

A Budapest - Marosvásárhely - Budapest járat menetrendje helyi időben:

MA 890 Budapest 13.40   Marosvásárhely 15.35

MA 891 Marosvásárhely 16.05  Budapest 16.05

 

A járat hétfői, szerdai és csütörtöki napokon közlekedik. A legalacsonyabb ár magyarországi indulással 14.900 HUF + adók, illetékek, díjak, Marosvásárhelyi indulással pedig 69 EUR + adók, illetékek, díjak.

 

A jegyeket a Malév jegyirodákban, utazási irodákban és a www.malev.hu internetes portálon a mai naptól lehet megvásárolni. Az értékesítést elősegítendő a Malév irodát is nyit Marosvásárhelyen, ami a légitársaság közép-európai gyakorlatában egyedülálló.

A Malév új romániai járatán elsősorban az üzleti és átszálló utasokra, valamint a turistákra számít. A Budapestre érkező átszálló utasoknak kiváló csatlakozási lehetőséget biztosít a Malév esti menetrendi hulláma Nyugat- és Észak-Európa városai felé, valamint a tengerentúlra, míg a Nyugat-Európából Marosvásárhelyre utazóknak a déli órákban érkező járatok biztosítják a jó csatlakozást a 13.40-kor induló marosvásárhelyi járathoz.

 

 

Malév járatok Romániába

 

A magyar nemzeti légitársaság romániai úticéljai iránt az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés. A Malév hetente összesen 37 járatot közlekedtet Romániába, a legtöbbet, heti 14 járatot Bukarestbe. A román főváros a Malév egyik legdinamikusabban fejlődő desztinációja, 2005. első félévében az összes utaslétszám több mint 10%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest, a járat kihasználtsága pedig átlagosan 70% volt.

Temesvárra, Nyugat-Románia legdinamikusabban fejlődő városába, a Malév 2002. óta a hét minden napján üzemel. Ezt a járatot elsősorban a Nyugat-Európából érkező business utasok veszik igénybe.

Az idén júniusban nyitotta meg a Malév új menetrendszerinti járatát Románia negyedik legnagyobb városába, a Fekete-tenger partján fekvő Konstancába, melynek vonzáskörzete az ország jelentős ipari és turisztikai régiója. A járat hetente kétszer köti össze a fekete-tengeri várost Budapesttel. A járat iránt mutatkozó jelentős igény miatt a Malév jövő nyári időszakban frekvenciabővítést hajt végre. Ugyancsak ezen a nyáron került be a kolozsvári célállomás is a Malév menetrendjébe, ahová a magyar légitársaság a Carpatair-rel közösen üzemeltet napi két járatot.

 

A Malév stratégiai célja a Romániába irányuló járatainak bővítése, mivel a szomszédos ország az egyik legfontosabb piaci terület Európában. A magyar-román kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, politikai kapcsolatok fejlődése alapján - mintegy ezek katalizátoraként - közép- és hosszabb távon csakis az lehet a közös érdekünk, hogy további uticélok is elérhetővé váljanak közvetlenül, légi úton.  Ebbe a stratégiai tervbe illeszkedik a Malév 2006. januárban induló Marosvásárhelyre közlekedő járata is. A Malév ugyanakkor további fejlesztésekben is érdekelt és partnerként tekint az esetleges román fuvarozói  együttműködési ajánlatokra is!

 

Marosvásárhely és vonzáskörzete

 

A közvetlen Budapest-Marosvásárhely járat iránt mind Magyarországon, mind pedig Erdélyben növekvő érdeklődés tapasztalható, és a légitársaság bízik az új járat sikeres bevezetésében.

Marosvásárhelyen a külföldi beruházások aránya magasabb az országos átlagnál. Marosvásárhely a Maros völgye legerősebb ipari központja. A gépipar, vegyipar, textil- és készruhagyártás, valamint a bútorgyártás a legjellemzőbbek a városra.

Az idegenforgalmat és vendéglátást korszerűsödő és fejlődő infrastruktúra segíti, számos hotel, panzió és kemping várja a vendégeket. A legkedveltebb turisztikai célpontok közé tartoznak, többek között, a Világörökség részét képező Segesvári vár, a görgényi havasok lábánál található híres gyógyfürdő, Szováta, amely nagyszámú turistát vonz ide minden évben. Fontos szerepet játszik a térség turizmusában Marosszentgyörgy sós- és iszapfürdője, klóros és jódos vizeivel valamint az alsóidecsi sósfürdő.

Románia Magyarország tíz legfontosabb gazdasági partnerének egyike, megelőzve Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot is. Magyarország a hetedik legnagyobb befektető Romániában. Magyar befektetők 5010 vállalatot alapítottak az országban, ebből 2205 céget Marosvásárhely és környékén. Hivatalos kimutatások szerint a Romániában eszközölt magyar befektetések értéke 347 millió USD, Marosvásárhely tekintetében ez 102 millió USD összeget jelent.

 

 

2005.10.19.

Malév Rt.

 

 

 

 


"Naponta jönnek a beruházók"

 

Antalfi Imola

 

Tizenhat szándéklevél tanúsítja az ipari park iránti érdeklődést

 

A nyárádtői ipari park parcelláiból már kiszivattyúzták az esőzések után felgyűlt vizet, a megyei tanács által készíttetett tanulmányból pedig kiderül: nem időszerű a talajvíz elvezetésére elkezdeni a munkálatokat. Az ipari park iránt naponta érdeklődnek a beruházók – jelentette ki Lokodi Edit tanácselnök a tegnapi sajtótájékoztatóján.

A napokban olasz, autóvillamossági termékeket gyártó vállalkozó érdeklődött, ezt megelőzően pedig német cégek. A beruházók zöme azonban szóban kér tájékoztatást, szándéklevelet nemigen hagynak maguk után. Valer Băţaga, az Európai Integrációs Iroda vezetője szerint eddig 16 beruházó nyújtott be szándéklevelet, ám azt megelőzően, hogy a megyei tanács jóváhagyta volna az koncesszionálási díját. Ami négyzetméterenkénti 2,34 euró. Hogy ez sok vagy kevés, arra egyértelmű választ nem kaptunk. A tanácselnök szerint nem létezik általános recept az ipari parkok koncesszionálására, menedzselésére, az árak a park által nyújtott feltételektől függnek, az önkormányzatok pedig könnyítéseket szavazhatnak meg. A Maros Megyei Tanács által jóváhagyott árat az elkövetkezőkben közlik az érdekelt cégekkel, ezután derül ki, melyiknek mennyire komolyak a szándékai. Valer Bataga szerint még a héten sor kerülhet a koncesszionálási versenytárgyalás meghirdetésére, ezt követően 30 napon belül kell megszervezni a licitet. Két sikertelen licit után az önkormányzat vezetése tárgyalásos úton is haszonbérbe adhatja a parcellákat – és nem kizárt, hogy egyes cégek kivárásos taktikával éppen erre számítanak.

A környezetkímélő hulladéktelep még mindig csak "készülget"

Bár a megyei tanács vezetése konkrét ütemtervet követelt a nyárádtői környezetkímélő hulladéktelep munkálataira, ragaszkodott, hogy az ütemterv kidolgozásában az önkormányzat képviselője, nevezetesen Valer Băţaga is részt vegyen, az Ecologica Rt. képviselői nem hívták meg az integrációs iroda vezetőjét a tárgyalásokra. Ehelyett átadtak egy saját maguk által készített ütemtervet, amit Lokodi Edit szerint "elemezni fognak". A tanácselnök elégedetlen, hiszen felkérte a kivitelezőt, hogy teljes gőzzel folytassa a munkálatokat, aminek "eredményeképpen" 3 teherautó, 2 buldózer és 3 földmarkoló gép dolgozik a helyszínen. Márpedig ebben a ritmusban nem tudni, mikorra fejezik be a telep megépítését – jelentette ki az elnök. Véleménye szerint a szerződés újratárgyalása nehézkes, hiszen noha a kivitelező számára előnyös feltételeket tartalmaz, ennek ellenére megpróbálják újabb feltételekkel, illetve szankciókkal kiegészíteni. Eddig három felszólítást küldtek a cégnek, most következik a negyedik, és ha semmi nem változik, akár peres ügy is lehet a dologból – mondta Lokodi Edit. A telep kialakításának határideje a jövő év májusa.

Drága élelmiszerek – újratárgyalják az árakat

A megyei tanács keretében működő Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a nyáron bonyolította le a versenytárgyalásokat a gondozóközpontokban elhelyezett hátrányos helyzetűek ellátásához szükséges élelmiszerek beszerzésére. A licit után kiderült, hogy a leszállított termékek, alapélelmiszerek – kenyér, tej, cukor, tojás, csirkehús, étolaj, fehérliszt, búzadara, makaróni, kukoricadara, margarin, rizs stb. – mindenike több ezer lejjel drágább az eddigi áraknál. A marosvécsi központ esetében egyes termékeknél jelentős az árkülönbség, például a makaróni esetében: a nyári versenytárgyaláson nyertes cég 14 ezer lejjel, a rizs kilogrammját 6 ezer lejjel drágábban szállítja le, mint ezt megelőzően. Pokorny László, a marosvécsi felnőtt-gondozó központ vezetője szerint az igazgatóság amúgy is szűkös költségvetését jelentős összegektől fosztották meg, hiszen 310 gondozott szükségleteire jelentős élelmiszermennyiségről van szó. Az is kiderült, hogy a liciten szereplő árnál drágábban szállított a versenytárgyalást megnyert cég, amit azzal magyaráztak, hogy a HÉÁ-t nem számolták hozzá az összegekhez. Pokorny László szerint ha ilyen drágán szerzik be az élelmiszereket, a szóban forgó intézmények költségvetése időnap előtt kimerül, és év végére pénz nélkül maradhatnak.

A Népújság kérdésére Lokodi Edit kijelentette: elrendelte, hogy az audit osztály ellenőrizze a versenytárgyalás lebonyolítását. Ez megtörtént, de semmilyen törvénytelenséget nem tudtak bebizonyítani. Ennek ellenére az igazgatóság vezetője, Florin Dumbravă tárgyalt a szállító céggel, és sikerült elérnie, hogy 15-20 százalékkal csökkentsék az árakat. A tanács elnöke szerint a licitet az igazgatóság volt vezetése bonyolította le, de törvénytelenség elkövetésével senki nem vádolható, az egyetlen, amit felróhat: nem megfelelő gazdálkodás, mivel nem a gazdaságosságot tartották szem előtt. Lokodi Edit azt is hozzátette, hogy ha szükséges lesz, a Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság költségvetését kiegészítik.


(megjelent a Népújság 2005. Október 12-i számában)

 

 

 


SAMTID se extinde

 

   Consilierii judeţeni au aprobat asocierea dintre Consiliul Judeţean Mureş şi consiliile locale ale localităţilor Iernut, Luduş, Reghin, Sighişoara, Tîrnăveni, Cristuru Secuiesc şi Topliţa în vederea implementării în comun a proiectului "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă din judeţele Mureş şi Harghita". Proiectul este finanţat în cadrul programului de reabilitare a infrastructurii din oraşele mici şi mijlocii SAMTID. Valoarea estimată a lucrărilor ce urmează a fi realizate se ridică la 10.305.437 euro. Finanţarea componentei investiţionale a proiectului se va realiza în proporţie de 50%, sub formă de grant de către Comisia Europeană şi Guvernul României, prin programul PHARE şi în proporţie de 50 la sută sub forma unui împrumut acordat de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii. În aceste condiţii valoarea sumei împrumutate s-ar ridica la 5.152.720 de euro. Guvernul României a negociat condiţiile de acordare a împrumutului, potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre. Conform estimărilor, cele mai mari sume împrumutate ar reveni, în ordine municipiilor Sighişoara-1.114.594 euro, Reghin-1.022.674 euro şi Tîrnăveni-903.176 euro, pentru celelalte localităţi implicate în program sumele variază între 371.899 şi 786.891 euro. Potrivit Convenţiei de Asociere, reprezentanţii municipiilor angrenate în proiect, respectiv edilii oraşelor convin să desemneze pe preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita, să obţină avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale şi să semneze acordul de împrumut subsidiar cu Ministerul Finanţelor Publice, în numele şi pe seama acestora.

Mihai Naşca

 

 

Categoria: Economic

Autor : Mihai Naşca

24 ore mureşene

Data: 2005-10-07