tanacslogo1                          ROMÂNIA                                                    

                     JUDEȚUL MUREȘ                                             Nr.1923/1.II. 2012                             

                  CONSILIUL JUDEȚEAN                                          Dosar: IV D/1    

                           

                  

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

al ședinței extraordinare a Consiliului Județean

din data de 12 ianuarie 2012

 

 

         Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

         Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean nr. 3 din 10 ianuarie 2012 și a fost publicată în cotidienele locale: „Cuvântul liber”, „Ziarul de Mureș” și „Nepujság”.

         Din cei 35 de membri ai Consiliului Județean au lipsit domnii consilieri: Borșan Doru Aurelian, Ferenț Ioan, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail, Szalkay Iosif Carol (CM).

 

         Au fost invitați să participe:

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua, doamnelor și domnilor consilieri. V-aș ruga frumos, toată lumea să semneze prezența, să ne așezăm și să începem dezbaterile. Dați-mi voie să vă doresc un an nou fericit, plin de succese, să vă doresc echilibru în muncă, răbdare pentru noi, unii față de alții și să finalizăm mandatul nostru de consilieri, cu succes, așa cum am făcut și în mandatul 2004-2008. Aici, în sala de ședință să ne păstrăm calmul, dacă se poate pentru că, chiar dacă ne atacăm, nu o să fie cu mai mare succes decât dacă ne păstrăm calmul. În cei 8 ani am învățat atât încât o să vă promit că o să fiu calmă, o să mă stăpânesc, o să încerc. Dați-mi voie să spun mass-mediei, la fel vă doresc, numai bine. Vă doresc să ajungeți peste tot, că știu că vă grăbiți deja, este un an greu și pentru dumneavoastră pentru că este un an în care începem să ne pregătim  pentru luna noiembrie. Doresc să felicit toți directorii instituțiilor subordonate și a doamnelor și domnilor profesori universitari, medici, care sunt astăzi alături de noi pentru punctul 2 de pe ordinea de zi. Prima dată supun la vot procesul-verbal al ședinței din 20 decembrie. Cine este pentru?

 

Procesul-verbal al ședinței din 20 decembrie 2011 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Borșan Doru Aurelian, Ferenț Ioan, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail, Szalkay Iosif Carol).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Înainte de votarea ordinii de zi care era din două proiecte de hotărâri, anunț și un proiect de hotărâre în regim de urgență, este vorba de validarea a două dispoziții date de președintele consiliului județean, în data de 28 decembrie respectiv 29 decembrie, anul trecut. Privește niște rectificări la buget. Prima dispoziție, nr. 361 se referă la o sumă de 3.479.000 lei pe care le-am primit pentru plata unor facturi, lucrări executate la drumuri, la canalizare și la infrastructura de apă iar dispoziția 366 din 29 decembrie 2011 se referă la niște sume pentru plata unor achiziții de aparatură la Spitalul Clinic Județean Mureș și la Spitalul Clinic „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni. Celelalte două proiecte de hotărâri sunt avizate de către dumneavoastră. Cu această precizare, că avem un proiect de hotărâre în regim de urgență și celelalte două proiecte anunțate, supun la vot ordinea de zi. Cine este pentru?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Borșan Doru Aurelian, Ferenț Ioan, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail, Szalkay Iosif Carol).

 

1.   Proiect de hotărâre pentru validarea Dispoziției nr. 361 din 28 decembrie 2011 și a Dispoziției nr. 366 din 29 decembrie 2011

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Atunci o să supun la vot proiectul de hotărâre în regim de urgență privind avizarea dispozițiilor date de președinte. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Borșan Doru Aurelian, Ferenț Ioan, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail, Szalkay Iosif Carol).

 

2.   Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2012.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind bugetul consiliului județean care a fost discutat în toate comisiile de specialitate și față de care dumneavoastră nu ați avut nici o obiecție, ați avut posibilitatea să le vedeți, știți că este vorba de o sumă de 27.795.000 lei, bani din TVA, împărțirea s-a făcut având în vedere în primul rând proiectele de care dispunem. Eu cred că putem să afirmăm că în momentul de față poate că avem proiecte peste puterea noastră dar încercăm să facem față. Dacă cineva dorește să ia cuvântul, dacă nu, supun la vot proiectul nostru de hotărâre care conține două articole. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Borșan Doru Aurelian, Ferenț Ioan, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail, Szalkay Iosif Carol).

 

3.   Proiect de hotărâre privind aprobarea numirii unor cadre didactice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș, în funcția de șef de secție clinică universitară la Spitalul Clinic Județean Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de șef de secție clinică universitară la Spitalul Clinic Județean Mureș a patru persoane care sunt numite ca urmare a vacantării posturilor. Este vorba de Secția Clinică Universitară Oncologie – doamna doctor Togănel Cornelia, Secția Clinică Universitară Urologie – doamna conferențiar doctor Martha Orsolya, Secția Clinică Universitară Pediatrie – doamna conferențiar doctor Horvath Adrienn și șef Compartiment de Endocrinologie – conferențiar doctor Pașcanu Ionela.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc, doamna președinte. Vă doresc La Mulți Ani tuturora și Dumnezeu să ne dea bine! cum am spus, dar eu vreau să subliniez încă odată, aveți grijă că ați spus o vorbă mare. Acum spun oficial, dacă dumneavoastră vă enervați, noi o să fim calmi, vă promitem. Stimați colegi, domnilor invitați, aș dori și cred că sunt în asentimentul tuturor colegilor ca, în primul rând, așa cum am fost întrebat aseară de către un moderator la un post de televiziune la care am fost cu o colegă de aici din Consiliul Județean, o spun și acum și pe urmă o să am și rugămintea, nu este neapărat, să zicem, în interesul nostru al consiliului județean să numim acești șefi de secție. Dar consiliul județean, așa cum am mai spus-o și cei care nu știu trebuie să știe că este unitatea sau, mă rog, instituția care finanțează și de fapt are în proprietate tot ceea ce înseamnă aceste spații, terenuri ale Spitalului Clinic Județean Tîrgu Mureș. Cei care au făcut propuneri spre consiliul județean, cum am spus-o și aseară, a fost și este consiliul de administrație și nu în ultimul rând executivul conducerii acestui spital. Rugămintea ar fi că este corect și nu au nici o supărare, domnii doctori, profesori, conferențiari, în câteva cuvinte să se prezinte fiecare și cel mai bine ar fi la microfonul de la tribună. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Doriți ca doamnele doctor să se prezinte? Nu am înțeles ce s[ se prezinte, strategia, persoanele…. Deci doamnele. Bine, atunci doamnelor, nu o să vă nominalizez, dar vă rog frumos, cum puteți, haideți la microfon și spuneți două-trei cuvinte.

Doamna doctor Togănel: Mă numesc Cornelia Togănel, actualmente sunt numită ca și înlocuitor de șef de secție de către Spitalul Clinic Județean Mureș, am avut această funcție și până un urmă cu trei luni prin contract de administrație dar, dat fiind faptul că am intrat pe Universitatea Tîrgu Mureș, deci cu activitate didactică, acest contract de administrație care a fost de 14 ani încoace s-a sistat și acum sigur că am o altă încadrare, fiind membru UMF, încadrată pe UMF și cu integrare clinică pe Spitalul Clinic Județean Mureș. Lucrez în acest spital de 22 de ani, sunt medic primar pe 2 specialități, radioterapie oncologică și oncologie medicală. Sunt doctor în medicină și ca și funcție de debut în universitatea în care am intrat de trei luni sunt șef de lucrări la această oră. Vă mulțumesc mult.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc mult doamna doctor și chiar că mă rog să nu o cunoașteți pe doamna când e în halat alb.

Doamna doctor Martha: Bună ziua, sunt doctorița Martha Orsolya, am 50 de ani împliniți recent, lucrez de 25 de ani la Clinica de Urologie, am absolvit Magna cum laude Universitatea din Tîrgu Mureș în anul 1985. La doi ani am dat examen de rezidențiat, am devenit rezidentă în urologie, paralel am intrat în ale învățăturii, să zic așa, în UMF Tîrgu Mureș, prima dată ca asistent, apoi ca șef de lucrări și de șase ani conferențiar. Predau cursurile de limba maghiară de urologie, cursurile de limba maghiară de endocrinologie anul IV cursurile de Urologie la Facultatea de Moașe, anul III. Paralel sunt medic primar urolog la singura Clinică de Urologie din Tîrgu Mureș unde lucrez, după cum v-am spus, de mai mult de 20 de ani. Sunt expertă în Institutul de Urodinamică, suntem doi colegi în toată țara care practicăm această investigație, sunt expert în comisia de experți a Ministrului de Sănătate pe compartimentul de Urologie, sunt membră a Asociației Europene de Urologie de 15 ani, a Societății Centrale de Urologie de 10 ani, am șase cărți publicate, am două cursuri publicate, ultima în limba engleză, apărută în colaborare cu colegii din Iași, am publicații, lucrări mai mult de 100, 25 prezentate în congrese internaționale, sunt mamă a două fete și este o onoare extraordinar de mare că astăzi mă aflu în sânul dumneavoastră și că am fost și o să fiu numită șeful acestei clinici care este o clinică cu un prestigiu impresionant, cu un trecut foarte bogat și paralel cu această onoare, este o datorie ca să duc la bun sfârșit continuarea școlii de Urologie din Tîrgu Mureș, a profesorului Nicolescu Dorin de la care am învățat meseria aceasta și căruia îi sunt profund datoare.  Și să continui ideea moștenită de la dumnealui cum că medicul este pentru pacienți și să conduc în paralel cu această lucrare atât științifică cât și paleativă în Clinica de Urologie și, să zic așa, mottoul meu personal, să-i stimăm pe predecesorii noștri și să privim spre viitor. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim și noi și o să rog și pe doamna doctor Horvath Adrienn să vină la microfon.

Doamna doctor Horvath: Bună ziua, mă numesc Horvath Adrienn, am terminat facultatea de medicină la Tîrgu Mureș în 1983. Am întrat în UMF din 1991, inițial ca asistent universitar după aceea șef de lucrări, momentan conferențiar universitar. Sunt medic primar pediatru, între timp, desigur, am efectuat 2 supraspecializări, una în hemato-oncologie pediatrică și una în tratamentul paliativ. Am lucrat la cele două clinici de pediatrie până acum, din octombrie anul trecut lucrez la Clinica de Pediatrie 2. Tot din octombrie sunt șefa disciplinei de pediatrie 2 pe linie UMF. Desigur, noi, UMF-iștii a trebuit să depunem o activitate științifică de cercetare și așa mai departe, avem publicații destule, și cărți, ultima carte pe care am scris-o este de puericultură, în limba engleză, pentru studenții de linia engleză. Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și să sperăm că totul va fi bine. Eu o să am mult de învățat încă pentru că nu am condus nici un spital, nici o secție dar sper că cu calm și înțelepciune, se va putea face. Vă mulțumesc frumos.

Doamna președinte Lokodi: Mulțumim frumos. Și cu această ocazie dați-mi voie atunci să mulțumesc foștilor șefi de clinică munca desfășurată. Doamna Pașcanu Ionela este în Austria deci nu a putut să se prezinte. Dumneaei este numită în locul domnului profesor Kun și aș dori să-i mulțumesc pentru munca depusă, de asemenea domnului doctor Kikeli, a doamnei doctor Kiss și doamna Togănel care este de mai multă vreme în funcție și conduce secția de Oncologie. Deci mulțumesc tuturor șefilor de clinică pentru munca depusă și sunt convinsă că o să avem o colaborare bună cu doamnele care sunt convinsă că astăzi vor fii numite în funcție. Ceea ce trebuie să vă spun doamnelor doctori, profesori, este că în cadrul colaborării și în cadrul muncii dumneavoastră ca șef de clinică, va trebui să conduceți cu fermitate, cu multă înțelepciune și să încercați să găsiți echilibru cu colegii dumneavoastră. Toată lumea își are ochii țintiți asupra sănătății. Și așa se spune că în sănătate serviciile nu sunt de calitate bună. Noi susținem contrar acestor sceptici că s-a schimbat mult în sănătate, mai ales în ultimii patru ani, în bine. Avem dotări moderne, nu se întâmplă în județul Mureș ca cineva să fie dus de la un spital la altul. Nu se întâmplă în județul Mureș ca cineva să nu primească ajutorul în timpul cel mai scurt și cel mai profesional. Aștept de la medicii de la Spitalul Clinic Județean să existe o concurență între ei dar o concurență sănătoasă. O concurență care duce înainte clinica dar care nu distruge. Care nu atrage atenția asupra Spitalului Clinic Județean Mureș, eventual opinii negative. Noi, cei care astăzi votăm aici, întotdeauna am fost pentru a sprijini activitatea spitalului județean care este în subordinea noastră. Ba, mai mult, dacă a fost posibil față de un buget aprobat la începutul anului și dacă am avut posibilitate să rectificăm bugetul, întotdeauna am rectificat bugetul. Dacă s-a pus problema că avem șansa să atragem fonduri de la ministerul sănătății, am atras fondurile și imediat am pus laolaltă acei 2% care ni s-au cerut. Am luat din altă parte, am reajustat bugetul și am fost pentru a sprijini sănătatea. Dacă am putut am făcut proiecte pentru a atrage fonduri de la programul operațional regional, astfel vom avea modernizate două ambulatorii de specialitate. Anul acesta, la bugetul care se va aproba la sfârșitul lunii ianuarie și sunt convinsă că fiecare dintre dumneavoastră va aduce aportul pozitiv, doamnelor și domnilor consilieri, vom aproba în continuare buget pentru modernizarea spitalului și dotare corespunzătoare. Deci, aș dori o muncă în armonie între noi, să discutăm problemele pe care le avem și să nu le ducem afară, să ne ierte presa dar dumneavoastră să fiți ultimii care veți afla problemele de la noi și nu primii, așa cum obișnuiți. Asta doresc pentru noi, în 2012. Deci, doamnelor, aștept să vină toată lumea la noi să discutăm problemele, să discute la nivelul consiliului de administrație și numai dacă noi nu mai găsim soluții pentru a rezolva problemele noastre să afle publicul anumite lucruri. În speranța că se va întâmpla această colaborare pozitivă, dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul, supun la vot proiectul nostru de hotărâre care conține două articole și a fost avizat în comisia de specialitate. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Borșan Doru Aurelian, Ferenț Ioan, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail, Szalkay Iosif Carol).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc doamnelor și domnilor consilieri, în această lună ne vom întâlni încă odată, veți avea ședințe de comisii la care veți dezbate proiectul pe buget și vă veți întâlni cu conducerea fiecărei instituții subordonate. Vă doresc un sfârșit de săptămână plăcut.

Lucrările ședinței se încheie la ora 13:37.

 

 

 

                                                                                    Întocmit: Andreea Iepan

 

 

 

 

       PREȘEDINTE                                                         SECRETAR

 

  Lokodi Edita Emöke                                               Aurelian-Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: șef serviciu - Delia Belea

          director – Viorel Iosib