ROMÂNIA                     

     JUDEȚUL MUREȘ

 CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr.5.922/18.IV.2008

       Dosar IV. C/1

                       

 

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

 

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 27 martie 2008

 

 

 

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” și „Nepujság”, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 76 din 21 martie 2008.

Din cei 34 consilieri în funcție au fost absenți domnii: Giurgea Teodor (delegație), Socotar Dinu Gheorghe (delegație), Șopterean Ioan (delegație), Toșa Ioan, Venczi Vidor Ianos.

 

Au fost invitați să participe:

 

·        dl. Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș

·        dl. Csegzi Sandor – viceprimar, Primăria Municipiului Târgu Mureș

·        dl. Kolozsvary Zoltan – consilier municipal

·        dl. Schmidt Lorand – director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·        d-na Codruța Sava – director adjunct, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·        dl. Mezei Vasile - director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·        dl. Cătană Marius – lider Sindicat, DGASPC

·        dl. Runcan Ștefan, director, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·        dna Hang Mărioara, contabil-șef, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·        dl Ilieș Ioan – director, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor

·        Blaj Virgil – director, S.C. Servicii de Utilități Rurale Mureș

·        dna Belean Carmen, contabil-șef, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș

·        dl.Cazan Vasile – director, Filarmonica Târgu Mureș

·        dl. Naste Vasile, director, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·        dna Valea Anica – contabil-șef, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·        dl Cotîrlan Constantin - director, Centrul Județean de Promovare și Conservare a Creației și Tradiției Populare Mureș

·        dna Iosib Maria, contabil-șef, Centrul Județean de Promovare și Conservare a Creației și Tradiției Populare Mureș

·        dna Albu Lelia, director, Școala de Arte și Meserii Tîrgu Mureș

·                       dna Mihaly Maria, contabil-șef, Școala de Arte și Meserii Tîrgu Mureș

·        dl. Cadariu Gavril, director, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL Tîrgu Mureș

·        dna Ludușan Leontina, contabil-șef, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL” 

·        dl. Titi Iosif Boantă, director, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·        dna Silvășan Elena, contabil-șef, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·        dl. Soos Zoltan, director,  Muzeul Județean Mureș

·        dna Mihalte Marcela, contabil-șef, Muzeul Județean Mureș

·        d-na Corina Teodor, director, Biblioteca Județeană Mureș

·        dna Pop Daniela, contabil-șef, Biblioteca Județeană Mureș

·        dl. Podoabă Virgil – redactor-șef, Revista VATRA

·        dl. Kovacs Andras Ferencz – redactor-șef, REVISTA LATO

·        dna Grec Claudia, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Tîrgu Mureș

·        dna Pescari Tatiana Ana, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.2 Tîrgu Mureș

·        dna Kalman Eva, contabil-șef, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.2 Tîrgu Mureș

·        dl. Sabău Ștefan, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.3 - Reghin

·        dna Molnar Viorica, contabil-șef,  Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.3 – Reghin

·        dl. Kovacs Robert – șef serviciu SALVAMONT

·        col. Chiorean Mihai – inspector-șef, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență HOREA

·        col. Pop Dinel – ADJ. INSPECTOR-ȘEF, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență HOREA

·        dl. Lupa Alexandru – director, ARR - Agenția Mureș

·        directori, directori-adjuncți, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·        reprezentanții mass-media din județ

·        dl. Bodoni Hunor - director marketing, Parc Industrial Mureș

·        dl. chestor Căbulea Ioan Nicolae – Inspectoratul de Poliția la Județului Mureș

 

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri care sunteți în tentativă de intrare, decideți intrarea, bine? Toată lumea să-și deschidă aparatul de vot, doamnelor, domnilor, stimați invitați, începem lucrările ședinței ordinare a Consiliului Județean, astăzi avem foarte multe proiecte pregătite pe ordinea de zi a ședinței, în total 24 de proiecte din care la primele 6 avem nevoie de un cvorum de 2/3, de la punctul 7 până la punctul 11 avem nevoie de majoritatea consilierilor în funcție, deci v-aș ruga frumos, cei care aveți probleme și doriți să mergeți la alte activități, a anunțat domnul Tatar că trebuie să meargă la o ședință AGA și văd că domnul Venczi nu a mai ajuns. Domnul Ban, unde trebuie să mergeți? Lăsați că aia e pe la 5-6, nu? Până atunci mei e mult încă. Deci vă rog frumos să fiți operativi. Domnul Szalkay, doriți să luați cuvântul? N-am terminat încă de spus…, vă rog frumos. Deci vă rog frumos să rămâneți până la punctul 11 și să fim operativi pentru că altfel nu va avea succes ședința de astăzi. Astăzi sunt 27 de consilieri prezenți, 8 absenți și acum vă dau cuvântul domnul Szalkay.

Domnul consilier Szalkay: Mulțumesc frumos stimată doamnă președinte, stimați domni vicepreședinți, stimate domn viceprimar și stimați invitați, înainte de această ședință am participat la Instituția Prefectului la o consfătuire legată de problemele sportului mureșean și am fost mandatat de către cei prezenți ca eu, în cadrul Consiliului Județean, să fac o interpelare în legătură cu cei 2 sportivi ai județului Mureș care ne vor reprezenta la Olimpiada de la Beijing și anume: domnul Rus Traian la arte marțiale și Trandafir Norbert la înot, pentru a sprijini financiar participarea acestor sportivi la acest eveniment, poate cel mai important eveniment al anului. Eu vă rog, doamna președinte și cei care suntem aici, ca în procedură de urgență, eventual, să emitem un proiect de lege sau din fondurile de care dispune comisia sportivă prezidată de către domnul consilier Tatar să aprobăm o procedură de urgență, o anumită sumă pentru a cofinanța participarea acestor doi sportivi care ne reprezintă la olimpiadă. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Fără doar și poate, este o mândrie pentru județul Mureș că un tânăr la înot și celălalt la arte marțiale va participa la Beijing. Sunt absolut convinsă că și Consiliul Județean pe baza proiectelor pe care le are deja enunțate va găsi o soluție, dar cred că dumneavoastră în calitate de președinte de comisie de buget ar trebui să-mi spuneți și soluția din moment ce veniți cu o propunere pentru o hotărâre de Consiliu Județean. Dacă și dumneavoastră vedeți soluția doar din acele fonduri care sunt în discuție la proiecte, normal că trebuie să ne întrunim cu comisia pentru sport, să se depună de urgență proiectele pentru că suntem în perioada depunerii proiectelor și putem să luăm o decizie în principiu de către colegii din…adică astăzi, că înțelegem să oferim o șansă pentru acești tineri dar eu nu văd altă soluție decât în cadrul proiectelor pentru sport. Altă modalitate, legea nu cred că ne  permite. Domnul Tatar, înainte de ordinea de zi vorbim despre diverse. Îmi place, poftiți. Dacă aș fi o președintă adevărată n-aș da cuvântul, dar poftiți.

Domnul consilier Tatar: Doamnă scumpă, stimați consilieri, am vrut să ajut și pe dânsul, normal că e stabilit un termen și v-am spus și dumneavoastră că termenul este deplasat pentru că anul acesta este an olimpic și normal comisia poate să facă o ședință extraordinară fiindcă trei miliarde de lei sunt alocați pentru sportul de performanță și atunci se poate propune. Da, Clubul Sportiv „Mureșul”, mi se pare sau altă…aparținând de Clubul Sportiv Mureșul și celălalt nu știu de cine aparține, probabil tot de ei, se depune urgent un proiect și comisia, privitor la olimpiadă și la aceasta internațională, se poate acorda o sumă în funcție de bugetul alocat. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Asta era și ideea mea. Atunci, dacă îmi dați voie domnilor, să trecem înapoi la ordinea de zi anunțată. Deci două proiecte de hotărâri de pe ordinea anunțată și care au apărut și în mass-media, punctul 23 și 25 s-a retras. Deci eu supun la vot ordinea de zi cu precizarea retragerii proiectelor de la punctele 23 și 25. Cine este pentru?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Ianos).

 

 

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.42/2001 privind însușirea inventarului bunurilor care fac parte din domeniul public al județului Mureș, cu modificările și completările ulterioare

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și atunci aș trece deja la discutarea expunerilor de motive și a proiectelor de hotărâre. Primul proiect de hotărâre se referă la modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 42/2001 privind însușirea inventarului domeniului public al județului Mureș cu modificările și completările ulterioare. Acest material s-a discutat în comisia economico-financiară, în comisia juridică precum și în comisia de servicii. Este vorba despre modificarea anexelor la hotărârea Consiliului Județean având în vedere că anumite imobile sau investiții au rămas în afara inventarului domeniului public al județului. Acestea s-au datorat unor investiții pe parcurs, cum ar fi casele care, din proiectul PHARE s-au construit la Direcția de Protecția Copilului sau anumitor modificări ca urmare a remăsurării unor drumuri județene sau chiar a unor calificări din drumuri județene în drumuri naționale cum ar fi porțiunea de drum dintre Odorheiu Secuiesc și Vânători. De asemenea prin programul guvernamental de alimentare cu apă la sate s-au construit niște sisteme care au rămas în afara domeniului public, deci înscrierii în domeniul public, de asemenea investiții la nivelul Spitalului Clinic Județean, niște donații s-au făcut pe parcursul anilor, din 2001, și alte modificări. Domnilor consilieri, vă consult, dacă cineva dorește să facă o observație în legătură cu acest proiect de hotărâre, dacă nu, atunci să trecem la vot. Cine este pentru articolul 1 care prevede modificarea hotărârii anterioare?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Articolul 2, de asemenea, modificarea anexei 2 la hotărârea anterioară.

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, articolul 3 îndeplinirea prevederilor proiectului de hotărâre.

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakassy Alexandru) 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 4, comunicarea la direcții de specialitate.

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu  29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

2. Proiect de hotărâre privind solicitarea adresată Consiliului Local Sînpaul pentru trecerea imobilului – teren, situat în localitatea Sînpaul, din domeniul prival al comunei Sînpaul în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre privește trecerea din domeniul public al Consiliului Local Sînpaul a unei porțiuni de teren în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean, fiind vorba de o porțiune de teren unde urmează să facem extinderea pentru aeroport a pistei. Există o hotărâre a Consiliului Local care a fost de acord ca acest teren să treacă în administrarea Consiliului Județean, proiectul de hotărâre a fost discutat de comisia juridică, de comisia de amenajare a teritoriului, de comisia de servicii, toată lumea a fost de acord cu acest proiect de hotărâre. Vă consult, dacă cineva dorește să ia cuvântul, dacă nu trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat(Veress Adam).  5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, să mai votați. Articolul 3.

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu  29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

3. Proiect de hotărâre privind abrogarea unor prevederi din H.C.J.M. nr.106/2006 pentru stabilirea unor măsuri în aplicarea O.U.G. nr.110/2005 privind vânzarea spațiilor proprietate privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, cu destinația de cabinete medicale, precum și a spațiilor în care se desfășoară activități conexe actului medical

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre privește abrogarea unor prevederi din hotărârea noastră 106 din 2006 pentru stabilirea unor măsuri în aplicarea Ordonanței de Urgență 110 din 2005 privind vânzarea spațiilor proprietate privată a statului și a unităților administrativ-teritoriale. Știți foarte bine că în 2006 am fost de acord ca acele spații în care funcționează medicii care au dreptul la concesionarea cabinetelor medicale, ulterior să poată să fie vândute. Dar, dumneavoastră ați prevăzut atunci un articol în sensul că spitalul să găsească o modalitate de concentrare, de grupare a acestor cabinete medicale, este vorba de Poli 2 în primul rând și nici până astăzi spitalul nu a găsit modalitatea de grupare a acestor cabinete, chiar și noi Consiliul Județean, ne-am dus la fața locului și am discutat direct cu medicii. Având în vedere că această problemă nici în anul acesta nu se prevede a fi rezolvată, considerăm că este neapărat nevoie de modificarea hotărârii Consiliului Județean, altfel vom avea o hotărâre pe care noi, executivul nu putem s-o îndeplinim, și noi îndeplinim sau reluăm această hotărâre în momentul în care spitalul va găsi soluția grupării cabinetelor medicale. În acest sens vi se propune modificarea hotărârii 106. Dacă cineva dorește să ia cuvântul? Atunci anunțați-vă vă rog, că nu văd.

Domnul vicepreședinte Groza: Aș vrea să fac și eu niște precizări, ca să nu fie…neclarități. Un jurist de la Consiliul Local Bonțida a înaintat o excepție de neconstituționalitate care a fost admisă și în condițiile acestea dispozițiile Ordonanței 110 sunt neconstituționale, deci nu se mai poate aplica, deci nici noi nu mai putem vinde aceste imobile sau aceste cabinete, pardon.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor consilieri, în comisia……și într-adevăr ne-am convins că în anul 1999 de fapt s-a cam scărpinat cineva invers și a dat o hotărâre care după aceea s-a dovedit că este neconstituțională. Atunci a fost aruncată pisica în curtea sănătății, acesta este adevărul. Curtea Constituțională a venit și a făcut o îndreptare considerând cele două articole, acelea mă refer din legea 110, ca neconstituționale, ori unde este lege nu este tocmeală, acest lucru trebuie înțeles. Nu avem o altă cale, bineînțeles, nu avem o altă reglementare deocamdată decât să ne supunem unei hotărâri a Curții Constituționale, și poate că altă dată să fim mai atenți atunci când votăm ceva, nu e vina noastră, bineînțeles și fac această precizare…

Doamna președinte Lokodi: Deci noi când am luat această hotărâre nu era atacată Ordonanța de Urgență.

Domnul consilier Lădariu: Da, fac o precizare, așa, dar se joacă uneori alba- neagra în altă parte și bostanii se sparg, cum se spune, în capul nostru. Deci revenire la punctul 0, cum se spune, așa este logic, așa este legal și să cântăm „Foaie verde Constantine, cum a fost așa rămâne”. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci nu în totalitate la punctul 0 pentru că concesionarea rămâne. Aș supune atunci la vot acest proiect de hotărâre, dispozițiile articolului 4 și 5 din hotărârea anterioară sunt anulate. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 2 privește executarea hotărârii.

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu  29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

 

 

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în vederea restituirii în natură a unui imobil care face obiectul Legii nr.10/2001

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre se referă la restituirea în natură a unui imobil care face parte obiectul legii 10 din 2001. Imobilul a fost folosit de către Direcția de Protecția Copilului, Direcția Generală de Asistență Socială și se va restitui proprietarilor. Este vorba despre imobilul din Reghin, însă pe parcursul anilor și aici, ca orice imobil care era naționalizat, a survenit anumite modificări, pe acel teren s-a construit și din fondurile Consiliul Județean clădiri care normal nu pot fi restituite proprietarilor, pentru acestea noi la Consiliul Județean am făcut o lucrare de lotizare și restituim vechilor proprietari acele clădiri care au fost construite de către ei iar cu privire la clădirile noi, ele vor rămâne în domeniul public al județului. În acest sens proiectul de hotărâre a fost discutat de comisia juridică care și-a dat avizul la promovarea acestei hotărâri. Vă consult, dacă cineva dorește să ia cuvântul, dacă nu trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 1 nu a votat ( Mora Akos Daniel), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 6 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 1 nu a votat ( Ban Moise), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime  se aprobă cu 28 de voturi „pentru”,1 abținere ( Amza Mărgărit Constantin), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

 

 

5. Proiect de hotărâre privind evaluarea donației acceptate în baza Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.113/2007

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre privește o donație a familiei Elisabeta și Gheorghe David. Această familie, pe parcursul anilor, este a treia oară când donează Muzeului Județean lucrări pe care dânșii, pe parcursul vieții le-au achiziționat, este o faptă minunată, nu știu domnul David este aici cu noi, sau nu? În orice caz aș dori prin intermediul mass-mediei să mulțumim, noi, Consiliul Județean și de această dată pentru acești mărinimoși donatori și este aici domnul director de la muzeu, să ne obligăm ca să realizăm încă anul acesta această expoziție pe care de altfel noi o pregătim și știu că la etajul trei pregătiți o cameră în acest sens, dar să realizăm încă în timpul mandatului consilierilor actuali pentru că noi am fost de acord ca acest lucru să se facă și dacă este posibil să putem chiar să fim prezenți la această expoziție împreună cu familia David și normal să nu uităm nici de acea propunere pe care a făcut-o, mi se pare, domnul Lădariu anul trecut, cu privire la un gest de distincție, sper că vom reuși să finalizăm și acel proiect de hotărâre de-al nostru. Domnul Lădariu, v-ați înscris la cuvânt.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor consilieri, doamnelor și domnilor invitați, nu puteam să nu iau cuvântul, o fac în calitate de consilier județean și în calitate de om de cultură. Se știe prea bine că pomenile s-au cam terminat, perioada post decembristă este foarte săracă în asemenea acte de bunăvoință, ne-am convins cu toții. Gesturile de acest fel sunt tot mai rare. Toți vor și doresc numai să ia, puțini sunt cei care vor să mai și dea ceva. Țin să mulțumesc din suflet doamnei Elisabeta și Gheorghe David pentru acest gest deosebit, e vorba acum de 49 de tablouri care vor intra în secția Muzeului Județean, repet, un gest cât se poate de rar și de nobil în același timp. Nu este vorba numai de valoarea acestor tablouri în bani, este vorba, înainte de toate  și despre valoarea artistică a acestor lucrări. Încă odată, felicitări din tot sufletul și dacă avem un cuvânt dat, eu țin să îl și respectăm, cuvântul dat pentru că avem într-adevăr o datorie de suflet față de familia Elisabeta și Gheorghe David. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc domnul Lădariu, dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, să trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Popa Dragoș Codrin) 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

Domnul consilier Lădariu: Doamna președintă, iertați-mă, aș dori să fac o precizare, în acest mandat, nu în cel care urmează.

Doamna președinte Lokodi: Nu, nu, am spus, în acest mandat, deci am spus să facem expoziția ca noi, cei care am avut plăcerea să acceptăm aceste donații, să fim alături și deja mintea mea merge, că n-o să fie acea lucrare gata pentru distincție, să găsim o altă modalitate de…da, da, sigur că da, deci o să discutăm cu domnul Soos să vedem, să expunem lucrările cele mai frumoase, dacă se poate luna viitoare să avem acest eveniment. Vă mulțumesc.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

6. Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii nr.87/2007 a Adunării Generale a Acționarilor SC SURM SA

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește completarea hotărârii 87 din 2007 a Adunării Generale extraordinare a Acționarilor SC Servicii de Utilități Rurale privind modificarea actului constitutiv și a statutului. Trebuie să vă informez, legat tot de această societate, că suntem în grafic pentru a trece activitatea Societății de Utilități Rurale la acea societate pe acțiuni noi înființată. Doamna Iordache, nu plecați că vreau să…și cu dumneavoastră să am câteva…numai am vrut să trec de hotărârea 6. Deci suntem în grafic, săptămâna viitoare începem inventarierea la comune a infrastructurii și încet, încet a predării acestei infrastructuri, se organizează la Aquaserv un concurs ca să treacă muncitorii de la SURM, cei care normal reușesc concursul la noua societate Aquaserv. La Guvernul României este o listă și pentru despăgubiri în cazul în care va fi nevoie de disponibilizări, deci ne preocupă această problemă și luna viitoare cred că săptămânal ne vom ocupa de ea. Este vorba de anumite modificări în actul constitutiv și în statutul aprobat deja. Comisia economico-financiară a aprobat această modificare, comisia juridică la fel și comisia de servicii publice la fel. Doriți să luați cuvântul sau…

Domnul vicepreședinte Frătean: Foarte pe scurt vreau să spun ce bine că avem operatori regionali. Este marele câștig al nostru, al județului Mureș, toate investițiile care vin de acum în acolo din fonduri Europene, deci bani pe gratis și vorbim de sute și sute de milioane de euro au condiția operator regional. Toate investițiile pe care le vor accesa comunele pe fondul de dezvoltare rurală, în ghidul solicitantului în condițiile de eligibilitate cere un document prin care operatorul regional îi oferă serviciile și îi întreține rețeaua. Atât am vrut să spun și vă felicit pe toți că ne-ați susținut în bătălia pentru crearea acestui operator regional. Vă mulțumesc încă odată și să dea Dumnezeu să fie până la sfârșit foarte bine.

Domnul vicepreședinte Groza: Pentru claritate, în acest proiect este vorba despre faptul că la data când am prezentat ultimele modificări ale inventarului, am uitat, s-a omis un etaj, despre acesta este vorba, era un CF separat, când am intrat în posesia lui deja luasem hotărârea. Este vorba de un etaj și trebuie să-l avem în vedere și ulterior SURM-ul prin domnul Blaj să facă formalitățile pentru înregistrare la registrul comerțului.

Doamna președinte Lokodi: Deci atunci v-aș ruga frumos să trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

Doamna președinte Lokodi: Și acum un pic, doar pentru un minut întrerup, ați primit fiecare acest material care este calendarul, agenda culturală pe 2008 a Consiliului Județean, aș dori să felicit pe colega noastră Mihaela Iordache care a fost nu numai responsabilă cu editarea și crearea acestei agende, dar ea a lucrat efectiv nu numai la scrierea textelor ci și la aranjarea pozelor și într-adevăr anul acesta reușim să scoatem o lucrare foarte frumoasă cu care ne prezentăm atât la birourile noastre de reprezentare de la Bruxelles, vorbesc despre birourile noastre pentru că pe lângă birourile UNCJR-ului unde totdeauna este prezent un coleg de-al nostru, din data de 7 aprilie ADR-ul, deci Regiunea „7 Centru” va deschide la sediul Landului Brandemburg un alt birou de reprezentare a regiunii unde de asemenea județul Mureș va avea posibilitatea de a trimite materiale promoționale și să fie prezentă la toate evenimentele pe care le va organiza pentru promovarea regiunii. Deci vă mulțumesc frumos pentru munca dumneavoastră, vă felicităm, a ieșit o lucrare foarte frumoasă, estetic putem să dăm o notă, din partea mea aveți 10 cu plus, sper că și domnii consilieri sunt de acord cu mine, ne reflectă așa cum suntem, nu numai buchetele de flori ci și pozele care apar reflectă activitățile instituțiilor noastre și acele evenimente care au avut loc în acești patru ani. Vă mulțumim și felicitări încă odată. Domnul director, să aveți în vedere la stabilirea…la stabilirea pentru trimestrul următor această activitate. Vă mulțumesc, Mihaela.

 

7. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2008

 

Doamna președinte Lokodi: trecem mai departe la proiectul de hotărâre de la punctul 7, privește rectificarea bugetului Consiliului Județean, s-a discutat în comisia de buget, deci economico-financiară, comisia de servicii publice, amenajarea teritoriului, întreb pe domnul președinte al comisiei de buget dacă dorește să prezinte sau dacă lasă pe domnul director…

Domnul consilier Szalkay: De fapt, cum doriți dumneavoastră, putem și pe domnul director, pot și eu, cu privire la proiectul de rectificarea a bugetului pot să spun că este o rectificare pozitivă, în cuantum de 3.220.000.000 lei vechi și 322.200, cele două rectificări se concentrează suma de 270.000 lei care urmează să fie alocate unor localități din județ, Sovata, Reghin, în vederea realizării sistemului informațional specific domeniului imobiliar edilitar și băncilor de date urbane, precum și suma de 52.200 lei care în urma câștigării unor programe PHARE pentru rromi și a proiectului întocmit de biblioteca „Mai aproape de lectură”, biblioteca publică în serviciul studenților, unde se propune majorarea venitului Consiliului Județean Mureș, la articolul bugetar donații și sponsorizări cu această sumă. Restul modificărilor sunt în cadrul articolelor bugetare, reașezări în cadrul aceluiași volum de buget și alocarea din fondul de rezervă la dispoziția Consiliului Județean pentru finanțarea unor investiții și activități curente, putem să amintim 160.000 lei pentru unele lucrări suplimentare la consolidarea Căminului de Persoane Vârstnice din Sighișoara, 30.000 lei la documentația tehnică cadastrală și juridică de unificare și evidențierea construcțiilor existente pe teritoriul Regiei Autonome Aeroport, 310.000 lei la spitalul Clinic Județean și 9.692 lei pentru Biblioteca Județeană în vederea co-finanțării proiectului „Mai aproape de lectură”, după cum am spus. Acestea sunt pozițiile cele mai importante și având în vedere că este o rectificare în cuantum minor s-a propus aprobarea de către comisia noastră în unanimitate. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Sper că și luna viitoare vom avea posibilitate să facem o rectificare, de data aceasta o sumă care va intra în bugetul Consiliului Județean prin ordonanța de guvern care a fost aprobată dar urmează să fie stabilită pentru destinații, sper că am depus un proiect pentru aeroport ca să putem să cumpărăm terenurile. Trebuie să vă informez că a fost o primă rundă de discuții cu proprietarii, a fost o discuție pozitivă, proprietarii sunt de acord ca să intre pe cale amiabilă în relații contractuale cu Consiliul Județean, normal, ca peste tot sunt încă 2-3 proprietari care n u sunt de acord dar acest lucru nu ne va împiedica, în primul rând în începerea investițiilor la aeroport și de asemenea…domnul Mora, doriți să spuneți dumneavoastră sau pot să spun eu? Mai târziu, bine, mai avem o surpriză cu aeroportul.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președintă, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor colegi, doamnelor și domnilor invitați, da data aceasta n-am să mă refer la cifre ci mă voi rezuma să redau doar o parte din o afirmație care se face și care pe mine mă bucură și cred că ne bucură pe toți. Nu citesc prima parte pentru că nu are nici un sens, toate celelalte instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Mureș și-au realizat veniturile proprii planificate, depășirile cele mai mari înregistrându-se la Administrația Palatului Culturii 19,90%, redacția revistei Vatra 9,34% și teatrul Ariel 7%. Mă bucură și vă spun cu toată sinceritatea, e pentru prima dată când putem să facem această afirmație și deși cultura nu se auto-subvenționează nicăieri în această lume, să fie clar, bani trebuie pentru cultură și niciodată probabil că nu vor fi suficienți banii pentru cultură, dar iată că printr-o înțelegere a unei realități iată că o instituție de cultură și reviste reușesc să sară, cum se spune, peste propria umbră, și să realizeze ceea ce trebuie realizat de fapt într-o economie de piață. Eu sunt poet și mă rezum doar la aceste aprecieri. Mă bucură din tot sufletul și iată că se poate. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, deci domnilor consilieri, atunci v-aș ruga să trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 5 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 6 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție a bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Mureș, a situațiilor financiare anuale cu anexe, pe anul 2007

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc mult, următorul proiect privește aprobarea contului de execuție a bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Mureș, a situațiilor financiare anuale cu anexele pe 2006, acest material…vă mulțumesc frumos domnilor directori, vă dorim succes mai departe și domnul Soos, nu uitați de expoziția familiei David, bine? Vă mulțumesc. Deci comisia economico-financiară a dezbătut acest proiect de hotărâre cu privire la execuția bugetului pe 2007 și a aprobat fără obiecțiuni. Dacă doriți domnilor consilieri să luați cuvântul, dacă nu trecem la vot. Cine este pentru aprobarea articolului 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat( Pokorni Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

9. Proiect de hotărâre privind avizarea temei, graficului de elaborare și a celui de plăți pentru documentația de amenajarea teritoriului „Reactualizare Plan de Amenajare a Teritoriului Județean, județul Mureș”

 

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc frumos, domnilor consilieri, pentru încrederea pe care o aveți în executivul Consiliului Județean și în aparatul Consiliului Județean pentru unanimitatea de voturi pentru execuția bugetară pe anul 2008 și n-aș dori ca presa să scape, Consiliul Județean a aprobat în unanimitate execuția bugetului pe 2007, poate că ar fi bine ca și ceva pozitiv să apară despre noi nu numai puncte negre pentru niște activități care sunt în atenția noastră. Recent în revista Punctul a apărut un punct negru Consiliului Județean că nu ne îngrijim de bătrânii noștri și că vom evacua bătrânii de la Reghin și că îi vom lăsa pe drumuri. Am fost foarte revoltată și am făcut o sesizare chiar la nivelul de la București pentru că nu mi se pare normal ca fără informații întemeiate presa să creeze o asemenea atmosferă la o activitate care este, pot să spun, primordială la Protecția Socială, Direcția de Asistență Socială în atenția Consiliului Județean și în atenția dumneavoastră, domnilor. Deci da, este adevărat, trebuie să eliberăm niște spații, să restituim foștilor proprietari clădirea veche dar asta nu înseamnă că nu avem deja pregătite spații unde să ducem acești oameni. Știți foarte bine că la Reghin am inaugurat recent un centru unde am dus în altă parte bolnavii neuropsihici tocmai în ideea ca spațiul eliberat în clădirile vechi să fie ocupate de ceilalți oameni care necesită asistență socială și noi Consiliul Județean nu am făcut nici un gest de abandon a persoanelor pe care le avem în sistemul nostru și nici nu am externat oameni numai de dragul de a scăpa de ei. Cred că în regiunea 7 Centru și poate la nivel de țară suntem unici în ceea ce privește volumul asistaților, numărul asistaților și volumul de muncă la care face această direcție față. Așa că dacă veți afla că am făcut acest gest, l-am făcut în apărarea interesului și a bunului renume a acestei instituții.

Vă mulțumesc frumos și următorul proiect de hotărâre se referă la reactualizarea planului de amenajare a teritoriului județului Mureș. Dorim ca împreună cu Universitatea Babeș-Boliay să facem o documentație cu reactualizarea planului de amenajare a teritoriului.

Domnul vicepreședinte Frătean: Stimați colegi, această lucrare este deosebit de importantă mai ales în contextul în care noi, Consiliul Județean trebuie să ne asumăm rolul de a direcționa, dirija, sprijini corect și în avantajul tuturor locuitorilor județului, dezvoltarea Județului Mureș. Sunt dezbateri în toate părțile, în toate instituțiile în toate mediile, unde se construiește, ce se construiește, ce direcție luăm, care sunt terenurile, care sunt riscurile ș.a.m.d. în vederea realizării unei dezvoltări. În urma licitației de reactualizare a planului, licitația a câștigat-o Universitatea Babeș-Boliay. Ne-a bucurat enorm, este o instituție de prestigiu și chiar sunt convins că va face o lucrare așa cum trebuie. În urma reanalizării PATJ-ului în faza în care el a fost, s-a constatat că trebuie reactualizate anumite condiții, conform legii s-a supus dezbaterii unei comisii tehnice și acum noi aprobăm această temă de modificare a acestui plan de amenajare a teritoriului județean, aprobăm un grafic de realizare a acestei lucrări și aprobăm un grafic de plăți. Eu, totuși mi-aș permite să citesc doar cele câteva principii pe baza cărora se va construi în final acest plan de amenajare. Este vorba de principiul dezvoltării teritoriale, de principiul echilibrului teritorial, principiul asigurării unor condiții de viață mai bune, principiul ecologic și principiul dezvoltării durabile. Nu doresc să le detaliez acum dar am vrut în mod expres să subliniez prin luarea mea de cuvânt importanța și preocuparea noastră foarte serioasă în ceea ce privește dezvoltarea echilibrată și sănătoasă a întregului județ. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: vă mulțumesc, aș dori atunci să vă spun ca acest proiect de hotărâre a fost aprobat și avizat în mod favorabil de către comisia de amenajare a teritoriului și comisia de servicii publice. Să trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatar Bela) 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatar Bela) 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatar Bela) 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii și co-finanțării proiectului de restructurare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești prin Programul de Incluziunea Socială finanțat din împrumutul acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare Guvernului României și co-finanțat de Guvernul României

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea co-finanțării proiectului de restructurare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești prin Programul de Incluziunea Socială finanțat din împrumutul acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție. Acesta va fi un proiect iarăși prin care vom continua transformările din sistemul îngrijirii persoanelor adulte, persoane cu handicap de la Brâncovenești, țelul nostru final va fi eliberarea spațiilor din actualul centru istoric, castelul Kemény și pe cele spații și terenuri care sunt în proprietatea Consiliului Județean date de către primăria Brâncovenești să se construiască niște clădiri moderne, spațioase, prin care asigurăm în continuare îngrijirea persoanelor cu dizabilități și cu handicap. Domnul Lădariu, doriți să luați cuvântul?

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor consilieri, vreau să spun încă de la bun început că în comisie am votat pentru. Au fost discuții, cred că o oră, o oră și jumătate, colegii știu bine acest lucru, am venit ca de obicei când îmi spun un punct de vedere trebuie să am multe argumente în spate. Am votat pentru și argumentele o să vi le spun ceva mai încolo. Am votat pentru deși eu sunt foarte zgârcit cu banii publici pentru că sunt banii noștri cum tot ai noștri sunt acei oameni necăjiți, cei mai nefericiți, cei mai necăjiți decât noi. Am votat pentru, pentru că întotdeauna am aplaudat acțiunile unor oameni care măsoară de 7 ori și taie o singură dată, acelor oameni care dovedesc că le pasă și consider că domnul coleg Pokorny a dovedit că îi pasă, nu numai în această situație. Acum vreau să vă spun și de ce am votat. Motivul esențial este cel umanitar deci precumpănirea umană înainte de toate. În al doilea rând pentru că domnul Pokorny este un prevăzător, știm că acel castel este revendicat de urmași de spița a patra, a cincia, a șasea și a șaptea, nu e treaba mea. Este o lege și unde-i lege nu-i tocmeală, numai că legile nu întotdeauna sunt cele mai bune pentru că și legea spune clar, restituirea în natură sau restituirea în bani și ar trebui, pentru Dumnezeu, acolo unde sunt instituții puternice ale statului sau institute de sănătate să fie modificări și la acea lege și să găsească și alte soluții decât aruncarea în stradă a celor care sunt, să spunem, în cazul de față într-un spital. Da, legile sunt legi dar sunt și părți din legi, ca să fiu mai explicit, care nu sunt chiar atât de bune. Eu îl felicit pe domnul Pokorny, cunosc realitatea de acolo destul de bine și cred că gândul este cel bun. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci aș dori să fac o precizare: de aceea este acea sintagm㠄din bugetul Consiliului Județean”  pentru că banii de la Autoritatea Națională a Copiilor și banii de la Autoritatea Națională a Persoanelor cu Handicap intră în bugetul Consiliului Județean, noi doar redistribuim și dăm mai departe și normal, contribuim și noi Consiliul Județean cu o anumită parte la susținerea acestor instituții. Aceasta este o direcție care stă din punct de vedere bugetar pe trei picioare, deci trei surse de finanțări sunt și atunci sintagma trebuie să rămână că pe următorii 10 ani asigurăm funcționarea acestor instituții. De 60 de ani asigurăm funcționarea acestor instituții și mă gândesc că până ce aceste servicii sunt necesare mai mult sau mai puțin vom asigura funcționarea atât la copii cât și la persoane adulte și încet, încet va trebui să ne gândim și la cei care sunt sănătoși dar în vârstă și rămân fără susținători, fără copii, fără îngrijire.

Domnul consilier Lădariu: E vorba…a fost vorba de cei 10 ani, s-a clarificat că nu se poate, nici 5, nici 7, nici 8, nici 4, nici 9 ci 10. Acolo a fost discuția, s-au clarificat lucrurile, eu subliniez, am votat încă de la început pentru acest proiect. Vă mulțumesc.

Domnul consilier Sămărghițan: Doamna președintă, stimați colegi, stimați invitați, doream să fac acele precizări pe care le-ați făcut dumneavoastră, erau foarte utile, foarte necesare, ca să nu se înțeleagă eronat că nu se face o extindere ci se face o dezvoltare a rețelei, nu se vor înmulți locurile de cazare ci calitatea actului și calitatea prestărilor de servicii. Unul din cei mai vechi lucrători din domeniul social, mă consider, dintre cei din sală deoarece lucrez în asistență socială din 1975, apreciez foarte mult modul în care este percepută această realitate a asistenței sociale în 2008. Ne preocupă cheltuielile, ne preocupă calitatea actului și în consecință ne bucurăm, ne-am bucura dacă toți colegii, conducători ai unităților de asistență socială s-ar lupta și s-ar sacrifica atâta cât face domnul coleg Pokorny. Eu sunt mândru ca sunt coleg acum, aici, cu dânsul și cu dumneavoastră. Dorim succes acestui proiect, trebuie deocamdată să înțelegem că este o speranță că se va finaliza. Nu trebuie să batem din palme pentru că am beneficiat de niște proiecte finalizate, deci în fața finanțatorilor suntem serioși, percepuți ca persoane sau instituții care ne ducem prin Direcția Generală de Asistență Socială la bun sfârșit aceste proiecte. Ca să nu mai intervin și la un alt aspect, Consiliul Județean a avut întotdeauna proiecte, programe, pe perioadă mai îndelungată la Protecția Copilului. În acest an este primul proiect al Direcției Generale de Asistență Socială care cuprinde atât protecția copilului cât și protecția adultului și eșantioanele generale care sunt cuprinse în legislația românească actuală. Deci trebuie să susținem și acest proiect și proiectul de strategie chiar dacă pare pentru neprofesioniști stufos, este foarte important să-l înțelegem și să realizăm cel puțin 90% din ceea ce ne propunem. Mulțumesc.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc, mi-e puțin rușine, vă spun un lucru, nu merit eu cuvintele acestea frumoase, fac o trimitere la faptele apostolilor, capitolul 3, versetul 12. În acest sens eu totuși aș dori să spun că în strategia noastră post aderare acesta este pasul al doilea după clădirea PHARE, dacă reușim să câștigăm proiectul și am mai lansat, suntem pe cale de a lansa un proiect și la POR de a construi o casă și aici este dezamăgirea că am primit un răspuns negativ, respectiv că acest Program Operațional permite să zicem construirea a 120 de bazine de înot în țară și nu permite construirea unui cămin pentru asistați handicapați, unul singur, iată la axa prioritară 3/2, doar modernizarea clădirilor vechi. Noi am cerut răspunsuri, am spus că facem un spațiu comun, dublăm, lărgim, tot răspunsul este negativ. Eu consider că este o incoerență în întocmirea POR-ului, am și trimis o scrisoare la minister în acest sens și aici public doresc să vă atrag atenția, nu este târziu să modificăm. Eu cred că dacă încape undeva 800 de….nu terenuri de sport, săli de sport, atunci ar încăpea și un cămin de 50 de locuri pentru acești oameni. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: O să ridic problema asta în momentul în care luna viitoare voi participa la ședința CM POR, comitetul de monitorizare al Programului Operațional Regional de la București unde sunt membru în calitatea mea de președinte al Agenției de Dezvoltare „7 Centru” și o să cer chiar și în scris să…,asta vom concepe împreună domnul Togănel, să vedem dacă se poate încă la axa numărul 3 prevedea niște fonduri și pentru aceste centre pentru că pe de-o parte există politica transformării și modernizării activității și sper că vom găsi o soluție pentru că, normal Programul Operațional Regional pe parcursul executării sale demonstrează ce necesități sunt și cred că la nivelul Uniunii Europene pentru că cu dânșii se discută aceste axe și necesitățile din cadrul acestor programe, vom găsi chiar urechi care vor asculta și vor auzi ce solicităm. Deci eu cred că această problemă se poate rectifica. V-aș ruga frumos atunci să trecem la votarea proiectului de hotărâre, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Benedek Imre, Tatar Bela, Pokorny Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Mora Akos Daniel, Tatar Bela, Pokorny Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Pokorny Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Pokorny Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Pokorny Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Pokorny Vasile Ștefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Pokorny Vasile Stefan), 5 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

11.Proiect de hotărâre privind asocierea Județului Mureș cu Municipiul Tîrgu Mureș în vederea asigurării finanțării pentru realizarea obiectivului de investiții „Extinderea și modernizarea Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș”

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect privește asocierea Județului Mureș cu Municipiul Târgu Mureș în vederea asigurării finanțării realizării obiectivului de investiții „Extinderea și modernizarea Aeroportului Transilvania Târgu Mureș.”  Acest proiect de hotărâre a fost avizat de comisia juridică și de comisia economico-financiară. Mulțumesc frumos, prezența domnului viceprimar Csegzi care vine aici, astăzi să susțină această idee de a încheia în măsura în care cele două consilii veți vota contractul de asociere ca să vină și Primăria alături de Consiliul Județean în acest efort de a investi bani publici în modernizarea Aeroportului Târgu Mureș. Normal că pe lângă posibilitățile care se deschid odată cu reintrarea Aeroportului Târgu Mureș printre aeroporturile de interes național și de asta cred că o să ia cuvântul și domnul Mora Akos pentru că a făcut demersuri el, personal, în vederea promovării acestui proiect de hotărâre de guvern. Pe lângă aceste posibilități care se deschid ca să obținem de data aceasta finanțări din bugetul Ministerului Transporturilor încă în vederea modernizării aeroportului vom avea nevoie și de o colaborare pentru că încă sunt nevoie de foarte mari investiții acolo. Așa, de exemplu, pot să spun că Aeroportului de la Sibiu, doar pentru pista de decolare și aterizare a avut nevoie de 160 de miliarde de lei vechi. Noi, normal, cu banii pe care îi avem în momentul de față suntem prea departe de a putea executa aceste lucrări pe care ni le propunem, deci oricum va fi nevoie de o forță concentrată în cadrul Aeroportului Târgu Mureș. Noi venim cu acest proiect de contract de asociere pe care îl vom trimite Consiliului Local și sper că și consilierii locali după ce vor studia, vor putea lua o decizie. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia juridică precum și de comisia economico-financiară. Cine dorește să ia cuvântul?

Domnul consilier Mora: Mulțumesc doamna președinte, stimați colegi, este un subiect extrem de important pentru noi și dacă reușim să ne concentrăm pe acțiuni sau pe subiecte mai puțin relevante sau mai puțin importante strategic, acest subiect este extrem de important pentru Județul Mureș pentru că discutăm de un punct care poate să renască, economic vorbind, la nivel de județ Mureș. Și aici, în acest context, discutăm clar de aeroport, discutăm de faptul că în acest moment există o conjunctură favorabilă Județului Mureș având în vedere că este un centru sau este un nod de autostrăzi. Deci autostrada Oradea - Brașov cu Iași - Târgu Mureș se intersectează sub Tîrgu Mureș. Acest lucru relansează județul Mureș pe planul bătăliei economice și bătăliei de dezvoltare la nivelul țării. În acest context și având în vedere că județului Mureș în 2003 i s-a făcut o mare nedreptate foarte mare de către Guvernul României și anume faptul că Târgu Mureșul, ca și aeroport, în primă fază a fost pe lista națională a punctelor strategice aeroportuare, ulterior, la câteva săptămâni, a fost scos printr-o anexă, printr-o ordonanță de urgență de pe această listă națională. Este extrem de important să fi pe această listă națională care să spună Bruxelles-ului și care deschide calea finanțărilor europene. Menționez că am început un demers acum o săptămână prin care să scoatem o ordonanță de urgență a guvernului prin care să repunem Târgu Mureșul pe această listă națională strategică ca să pot să am șansa unor finanțări europene. Nu este totuna să cheltui pentru județul tău sau pentru Tîrgu Mureș sau pentru Aeroportul Tîrgu Mureș din credite sau din surse proprii și alta este să iei din banii europeni care sunt bani disponibili, doar trebuie să faci niște demersuri. Vreau public, în acest moment să mulțumesc domnului Ministru Orban care a fost primul care a semnat, foarte rapid acest proiect de ordonanță de urgență, domnului Borbely care a semnat tot așa, extrem de rapid că a înțeles această importanță și domnului Cristian David care de asemenea a semnat practic pe loc această ordonanță. Am obținut semnătura a trei miniștrii exact în două zile, dar mergând cu hârtia la București, nu pe căile tradiționale ci mergând cu ea sub braț la București. Dar nu am vrut neapărat să mergem cu anunțul astăzi pentru că ședința de guvern va fi săptămâna viitoare, miercuri și va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern dar din toate semnale există șanse reale ca să îndreptăm ceea ce s-a greșit în 2003. În acest moment Aeroportul Târgu Mureș are proiecte făcute, existente pentru finanțare, pregătite de 100 de milioane de euro care repet, nu este totuna dacă le cheltuim din banii cetățeanului tîrgumureșean sau a celui din județul Mureș sau le facem pe fonduri nerambursabile. Din acest moment cred că treburile au intrat pe un făgaș normal, din acest moment este important ca domnul Runcan să aibă proiectele pregătite și să intre în competiția directă cu celelalte aeroporturi și repet, avem toate atuurile din partea…sau pentru Aeroportul Târgu Mureș, atât ca amplasare geografică, atât ca și importanță strategică la nivel de transport și în această competiție, eu zic că Tîrgu Mureșul trebuie să învingă, județul Mureș trebuie să învingă clar în această bătălie pentru transport. De asemenea, nu știu dacă domnul Runcan este aici, a fost cu mine la București, a înțeles importanța acestui demers și vreau să-i mulțumesc și dânsului și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc domnului Paul Cosma, nu știu dacă este aici, care a pregătit Ordonanța de Urgență a Guvernului, pe care a încadrat-o așa cum trebuie și am avut practic toate actele bine făcute și doamna Lokodi a semnat a doua zi, domnul prefect a semnat a doua zi și practic am rezolvat un lucru pe care trebuia să-l facem de multă vreme, îmi pare rău că n-am știut de această chestiune decât relativ recent și am început să facem aceste demersuri măcar acum în ceasul al 12-lea. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, noi am mai făcut demersuri în acest sens dar în timpul unui alt domn ministru, atunci s-a refuzat în mod categoric și ni s-a spus că până în 2010 nici nu poate să fie…noi avem la domnul Bățagă adresele, nici nu poate să fie vorba de o recalificare dar cred că timpul parcurs din 2006, la sfârșit am făcut aceste demersuri, intrarea noastră în UE și aceste posibilități de a  atrage din fondurile structurale bani a făcut posibil ca să se facă această modificare în ordonanța de guvern.

Domnul consilier Radu: Doamna președintă, stimați colegi, eu nu cred că în 2003 guvernul care a fost, Năstase, a scos de pe lista aeroporturilor Aeroportul Transilvania intenționat sau Tîrgu Mureș să nu fie finanțat sau să nu beneficieze de fonduri. Aia eu zic că sunt probleme de campanie electorală care se apropie acum, fiindcă guvernul Năstase a avut cea mai mare creștere economică după 1989 dintre toate guvernele României care au existat. Trebuie să recunoaștem acest lucru pe multiple planuri și a venit acum rândul și aeroportului nostru, al Transilvaniei, să ni se aloce niște fonduri, dacă va fi introdus într-adevăr ca aeroport cu priorități, de la Comunitatea Europeană, când știm că primim niște fonduri destul de substanțiale și acesta este demersul, nu e nici meritul unuia nici al altuia, e meritul nostru, al tuturor, nu al guvernului actual. Și să nu mai facem precizări despre guvernul din 2003. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Este o zi prea frumoasă ca să ne apucăm acum de lupte partinice. Domnul Csegzi.

Domnul viceprimar Csegzi: Mulțumesc și salut cu căldură Consiliul Județean, mulțumesc pentru invitație, suntem martorii la o evoluție în ceea ce privește…și o evoluție pozitivă, în ceea ce privește abordarea problemelor la Aeroportul Tîrgu Mureș. Eu mă bucur foarte mult că acum trei, patru ani aici încă aveam discuții foarte aprinse în ceea ce privește perspectiva aeroportului. În patru ani de zile s-a înțeles și atitudinea Consiliului Județean s-a schimbat foarte, foarte mult spre bine în ceea ce privește susținerea proiectelor Aeroportului. Este clar că este nevoie de o colaborare cu Consiliul Municipal, eu cred că în urma acestei decizii care, sunt convins, că va fi o decizie pozitivă trebuie să urmeze un dialog foarte viu și foarte concret în ceea ce privește punctele și modalitățile de colaborare între cele două consilii legat de demersurile acestea care s-au făcut legat de revenirea pe hartă a Aeroportului Tîrgu Mureș, să știți că este numai primul pas. S-a refuzat în anii anteriori aceste semnături pentru că practic de către Bruxelles trebuie să fim repuși pe hartă, nu guvernul actual sau care urmează trebuie să ne pună pe hartă ci Bruxelles-ul trebuie să ne pună pe hartă și asta înseamnă încă o luptă foarte puternică pentru că într-adevăr documentele care au fost predate la momentul respectiv se referă la perioada 2010 chiar până la 2013 și înseamnă că va trebui să facem demersuri și la parlamentarii noștri europeni ca să continue aceste demersuri ca să se încheie de fapt acest proces început în momentul de față. Deci, una și cu una, eu salut această inițiativă și propun chiar de luni să începem pe echipe de specialități, juriști, oameni tehnici să căutăm modalitățile concrete prin care putem să luptăm pentru acele fonduri europene și guvernamentale care în mod clar vor fi necesare pentru că sumele sunt atât de mari în milioane și sute de milioane de euro care nu pot fi din bugetul județean, nici din cel municipal alocate și avem exemple că se poate și Clujul și Sibiul, cele mai apropiate aeroporturi au primit sprijin important.

Doamna președinte Lokodi: Eu cred că totuși trebuie să facem precizarea acum că prin proiectul de hotărâre de guvern se dorește ca aeroportul să fie de interes național și nu aeroport internațional. Deci de interes național și aeroporturile de interes național, încă odată național, pot să depună proiecte pentru programul operațional sectorial lansat și gestionat de Ministerul Administrației. 2010 va fi acel an care va rediscuta aeroporturile internaționale și până atunci noi trebuie să dovedim niște cerințe, la punctaj, de calitate…că avem o pistă bună, că avem condiții ca să primim un număr de pasageri și că deja avem operare pe aeroport pentru că putem să avem cel mai bine dotat aeroport că dacă n-avem pasageri nu vom intra pe lista aeroporturilor internaționale. Deci noi lucrăm pentru acesta.

Domnul vicepreședinte Frătean: Stimați colegi, subiectul este prea aproape de inima mea ca să nu spun  și eu câteva lucruri, mai ales și după ce a vorbit și domnul viceprimar Csegzi. Eu salut toate dezbaterile, toate realizările indiferent din partea cui vin și care să susțină dezvoltarea aeroportului Tîrgu Mureș. Aș vrea totuși să punctez faptul că niciodată Consiliul Județean Mureș, indiferent în care mandat al său, n-a avut neclarități, dubii și discuții…eu știu de care fel, în privința dezvoltării Aeroportului Târgu Mureș, domnule viceprimar. Eu vă reamintesc că primul program de dezvoltare a aeroportului care nu este  altul decât cel de astăzi, care s-a completat în SF-uri, a fost făcut în 1998-1999 și atunci s-a făcut și primul PUZ al zonei care prevede exact aceste obiective de dezvoltare. Vreau să vă reamintesc tuturor că noi am avut un contract și o comisie de colaborare cu Consiliul Local, nu am nimic cu Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș însă el n-a funcționat, în care tot de dezvoltare și de finanțare a fost vorba. Această ofertă din nou, acest contract de asociere, pune într-o altă bază. Venim cu inima deschisă, eu sunt convins că și Consiliul Municipal la fel o va trata pentru că eu am pus acest proiect de asociere și pe masa discuțiilor pe care le-am avut la primăria Tîrgu Mureș cu domnul primar și o parte din consilierii județeni și locali când am vorbit de managementul deșeurilor și este în mapă de acum trei săptămâni această ofertă. Consiliul Local Târgu Mureș a promis că va îl va lua în dezbatere, eu doresc să fie luat în dezbatere pentru că noi prin ceea ce votăm astăzi, și mă refer la ordinea de zi, nu înseamnă decât că ne asociem ca să dezvoltăm împreună Aeroportul Tîrgu Mureș. Este o formulă de asociere, este un mod în care se tratează proprietatea, este un mod în care se alocă bani, sigur…accesarea unor programe cu finanțare internațională, indiferent că vorbim de fonduri structurale pe programul structural operațional de transport sau că vorbim de credite cu garanția Guvernului, este o chestiune care ține de proprietarul aeroportului și Consiliul Județean niciodată nu s-a dat înapoi și chiar are realizări remarcabile în privința atragerii fondurilor pentru dezvoltare. Dar, dacă cele două consilii vor lucra împreună șansa este cu mult mai mare și aici s-au dat exemple de alte aeroporturi, eu sper ca să ajungem în această ipostază și cât de curând și Consiliul Municipal Tîrgu Mureș să voteze așa cum vom vota noi astăzi în unanimitate acest contract de asociere.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și atunci trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakassy Alexandru), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakassy Alexandru), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakassy Alexandru), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakassy Alexandru), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakassy Alexandru), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei și a statului de funcții al aparatului de specialitate  al Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Eu v-aș ruga frumos pe cei de la secretariat, acolo unde colegii noștri au plecat, să luați aparatele pentru că apare că nu au votat 8 persoane și nu este real. Poftim? O persoană nu a votat? 8 absenți? Mă scuzați, eu de aici…cum mă arde în ochi am văzut atunci eronat. Trecem la următorul proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și a statului de funcții a aparatului Consiliului Județean. Imediat vom trece la un proiect de hotărâre care prevede programului de transport regulamentul și ca să putem să facem acel serviciu în cadrul Consiliului Județean pentru transport trebuie să modificăm organigrama noastră. Acest proiect de hotărâre privește această modificare, a fost discutat de comisia economico-financiară, de comisia juridică, de comisia de servicii publice și de comisia de amenajare a teritoriului. Fiecare și-a dat avizul. Se prezintă la cuvânt domnul Balogh. Domnul consilier, poftiți.

Domnul consilier Balogh: Mulțumesc doamna președintă, la acest punct aș dori să completez, deci la organigramă, dacă se realizează acest serviciu de transport ar trebui să cuprindă următoarele activități. Avem și un gând cu cântarul care există în dotarea direcției de drumuri și eu propun ca acest serviciu de transport să cuprindă următoarele: transportul, serviciul de transport, cântare, autorizări, normal că trebuie și un control al activității de transport și nu demult am discutat de un serviciu public de drumuri unde calamitățile și problemele legate de drumuri ar apărea. Deci acel personal de două persoane care este propus nu cred că o să satisfacă aceste necesități fiindcă eu, după cum văd acest serviciu trebuie să se autofinanțeze și să trăiască din acei bani pe care îi încasează atât la serviciul de transport cât și la autorizări cât și la cântare. Deci vă rog să rediscutați această organigramă în funcție de propunerile noastre. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Acest serviciu este un serviciu din cadrul Direcției Economice a Consiliului Județean. Din structura consiliului județean nici un serviciu nu poate  să se autofinanțeze. Este posibilitatea discutării unui proiect viitor pe care să-l pregătim și să realizăm un serviciu independent, cum este serviciul Salvamont, sau cum este o direcție, deci un serviciu independent de Consiliul Județean dar în momentul de față noi încercăm să facem față cu trei persoane din aparatul nostru propriu care să lucreze în acest domeniu și să știți că în acest domeniu sunt foarte multe probleme care se ivesc și pe parcurs, deci practic noi nu facem altceva decât eliberăm de sub sarcini trei angajați ai noștri din cadrul Direcției Economice și încercăm să reașezăm activitatea Consiliului Județean în așa fel încât să preluăm și această activitate care, pe baza legii, ni s-a transmis nouă. Deci nu este vorba despre angajarea unor persoane noi, nu este vorba de un alt buget, este vorba de o mică reașezare și având în vedere că legea pretinde ca la Consiliile Județene să existe un serviciu specializat cu această activitate cum este direcția de buget, cum este Direcția De Dezvoltare Regională, cum este Auditul Public, cum sunt celelalte direcții sau servicii, trebuie să înființăm acest lucru. Dar în perspectivă, în viitor, normal domnule consilier, propunerea dumneavoastră este binevenită și putem să ne gândim, să vedem care ar fi acele servicii  pe care ne gândim să le externalizăm.

Domnul consilier Radu: Salut și eu înființarea acestui serviciu pe care îl consider foarte important deoarece din experiența ultimilor ani știți ce se întâmplă în județ la noi cu transportul, în special în zonele rurale, unde mulți operatori se feresc de anumite trasee și acest serviciu al nostru trebuie să fie foarte atent în alocarea traseelor, dacă primesc trasee convenabile să ia și puțin trasee care sunt într-adevăr mai grele. Fiindcă au abandonat unele firme traseele unde nu sunt drumurile corespunzătoare iar locuitorii noștri care, indiferent că sunt la asfalt sau pe drumurile comunale sau pe drumuri, chiar mai proaste, trebuie să beneficieze de anumite servicii fiindcă și ei sunt cetățeni care contribuie atât la bugetul local cât și la bugetul județean și trebuie să avem grijă și de aceea spun că felicit și cred că acest serviciu va face într-adevăr o treabă foarte bună pentru locuitorii județului Mureș. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, deci eu atunci propun prima dată să votăm proiectul de hotărâre pentru modificarea organigramei și a statului de funcții al Consiliului Județean Mureș și vor veni legate de transport alte proiecte de hotărâri. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 4 nu au votat (Bartha Barna,  Kakassy Alexandru, Lădariu Lazăr, Toșa Ioan), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 4 nu au votat (Bartha Barna,  Kakassy Alexandru, Lădariu Lazăr, Toșa Ioan), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Kakassy Alexandru, Lădariu Lazăr, Toșa Ioan), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea Serviciului public de transport județean de persoane, prin curse regulate, în județul Mureș și a caietului de sarcini al serviciului

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea Serviciului public de transport județean de persoane, prin curse regulate, în județul Mureș. Deci așa cum v-am spus mai înainte, activitatea a fost preluată ca urmare a prevederilor legii 92 din 2007. Să știți că în această perioadă de când s-a dispus ca consiliile județene să fie cele care răspund de activitățile de transport interjudețean, noi am avut mai multe întâlniri și astăzi sunt aici transportatorii, alături de noi și asistă la munca Consiliului Județean, am avut mai multe întâlniri, după cum v-am spus, am discutat împreună cu dânșii, am lucrat împreună cu registrul….Autoritatea Rutieră Română…totdeauna, nu știu de ce îmi vine registrul Auto….deci Autoritatea Rutieră Română și am stabilit atât condițiile din acest regulament cât și programul pe care în următorul proiect de hotărâre îl vom aproba. Care a fost principiul de care ne-am ghidat? Noi am avut în vedere să asigurăm continuitatea și fluiditatea transportului interjudețean, să nu răsturnăm. Am avut în vedere, despre care ați vorbit dumneavoastră, domnul Radu Mircea, să asigurăm pentru toți cetățenii din județ, posibilitatea să beneficieze de acest serviciu de transport indiferent de localitatea în care este. Normal, responsabilitatea noastră este cu atât mai mare acum încât în programele de investiții pentru infrastructură va trebui să avem în vedere și acele localități unde eventual transportatorii noștri și acest serviciu pe care îl înființăm acum va constata că aceste condiții pentru a intra în localități sunt de așa natură încât nu se poate intra cu autobuzele. Deci noi am dori, din moment ce această activitate este atributul Consiliului Județean, nu numai să avem o vedere asupra acestui serviciu dar în mod efectiv să lucrăm în așa fel încât să se asigure transportul calitativ, bun, și să găsim soluții pentru că sunt multe localități care sunt pe lângă drumurile noastre județene unde se fac transporturi însă în anumite ore de vârf se necesită un număr mai mare de curse sau eventual capacitate mai mare. Am discutat cu transportatorii, cred că dânșii au văzut seriozitate din partea Consiliului Județean în ceea ce privește pregătirea acestor programe, avem un termen, termenul este luna aprilie pe care trebuie să-l respectăm, dar normal din moment ce această activitate va fi o activitate a Consiliului Județean, oricând putem să revenim, oricând putem să facem modificări pentru îmbunătățirea acestei activități. Regulamentul a fost discutat de comisia de servicii și a aprobat acest regulament, noi vă consultăm totuși, dacă cineva dorește să ia cuvântul, dacă nu trecem la vot, sunt trei articole, cine este pentru aprobarea acestui regulament, articolul 1?

 

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu a votat (Lazăr Ioan Nicolae, Ban Moise), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Lazăr Ioan Nicolae, Ban Moise), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 4  nu au votat (Groza Emil, Lazăr Ioan Nicolae, Boloș Vasile, Ban Moise), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Lazăr Ioan Nicolae, Ban Moise), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului județean de transport rutier public de persoane  prin curse regulate pentru perioada 2008-2011

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Acum urmează programul județean de transport rutier public de persoane prin curse regulate pe perioada 2008-2011. Acest program a fost discutat de comisia de servicii publice și a fost avizat fără obiecțiuni. Acest program conține acoperirea cu servicii a județului în întregime și am avut în vedere în primul și în primul rând necesitatea locuitorilor județului Mureș asigurând servicii peste tot. Acest program normal, își va urma cursul și pe baza acestui program se vor face licitațiile pentru….trasee. Normal, vorbim de trasee dar traseele înseamnă și localitățile limitrofe, așa este cuprins. Am găsit modalitatea de a rămâne în cadrul legii, să nu ieșim din cadrul legii dar să asigurăm acoperirea tuturor localităților.

Domnul vicepreședinte Groza: A fost o muncă extrem de intensă și aș ține să mulțumesc specialiștilor de la nivel central de la ARR, s-au deplasat aici, au avut întâlniri cu specialiștii noștri, cu operatorii de transport, mulțumiri de asemenea domnului director Lupa care a fost alături de noi în întocmirea programului de transport, mulțumiri operatorilor de transport rutier public, cu care am avut vreo 4 întâlniri, țin să precizez faptul că în mare programul s-a menținut deși având în vedere principiul competiției, concurenței reale, am pornit pe ideea de trasee individuale independente. Ne-am consultat cu dânșii pentru că mulți dintre ei au făcut investiții și am dorit totuși să le oferim o oarecare protecție. Este evident, așa cum s-a spus, la un moment dat primordial a fost interesul cetățeanului. Ne-am gândit să avem în vedere localitățile izolate, satele ș.a.m.d. Aici se pot implica și comunele care își pot organiza transport local. Ne-am gândit la cei care lucrează în zone industriale și comerciale, deci pentru schimbul 2 și aici operatorii nu prea au dorit cursa de 22:30, nu au dorit-o dar am impus tocmai pentru că sunt navetiști care doresc să ajungă acasă la acele ore târzii. Au fost propunerile cetățenilor prin intermediul primăriilor, au fost vreo 30 de propuneri de la operatori vreo 20 majoritatea au fost incluse în programul de transport. Eu zic că în condițiile în care această lege are unele probleme deosebite, ne-a creat dileme, există multe ambiguități, totuși am reușit să creăm un program de transport viabil, un program de transport care poate fi îmbunătățit pentru că pot fi făcute modificări la fiecare trei luni. Sigur, în perspectivă și țin să se țină minte lucrul acesta pentru că este vorba de un transport pe trei ani, de acum operatorii de transport trebuie să se gândească la viitoarea concepție a Consiliului Județean care asta va fi cu certitudine, deci traseele principale vor fi avute în vedere iar în zonele metropolitane, deci pe marile zone cu municipii și orașe, zonă periurbană, în sensul acesta se va crea transportul, pe zone metropolitane, se face transportul pe traseele principale și după aceea în zonele metropolitane se vor îngriji cei din zona respectivă. Deci aș vrea să fie…să nu vină cei din mandatul următor, acest program de transport este până în 2011, cu certitudine așa se va face. Pe zonele metropolitane pregătiți-vă să fiți competitivi pentru că principiul concurenței reale va fi și mai accentuat.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos domnul vicepreședinte, v-aș ruga frumos domnilor consilieri să trecem la vot. Proiectul de hotărâre conține două articole, cine este pentru articolul 1, aprobarea programului?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu a votat (Ban Moise, Szalkay Iosif Carol), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, articolul 2 pentru executarea hotărârii?

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu a votat (Ban Moise, Szalkay Iosif Carol), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu a votat (Ban Moise, Szalkay Iosif Carol), 6 absenți (Giurgea Teodor, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea componenței Comisiei paritare pentru atribuirea traseelor cuprinse în Programul de transport  rutier pentru transportul public județean de persoane prin curse regulate

 

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre se referă încă tot la transport și privește comisia paritară pentru traseele cuprinse în programul județean. Această comisie este formată din aparatul…deci din persoane angajate în cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean și din reprezentați de la ARR, deci Autoritatea Rutieră Română. În proiectul de hotărâre la articolul 1 se propune ca din comisie să facă parte domnul Bartha Iosif, doamna Milăr Ana, doamna Savu Mirela jurist la Consiliul Județean, doamna Fabian Ana, consilier din cadrul Direcției de Drumuri, domnul Lupa Alexandru de la Agenția Mureș și domnul Naste Bogdan de la Agenția Mureș. Acesta este proiectul de hotărâre care a fost discutat în comisia de servicii care a aprobat fără obiecțiuni. Vă întreb dacă vreți să luați cuvântul, dacă nu să trecem la vot. Cine este pentru aprobarea acestei comisii. E secret pentru că e pe persoane, nu vă mirați.

 

Articolul 1 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 5 nu au votat, 6 absenți.

 

Articolul 2 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 5 nu au votat, 6 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 5 nu au votat, 6 absenți.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 5 nu au votat, 6 absenți.

 

 

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Mureș în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și a persoanelor adulte cu handicap sau aflate la nevoie

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos. Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Mureș în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului a persoanelor adulte cu handicap sau aflate la nevoie pe perioada 2008-2010. Domnul Lădariu, când ați vrut să luați cuvântul? Acum? Bine atunci, mă scuzați, am crezut că mai înainte. Comisia economică a aprobat această strategie, comisia social-culturală la fel precum și comisia de servicii publice. Proiectul nostru de hotărâre conține două articole, domnul Lădariu dorește să ia cuvântul.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnule vicepreședinte, doamnelor și domnilor consilieri, spun înțelepții că e mai ușor să previi decât să vindeci. Trăim într-o realitate care este așa cum o știm și este nevoie de o această strategie. Eu îi felicit pe cei care s-au gândit la acest proiect, o realitate din care și noi facem parte, o realitate care  are încă multe de făcut și are multe obiective. Din cele 65 de pagini eu am reținut doar câteva idei, vreau rapid să trec peste ele și anume acțiunile de tip preventiv care sunt principale: obligațiile părinților, relele tratamente, reducerea abuzurilor de orice fel ș.a.m.d. Mă refer la câteva. Obiective din această strategie impuse de fapt de această realitate. Printre ele ar fi și acea situație neplăcută pe care o știm cu toții, părăsirea copiilor în spitale și maternități, apoi situația tinerilor care au depășit o vârstă, ne referim la cei cu peste 18 ani care nu mai beneficiază de această protecție și într-un fel ei sunt abandonați, ei sunt lăsați practic în stradă. Aceasta este realitatea. Apoi, încă o problemă legată tot de acest aspect și anume integrarea lor profesională. Eu știu că sunt eforturi multe dar fașă de câte probleme sunt acolo, consider că ce s-a făcut până acum este foarte puțin. Abuzurile, violența la fel. Abuzurile și violența sunt tot mai crescute și aceasta o vedem din aceste comunicare pe care le da poliția mereu. Să nu mai vorbim, după aceea, de situația adopțiilor, aici s-a bătut pasul pe loc,  mă refer la adopțiile naționale, bineînțeles, pentru că s-a făcut atâta tevatură pentru că s-au confundat de multe ori planurile și de la necazuri pe care le-am avut cu adopțiile internaționale, oarecum ca o durere difuză, s-au răsfrânt aceste probleme și asupra adopțiilor naționale. Apoi copii bolnavi de SIDA, este o durere, e o realitate, o durere, cei care cunoaștem această nenorocire, ca să-i spun așa, nu putem să trecem nepăsători și suferim pentru acest lucru. Am spus întotdeauna, cei mai necăjiți dintre noi, acești nefericiți ai sorții fac parte tot din viața noastră și fac parte tot din acea realitate de care aminteam la început. În privința proiectului, felicitări celor care s-au gândit la acest proiect, este bine venit, el să fie…mă rog completat și introdus în realitate, aș avea doar o propunere. Am parcurs cele 65 de pagini, dacă s-ar putea și o variantă rezumativă, discutam și în comisie, cu bulină cum se spune, capitolul respectiv cu bulină. Să simplificăm puțin pentru că timpul este cel care este presant, să ne înlesnească oarecum această posibilitate de percepție în momentele când suntem noi sub presiune. Timpul este cel care este, suntem tot timpul sub acest capac. Deci dacă se poate o variantă rezumativă a acestui proiect. Eu vă felicit încă odată așa cum am făcut-o și în comisie și să dea bunul Dumnezeu să fie într-un ceas bun. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos, atunci trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Frătean Petru Alexandru, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Frătean Petru Alexandru, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Frătean Petru Alexandru, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de restructurare a instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu handicap din județul Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre privește planul de restructurare a instituțiilor rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap din județul Mureș, acest proiect de hotărâre a fost discutat în comisia în comisia economico-financiară, în comisia social-culturală, în comisia de servicii publice. Planul de restructurare prevede centrele rezidențiale pentru persoanele cu handicap, realizarea și elaborarea strategiei precum și reforma administrativă și reforma instituțională. Proiectul nostru de hotărâre cuprinde două articole, comisia economico-financiară, culturală și de servicii publice a aprobat fără obiecțiuni. Deci este acest plan în vederea realizării strategiei mai înainte aprobate. Cine este pentru articolul 1?

Articolul 1 se aprobă cu 22 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Frătean Petru Alexandru, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 21 de voturi „pentru”, 4 nu au votat ( Frătean Petru Alexandru, Popa Dragoș Codrin, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Frătean Petru Alexandru, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

18.Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Comisiei pentru Protecția Copilului Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Ca urmare a unor modificări la Inspectoratul Școlar și anume domnul Mircea Prozan și-a dat demisia din funcția de inspector șef școlar, urmează să se modifice Comisia pentru Protecția Copilului și din partea Inspectoratului a fost desemnată  doamna Iolanda Cătinean ca inspector școlar general și face parte din această comisie. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de comisia socială, de comisia juridică și de comisia de servicii publice. Proiectul nostru de hotărâre conține trei articole, cine este pentru aprobarea acestei schimbări, domnul Mircea Prozan să fie înlocuit de doamna Iolanda Cătinean? Tot pentru persoană, tot nu vedeți.

 

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 nu au votat, 9 absenți.

 

Articolul 2 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 nu au votat, 9 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 nu au votat, 9 absenți.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 nu au votat, 9 absenți.

 

 

19. Proiect de hotărâre privind majorarea nivelului alocației zilnice de hrană pentru copii și tinerii instituționalizați care urmează o formă de învățământ și sunt găzduiți în internate școlare

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește majorarea  nivelului alocației zilnice de hrană pentru copii și tinerii instituționalizați care urmează o formă de învățământ și sunt găzduiți în internate școlare. Acest proiect de hotărâre a fost avizat de comisia economico-financiară, de comisia social-culturală, de comisia servicii. Este vorba despre o majorare conform inflației. Proiectul nostru de hotărâre conține două articole. Cine este pentru articolul 1?

 

 

Articolul 1 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Popa Dragoș Codrin, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

20.Proiect de hotărâre privind aprobarea regulilor și dispozițiilor de apărare împotriva incendiilor pentru domeniul public și privat din județul Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre este un proiect deosebit de vast și se referă la regulile și dispozițiile de apărare împotriva incendiilor pentru domeniul public și privat din județul Mureș. Acest material vast a fost pregătit de specialiștii de la pompieri, de la ISSU și urmează să fie aprobat ș de Consiliul Județean. Comisia juridică a studiat materialul și a aprobat fără obiecțiuni. Proiectul nostru de hotărâre are 6 articole. Cine este pentru articolul 1?

 

 Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 21 voturi „pentru” nu au votat, 4 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szabo Arpad, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 5 se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 6 se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

21.Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al aparatului de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează să se modifice hotărârea noastră și cu privire la statul de funcții al aparatului de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor. Proiectul de hotărâre a fost dezbătut de comisia economici-financiară și de comisia juridică. Proiectul nostru de hotărâre conține două articole. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 22 voturi „pentru” nu au votat, 3 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 19 voturi „pentru” nu au votat, 6 nu au votat ( Balogh Iosif, Kakassi Alexandru, Pokorny Ștefan Vasile, Szabo Arpad, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 20 voturi „pentru” nu au votat, 5 nu au votat (Pokorny Ștefan Vasile, Radu Mircea, Szalkay Iosif Carol, Țintoșan Cristian, Veress Adam), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește avizele pentru comisia tehnică de amenajare a teritoriului. Aici, la comisia de amenajare a teritoriului s-au prezentat 17 societăți pentru a fi avizate din punct de vedere urbanistic, ulterior s-a mai depus un dosar pentru un plan de urbanism zonal, „Eurofermă de vaci de lapte Voievodeni”, am discutat cu membrii comisiei, sunt de acord și cu aprobarea acestui PUZ. Supun la vot proiectul nostru de hotărâre. Cine aprobă avizele date ce comisia tehnică, articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 2 nu au votat( Amza Mărgărit Constantin, Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 1 nu au votat (Țintoșan Cristian), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

23. Proiect de hotărâre privind aprobarea BVC al RA Aeroport  Transilvania Tîrgu Mureș pe anul 2008 precum și a obiectivelor și criteriilor de performanță pentru directorul regiei

 

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru modificări în cadrul bugetului de venituri și cheltuieli al regiei Autonome Aeroportul Tîrgu Mureș pe anul 2008. Aici rămâne aceeași sumă însă în cadrul bugetului se fac anumite modificări în ceea ce privește execuția bugetară. Proiectul nostru de hotărâre are patru articole, a fost discutat în comisia economico-financiară, în comisia juridică și în comisia de servicii, fiecare comisie a avizat favorabil. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul atunci supun la vot proiectul de hotărâre. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 3 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 4 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

24. Proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru realizarea unui sistem de management   integrat al deșeurilor în județul Mureș

 

 

Ultimul proiect de hotărâre privește realizarea unui sistem de management integrat al deșeurilor în județul Mureș. Acest proiect de hotărâre a fost discutat de comisia juridică, de comisia de agricultură, de comisia de amenajare a teritoriului, servicii publice și comisia culturală. Practic toată lumea a discutat în comisie acest proiect de hotărâre, știți că ne pregătim și aici de lucruri în ceea ce privește gestionarea deșeurilor datorită acelui proiect câștigat la nivelul Ministerului mediului. Proiectul nostru de hotărâre are trei articole, cine este pentru articolul 1?

 

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

Articolul 3 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Popa Dragoș Codrin), 9 absenți (Ban Moise, Benedek Imre Giurgea Teodor, Mora Akos Daniel, Socotar Dinu Gheorghe, Șopterean Ioan, Tatar Bela, Toșa Ioan, Venczi Vidor Janos).

 

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, vă mulțumesc pentru munca depusă astăzi în cadrul ședinței de Consiliu Județean și dacă dorește cineva la diverse. Domnul Radu Mircea, domnul Boloș.

Domnul consilier Radu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți aș vrea să fac o precizare. În ziarul „Cuvântul Liber” de ieri a apărut un articol care eu personal m-aș simți puțin așa…deranjat să spun, prin care s-a făcut afirmația că primarii și consilierii județeni nu se ocupă de decolmatarea șanțurilor la drumuri, n-au specificat care drumuri. Noi, consilierii, ne-am făcut datoria din toate punctele de vedere iar această lucrare, trebuie să știe domnul consilier care a făcut această afirmație, fiindcă trebuie să ai niște bani iar acești bani pentru treburile de decolmatare sunt destul de mulți și importanți. De ce nu s-a reușit să se aducă pe diferite linii guvernamentale sau alte forme banii, fiindcă noi, Consiliul Județean, precis alocam asemenea sume pentru decolmatarea acestor șanțuri care într-adevăr, aici are dreptate, sunt colmatate dar nu că noi suntem răspunzători pentru această acțiune fiindcă eu personal și cred că și restul colegilor sunt în asentimentul meu, am ridicat de multe ori problema asta că trebuie rezolvată dar fără surse financiare…. Eu lucrând în agricultură pot să vă spun, și închei cu asta, că lucrările de îmbunătățiri funciare necesită niște sume foarte mari. Dacă guvernele nu se vor implica să aloce asemenea sume noi vom avea în continuu șanțuri colmatate, vom avea tot felul de inundații, tot felul de necazuri din cauza naturii care nu se poate să fie realizate de locuitorii județului sau de către anumite firme din fondurile proprii și sper pe viitor să nu se mai facă asemenea afirmații referitor la consilierii județeni și nici la primari fiindcă nici ei nu sunt vinovați. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Nici o problemă, invităm pe toată lumea în data de 17 mai, ziua curățeniei județului Mureș, când dorim să facem acțiuni importante la care societatea civilă participă alături de Consiliul Județean în organizarea curățirii albiilor râurilor, indiferent, nu numai Mureș, nu numai Niraj, nu numai Târnava ci și pe câmpie și atunci toată lumea care crede că nu facem destul, consilieri județeni sunteți invitați să preluați câte un sector, se poate chiar o vale întreagă și să mergeți pe vale să vedeți dacă domnii primari și-au organizat această activitate, dacă vor ieși, dacă vor participa alături de cetățenii din localități, nu numai copii, nu dorim să ne axăm numai pe activitatea școlarilor, cred că și cetățenii ar putea o zi să sacrifice din programul lor și să mergem împreună să curățim județul. Deci poate să ne sprijine mass-media în această activitate.

Domnul consilier Boloș: Stimată doamnă președinte, bănuiesc că știți la ce mă refer în intervenția mea, deja a devenit un leitmotiv și mă simt jenat de această chestiune dar trebuie s-o fac până în ultima ședință a acestei legislaturi dacă chestiunea nu ajunge într-o formulă acceptabilă. Mai e foarte puțin și studenții Erasmus din seria aceasta se întorc din bursele pe care le efectuează și problema noastră a rămas tot suspendată și consider că trebuie să facem totuși ceva. Cu mobilizarea necesară să lămurim acest aspect, se poate sau nu se poate, ca să pot să transmit studenților care mă interpelează prin e-mail săptămânal dacă această chestiune are sau un final fericit. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Cred că trebuie să găsim o altă modalitate decât acel proiect de hotărâre care a fost atacat de prefectură și care în instanță, din păcate, a fost admis. Cu toate că noi am făcut, serviciul juridic, recurs și este în dezbatere recursul dar eu cred că putem rezolva această problemă în cadrul proiectelor pe care le avem pentru că și persoanele fizice pot să depună proiecte și mă gândesc că problema asta trebuie rezolvată, odată este un cuvânt dat de noi. Pe mine nu mă interesează că prefectura în 2005 și-a dat cuvântul și de atunci nu ne sprijină în rezolvarea acestei probleme. Nu pot să invoc nici faptul că dacă se poate rezolva un astfel de proiect în județul Bistrița, sau în alte județe limitrofe județului Mureș, de ce nu se poate  și în județul Mureș. În momentul de față hotărârea n-o putem executa deoarece este atacată în instanță dar noi trebuie să ne ținem de cuvântul dat. Atunci eu aș avea o părere în sensul de…suma pe care noi am aprobat-o să fie cumva cuprinsă în posibilitatea acestor fonduri de la proiecte și să facem niște proiecte în acest sens. Nu știu dacă aceasta este o soluție juridică, eu vă rog ca juriștii împreună cu domnul director Bartha să ne gândim și să vedem dacă nu putem să scoatem această castană din foc cu mâna noastră. La aceasta m-am gândit zilele trecute când am avut o discuție destul de necolegială, nu spun cu cine, nu are nici un sens, dar eu sunt un om care dacă mi-am dat un cuvânt și am promis mass-mediei că vom căuta soluție pentru acești tineri, să căutăm atunci soluția. Dacă nu este bună soluția -  Hotărârea Consiliului  Județean, să vedem dacă nu putem include între proiecte. Dacă nu puteți să îmi dați răspuns, haideți să lucrăm pe asta săptămâna viitoare și să vedem eventual ce trebuie să facem.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor consilieri, referitor la cele spuse de domnul Mircea Radu, firește, exercițiul democratic, fiecare îl înțelege în felul lui. Așa este înțeleasă această prevedere a Constituției referitor la libera exprimare numai că de aici la a globaliza, a culpabiliza, a vârî la o oală, la grămadă, totul și până la realitate este o distanță de la cer la pământ uneori. Depinde și de gura care o spune și vreau să spun acest lucru cu tărie și cred că unii au început deja campania electorală, se află deja în campanie electorală. Numai așa se poate justifica…pentru că a fost o aberație, asta este o aberație pur și simplu.

Doamna președinte Lokodi: Sunteți prieteni, sunteți coechipieri, nu începeți ca și noi UDMR-ul.

Domnul consilier Lădariu: Lucrurile trebuie puse la punct, depinde de gura care spune.

Domnul vicepreședinte Frătean: Mulțumesc doamna președinte, îmi cer scuze eu nu pot trece așa de ușor peste problema burselor, îmi pare rău dar nu pot trece așa de ușor peste această chestiune. Cred că atacul repetat asupra acestei hotărâri care este absolut legală pentru că noi nu avem 41 de Românii, adică 41 de județe, fiecare cu legea lui. E o lege în România, există precedente în care se acordă nu numai sprijine financiare și chiar burse adevărate cu titlul de bursă și nu este nici o problemă. Noi am modificat hotărârea datorită unui asemenea atac al Prefectului pentru că așa va fi bine, acum iar nu este bine. Cred că această cerbicie și această energie pusă împotriva unui scop legal și nobil cred că ar putea fi direcționată în altă parte. Vom găsi o soluție pentru studenți dar e păcat de Dumnezeu ca o hotărâre legală să fie legală să fie blocată, nu știu de ce, poate ce spunea colegul Lazăr, campanie, sau habar n-am. Vă mulțumesc și îmi cer scuze.

Domnul consilier Lădariu: Referitor la cele spuse de domnul Radu Mircea, nu la partea cealaltă, e regretabil că dincolo…eu m-am referit la cele spuse de domnul Radu Mircea, e altă Mărie cu altă pălărie. Dar într-adevăr din moment ce nu se găsește o soluție și mereu se pun tălpi, acum revin și la partea aceasta dacă a fost adusă în discuție, este regretabilă, noi am votat, noi am hotărât să mergem pe o soluție și vedem că cineva vrea cu tot dinadisul să pună crosa la patine, e regretabil.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, vă mulțumesc frumos și ne întâlnim luna viitoare. Când este sărbătoarea de Paște la ortodocși? 27-28? Cred că atunci trebuie să facem ședința înainte, bine? Aia va fi o zi sâmbătă, deci să facem atunci…când e vineri…nu 23 au zis 28. Nu știți bine domnule Togănel. Și dumneavoastră știți ca și mine, dacă ne spune cineva. Atunci 24 aprilie va fi următoarea ședință de consiliu, rog executivul să pregătească până atunci materialele. Vă mulțumesc.

 

 

 

 

 

                                                         Întocmit: Andreea Claudia Iepan

 

 

 

 

 

 

 

               PREȘEDINTE                                                    SECRETAR

 

         Lokodi  Edita  Emőke                                                    Ioan Togănel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Delia Belean

          Viorel Iosib