tanacslogo1                                          ROMANIA                                                     Nr. ­­­­­­­­­­­6699/21 IV.2011

                        JUDETUL MURES                                                         Dosar:  IV D/1 

                   CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

 

 

 

 

 

PROCES-VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 24 martie 2011

 

 

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare de ședințe și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a fost stabilită prin dispoziția Președintelui Consiliului Județean nr. 70 din 18 martie 2011 și a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber”, „Ziarul”, „ Zi de Zi” și „Nepujság”.

Din cei 35 de membri ai consiliului județean, au lipsit motivat domnii consilieri: Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius.

 

 

Au fost invitați sa participe:

 

 

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua, doamnelor și domnilor, vă rog, domnilor consilieri să semnați convocatorul. Începem ședința de astăzi. Salut prezența tuturor invitaților la ședință, a dumneavoastră, doamnelor și domnilor consilieri și a presei, precum și a domnului subprefect Barczi Gyozo care participă la lucrările ședinței de astăzi. Domnilor consilieri, vă rog să puneți pe silențios telefoanele. Bine, vă mulțumesc. Doamnelor și domnilor, astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de hotărâre în regim de urgență. Pe ordinea de zi am avut anunțate 21 de proiecte de hotărâri, din care vă anunț acum că vom retrage trei. În regim de urgență avem un proiect și din cele 21, vom retrage proiectul de hotărâre de la punctul 6, de la punctul 9 și de la punctul 19. Înainte să intrăm în ordinea de zi anunțată, supun la vot procesul-verbal al ședinței din 10 februarie 2011. Cine este pentru?

 

 

Procesul-verbal al ședinței ordinare din data de 10 februarie 2011 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 9 absenți (Chirteș Cristian, Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Havrileț Nicolae, Kardos Mihaela, Kakasi Alexandru, Popa Marius, Pokorni Vasile, Tatár Béla).

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Înainte să aprobăm ordinea de zi, vă spun că avem un proiect în regim de urgență și în loc de 21 de proiecte, avem 19. Supun la vot ordinea de zi, astfel precizată.

 

 

Ordinea de zi a ședinței se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kakasi Alexandru, Chirteș Cristian, Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Havrileț Nicolae, Kardos Mihaela, Popa Marius, Tatár Béla).

 

 

 

 

 

 

Proiect de hotărâre pentru  aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația „Baschet Club Mureș” în vederea organizării Finalei Cupei României 2011

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Primul proiect de hotărâre este aprobarea unei cooperări între Consiliul Județean Mureș și asociația „Baschet Club Mureș” în vederea organizării Finalei Cupei României în 2011 la începutul lunii aprilie, aici, în Tîrgu Mureș. Având în vedere că acest eveniment este de importanță națională, pentru că vor veni aici toate echipele de baschet din România. Așa cum obișnuim să sprijinim sportul, ne-am gândit să sprijinim acest eveniment în mod deosebit, motiv pentru care, asociația Baschet Club Mureș ne-a solicitat un sprijin în vederea acoperirii cheltuielilor cu organizarea acestui eveniment național. În acest sens am pregătit un contract de cooperare, o convenție de cooperare, valoarea contractului pentru că aici este importanța acestei colaborări, este de 100.000 lei noi. Proiectul nostru de hotărâre conține patru articole, o să dau citire.

         Articolul 1. Se aprobă cooperarea între Consiliul Județean Mureș și Asociația „Baschet Club Mureș” pentru organizarea Finalei Cupei României 2011, în condițiile prevăzute de Convenția de cooperare cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

         Articolul 2. Doamna Lokodi Edita Emőke, președintele Consiliului Județean Mureș, se împuternicește cu semnarea Convenției de cooperare prevăzute la art.1.

       Articolul 3. De aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund Direcția Economică și Asociația „Baschet Club Mureș”.

În expunerea de motive se arată, așa cum am spus, că se organizează acest eveniment care a fost câștigat de municipiul Tîrgu Mureș, de către asociația baschet Club Mureș să se organizeze aici, acest eveniment. Este un eveniment important de rang național și Baschet Club a solicitat 210.500 lei iar noi, Consiliul Județean, am crezut că putem veni cu 100.000 lei. Cu aceste precizări vă întreb dacă dorește cineva să ia cuvântul?

Domnul consilier Borșan: Stimată doamnă președinte, stimați colegi, cred că este un moment bun pentru a sprijini sportul de performanță, în general, iar acest eveniment, eu zic că este distinct, vor fi aici, alături de noi, cele mai bune echipe din România, de baschet masculin și inițiativa clubului și a colegului nostru Szalkay, este cât se poate de lăudabilă. Păcat că nu avem în bugetul consiliului județean cel puțin 10 miliarde anual, să sprijinim sportul în general pentru că, până la urmă, este singurul ambasador curat, pur și transparent în afara oricăror altor înțelegeri politice. Ca atare, rog colegii mei să fie alături de această inițiativă, mai mult decât atât, simbolul consiliului județean este pe tricourile echipei BC Mureș, ca atare suntem parte din acest eveniment oricum lăudabil. Vă mulțumesc mult.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, stimați colegi, este evident că trebuie să fim de acord cu acest material, eu o problemă procedurală vreau să vă ridic. Aici, în expunerea de motive a Direcției Economice sau, mă rog, semnată de directorul economic, apare suma cu care se va diminua prevederea bugetară pentru 2011 la proiecte sport, sport de performanță. Dacă așa sună hotărârea sau dacă asta este decizia, nu trebuie completată cu o rectificare bugetară?

Doamna președinte Lokodi: Rectificarea bugetară nu ne împiedică acum să o facem, putem să o facem ulterior, deci noi, în momentul de față, suma aceasta de 100.000 lei noi trebuie să o scoatem de undeva pentru că bugetul a fost aprobat.

Domnul consilier Poruțiu: Atunci vine a doua întrebare. Se scoate de la cei 400.000 lei?

Doamna președinte Lokodi: Din păcate este singura sursă.

Domnul consilier Poruțiu: Pentru că, eu, din punctul meu de vedere, cred că pe viitor va trebui puțin să regândim acest lucru pentru că, repet, cred că trebuie sprijinit acest material, dar totuși, și acea sumă de patru miliarde cred că ar trebui să găsim o formulă să rămână întreagă pentru că această chestie nu ar trebui să impieteze asupra celorlalți.

Doamna președinte Lokodi: În anii anteriori, de asemenea baschetul fiind sportul care, la nivelul județean, era pe primul loc, și acesta datorită activității clubului, a beneficiat de un sprijin de plus-minus, de suma asta pe care le-o dăm acum. Dacă lăsăm baschet clubul să vină în mod normal la proiecte, atunci nu mai pot să asigure fondurile acum pe aprilie pentru că acele contracte se vor încheia cam în luna iunie. Și atunci de aceea am venit cu această propunere, ca acea sumă care, și așa, întotdeauna era sprijinul consiliului județean către Baschet Club, să îl dăm acum pentru acest eveniment și ulterior, la proiecte, Baschet Clubul a promis că nu mai vine cu proiect. 

Domnul consilier Poruțiu: Am înțeles, e ok.

Doamna președinte Lokodi: Altă modalitate nu am putut să găsim, da? Atunci exact a acolo suntem, nu s-a întâmplat nimic, decât că acum vor avea banii să își organizeze evenimentul. Dacă nu mai aveți întrebări, supun la vot proiectul de hotărâre. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Ferenț Tiberiu), 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 4 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre privind prelungirea duratei de dare în folosință gratuită Societății de Cruce Roșie a unor spații din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, str.Mărăști, nr.13

 

Doamna președinte Lokodi: Primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi privește prelungirea duratei de dare în folosință gratuită a spațiului în care funcționează Societatea de Cruce Roșie a județului Mureș din strada Mărăști nr 13. Toate comisiile care au văzut acest material, comisia tehnico-economică, comisia juridică și de ordine publică, culturală și comisia de amenajarea teritoriului, a avizat favorabil acest proiect de hotărâre. Dorește cineva să ia cuvântul? Dacă nu, urăm în continuare succes în activitatea organizației de Cruce Roșie și cu aceasta sprijină Consiliul Județean activitatea acestui ONG. De fapt, ONG, nu este instituție, este o organizație mondială. Avem trei articole. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru, Szalkay Iosif Carol), 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Roatis-Chetan Ana Daniela, 4 absenți (Cioban Cristian, Giurgea Teodor, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2011

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește rectificarea bugetului consiliului județean, în plus și nu în minus. Prin Hotărârea de Guvern nr. 577 am primit bani pentru anul 2011 pentru infrastructura de drumuri în valoare de 3.142.445 lei. De asemenea, pentru alimentarea cu apă, am primit 1.050.000 lei, dacă bine îmi aduc aminte… unde este doamna director Marton? Atâta este? Înseamnă că am reținut bine. De asemenea urmează să facem niște rectificări bugetare la acele sume care constituie contribuția persoanelor adulte din sistemul nostru de protecția persoanelor adulte care trebuie să intre în bugetul consiliului județean. De asemenea mai avem niște rectificări pentru Ministerul Sănătății, pe parcursul acestor luni am mai primit în dotare din partea Ministerului Sănătății, atât pentru spitalul din Târnăveni cât și pentru spitalul din Târgu Mureș, fonduri pentru dotare și trebuie să asigurăm cofinanțarea. De asemenea, problema noastră verde este bugetul Aeroportului Transilvania unde urmează, de asemenea, să facem niște modificări în vederea continuării procesului de expropriere. Acest proiect a fost discutat de comisia tehnico-economică, de comisia de urbanism, fără obiecțiuni.

Domnul consilier Poruțiu: Nu știu dacă la acest subiect, doamna președinte, intră și acea discuție care ne-a fost prezentată în comisie, vis-à-vis de reducerea cheltuielilor de personal.

Doamna președinte Lokodi: Da, intră.

Domnul consilier Poruțiu: Eu nu m-am lămurit nici în ședința de comisie tehnico-economică, vis-à-vis de un anumit mod de lucru și am să vă spun de ce. Pentru că eu cred că, dacă noi ne-am făcut bine temele, sigur, am înțeles că există acea amenințare de la Ministerul de Finanțe cu blocarea trezoreriei care nu este numai la Consiliul Județean Mureș ci este la orice unitate administrativ-teritorială care nu se încadrează în cheltuielile de personal. Eu cred că dacă noi ne-am făcut temele bine, pentru că, nu știu, din punctul meu de vedere, noi am intrat în ceață. Noi am votat un buget de cheltuieli de personal și vine cineva de la ministerul de finanțe și ne spune că nu e bun. Păi dacă noi l-am făcut atunci și l-am votat și l-am argumentat și am stabilit clar că respectăm legea și respectăm numărul maxim de personal, păi atunci trebuie să le spunem asta celor de la Ministerul de Finanțe. Pentru că noi ne-am făcut treaba bine și dacă ei vin și ne spun astăzi că trebuie să tăiem 18 milioane din câte am reținut eu și noi acum venim și spunem că am găsit cum să tăiem 6 și 12 mai vedem ce facem până la sfârșitul anului, eu cred că, cel puțin eu, ca și consilier județean, mă consider neserios. Pentru că eu am pretenția, nu numai de la mine ci și de la angajații din Direcția Economică, că dacă am votat un buget la început de an, mi-am făcut treaba. Sigur că acest buget poate să fie executat sau nu, în funcție de încasări, dar asta o stabilim ciclic, periodic, prin evaluări în momentul în care vedem cum decurg încasările de la bugetul de stat. Dar dacă astăzi vine cineva din biroul de la București și ne spune că trebuie să tăiem și noi ne facem să tăiem dar nu știm ce va fi și cum mi s-a spus, mai avem bani până în luna septembrie sau octombrie. Adică, din punctul meu de vedere noi trebuie să lămurim aceste lucruri. Ori nu am făcut noi reformă cum trebuie în cadrul consiliului județean și ne-am făcut că facem reformă la cheltuieli de personal, ori ne-am făcut treaba bine și atunci le spunem celor de la București, indiferent cine este la București, că ne-am făcut treaba bine, acesta este bugetul nostru și acesta îl executăm. Deci, aici va trebui să lămurim lucrurile pentru că eu, după ședința comisiei tehnico-economică, nu sunt mulțumit de modul în care am abordat acest subiect. Ori nu știm să ne susținem argumentat problemele, ori nu ne-am făcut treaba bine, ori cineva de la București stă cu pixul în mână într-un cabinet și se joacă de-a ministerul finanțelor. Noi trebuie să spunem clar pe care din cele trei variante noi, ca și consiliu județean, o susținem public.

Doamna președinte Lokodi: Adevărul este la mijloc.

Domnul consilier Poruțiu: Ca întotdeauna.

Doamna consilier Ciotlăuș: Doamna președinte, stimați colegi, aș vrea să îi răspund colegului meu că cei din birou de la București nu sunt alții decât guvernul actual format din PDL-UDMR și în ceea ce privește această rectificare bugetară este, într-adevăr, o măsură aberantă luată de guvernul actual, la fel ca cea din toamnă cu reducerea posturilor când noi ne-am făcut că am redus posturile și noi am redus posturile și am tăiat posturile vacante, la fel și acum, ne facem că tăiem, pe măsurile pe care le dispune guvernul actual, ne facem că tăiem din cheltuielile de personal. De ce zic că ne facem că tăiem, pentru că aceste 18.000.000 lei, în bugetul rectificat, se diminuează în trimestrul patru, e ca și cum trimestrul patru închidem porțile și ca și cum toată lumea pleacă acasă și nu mai muncește și nu va mai fi plătit. Nu mi se pare normal. Și eu m-am abținut de data aceasta la această rectificare de buget, mai mult decât atât, aș vrea să vă spun, referitor la hotărârea 577, de asemenea, tot o măsură a guvernului actual PDL-UDMR, nu avem defalcată această sumă care a fost alocată, în comisie nu ni s-a putut prezenta decât după îndelungi așteptări lista defalcată, unde vedem că sunt favorizate anumite primării din Județul Mureș, PDL-UDMR, iar pe site nu este defalcată această anexă. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Nu mai dau cuvântul pentru discuții politice.

Domnul consilier Poruțiu: Nu, doamna președinte, nu sunt discuții politice, este o discuție argumentată. Deci eu, repet, am descris toate cele trei variante administrative ale atitudinii consiliului județean, nu politice. Deci eu repet, nu cred că are dreptul nimeni, și eu nu am acuzat, tocmai de aceea m-am dus de la stânga la dreapta, am spus că poate suntem noi vinovați sau pot fi cei de la București sau am găsit o a treia variantă. Deci eu cred că înainte de a acuza orice, noi trebuie să stăm să vedem: am făcut noi treaba bine sau nu am făcut-o bine? Acum, sigur că nu mă pot abține și mă mănâncă limba, colega noastră Ciotlăuș face politică de puțin timp pentru că, dacă s-ar uita la lista din perioada guvernului liberal, s-ar îngrozi.

Doamna președinte Lokodi: Haideți să nu inventăm nici apa, nici pământu, nici aerul. Nu este prima dată, când, pe trimestrul patru, se va face un buget în luna septembrie sau eventual în luna octombrie. Nu este apanajul PDL- UDMR pentru că și când a fost PSD-PNL, deci din 1990 încoace, în fiecare an așa se întâmplă. Da? De ce trebuie să spun chestia asta de la microfon? Domnilor, noi știam încă din luna februarie că este o problemă și chiar m-aș duce la procesul-verbal deoarece sunt convinsă că atunci când am aprobat bugetul eu am spus că nu avem banii asigurați decât până în luna septembrie. Eu, o declarație de acest gen am făcut în mod public, deci nu e ceva ce am inventat acum. Noi am încercat prin niște scrisori către minister să ameliorăm situația, ni s-a spus că, dacă Județul Mureș nu este mulțumit cu bugetul pe care noi l-am comunicat, recunosc, în luna ianuarie, atunci reîmparte pe tot județul din nou bugetul dar nu am vrut să facem scandal și atunci am zis că o să mergem înainte. Noi știam în luna ianuarie, am și declarat în plen, așa îmi aduc aminte. Uitați, sunt colegi care știu. Așa este doamna Ciotlăuș?

Doamna consilier Ciotlăuș: Da, îmi aduc și eu aminte. Dar trebuia atunci să luăm atitudine.

Doamna președinte Lokodi: Am luat atitudine, tocmai de aceea am ajuns până în luna martie, pentru că noi tot am luat atitudine și nu ne-au mers explicațiile. Domnule director Bartha, spuneți și dumneavoastră. Noi am încercat să redresăm situația dar nu a fost posibil.

Domnul consilier Bartha: Vreau să vă reamintesc că atunci am specificat, noi trebuie să respectăm un ordin comun al Ministrului Finanțelor și al Ministrului Administrației și Internelor care prevede legea. Ministerul finanțelor, repartizează plafonul pentru cheltuieli de personal pentru autorități ale administrației publice locale, pe județ. Direcția Finanțelor Publice repartizează pe unități administrativ-teritoriale. La data aprobării bugetului noi am avut prin ordinul comun acea sumă pe care am aprobat-o, 141.902.000 în care ne-am încadrat. În data de 21 februarie, deci după două săptămâni, a venit un nou ordin care rectifica ordinul inițial și ni s-a redus plafonul la 123.485.000 lei în care trebuie să ne încadrăm. Altfel, nu se mai acceptă plăți prin trezorerie. Chiar astăzi am primit de la Instituția Prefectului somație ca să ne încadrăm și să respectăm această lege. Noi am făcut analiza și am redus cheltuielile de personal. Deci la capitolul cheltuieli de personal am diminuat și ne-am încadrat în plafonul aprobat pentru consiliul județean. Dar, în același timp am pus în fondul de rezervă pentru că atunci când se va debloca și se va suplimenta, pentru că au spus că se va reveni după analiza în execuție a bugetului la toate unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv spitalele, atunci când se va reveni la o nouă redistribuie a sumelor și o nouă acordare de plafon, să avem de unde achita aceste cheltuieli de personal. Deci nimic nu s-a întâmplat, decât am respectat legislația în vigoare.

Doamna președinte Lokodi: Și dacă se întâmplă ceva, vă declar, că vom veni cu toții la serviciu și eventual nu ne vom încasa salariile. Dar nu va intra în colaps Consiliul Județean.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, pe scurt ca să nu mai pierdem vremea. Măsura în sine este oricum aberantă. Astăzi, grupul PNL va vota această hotărâre pentru că avem sabia deasupra capului și nu vrem ca să se blocheze conturile pentru că aceasta este singura rațiune pentru care astăzi vom vota acest punct. În schimb, rugămintea noastră este ca, încă odată să se facă niște adrese către Ministerul Finanțelor în care să le explicăm, domnilor, noi ne-am făcut bine temele de casă, ne-am făcut toate calculele și nu există soluții de a acoperi întreg anul. Deci asta este rugămintea mea, în rest nu facem decât să amânăm ceasul care pică, că e septembrie sau noiembrie, ideea e că o amânăm. Dar vrem totuși să avem activitate în continuare.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnul consilier Giurgea. La ape aveți salariile asigurate?

Domnul consilier Giurgea: Da, din nefericire pentru dumneavoastră și pentru mulți alții, la ape este mult mai bine decât în altă parte și o spun foarte serios. Până când? Vom vedea. Am dat și prime de 200 de lei acum, de ziua mondială a apei. În sfârșit, situația, eu zic că nu trebuie să o priviți chiar așa de trist, un nou guvern care va intra în funcție în scurt timp va rezolva această problemă dar ceea ce vă pot spune eu, cu siguranță și dumneavoastră care ați fost consilieri și în perioada 1990-2000, niciodată consiliul județean nu a rămas descoperit.

Doamna președinte Lokodi: Eu am spus că am modificat bugetul. Nu am rămas descoperiți.

Domnul consilier Giurgea: Sigur, și ceea ce, sigur trebuie să facem apel la toți colegii noștri și din consiliul județean, este încă o perioadă grea de parcurs, dar salariile cu siguranță se vor lua chiar dacă nu vor mai fii atâtea sporuri și activitatea consiliului județean nu se va opri din septembrie. Așa că, așa cum ați spus dumneavoastră, discuțiile și disputele politice ar trebui să le mai lăsăm și să trecem la vot. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Doamnelor și domnilor, dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 abțineri (Ciotlăuș Ionela, Poruțiu Miahi), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 abțineri (Ciotlăuș Ionela, Poruțiu Miahi), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pop Aurel Mircea) 2 abțineri (Ciotlăuș Ionela, Poruțiu Miahi), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 abțineri (Ciotlăuș Ionela, Poruțiu Miahi), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei proprietarilor și a altor titulari de drepturi reale asupra terenurilor supuse exproprierii, a sumelor individuale aferente despăgubirilor și a termenului de virare a acestora în vederea realizării obiectivului de investiții „Drum de acces la Depozitul zonal de deșeuri” sat Sînpaul, comuna Sînpaul, județul Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea listei proprietarilor și altor titulari de drepturi reale asupra terenurilor supuse exproprierii, a sumelor individuale aferente despăgubirilor la drum de acces Depozit Zonal de Deșeuri pe raza comunei Sânpaul. Acest drum se construiește în vederea intrării la depozit – acces la depozit. Proiectul nostru de hotărâre a fost discutat de comisia tehnică, juridică și urbanism, fiecare aprobând în mod favorabil. Proiectul de hotărâre conține patru articole, domnule Giurgea, poftiți.

Domnul consilier Giurgea: Voi fi scurt, doamna președintă. Așa în câteva minute, poate un minut-două, ne spuneți puțin în ce fază suntem cu depozitul? Spre exemplu, ieri mă întreba un distins coleg din presă și nu prea știam ce să îi spun. Poate ne spuneți câteva cuvinte.

Doamna președinte Lokodi: Da, Radu este aici? Nu? Atunci o să prezint eu. Suntem în faza în care a avut loc licitația pentru asistență tehnică. A avut loc licitația pentru audit. Suntem pe parcursul realizării licitației pentru execuție. Acest drum care va intra către depozit este realizat absolut din bugetul consiliului județean, este în afara proiectului, nu era eligibil, aici noi suportăm tot bugetul construirii drumului de acces către depozit. Pregătim și licitația pentru containere și alte dotări că sunt autovehicule-containere însă acolo este problema că o cantitate mare de containere ar fi trebuit să fie depozitate undeva și nu avem suprafață pentru că numai la terminarea proiectului vom împărți către beneficiari, deci de aceea nu ne-am grăbit și așteptăm Consiliul Local Târgu Mureș să facă exproprierile pentru a construi de către dânșii toată infrastructura drum, energie electrică, apă, canalizare până la acel teren care a fost pus la dispoziția Consiliului Județean în raza comunei Cristești… știți toată povestea, nu o voi repeta. Suntem în grafic cu proiectul, zilnic lucrăm pe proiect și încercăm să finalizăm. Dacă tot am făcut prezentări de proiecte, urmează în scurt timp să intre în acțiune și proiectul mare cu apă. De la Bruxelles am primit undă verde și organizăm semnarea contractului în scurt timp. Deci cu aceste proiecte mari de infrastructură pe Programul Operațional Sectorial Mediu, în grafic. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, proiectul nostru de hotărâre conține patru articole, supun la vot proiectul de hotărâre. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 4 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei proprietarilor și a altor titulari de drepturi reale asupra terenurilor supuse exproprierii, a sumelor individuale aferente despăgubirilor și a termenului de virare a acestora în vederea realizării obiectivului de investiții „Extinderea Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș”

 

Doamna președinte Lokodi: Domnule Bățagă, nu v-am observat când mă uitam după Radu. La sfârșit o să vă fac o scurtă prezentate a tuturor proiectelor care sunt în curs. Domnilor consilieri, suntem în era informaticii, aveți totul în mapa dumneavoastră pe poșta electronică. Din când în când mai acordați 10 minute.

Urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea unei alte liste, cu acele exproprieri pe care urmează să le facem pentru extinderea Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș. Sper că știți că din iunie, Wizz Air începe șapte operări în șapte destinații europene, acum, din martie, pe lângă Budapesta se zboară și la Londra. Trebuie să vă spun că zilele trecute au fost la noi ca să se intereseze câteva agenții de turism și pentru curse charter în diferite destinații, deci se pare că aeroportul începe să aducă roade. Va mai trebui să facem și noi eforturi, suntem la finalizarea clădirii pentru a asigura curse în zone non-Schengen și acela sper din tot sufletul că se va termina în luna aprilie, la sfârșit. Cele șapte destinații europene sunt orașe din Spania, Italia, Anglia și Germania. La Viena? Nu este încă.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, stimați colegi, este un lucru bun  care se întâmplă pe Aeroportul Transilvania. Faptul că deschidem noi operări cu Wizz Air, chiar dacă am văzut că două companii nu au venit la Târgu Mureș atunci când Aeroportul Cluj se închidea, Carpatair și încă una. Nu aș lua cuvântul dacă nu aș dori să vă reamintesc, din nou, că am un proiect depus de 6 luni la Consiliul Județean pe care nu îl discutăm.

Doamna președinte Lokodi: Dar cred că ați primit răspuns.

Domnul consilier Poruțiu: Bun, răspunsurile pe care le-am primit eu nu înseamnă că nu trebuie discutat. Bun sau rău, trebuie discutat, respins sau admis.

Doamna președinte Lokodi: Am discutat eu odată în ședință ce propunere ați făcut…

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, este un proiect înregistrat, eu cred că ar trebui să își urmeze cursul pe care de fapt nu eu l-am inventat ci îl prevede regulamentul.

Doamna președinte Lokodi: Regulamentul prevede că proiectele de hotărâre le pune pe ordinea de zi președintele consiliului județean.

Domnul consilier Poruțiu: Nu am spus că eu îl pun pe ordinea de zi, tocmai de aceea aștept de la dumneavoastră să îl puneți pe ordinea de zi.

Doamna președinte Lokodi: Da? Nici o problemă.

Domnul consilier Poruțiu: Trec peste acest aspect și vreau să vă spun că iarăși conducerea aeroportului este înainte, cu un pas înaintea noastră și ne dă teme de lucru…

Doamna președinte Lokodi: Cine?

Domnul consilier Poruțiu: Conducerea Aeroportului Tîrgu Mureș.

Doamna președinte Lokodi: De ce e cu un pas înainte?

Domnul consilier Poruțiu: Pentru că ne dă teme de lucru, fără să răspundă la întrebările noastre. Și am discutat și am întrebat niște lucruri foarte clare. Când vom primi de la conducerea aeroportului un plan clar care să ne spună cât va crește traficul pe acest aeroport  și în cât timp vor reduce subvențiile. Pentru că avem un aeroport care din punct de vedere tehnic este, dacă nu identic cu cel din Cluj, eu cred că, parcă, pista este mai lungă la ora actuală. Îndeplinim toate condițiile pe care le îndeplinește tehnic Clujul și totuși ei au un trafic de peste 1.000.000 de pasageri pe an și noi avem sub 100.000. Pe care îl creștem și e foarte bine că îl creștem. Întrebarea mea este următoarea: până când cheltuim noi acești bani, adică acum 9.000.000 lei pentru extinderea pistei și până vom depune acest proiect pe POS și până când vom face toate aceste lucruri care deocamdată sunt idei, care sigur, repet, trebuie continuate, ce facem ca să facem acest aeroport să nu ne mai creeze pierderi adică subvenții și ce facem să creștem traficul de pasageri, dacă nu la nivelul Clujului, cel puțin până la jumătate? Și când spun ce facem, nu spun pe povești ci spun pe angajamente asumate de conducerea aeroportului, astăzi. Pentru că, știți foarte bine și dumneavoastră că acest Wizz Air putea să fie sau să nu fie. Și știți foarte bine dumneavoastră personal ce eforturi ați făcut ca acest Wizz Air să existe și eu știu foarte bine acest lucru. Pentru că dacă nu erau eforturile din partea consiliului județean și a dumneavoastră personal, pentru că am participat la discuții, nu era Wizz Air la Târgu Mureș. Vreau să vă spun, nu sunt meritele conducerii aeroportului pentru că Wizz Air dezvoltă acest punct de lucru la ora actuală, ci sunt meritele conducerii consiliului județean, să fim foarte bine înțeleși. Acum revin la întrebarea mea și spun că aștept două lucruri: aștept ca acel proiect să îl discutăm, să îl aprobăm sau să îl respingem, ca să închidem un circuit oficial al acestui proiect și doi, aștept din punctul de vedere al Aeroportului Târgu Mureș care, repet, faptul că vine Wizz Air este un lucru bun, faptul că se depune un proiect pe POS Transporturi este un lucru bun dar aștept un răspuns la milioanele de euro investiți în ultimii ani de către consiliul județean, aștept un răspuns când va crește traficul, în ce grafic și când vor scădea subvențiile? Și nu pe povești, ci în scris și asumat.

Doamna președinte Lokodi: Având în vedere că în sală, chiar dacă nu se vede, este prezent domnul director manager Runcan, îl rog să vină în față la microfon și să răspundă pe loc la această întrebare.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, eu aceste lucruri le-am mai auzit. În scris…

Doamna președinte Lokodi: Nu, nu, lăsați-l să vină, să ne răspundă, pentru că eu nu pot să răspund și să îmi iau angajamente în locul managerului aeroportului, nici în scris, nici verbal. Domnule director Runcan, haideți în față, vă rog. Când nu o să mai fiu președintă de consiliu județean, poate mă duc la aeroport… dar nu mă pricep, nu este domeniul meu.

Domnul director Runcan: Bună ziua, vă mulțumesc pentru posibilitatea să mă adresez dumneavoastră, astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Județean Mureș. Normal că activitatea de aeroport este în interesul tuturor și mă bucură faptul că, indiferent de coloratura politică, oamenii încep să înțeleagă că un aeroport în zona în care este amplasat, este un motric care poate să asigure și să rezolve nu numai aspecte de ordin social, mă refer la locuri de muncă, ci să determine și o creștere economică. Dacă Consiliul Județean Mureș, care este proprietarul Aeroportului Tîrgu Mureș, a făcut sacrificii și a apelat la o strategie bine gândită în ceea ce înseamnă un aport de sume în realizarea unor condiții tehnice care nu erau asigurate la Aeroportul din Tîrgu Mureș și care s-au făcut cu sume incomparabil mai mici ca la alte investiții de aceeași dimensiune și activitate, vreau să vă spun că suntem pregătiți, așa cum bine știți, în ceea ce înseamnă dotările respective, fiind evaluați corespunzător de către cei mai exigenți experți în domeniul aviației civile din Irlanda și din Marea Britanie, fapt pentru care, la momentul actual există posibilitatea de a se deservi un trafic mult mai mare decât cel care este în momentul de față, până la o capacitate de 450.000 de pasageri pe an cu ultimele lucrări care se vor definitiva în cursul lunii viitoare. Pentru realizarea acestui deziderat, aeroportul, personalul, conducerea aeroportului își desfășoară activitatea, fiind disponibil pentru toate cursele care doresc să opereze la Aeroportul din Tîrgu Mureș, să folosească acest lucru. Pentru aceasta, normal, cei care sunt în drept, mă refer la factori decizionali, oameni de afaceri, asociații, camere de comerț, trebuie să își realizeze motivația corespunzătoare pentru ca pasagerul să se urce în avionul respectiv și să vină la Tîrgu Mureș. Dacă nu există motivația respectivă, normal că avionul este gol. Nici un operator aerian nu este tâmpit să zboare cu avionul gol la Tîrgu Mureș numai că vrea cineva, indiferent cine este acela. Din acest motiv, lucrurile sunt mai complexe decât se dorește să se pună în cârca conducerii aeroportului care, repet este ….

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, domnule comandant, am întrebat un singur lucru, când veți face trafic? Lăsați-mă cu explicații pentru că le-am auzit de zece ori. Spuneți-mi, vă rog, un orizont de așteptare, în cât timp considerați dumneavoastră că veți face un trafic de 450.000 de pasageri cât vă permite capacitatea tehnică prin eforturile conducerii și a partidului și a cine vreți dumneavoastră și în cât timp veți reduce subvențiile? Doamna președinte, pe cuvânt, eu nu am venit să ascult aceleași lucruri pe care le-am ascultat de atâtea ori.

Doamna președinte Lokodi: Anul acesta, care este angajamentul managerului aeroportului cu privire la creșterea numărului pasagerilor și în cât timp credeți, în 10 ani, în 20 de ani în 50 de ani să ajungeți să folosiți la capacitate maximă acest aeroport care s-a construit în urma propunerilor managerilor de la aeroport? Noi nu spunem că nu este o investiție bine făcută și nu ne comparăm cu Budapesta, cu cerul albastru construit mai nou în terminal, pentru că nu avem nici capacitatea zborurilor din Budapesta, nici măcar cu Clujul nu ne comparăm unde fondurile au fost din bani de la guvern, în mare parte. Și la noi au fost dar nu în aceeași măsură. Deci noi vă întrebăm, față de eforturile consiliului județean, în fața plenului consiliului județean, declarați în perspectiva efortului făcut de executivul aeroportului, ce credeți dumneavoastră în momentul de față?

Domnul director Runcan: Eu pot să vă spun lucruri care sunt în posibilitatea de a le rezolva conducerea Aeroportului și când mă refer la conducerea aeroportului, nu mă refer numai la persoana mea. Este un consiliu de administrație care este numit și care se ocupă de aceste activități.

Doamna președinte Lokodi: Domnul Runcan, vă rog frumos, lăsați consiliul de administrație. Consiliul de Administrație nu răspunde în locul managerului. Consiliul de administrație analizează propunerile dumneavoastră, dacă sunt pertinente, eficiente, economice, noi v-am întrebat în calitate de manager.

Domnul director Runcan: Activitatea Aeroportului Târgu Mureș pe anul în curs își mărește capacitatea de trafic. Anul trecut am deservit undeva la 75.000 de pasageri, anul acesta preconizăm undeva la 120.000 de pasageri, lucru care se va regăsi și în partea de venituri, corespunzător și bineînțeles în ceea ce înseamnă reducerea subvenției. Valoarea efectivă se va afla la sfârșitul anului pentru că una este să preconizezi, să ai perfectată o activitate și alta e să se și întâmple în sensul în care operatorul aerian din motive meteorologice nu execută cursa, din motive comerciale o anulează sau se întâmplă alte lucruri, deci practic valorile se vor afla doar la sfârșitul anului, pe subiect.

Doamna președinte Lokodi: Și cum credeți că o să reduceți contribuția consiliului județean din moment ce doriți să câștigați un proiect pe POS Transport de câteva milioane de euro? Cine va pune cofinanțarea? Dumneavoastră, din venituri proprii?

Domnul director Runcan: Deci nu este activitatea pe care noi s-o fi fost discutat în momentul de față, cum că eu ca persoană sau conducerea aeroportului  ar trebui să pună contribuția respectivă.

Doamna președinte Lokodi: Deci eu aș fi așteptat de la dumneavoastră un răspuns profesionist arătând că pregătiți proiectul pe POS, să ne spuneți în ce fază sunteți, să spuneți că încă sunteți departe de a face un bilanț cu privire la reducerea contribuției Consiliului Județean pentru că acesta este adevărul, noi încă în următoarea perioadă a mandatului nostru și încă un mandat, va trebui să facem eforturi dacă vrem să funcționeze la totală capacitate aeroportul și să creștem de aici numărul curselor și a pasagerilor. Acesta este adevărul, domnule Runcan, atunci degeaba aveți câteva zeci de proiecte în sertar cu acel modul multinodal cu platformă pentru că acolo ar trebui bani cât tot județul nu are. Atunci nu trebuia să faceți proiectul. Deci domnule Runcan, rugămintea noastră, a Consiliului Județean și văd că acum și a consilierilor este mult mai multă atenție și nu atâta explicații prin cuvinte, fraze frumoase ci la obiect, pertinente, eficiente, economice. Vă mulțumesc.

Domnul consilier Radu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, stimați colegi. Părerea mea este că, creșterea numărului de pasageri la Aeroportul nostru, într-adevăr investim de mulți ani bani la acest aeroport, nu va fi decât în momentul când în județul Mureș va crește producția industrială, va crește producția agricolă și turismul. Nu se poate ca dacă nu ai pasageri… de urcat nu îi poate urca nimeni cu forța în avion. Nu că îi iau apărarea domnului Runcan. În județul nostru ca să vină oamenii, să fim realiști, corecți, trebuie să aibă un interes. Nu pot să vină sau să zboare din Tîrgu Mureș vreun pasager în altă direcție dacă nu are un scop. Deci, hai să dezvoltăm aeroportul, e bine ce facem dar trebuie să vedem cum îl corelăm cu creșterea numărului de locuri de muncă în județul Mureș, cu interesele economice ale județului, cu interesele turistice ale județului. Și din punct de vedere turistic să știți că eu sunt foarte sceptic în legătură cu ce văd la ora actuală în județul nostru, nu știu cum vom crește numărul de pasageri prin transport aerian ca să vină turiștii în județul Mureș și probabil, așa cum zicea domnul premier Boc că la sfârșitul lunii martie ieșim din criză, s-ar putea să crească producția industrială, să crească producția agricolă, să crească numărul de turiști. Haideți să vedem puțin, să facem și niște corelări între acest fenomen și numărul de pasageri care vor veni. Deci și domnul Runcan într-adevăr trebuie să fie foarte bine documentat în domeniul dânsului dar, repet, nu poate dânsul să urce pasageri și nu va veni nici o companie de transport aerian dacă nu are pasageri. Eu mă opresc aici și probabil se vor face niște corelări între ceea ce i se cere domnului Runcan și ceea ce avem noi județul Mureș la ora actuală. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, dacă nimeni nu mai dorește să ia cuvântul, trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 3 nu au votat (Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Ciotlăuș Ionela), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 abțineri (Moldovan Teofil, Poruțiu Mihai), 2 nu au votat (Giurgea Teodor, Ciotlăuș Ionela), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 abțineri (Moldovan Teofil, Poruțiu Mihai), 2 nu au votat (Giurgea Teodor, Ciotlăuș Ionela), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 abțineri (Moldovan Teofil, Poruțiu Mihai), 2 nu au votat (Giurgea Teodor, Ciotlăuș Ionela), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 1 nu a votat (Ciotlăuș Ionela), 3 absenți (Cioban Cristian, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de operare pe Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș în anul 2011

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Acum trecem la un alt proiect de hotărâre, privind stabilirea unor măsuri de operare pe Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș. Acest proiect de hotărâre a fost discutat în comisia tehnică, în comisia juridică, expunerea de motive arată exact de ce se modifică anumite tarife. Vă întreb dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihai), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere/beneficiar în centrele de îngrijire și asistență și centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, pentru anii 2008 și 2010

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi de la punctul șapte, este proiectul pentru stabilirea costului mediu lunar de întreținere beneficiari în centrele de îngrijire și asistență, în centrele de recuperare neuropsihiatrică din structura Direcției de Asistență Socială și Protecția Copiilor. Și aici comisia tehnică și comisia juridică și-a dat avizul. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Proiectul nostru de hotărâre are trei articole, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihai), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HCJ nr.120/2010 privind stabilirea finanțării centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică și a centrelor de îngrijire și asistență socială finanțate în baza HCJ nr. 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 și 74 din anul 2010

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre prin care modificăm alt proiect de hotărâre, și acesta se referă la adulți tot în cadrul aceleiași direcții, comisia tehnică, juridică și comisia de urbanism a avizat în mod favorabil acest proiect. Doriți să luați cuvântul? Dacă nu, trecem la vot, avem două articole arabe, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării unor unități administrativ-teritoriale la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ

 

Doamna președinte Lokodi: Proiectul de la punctul 9 s-a retras, proiectul de la punctul 10 privește aprobarea aderării unor unități administrativ-teritoriale la Asociația de dezvoltare Intercomunitară AQUAINVEST MURES, deci după cum v-am spus, se pare că prin 8 aprilie vom organiza în cadrul unui moment festiv, semnarea contractului pentru 110 milioane de euro pentru infrastructura de apă. Sper că se va pregăti până atunci contractul. Acest proiect de hotărâre are ca și conținut preluarea altor membrii în cadrul asociației. Comisia juridică și-a avizat favorabil, avem trei articole, dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu vă rog să trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș  și Inspectoratul Școlar Județean Mureș în vederea organizării Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Maghiar㠄MIKES KELEMEN”

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 11, se referă la colaborarea între Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean Mureș pentru organizarea Olimpiadei Naționale de Limbă Maghiar㠄MIKES KELEMEN”, eveniment care este organizat de Inspectorat și la care s-a cerut să fim și noi parteneri, proiectul a fost avizat de comisia economică, juridică și social-culturală. Dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihai), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Articolul 4 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian).

 

 

 Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării dintre Consiliul Județean Mureș și Penitenciarul Tîrgu Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează un contract de parteneriat. Rog colegii mei de la secretariat să se rectifice, în locul cuvântului colaborare, să folosim parteneriat. În comisia am înțeles că s-a obiectat acest lucru. Același lucru înseamnă, de ani de zile în cadrul activității de reeducare, de a se reveni în societate și pentru acomodarea celor care vin după o scurtă perioadă de execuție a pedepselor în societate, am avut acest parteneriat prin asigurarea vizitelor la Muzeu, Palatul Culturii, Bibliotecă și alte activități comune.

Domnul consilier Boloș: Intervenția mea este puțin colaterală acestei chestiuni, ați menționat o observație în comisia tehnico-economică, eu am folosit următoarea exprimare: în momentul de față, suntem obligați datorită tehnicilor de căutare pe internet să folosim cuvinte cheie care au legătură cu textul și atunci denumirea unei hotărâri trebuie să conțină câteva cuvinte cheie care la un motor de căutare, scoate hotărârea imediat. De aceea în observație era vorba de „colaborare cultural㔠dacă se punea problema, pentru că acesta este domeniul în care colaborăm cu beneficiarul și sper că nu în alte domenii. Cuvântul parteneriat poate fi, dar este vorba de un parteneriat de natură culturală, nu? E o sugestie generală, deci cuvintele cheie figurează în toate denumirile hotărârii. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim, vom folosi cuvântul parteneriat cultural, bine? Și asta sună puțin… pentru că ei nu sunt o instituție culturală… Haideți să găsim un cuvânt-cheie potrivit, bine? Oricum conținutul proiectului se va schimba doar cu privire la acest cuvânt cheie. Dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Moldovan Teofil), 5 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Tatár Bela);

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Tatár Bela);

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Tatár Bela);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Tatár Bela).

 

 

 Proiect de hotărâre privind aprobarea programului acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2011

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește aprobarea programului acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș. Acest proiect de hotărâre a fost aprobat de comisia economică, juridică, de servicii publice, cultură și urbanism. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru, Poruțiu Mihai), 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

 

 Proiect de hotărâre privind actualizarea comisiilor de evaluare și selecționare a proiectelor și documentațiilor depuse pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din bugetul public al județului Mureș în domeniile: cultură, culte, sport și asistență socială

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 14. Ca în fiecare an când lansăm proiectele culturale, sportive, de culte și sociale, aprobăm atât ghidul solicitantului cât și regulile și modalitatea de lucru. Acest proiect de hotărâre a fost discutat în toate comisiile de specialitate și dacă nimeni nu dorește să ia cuvântul trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

 

Doamna președinte Lokodi: De ce este vot secret? Pentru că am votat persoanele din comisie, așa este.

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, sunteți împărțiți în comisii și ca să fie secret cine în ce comisie este.

 

 

Proiect de hotărâre privind modificarea anexelor la HCJM nr.114/2010 privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Mergem mai departe, la punctul 15 avem proiectul de hotărâre de modificare a Hotărârii Consiliului Județean nr. 14 privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean, se referă la conducerea revistelor Lató și Vatra, aici niște funcții s-au modificat în altele, deci practic nu este o modificare în alt sens ci de numire a funcției, atât se modifică. Cele patru comisii au avizat în mod favorabil, dacă nimeni nu dorește să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

 

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Consiliul Consultativ al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentantului consiliului județean în Consiliul Consultativ al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș. Comisia tehnico-economică l-a propus pe domnul Szalkay Iosif, comisia juridică a avizat favorabil. Domnilor, dacă aveți alte propuneri… toată lumea este de acord? Vă felicităm! domnule consilier Szalkay.  Trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Szalkay Iosif Carol), 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru, 2 nu au votat (Szalkay Iosif Carol, Kakasi Alexandru), 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

 

 

 

 

 

 

Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Căminului pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru modificarea statului de funcții a Căminului pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos. De asemenea comisia tehnică, juridică, social-culturală, a fost discutată și avizată în mod favorabil. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Balogh Iosif), 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea evaluării anuale a managementului aplicat la instituțiile de cultură subordonate

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind evaluarea anuală a managementului aplicat la instituțiile de cultură subordonate consiliului. A fost la Filarmonică, la Teatrul Ariel, la Biblioteca Județeană și la Muzeul Județean. Comisia juridică, de servicii publice și social-culturală a avizat favorabil proiectul nostru de hotărâre. Fiecare manager a fost evaluat cu note peste 9,50. Dacă dorește cineva să ia cuvântul.

Domnul consilier Mora: Doamna președintă, doresc să îi felicit pe domnii manageri dar în schimb vreau să vă și spun  următorul lucru: una din lucrurile pe care le vom cere în continuare și eu cer neapărat, este ca an de an să își mărească partea de contribuții din venituri proprii. Adică să găsească soluții în activitatea de manager în așa fel încât să aibă venituri proprii, an de an, mai mult. Nu vrem minuni de pe o zi pe alta, în schimb trebuie să se găsească asemenea soluții. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Și eu vă mulțumesc, sper că nu vă gândiți ca biblioteca să aibă venituri proprii, dar restul poate. Vă spun asta pentru că doamna Avram se uita așa speriată la mine și am venit cu colacul de salvare. Dacă nu mai dorește nimeni, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea actualizării componenței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a județului Mureș și a  Regulamentului de funcționare al acesteia

 

Doamna președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre pentru aprobarea componenței comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului a fost discutat în comisia juridică și în comisia de urbanism. Doamna Csortan împreună cu președintele consiliului județean a venit cu o propunere, menținând competența acelorași instituții și personalități marcante în urbanism pe care am avut onoarea să le avem alături de consiliul județean și în anii precedenți. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul supun la vot articolul 1. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Roatis Chetan Ana Daniela) 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Kardos Mihaela, Popa Marius Ciprian, Pop Aurel Mircea, Tatár Béla).

 

 

Proiect de hotărâre privind reorganizarea instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Mureș

 

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind reorganizarea instituțiilor de cultură, aflate în subordinea Consiliului Județean Mureș.

Domnul consilier Filimon: Vă mulțumesc doamna președintă, sunt unul din cei care au contribuit la realizarea acestui proiect de hotărâre și înainte de a  explica de ce am ajuns la acesta, aș dori să mă adresez în primul rând managerilor instituțiilor de cultură. Sub nici o formă nu ne-am propus ca prin acest material să le diminuăm meritele și rezultatele pe care le-au obținut și pe care sunt convins că le vor obține în activitatea dânșilor în continuare. Nu dorim să afectăm prestigiul și prestanța domniilor lor, a instituțiilor de cultură, ideea era ca de cultură să se ocupe oamenii de cultură iar de management să se ocupe cei care se pricep la management. Sigur, noi ne-am gândit să luăm o parte din greutățile pe care domniile lor le au în acest domeniu. Având în vedere toate discuțiile care au fost atât în comisia social-culturală cât și în alte comisii, am aflat de la colegii mei și având în vedere că proiectul de hotărâre nu are aviz de legalitate, dați-mi voie ca în numele colegilor mei să vă cer retragerea de pe ordinea de zi a acestui material. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Având în vedere că este dreptul celor care propun un proiect de hotărâre de a fi discutat să îl și retragă, iau act de retragerea acestui proiect de hotărâre, cred că nu trebuie să supun la vot. Bine, vă mulțumesc frumos. Cu asta am epuizat ordinea de zi dar aș vrea să vă fac câteva anunțuri.

 

             Diverse

 

Doamna președinte Lokodi: Vineri, la hotelul President, la ora 4 și 15 minute se va deschide competiția internațională DE GO SHUSAKU și o să vă rog să mergeți, domnilor consilieri, să reprezentați consiliul județean pentru că eu, vineri, exact la ora aceea o să fiu pe Valea Nirajului și a Beicii, Chiheru de Jos să discut câteva proiecte pentru vara acestui an legat de cultura județului și ne-am pregătit plecarea și discuțiile cu consiliile locale de acolo și consiliul județean și directorii de la instituțiile de cultură și nu pot să mă întorc. Dânșii acum au anunțat că va avea loc acest eveniment, vor participa din partea Ambasadei Japoniei și Ambasadei Chinei. Va fi un eveniment de rang. Vă rog cine poate, să meargă. De asemenea, vineri la Poliția Județului Mureș va avea loc la ora 11 un eveniment. Vreau să vă spun că, cu proiectele mari europene suntem în grafic, mai înainte s-a discutat de turism și creșterea numărului turiștilor în județ, trebuie să vă spun că ați văzut în anii anteriori, în fiecare an, am mai adăugat câteva la renovarea Palatului Culturii, ați văzut că și Palatul Administrativ a fost total renovat. Vom face la începutul lunii aprilie, cred că tot în data de 8 când vom semna și contractul cu apa, inaugurarea de la ora 12 și mulțumiri către constructori, către oamenii aceștia inimoși, tineri, care au fiecare studii universitare că au lucrat atât de migălos și atât de susținut și cu un efort fantastic să stai 10-11 ora în picioare cu capul în spate și să ai și mâna întinsă ca să poți să lucrezi. Deci aceste evenimente vor avea loc la începutul lunii aprilie, de asemenea vreau să vă informez că proiectul Parc Auto pentru Sporturi cu Motor este în curs de derulare și acolo am început licitațiile pentru execuția lucrării, investiție importantă, de asemenea și cu care sunt convinsă că se va mișca viața turistică, sportul, turismul în județul Mureș și vor veni mulți aici pentru că în toată țara nu există o pistă pentru iubitorii sporturilor cu motor: autoturisme, motociclete și de toate felurile. Deci sunt convinsă că va avea căutare, cel puțin la nivel național. Uniunea sporturilor cu motor ne-a felicitat pentru acest proiect. Acestea fiind spuse, mulțumesc consilierilor care au fost alături de colegele de 8 martie și să dau cuvântul domnului consilier Pokorny și domnului Giurgea.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc stimată doamnă președinte, onorat consiliu, vreme de câțiva ani de zile am devenit subiectul unor observații datorită luărilor mele de cuvânt privind excavările din albia râurilor din județ. În ultima vreme, dacă ați observat, probabil era și suspect, nu am mai vorbit despre acest subiect, deoarece datorită unor eforturi conjugate și vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră pentru că în ultimii ani nu s-a mai acordat PUZ-uri pentru excavări, au ieșit excavările și am stopat jaful pentru că era un jaf grosolan. S-a scris, au scris la diferite anchete cu privire la fosta conducere a direcției apelor și specialiștii în domeniu, nu numai noi. Acum de câteva minute am citit un anunț în ziarul de astăzi că Direcția Apelor dă în licitație nici mai puțin nici mai mult de 54.000 de m² de teren în albia Mureșului, respectiv în zona Sighișoara din albia Târnavei Mari, pentru excavări și se justifică foarte laconic că se excavează balastul, piatra ca să se fluidizeze râul, cursul râului. Nici din întâmplare în ultimii 20 de ani de când durează acest jaf pronunțat, vă spun, nu s-a pomenit ca unde să nu fie balast, să fie lut sau altceva, acolo nu se deranjează cursul râului. Am intervenit la minister și dumneavoastră cunoașteți intervențiile acestea. Eu sunt consternat și chiar uimit că aici nu s-a discutat, văd că nu se mai cere aprobare și chiar cu intervenția domnului director, data trecută când mi-a mulțumit că țin sub monitorizare, să folosesc un cuvânt mai la modă, acest subiect, stopăm jaful și exploatarea asta nemărginită și nejustificată. Eu cunosc foarte bine zona aceasta a râului și nu se pune problema, sub nici o formă, a vreunui pericol de inundații sau așa ceva datorită exploatărilor de piatră, de balast valoros. Deci eu îmi exprim indignarea cu atât mai mult cu cât sunteți prezent domnule director și mă simt nevoit ca să apelez iarăși la conducerea ministerului și să scriu chiar domnului ministru. Înainte de ședință am discutat cu domnul coleg Balogh și dumnealui mi-a spus că el nu se prezintă, consideră că exploatarea de pe uscat este corectă, nimeni nu are obiecțiuni sau vedeți mai sus la Petelea, firme Geiger lucrează tot corect fără nici o problemă. Nu înțelegem și nu înțeleg iarăși că am revenit la acest subiect. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Am anunțat mai înainte că doriți să luați cuvântul și sper că va fi scurt și vă rog să le discutați acest lucru în calitate de director și în calitate de consilier județean în afara cadrului public, vă rog.

Domnul consilier Giurgea: Sigur că da, nici nu știam ce problemă ridică Laci, dar în 10 secunde îi spun, mă interesez despre ce este vorba și îi dau un răspuns în scris.

Doamna președinte Lokodi: Bine, mulțumesc. Atunci spuneți pentru ce v-ați anunțat.

Domnul consilier Giurgea: Doamna președintă, știți că ați avut o inițiativă în legislatura trecută ca pe traseul vechi al liniei înguste Târgu Mureș-Sovata să facem o pistă de biciclete.

Doamna președinte Lokodi: Da, vor face privații care au luat în concesionare.

Domnul consilier Giurgea: Da, dar știți că se dau bani acum pe POS Mediu exact pentru așa ceva?

Doamna președinte Lokodi: Dar știți că eu am cerut de 5 ori acea linie îngustă și ministerul nu a dat-o în domeniul public al județului și nu cunosc exact procedura legală dar în 2010, în luna iunie s-a dat prin hotărâre AGA din partea SNCFR Brașov unei firme private atât linia Tîrgu Mureș Sovata cât și linia Tîrgu Mureș Band. Și nu mă mai băgați să fac declarații publice că îmi pun fermoar pe gură.

Domnul consilier Giurgea: Bun, eu nu știam de asta, că s-a dat în concesiune linia veche dar…

Doamna președinte Lokodi: Trebuie să spun ceva în glumă. Dacă ai citi ziarele cum citește domnul Pokorny, ar trebui să știți. Pentru că ziarele au scris despre acest lucru.

         Domnul consilier Giurgea: Eu am vrut să vin în ajutorul dumneavoastră, pentru că am vorbit și cu domnul ministru în chestiunea asta și este de acord.

Doamna președinte Lokodi: Domnul ministru știe că s-a dat în concesiune pentru că l-am sesizat.

Domnul consilier Giurgea: Noi inclusiv pe coronamentele digurilor de apărare facem asemenea piste de biciclete. Apropo de asta, inclusiv între barajul 1 și 2 în județul Mureș.

Doamna președinte Lokodi: Istoria își va spune punctul de vedere, eu nu mai pot. Doamnelor și domnilor, dacă nu dorește nimeni să mai ia cuvântul, vă mulțumesc frumos, vă vedeți cu mine, în luna mai. Cu domnul Szabó, în luna aprilie. Eu o să-mi iau concediu între 14 aprilie și mijlocul lunii mai și o să plec iarăși dincolo de ocean așa că o lună nu ne vedem. Doamnelor și domnilor consilieri, vă mulțumesc pentru participare.

Lucrările ședinței se încheie la orele 14:32.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  Întocmit: Andreea Iepan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            PREȘEDINTE                                                     SECRETAR

 

                    Lokodi Edita Emőke                                         Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: consilier Delia Belean  

          Director Iosib Viorel