ROMÂNIA                     

                     JUDEȚUL MUREȘ

                 CONSILIUL JUDEȚEAN

                   Nr.1150/28.I.2009

                       Dosar IV.C/1

                        

 

 

 


PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 23 decembrie 2008

 

         Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 383 din 16 decembrie 2008 și a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber”, „Zi de Zi” și „Nepujság”.

Din cei 33 consilieri în funcție au lipsit motivat domnii: Benedek Imre, Seracu Ieronim.

 

Au fost invitați să participe:

 

·         dna Felicia Pop, prefectul județului Mureș

·         dl. Schmidt Lorand,  director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Mezei Vasile, director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl.Runcan Ștefan,  director, R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

·         d-na Hang Marioara, contabil-șef, R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

·         dl.Cazan Vasile – director, Filarmonica Târgu Mureș

·         dl. Titi Iosif Boantă, director, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         dna Silvășan Elena, contabil-șef, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         dl. Ilieș Ioan, director,  Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș

·         d-na Teodor Corina, director, Biblioteca Județeană Mureș

·         d-na Pop Daniela, contabil-șef, Biblioteca Județeană Mureș

·         dl. Kovacs Andras Ferencz, redactor-șef, Revista Lato

·         dna Grec Claudia, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Tîrgu Mureș

·         dl. Kovacs Robert,  șef serviciu Serviciul Public Județean SALVAMONT

·         dl. Nagy Petroniu, director, Direcția Județeană de Pază

·         d-na Barabas Emese, contabil-șef, Direcția Județeană de Pază

·         dl. Blaj Virgil – director, S.C. SURM

·         dl. Daraban Otto – director. SC AQUASERV 

·         dl. col.Todea Ispas, comandantul Centrului  Militar Județean

·         directori, directori-adjuncți, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·         reprezentanții mass-media din județ

 

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua doamnelor, domnilor consilieri, bună ziua dragi invitați, reprezentanți ai mass-mediei, în primul rând vă rog toată lumea să deschidă aparatele ca să facem prezența, după aceea rog secretariatul să-mi aducă prezența. Domnilor, eu vorbesc… încercați să păstrați ordinea, bine? Ca să nu avem mereu probleme cu disciplina… mai ales în partea asta dreaptă, a mea. Atunci, dacă avem prezența… domnul Frătean este aici, te rog frumos să-i duci să semneze. Domnul Seracu este? În străinătate și are și o cerere, am văzut o cerere. Duci la domnul Frătean să semneze și lipsește domnul Benedek.

Dl. consilier Giurgea: D-na președinte, am auzit că dl.Benedek a fost dat afară din UDMR.

D-na președinte Lokodi: Deci… dumneavoastră ați votat că-l dați afară? Atunci?

Dl.consilier Giurgea: Așa am auzit.

D-na președinte Lokodi: Asta e altceva. Deci noi, aici, la nivelul consiliului județean încă nu am luat o decizie… ai urechi foarte, foarte bune domnule consilier. Domnilor consilieri și doamnelor consilieri, v-aș ruga frumos să începem, atunci, dezbaterile consiliului județean. Ca prim punct aș vrea să supun la vot procesul-verbal… dar cred că prima dată mergem la validare? Nu, putem procesul-verbal pentru că acesta este încă pentru ședința trecută, da? Supun la vot procesul-verbal al ședinței ordinare a consiliului județean din data de 27 noiembrie 2008. Acest material întotdeauna vi se comunică prin poștă electronică. Vă întreb, cine este pentru aprobarea procesului-verbal din ședința din 27?

 

Procesul-verbal al ședinței din data de 27 noiembrie se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Mora Akos Daniel, Moldovan Horațiu Remus), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, cineva dorește să ia cuvântul? Domnul Moldovan Horațiu Remus are aparatul… Domnilor consilieri… și doamnelor consiliere, avem o situație, o schimbare în ceea ce privește rândul consilierilor județeni din partea grupului PNL. În urma alegerilor pentru deputat și senator, domnul Ciprian Minodor Dobre a devenit deputat în Parlamentul României și, în conformitate cu Legea nr. 67 din 2004, depune o cerere prin care dintre cele două funcții a ales-o pe aceea de deputat și urmează ca să fie revocat de pe lista consilierilor județeni și să-și înceteze activitatea de vicepreședinte la consiliul județean și acela de consilier județean în cadrul grupului… vroiam sa spun parlamentar… în cadrul grupului consiliului județean PNL. De acesta luăm act. Votăm că suntem de acord sau…? Da, domnul secretar.

Domnul secretar Cosma: Potrivit legii, consiliul județean trebuie să ia act și să constate încetarea mandatului de consilier județean, deci trebuie votat.

Doamna președinte Lokodi: În regim de urgență avem acest proiect de hotărâre și avem pregătit și o hotărâre în acest sens… aici este în fața mea și această hotărâre are 3 articole. Articolul 1 ia act de renunțarea domnului Dobre Minodor Ciprian la mandatul de consilier județean, constată încetată de drept calitatea sa de consilier județean în cadrul consiliului județean și declară vacant locul acestuia. Prezenta hotărâre se comunică domnului Dobre și prezenta hotărâre poate fi atacată în instanță. Domnul Frătean, doriți să luați cuvântul? Imediat dar vroiam să prezint… vroiam să prezint în regim de urgență întotdeauna prezint materialele și după aceea trecem la vot dar mai avem cîteva materiale dar acum a cerut cuvântul domnul Frătean.

Domnul consilier Frătean: Pentru că totuși este un moment deosebit, ținând cont de faptul că ședința noastră are loc după alegerile din 30 noiembrie, prima ședință, vreau să-l felicit pe domnul Ciprian Dobre pentru faptul că a ajuns în Parlamentul României și să-i urez succes. Cu aceeași ocazie vreau să anunț public, în calitate de președinte al Partidului Social Democrat Mureș, constituirea alianței de guvernare PSD+PC – PDL care a început să funcționeze la nivel central și trebuie să anunț, de asemenea că ea funcționează și la nivel județean. În consecință, cele 2 grupuri de consilieri PSD și PDL vor acționa și vor analiza foarte multe dintre punctele noastre de discuție în consiliul județean, împreună, în sensul și în ideea de a avea o contribuție reală alături de Guvernul României pentru tot ceea ce înseamnă nevoi și lucruri bune pentru județul Mureș. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Eu eram doar la prezentarea punctelor de la… în regim de urgență, dar dacă ați dorit această declarație politică… vă mulțumim. Dați-mi voie să prezint mai departe proiectele noastre de hotărâre în regim de urgență. Mai avem în regim de urgență un proiect de hotărâre cu privire la reabilitarea și modernizarea drumului județean 135 Măgherani-Sărățeni pe care deja l-am aprobat însă s-au schimbat valorile în jos și nu în sus și trebuie să facem o mică rectificare ca să putem depune proiectul la programul operațional regional. De asemenea, urmează tot în regim de urgență, după ce vom lua act de retragerea domnului Dobre din cadrul consilierilor județeni, să validăm mandatul consilierului județean care urmează pe lista reprezentanților Partidului Național Liberal și în acest sens sunt depuse aici lista persoanele care urmau, au dat declarații de retragere și anume domnul Botezan Liviu, domnul Baciu Marius Tiberiu, domnul Nicoară Ioan, domnul Iurian Alexandru și domnul Mailat Virgil iar pe listă mai figurează domnul Mora Victor care în momentul de față este înalt funcționar public și nu este membru de partid. Deci va urma de pe lista PNL-ului domnul Havrileț Nicolae care a fost, prin adresă, persoana care este propusă de Partidul Național Liberal să intre în rândul consilierilor județeni. După aceea, tot în regim de urgență urmează să se decidă ca urmare a retragerii domnului Ciprian Dobre de la funcția de vicepreședinte, persoana vicepreședintelui care urmează să lucreze în executiv. Și încă un alt proiect de hotărâre privind modificarea… dar asta am spus cu drumul 135. Deci practic, față de ordinea de zi pe care am publicat-o și în mass-media, avem 4 proiecte de hotărâre și în regim de urgență. Repet: retragerea domnului Ciprian Dobre, intrarea domnului Havrileț, acesta va fi momentul următor și o să rog pe membrii comisiei de validare să se retragă și să analizeze documentele, după aceea alegerea vicepreședintelui consiliului județean și votarea proiectului pentru reabilitarea și modernizarea drumului 135 după care vom intra în ordinea de zi anunțată. Cu aceste precizări supun la vot ordinea de zi în regim de urgență și ordinea de zi în regim normal. Cine este pentru?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 9 nu au votat (Achim Marcela, Cioban Augustin, Ferenț Tiberiu Nicolae, Frătean Petru Alexandru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Eu nu am nimic aici… deci… ce este Cristina? 22 pentru, da? Deci ordinea de zi a fost aprobată. Domnul Giurgea… n-am observat. Nu puteți să luați cuvântul acum. Deci eu nu anulez votul pentru că trebuia să-mi spuneți înainte să spun… da, îmi pare foarte rău, n-a apărut, era în fața mea lista cu voturile. Da, spuneți.

Domnul consilier Giurgea: Păi trebuie să reluați votul pentru că eu vreau să fac o propunere și trebuie să-mi urmați propunerea, de aceea v-am cerut cuvântul înainte de a vota. Mulțumesc, doamna președinte. În primul rînd, sigur că, felicit pe Ciprian pentru calitatea de deputat, am făcut-o anticipat în ședința trecută și mă refeream cel puțin la 2 persoane care intuiam că intră în parlament, una nu a intrat, din nefericire a fost și dat afară din partid, și Ciprian Dobre care știam, din scorurile electorale și măsurători, că intră. Te felicit Cipri și Dumnezeu să-ți ajute! Felicit și un nou coleg de la PNL care intră, firesc și normal, Nicu Havrileț, îl felicit anticipat, înainte de vot. Doamna președintă, vroiam să fac propunerea care o fac oricum acum și v-aș ruga să reluați votul pentru că așa este normal și procedural, să scoateți de pe ordinea de zi punctul în regim de urgență cu votarea vicepreședintelui astăzi. Poate că este bine să votăm luna viitoare, în ședința următoare, este și o perioadă de gândire pentru toată lumea și nu fac nici o trimitere la nimeni și poate este benefic, inclusiv pentru executivul consiliului județean și, sigur, în subsidiar și pentru noi consilierii județeni. Deci fac această propunere, am luat cuvântul înainte de a se supune la vot, îmi pare rău că nu a apărut pe ecranul dumneavoastră că sunt sigur că dacă apărea îmi dădeați cuvântul, că era normal și legal, probabil că este o defecțiune tehnică și ar trebui să se repare pentru că nu este prima care apare pe aceste aparate sau pe acest program, nu? Dar revin și v-aș ruga să scoateți de pe ordinea de zi acest punct de pe ordinea de zi de astăzi și să-l propunem pentru luna viitoare, respectiv anul viitor în ianuarie. Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna președinte Lokodi: Deci, în momentul de față, ordinea de zi a fost votată de 22 de consilieri județeni, credeți că mai este actual să supun la vot…să supun la vot scoaterea de pe ordinea de zi a… în regim de urgență a alegerii vicepreședintelui?

Domnul consilier Giurgea: Deci, eu am apăsat pe buton să iau cuvântul înainte ca dumneavoastră să supuneți la vot. Nu mi-ați dat cuvântul și nu din vina dumneavoastră…

Doamna președinte Lokodi: Deci nu am văzut.

Domnul consilier Giurgea: …ci din vina aparatului și a programului.

Doamna președinte Lokodi: Nu e aparatul, probabil că era deja în fața mea… acoperea votul.

Domnul consilier Giurgea: Și v-am și atenționat că… doamna președintă…

Doamna președinte Lokodi: În momentul în care deja s-a dat drumul la vot.

Domnul consilier Giurgea: Deci, eu consider…

Doamna președinte Lokodi: Aceeași întârziere ați făcut și dumneavoastră.

Domnul consilier Giurgea: Nu, nu, eu am făcut-o normal. Am apăsat cu mai mult timp înainte.

Doamna președinte Lokodi: Un minut, să consult juridicul.  Paul, te rog.

Domnul consilier Giurgea: Vă rog, mulțumesc.

Domnul secretar Cosma: Sigur că dacă majoritatea consilierilor în funcție au votat ordinea de zi, aceasta a fost adoptată în mod valabil. În măsura în care există o… un incident tehnic legat de aparatul de exprimare a votului, de cuantificare a exprimării votului, consider că poate fi supus, să nu existe nici un fel de dubiu, această modificare a ordinii de zi deja aprobată. Deci ca modificare…

Doamna președinte Lokodi: Da, domnilor, deci Cristina, încearcă să reluăm. Prima dată atunci supun la vot propunerea făcută de domnul Giurgea. Cine este pentru să scoatem alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean astăzi de pe ordinea de zi? Cine dorește să scoatem apasă butonul „da”, cine nu dorește să scoatem, apasă butonul „nu”. Vă rog să votați.

 

Propunerea domnului consilier Giurgea a fost respinsă: 11 voturi „pentru”, 19 împotrivă: (Achim Marcela, Balogh Iosif, Bán Moise,  Bândea Eugen, Chirteș Ioan Cristian, Ciotlăuș Ionela, Csép Eva Andrea, Erős Csaba, Gomboș Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Lokodi Edita Emöke, Magyarosi Erzsébet,  Moldovan Horațiu Remus, Mora-Akos Daniel, Orbán László Levente, Pokorny Vasile Ștefan, Popa Marius Ciprian, Szabo Árpád, Szalkay Iosif Carol), 1 abținere (Kakassy Alexandru), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, deci rămâne pe ordinea de zi. Încă o dată supun la vot ordinea de zi, așa cum am anunțat-o. Cine este pentru? Acum cu „da”, vă rog să votați, cine dorește să rămână ordinea de zi. 

 

Ordinea de zi se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 5 impotrivă (Cioban Cristian Augustin, Filimon Vasile, Frătean Petru Alexandru, Giurgea Teodor, Poruțiu Mihail), 3 nu au votat (Ferenț Tiberiu, Moldovan Teofil, Pop Ioan), 2 abțineri (Borșan Doru Aurelian, Schwartz Ladislau), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean a domnului DOBRE MINODOR CIPRIAN

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Atunci dați-mi voie să trecem la votul proiectului de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean a domnului Dobre Minodor Ciprian. Așa cum v-am spus mai înainte, conține 3 articole. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, articolul 2. Nu vedeți pentru că este pentru persoană.

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 absenți.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 2 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnul vicepreședinte, ați dorit să luați cuvântul dar dați-mi voie, înainte, să vă mulțumesc pentru colaborarea pe care am avut-o împreună, sper că veți rămâne alături de Tîrgu Mureș și în noua dumneavoastră calitate ne veți ajuta în continuare, veți ține legătura cu noi, noi o să solicităm să fiți aproape de noi, acum v-ați și familiarizat cu problemele urgente, mai ales cu proiectele mari și sunt convinsă că vom reuși împreună să mai lucrăm în favoarea acestui județ. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Dobre: Vă mulțumesc frumos. O să îmi permiteți să mă ridic și să vă spun doar că înainte de orice, pentru mine este un moment emoționant. Este un moment emoționant pentru că, de regulă, am obiceiul să fiu foarte statornic și îmi place să încep lucrurile și să le și termin. Iată că, din păcate și spun acest lucru, din păcate, foarte ferm, de această dată, la consiliul județean nu mi-am asumat de la începutul mandatului decât să continui proiectele care le-am început ca prefect al județului Mureș și iată că drumul meu ca vicepreședinte de consiliu județean, pe de-o parte, funcție executivă, dar foarte important, mandatul ce consilier județean, încetează datorită faptului că în alegerile generale, datorită unor evenimente politice petrecute la Partidul Național Liberal, filiala Mureș am fost nevoit să candidez. Evident și competiția pe care am avut-o cu doamna președinte în alegerile locale, au fost, până la urmă, poate un model pentru toată lumea. Îmi permit să spun acest lucru, nu din aroganță ci din învățămintele pe care le-am tras și la București, în urmă cu 2 zile când migrația politică face ca în fiecare zi să primim câte o lovitură. De regulă, și speram, speram froarte mult că politicienii s-au schimbat. Nu credeam că un politician de treizeci de ani sau de treizeci și ceva de ani, cum este actualul ministru al justiției poate să migreze așa ușor și poate să rămână de fapt, infidel… infidel, practic, cu propria conștiință. De asemenea, cred că, câștigi o bătălie sau pierzi o bătălie, trebuie să o faci cu demnitate. Aminteam de înfrângerea din vară, de la alegerile locale dar demnitatea pe care am încercat să mi-o păstrez, recunoscându-mi înfrângerea și felicitând învingătorul pentru că, în momentul în care pierzi o bătălie nu-ți rămâne decît demnitatea. Cred, de asemenea, că sunt modele de urmat, între noi, cei care candidăm, între noi, cei care vrem voturi de la mureșeni. Și sper și cred că eleganța minimă, nu între noi neapărat, ci față de cei care le-am cerut și care urmează să le cerem votul trebuie să rămână un model. Și nu migrația politică sau loviturile pe la spate, sau piedicile pe la spate, trebuie să fie modelul pe care trebuie să-l urmăm. Și fac public și răspicat această declarațe a mea, și anume, faptul că mă consider tânăr în politica județului Mureș și în politica României și voi rămâne fidel principiilor mele, nu neapărat ca om politic ci principiilor mele ca om. Ca om mi-am respectat întotdeauna cuvântul dat, ca om voi încerca atâta cât o să mă pricep și cât o să mă ajute Dumnezeu să mă pricep, să introduc, încet sau puțin, regulile bărbăției politice și anume a curajului… a curajului de a-ți asuma și a curajului de a recunoaște. Astea sunt lucrurile care, cred eu, trebuie să capete valențe și astăzi vreau să vă spun, domnilor consilieri, doamnă președinte, domnule vicepreședinte, doamnelor și domnilor, vreau să vă mulțumesc. Vreau să vă mulțumesc în primul rând că am avut onoarea de a fi colegi, vreau să vă mulțumesc pentru că am colaborat în condiții bune, vreau să vă mulțumesc, nu în ultimul rând că, în această scurtă perioadă am reușit să definim administrația publică ca o formă de serviciu public pentru oameni. Și asta, pentru mine, a fost o onoare. A fost o onoare să lucrez cu dumneavoastră. Vă mulțumesc foarte mult.

 

 

2. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier județean al domnului HAVRILEȚ NICOLAE

 

Doamna președinte Lokodi: Acum trecem la următorul punct al hotărârilor în regim de urgență…

Domnul vicepreședinte Dobre: Dacă îmi permiteți doamna președintă să mă retrag. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează validarea mandatului de consilier județean a domnului Havrileț Nicolae care prin adresa primită de la organizația Partidului Național Liberal, urmează să intre pe locul rămas vacant. Rog colegii care sunt în comisia de validare să iasă pentru a analiza actele. Și domnilor consilieri, rămâneți în sală, vă rog, ceilalți, pentru că vom invita pe colegii noștri de la Filarmonica județului Mureș care doresc să ne serbeze cu colinde minunate de Crăciun. Și dați-mi voie ca în acest interval de timp să ascultăm colindele primite drept urare. Cred că secretariatul merge cu voi și noi ne retragem până ce intră colegii cu colindele. Domnul Bonta, trebuia să fiți deja afară și colegii deja trebuiau să intre. Bine.

Urmează programul de colinzi al corului Filarmonicii Tîrgu Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Deci domnilor consilieri, v-aș ruga frumos, toată lumea să intre în sală și rog comisia de validare să dea citire procesului-verbal. Îl rog pe domnul consilier Pokorny să aprindă aparatul, toată lumea să verifice dacă funcționează aparatul…da, vă mulțumesc. Mai încet vă rog, mai încet. Deci doamna Magyarossi, vă rog dați citire procesului-verbal făcut de comisia de validare.

 

Proces-verbal

 

Încheiat astăzi 23 decembrie 2008 în ședința comisiei de validare a mandatului de consilier județean a domnului Havrileț Nicolae.

 

Astăzi, 23 decembrie 2008, comisia de validare aleasă de Consiliul Județean Mureș în ședința de constituire din data de 20 iunie 2008, având în vedere dispozițiile articolului 96 alin. 9 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile regulamentului cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale aprobat prin Ordinul Guvernului nr. 35 din 2002 cu modificările și completările ulterioare a examinat legalitatea alegerii consilierilor județeni. În urma analizării dosarului BEJ, privind alegerile din 1 iunie 2008 și a cererilor de renunțare depuse de primii supleanți de pe lista Partidului Național Liberal, comisia a constatat legalitatea alegerii domnului Havrileț Nicolae ca supleant pe lista acestui partid și propune validarea mandatului de consilier județean al domnului Havrileț Nicolae, drept pentru care am încheiat prezentul proces-verbal.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Vă rog. domnule Havrileț, să veniți la pupitru și să citiți textul jurământului, rugând colegii, consilieri județeni să ne ridicăm în picioare. Domnul Havrileț, vă rog să puneți mâna sau pe constituție sau pe….asta trebuie supus la vot? Pardon. Bine, atunci iertați-mă. Acum îmi spune secretariatul că prima dată trebuie să supun la vot, cine este pentru validarea domnului Havrileț.

 

Validarea se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 2 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, deci atunci să dați citire jurământului de consilier.

 

Jurământ

 

Subsemnatul, Havrileț Niculae, consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș, în conformitate cu prevederile articolului 32 din legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, depun în fața Consiliului Județean, următorul jurământ: „Jur să respect constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și în priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Mureș. Așa să-mi ajute Dumnezeu.”

 

Doamna președinte Lokodi: V-aș ruga frumos, aparatul funcționează deja pentru domnul Havrileț? Este pe nume făcut deja? Nu se poate, nu se poate vota pentru că apare Cipri Dobre…

Domnul secretar Cosma: Se va menționa în procesul-verbal de ședință că începând cu acest moment cu aparatul de vot al domnului Dobre va vota domnul Havrileț.

Doamna președinte Lokodi: Atunci v-aș ruga frumos să faceți… deci aparatul celălalt nu e bun? Aparatul e totuna cu care votează. Nu are? Acela e telefonul, iertați-mă trebuie să-mi iau jos ochelarii. Bine, vă mulțumesc, am trecut și de această probă tehnică. Prima dată deschideți, apăsați prezent, după aceea „da” sau „nu”. Simplu, nu? Abținere, este foarte interesant, mulți consilieri înțeleg să se abțină dar de la ce se abține?, are calitatea de consilier, are obligația să-și exprime punctul de vedere prin „da” sau „nu”. Pe aparat este, dar în regulament, după mine…Paul, cum este? „Da” sau „nu”…poftim?

 

Dl. secretar Cosma: Abținerea înseamnă nu.

D-na președinte Lokodi: Abținerea înseamnă nu, nu înseamnă o formă mai ușoară.

 

 

3. Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, atunci vă rog să trecem la punctul 3 de pe ordinea de zi în regim de urgență, alegerea unui vicepreședinte al consiliului județean Mureș. V-aș ruga frumos să faceți propuneri. Domnul Mora Akos după care domnul Giurgea.

Domnul consilier Mora: Vă mulțumesc. Având în vedere că postul de vicepreședinte după 1 iunie a revenit Partidului Național Liberal, și având în vedere că Partidul Național Liberal are și 8 consilieri începând de acum, o jumătate de minut, și având în vedere că Partidul Național Liberal are oameni valoroși între ei… mă refer între consilierii județeni, ne simțim îndreptățiți să propunem un coleg de-al nostru pentru această funcție și, în speță, pe domnul Chirteș Cristian, un om care se autorecomandă, nu are nevoie de nici o recomandare din partea altuia sau altora, un om care se autorecomandă ca fiind un om de valoare, un om care, profesional, își vede de treabă, știe să facă treabă, este un om cu bun simț, un om echilibrat, care din punctul acesta de vedere va face față cu brio acestei funcții dacă, categoric, va fi ales. Deci din partea Partidului Național Liberal propunerea este Chirteș Cristian. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnilor… dl.Schwartz… înaintea domnului Giurgea? Înainte era domnul Giurgea, cum de a ajuns înainte, dl. Giurgea, că ați fost înainte? Și mai zici că nu sunt atentă. 

Domnul consilier Schwartz: Doamna președintă, domnule vicepreședinte, domnule deputat, musafiri, cu toate că îmi pare foarte rău că în preajma sărbătorilor sfinte noi trebuie să ducem o luptă crâncenă pentru postul de vicepreședinte al consiliului județean, totuși aș dori  să apelez la rațiunea colegilor mei din acest consiliu și anume, domnul președinte Frătean v-a anunțat deja, dacă nu ați știut până acum că există o coaliție majoritară care s-a format atât în parlament din care s-a născut și un guvern, bicolor, ce-i adevărat, dar este al nostru. În aceste condiții și în condițiile în care ne paște recesiunea și ne paște o problemă financiaro-fiscală destul de gravă pentru anul următor, cel puțin, previziunile fiind mai sumbre, cred că, iarăși făcând apel la rațiune, trebuie să vă fac încă o propunere pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. În calitatea mea de vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal și membru în conducerea noii coaliții, eu îl propun pe domnul consilier Poruțiu Mihai pentru aceasă funcție. Laudatio, îl știți. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnul Giurgea.

Domnul consilier Giurgea: Vă mulțumesc doamna președinte, vreau să vă spun că în spiritul celor petrecute cu câteva minute înainte, acest colind extraordinar al Filarmonicii și îndemnul doamnei președinte de a rămâne într-un ton, dacă vreți, de dispoziție și de bună colaborare, totuși dați-mi voie să fac niște sublinieri. Calitatea mea de consilier din 1996, 4 ani consilier local, pe atunci Ungheni, comuna Ungheni și din 2000 consilier județean, întotdeauna alături de executivul consiliului județean și încă din mandatul din 2000, președinte fiind domnul Virag, căruia i-am fost și contracandidat, la o diferență de 2 voturi m-a bătut, oricum știam că o iau… în sensul că câștigă dânsul mandatul. Eu aveam 19 voturi și dânsul avea 22 de voturi. Imediat după aceste alegeri și această dispută, împreună, toți consilierii și implicit și inclusiv eu am pornit la drum în construcția administrativă a acestui județ și, dacă vreți, în relansarea lui economică. Lucru care s-a și întâmplat, eu sunt mândru și de acea periadă am spus-o și trebuie să subliniez din nou că perioada 2004-2008  a fost și mai bună, să de-a Dumnezeu ca perioada 2008-2012 să fie și mai bună ca cea din 2004-2008. Întotdeauna mi-am pus, în primul rând, și în dorință și în intenții, ca să facem ceva pentru comunitatea mureșeană. Deopotrivă români, maghiari și țigani… și alte naționalități. Aș vrea să subliniez un lucru, ca să fiu foarte bine înțeles. Eu am crescut pe o stradă, mai sunt 2 consilieri pe acest rând în spatele meu, am crescut împreună pe o stradă unde noi spunem că îi fele apă-fele viz, adică jumătate maghiari, jumătate români. Am trăit și trăim într-o armonie perfectă. Nici în '89 nu am avut nici cea mai mică problemă. Mai spun 2 lucruri ca să nu fiu acuzat… Nașul meu de cununie și de botez al fetițelor se cheamă Kelemen Francisc. Bunica mea din partea lui taică-meu… nu știu ce naționalitate era dar o chema Szöcs Eva și în acest context vreau să vă spun niște lucruri și m-a ingidnat discursul domnului Markó Béla și vis-á-vis de ceea ce se întâmplă astăzi, este de fapt o trimitere, și am spus-o și pe televizor, să fim foarte atenți la ceea ce vorbim și la ceea ce spunem, spune dânsul. În zadar se va încerca motivarea schimbării funcționarilor maghiari prin alternanța politică la putere deoarece aceste destituiri vor avea, fără echivoc, motive și consecințe etnice în învățământ, în cultură, în sănătate, în toate domeniile. Dați-mi voie sa fac un moment, dacă vreți, de revenire și chiar să cred că nu mai putem vorbi de așa ceva nici măcar de la dimensiunea funcției domnului Markó Béla pentru care, am spus-o și la televizor și o spun și în plenul consiliului județean, am toată stima și admirația și considerația. Este un om de mare valoare și politică și socială și un om echilibrat. Dar aceste cuvinte mă tulbură puțin și aș vrea să fiu foarte serios și în același timp să vă atenționez și pe dumneavoastră, toți colegii și presa, să luăm aminte la aceste cuvinte: nu pot să cred niciodată că se mai pot întâmpla acțiuni de ordin etnic, facem trimitere în 1990 sau în alți ani. Dar, vreau să întreb, fără să se supere nimeni, și legătura mea cu maghiarii și cu UDMR-ul, dacă vreți, în general este una foarte bună, zic eu, și a noastră în special, dacă vreți, dar nu pot să accept vorbele spuse de domnul Markó Béla și să-l întreb totuși de la tribuna consiliului județean: 12 ani cât UDMR-ul s-a aflat la guvernare sau, mă rog, în 2000-2004 a susținut guvernarea cu multe beneficii pentru etnia maghiară pentru care eu nu am nimic de reproșat și sunt foarte bine. Identitatea culturală a unei etnii și a unei nații trebuie să și-o afișeze și trebuie să fie evidentă, nu avem voie să punem piedici. Deci 12 ani a fost liniște, a fost ok și acum deja începem cu acțiuni că dăm afară, că pleacă, că nu știu ce. Nu este normal. Nu se dă nimeni afară, nici nu am făcut așa ceva, suntem doar de ieri la guvernare și vreau să vă spun la toți că Partidul Democrat Liberal și cred sincer și coaliția PSD - PDL și PC va merge pe o linie normală, de echilibru în județul Mureș, sper, și în toată țara, și o linie a valorilor, indiferent de etnie. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, doriți de la mine răspuns la asta? De la domnul Markó Béla… dar nu stă la masa asta. Iar eu mă gândesc că domnul Chirteș… cumva bunica dumneavoastră nu a fost Kurtos, așa? Numai ca să clarificăm. Da, vă mulțumesc. Domnul Frătean.

Domnul consilier Frătean: Mulțumesc doamna președintă. Doamna președintă, stimate colege, stimați colegi,  mă simt obligat, în calitatea pe care o am, să spun câteva cuvinte înaintea acestui moment de alegere a celui de-al doilea vicepreședinte al consiliului județean. Nu doresc să invoc, eu știu, activitatea și colaborarea bună pe care am avut-o în anii aceștia și chiar rezultatele pe care le-am obținut în echipa de conducere a consiliului județean. Însă doresc să subliniez prin aceasta că avem nevoie, cu atât mai mult, să continuăm în a construi pentru județul Mureș. Trebuie să subliniez de asemenea că 70% din populația României a susținut prin vot actuala coaliție de guvernământ, trebuie să amintesc că cele 2 partide, PSD+PDL au în județul Mureș 42 sau 43 de primari, formează un guvern cu o susținere foarte puternică în parlament și în interesul județului Mureș, câtă vreme vorbim de mai multe funcții, nu e vorba numai de un vicepreședinte la nivelul consiliului județean, cred că în interesul județului Mureș și a administrației votată de cetățenii acestui județ, alianța de guvernare PSD+PC are justificată pretenție la un vicepreședinte al consiliului județean. Știu foarte bine, cum de altfel toată lumea știe, că au avut loc consultări politice, sunt funcții politice, nu trebuie să ne ascundem după deget. Știu foarte bine care este decizia celor două partide, UDMR și PNL care împreună formează o majoritate calificată, deci pot să pună ce vicepreședinte doresc. Însă fac apel la rațiune, în interesul județului Mureș, a cetățenilor și a administrației județului Mureș. Desigur, noi vom susține candidatura lui Mihai Poruțiu și credem că ar fi o soluție pentru continuarea proiectelor mari și aducerea altora, și mai mari, probabil, și mai bune pentru noi, în acest județ pe care cu toții îl iubim. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnul Boloș.

Domnul consilier Boloș: Vă mulțumesc, doamna președintă, domnule vicepreședinte, stimați colegi. Suntem, de fapt, la un moment oarecum cu o conotație politică foarte evidentă. Deși discuțiile noastre în consiliul județean sunt predominant legate de problematica administrativă și economică dar în acest moment trebuie să apelăm la componenta noastră politică. Suntem prezenți în această… în acest miniparlament local prin activitatea noastră politică, prin genele noastre politice care ne-au fost transmise prin partidele la care suntem afiliați. Eu cred că astăzi trebuie să judecăm problemele într-un context mai larg, trebuie să vedem ce avantaje, care sunt câștigurile, care sunt oportunitățile ivite în acest moment. Conjunctura politică din luna iunie nu mai corespunde cu conjunctura politică din luna decembrie. În fața noastră se află niște momente nu foarte optimiste, cel puțin prezentate de cunoscători în ceea ce privește evoluția economică și socială, de aceea trebuie să fim foarte atenți și să ne gândim ce este mai bine pentru județul Mureș în acest moment. Eu aș dori, separat de aceste considerente generale, deci prin care fac apel la rațiune și la înțelepciune politică, aș dori foarte mult, dacă se poate, procedura nu precizează acest lucru, cele 2 persoane care au fost nominalizate, să le dăm posibilitatea în câteva minute să ne expună cum văd dânșii că își vor exercita această activitate și care sunt elementele care să ne determine să votăm într-un anumit fel. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, dacă nu dorește nimeni să se înscrie pe lista celor care doresc să ia cuvântul, atunci întreb pe domnul Chirteș Cristian, propus de Partidul Național Liberal, dacă acceptă această propunere?

Domnul consilier Chirteș: Accept.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnul Poruțiu Mihai, propus de Partidul Democrat Liberal, Partidul Conservator, Partidul Social Democrat, acceptați această propunere?

Domnul consilier Poruțiu: Accept.

Doamna președinte Lokodi: Acceptă. La rugămintera domnului consilier Boloș, eu mă gândesc că, fiind vorba de 2 consilieri județeni, a ține acum un discurs cu stategia… nu vă supărați… și cum vede munca de vicepreședinte la consiliul județean, ar fi doar să irosim timpul, cunoaștem colegii noștri… doriți să luați cuvântul? Nici o propoziție nu am terminat și deja ați apăsat… bine, vă mulțumesc. Deci pot să continuu… deci cred că ar fi irosire de timp, eu mai bine aș ruga colegii mei de la secretariat să pregătească buletinele de vot. Domnilor consilieri, buletinele de vot… le veți primi și în ordinea formațiunilor politice veți intra în cabina de vot. Se votează persoana pe care alegeți… rămâne pe listă, cel care nu doriți… se va trage peste numele persoanei pe care nu doriți și după aceea depuneți aici, la această masă, în cutia de vot. Rog iarăși membrii comisiei de validare să-și exercite atribuțiile de numărare a voturilor. Având în vedere că cer ca prima dată să vină la vot fracțiunea UDMR, rog pe cineva să citească numele consilierilor… putem să citim lista cu prezența, bine? Da, vă rog…

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc, doamna președinte, scurt. Eu cred că e bine, totuși, doamna președinte, având în vedere că este o funcție importantă în consiliul județean, executivă, ca cei doi, la solicitarea colegului Boloș, este o excelentă și pertinentă dorința dumnealui și este și a mea și a multora dintre noi, să spună câteva cuvinte. Nu pun la îndoială, de loc, nici inteligența și dacă vreți istețimea lui Cristi pentru că îl știu foarte bine, nici a lui Mihai Poruțiu dar e bine să spună câteva cuvinte, măcar așa, să știm, cam ce…

Doamna președinte Lokodi: După ce… după ce votăm sau înainte…?

Domnul consilier Giurgea: Păi înainte pentru că eu votez și în funcție de…

Doamna președinte Lokodi: Domnul Giurgea, o să țină 3 minute, 3 minute…

Domnul consilier Giurgea: Este hotărârea dumneavoastră, sunteți președinta consiliului județean.

Doamna președinte Lokodi: Trei minute, da, domnilor vă rog frumos, 3 minute domnul Poruțiu Mihai…, să supun la vot? Bine, supun la vot propunerea domnului Giurgea și a domnului Boloș, în sensul că dacă doriți ca vicepreședinții să țină câte un discurs de 3 minute legat de… poftim?

Domnul consilier Poruțiu: Eu am acceptat această propunere pentru că am înțeles că și domnul Chirteș acceptă această propunere. Așa am reținut, nu? Bun, atunci sigur, eu nu… nu, dacă o să am ceva de spus în activitatea mea de consilier, nu, chiar am reținut că vrei să vorbești și atunci am zis că o să vorbesc și eu dar, dacă nu, sigur nu doresc să fac….

Doamna președinte Lokodi: Bine, vă mulțumesc, deci trecem la vot, da? Cutia este goală, da? Domnul Balogh, doriți să luați cuvântul?

Domnul consilier Balogh: Da.

Doamna președinte Lokodi: Bine, dar vă opresc în momentul în care vin buletinele de vot și se intră, bine?

Domnul consilier Balogh: Vă mulțumesc, doamna președintă, domnule vicepreședinte, stimați colegi, nu sunt nici șef de fracțiune dar, în schimb, aș dori să vorbesc și eu despre acele procente care s-au obținut acum la generale, domnul coleg, domnul Frăteanu a zis că 70%... 72% și se guvernează țara cu cele 3 formațiuni politice. Din păcate, și în hartă se vede că roșu și mai mult PDL este în sudul țării și în restul țării și probabil că 78% sau 72% este valabil, dar în Târgu Mureș, din 35 de consilieri, 22 care acum chiar că se discută că va fi la putere, în jur de 70% și atunci nu știu procentele cum sunt valabile în Mureș față de sud sau de restul… la domnul Oprișan în Pitești sau în Argeș, unde a zis dânsul că nicicum nu dorește UDMR-ul la putere, parcă vedea diavolul când a discutat de Uniunea Democrată a Maghiarilor. Eu cred că, dacă până acum ne-am împăcat bine, atât cu PSD-ul și cu celelalte partide, știm că în 2004-2008 am susținut tare și cu forță 2 vicepreședinți de-ai Partidului Social-Democrat care, din păcate, erau în opoziție. Doi vicepreședinți, da. Și noi sigur că am suportat toate regulile jocului și necazurile din partea Partidului Național Liberal. Eu nu doresc să spun pe cine o să votez eu acum, în schimb eu doresc succes ambilor candidați la această funcție de vicepreșednte. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Da, când procedural, când normal. Poftiți. Dar vă opresc, domnule consilier, în momenul în care intră secretariatul.

Domnul consilier Giurgea: Deci doamna președintă, stimați colegi, sigur că putem discuta ce se dorește, de fapt, sau ce am dorit de fapt prin mesajul nostru… am dorit să fie bine în județul Mureș…

Doamna președinte Lokodi: Și noi asta dorim. Și va fi bine, împreună cu dumneavoastră, într-o înțelegere perfectă cum am făcut până acum, sunt convinsă. Deci așteptăm ca să veniți.

 

Se trece la votarea pe buletine de vot.

 

Doamna președinte Lokodi: Acum, câteva minute așteptăm până ce numără voturile pentru că nu putem să trecem fără… mai departe cu proiectele de hotărâre de consiliu județean până ce colegii nu se întorc așa că… 5 minute pauză? Da, 5 și vă chem pentru că în 5 minute se face numărătoarea.

Doamna președinte Lokodi: Toată lumea s-a întors în sală, domnilor consilieri, vă mulțumesc. Eu o să citesc rezultatul. Așa mi s-a spus, să citesc eu. Domnul secretar general spune că eu.

 

Proces-verbal

 

Încheiat azi, 23 decembrie 2008 cu ocazia numărării voturilor privind alegerea unui vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș

 

 Urmarea numărării voturilor pentru alegerea unui vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, comisia de validare a constatat următoarele:

 Chirteș Ioan Cristian 21 voturi „pentru”, împotrivă 11.

 Poruțiu Mihail, 11 voturi „pentru”, 21 voturi împotrivă.

Domnul Chirteș Ioan Cristian este ales vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Felicităm pe domnul Chirteș Ioan Cristian și vă rugăm să veniți alături de noi. Domnul Poruțiu dorește să ia cuvântul? Vă rugăm.

Domnul consilier Poruțiu: Vreau și eu să-l felicit pe domnul Chirteș pentru… pentru scorul obținut, a fost rezultatul unei voințe politice pe care noi înțelegem să o respectăm, pentru că a fost o coaliție care a fost deja constituită, vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru votul pe care l-am primit și consider că în acest moment coaliția noastră de guvernare a trecut primul test și anume de a reuși să votăm împreună exact așa cum ne-am propus. Eu sper să continuăm și în viitor această colaborare și sigur că vom vedea cum vor evolua lucrurile. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnul Giurgea.

Domnul consilier Giurgea: Și eu îl felicit pe Cristi, să-ți ajute Dumnezeu în noua funcție, ești un băiat de ispravă, dar politic noi am dorit omul nostru și îl vom dori până la capăt, iar pe colegii de la UDMR și pe dumneavoastră doamna președinte și  domnule vicepreședinte, vă felicit în special pentru secretul votului pe care l-ați acordat colegii dumneavoastră. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim frumos, toată lumea învață pe parcursul… exercitării atribuțiilor, este bine să fim disciplinați, inclusiv la Consiliul Județean, deci eu cred că nu este nici o problemă. Nu cred că este nici o problemă… domnul Mora.

Domnul consilier Mora: Eu îi felicit pe ambii candidați, doamna președintă, și vreau cu tărie să cred că prin depășirea acestui moment, indiferent cât de subtile au fost aserțiunile înainte de vot vis-à-vis de așezarea politică în țară, vreau cu tărie să cred și să adaug la toate aceste aserțiuni care au fost zise înainte de vot, faptul că și în politică vine vremea și trebuie să vină vremea să ai coloană, să ai cuvânt, să ai ținută, să ai demnitate, pentru că, îmi aduc bine aminte, în 2004 eram exact în situația opusă. Noi, grupul PNL, față de executivul consiliului județean, eram în opoziție, practic, pentru că nu ne regăseamn la nici un post de conducere, președinte sau vicepreședinți și, dacă își aduc aminte unii dintre colegi care au mai fost consilieri, ne simțeam îndreptățiți să avem și noi un consilier care să fie vicepreședinte. În schimb, cu toate că ne-a durut că nu am reușit să obținem acest lucru, am apreciat verticalitatea celor care au zis un lucru în iunie 2004 și l-au ținut și în noiembrie sau decembrie 2004. Este aceeași situație din care eu aș vrea să cred că trebuie să învățăm cu toții și anume că această politică trebuie respectată și mers până la capăt pe un cuvânt dat. Pe de altă parte, sunt ferm convins, doamna președinte și stimați colegi, că indiferent de grupul care s-a constituit în acest moment sau coaliția care s-a anunțat la începutul ședinței și anume PSD-PDL, eu sunt convins că toți consilierii din cele două partide, pentru că PC nu este reprezentat la nivelul consiliului județean, se vor bate pentru județul Mureș, indiferent dacă au sau nu au reprezentare la nivelul de vicepreședinte. Cred cu tărie, poate sunt un optimist incurabil, în schimb cred că acești colegi ai noștri vor face tot posibilul ca județul Mureș să prospere din punct de vedere economic, din punct de vedere social și să trăim mai bine în viitorul apropiat pentru că, până la urmă, jurământul l-am depus aici, nu în parlament, și nu la guvern. Eu am această convingere, plec cu această dorință și optimism clar și cred că viitorul apropiat ne va demonstra, îi felicit încă odată pe amândoi competitori și să-i spun și colegului meu Mihai Poruțiu că il consider un om de valoare, îl consider un om de perspectivă dar în acest moment votul a reieșit așa și sunt convins că Mihai Poruțiu și dacă a pierdut acest… această bătălie pentru vicepreședinte va trage pentru interesul județului și la nivelul consiliului județean. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, dați-mi voie să felicit și eu pe domnul Chirteș pentru faptul că a fost ales vicepreședinte, sunt convinsă că, pe parcurs, vom reuși să găsim acel limbaj cu care vom lucra pentru județul Mureș. Mulțumim domnului Mora că a apreciat faptul că timp de 4 ani, în mandatul celălalt am putut să lucrăm împreună cu Partidul Social Democrat chiar dacă era în opoziție și sunt convinsă că vom putea lucra și în continuare pentru că noi, timp de 4 ani, am lucrat cu 2 vicepreședinți de la PSD și nu s-a întâmplat nimic în defavoarea județului, sunt convinsă că dacă luăm interesele și proiectele mari ale județului, toată lumea va vota proiectele noastre de hotărâre legate de proiectele mari, în consecință și în cunoștință de cauză pentru că noi, în acești 4 ani, am reușit să lucrăm în așa fel încât hotărârile, în majoritate, au fost votate și de multe ori, și am mulțumit de fiecare dată, chiar în unanimitate. Nu poate să fie nici acum altfel. Județul Mureș întotdeauna a fost, probabil, altfel decât alte județe din țară datorită și construcției în cea ce privește naționalitățile care locuim în acest județ. Domnul Poruțiu știe și eu, în continuare, vreau să lucrăm la fel, vom avea întotdeauna înainte de ședință discuții principiale, cu toți reprezentanții fracțiunilor, chiar dacă vă considerați acum o fracțiune mare, un grup de coaliție, eu mă gândesc că, în continuare vă vom trata la discuții separat, PDL, reprezentantul fracțiunii și PSD, reprezentantul fracțiunii și nu vom cere ca să desemnați o singură persoană. Timpul totul rezolvă, eu știu că sunteți o persoană de valoare și cu care până în prezent am putut să lucrez foarte bine, împreună, acum nu era un eșec pentru dumneavoastră acest vot, sunt convinsă și știu că înțelegeți totul. Vă felicit și pe dumneavoastră și vă mulțumesc pentru colaborarea de până acum, pentru toți consilierii județeni și dați-mi voie atunci să continuăm munca noastră că încă la regim de urgență suntem, domnilor consilieri.

 

 

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 167 din 27.XI.2008 privind aprobarea proiectului "Reabilitare și modernizare DJ135 Măgherani - Sărățeni" și a cheltuielilor legate de proiect

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează punctul 4, proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 167/2008 privind aprobarea proiectului reabilitare și modernizarea drumului județean 135 Măgherani-Sărățeni și a cheltuielilor legate de proiect. Acest proiect deja a fost votat, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați dar s-a întâmplat o corectură, o corectură în jos și nu în sus pe care trebuie să o facem înainte să depunem acest proiect la Programul Operațional Regional, în sensul că, în loc de suma de 860.610 lei cheltuieli neeligibile avem nevoie doar de 729.000 lei, deci mai mult de 100.000 lei noi mai puțin decât am avut prevăzut. Proiectul nostru de hotărâre conține un articol… două articole arabe și un articol care se modifică. Deci articolul 2 prin care am aprobat suportarea de către Consiliul Județean Mureș a contribuției proprii de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, respectiv din suma de 860.610 lei și 98 de bani, cheltuielile neeligibile în prezent sunt 721.937,99 lei iar TVA-ul la cheltuieli neeligibile se schimbă în acest sens precum și costurile suplimentare care vor apărea în perioada implementării proiectelor. Acest proiect nu a fost văzut de comisii dar v-am făcut prezentarea și supun la vot, dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, deci primul articol cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 167 din 2008 a articolului 1, cu modificarea în minus. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Frătean Petru Alexandru), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnul Frătean, doriți să luați cuvântul? Nu? Vă mulțumesc. Articolul 2, de executarea prezentei hotărâri răspunde Direcția de Dezvoltare Regională, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și hotărârea în întregime.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim).

 

 

5. Proiect de hotărâre privind acordul de preluare, fără plată, a bunurilor mobile din dotarea Complexului Parc, imobil situat în Târgu Mureș, str.Primăriei nr.2, preluat din domeniul privat al statului și administrarea Regiei „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat,” în domeniul public al județului Mureș și administrarea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Trecem la proiectele de hotărâri anunțate în regim normal. Primul proiect de hotărâre privește acordul de preluare, fără plată, a bunurilor mobile din dotarea Complexului Parc, imobil situat în Târgu Mureș, str.Primăriei nr.2. Acest proiect de hotărâre a fost văzut de comisia economico-financiară, de comisia juridică, de comisia servicii publice, de comisia de amenajare a teritoriului și toate comisiile au avizat fără obiecțiuni. Proiectul nostru de hotărâre conține două articole, dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul supun la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se respinge cu 21 voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă (Boloș Vasile, Filimon Vasile, Frătean Petru Alexandru), 8 abțineri (Borșan Doru, Cioban Augustin, Ferenț Tiberiu, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim). 

 

Proiectul de hotărâre a fost respins întrucât nu a întrunit numărul de voturi necesar, respectiv 23.

 

Doamna președinte Lokodi: Trebuie 23. Nici o problemă domnilor, poate aruncăm în Mureș bunurile care sunt acolo sau punem în luna ianuarie, când va trece. Domnilor, acesta este o valoare zero. Zero tot ce este acolo, zero. Nu exista altă soluție, guvernul nu a putut să prevadă în hotărârea de guvern deci practic asta e, nu preluăm… vă mulțumesc că ne dați încă o lună motiv ca să avem… Am făcut inventarul, credeți-mă, împreună cu specialiștii noștri și cu cei de la RAPPS, am numărat cearceafuri cu cearceafuri rupte, plapume mâncate de șoareci, rupte, care toate trebuie duse la DCA dar nu este altă cale decât să preluăm și după aceea să le casăm. Nu ați dorit, nici o problemă.

Următorul proiect de hotărâre privește aprobarea actului adițional la contractul de cesiune încheiat între SC Serviciul de Utilități Rurale…, numai nu înțeleg un lucru, pardon, cum a trecut de comisie… cum a trecut de comisie și astăzi nu trece? Înseamnă că comisiile…nu, nu domnilor, înseamnă că comisiile nu-și fac bine treaba. De acum înainte, atunci o să fiu obligată să văd ce se întâmplă la comisii, cum este prezența dumneavoastră și cum puteți să decideți acum că așa vor mușchii mei, picarea acestei hotărâri. Nici o problemă, nu e o pierdere, dar vedeți că mâine o să ies în presă și o să fac declarații pentru că dacă așa înțelegeți această muncă în favoarea județului așa atrebuie să analizăm și noi. Da? Vă mulțumesc. Domnul Poruțiu, doriți să luați cuvântul?

Domnul consilier Poruțiu: Da, doamna președintă, noi am văzut că în acest consiliu local se discută politic. Așa cum dumneavoastră ați avut… vă zic de ce consiliu local, pentru că la consiliul local, în acest moment, colegii de la UDMR au plecat din sală. Noi am preferat să rămânem în sală, puteam pleca și noi…

Doamna președinte Lokodi: Și sper că nu vă gândiți că eu știu că colegii au plecat…

Domnul consilier Poruțiu: Nu, dar numai v-am spus că sunt atitudini mai extremiste decât ale noastre.

Doamna președinte Lokodi: Deci asta era o reacție, telefoanele funcționează bine… al meu nici nu-i aici.

Domnul consilier Poruțiu: Nu, nu, doamna președintă, comisiile sunt niște puncte de lucru tehnic, aici pe lângă componenta tehnică avem și o atitudine…

Doamna președinte Lokodi: Nu înțeleg, nu înțeleg.

Domnul consilier Poruțiu: Comisiile sunt un punct în care lucrăm tehnic, aici pe lângă componenta tehnică avem obligația și dreptul să avem și o atitudine politică. În momentul în care dumneavoastă ați constituit o majoritate făcând abstracție de noi, vă repet, noi considerăm că dumneavostră ați luat în calcul absolut… ce v-ați asumat, absolut toate consecințele acestui gest, înseamnă că puteți să lucrați fără noi. Acesta este punctul nostru de vedere. Vom mai sta, vom mai discuta dar noi asta am înțeles din ceea ce ați spus dumneavoastră și ați votat dumneavoastră acum un sfert de oră la postul de vicepreședinte, că ați construit o majoritate și că puteți să faceți abstracție de noi. Noi ne-am conformat.

Doamna președinte Lokodi: Deci asta înseamnă că mesajul dumneavoastră către cetățenii, alegătorii dumneavoastră, este că dacă nu aveți funcția de vicepreședinte veți bloca munca consiliului județean? Nu cred că este un mesaj bun pentru că, pe de-o parte… eu nu am intervenit cât ați vorbit și nu doresc să dialoghez cu dumneavoastră. Pot să fac și eu reflecții, da? Pentru că pe de-o parte, dacă dumneavoastră interpretați politic jurământul dumneavoastră și eu trebuie să interpretez tehnic jurământul dat de dumneavoastră. Deci dumneavoastră ați jurat că veți avea în vedere interesele județului și în momentul în care sunteți consilieri județeni puneți de-o parte interesul politic. Dacă aduceți aici interesul politic pe primul plan și doriți din mușchi să arătați că nu trece o hotărâre cu 2/3 pentru că asta este dorința sau comanda politică de la primărie, cum ați spus dumneavoastră mai înainte, că ați primit telefon de la primărie că dincolo ce se întâmplă, eu nu am telefon la mine, nu primesc comenzi, nu mă consult în timpul ședinței, niciodată, cu nimeni, eu înțeleg să lucreze consiliul județean în interesul cetățenilor din județ. Nici o problemă, nu a trecut proiectul de hotărâre, urmează să reluăm luna viitoare. Dar vă spun, proiectul de hotărâre care vine, acesta nu mai este un joc pentru mușchii noștri, acesta este deja problema cetățenilor din acest județ. Și vă rog să aveți în vedere acest lucru. Vă rog să nu plece nimeni, avem hotărâri cu 2/3, vă rog să vă așezați că supun la vot proiectul de hotărâre. Vă rog să vă așezați, cine a ieșit? Nu acela, următorul cu Aquaserv-ul. Deci domnilor, cine a ieșit că am văzut că cineva a ieșit dintre consilieri. Poftim? Deci vă rog să vă așezați și lăsați telefoanele închise în timpul ședinței. Este rugămintea mea. Nu se poate! Nu se poate să fii și consilier județean, între timp să-ți rezolvi și problemele personale și de afaceri. Decideți ce doriți. Dacă nu doriți să fiți consilieri județeni atunci puteți să optați. Domnul Poruțiu, procedural doriți? Aveți ceva … ?

Domnul consilier Poruțiu: Da, o singură frază, să știți că interesul cetățenilor nu înseamnă numai ce vedeți dumneavoastră, poate și noi vedem interesul cetățenilor și noi considerăm că tot nu s-a văzut interesul celor 42 de primari…

Doamna președinte Lokodi: Bine, spuneți-mi vă rog frumos, procedural ce aveți împotriva proiectului de hotărâre care contravine intereselor cetățenilor acestui județ?

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președintă, vom vota, am respectat un vot, vă rog să-l respectați și dumneavoastră votul nostru. Este foarte simplu.

Doamna președinte Lokodi: Bine. Vă mulțumesc. Domnul Giurgea.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președintă, dați-mi voie să constat că dumneavoastră vă încălcați dorința. Ați vrut să fie într-o notă de eleganță, o notă de plăcere, mâine e Ajunul Crăciunului și dumneavoastră, trebuie să recunosc, că tensionați atmosfera prin tonul ridicat și prin punerea la punct…

Doamna președinte Lokodi: Dar nu la dumneavoastră am ridicat…

Domnul consilier Giurgea: Nu, la noi toți, deci doamna președintă, haideți să ne păstrăm calmul, chiar vreau să cred, sunt mai bătrân în consiliul județean și deci am dreptul să vorbesc poate mai mult decât cei care încă nu știu și nu li s-a uscat cerneala pe jurământ. Problema se pune în felul următor: noi și ieri, în comisie, ca să vă motivez și din partea tehnică, și ieri în comisie, și eu, și Poruțiu Mihai care suntem membri în comisia de buget, am zis clar, da, dar au o valoare aceste bunuri și ni s-a explicat contabil ce înseamnă, în mare și știam, de vreo 800 și ceva de milioane care și intră dar și ies în același timp. Și am zis că, totuși, trebuie să fim atenți la acest capitol pentru că au mai fost… sigur, nu pun la îndoială capacitatea economică și a celor care lucrează la contabilitate că nu sunt foarte atenți, și atunci, sigur, am făcut și acest amendament iar votul nostru de astăzi, v-aș ruga cu respect pentru dumneavoastră să nu ni-l judecați dumneavoastră și mai ales să ne puneți la punct că chiar nu ne convine și nu e bine. Noi suntem responsabili, ca și dumneavoastră, dealtfel, pentru ceea ce ați făcut ca să ajungeți în consiliul județean și cu siguranță și noi putem să ne adresăm populației în presă dar nu cred că este un motiv sau un scop în sine să facem acest lucru. Eu v-aș ruga pe toți și pe dumneavoastră, în primul rând, doamna președintă pentru că ne face bine la toți dacă dumneavoastră sunteți mai calmă, să abordăm nota la care dumneavoastră făceați vorbire imediat după colind și, sigur, se va finaliza și această ședință în forma, sigur, de vot pe care fiecare o dorește să și-o exprime. Iar votul dat este responsabilitatea celui care o face. Nu puteți să-mi spuneți dumneavoastră mie că la următorul punct, dacă nu votez așa, va fi o mare problemă. Voi vedea, poate că pot să argumentez și să motivez de ce votez într-un fel sau altul.

Doamna președinte Lokodi: Deci ați depășit 3 minute și mersi frumos pentru instrucția…

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc, am și terminat. Nu am depășit, mai am încă 15 secunde, mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc, mulțumesc. Domnul Kakassy, doriți să luați cuvântul?

Domnul consilier Kakassy: Procedural vă rog frumos, eu am… doamna președinte, procedural, noi avem aici proiectul de lucru pentru astăzi, eu propun să străbatem și presa care este prezentă o să dea de știre cine lucrează pentru județul Mureș că aici ascultăm de două ceasuri că toată lumea… Se pare că nu chiar așa este și să lăsăm armele folosite acolo unde au locul și noi să facem ședința noastră de astăzi în mod normal, cum am făcut 4 sau 5 ani de zile mai înainte. Vă mulțumesc.

Domnul consilier Mora: Nu o să vă propun să facem iar un panou pentru că colegul meu Mihai Poruțiu râdea după ce am făcut acea propunere, că nu i-am pus pe panoul respectiv. În schimb vreau doar să vă aduc aminte, și aici e și domnul Frătean și mă bucur că este aici și domnul Frătean, nu știu ce funcție va avea domnul Frătean în viitorul apropiat, îi doresc toată cariera bună politică însă îi aduc aminte domnului Frătean că de multe ori ne-a felicitat din scaunul domnului Chirteș, pe noi, cei din grupul PNL-ului din mandatul 2004-2008, că am aprobat absolut toate proiectele de interes pentru județul Mureș. Vreau încă odată să cred, doamna președintă, că a fost un accident votul de adineauri, vreau să cred că de fapt nu s-a votat politic, vreau să cred că, de fapt, treburile vor merge bine în viitor. Vă rog, încă odată, și fac apel colegilor mei să punem totuși interesul județului în primul rând pentru că este o îmbogățire a patrimoniului ceea ce tocmai am respins și nu cred că cineva din această sală va putea să justifice vreodată să spun㠄eu nu vreau să crească patrimoniul județului Mureș ci vreau să scadă.” Încă odată cred că a fost eroare de vot, doamna președintă, și cred că următoarele puncte vor merge așa cum trebuie.

 

 

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea actului adițional la contractul de cesiune încheiat între SC SURM SA, Consiliul Județean Mureș și Compania AQUASERV în baza HCJ nr.70/2008

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea  actului adițional la contractul de cesiune încheiat între SC Servicii de Utilități Rurale SA, Consiliul Județean Mureș și compania Aquaserv în baza hotărârii Consiliului Județean 70/2008. Este vorba de contractul de cesiune, împreună cu celelalte acte adiționale care, pe parcurs, s-au aprobat de către dumneavoastră, având ca obiect exploatarea principalelor sisteme de alimentare cu apă în sistemul zonal, la nivelul județului, mai ales zona de câmpie, în zona Sânpaului, a comunei Sânpaul, și în zona Gorneștiului. Proiectul de hotărâre a fost avizat fără obiecțiuni de comisia financiară, de comisia juridică, de comisia de servicii publice și de comisia de urbanism. Proiectul nostru de hotărâre conține trei articole. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, supun la vot. Cine este pentru articolul 1, „se aprobă actul adițional la contractul de cesiune privind compania SURM către Aquaserv conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se respinge cu 21 voturi „pentru”, 2 voturi împotrivă (Boloș Vasile, Frătean Petru), 9 abțineri (Borșan Doru, Cioban Augustin, Ferenț Tiberiu, Filimon Vasile, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau), 2 absenți (Benedek Imre, Seracu Ieronim). 

Proiectul de hotărâre a fost respins, întrucât nu a întrunit numărul de voturi necesar – 23.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Asta înseamnă că Sânpaulul și Gorneștiul, asta spun mass-mediei… aici e Gornești scris… Sânpaul, Gornești, deci sistem de alimentare cu apă se află în perioada de garanție, Sânpaul cu localitățile Sânpaul, Valea Izoarelor și Chirileu, Gornești cu localitățile Gornești și Periș. În perioada de garanție se află și sistemul Eremitu, cu localitățile Eremitu, Câmpul Cetății, Chiherul de Sus. Sisteme care nu funcționează la data cesionării celorlalte contracte. În prezent sistemele sunt pregătite pentru a funcționa astfel încât operatorul regional poate prelua spre exploatare sistemele respective prin concesionare de către SURM SA. Eu aș dori să spun presei și nu consilierilor județeni, toată activitatea, deci la Serviciul Utilități Rurale Mureș a fost cesionat societății pe acțiuni Aquaserv. Prin investiții din fonduri guvernamentale, prin continuarea proiectului Solel Boneh și prin proiectele SAPARD, la aceste 3 localități în anii precedenți, cam într-un an sau de doi ani, s-au făcut noi sisteme. Societatea de Utilități Rurale prin hotărârea consiliului județean nu mai prestează servicii de operare pentru apă și canal. Singura societate care poate să presteze apa acestor comune este societatea Aquaserv, operatorul unic regional. Prin acest vot, al domnilor consilieri, se întârzie ca localitățile să poată să primească apa, degeaba am investit miliarde de lei pentru că nu se poate începe operarea fără un operator regional. Tocmai în zonele unde, mă gândesc că și domnii consilieri județeni au primit voturi. Deci, rog mass- media să informeze corect populația prin acest gest de vot, indiferent ce se susține. Nu, domnul Giurgea, nu vă mai dau cuvântul pentru că nu v-am spus dumneavoastră, am spus mass-mediei. Urmează… deci domnul Giurgea, v-aș ruga frumos, nu am polemizat cu dumneavoastră… da, poftiți.

Domnul consilier Giurgea: Vă mulțumesc doamna președintă și vă rog, încă o dată, să vă păstrați calmul. Deci, vreau să fie foarte clar și înțeles, populația din aceste localități a primit apă până acum și va primi în continuare. Dar a fost pe perioada de garanție un operator și acum este un alt operator pentru că a trecut perioada de garanție, deci populația nu suferă cu nimic, primește apă în continuare. Ceea ce se întâmplă și aici are dreptate doamna președintă, s-a întârziat această hotărâre, probabil cu o lună. Probabil că în cursul lunii ianuarie va trece dacă se va pune din nou pe ordinea de zi. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnule coleg consilier județean, nu primesc apă pentru că dacă nu există contract de concesionare nu se poate încheia. Nu se poate încheia contract de furnizare. Nu primesc apă. Eu… o să spună specialiștii, nu știu, eu știu că la Eremitu acum o lună am predat bazinul de apă, știu că în altă parte acum începem să vedem dacă funcționează sistemele de apă, eu așa știu că nici Sânpaul nu a avut apă, nici Gorneștiul nu a avut apă, nici nu putem să dăm, nici nu am putut încheia contract cu nici una din localitățile pe SURM că SURM-ul nu mai există, practic, ca operator de apă. SURM-ul nu mai are nici un contract, toate contractele pentru furnizare de apă au fost preluate de AQUASERV ca urmare a cesiunii făcută de dumneavoastră. Deci nu au apă localitățile respective, mergem la fața locului cu specialiștii de la noi. SURM-ul, domnul Blaj, furnizați dumneavoastră apă?

Domnul director Blaj Virgil: …Doar la Gornești, Gorneștiul fiind în prioada de garanție și în probe, are un contract individual…

Doamna președinte Lokodi: Da, vă mulțumesc. Nu sunt chiar așa de neinformată și de nepricepută, domnul consilier Giurgea, mai am și eu informații. Vă mulțumesc, vă mulțumesc.

 

 

7. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2008

 

Doamna președinte Lokodi: Trecem la următorul proiect la care nu mai avem nevoie de 2/3.  Poate că vă distrați, eu nu mă distrez. Este proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș și în 2008 și o să rog pe președinta comisiei de buget să facă precizările cu o precizare făcută de mine, cu privire la aeroport. La aeroport s-a pus problema unei rectifirări, o rectificare, practic, care este doar o reașezare…o reașezare a unor date… văd că exemplul bun dat de UDMR la local urmează și la județean.

Dl.consilier Poruțiu: Ați spus că nu mai aveți nevoie de noi.

D-na președinte Lokodi:  Eu am spus că nu mai am nevoie? Nu, v-am prevenit că … nu, eu nu am spus că nu am nevoie de dumneavoastră, domnilor, de 2/3 am spus, nu e nevoie de 2/3 și treaba dumneavoastră că chiar așa de bine vă înțelegeți. Se poate juca și în consiliul județean, se poate aduce atmosfera de la consiliul local, se poate multe. Deci eu cred că nu am greșit când am spus că nu mai e nevoie de 2/3, am atras atenția că se poate vota. Deci, urmare analizei efectuate în baza adresei 18.022 din 2008 aprobată și transmisă de CA la RA Aeroport propunem schimbarea sursei de finanțare pentru investiții la poziția „Lucrări de execuție, reorganizarea fluxului Aeroport Transilvania Târgu Mureș”, diminuarea sursei de finanțare din venituri proprii cu 312.000 lei și majorarea sursei de buget local, alocații de la Consiliul Județean cu suma de 312.000 lei, deci practic suma care se diminuează din venituri proprii se majorează la sursele primite de la Consiliul Județean. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de comisia economico-financiară, de comisia juridică, de comisia de servicii publice. Conține 9 articole, cineva dorește să facă observații? Dacă nu, trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Eu am totuși o întrebare. Majoritatea din funcție este îndeplinită, da? Bine articolul 2.

 

Articolul 2 se aprobă cu 20 voturi pentru, 2 nu au votat (Havrileț Nicolae, Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Și rog secretariatul să treacă lipsă consilierii care au plecat. Da? Articolul 3.

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 4 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 5 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 6 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 7 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 8 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 9 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

 

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2009 la Direcția Județeană de Pază

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2009 la Direcția Județeană de Pază Mureș. Proiectul de hotărâre are două articole. Proiectul de hotărâre a fost discutat în comisia financiară, în comisia servicii publice și a fost avizat favorabil. Dacă cineva dorește să formuleze întrebări… dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

 

9.  Proiect de hotărâre privind stabilirea tarifelor de bază, lunare, pe mp, la chiriile pentru spațiile cu altă destinație decât locuințe, ce se aplică de către societățile comerciale, regiile autonome și instituțiile publice care administrează imobile ce aparțin domeniului public și privat al județului Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de bază la chiriile pentru spațiile cu altă destinație decât locuințe ce se aplică de către societățile comerciale, regiile autonome, instituțiile publice care administrează imobile care aparțin domeniului public și privat al județului Mureș. Proiectul nostru de hotărâre are șapte articole, a fost discutat în comisia economico-financiară, în comisia juridică, în comisia de servicii publice și în comisia de amenajare a teritoriului. Toate ați avizat favorabil. Dorește să ia cineva cuvântul? Dacă nu, trecem la votul proiectului de hotărâre. Cine este pentru votul articolului 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 4 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 5 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 6 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 7 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în îmntregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

 

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Promovarea județului Mureș” și a cheltuielilor legate de acesta

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Următorul proiect de hotărâre este proiectul pentru promovarea județului Mureș, a cheltuielilor legate de acest proiect. Dorește Consiliul Județean Mureș să depună un proiect pentru a obține o finanțare în vederea acoperirii cheltuielilor cu privire la promovarea județului, să putem să facem și noi mai multe materiale de promovare a județului cum ar fi hartă, pliante, un mic filmuleț de prezentare și niște cursuri. Domnul Boloș, doriți să luați cuvântul? Da, vă rog.

Domnul consilier Boloș: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, stimați colegi,  așa cum am exprimat și în ședința comisiei de ieri, eu consider că înainte de a se pune în mișcare acest proiect este necesar să se realizeze manualul de identitate vizuală a consiliului județean pentru că aceste elemente fac parte și vor fi incluse în toate aceste materiale. Deci presupune un efort care trebuie făcut înainte de acest… de promovarea acestui proiect, realizarea acestei propuneri pe care am făcut-o și într-o altă ședință, dacă vă mai aduceți aminte.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, întreb colegii de la direcție dacă mai avem timp pentru că eu știu că aceste proiecte au niște termene de depunere și nu știu dacă…

Domnul consilier Boloș: E vorba de punerea în mișcare a proiectului, nu de depunere a proiectului.

Doamna președinte Lokodi: A, să depunem proiectul și între timp, până ce vom primi finanțare, să facem acest lucru… Cred că este o propunere justă și bună, da. Vă mulțumim. Comisia economico-financiară, comisia juridică, și comisia de servicii publice au votat acest proiect de hotărâre care conține 6 articole. Supun la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Articolul 2.

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 4 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

Articolul 5 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 6 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii și cofinanțării proiectului „Restructurarea Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Brâncovenești prin crearea noului Centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică PRIMULA BRÂNCOVENEȘTI”

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea depunerii și cofinanțării proiectului „Restructurarea centrului de preocupare și reabilitare neuropsihică Brâncovenești, prin creearea noului centru de recuperare și rabilitare neuropsihică PRIMULA.” Este o oportunitate pentru a depune din nou un proiect. Comisia a avizat favorabil, atât cea economică cât și cea juridică, acest proiect. Domnul Pokorny.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc, stimată doamnă președinte, onorat consiliu, având în vedere că am avut ocazia să prezint proiectul în două comisii importante și apare exhaustiv, aș putea să spun, și pe site, aș dori doar să vă spun că posibilitatea ne-a picat pe neașteptate, ne folosim de ocazie ca pe lângă contribuția consiliului județean de 10% să aducem, dacă câștigăm, 700.000 euro, sumă nerambursabilă, în județul Mureș care îi asigură nu numai confortul asistaților noștri, nu trebuie să uităm că cei mai mari economiști din lume insistă asupra promovării investițiilor, asigură locuri de muncă pentru constructori, un an de zile cel puțin și asigură și pe cei care fabrică materialele de construcție. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Da, vă mulțumesc, dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul, supun la vot proiectul de hotărâre care conține opt articole. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 3 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Cine nu votează? Dl. Pokorny? Bine face, pentru că este interesat ca și director.  Articolul 4.

 

Articolul 4 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 5 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 6 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 7 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 8 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Stefan), 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și sper că vom fi cu succes. Da, domnul Pokorny.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc în mod excepțional, aș dori să mulțumesc colegilor pentru înțelegere iar ca… poate pot să-mi permit în al treilea mandat să vă spun că noi trebuie să ne vedem de treabă și în continuare, chiar neclintiți în furtuni, să dăm dovadă de seriozitatea de care am dat dovadă, cel puțin în mandatul trecut și asemenea evenimente neplăcute, practic nu trebuie să ne deranjeze. Nu trebuie să ne lăsăm influențați în munca noastră. Vă mulțumesc.

 

 

12. Proiect de hotărâre pentru stabilirea unor măsuri în legătură cu asigurarea unor servicii în domeniul asistenței sociale și protecției drepturilor copilului de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre privește stabilirea unor măsuri în legătură cu asigurarea unor servicii de asistență socială și protecția drepturilor copilului de către Direcția de Asiatență Socială și Protecția Copilului în parteneriat cu organizații neguvernamentale, cu ONG-uri. Știți dumneavoastră că pe parcursul anilor am avut aceste parteneriate care au fost cu succes și toate aceste ONG-uri au activat foarte bine. Ceea ce astăzi dumneavoastră aveți în față este o modificare a modalității de a conlucra și de a face responsabil mai mult Direcția de Protecția Copilului și să fie mai liber în momentul în care vor încheia asemenea parteneriate. Comisia de servicii, comisia juridică și comisia… ce fericită aș fi dacă ar scrie … social-culturală, da, scrie în altă parte în acest formular, a avizat favorabil proiectul de hotărâre. Proiectul de hotărâre, dacă nu dorește numeni să ia cuvântul, are 3 articole, supun la vot articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

 

13. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Asociației „Comunităților Văii Gurghiului”

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, urmează un proiect de hotărâre  prin care va trebui să alegem o persoană care să reprezinte Consiliul Județean la Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară, Comunitatea Văii Gurghiului. Domnilor consilieri, v-aș ruga frumos să faceți propuneri. Da, vă rog să faceți propuneri pentru o persoană care să reprezinte Consiliul Județean, să participe la aceste lucrări și să ne aducă informații cu privire la munca acestei asociatii și să ajutre asociația la proiecte. Da, domnul Mora Akos.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, înainte de a face o propunere, vreau să-i mulțumesc cu cea mai mare sinceritate colegului meu Boloș că a rămas la ședința de consiliu și să fac o mică remarcă, nu știu dacă mai e cineva prin sală, văd că și presa a plecat, toată lumea a plecat, pentru că din păcate…

Doamna președinte Lokodi: Presa nu a plecat, mai sunt aici în sală…

Domnul consilier Mora: …mai este cineva aici…din păcate cred că este mai interesant circăria politică decât treburile serioase. Și vreau să spun un singur lucru, că dovada serioasă a exercitării puterii este atunci când o ai și o exerciți într-un mod echilibrat și închid paranteza, dacă îmi dați voie, și mă întorc la propunere… având în vedere că noul vicepreședinte Chirteș Cristian este chiar din zona Văii Gurghiului și este localnic, ca să spun așa, se trage de acolo și cunoaște foarte bine activitatea acelei zone, îl propun, pe cale de consecință, să reprezinte consiliul județean în cadrul acestei asociații pentru că, repet, este ibăștean, e de acolo, cunoaște foarte bine tot ce se întâmplă pe Valea Gurghiului….din Gurghiu, mă scuzi,… dar cunoaște bine absolut toate localitățile de pe Valea Gurghiului. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă întreb, dacă mai aveți alte propuneri… dacă nu, v-aș ruga frumos secretariatul să fie completat articolul 1 că persoana propusă și cred că vom vota, este domnul vicepreședinte Chirteș. Da, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 12 absenți.

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți.

 

 

14. Proiect de hotărâre privind modificarea componenței comisiei paritare, înființate în baza Hotărârii nr.48/27.III.2008, pentru atribuirea traseelor cuprinse în programul județean de transport public rutier de persoane, prin curse regulate, pentru perioada 2008 – 2011

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre privește modificarea componenței comisiei paritare, înființată în baza hotărârii 48 pentru atribuirea traseelor cuprinse în programul județean de transport public rutier de persoane prin curse regulate. Ca urmare a plecării doamnei Milăr din consiliul județean, se propune ca locul dânsei să fie exercitat de domnul Matei Corneliu Marcel, care este din aparatul propriu al consiliului județean. Comisia economico-financiară, comisia de servicii și comisia de urbanism a avizat favorabil. O să rog secretariatul ca în momentul în care redactează câte un aviz, sus să aibă antetul comisiei. Că astăzi o serie de avize nu au avut… mai înainte culturalul, acesta de la urbanism, trebuie să mă uit cine a semnat ca să-mi dau seama, bine? Să fim puțin mai atenți, vă rog. Proiectul de hotărâre conține 3 articole, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți.

 

          Articolul 2  se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: E pentru persoană, nu vă uitați că…

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți.

 

 

15. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Filarmonicii de Stat, comisia economică a avizat favorabil, social-culturală la fel, proiectul nostru de hotărâre conține două articole. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

 

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării HCJM nr.136/25 septembrie 2008 privind încadrarea în categoria funcțională a drumurilor comunale a unor drumuri vicinale de pe teritoriul administrativ al comunei Măgherani din județul Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește modificarea anexei la Hotărârea Consiliului Județean 136 din 25 septembrie 2008 privind încadrarea în categoria funcțională a drumurilor comunale a unor drumuri vicinale de pe teritoriul administrativ al comunei Măgherani din județul Mureș. Proiectul a fost avizat favorabil de comisia de urbanism. Conține 2 articole. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Balogh Iosif, Ciotlăuș Ionela) 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

 

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre pentru avizele date comisiei tehnice de amenajarea teritoriului. Proiectul nostru de hotărâre conține 3 articole, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Articolul 3 se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Ban Moise) 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Havrileț Nicolae, Ban Moise) 12 absenți ( Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Benedek Imre, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Frătean Petru, Giurgea Teodor, Moldovan Teofil, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos domnilor consilieri, mai avem doar o singură problemă, domnul Havrileț, noul membru al consiliului județean, noul consilier a Consiliului Județean urmează să facă parte dintr-o comisie de specialitate. Domnul Chirteș, fiind ales vicepreședinte, nu mai face parte ca și consilier dintr-o comisie de specialitate și vă întreb dacă acceptati să intrați în locul domniei sale la comisia de agricultură pentru că domnul Chirteș acolo era membru în comisia de specialitate. Asta nu înseamnă că dumneavoastră nu aveți dreptul să participați și la comisia economică, normal, fără drept de vot, și la comisia…la orice comisie puteți să participați dar drept de vot aveți doar la acea comisie unde veți fi membru. Atunci, vă consult…trebuie să votăm? Da? Atunci supun la vot proiectul de hotărâre cu privire la calitatea de membru în comisia de agricultură a domnului consilier județean Havrileț. Cine este pentru?

 

Proiectul de hotărâre se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 12 absenți.

 

Doamna prețedinte Lokodi: Alte articole mai are hotărârea respectivă? Nu? Vă mulțumesc. Vă mulțumesc mult domnilor consilieri, vă mulțumesc pentru ziua de astăzi… stați un minut, domnilor consilieri, suntem la diverse, poate că cineva dorește sa ia cuvântul…domnul vicepreședinte Chirteș, domnul Mora Akos.

Domnul vicepreședinte Chirteș: În primul rând aș dori să vă mulțumesc celor prezenți în sală pentru încrederea acordată astăzi prin votul dumneavoastră, de asemenea salut în lipsă și ceilalți colegi din consiliul județean, consilieri județeni care au considerat că este mai bine să se retragă. Ce pot să vă spun, la început de drum, o să încerc să lucrez cât mai bine cu executivul consiliului județean, de asemenea cu colegii consilieri din consiliul județean iar ceea ce pot să vă spun că voi încerca să ajut la continuarea proiectelor județului Mureș, indiferent de cine au fost promovate. Încă odată vă mulțumesc și vă urez Sărbători Fericite și multă sănătate în noul an!

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc mult, domnul Mora Akos.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte și stimați colegi, vreau doar să mai…… această amărăciune pentru faptul că s-a întâmplat astăzi ce s-a întâmplat, în schimb mergem înainte și vreau, de asemenea, să vă spun că atunci cînd nu se primesc comenzi politice, chiar lucrăm bine și, de fapt, vreau să și fac o propunere concretă pentru următorul an chiar în ianuarie care, rog executivul să și treacă pe ordinea de zi sau, nu știu cum, vom găsi o formulă, ideea este următoarea, ca în ședința de comisia de buget-finanțe, unde de fapt colegii mei au votat preluarea patrimoniului pentru Parc, pentru clădirea de la Parc, acum au votat împotrivă, OK, am înțeles, este o comandă politică pe care am respectat-o, în schimb vreau să vin să fac o propunere foarte concretă: având în vedere că vin vremuri grele, având în vedere că vin vremuri în care va trebui să ne uităm foarte serios cum cheltuim banul public, propun ca pentru anii următori, începând chiar cu anul 2009, toate contractele de management ale conducătorilor de instituții subordonate consiliului județean să fie discutate nu numai de către executiv ci să fie discutate de o comisie formată din cei care doresc să-și exercite calitățile manageriale, în a cere colegilor noștri manageri să creștem performanța la nivel de instituție. Și aici aș introduce un unic criteriu sau… nu că unic, un criteriu fundamental sau principal și anuma faptul că, așa cum Direcția Județeană de Pază, din ce știu eu, este singura instituție a noastră care se autofinanțează, criteriul de autofinanțate a fiecărei instituții să fie un criteriu extrem de bine punctat. Adică creșterea gradului de autofinanțare în timp. Categoric, nu la toate instituțiile se va putea, în schimb, ceea ce eu doresc și cred că și colegii mei doresc la fel, este ca fiecare manager de instituție să facă mai mult, față de anul trecut, față de anii trecuți. Cu alte cuvinte să caute și ei soluții de a îmbunătăți aceste activități ale instituțiilor și propun ca din acele să formăm o comisie la nivelul consiliului județean, poate fiecare partid să-și desemneze o persoană care să se priceapă în chestiuni de management și să avem discuții foarte serioase, pe rând, cu fiecare șef de instituție pentru a-i îndemna și a le cere să facă mai mult în cadrul acelor instituții și, repet, un criteriu extrem de important este creșterea gradului de autofinanțare și, dacă se poate, doamna președintă, în luna ianuarie, luați-o ca un proiect de hotărâre, care, eventual, să formăm această comisie și să luăm în discuție, cât de urgent, pentru că vremurile care urmează cred că ne indreptățesc să facem acest lucru. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, întreb pe domnul secretar general, nu are nici un impediment un astfel de proiect de hotărâre?

Domnul secretar Cosma: Doamna președinte, aș prefera să nu mă pronunț, o să verificăm…

Doamna președinte Lokodi: Trebuie să vedem legea… da, nu știu, dar în orice caz, această comisie poate să funcționeze cu rol consultativ, alături de executiv, normal, asta nu are nici un impediment, chiar dacă nu decizional, eu vă mulțumesc pentru această propunere, este bine venită, este foarte greu în momentul în care aprobi bugetul instituțiilor subordonate să ai totuși o vedere mai largă asupra activităților. Și dacă eu am avut o încercare, de exemplu, anul trecut când, după alegeri, când am propus ca domnul consilieri, în vară, la Direcția de Protecția Copilului și a Persoanelor cu Handicap să meargă în teritoriu, să vedeți cum se funcționează la aceste instituții, cu destul de multă durere în suflet am constatat că doi consilieri s-au dus, când avea toată lumea pusă la dispoziție mașină și mergea mașina, aveam programare. Știu că erau alegerile naționale și de aceea lumea nu s-a dus dar să știți că trebuie să cunoaștem mai pe aproape activitățile acestor instituții pentru că poate că avem loc de mai bine și sunt sigură că avem loc de mai bine, la managerii instituțiilor, chiar poate că unele instituții am putea să analizăm dacă să mai funcționeze în felul în care funcționează sau ar trebui să facem niște schimbări majore. Deci, da, este timpul să analizăm acest lucru pentru că vom avea greutăți bugetare într-adevăr și vom avea greutăți de funcționare, cum se vede. Eu nu doresc acest lucru, ideea mea a fost în momentul în care am spus 2/3 ca să spun că nu mai trebuie să se forțeze lumea să nu vozteze. Și eu vreau să mulțumesc domnului Boloș că într-adevăr a dat dovadă de faptul că îl interesează interesele județului și n neapărat, doar politic acționează. Eu știu că dumnealui este și un bun politician și când trebuie apără interesele formațiunii din care face parte dar nu cu orice preț și asta marită să fie apreciat de fiecare dintre noi. Domnul Szabo.

Domnul vicepreședinte Szabo: Da, mulțumesc doamna președinte, stimați colegi consilieri, stimați colegi din aparatul executiv, stimați reprezentanți ai presei, care ați mai rămas și la discuțiile noastre, nu numai la noutăți ați fugit, vă mulțumim, dar eu vreau să vă mulțumesc pentru conlucrarea în acest an, că toți consilierii au dat dovadă de seriozitate și am reușit, întotdeauna, în afară de ședința de azi care nu a fost o ședință ușoară, întotdeauna să punem în față interesul județului și nu interesele de partid. Eu, fiind la sfârșit de an, vă doresc tuturor colegilor consilieri, colegilor din aparatul propriu și reprezentanților presei un Crăciun Fericit și Un An Nou cu împlinirile, ca toate visele dumneavoastră și ale noastre să se indeplinească! Bineînțeles, ne va aștepta un an nu chiar ușor dar cum am putut trece și în acest an, fiind un an electoral cu destule zbuciumări, eu cred că și la anul vom putea lucra împreună pentru interesul județului. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, Crăciun Fericit, An Nou Fericit și să ne vedem mai blânzi anul viitor!

 

 

 

 

 

                                                                  Întocmit: Andreea Iepan

 

 

 

 

 

 

                   PREȘEDINTE                                                 SECRETAR

              Lokodi  Edita  Emőke                                           Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Delia Belean

          Viorel Iosib