ROMÂNIA                     

     JUDEȚUL MUREȘ

 CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr._______/______2007

       Dosar IV.C.1                        

 


PROCES – VERBAL

al ședinței extraordinare a Consiliului Județean

din data de 12 martie 2007

 

        Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

        Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” și „Nepujság”, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr.57/2007.

        Din cei 34 de consilieri în funcție au fost prezenți 23, domnii consilieri    Bozodi Alexandru, Bartha Barna, Kakassy Alexandru, Lazăr Ioan, Magyarosi Erzsebet, Pokorny Vasile, Simon Ioan, Socotar Dinu, Szalkay Iosif, Șopterean Ioan, Tatar Bela au fost absenți.

        Au fost invitați să participe:

·        Ciprian M. Dobre, prefectul județului Mureș

·        Prof. dr. Constantin Copotoiu, rector, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș

·        Dr. Lucian Băilă, director, Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș

·        Dr. Daniela Dobru, conferențiar Clinica Medicală IV

 

        D-na președinte Lokodi: Bună ziua. Am convocat azi o ședință extraordinară pentru că la ședința ordinară de luna trecută am discutat de alte două proiecte pe care Universitatea de Medicină și Farmacie le-a câștigat în cadrul unor concursuri pe proiecte și pentru care este necesar ca dânșii să aloce spații în vederea desfășurării activităților câștigate pe baza proiectelor. Atunci nu eram pregătiți cu materialele și de aceea am făcut această ședință extraordinară, pentru că este nevoie ca documentația să fie depusă să nu se piardă proiectele deja evaluate, la care deja s-a dat un „ok” și care există deja pe site-ul ministerului. Azi sunt invitați domnul profesor doctor Constantin Copotoiu, rectorul universității, domnul doctor Lucian Băilă, directorul Spitalului Județean și doamna doctor Daniela Dobru, conferențiar la Clinica Medicală IV, care a câștigat unul din aceste proiecte. Pe ordinea de zi sunt proiectele noastre de hotărâre privind administrarea imobilului proprietate publică a județului Mureș situat în Tîrgu Mureș pe strada Ghe. Marinescu nr.50 și tot imobilul din Ghe. Marinescu nr.1. Având în vedere că mulți dintre dvs. azi ați primit doar azi materialele, voi face o scurtă prezentare a acestor proiecte ca să știți despre ce discutăm.

        Este vorba la punctul 1 de imobilul de pe Ghe. Marinescu, nr.50 pentru a se construi sediul „Transplant de ficat, o șansă pentru rezolvarea unor probleme pentru sănătate publică în România”, acesta este proiectul câștigat și pentru care trebuie să se asigure un sediu. Având în vedere că acest imobil este domeniu public, dar având în vedere că în același timp, fiind vorba de Spitalul Județean Mureș, structural, rezistă la o supraetajare, ni se solicită să fim de acord ca o suprafață de 525 mp să fie dați în administrarea Universității de Medicină și Farmacie și care să supraedifice pe imobilul existent acest spațiu necesar pentru desfășurarea activității de transplant de ficat.

        Al doilea punct este de asemenea o solicitare de a se construi Centrul de cercetare al neoplaziilor de tub digestiv prin sistem informațional de telediagnostic și ni se solicită construcția din  strada Ghe. Marinescu nr.1, o construcție care nu este terminată în momentul de față, plus o supraedificare pentru 252 mp de către U.M.F în vederea derulării și desfășurării acestei activități.

        Executivul a analizat solicitările UMF-ului și nu am văzut nici un impediment pentru a nu veni în sprijinul lor în vederea obținerii finanțării acestor două proiecte, mai mult, pentru că se construiesc niște clădiri, se renovează clădiri existente, am da locul pentru aceste activități. Și azi, și săptămâna trecută au venit astfel de solicitări pentru că toate proiectele lansate de către Ministerul Sănătății care au fost alese de către Universitatea de Medicină și Farmacie trebuie să aibă un spațiu unde se vor derula.

 

        Ordinea de zi se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți.

 

        D-l consilier Țintoșan: Se vorbește în Expunerea de motive de adresa Spitalului din luna martie, prin care ei își dau acceptul pentru construcția acestor clădiri. Nu era rău să avem și adresa lor în material.

        D-na președinte Lokodi: Eu cred că avem. Dar este referitor la cererea U.M.F, noi suntem de acord și cu punctul 1 al cererii și cu punctul 2.

        D-l consilier Țintoșan: Bun, dar pe site nu este.

        D-l vicepreședinte Frătean: Vreau doar să aduc o clarificare. Foarte multe puncte pe care le-am avut și le vom avea au referire la anumite documente care vin de la diverse instituții. Noi declarăm despre ele, le nominalizăm formal, acum vreți să le scanăm și să le punem pe site? Eu cred că ajunge declarația juridică pe care o facem în material despre conținut, iar dacă cineva dorește să studieze suplimentar poate oricând să o facă. Asta e punctul meu de vedere.

        D-l consilier Amza: Unii dintre noi sunt mai curioși din fire și nu cred că e mare lucru să fie trecut pe site. Nu e mare lucru, în cazul de față o simplă adresă trebuia pusă acolo.

        D-na președinte Lokodi: Nici o problemă, de acum înainte aceste materiale pe baza cărora emitem aceste hotărâri să fie scanate. Nu este un capăt de țară.

        D-l consilier Benedek: Nu cumva această dispută să vă distragă atenția. Este vorba despre proiecte a unor cadre universitare și conducători ai U.M.F-ului care au reușit să își demonstreze priceperea de a obține anumite avantaje pentru comunitatea noastră din Tîrgu Mureș și pentru Universitatea din Tîrgu Mureș. Vă rog pe fiecare să vă dați acordul, pentru că nu se îmbogățește nimeni din acest lucru, intră doar în administrarea U.M.F., deci este o posibilitate de a lăsa să se dezvolte cercetarea medicală din județul nostru și de a lăsa să se doteze centrul nostru universitar și vă rog să vă dați votul.

        Referitor la problema ridicată, sunt și eu de acord să ajungă, mai ales pentru că fiecare avem computer.

        D-na președinte Lokodi: Dacă la punctul 1 vă uitați, la articolul 2 se spune „construcția realizată prin supraetajare va face parte integrantă din domeniul public al județului Mureș”. Deci practic se îmbogățește domeniul public al județului, având în administrare acest spațiu de la U.M.F.

        D-l consilier Mora: Categoric că nu e nevoie de nici un apel pentru aceste proiecte, pentru că eu mă așteptam ca, la urma urmei, să fie prezentate măcar de domnul Copotoiu, ceea ce înseamnă ca valoare, ca și cifre, de câți bani e vorba, câți bani vin în județ pe diferite sectoare și consider că nu există nici un asemenea impediment pentru că la urma urmei în esență un asemenea demers este destul de simplu. Este vorba de proiecte care sunt câștigate pe bani de afară și acești bani vin pe un anume tip de instituție, pe ceea ce înseamnă U.M.F-ul din punctul meu de vedere trebuie să avem o politică clară nu numai legat de ceea ce înseamnă U.M.F, față de orice instituție care poate atrage fonduri europene. Problema noastră mare este de a putea avea posibilitatea de a lua toți banii care există la nivelul Uniunii Europene. Eu sunt categoric pentru aceste două proiecte, indiferent că nu înțelegem noi toate detaliile legate de sectorul medical. Eventual să ne spună cineva mai multe amănunte referitoare la bani și să ne spună domnul Copotoiu cine sunt adevărații parteneri pe linie medicală în județ, pentru că noi am fost întotdeauna deschiși față de ceea ce înseamnă sectorul medical.

        D-l profesor doctor Copotoiu: Am plăcerea de a fi alături de dvs atunci când se vorbește de creșterea patrimoniului medical al județului. Există multe oportunități de a aduce câți mai mulți bani în județ și pentru învățământ și sănătate. Noi ne-am însușit această temă și anul trecut Universitatea a câștigat 14 asemenea proiecte pentru a crea o infrastructură modernă la nivelul Universității și acum mergem mai departe pentru a îmbunătăți și activitatea clinică. Bolile de ficat, mai ales în zona noastră (Harghita, Covasna, Mureș) sunt destul de frecvente iar unica șansă pentru bolnavii cu ciroze și cu cancer de ficat este transplantul. Și asta costă. Și costă enorm. Comunitatea Europeană ni-i dă. Acolo, vizavi, de unde domnul profesor Radu Deac a făcut acea supraetajare deasupra blocului operator, în oglindă, pe cealaltă parte dorim să facem această construcție pentru a da drumul la transplantul de ficat, pancreas și rinichi în județul nostru. Ar fi păcat să nu avem cea mai înaltă medicină practicată în județ. Posibilități umane sunt și acum vin și posibilitățile materiale. Proiectul poate merge până la valoarea de 20 milioane euro, pe care îi aducem noi. Iar proiectul doamnei conferențiar Dobru se referă la depistarea precoce a cancerului, de asemenea trebuie să știți că în județele Harghita și Covasna sunt focare unde cancerul gastric este mai frecvent datorită unei radioactivități crescute a solului, de asemenea este o problemă majoră în toate țările lumii de a depista precoce o boala incurabilă, mai ușor e să fie tratată în faza incipiente decât mai târziu când apar simptomele. Acesta e un lucru extraordinar și proiectul se ridică la 1 milion de euro, deci costurile sunt mai reduse. Noi, ca să obținem acest proiect, avem nevoie de spațiu, putem face un proiect prin care să construim o clădire, să zicem, numai pentru cercetare. Însă lipsa acestor terenuri care lipsesc mai ales din jurul Universității, nu poți să faci doar transplant undeva separat, dacă nu ești legat de restul spitalului unde ai toate celelalte utilități. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vreau să vă asigur că noi acordăm o foarte mare seriozitate în ceea ce privește dezvoltarea ei și țintele dezvoltării pe viitor. Nu vrem decât să ne păstrăm prestigiul.

        D-l consilier Lădariu: Vreau să încep prin a sublinia că sunt de acord cu ceea ce a spus domnul Benedek. Eu am crezut și cred în oamenii serioși. Cred în profesioniști, iar acolo sunt profesioniști, ce a fost de demonstrat au demonstrat. Știm că e vorba de interesul cetățeanului, nu de interesul unei persoane, e vorba de interesul municipiului, județului. Deci, vorba lungă sărăcia omului,  să trecem la vot.

        D-l consilier Giurgea: Fără nici o rezervă cred că toți cei prezenți aici nu au nimic de obiectat ci, dimpotrivă, cred că susțin această investiție. Eu vreau să vă felicit pentru că cunosc parte din ce faceți dvs acolo, să aveți putere și sănătate să mai faceți astfel de lucruri în continuare și vă felicit pentru buna colaborare care constat că există între dvs și noua conducere a spitalului.

 

1.Proiect de hotărâre privind administrarea unui imobil proprietate publică a județului Mureș, situat în Tîrgu Mureș,  str. Gh. Marinescu nr.50

        Art.1 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.2 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.3 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Hotărârea în întregime se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

2.Proiect de hotărâre privind administrarea unui imobil proprietate publică a județului Mureș, situat în Tîrgu Mureș, str. Gh. Marinescu nr.1

        Art.1 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.2 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.3 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.4 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.5 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Hotărârea în întregime se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 11 absenți Bozodi, Bartha, Kakassy, Lazăr, Magyarosi, Pokorny, Simon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc că ați venit și ați fost alături de noi, era nevoie de această ședință pentru ca proiectele să își urmeze cursul lor.

Ședința s-a încheiat la ora 13.35.

 

                                                       Întocmit: Camelia Vlasiu

 

 

                PREȘEDINTE                                    SECRETAR

 

            Lokodi Edita Emőke                             Ioan Togănel                              

       

 

 

Văzut:Delia Belean