tanacslogo1                          ROMÂNIA                                                    

                     JUDEȚUL MUREȘ                                    Nr.2140/15.II.2010                                               

                  CONSILIUL JUDEȚEAN                                   

                           

                  

 

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

 

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 28 ianuarie 2010

 

 

 

         Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

         Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 17 din 21 ianuarie 2010 și a fost publicată în cotidienele „Zi de Zi” și „Nepujság”.

Din cei 33 de membrii ai Consiliului Județean Mureș în funcție, au lipsit: Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela.

 

Au fost invitați să participe:

·        dl. Marius Pașcan - prefectul județului Mureș

·        dl. Pop Aurel Mircea - supleant pe lista de candidați ai PDL

·        dl. Schmidt Lorand - director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·        dl. Mezei Vasile - director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·        d-na Codruța Sava - director adjunct – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului

·        dl Ilieș Ioan - director, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș

·        dl. Dombi Carol - șef serviciu, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș

·        dl. Horobeț Sergiu - director general, Compania AQUASERV

·        dl.Takacs Elok - manager finanțe, Compania AQUASERV

·        dl. Nagy Istvan - director general  - SC PARC INDUSTRIAL MUREȘ S.A.

·        dl. Cîmpeanu Alexandru - comisar-șef, desemnat șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș

·        dl. Cotuțiu Ioan – director coordonator, Oficiul Județean de Consultanță Agricolă

·        directori, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·        reprezentanții mass-media din județ

 

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua doamnelor și domnilor, bună ziua pentru invitații noștri, reprezentanții mass-mediei, aparatul propriu și doamnelor și domnilor consilieri. Ne lipsesc trei colegi, doamna Ciotlăuș este la inaugurarea noii investiții, spitalului Nova Vita care astăzi la ora 12 a fost inaugurat dar au multe proiecte și programe astăzi încă de făcut așa că nici nu știu dacă o să poată să participe, lipsește încă un coleg de-al nostru care este la o altă ședință, domnul Cioban, da, și lipsește domnul Giurgea care… vine, vine, l-a luat apa. Bine, înainte să intrăm în ordinea de zi anunțată pe astăzi, aș dori să supun la vot procesul-verbal încheiat la ședința ordinară din 17 decembrie, material care v-a fost comunicat prin poștă electronică. Supun la vot, cine este pentru?

 

Procesul-verbal al ședinței din data de 17 decembrie 2008 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Giurgea Teodor, Tatár Béla).

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Astăzi, pe ordinea de zi, au fost anunțate 22 de puncte, plus avem încă o hotărâre în regim de urgență pentru că, între timp, ne-a parvenit o cerere din partea domnului consilier Moldovan Horațiu Remus care s-a retras, și-a depus demisia și s-a retras din activitatea de consilier județean. Deci, aș dori să supun la vot ordinea de zi cu precizarea că mai avem încă un punct în regim de urgență. Cine este pentru?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Giurgea Teodor, Tatár Béla).

 

 

1.        Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Moldovan  Horațiu Remus

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și atunci luăm regimul de urgență, deci va trebui să luăm act de cererea depusă de domnul Moldovan Horațiu Remus care renunță la calitatea și la mandatul său de consilier județean. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Mora Akos Daniel), 4 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Giurgea Teodor, Tatár Béla).

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Am votat ordinea de zi dar, totuși, vă consult, dacă sunteți de acord ca două informări… Domnul Mora Akos, doriți să spuneți ceva? Deci, ca două informări, cele din urmă să fie ascultate acum la început ca invitații noștri din partea poliției să poată să plece, să nu asiste la toate dezbaterile cu proiectele de hotărâri și să sosească și domnul Giurgea. Bine? O să rog atunci, punctul 19 este Planul strategic al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș, foarte pe scurt, dacă se poate să fie prezentată, sau puteți deodată cele două puncte, că și așa sunt informări,  deci puteți pe 19 și pe 20 Raportul de evaluare a activității poliției și acest plan strategic, pe scurt să le prezentați. V-aș ruga frumos.

 

2. Informare privind Planul strategic de activitate în slujba comunității  și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice pe anul 2010

                                                    

3. Raport de evaluare a activității Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș în anul 2009

 

Domnul comisar-șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Doamnă președinte, domnilor vicepreședinți, onorați consilieri județeni, îmi face deosebită plăcere și onoare să prezint în fața dumneavoastră, Raportul de evaluare al activității Poliției Județului Mureș pentru anul 2009. Pentru că materialul scris v-a fost pus la dispoziție, din câte mi s-a comunicat, așa cum aprecia și doamna președinte, o să îmi permit să prezint doar câteva aspecte mai importante, o să spicuiesc câteva cifre esențiale din materialul de evaluare. Vreau să vă spun mai întâi că în anul 2009 și, cum de altfel, în fiecare an în activitatea poliției mureșene ne axăm în primul rând pe activități de prevenire. Ele sunt prioritare pentru că cheltuielile pe care le presupune activitatea de prevenire sunt mult mai reduse decât nevoile de cheltuieli atunci când suntem nevoiți să intervenim pentru combaterea fenomenului infracțional și nu numai. Și, ca un rezultat al activităților și al demersurilor pe care noi le-am prestat în anul 2009, în comparație cu situația constatată la nivel național, unde s-a înregistrat o creștere cu 11% a infracțiunilor sesizate și fac precizarea aici că infracțiuni sesizate înseamnă fapte de natură penală, infracțiuni pe care noi le sesizăm pe parcursul unui an, atât din sesizări, plângeri, denunțuri cât și din sesizări din oficiu. Deci în comparație cu situația înregistrată la nivel național, unde s-a înregistrat o creștere cu 11% a infracțiunilor sesizate, la nivelul județului Mureș s-a înregistrat o creștere de numai 3%. În această creștere se găsesc și infracțiunile de natură economico-financiară iar la această categorie creșterea înregistrată în județul Mureș este de 2,60%.

Din păcate am înregistrat creșteri și la categoria infracțiunilor judiciare și acesta este un lucru care ne obligă să facem mai mult în anul pe care l-am început, cu toate acestea vreau să vă spun și să vă informez că polițiștii mureșeni au fost fermi cu cei care încalcă legea penală și în cursul anului 2009 au reținut 366 de persoane cu ordonanță de reținere, ele au fost încarcerate în arestul inspectoratului. Toate aceste persoane au fost prezentate unităților de parchet cu propunere de arestare preventivă și, ca finalitate, doar vis-à-vis de 130 de persoane, instanțele de judecată au luat măsura arestării preventive. Asta înseamnă că acele persoane au fost prezentate de procurori instanțelor de judecată și față de ele instanțele au dispus această măsură, măsura privativă de libertate, a arestării preventive. Din persoanele care au fost reținute, față de o parte dintre ele, procurorii sau instanțele au dispus alte măsuri preventive, respectiv obligarea de a nu părăsi localitatea, obligarea de nu părăsi țara, sau au fost adoptate măsuri de cercetare în stare de libertate. Pot să vă amintesc aici că în ceea ce privește activitățile preventive, am avut o colaborare foarte bună pe tot parcursul anului cu cele două unități de jandarmi, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș și Gruparea Mobilă de Jandarmi, am acționat conform planului de măsuri național inițiat de Ministerul Administrației și Internelor, am acționat cu o patrulă mixtă și în felul acesta, zicem noi, am reușit o scădere a infracțiunilor stradale, scăderea este de 14%. S-a reușit, de asemenea, să prindem în flagrant mai mulți infractori și la acest indicator am înregistrat o creștere de 14%. Un obiectiv pe care noi ni l-am propus pentru anul 2009 și care a fost realizat, a fost reducerea numărului de infracțiuni stradale. Am reușit și la acest indicator să realizăm o creștere de 14%. În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, s-a realizat o reducere a numărului furturilor din locuințe… furturi din locuințe care, așa cum se știe, de multe ori, cauzează prejudicii însemnate. Am înregistrat un număr de 597 de furturi din locuințe, cu 261 mai puțin, procentual minus 30%. Din nefericire, în ceea ce privește relația cu administratorii, cu responsabilii pe linie de pază, sisteme de pază, sisteme de protecție de la societățile comerciale, rezultatele nu sunt așa cum ne-am fi așteptat noi, feed-back-ul nu este așa cum ne-am fi dorit și, în acest domeniu, s-a înregistrat o creștere de 223 de fapte, de furturi din societăți comerciale. Mai mult față de perioada similară din anul 2009, ceea ce reprezintă un procent de 49%. Tot ca urmare a măsurilor și a activităților preventive pe care le-am realizat în județul Mureș, am reușit să reducem numărul furturilor din autovehicule și a celor din poșete, buzunare, genți. Această categorie de infracțiuni care se menține încă la un nivel destul de înalt, afectează în sens negativ sentimentul siguranței cetățenilor și, de aceea, inclusiv pentru anul 2010 am menținut ca prioritate, acțiunile de prevenire a furturilor din autovehicule, din poșete, buzunare, genți, a celor din locuințe și o altă prioritate pe care ne-am propus-o pentru 2010 este reducerea accidentelor rutiere grave. Din păcate, la acest capitol nu putem să ne lăudăm. În anul 2009 am înregistrat creșteri, e adevărat că numărul de accidente a crescut doar cu 1, înregistrându-ne cu 185 de accidente rutiere dar, am înregistrat 87 de persoane decedate, asta însemnând cu 13 mai mult decât în anul 2009.

 O să avem în continuare în atenție, în anul 2010, prin acțiunile proprii, prin acțiunile inițiate de direcția rutieră din Inspectoratul General, reducerea acestor fapte care se reflectă… au un efect negativ asupra sentimentului de siguranță al participanților la trafic de toate genurile. Pot să vă spun că principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt viteza neadaptată la condițiile de drum sau viteza peste limitele legale pe sectoarele de drum pe care ele se produc și indisciplina pietonală. Am constatat în anul 2009, în condițiile în care pe arterele principale am asigurat o prezență mai masivă a structurilor de poliție rutieră că pe aceste sectoare de drum s-au redus accidentele rutiere dar, din nefericire ele au cunoscut o creștere destul de mare în mediul rural, pe drumurile comunale și chiar pe drumurile județene, în locurile unde circulația este foarte redusă, atât din punct de vedere pietonal cât și din punct de vedere al mijloacelor de transport. În ceea ce privește criminalitatea în mediul rural, am reușit reducerea infracțiunilor în această zonă dar cu toate acestea, constatăm o creștere a interesului celor care atentează la proprietatea persoanelor către mediul rural. Aici, indiscutabil, proprietatea este mai vulnerabilă, este mai ușor de pătruns în locuință, pe proprietatea persoanelor și avem în atenție acest aspect, în așa fel încât în 2010 să nu înregistrăm o escaladare a fenomenului, de aducere atingere patrimoniului persoanelor care locuiesc în mediul rural. În ceea ce privește delicvența juvenilă, am înregistrat scăderi însemnate, am reușit să asigurăm, în zona unităților școlare și în apropierea acestora, condiții în așa fel încât elevii, cadrele didactice să fie în siguranță, astfel că nu am înregistrat fapte grave care să aducă atingere procesului de învățământ. Pentru anul 2010, o activitate foarte importantă pe care noi o avem în vedere este aceea de implementare a sistemului de comunicații, există un program demarat la nivel național, este vorba de sistemul de comunicații tetra, el va fi implementat până la nivelul posturilor de poliție, este nevoie să reușim această activitate până în luna octombrie, când va avea loc în România o primă evaluare a Comisiei Europene, aceasta presupune că toți lucrătorii de poliție, așa cum am spus, până la nivelul posturilor de poliție, să fie în măsură să poată verifica, chiar din stradă, prin acest sistem de comunicații portabile, orice persoană sau bun care este suspect de comiterea unei infracțiuni, dacă este dat în urmărire națională sau internațională.

În anul 2009 nu am avut investiții la nivelul inspectoratului, cu toate acestea am reușit să efectuăm lucrări de reabilitare la 14 posturi de poliție, avem în continuare în atenție condițiile pe care le asigurăm lucrătorilor de la posturile de poliție comunale pentru că, în mediul rural, așa cum am spus, s-au comis multe fapte de natură penală, lucrătorii de la posturile de poliție sunt puțini din punct de vedere numeric, încă sunt posturi de poliție doar cu doi polițiști, ei trebuie să asigure permanența, și în aceste condiții suntem nevoiți să le asigurăm condiții minime, pentru a fi prezenți pe raza localității în care își desfășoară activitatea în permanență. Asta însemnând să asigure permanența, cel puțin un polițist 24 ore din 24. Deci am reușit să reabilităm, să igienizăm de fapt, 14 posturi de poliție, o problemă cu care ne confruntăm la nivelul comunelor este în continuare lipsa de mijloace de transport în dotare, avem încă 27 de posturi de poliție comunală care nu au în dotare autovehicule. Aceasta în condițiile în care lucrătorii posturilor de poliție sunt nevoiți să intervină pe toată raza de competență, în orice moment din zi și din noapte și să intervină în mod operativ. Cu toate acestea, cu mijloacele, cu efectivele pe care le avem la dispoziție am reușit să asigurăm siguranța cetățenilor, inclusiv în mediul rural, în așa fel încât nu am avut și nu am înregistrat evenimente grave sau reclamații la adresa modului de intervenție a poliției. Cam acestea ar fi reperele importante ale activității pe anul 2009 Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, în colaborare cu Poliția Județului Mureș a elaborat Planul strategic pentru anul 2010 intitulat „În slujba comunității pentru asigurarea ordinii și liniștii publice”. Există o colaborare foarte bună cu această structură județeană, nu aș insista asupra activităților concrete, sunt foarte multe, ele se regăsesc în material, rugămintea noastră, dacă se poate, ca Autoritatea Teritorială de Ordine Publică să facă lobby în continuare, să ne sprijine în relația cu autoritățile locale, pentru continuarea parteneriatelor în derulare, pentru crearea unor noi parteneriate, în așa fel încât cu mijloacele pe care le avem în prezent la dispoziție să reușim să asigurăm serviciu polițienesc de calitate.

Pot să vă spun că în cursul anului 2009, în cadrul parteneriatelor cu activitățile publice locale, începând de la autoritățile de la nivelul municipiilor până la cele de la nivel comunal, am primit 107.250 litri de carburant. Prin acest aport am reușit să fim prezenți mai mult în teren și implicit să asigurăm o protecție mai bună a drepturilor cetățenilor. Insistăm pe continuarea acestei colaborări și prin prisma faptului că în ultima perioadă… nu aș vrea să spun că este o escaladare dar faptele care aduc atingere patrimoniului privat în ceea ce privește comunicațiile, mă refer aici la furturile de cablu telefonic, în special, în mediul rural, au înregistrat o mică creștere, tot atât de adevărat este că am reușit să identificăm în marea majoritate pe autorii acestor infracțiuni, din păcate prejudiciile nu mai pot recuperate pentru că acele cabluri care la un moment dat au fost secționate, au fost distruse prin ardere, nu mai pot fi folosite, cei care comit acest gen de infracțiune de regulă sunt insolvabili, un lucru care ne nemulțumește este fermitatea de care nu au dat dovadă procurorii sau instanțele de judecată pentru că noi am prezentat solicitarea de arestare preventivă pentru persoanele care au perseverat în activitatea infracțională pe acest gen de infracțiuni și acei indivizi au fost lăsați în stare de libertate și au recidivat. Cam acestea au fost reperele și rezultatele activității poliției mureșene în 2009, colaborarea cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică continuă, vă mulțumesc pentru atenție, dacă sunt întrebări, vă stau la dispoziție.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim frumos, domnule comisar-șef Câmpeanu Alexandru, dacă colegii mei doresc să formuleze întrebări să se înscrie, și eu vă mulțumesc frumos pentru colaborarea pe care am reușit să o realizăm în favoarea cetățenilor din acest județ, indiferent de mediul rural sau urban, și noi încercăm să vă sprijinim în continuare în activitatea dumneavoastră preventivă mai ales cu ATOP-ul, normal, anul acesta nu o să fie un an fericit din punct de vedere al bugetului, dar vom reuși să menținem această activitate în viață și cât va fi posibil vom colabora. Vă mulțumesc frumos încă o dată, transmiteți colegilor dumneavoastră felicitări pentru munca dumneavoastră și un an cu succes pentru că precis că această situație economică își va pune amprenta asupra îngreunării activității dumneavoastră, așa vedem și noi că dacă nivelul de trai scade, oamenii sunt capabili pentru asigurarea celor necesare traiului, în loc să muncească mai bine să comită fapte interzise de lege, ca să nu spun chiar fapte penale pentru că, poate că vor fi mai multe infracțiunile mai ușoare dar care pentru dumneavoastră vor avea aceeași greutate în activitatea dumneavoastră. S-au înscris trei consilieri județeni, dacă doriți, puteți să vă așezați acolo până ce consilierii își formulează întrebările și după aceea să reveniți, bine? Vă mulțumesc. Deci sunteți patru… închid lista. Pentru că la aceste două informări o să pierdem o grămadă de timp. Deci, domnul Pokorny, Poruțiu, Mora Akos, domnul Boloș, se închide lista. Bine, atunci poftiți, domnul Pokorny.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc. Doar o întrebare scurtă, ați vorbit despre creșterea numărului de accidente de circulație… dacă, pentru curiozitate, aveți date statistice privind rutele unde s-au desființat aceste radare fixe, de exemplu Bălăușeri-Sovata sau alte rute, dacă aveți date despre evoluția accidentelor față de 2008.

Domnul comisar-șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Deci așa cum știți, radarele fixe au fost scoase din uz încă de la începutul anului trecut și este aproape imposibil să ne pronunțăm dacă ele au influențat într-un fel sau în altul numărul accidentelor rutiere grave. Noi avem stabilite câteva puncte negre la nivel de județ, e adevărat că aceste radare, atunci când au fost amplasate au avut în vedere și acele puncte negre dar, așa cum am mai spus, în zonele pe care noi le-am avut în vedere, accidentele nu au crescut. Din păcate ele au crescut în zona rurală. Multe accidente s-au produs în condiții greu de înțeles dar s-au produs și au avut consecințe grave și ele se datorează în acest mediu, în special indisciplinei pietonale, persoane tinere, persoane în vârstă, conducători de mopede, biciclete.

Doamna președinte Lokodi: Asta înseamnă probabil creșterea calității drumurilor comunale, unde se poate merge, că printre gropi n-o să meargă cu viteză.

 Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, constat că tocmai în fața domnului comandant ne îngrădiți dreptul la exprimare. Lăsând gluma la o parte, eu vreau să fac o interpelare, de fapt, pe care am făcut-o și anul trecut către domnul chestor Căbulea și pe care aș dori să o aveți în vedere. O fac nu datorită faptului, nu stă în puterea dumneavoastră să rezolvați problema, în mod cert stă într-o colaborare minister-consiliu județean-consiliu local, dar dumneavoastră sunteți cei care demarați această inițiativă și este vorba de rezolvarea situației traficului din zona străzii Borsos Tamás și Kogălniceanu. Tocmai acolo unde vă desfășurați dumneavoastră activitatea este o aglomerație extraordinară. Cunosc zona, din întâmplare locuiesc chiar în acea zonă. Trebuie să aveți în vedere, în opinia mea, o soluție de a găsi un spațiu pe care să îl achiziționați în acea zonă, repet, tocmai de asta spun că nu stă în puterea dumneavoastră, inclusiv să vă gândiți, în opinia mea, la achiziționarea unui imobil care să fie demolat și să se facă o parcare supraetajată pentru că este cea mai neplăcută situație în care tocmai colegii dumneavoastră, oamenii legii intră într-un permanent conflict cu locatarii, apar permanent discuții, apar situații tensionate datorită acestei aglomerații. Este evident că nici colegii dumneavoastră nu pot să facă mai mult astăzi pentru că și ei trebuie să ajungă la locul de muncă, locatarii locuiesc în zonă, trebuie să își parcheze mașinile iar această rezolvare eu cred că trebuie să vină dintr-o inițiativă, un proiect pe care să îl inițiați dumneavoastră ca și poliția județului Mureș. Chiar dacă este un an de criză, chiar dacă rezolvarea va veni peste un an, peste doi, peste trei, un proiect, dacă nu este început, nu poate fi dus la bun sfârșit. Deci rugămintea mea este să aveți în vedere acest aspect și să încercați să găsiți formula prin care se poate demara acest proiect în așa fel încât să fie rezolvată situația în zonă.

Domnul comisar-șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Da, mulțumesc, e adevărat, observația este pertinentă, locurile de parcare, nu numai pe strada Borsos Tamás, aproape în tot municipiul Tîrgu Mureș sunt limitate, numărul de autovehicule, deși în condiții de criză, este în creștere și din punct de vedere financiar, mai ales în această perioadă de criză pe care o traversează România și nu numai, este foarte greu sau aproape imposibil. Am reținut ideea, cu reprezentanții autorității publice locale care administrează spațiul public, locurile de parcare, o să ne gândim la o soluție. Mulțumesc.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, stimați colegi, stimat domn comandant, mă bucur că ați făcut un rezumat al prezentării pentru că dacă făcea prezentarea care a fost făcută acum câteva zile în cadrul raportului pe 2009, mai stăteam încă două ore, doamna președinte, deci nu a făcut nici 10% din ceea ce s-a prezentat acolo, două ore. Vreau să vă mulțumesc pentru toată activitatea noastră, vreau să vă rog ca în continuare să apropiați relațiile de autorități ale administrației publice locale pentru că, până la urmă, acesta este viitorul descentralizării, vreau să vă asigur și în numele colegilor, sper eu, și în numele conducerii Consiliului Județean că vom acorda și financiar, doamna președinte, în continuare, sprijin poliției pentru că, fiind mai aproape de ei, știm care sunt problemele cu care se confruntă. Să știți că de-a lungul vremii am refuzat foarte multe idei de colaborare în ceea ce înseamnă dotări ș.a.m.d. pentru că, considerăm că este de datoria Ministerului Administrației și Internelor să facă aceste chestiuni, însă pe partea de prevenire, vreau să vă spun că avem absolut toată deschiderea de a conlucra cu IPJ-ul și de a da o mână de ajutor pe partea de prevenție. În prima perioadă a anului vom face și un sondaj de opinie și insist foarte mult pe colaborarea dumneavoastră cu societatea civilă pentru că, până la urmă, munca dumneavoastră va fi reflectată mai bine atunci când cetățeanul contribuabil va colabora mai bine cu poliția pe… în ce sens, în sensul în care să aibă curajul să vină să zic㠄nu mă duc degeaba la poliție”, pentru că de aici începe toată problema. Când nu mai are încredere în poliție atunci munca dumneavoastră este foarte grea. Vreau să vă asigur că înainte, adică în anul acesta vom încerca mai mult decât în anul trecut pentru că a zis doamna președinte că vom continua relația ca anul trecut, sper că mult mai bine decât anul trecut, financiar vorbind, și să vă asigur de toată susținerea noastră în continuare, atâta vreme cât dumneavoastră sunteți operativi, sunteți echidistanți și vă faceți datoria în fața cetățenilor. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Mai multă muncă este întotdeauna binevenită.

Domnul comisar-șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Vă mulțumesc și eu pentru aprecieri, mulțumesc pentru promisiunile de colaborare, sunt convins că aceasta va continua și va fi benefică pentru cetățenii județului Mureș și nu numai, pentru că sunt mulți cetățeni care tranzitează județul Mureș și ei au aceleași drepturi ca cei care locuiesc în județul nostru. Și asigur întregul consiliu județean că, având în vedere toate greutățile pe care le întâmpinăm, lipsurile, polițiștii mureșeni și în 2010 o să depună toate eforturile și o să asigurăm cetățenilor din județ apărarea tuturor drepturilor legale și constituționale.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim. Domnul Boloș, domnul profesor Boloș.

Domnul consilier Boloș: Vă mulțumesc doamna președinte, eu am să fiu foarte scurt și eu vin de fapt cu o propunere pe care o adresez pe… de fapt reiau o propunere pe care am făcut-o și în cursul anului trecut, în cadrul strategiei pe care v-ați propus-o pentru anul 2010, în cadrul priorităților sectoriale există o prevedere care spune așa: „combaterea fenomenelor infracționale din domeniul proprietății intelectuale”, făcând referire la piraterie și contrafacere. Eu consider că este foarte important în rândul tineretului, fie că e vorba la nivel preuniversitar cât și la nivel universitar, să desfășurăm niște acțiuni preventive și educative în același timp în vederea combaterii infracționalității informatice. Deci trebuie să învățăm tineretul să respecte dreptul de proprietate intelectuală în domeniul informatic. Este o chestiune extrem de importantă și, în viitor, acest lucru va avea o pondere extrem de mare. Sigur, nu am găsit referiri la criminalitatea informatică în Județul Mureș, dacă există, nu există, dar eu cunosc din lecturile mele că există la nivel național și în alte părți importante abateri în acest domeniu și cred că e important să facem și noi ceva în acest sens. Vă mulțumesc.

Domnul comisar-șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Da, criminalitatea informatică nu intră în sfera de competență directă a poliției. Este acea structură specializată, DIICOT și structurile de crimă organizată care funcționează la nivel județean, cu toate acestea, poliția are anumite competențe și atribuții în ceea ce privește dreptul de activitate intelectuală, dreptul de proprietate industrială, noi acționăm pe această linie și avem rezultate bune, ne situăm printre primele 5 județe din țară cu rezultate în acest domeniu, ideea pe care dumneavoastră ați subliniat-o este binevenită, am reținut-o și, într-adevăr putem să găsim soluții și pentru activități de prevenire în acest domeniu. Și vă asigur că o să demarăm un astfel de program. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos și eu și, la sfârșit avem și noi o rugăminte din partea consiliului județean, rugăminte pe care o adresez și către direcția noastră de drumuri și poduri. Zilele acestea am primit, din păcate, iarăși un răspuns de la Ministerul Transporturilor în sensul că drumul județean dintre Ungheni și Acățari nu va fi preluat în categoria drumurilor naționale. Iarăși este distrus total drumul acesta, chiar și dumneavoastră, ieri sau alaltăieri, ne-ați trimis o sesizare să luăm măsuri în zona respectivă pentru a reface drumul. Să știți că ultima dată investiția era imensă și iarăși anul acesta ar trebui jumătate din bugetul județului să punem pe drumul acela ca să devină așa de bun cum a fost mai înainte, lucru care este imposibil. Însă eu vă rog frumos să punem limitare de viteză maximă, ce se poate, pentru că, într-adevăr și dumneavoastră, și noi ne vom confrunta cu accidente. Până în primăvară, noi nu putem să intervenim pe drumul respectiv. După aceea doar cu cârpeli. Cârpeală, înțeleg plombări, dar eu zic că e cârpeală care nu o să țină până la vară. Deci situația va fi dezastroasă. Drumul acela, într-adevăr nici nu o să intre în categoria drumurilor naționale dacă autostrada va fi construită, va fi un simplu drum în jurul Municipiului Tîrgu Mureș. Nici de legătură, un fel de drum de ocolire… drum de legătură pentru satele respective. Deci, eu văd că ministerul așa  se gândește, nu are de gând să preia acest drum, chiar dacă în momentul de față circulația este de drum național, eu mă gândeam să scriu o scrisoare domnului ministru să îl întreb de la Borș când intră mașinile și ajung în jurul Ungheniului, prin Tîrgu Mureș nu se poate trece și atunci practic drumul național unde se continuă? În aer? Pentru că drumul lor național pe harta României se întrerupe. Ei nu au o continuare de drum național până la București. Dar chestiile astea deja pentru un an, doi, trei nu merită să fie așa de tare discutate pentru că bugetul național este cum este și eu mă gândesc că ar fi mai bine să se construiască autostrada cât mai repede și să ne ocolească în acea zonă dar eu vă rog, haideți să luăm legătura, oamenii noștri și ai dumneavoastră, să punem acolo limitare de viteză, mai ales pentru tiruri.

Domnul comisar-șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Cu acordul dumneavoastră, inclusiv de mâine, putem să realizăm o întâlnire între lucrătorii de polițe rutieră, responsabili și reprezentanții consiliului județean.

Doamna președinte Lokodi: Cu doamna Marton Katalin care acum îndeplinește activitatea la drumuri, să discutăm, bine, ce adresă să facem către poliție, să rugăm să facem, să rugăm să se limiteze viteza, bine? Vă mulțumesc.

Domnul comisar șef de poliție Cîmpeanu Alexandru: Vă mulțumesc și eu și cu acordul dumneavoastră, aș dori să mă retrag. Vă mulțumim.

 

 

4.     Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier județean al domnului Pop Aurel Mircea

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim mult și vă dorim încă odată succes pe 2010. Prima dată să se anunțe că a venit… vă mulțumesc, astăzi suntem foarte bine dispuși, cu toții. Deci bine ați venit domnule consilier Giurgea, putem să trecem la ordinea de zi? Vă mulțumesc. Primul punct de pe ordinea de zi… asta a fost informarea, asta nu trebuie votat, aceste informări trebuie ascultate. Pentru asta nu trebuie vot. Însă imediat urmează un proiect de hotărâre pentru validarea mandatului de consilier județean, al domnului Pop Aurel Mircea, din partea  Partidului Democrat Liberal. V-aș ruga frumos, comisia de validare să se retragă și să verifice actele depuse, pot să dau nu trebuie sa dau materialul acesta comisiei? Aveți exemplar… bine, vă mulțumesc. Un time-out de două minute

Pauză

 

După pauză, doamna consilier Magyarosi dă citire procesului-verbal de validare.

Proces-verbal încheiat astăzi 28 ianuarie 2010, în ședința Comisiei de validare a mandatului de consilier județean al domnului Pop Aurel Mircea.


           Astăzi, 28 ianuarie  2010 , Comisia de validare aleasă de Consiliul Județean Mureș, în ședința de constituire din data de 20 iunie 2008, având în vedere dispozițiile art.96 alin.(9) din Legea nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile Regulamentului - cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin O.G. nr.35/2002, cu modificările și completările ulterioare, a examinat legalitatea alegerii consilierilor județeni. În urma examinării dosarului BEJ privind alegerile locale din 1 iunie 2008 și a listei de supleanți a Partidului  Democrat Liberal Mureș, Comisia a constatat legalitatea alegerii domnului  Pop Aurel Mircea  ca supleant pe lista acestuia  și a declarației de renunțare a domnului Toșa Ioan primul supleant pe listă în favoarea următorului         propune:
           Validarea mandatului de consilier județean al domnului Pop Aurel Mircea.
           Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces - verbal.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim. Domnilor consilieri, supun la vot hotărârea privind validarea mandatului de consilier județean a domnului Pop Aurel Mircea. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 4 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: 6 absenți avem? Domnul Tatár este plecat la Primărie. Închideți aparatul domnului Tatár.

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Chirteș Ioan Cristian), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos și rog pe domnul Pop Aurel Mircea să vină la microfon și să depună jurământul de consilier. După care o să vă rog să aduceți jurământul ca să semnez și eu și dumneavoastră.

Domnul consilier Pop Aurel Mircea dă citire jurământului:

 

        „Subsemnatul Pop Aurel Mircea, consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș, în conformitate cu prevederile art.32 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, depun în fața Consiliului Județean următorul jurământ:

              JUR SĂ RESPECT CONSTITUȚIA ȘI LEGILE ȚĂRII ȘI SĂ FAC, CU BUNĂ-CREDINȚĂ, TOT CEEA CE STĂ ÎN PUTERILE ȘI PRICEPEREA MEA PENTRU BINELE LOCUITORILOR JUDEȚULUI MUREȘ.

                  AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU ! „

Doamna președinte Lokodi: Deci v-aș ruga frumos să veniți cu jurământul să semnăm amândoi. Vă felicit, bine ați venit în marea familie a consilierilor județeni și vă doresc mult succes în munca dumneavoastră!

 

5.     Proiect de hotărâre privind transmiterea în administrare a unui corp din imobilul situat în Reghin, str. Castelului nr. 12, către Preventoriul TBC Gornești

 

Doamna președinte Lokodi: Punctul doi, proiect de hotărâre privind darea în administrare a unui corp din imobilul situat în Reghin, strada Castelului nr. 12, către preventoriul TBC Gornești. Acest proiect de hotărâre a fost discutat în toate comisiile de specialitate și a fost avizat fără obiecțiuni. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul aș supune la vot proiectul nostru de hotărâre prin care asigurăm și pentru această instituție, în viitor, o investiție și o mutare. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Doamna președinte Lokodi: Domnul Poruțiu, vă pregătiți secretar de stat? Că atâtea telefoane primiți astăzi… Urmează proiectul de hotărâre… domnul Boloș, doriți să luați cuvântul? Poftiți, mă scuzați, nu am observat…

Domnul consilier Boloș: Folosesc acest moment de bună dispoziție pe care l-ați generat în sală să vă relatez o chestiune. Într-o evaluare venită la noi la Universitate, un evaluator din străinătate, în raportul scris, a făcut o mențiune care ne-a pus într-o situație delicată… a spus așa: „În timpul manifestărilor, sună foarte des telefoanele mobile. Este o notă negativă la adresa comunității respective”. Așa încât, ne-ați făcut o observație pertinentă. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, nu la toată lumea… dar Mihai așa de des iese încât ceva foarte important se întâmplă…

Domnul consilier Poruțiu: O singură mențiune, telefonul meu e pus pe silent, deci nu sună…

Doamna președinte Lokodi: Nu a spus domnul Boloș că musai să cânte aici… hora unirii… PDL-UDMR… bine, haideți că sunt bine dispusă și atunci poate spun și lucruri care poate nu ar trebui, dar… mă rog.  Haideți să trecem mai departe.

 

 

6.     Proiect de hotărâre privind prelungirea duratei de dare în folosință gratuită a unor spații din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, P-ța Mărășești, nr. 13

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre este prelungirea practic a acelui sprijin pe care l-am dat Crucii Roșii prin asigurarea spațiului unde să funcționeze. Și acest proiect de hotărâre a fost discutat de toate comisiile și a fost avizat favorabil. Dorește să ia cineva cuvântul? Dacă nu, trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Mora Akos Daniel), 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela, Tatár Béla).

 

 

7.     Proiect de hotărâre privind reducerea capitalului social la S.C.”Parc Industrial Mureș” S.A

 

Doamna președinte Lokodi: Erzsike…, toată lumea să verifice telefoanele mobile, aveți o secundă. Domnilor să trecem mai departe, până ce povestesc eu la acest proiect de hotărâre pentru care comisia economico-financiară iarăși constat că nu a primit informații necesare, pentru că dacă ar fi primit informații necesare nu ajungea să voteze să se amâne acest punct de pe ordinea de zi. O să vă dau domnilor, acum, informațiile pe care le consider eu că era lipsă de comunicare din partea executivului. Executivul dacă nu știe despre ce este vorba, să invite specialiștii de la instituțiile la care se referă ordinea de zi. Domnul Nagy nu a fost prezent iar ceilalți… nu știu, nu știu să vorbească, atunci. Deci domnilor, este vorba de o mașină primită de la Guvernul României… Giurgea deja dă din cap, știe despre ce este vorba, cu ani în urmă… de vreo 3 ani, o mașină de transport materiale din construcții, de 40 de tone, pe care consiliul județean a primit-o din confiscări și după aceea trecute în domeniul public. Noi tocmai treceam de la societatea noastră de drumuri spre licitație și acolo nu am mai putut s-o folosim. Aveam mașina în proprietate și ne gândeam ce să facem, să vindem… Trebuie să vă spun sincer că nu am  îndrăznit să intrăm în vânzarea acestei mașini, că poate că era cea mai bună soluție atunci, pentru că mă gândeam să nu fim după aceea acuzați că am primit ceva bun în proprietatea județului și după aceea să vindem, atunci am hotărât să trecem în capitalul social al societății noastre pe acțiuni, Parcul Industrial. De când este acolo mașina, nu a fost folosită niciodată. Avem un bun care stă în curtea Parcului Industrial și pe zi ce trece pierde din valoare. Nu poate să o folosească Parcul Industrial, că mi s-a spus că nu este economicos. Și atunci am întrebat ce e de făcut? Este singura cale să o scoatem din capitalul social, să o vindem și cu banii pe care îi primim pe această mașină să cumpărăm teren pentru Parcul Industrial, cât e… nu cumpărăm acuma nu știu cât… mașina asta atunci era pe vremuri două miliarde, acum nu mai primi  atâta pe ea. Să punem la cumpărarea terenurilor de la Aeroport, să folosim la ceva banii, dar să nu mai stea mașina acolo parcată lângă casa de parcare de la intrare din Parcul Industrial și să nu fie folosit. Dacă aveți dumneavoastră altă idee, spuneți-mi, dar Parcul Industrial nu poate să folosească. Eu am crezut că va face transporturi dar așa de scumpă e licența și singura mașină să o punem în funcțiune încât nu merită. Se poate repune banii în capitalul social al societății Parc Industrial dar fiind în capitalul social nici ei nu o pot vinde. Deci trebuie să facem demersuri juridice. Da, domnul Poruțiu.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, obiecția noastră, și eu am ridicat primul obiecția în comisia de buget-finanțe, a fost legată de diminuarea capitalului consiliului județean. Sigur că pare o valoare infimă, nu știu, pierdem 0,87% dar noi am considerat ca un principiu în sensul în care, la vremea respectivă, acel autovehicul a fost bun ca să fie introdus în capitalul social. A fost acceptat de toți partenerii. De ce la ora actuală această, teoretic, gaură neagră, să-i spunem sau mașină nefolosită, să ne-o luăm numai noi pe cap. Doi, chiar dacă ne-o luăm noi pe cap, am zis, înainte de a face acest lucru, haideți să vedem într-adevăr ce înseamnă valorificarea pentru că s-ar putea să o preluăm și să nu o cumpere nimeni. Din discuțiile cu colegii noștri a rezultat că este o mașină cu o valoare… Euro 2, dacă cineva vrea s-o preia s-o înmatriculeze s-ar putea să trebuiască să plătească o taxă de mediu în așa fel încât noi să nu o putem vinde. Și am spus că noi suntem de acord să găsim o soluție pentru acest bun din patrimoniul Parcului Industrial dar, în opinia noastră, cu două condiții, unu: să nu suferim noi o diminuare de capital pentru că, vă spun cinstit, s-ar putea acel 1% peste câțiva ani să valoreze… nu știu, 100.000 euro. De ce noi să diminuăm acest capital pe care îl avem acolo în Parcul Industrial și, repet, mergem la principiu, iar doi, înainte, propunerea vis-a-vis de amânarea acestui material a fost… totuși să vedem, o putem valorifica sau o luăm de la Parcul Industrial și o aducem la consiliu și rămânem cu ea pe cap la consiliu. Asta era singura problemă pentru amânare. Nu avem nimic împotrivă să fie rezolvată situația dar să facem niște pași, așa, mai ardelenește, încât să vedem ce facem cu acest bun dacă îl luăm, îl cumpără cineva? Că s-ar putea să nu îl cumpere nimeni în ziua de astăzi. Asta era singura problemă pe care am ridicat-o, pentru care am cerut amânarea materialului.

Doamna președinte Lokodi: Argumentele aduse de dumneavoastră sunt logice, pertinente, nici o problemă. Să ascultăm și pe domnul director de la Parcul Industrial, dacă are o părere. Dacă nu ai nici o părere, din partea mea putem amâna acest material pentru că nu este de urgență. Dar, atunci, haideți să vedem ce să facem cu vehiculul acesta.

Domnul director Nagy Istvan: Ar exista posibilitatea să nu preia consiliul județean acest autovehicul și să încerce să îl valorifice Parcul Industrial și se transformă capitalul social din bun în natură în bani și rămâne în capitalul social. Ar fi o modalitate. Pe de altă parte, legat de valorificare, mașina este înmatriculată, deci nu se pune problema înmatriculării, este înmatriculată.

Doamna președinte Lokodi: Deci iarăși mă enervez pe executiv pentru că de ce a trebuit să decidem scoaterea din capital dacă Parcul poate să vândă. Că și ei numai prin licitație pot să o vândă. Domnul Cosma, haideți, ajutați-mă.

Domnul secretar Cosma: Doamna președinte, era la un moment dat analiza unei posibilități de a aduce lichidități la consiliu pentru proiectele noastre. Așa cum ați precizat și dumneavoastră. Și s-a optat pentru această variantă.

Doamna președinte Lokodi: Cât putem să primim pe această mașină?

Domnul secretar Cosma: Asta nu pot să vă spun.

Doamna președinte Lokodi: Cât? 5000 euro? Asta nu este o lichiditate imensă. Sany, vrei să cumperi, dai prețul? Prima strigare? Giurgea dă 10.000 euro. Cine dă mai mult? Haideți, că e glumă, serios. Deci, licitația trebuie făcută, dacă Parcul Industrial poate să valorifice, atunci să rămână capitalul social neatins dar îl ascultăm încă odată pe domnul secretar general. Din punct de vedere legal societatea are posibilitatea să înstrăineze autotractorul? Domnilor consilieri, ascultați ce zice secretarul. Din punct de vedere juridic, societatea poate să înstrăineze acel autotractor?

Domnul secretar Cosma: Cu aprobarea adunării generale a acționarilor, de conversie, de schimbare a structurii capitalului, în sensul că bunul în natură să fie înlocuit cu valoarea lui în bani. Dacă la vânzare nu se obține un preț cel puțin egal cu suma cu care a fost înregistrat în capitalul social, automat cota de participare la numărul de acțiuni la consiliul județean se va diminua, cu excepția situației în care consiliul va aporta bani până la valoarea cu care a fost înscris. Deci, tot acolo ajungem…

Doamna președinte Lokodi: Deci tot acolo ajungem. Eu prima dată așa am înțeles că ei nu pot vinde un bun care este în capitalul lor social, că ar trebui să reluăm să vindem și după aceea cu banii aceia să cumpărăm teren sau altceva. Deci atunci, domnilor, și eu zic să amânăm materialul acesta și încă odată executivul… doamna Moldovan, sunteți ca aurul viu… într-una… înainte să ajungă un proiect de hotărâre pe masa consiliului județean, ar trebui să fiți așa de activă și să vă gândiți cum să facem. Deci dispozițiile de președinte al consiliului județean ca și organ deliberativ și de președinte al executivului, vom amâna acest material și veți discuta până luna viitoare dacă Parcul Industrial va valorifica acest mijloc fix sau dacă va trebui să luăm noi, consiliul, vreo măsură. Da? Amânarea nu trebuie supusă la vot, o retrag eu de pe ordinea de zi. Vă mulțumesc.

 

 

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea Protocolului de predare-preluare încheiat între Oficiul de Consultanță Agricolă Mureș și Consiliul Județean Mureș, în baza prevederilor H.G. nr.1609/2009

 

Doamna președinte Lokodi: Trecem la următorul punct de pe ordinea de zi, stabilirea unor măsuri în vederea aplicării dispozițiilor Hotărârii Guvernului 1609/2009, este vorba de preluarea Oficiului de Consultanță Agricolă și formarea camerelor agricole, într-o ședință următoare din februarie la care vom discuta și organigrama, modul de funcționare, asigurarea bugetului ș.a.m.d. Domnilor consilieri, dacă aveți întrebări.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, noi în comisia de buget-finanțe… nu știu, noi avem reproșuri, nu întrebări, adică dacă așa se întâmplă descentralizarea astăzi la nivel de țară înseamnă că avem o problemă foarte mare, adică nouă ni se pun balasturile în acest moment, financiare mă refer, să nu fiu greșit înțeles, pentru că ceea ce nu mai poate duce Guvernul în cârcă din punct de vedere financiar se transferă consiliului județean. Pe de altă parte, am considerat că ar fi fost foarte normal ca să existe un minim lucru…, de raport în acest moment pentru că se discută, totuși, de preluarea unei instituții și a unei structuri… să existe un raport, domnule, ce ați făcut până acum, consultanța agricolă în județul Mureș. Să fim informați cât de cât. Să știm ce s-a făcut, câte proiecte s-au câștigat, într-adevăr fermierii au avut sau nu de câștigat de pe urma acestei consultanțe agricole. Pe de altă parte, am întrebat foarte clar, și pe domnul Paul l-am întrebat, dacă există certitudinea că sursa de finanțare de la nivel de guvern va veni odată și cu instituția, nu există nici o certitudine în acest sens. Deci noi preluăm o structură dar nu avem finanțarea aferentă acestei structuri. Foarte laconic, în lege… în hotărârea de guvern scrie că din venituri proprii și de la bugetul de stat dar nu se știe cât, cum, câți bani vor veni și atunci mi-am exprimat rezerva vis-à-vis de acest proiect de hotărâre, în sensul în care noi nu ne putem încărca cu structuri în plus la nivel de județ pentru că avem destule probleme, noi avem investiții la care nu avem bani, avem cofinanțări care nu reușim să le ducem, așa cum trebuie, până la capăt. În consecință, am vrut să ne asigurăm și să existe un material pe ordinea de zi în așa fel încât să nu ne poată obliga nimeni să preluăm 30 sau nu știu ce personal care există în acest moment la consultanță agricolă. Deci, cu alte cuvinte, am înțeles că acum este fază de protocol pe parte de bunuri și un soi de mișcare premergătoare pentru pasul următor de preluare dar vreau foarte serios să discutăm ca în moment în care se va prelua structura, să discutăm foarte clar ceea ce înseamnă veniturile proprii ale lor. Să le cerem, poate nu chiar 100%, în schimb să fie foarte clar, dacă vor să vină la noi și dacă sunt împinși către noi să facă în așa fel încât să fie performați. Să facă consultanță agricolă în așa fel încât să și scoată bani și să se autofinanțeze. Altfel, vă spun clar, avem de suferit vis-a-vis de proiectele pe care le avem în acest moment la nivel de consiliu și o problemă foarte grea, financiară, pentru noi în continuare.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc.

Domnul consilier Radu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, stimați colegi, vreau să fac următoarea precizare, că hotărârea de guvern pe care am citit-o precizează clar că consultanța va primi de la Ministerul Agriculturii toate fondurile necesare pentru buna funcționare, așa scrie în acea hotărâre de guvern.  Da, bineînțeles, ei au și venituri proprii și sunt sigur că, cum și-au desfășurat activitatea bugetară până acum de zeci de ani, își va desfășura activitatea și în continuare în cadrul consiliul județean. Această consultanță a mai fost la consiliul județean, nu e pentru prima oară și dacă se merge pe descentralizare se vor organiza până la urmă și camere agricole și alte organe care sunt foarte necesare. Vreau să vă spun că această consultanță are proiecte și a făcut proiecte foarte bune pentru agricultori, a executat proiecte la Agenția de Dezvoltare Rurală, a sprijinit fermierii cu deferite proiecte pe care dânșii le-au făcut și au încasat și o cotă-parte referitor la aceasta. Deci este necesar pentru județul nostru această consultanță agricolă și ea își va desfășura în bune condiții… bineînțeles cu sprijinul nostru. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc.

Domnul consilier Havrileț: Doamna președinte, stimați colegi, această problemă de reorganizare care se întâmplă în Ministerul Agriculturii este un semn de reformare a agențiilor naționale, așa cum spunea domnul prim-ministru trebuie să renunțăm la câteva dintre ele, dar observăm că prin această propunere, prin această hotărâre de guvern se translatează practic Agenția Națională de Consultanță Agricolă de la nivel național la nivelul local. Proiectele de lege pentru reorganizarea activității Agenției Naționale de Consultanță Agricolă prevăd ca această nouă instituție, care va fi denumită în continuare camera agricolă, să se organizeze la nivel de comună, la nivel de… cel puțin la comune care au până la 1000 de locuitori. La fel, la consiliul județean. Fondurile din care vor trebui să fie plătiți acești oameni trebuie să fie 20% de la nivelul comunal… minim 20% de la nivelul comunal, 20% de la nivelul consiliilor județene, ceva de la bugetul de stat, dar numai pentru personal iar consiliile județene vor trebui să asigure cheltuielile de funcționare. Din aceste motive legea trenează în Parlament, nu există încă formă legală ca să știm cum vor funcționa camerele agricole. Camerele agricole după modelul francez, unde există de 100 de ani, funcționează, la fel funcționează începând cu anul 1994 în Ungaria, aceste camere agricole care sunt pe lângă consiliile județene au primit din partea Guvernului dreptul de a încasa impozitele pe terenurile agricole, redevența pe terenurile proprietate privată, de asemenea redevența pe serviciile concesionate sanitar - veterinare, fito-sanitare. Dacă se dorește o reformă corectă atunci ar trebui să reformăm toate instituțiile descentralizate ale Ministerului Agriculturii din județ ca să le punem în… față în față cu ceea ce ar trebui să facă camera agricolă. Camera agricolă este o instituție în principiu, non-guvernamentală, liberă, de tip fundație care este în subordinea tehnică a consiliului județean. Aici ar trebui să vină ca membri… o parte sunt salariați dar majoritatea sunt membri care provin de la sindicate din agricultură, de la asociații profesionale, de la producători ș.a.m.d. și gestionează activitățile lucrative din județ. Noi acum suntem puși în fața faptului de a primi cu ochii închiși o structură care a fost înființată în anul 1996 la solicitarea și la plata Uniunii Europene, pentru a ne învăța cum să facem consultanță în agricultură. La început acești specialiști au fost retribuiți din fondurile Uniunii Europene pentru a prelua fondurile de preaderare SAPARD, urmând ca în momentul în care vom primi aceste fonduri, beneficiarii, producătorii să-i plătească. Deci, dacă noi vom reuși să avem o instituție denumită camera agricolă care se va autofinanța este foarte bine, dar nu cred că vom avea așa ceva pentru că sunt și alți formatori profesionali în domeniul agricol care dau consultanță pe bani și practic se creează o concurență pe acești viitori membri ai camerei agricole și cei care activează pe piața liberă. Până când nu știm și nu vom stabili exact ce înseamnă camera agricolă, ce va trebui să facă, ce număr de salariați ar trebui să avem, eu cred că noi, acum, ne vom înhăma, o să avem o obligație, știți foarte bine că nici în luna decembrie ei nu au primit banii de la Ministerul Agriculturii deși erau în ograda Ministerului Agriculturii, pe bugetul de anul trecut. Pe bugetul de anul acesta nu se știe dacă vor primi bani, probabil că nu vor primi. Deci eu zic, dacă am putea, din partea Consiliului Județean Mureș, o să vedeți pe site-urile electronice această problemă se dezbate foarte acut la toate consiliile județene. Sunt consilii județene care nu vor absolut să facă acest demers mai ales că hotărârea de guvern ne obligă să facem ceva care noi nu suntem obligați, să respectăm această hotărâre de guvern.

Doamna președinte Lokodi: Ba da, în hotărârea de guvern este și termen până la care consiliul județean are obligația să treacă la preluare. Atunci ați citit esența, că ați citit este cert dar ați scăpat aceste detalii. Deci este termen, în decembrie a apărut hotărârea de guvern și noi, în luna ianuarie, trebuie să facem acest demers. Este adevărat că încă multe lucruri nu sunt clarificate, nici cu privire la modul de asigurare a bugetului și pentru care în luna asta, deja, la nivelul Parlamentului trebuia să se clarifice aceste lucruri. Știți în ce situație este în momentul de față această instituție? Buget de la minister nu mai are, la noi nu s-a aprobat și nu s-a prevăzut, sediu nu are și stă în chirie și unde plătește o sumă enormă pentru chirie și nu știe cum va funcționa. Deci, eu de aceea v-am spus, astăzi trecem la ce ne obligă legea pentru că legea ne obligă ca în termen de 30 de zile să luăm o hotărâre. Puteți astăzi dumneavoastră să nu o votați… poftim? Sancțiune? Care este sancțiunea, domnul secretar?

Domnul secretar Cosma: Deci nu există o sancțiune menționată în textul de lege dar la un moment dat, când actul normativ îți impune să adopți o anumită conduită, ești pasibil să suferi orice sancțiune în raport cu eventualele prejudicii pe care le cauzezi. Dar o sancțiune, cu titlul, să zic eu, de amendă sau cu alt titlu, nu există în actul normativ. Însă obligația consiliului județean este de a emite o hotărâre prin care să aprobe un protocol de predare-preluare între Oficiul Județean de Consultanță Agricolă și Consiliul Județean ca un act premergător în acest proces de descentralizare care trebuie să se finalizeze în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 1609, adică până la sfârșitul lunii viitoare. Protocolul pe care l-ați primit ca material de ședință reglementează, face referire la numărul de posturi existent, la condițiile în care se vor prelua aceste posturi și în care se vor face încadrările și la drepturile și obligațiile părților în această procedură de descentralizare, de transformare a Oficiului Județean de Consultanță Agricolă în Camera Agricolă Județeană. Protocolul nu angajează material consiliul județean și sunt niște elemente de condiționalitate pe care cu siguranță le-ați descoperit în material, care nu creează în acest moment probleme și nu grevează într-un fel bugetul județului.

Domnul consilier Havrileț: Finalizez prin a atrage atenția că sunt cele două aspecte: dacă se face o reformă adevărată, să se facă și partea lucrativă din care să trăiască și acești specialiști, dacă nu, să ne gândim că în… la ședința următoare sau la ședințele următoare când vom defini bugetul, ce parte din buget se va da și de unde se va plăti pentru acești specialiști. Mulțumesc.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, stimați colegi, eu constat cu bucurie cum tânărul nostru coleg, Mora Akos, începe să facă politică în consiliul județean, în sfârșit, criticând Guvernul din care și dumneavoastră faceți parte, deci în sfârșit își ia în serios rolul de om politic. Are atitudini politice și mă bucură această chestie, aștept asta de un an și jumătate. În afară de niște aspecte tehnice-juridice pe care le-am discutat cu domnul secretar Paul Cosma și pe care mi le-a explicat în ședința de comisie, și aici nu are rost să intrăm în amănunte, este vorba de faptul că Guvernul nu trebuia să ne spună că va înființa, ci că va lua măsuri și poate sub forma unei hotărâri de guvern nu a unei ordonanțe, unei hotărâri, această măsură este o măsură care vine în sprijinul descentralizării. Sigur că așa cum se face în România, de multe ori ea nu este făcută întotdeauna, această descentralizare, pe niște criterii care, lămurite, adică este făcut un pic… poate se pune carul înaintea boilor. Și noi suntem de acord că putem să găsim aici probleme, hibe, dar, în mod evident, această instituție dacă va trece în subordinea consiliului județean și va fi bine managerizată, va avea un rol important în județul Mureș. Haideți să nu ne uităm la amănuntele care există, că nu este ordonanță de guvern ci este o hotărâre… da, e bine, argumentele juridice stau în față. Să ne văităm că nu avem de unde buget și nu avem de unde ne plăti oamenii. Hai să vedem care este formula în care această instituție, repet, care poate să aibă un rol foarte important în județul Mureș… toți spunem că agricultura este o prioritate, toți spunem că trebuie să facem la nivel județean niște programe pentru agricultură, această instituție ne poate ajuta. Unde e lege nu e tocmeală, cum zicea colegul meu, Doru Borșan. Noi avem două variante, ori contestăm hotărârea de guvern și o atacăm în instanță, ori o aplicăm. O aplicăm, trebuie să preluăm această structură în subordinea consiliului județean și trebuie să facem în așa fel încât ea să devină eficientă și să își facă menirea pentru care ea a fost înființată pentru că nu degeaba Uniunea Europeană în 1996 și Comisia Europeană ne-au stimulat, ne-au obligat sau mai știu eu… mă rog, au constrâns România să  înființeze aceste structuri. Deci eu cred că materialul poate să treacă și, astăzi, domnul Paul Cosma am văzut că a găsit formula să pună în termeni juridici acel protocol în așa fel încât să putem și noi să preluăm cu pași normali această instituție și eu zic că materialul nu are nici o problemă să fie votat.

Doamna președinte Lokodi: Eu sunt convinsă că va trece pentru că noi întotdeauna am susținut, cei de la consilii județene, că dorim descentralizare. Deci descentralizare vine și cu bune, și cu grele, deci aceasta este primul pas și pentru Guvernul României este o experiență cum să-și formuleze și cum să-și facă descentralizarea, probabil că vom avea fiecare trecere de la nivelul ministerelor la nivelul județelor cu aceeași problemă de lipsă de rezolvare a tuturor nuanțelor. S-a luat o decizie, eu am întrebat, doar, dacă nu o preluăm ce se întâmplă, să spună domnul secretar general că așa ceva nu este posibil, să venim noi contra hotărârii guvernului și chiar dacă în toată țara se discută că aceasta este o îngreunare pentru consiliile județene și că se dă sau nu se dă buget, eu cred că deja ni s-a dat buget, pentru că dacă noi, acum, vedem sumele alocate județului Mureș care sunt mai mari față de anul trecut, atunci trebuie să vedem că  nu din întâmplare, că probabil s-a avut în vedere și acest lucru. Acest lucru… poftim? Sumele sunt mai mici? Dar sunt mai mari decât la alte județe sau cum a fost? Mă rog… dar atunci trebuie să clarificăm care este situația, de unde va veni bugetul. Dar… bine, haideți, domnul Giurgea, domnul Szabo, domnul Balogh…. doamnă… imediat, la sfârșit, bine dar să lăsăm consilierii județeni să-și spună punctul de vedere, bine?

Domnul consilier Giurgea: Mi-a fost dor să iau cuvântul, nu am mai vorbit de mult la microfonul acesta dar… Bela, să stai liniștit că ședința tot scurtă va rămâne. Fac o glumă, pe Mișu Poruțiu, sigur că nu i-am predat ștafeta, nici nu îl învăț să vorbească în consiliul județean pentru că este un reputat jurist dar să știți că l-am crescut și l-am ținut în brațe, așa că… Stimați colegi… dar la propriu, nu la figurat. Stimați colegi, deci unde e lege nu e tocmeală. Unu: niciodată consiliul județean nu poate emite un proiect de hotărâre și adopta un proiect de hotărâre de consiliu județean care încalcă legislația în vigoare. O hotărâre de guvern sau o ordonanță este o lege emisă. Doi: dumneavoastră știți că oamenii aceștia nu au primit salariu și nu au plătit nimic, nicăieri, nici consum, nici chirie, nici nimic. Este aici domnul vicepreședinte care cunoaște mai bine ca oricine activitatea de acolo și îmi amintesc, cum de altfel îmi amintesc și mi-a făcut plăcere să mă duc, și Cotuțiu m-a invitat la fel, la mai multe manifestări pe care le-am făcut, multe acțiuni, în ferme, multe acțiuni la fermele zootehnice și agricole. Deci tăvălugul descentralizării oricum a pornit. Eu sunt mândru și să dea Dumnezeu să trăim cu toții, ca peste doi ani de zile consiliul județean să fie și va fi cu siguranță, în ipoteza și în discuțiile politice de până acum în acest guvern, unul dintre cele mai puternice, va fi de fapt un parlament în interiorul Românei. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnul Giurgea, discutăm de consultanță și faci politică… chiar…

Domnul vicepreședinte Szabo: Mulțumesc doamna președinte, domnilor eu nu aș vrea să fiu lung pentru că v-am ascultat pe toți și aș vrea să punctez în câteva cuvinte despre acest proiect. Deci, o dată, hotărârea de guvern este un pas în descentralizare. Din 2005 discutăm de descentralizarea și reformarea administrației agricole. Bun, consultanța aparține de administrația agricolă și înseamnă că este făcut un pas. Asta este unu. A doua treabă, de rolul camerei agricole, ce înseamnă camera agricolă în agricultura nu trebuie să discutăm, dacă doriți eu vă țin 4 ore ce înseamnă camera agricolă, da știu că din 2005 am participat și cunosc toate modelele… franceze, austriece, germane, tot ce există camere agricole. Deci de importanța asta o putem discuta la ședința următoare când vedem și vom stabili celelalte treburi, dar la asta revin. Banii, deocamdată în hotărârea de guvern scrie clar, banii sunt transferați din Bugetul Ministerului Agriculturii și deja avem și cifre: 91% față de execuția bugetară față de anul trecut a consultanței este asigurată în bugetul pe 2010. După aceea e prevăzut și pentru alte treburi. Stați puțin, domnul Mora, acum eu cu rezistența nu mă bag dar aici am pretenția că știu ceva. Deci pentru următorul pas, organizarea, structura organizatorică, atribuțiile, conducerea, asta va fi un proiect de hotărâre pentru luna viitoare. Și ce atribuții suplimentare vom stabili noi, ce vor putea să facă dânșii, asta vom stabili împreună și vom pregăti o ședință următoare, bineînțeles că ați văzut în hotărârea de guvern scrie că sunt și în subordinea… din punct de vedere tehnic și metodologic, în subordinea Agenției Naționale. Poate va veni și Direcția Agricolă, asta, v-am spus, e un prim pas și despre rolul, ce vrem să le dăm, ce vrem de la dânșii, asta o stabilim în luna aceasta și sigur vor fi dezbateri, poate să vină toată lumea cu propuneri, bineînțeles, punem cap la cap și cred că vom putea scoate. Consultanță pentru fermieri, pentru mediul rural este necesar. Vedeți dumneavoastră, în anii ‘92 ce am spus despre agricultură? Că nu avem nevoie de specialiști, că țăranul român știe agricultură. Vedeți, peste tot avem nevoie de specialiști, numai trebuie să știm să o folosim cum trebuie. Deci eu vă promit că o să țin …. și voi participa la elaborarea cestor atribuții, proiecte, organigramă și tot ce doriți și vom veni în fața dumneavoastră la ședința următoare. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor, să trecem la vot… pardon, doamna dorea să ia cuvântul. Mă scuzați, poftiți.

Doamna Liliana Gușatu, director coordonator adjunct la Consultanța Agricolă: Doamna președinte, stimați consilieri, am rămas uimită de faptul că unitatea noastră este așa de puțin știută în județ deoarece avem site-ul nostru, am avut o serie de manifestări, avem o pagină unde săptămânal scriem ceva despre manifestațiile pe care le organizăm sau la care participăm. Într-adevăr, domnul Mora, puteți să luați legătura cu noi, avem site-ul nostru unde avem și raportul de activitate pe anul 2009. Vreau să vă informez așa, în câteva cuvinte, nu am venit pregătită, nu știam că se pun astfel problemele…

Doamna președinte Lokodi: Lăsați pe data viitoare la ședință…

Doamna Liliana Gușatu: Numai două cuvinte, am organizat 403 cursuri în județul Mureș unde am școlarizat peste 5000 de țărani, de asemenea acum am accesat fonduri europene, am realizat 15 proiecte prin care am adus județului Mureș circa 320.000 euro. Iar, pe o altă măsură, am realizat alte 12 proiecte în care am adus de asemenea 50.000 euro pentru județ. Deci asta am vrut să o clarific și vă rog să luați legătura cu noi să vedeți care este activitatea noastră, deci și până aici am trăit din cursuri și ne-am completat bugetul din cursuri și din accesarea fondurilor europene, consider că și de acum înainte vom putea face față. Vă mulțumesc…. Și încă ceva, vă rog să mă scuzați, deja pe site-ul Ministerului Agriculturii au apărut fondurile noastre, deci bugetul pentru salarizarea acestui an, deci consider că nu vor fi probleme…

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, ceea ce cu dumneavoastră trebuie să rezolvăm este spațiul unde să mergeți, spațiul acela unde sunteți acum ne costă foarte mult. În rest, ne descurcăm din bugetul pe anul acesta iar de anul viitor de la Ministerul Finanțelor trebuie să se asigure fonduri, deci nu cred că vom rămâne la bugetul pe care îl avem acum și cu încărcătura instituțiilor.

Doamna Liliana Gușatu: Și anul trecut ne-am asigurat toate aceste cheltuieli numai din venituri extrabugetare.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnilor consilieri, cine este pentru articolul 1?

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere (Havrileț Niculae), 3 nu au votat (Bândea Eugen, Ferenț Tiberiu, Moldovan Teofil), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 2 nu au votat (Bândea Eugen, Poruțiu Mihail), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 2 nu au votat (Bândea Eugen, Ferenț Tiberiu), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 4 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 3 nu au votat (Ferenț Tiberiu, Lokodi Edita Emöke, Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 2 nu au votat (Bândea Eugen, Ferenț Tiberiu), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 6 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 7 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 abțineri (Havrileț Niculae, Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii drumului județean DJ 151 Luduș (DN 15) - Sărmașu-Sărmășel Gară (DN 16) – lim. jud Bistrița Năsăud, km 0+000-45+810, din domeniul public al județului Mureș în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii precum și încadrarea acestuia în categoria drumurilor naționale

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre, o încercare din partea domnului primar de la Luduș să facă un lobby puternic ca o porțiune de drum, dintre Luduș-Sărmaș- Sărmășel Gară, să treacă la drumurile naționale, eu am spus că nu pune executivul consiliului județean nici un obstacol, dacă reușește, barem ne scapă de niște cheltuieli, așa că supun la vot. Articolul 1. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Bândea Eugen), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

10. Proiect de hotărâre privind stabilirea întinderii mandatului reprezentatului Consiliului Județean Mureș în AGA la Compania AQUASERV S.A. la ședința extraordinară a adunării convocată pentru 22.II.2010

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează un alt proiect de hotărâre și anume, în 2007 la societatea comercială Aquaserv s-a decis să se restituie o clădire în care erau niște instalatori ai fostului proprietar, proprietar fiind municipiul Tîrgu Mureș iar municipiul Tîrgu Mureș, prin licitație publică, a și vândut această clădire. Anul acesta trebuie să rezolvăm toată situația acțiunilor acestei societăți comerciale pentru a depune proiectele la Uniunea Europeană, pentru a începe plățile către BERG… se constată că juridic această problemă nu este soluționată. Deci noi deja suntem, în momentul de față, în fața situației împlinite dar va trebui să luăm o decizie pentru a se intra în legalitate. Comisiile au discutat acest proiect de hotărâre și s-a dat aviz favorabil. Dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu, trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu a votat (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu a votat (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu a votat (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru), 2 absenți (Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Doamna președinte Lokodi: Proiectul care s-a anunțat la punctul 8 s-a retras încă înainte de a intra în ședință pentru motivul că sumele privind bugetul au sosit doar pe parcursul zilei de ieri, urmează să respectăm termenele legale așa că probabil că vom avea o ședință extraordinară… probabil… cel mai sigur.

 

 

11.    Proiect de hotărâre pentru modificarea HCJ nr. 152/2009 privind aprobarea comisiilor pentru evaluarea managerilor instituțiilor publice de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre nr. 9 pentru modificarea hotărârii privind evaluarea managerilor, aici unul dintre membrii comisiei de evaluatori din cultură s-a retras și suntem obligați să numim o altă persoană. Și acest proiect de hotărâre a fost avizat favorabil, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Deci în locul domnului Moraru intră Cistelecan. Articolul 2.

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

12.       Proiect de hotărâre privind închiderea Centrului de Plasament nr. 8  Reghin și înființarea complexului de Case de Tip Familial Reghin-Petelea

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează câteva proiecte pentru a depune, la rândul nostru, cereri de finanțări pentru proiecte, primul este Centrul de plasament nr. 8 de la Reghin Castel și înființarea Complexului de case de tip tamilial Reghin-Petelea, ca serviciu funcțional al Direcției pentru Drepturile Copilului din cadrul DGASPC, și acest proiect a fost avizat favorabil, supun la vot proiectul de hotărâre, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Balogh Iosif), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

13.       Proiect de hotărâre privind înființarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Reghin

 

Doamna președinte Lokodi: Celălalt proiect de hotărâre privește tot Reghinul, pentru ca instituția de asistență socială să fie înființată, Centrul de recuperare și reabilitate neuropsihiatrică. Și acest proiect de hotărâre a fost avizat în mod favorabil. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

14.       Proiect de hotărâre pentru modificarea Organigramei, a Statului de Funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind statul de funcții al Direcției de Protecție al Copilului care nu se schimbă față de anul trecut, vor fi mici modificări. Articolul 1, cine este pentru ?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectul de investiții „Reabilitare, modernizare și dotare clădire pentru înființarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș”

 

Doamna președinte Lokodi: S-a făcut proiectul pentru Centrul de Recuperare și Reabilitate Neuropsihică din Luduș în vechea casă, domnul Pokorny, doriți să luați cuvântul? Atunci ștergeți că domnul Pokorny se grăbește. Acest proiect de hotărâre a fost avizat în mod favorabil, supun la vot articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

 

16.       Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Restructurarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești prin crearea noului Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică  „Primula” Brancovenești”

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru Centrul de Recuperare și Reabilitate Neuropsihic㠄Primula” Brâncovenești, proiect care este câștigat… poftiți domnul Pokorny.

Domnul consilier Pokorny: Mulțumesc, doamna președinte, aș dori să vă supun atenției două aspecte: se poate observa că cele 4 proiecte de hotărâre se leagă una de cealaltă, deci este vorba despre continuarea strategiei de reformă a instituțiilor de asistență socială din județ, pe de-o parte, și în al doilea rând la Brâncovenești este vorba de accesarea a noi fonduri europene, este al treilea proiect câștigat într-un an de zile.

Doamna președinte Lokodi: Vă felicităm. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Ferenț Tiberiu, Pokorny Vasile Stefan), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Ferenț Tiberiu, Pokorny Vasile Stefan), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Ferenț Tiberiu, Pokorny Vasile Stefan), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Doamna președinte Lokodi: Deci acum, nu că mi-a fost coleg de clasă în liceu, dar într-adevăr a făcut trei proiecte. Și Călugăreni-ul trebuie rezolvat, acolo doar un proiect am reușit să facem, nu vreau acum că Toduț îmi scrie o scrisoare sau niște sms-uri, că Pokorny o să-mi spună… auzi, Toduț, am fost lăudat de doamna președinte iar tu ai fost criticat. Nu, dar serios, ne ajută foarte mult în rezolvarea problemei ieșirii din castel cu oamenii care sunt în sistemul nostru și la Călugăreni va trebui… că acolo mai avem teren și va trebui și acolo să depunem. Domnul Pokorny, cum vă înțelegeți cu domnul Toduț, că nu un proiect eu, un proiect tu, cu toate Pokorny. Poftim? Se bagă gaz la Călugăreni și vom construi și acum… domnul Ferenț… tot doriți să luați cuvântul? Că de două ori a apărut…

 

 

17.    Proiect de hotărâre privind încetarea de drept a raportului de serviciu al domnului Ilieș Ioan, director la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș și numirea în această funcție, prin transfer în interesul serviciului, a doamnei Sava Codruța

 

Doamna președinte Lokodi: Bine, urmează următorul proiect și anume transferul doamnei Sava Codruța de la Direcția Generală de Asistență Socială în locul domnului Ilieș. Este vorba de un transfer în interes de serviciu, fiind vorba de funcționari publici, îndeplinind aceleași condiții. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisii. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, atunci trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 4 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kakasi Alexandru) 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, trecem mai departe… pai dacă nu te prezinți, eu de unde să știu…

Domnul consilier Poruțiu: Nu am vrut să vorbesc înainte dar totuși cred că ar trebui să o cunoaștem și noi pe doamna, nu? Totuși, să știm…

Doamna președinte Lokodi: Vrei să faci curte la doamna? Doamna Sava Codruța conduce de aproape…11 ani Direcția de Protecția Copilului, a fost directoarea noastră, să nu îmi spui că nu ai cunoscut-o pe doamna Sava Codruța, Mihai…

Domnul consilier Poruțiu: Probabil că era personalitatea subjugată de domnul Pokorny sau de domnul Lorand. Eu nu am văzut-o până astăzi… L-am cunoscut pe domnul Schmidt, am citit din prezentare și știam cine este dar credeam că este normal, având în vedere că…

Doamna președinte Lokodi: Toată lumea de la Direcția pentru Protecția Copilului ridicați-vă în picioare pentru că o să spună domnul Poruțiu, data viitoare, că nu-l știe nici pe Schmidt și nu-l știe nici pe directorul economic.

Domnul consilier Poruțiu: Dar având în vedere că va conduce un serviciu subordonat din cadrul… subordonat consiliului județean, chiar cred că era OK să o știm și noi…

Doamna președinte Lokodi: La fiecare ședință a participat. 

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, participă multă lume la ședință.

Domnul consilier Giurgea: Doamna președinte, e ceva nostim dar vă rog frumos să îmi permiteți, în afara ordinii de zi, să vă prezint, bunicii lui Mihai Poruțiu locuiau în fața casei noastre iar bunicii lui Codruța locuiau în spatele casei noastre. Iar cei doi au aceeași vârstă. Când au fost mici s-au jucat împreună dar nu își mai amintesc.

Doamna președinte Lokodi: Hai, Mișu, ai fost capabil să ne faci asta? Codruța, e adevărat?

Domnul consilier Poruțiu: Să știți că Doru Giurgea uită să ne spună că el nu ne lăsa să ne jucăm cu nici o fată, numai el vroia să se joace, dar asta a uitat să spună…

Doamna președinte Lokodi: Pokorny, acum la asta nu mai puncta…

Domnul consilier Pokorny: Trebuie să îl informez pe domnul coleg Poruțiu că niciodată nu i-am fost șef doamnei Codruța, în schimb regret că pleacă de la direcție, am și spus și în zilele trecute, pentru că consider că am colaborat foarte bine și se lucrează bine cu dumneaei, merită să spunem doar atât.

Doamna președinte Lokodi: De fapt domnul Schmidt la fel mi-a spus când a venit la mine în birou, că îi pare rău când a decis așa Codruța, că dorește să… să își vadă și de familie un pic și să rămână tot la sistemul nostru dar la o altă direcție pentru că nici eu nu știu ce va fii în viitor. Deci, Mișu, știai tu bine toate cele…

 

 

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului „Drum de acces la depozitul zonal de deșeuri din localitatea Sânpaul, județul Mureș”

 

Doamna președinte Lokodi: Bine, urmează drumul de acces spre Depozitul zonal de deșeuri din Sânpaul pe care îl vom construi din banii noștri, este o cheltuială neeligibilă, proiectul a fost avizat de toate comisiile și supun la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Mora Akos Daniel, Poruțiu Mihail), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

19. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru anul 2010

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, în mod public, săptămâna asta, de nervi, am spus ceva, nu am făcut o declarație dar am spus ceva și trebuie să cer în mod public, de asemenea, un fel de iertare, pentru că la întâlnirea pe care am avut-o pe programul apă, la un moment dat am văzut că cei care participă din partea beneficiarilor viitorului proiect nu prea pricep mecanismele și am spus că vin la consiliul județean și primul lucru, înainte să intru în ordinea de zi, veți primi câte o hârtie de A4 și o să pun pe fiecare consilier să scrie ce știe despre proiectele mari ale consiliului județean. Aseară, întâmplarea a făcut că am deschis televizorul și am văzut trei consilieri județeni la televizor și vă mulțumesc frumos pentru modul în care ați prezentat proiectele județului. Este vorba de domnul Poruțiu, de domnul Havrileț și de domnul Boloș care așa de frumos au prezentat proiectele noastre mari, toate proiectele la care lucrează consiliul județean, încât am rămas impresionată.

Trecem mai departe, proiect de hotărâre  privind aprobarea programului de ocupare temporară a forței de muncă în rândul șomerilor, pe 2010, din care nu știu cât ni se va plăti. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Erős Csaba), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

20.     Proiect de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de Comisia de amenajarea teritoriului și urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează avizul dat de Comisia pentru amenajarea teritoriului și urbanism, domnul Pokorny spune că poate să fie votat. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Mora Akos Daniel), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere (Tatár Béla), 1 nu a votat (Erős Csaba), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Giurgea Teodor), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

20. Proiect de hotărâre privind abrogarea Anexei nr 6. L Hotărârea Consiliului Județean nr. 27 privind aprobarea unor tarife și taxe locale datorate bugetului propriu al județului Mureș, în anul 2009

 

Doamna președinte Lokodi: Ceva am văzut aici, domnul Giurgea, doriți să luați cuvântul? Sau ați spus nu că am dat aviz la o balastieră… Bine, urmează proiectul de hotărâre privind abrogarea anexei 6 la o hotărâre anterioară și anume 27 privind aprobarea unor tarife și taxe locale datorate bugetului propriu al județului Mureș. S-a avizat și acest proiect de hotărâre. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 4 absenți (Bândea Eugen, Ilyes Toth Alexandru, Cioban Cristian, Ciotlăuș Ionela).

 

 

21.       Raport privind activitatea desfășurată de Consiliul Județean Mureș în anul 2009

 

Doamna președinte Lokodi: Nu este fără importanță raportul de activitate pe 2009 depus de Consiliul Județean, executivul și președintele, văd că l-ați citit, cel puțin așa mi s-a confirmat din partea dumneavoastră, cine eventual nu a reușit să îl citească, când va merge la televizor să îl folosească cu încredere pentru că datele din acest raport sunt reale, mulțumesc frumos colegilor care au întocmit acest raport, mulțumesc colegilor care pe parcursul anului 2009 au lucrat și au făcut ca să fie raportul nostru atât de bogat și de complex, domnilor, mulțumesc frumos pentru această atmosferă plăcută și domnul Giurgea are ultimul cuvânt.

Domnul consilier Giurgea: Acum, doamna președinte, aș vrea, sincer pentru că chiar a fost o ședință extraordinară, să nu se supere nimeni, luați-o absolut ca o glumă, așa, că sunt mai bătrân în consiliul județean, ați spus că ați avut una dintre cele mai frumoase ședințe dacă nu chiar cea mai frumoasă. Oare, vă întreb, este pentru că pentru prima dată de când PDL-ul cu UDMR-ul este la guvernare și e prima ședință? Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Însă domnilor consilieri, am o rugăminte, PDL, UDMR, scrieți rapoartele de consilier ca presa să nu ne ia prin surprindere că nu avem rapoartele puse pe site. Dacă nu, cereți un ajutor, bine?

Lucrările ședinței se încheie la 15:58.

 

 

 

 

                                                                           Întocmit: Andreea Iepan

 

 

 

 

 

        PREȘEDINTE                                                       SECRETAR

 

   Lokodi Edita Emőke                                                    Paul Cosma

 

 

 

 

 

Văzut: consilier - Delia Belean

          director – Iosib Viorel