ROMÂNIA                                                     

    JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr._____/______2005

       Dosar I.B.25

                        

 

 

P R O C E S –V E R B A L

al ședinței ordinare a Consiliului Județean Mureș

din data de 7 aprilie 2005

 

        Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare de ședințe din Palatul Administrativ, începând cu orele 12,00 și au fost deschise și conduse de către d-na președinte Lokodi Edita Emöke.

        Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvâtul liber” și „Nepujság” din data de 2 aprilie 2005, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr.155/1 aprilie 2005.

Au participat ca invitați dl director Vasile Naste, Administrația Palatului Culturii, dl director Domby Carol, - D.G.A.S.P.C, dl director  Poptămaș Dimitrie - Biblioteca Județeană Mureș, dl director Oltean Ioan - S.C „Drumuri și Poduri”, dl Sigmirean Mircea, Șeful Secției nr.1 de drumuri Sâncraiu de Mureș, dl director Runcan Ștefan, d-na Hang  Mărioara, dl Vernea Candid, Moldovan Virgil - R.A. „Aeroportul” Tîrgu Mureș, dl. colonel Jinga Sandu – Inspectoratul pentru situații de urgenț㠄Horea”, dl Mihai Horga, președintele Institutului est-european de sănătate a reproducerii Tîrgu Mureș, dl viceprimar Csegzi Sandor, dl viceprimar Barczi Gyozo, dl chestor Cotoară Vasile, dl Ioan Ilieș, directorul D.J.E.P, D-NA Aurica Mureșan, primarul comunei Șincai, dl Kiss geza – specialist RA „AQUASERV” Tg Mureș, dl. Ioan Cristian, directorul Teatrului Național Tîrgu Mureș, dl col. Ioan Stan, șeful Corpului Gardienilor Publici Mureș, dl Marian Suciu, directorul Autorității Rutiere Române Mureș, dl Stelian Gherman, liderul sindical al transportatorilor, d-na Irina Lasell, președinta Organizației „PRO KARMA”, filiala Mureș, reprezentanți ai mass media.

În sală au fost prezenți 32 de consilieri județeni, domnii Szabo Arpad, Lazăr Ioan, Brassai Zsombor, fiind absenți.

         D-na președinte Lokodi: Bună ziua. Dacă putem să începem lucrările ședinței de azi. V-aș ruga domnilor consilieri să vă așezați. Înainte să începem lucrările domnilor, fiind doliu în lumea întreagă, permiteți-mi să vă rog să ne exprimăm și noi sentimentele noastre de condoleanțe cu ocazia decesului Papei Ioan Paul al II-lea.

        Permiteți-mi să începem salutând invitații și pe dvs doamnelor și domnilor consilieri. Azi avem pe ordinea de zi 25 de puncte, 24  ordinare și 1 punct de urgență. Vom începe cu materialul în regim de urgență. Vă consult, dacă cu această precizare, sunteți de acord cu acceptarea și votarea ordinii de zi propuse azi.

        Se aprobă ordinea de zi în unanimitate.

 

În regim de urgență:

 

Proiect de hotărâre privind închirierea unor spații din imobilul situat în Tg. Mureș, str Călărașilor nr. 46

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect privește închirierea spațiului din imobilul situat în Tg. Mureș, str Călărașilor nr. 46. Așa cum știți se înființează din Corpul Gardienilor Publici, începând cu 1 aprilie 2005, pe baza Ordonanței de Urgență a Guvernului23/2005, Poliția Comunitară. Primăria Tg-Mureș s-a adresat cu repetate cereri pentru a asigura spații pentru funcționarea Poliției Comunitare. Noi, ca să începem această activitate și să înființăm această structură ne-am gândit ca în spațiile care s-au eliberat în urma reorganizării să asigurăm funcționarea și a acestei noi structuri tot pe Călărașilor nr. 46. Această clădire e anexă la Hotărârea de Guvern care privește Palatul Administrativ pentru că acolo avem garajele, deci in prezent aceste spații sunt administrate de Consiliul Județean cu toate că sunt în proprietatea statului și date spre administrare Prefecturii. Prefectura nu a administrat niciodată aceste spații, totdeauna au fost administrate de Consiliul Județean; ca administratori avem dreptul să încheiem contract de închiriere cu Primăria Tg.-Mureș. Aceasta este expunerea pe care v-o fac, hotărârea suferă o singură modificare la art.1 de la 109,2 mp la 97,2 mp. Am cerut specialiștilor din aparat să meargă și în mod efectiv să facă măsurătorile pentru aceasta s-a schimbat și anexa cu privire la desenul tehnic exact al spațiilor pe care urmează să le închiriem primăriei și de aceea se modifică spațiul. Dacă cineva are întrebări?

Dl consilier Giurgea: Este un material în regim de urgență, sunt de acord cu procedura legală de a fi discutat primul, dar un material care îți vine cu 3 minute înainte de ședință nu e foarte ușor de parcurs. Așa în mare, sigur că eu personal nu am nimic împotrivă, dar am unele amendamente. În primul rând de ce pentru 4 luni?

D-na președinte Lokodi: De aceea pentru că în aceste spații trebuie și Consiliul Județean să organizeze activitatea pentru Evidența Informatizată a Persoanei și conform ultimelor modificări și Consiliul Județean va avea Corpul Poliției Comunitare.

Dl consilier Giurgea: Și peste 4 luni se va elibera?

D-na președinte Lokodi: În acest interval se vor elibera niște spații care sunt proprietatea Primăriei Municipiului Tg-Mureș de pe str. Gheorghe Doja.

Dl consilier Giurgea: Eu fac următoarea propunere: „Drumurile Județene” este o unitate a Consiliului Județean 100%. „Drumurile județene” , pentru informarea colegilor care nu știu, din august nu mai au contract de închiriere cu Primăria.

D-na președinte Lokodi: Și lunar primim o somație, și lunar îi rugăm să ne păsuiască.

Dl consilier Giurgea: Ca să nu mai vorbim de spațiul de pe Parângului care a fost ocupat abuziv de Primăria Tg. Mureș și a înființat o creșă pentru copii, foarte bine că a înființat această creșă, dar vreau să se aibă în vedere că acest spațiu era destinat D.G.A.S.P.C și ei s-au mutat pe Trebely. Dacă vreți cu reciprocitate sau pur și simplu ca contractul de închiriere între Direcția Județeană de Drumuri și Poduri și Primăria Tg-Mureș să se prelungească real, deci să existe contract, pentru că la ora actuală nu există contract până la 31 decembrie 2006. După cum știți avem și materialul de azi, drumurile județene se vor privatiza, dă Doamne, chiar mai repede de 31 decembrie…

D-na președinte Lokodi: Nu vă supărați dl consilier. Este un material în regim de urgență în ce privește poliția comunitară. Dacă doriți la diverse să faceți un amendament puteți să faceți. Să nu amestecăm problemele pentru că o să iasă o ședință lungă, fără discuții principiale v-aș ruga. Aparatul propriu, așa cum v-am răspuns, lunar solicită păsuire, lunar suntem păsuiți și acum au făcut o adresă, tocmai de aceea am crezut că spațiile care au devenit libere ca urmare a reorganizării și reducerii  unui număr de 70 gardieni de la Poliția Comunitară a municipiului Tg. Mureș putem să asigurăm activitatea noastră acolo. Ce va fi cu drumurile vom vedea.

Dl consilier Giurgea: Sunt de acord cu dvs, vă mulțumesc pentru că mi-ați dat cuvântul, poate ne plătesc cei 800 milioane la gardienii publici cât are datorie  Consiliul Local Tg-Mureș de plată către gardienii publici .

D-na președinte Lokodi: Deci nu am înțeles vă rog să repetați.

Dl consilier Giurgea: Din câte știm noi, primăria are o datorie neplătită și scadentă de vreo 800 milioane către gardieni.

D-na președinte Lokodi: Este cineva prezent de la gardieni? Domnul Stan: 780 milioane? Dl secretar, urgent să faceți o adresă către Primărie pentru achitarea acestor sume restante, Juridicul să dea în acest sens o mână de ajutor gardienilor publici, mai mult că în urma reorganizării aceste datorii vor trebui să fie împărțite și preluate de acele structuri care se reorganizează. Deci în momentul în care dvs. pregătiți protocolul de predare, chiar și în chirie, a anumitor dotări din dotarea gardienilor publici, v-aș ruga frumos ca prima dată să lichidați această datorie. Vă rog frumos dl viceprimar, sunteți prezent, vedeți ce e cu această datorie și în termen de o săptămână să clarificăm problema și să achitați datoria.

Dl consilier Suciu: Înainte de ședință din partea executivului și a serviciului public comunitar județean, mi-au înmânat o mică interpelare prin care cer dotări și spații, mai ales că având în vedere aprobarea bugetului de azi, ei nu mai au posibilitatea…..

D-na președinte Lokodi: Să precizăm, gardienii publici?

Dl consilier Suciu: Dl Ilieș.

D-na președinte Lokodi: Dar dl Ilieș nu este pe ordinea de zi. Dl Ilieș ce faceți? Dl Ilieș! Nu aveți drum până la mine în birou? Vă e interzis să intrați? Nu înțeleg această atitudine! Acum discutăm problema bugetului sau spațiul din strada Călărași? Domnilor ce e dezordinea asta? V-aș ruga frumos să fiți atenți. Consilierii ați discutat și rediscutat toate materialele. Dacă începem deja cu această dezordine de la primul punct ce facem când ajungem la al 25-lea? V-aș ruga frumos…să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 27 voturi ”pentru”, 4 „abțineri” (Popa, Radu, Sămărghițan, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Benedek).

Art.2 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 4 „abțineri” (Diaconescu, Lădariu, Popa, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Benedek).

Art.3 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 4 „abțineri” (Diaconescu, Lădariu, Suciu, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Benedek).

Art.4  Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 4 „abțineri” (Diaconescu, Lădariu, Suciu, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Benedek).

Art.5 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 4 „abțineri”, 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Benedek).

În întregime hotărârea se aprobă cu 25 voturi”pentru”, 2 „împotriv㔠(Lădariu, Radu), 4 abțineri(Diaconescu, Popa, Sămărgițan, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Benedek).

 

 

 

1. Proiect de hotărâre privind administrarea Palatului Culturii din Tîrgu Mureș.

 

D-na președinte Lokodi: Comisia social-culturală, în ședința din 29 martie 2005, a avizat cu următorul amendament: „se propune completarea art. 7 cu următoarele: patrimoniul național, Inspectoratul Școlar Județean pot organiza”, iar la aliniatul următor „asociațiile veteranilor de război, veteranilor, asociația cultural㠄Cultul Eroilor” și O.N.G-urile”. Modificarea și completarea propusă s-a votat în unanimitate la comisia social culturală. Comisia de amenajare a teritoriului și urbanism a dat un aviz fără amendamente, comisia juridică de asemenea a avizat materialul fără obiecțiuni, comisia financiară fără obiecțiuni, comisia de servicii publice fără obiecțiuni. Acest material a urmat cu respectarea legii dezbaterii publice, toate etapele pentru a fi promovat. În urma dezbaterii publice toată lumea și-a exprimat părerea în legătură cu modul în care ar trebui să fie administrat Palatul Culturii din Tg. Mureș. Materialul care este prezentat de către Consiliul Județean, executivul, azi, în fața dvs, privește administrarea palatului tocmai pentru a stabili precis în ce condiții pot fi serviciile oferite de Palatul Culturii folosite de diferite entități. Ca o părere a mea personală în legătură cu modificarea art.7 în forma propusă de comisia socială: v-aș ruga să observați că la art.7 ultimul aliniat prevede ”sala mare, sala mică pot fi folosite gratuit pentru acțiuni de binefacere cu aprobarea președintelui consiliului județean” acest aliniat privește tocmai posibilitatea ca în cazul în care se organizează vreo manifestare culturală de binefacere de către O.N.G. în parteneriat cu Consiliul Județean să fie posibil ca această instituție, Consiliul Județean Mureș, să poată acorda facilități, dar dacă noi băgăm propunerea comisiei culturale în forma propusă, nu beneficiază numai acele instituții O.N.G.-uri la care se gândesc unii cu gândul ca să sprijinim cultura, ci absolut toate O.N.G.-urile. Palatul Culturii nu este căminul cultural al municipiului Tg. Mureș. Municipiul Tg. Mureș are Casa de Cultur㠄Mihai Eminescu” care este în administrarea municipiului Tg. Mures. Palatul Culturii este altceva decât un simplu cămin cultural. Trebuie să se desfășoare activitatea și la ”Mihai Eminescu” pentru că dacă nu, periclităm siguranța sălii mari sau sălii mici a Palatului Culturii care și așa ar trebui să sufere niște lucrări de consolidare. Și la ceea ce noi în momentul de față nu avem: bani. Noi nu dorim să se organizeze activități culturale care ar solicita scena, domnilor o să vă rog să mergeți să vedeți, dedesubt scena e întărită cu niște bârne de brad, pentru că este pericol de prăbușire. Noi vrem să sprijinim anumite activități dar trebuie să ne îngrijim de bunul nostru. De aceea domnilor dați-mi voie să vă spun că această propunere făcută de comisia de cultură se regăsește în totalitate în art.7. În totalitate este regăsită. Raportând la numărul participanților la o manifestare, la o activitate culturală, sala mica sau sala mare poate fi dată în folosință în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș. Asta era precizarea mea.

Dl consilier Șimon: Eu fac parte din această comisie, dar târziu am aflat și nu am putut participa la lucrări și de aceea aș dori să îmi prezint punctul de vedere și consider că acel aliniat doi referitor la O.N.G.-uri cuprinde toate O.N.G.-urile și consider că nu trebuie să specificăm în mod special. În ce privește Inspectoratul Școlar, ne interesează să avem acces, deci la binefacere intră Inspectoratul Școlar?

D-na președinte Lokodi: Da, binefacere înseamnă tot ce este pentru copii, pentru tineret, pentru sănătate, unde vom lucra în parteneriat cu Consiliul Județean, normal, cota noastră de participare este folosirea sălii.

Dl consilier Șimon: Mulțumesc, atunci art.7 după părerea mea este corect și aș dori încă o propunere. Pentru primirea turiștilor, în loc de ghid turistic noi recomandăm o investiție cu aparatură digitală, ceea ce din câte am înțeles este utilizată în multe părți și cu multă eficiență. Cred că ar crește și valoarea vizitelor dacă am putea avea o astfel de aparatură.

D-na președinte Lokodi: Mulțumesc pentru propunere, este o idee bună pentru că noi considerăm că Palatul Culturii cu instituțiile culturale din palat, Muzeul de Artă Plastică, Muzeul de Istorie precum și însăși clădirea Palatului Cultural ar putea fi un obiectiv turistic . Am vorbit că toate instituțiile, ar trebui să realizeze venituri proprii și atunci merită ca să nu se intre gratis în această clădire ci să intre organizat pe baza unor taxe de intrare. Urmează să discutăm la ședința următoare și vă rog secretariatul să noteze să pregătim o hotărâre în mod concret pentru taxele care vor fi încasate cu ocazia vizitelor turiștilor în clădirea Palatului Culturii și atunci să vedem la rectificarea bugetară să cerem de la niște societăți care ar putea să ne furnizeze aparatură pe care să existe texte în diferite limbi care să prezinte Palatul Culturii, sălile, Sala Mare, Sala de Oglinzi, chiar și muzeul și împreună cu muzeul să vedem dacă putem achiziționa un număr de aparate care sunt folosite peste tot în lume și nu ar trebui să angajăm personal pe timpul verii care să conducă și să prezinte fiecare spațiu unde intră vizitatorii.

Dl consilier Giurgea: La materialul acesta, trei probleme vreau să îmi permiteți să ating : aș vrea să se specifice la art.6 : sala mare, sala mică vor fi utilizate cu prioritate pentru concerte, recitaluri de muzică și poezie, varietăți, balet și teatru. Întreb: pot avea loc și spectacole folclorice?

D-na președinte Lokodi: V-am spus.

Dl consilier Giurgea: Și atunci vă întreb dacă se organizează fel de fel de spectacole totuși…

D-na președinte Lokodi: Tocmai de aceea am cerut să fie prevăzut în mod precis ce se poate organiza, trebuie să protejăm clădirea sau deschidem porțile, se poate organiza orice și atunci… vom suporta consecințele pe care vi le-am zis.

Dl consilier Giurgea: Absolut de acord cu dvs. în ce privește structura de rezistență a scenei și sigur că la un spectacol de dansuri populare, scena este foarte solicitată dar și la un spectacol de varietăți pot apărea astfel de solicitări. Eu propun cât mai repede să consolidăm această scenă. Eu sunt un mare admirator al dansurilor populare am fost 18 ani în ansamblul de dansuri și mă doare sufletul că nu se poate organiza și un spectacol folcloric acolo.

D-na președinte Lokodi: Eu nu sunt împotriva spectacolelor folclorice. Nu mă înțelegeți greșit.

Dl consilier Giurgea: Categoric. Dar haideți să facem ceva. Să prevedem într-o discuție de comisie de  buget să o consolidăm și să redăm și pentru spectacolele folclorice respectiv dansuri populare. La art.7 aș vrea să fac , deci nu mai vreau să dezvolt, la propunerea mea de data trecută și din nefericire s-a blocat acest proiect, rămâne cum s-a stipulat aici, dar  aș vrea să fac o scurtă subliniere; Consiliul Județean, Prefectura Mureș, Consiliul Municipal Tg. Mureș, nu cu răutate vă întreb: dacă organizează primăria, ea plătește? Scrie, repet: Consiliul Municipal Tg. Mureș. Primăria plătește? Și o ultimă problemă, după cum știți peste tot în lume sâmbăta și duminica se vizitează tot ce este de vizitat. Eu cred că programul afișat în această anexă, luni – vineri 9 – 16 și sâmbătă-duminică 9 – 14, program de bugetar dacă vreți, nu este un program care să ne satisfacă. Nu este un program de lucru pentru acest muzeu. Cei mai mulți vizitatori sunt sâmbăta și duminica. Și atunci propunerea mea concretă este următoarea: ca de marți până vineri de la 9 – 18 și sâmbătă și duminica  tot de la 9 – 18. Cel puțin vara, dar de ce nu și iarna?  În sezonul de vară, când vin cei mai mulți turiști să fie prelungit. Prea este un program restrictiv față de vizitatori.

D-na președinte Lokodi: Să înțeleg că dvs. propuneți să existe un program de vară și unul de iarnă? Pe timp de vară să fie peste tot până la ora 18, iar pe timp de iarnă să fie până la 17?16?

Dl consilier Giurgea: Deci trebuie să ne orientăm și în funcție de, dacă vreți, zi-lumină. Cei mai mulți turiști vin primăvara, toamna, vara, iarna mai puțin și după ora 17 când se întunecă nu mai merge nimeni. Dar și sâmbăta și duminica să rămână până la ora 16 că este lumină.

Dl consilier Lădariu: Atunci când a fost adusă această modificare la art. 7 mă refer la introducerea Inspectoratului Școlar și la aliniatul 2 Cultul Eroilor și veteranii de război să beneficieze de aceleași drepturi ca și revoluționarii, ne-am gândit în comisie la un gest de echitate dintr-o cinste care se aduce veteranilor de război. Ei au luptat ca această țară să rămână rotundă, au luptat peste Prut, la Stalingrad, la Budapesta și până la porțile Vienei. Sunt tot mai puțini, din ce în ce mai puțini veteranii noștri de război. Apoi, repet, această introducere în alin. 2 din marea cinste pe care trebuie să o avem față de acești veterani, pentru că dacă revoluționarii merită, merită și veteranii de război. Aș veni cu o precizare. Și aș vrea ca asociația de revoluționari să nu se supere pentru că fac această precizare, pentru că am fost în Parlamentul României pe timpul acela, am fost cel care am adus elementele decisive pentru ca Tg. Mureș să se numeasc㠄oraș martir”. Propun la alin. 2 de la art. 7, pentru că tot ce este cuprins aici de fapt se regăsește și în aliniatul 1 și în cele următoare,  cel mai potrivit lucru ar fi să scoatem acest alin. 2 de la art. 7 și va fi pace și va fi toată lumea mulțumită.

D-na președinte: Dumneavoastră propuneți să scoatem alin. 2, și?

Dl consilier Lădariu: Atât. Atunci nu se supără nici Asociația de Revoluționari, nici Veteranii.

D-na președinte Lokodi: Și mergem pe ultimul aliniat atunci? Am înțeles, bine.

Dl consilier Amza: Eu sunt foarte scurt. Am o observație de formă. Art. 4 la alin. 2: dl Frătean, spuneți aici se vor realiza niște investiții între 2005 - 2007, eu știu că au fost demarate în anul trecut. Atunci spuneți, „se vor finaliza”?

D-na președinte Lokodi: Vor fi realizate.

Dl consilier Amza: Sub forma în care ați conceput această frază se înțelege că se vor demara lucrările, se vor scoate la licitație etc, acestea sunt făcute de anul trecut.

Dl vicepreședinte Frătean: Noi nu spunem că vor fi începute. Vor fi realizate.

D-na președinte Lokodi: Realizare înseamnă finalizare.

Dl vicepreședinte Frăteanu: Aici scrie conform programelor anuale aprobate de Consiliul Județean. Deci sunt convins că vom avea niște termene dure și terminologii încât să fie fără echivoc.

D-na președinte Lokodi: Deci mai susțineți această propunere: doriți neapărat finalizare în loc de realizare?

Dl consilier Amza: Nu sunt absurd!

Dl consilier Șopterean: Vreau să fiu foarte scurt, mă refer la art. 6 și chiar  îmbrățișez ceea ce colegul nostru, dl consilier Giurgea a afirmat. Îmi pare rău că latura în care eu îmi desfășor activitatea este puțin paralizată, dar eu înțeleg și toată lumea a înțeles că spectacolele, mai concret cum este specificat concerte și muzică, intră și muzica populară mai puțin dansurile populare. Dansurile populare, aș vrea să spun, că prin specificul lor afectează mai mult și mai important de cât scena, care ar fi bine s-o consolidăm, orga, orga care este o valoare inestimabilă a noastră și trebuie să avem grijă. Eu am mai insistat într-o ședință dacă se poate să îi facem o revizie. Eu în experiența mea vreau sa vă spun că sala de spectacole, scena, este mai mult afectată de  spectacolele de muzică rock sau chiar și muzica aceasta manelele, care tinerii și spectatorii se manifestă…

D-na președinte Lokodi: Dacă doriți să scriu aici că e interzis să se cânte manele în Palatul Culturii, eu scriu!

Dl consilier Șopterean: Nu chiar, eu mă gândesc că nici chiar așa, dar dl director să facă niște distincții și acum chiar de dragul de a încasa, de  a face fonduri cu aceste spectacole și  să avem distrugeri, mai ales că ne-am permis de am făcut mai multe investiții în Palatul Culturii anul trecut și în acest an, deci este, cred, înțeles domnule consilier se poate, mai puțin dansuri.

D-na președinte Lokodi: D-lor uitați că avem Teatrul cu o scenă mare. Acolo se fac festivalurile populare  organizate. Teatru este deschis permanent, are o scena mare, spațiu mare. Pentru activități mai mici avem casa de cultură Mihai Eminescu, Teatrul de Vară pe timp de vară, putem organiza în Weekend avem Sala Sporturilor și mai avem o posibilitate, un spațiu sus pe Dâmb, să vedem cum consilierii județeni găsesc o cale să obțină și acolo o cale de a reda publicului.

Dl consilier Șopterean: Ați adus în discuție o chestie foarte importantă, mulți dintre colegi cred că știu că există cinema Unirea care după cum arată, este într-o stare deplorabilă, ar fi extraordinar de bine daca s-ar putea face ceva.

Dl consilier Tatar: Procedural am intervenit. Acest material a trecut prin comisii, toate avizează favorabil, comisia de cultura are niște amendamente, atunci nu vă supărați, de ce mai discutăm în comisie? Dacă spuneți că sunteți fără obiecțiuni atunci de ce în ședință vă ridicați și comentați. Dar dacă așa merge atunci nu mai facem comisii, dezbatem proiectele în sală și am terminat. Nu se poate după ce o comisie a avizat, 2-3 membri se ridică și au ceva de comentat.

Dl consilier Amza: Ca să explic…

D-na președinte Lokodi: Fără explicații !

Dl consilier Amza: Nu îmi dați voie? Nu îmi dați voie.

D-na președinte Lokodi: Deci vă rog frumos procedural înseamnă probleme procedurale nu discuții în contradictoriu.

Dl vicepreședinte Groza: Aș vrea să fim înțelegători, s-a lucrat mult la acest proiect, el instituie niște reguli iar în al doilea rând trebuie ținut seama că aceste instituții și mai ales administrația are niște indici de performanță de eficiență economică, pentru că pe această cale obține venituri proprii și suntem în luna aprilie, deci dorim foarte mult ca acest proiect să treacă.

D-na președinte Lokodi: Să trecem la vot votăm propunerea comisiei culturale, înțeleg că va rămâne în forma în care dl Lădariu a propus și nu mai supunem încă o dată la vot .

Art.1 Se aprobă cu 31 voturi ”pentru”, 1 „abținere” (Benedek), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.2 Se aprobă cu 30 voturi ”pentru”, 1 „abținere” (Benedek), 1 nu a votat (Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.3 Se aprobă cu 29 voturi ”pentru”, 1 „abținere” (Benedek), 2 nu au votat (Amza, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.4 Se aprobă cu 29 voturi ”pentru”, 2 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan), 1 nu a votat (Ban), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.5 Se aprobă cu 31 voturi ”pentru”, 1 „abținere” (Benedek), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.6 Se aprobă cu 29 voturi ”pentru”, 3 „abțineri” (Benedek, Diaconescu, Țintoșan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

 

Art.7 cu precizarea eliminării aliniatului 2. Ștergeți acest vot. Deci la art.7 supun la vot prima dată propunerea făcută de domnul Giurgea în sensul că doriți  excluderea Consiliului Municipal.

Dl. consilier Giurgea: Nu am spus excluderea, dimpotrivă, am spus Consiliul Municipal Tîrgu - Mureș, Primăria Tîrgu-Mureș. Consiliul municipal nu este egal cu primăria. Deci „și”.

D-na președinte Lokodi: Cu această mențiune la alin. 1 vom modifica, după Consiliul Județean, Prefectură să fie Primăria Municipiului Tîrgu- Mureș, Consiliul Municipal.

Deci atunci art. 7 cu eliminarea alin.2

Art.7 Se aprobă cu 29 voturi ”pentru”, 3 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan, Tatar), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.8 Se aprobă cu 30 voturi ”pentru”,, 2 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.9 Se aprobă cu 30 voturi ”pentru”,, 2 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.10 Se aprobă cu 31 voturi ”pentru”, 1 „abținere” (Benedek), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.11 Se aprobă cu 30 voturi ”pentru”, 2 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.12 Se aprobă cu 31 voturi ”pentru”, 1 „abținere” (Benedek), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

Art.13 Se aprobă cu 30 voturi ”pentru”, 2 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

D-na președinte Lokodi: Și modificarea anexei cu privire la programul de vizitare pe timp de iarnă și pe timp de vară.

Se aprobă cu 28 voturi ”pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 2 „abțineri” (Benedek, Tatar), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

În întregime hotărârea se aprobă cu 30 voturi ”pentru”, 2 „abțineri” (Benedek, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Szabo, Lazăr).

 

2.               Proiect de hotărâre privind actualizarea la inflație a taxelor și tarifelor utilizate de către administrația Palatului Culturii, în anul 2005

 

        D-na președinte Lokodi:  Comisia economică a avizat această hotărâre cu următoarele  obiecțiuni: pentru adulți taxa să fie 15.000 lei, pentru elevi și studenți, militari, 5000 lei, pentru cei cu handicap să fie gratuit. Comisia social-culturală  a avizat hotărârea cu mențiunea „actualizarea la inflație a taxelor” și tarifelor de către administrația Palatului Culturii în anul 2005, comisia de servicii publice fără obiecțiuni.

        Deci supunem la vot propunerea comisiei culturale referitoare la taxe.

        Vot: se aprobă propunerea comisiei cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

        Și acum supun la vot hotărârea.

        Art.1 Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

         Art.2 Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

         În întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

 

3.            Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș și a nivelelor de echilibrare a unităților administrativ teritoriale pe anul 2005.

 

D-na președinte Lokodi: Această rectificare este foarte sumară, numai unde era strict necesar pentru asigurarea activității să asigurăm sume pentru că la sfârșitul lunii aprilie va mai avea loc o rectificare, să vedem în ce formă, din bugetul Ministerului Finanțelor, deci din bugetul central.

Dl consilier Szalkay: Am să dau curs și o să vă prezint foarte pe scurt acest material care a fost vizat de comisia noastră, comisia economico-financiară privind rectificarea bugetului Consiliului Județean. După cum foarte bine a amintit doamna președinte este vorba doar despre o rectificare minoră, pozitivă, deci bugetul pe 2005 după cum vedeți în prima anexă, se rectifică atât la venit cât și cheltuieli de la 930.471mili la 934.078 și este o rectificare pozitivă de 3,6 miliarde. Sunt mai multe  rectificări în interiorul anexelor, respectiv o să vedeți am trecut de la cheltuieli materiale la cheltuieli de personal, dar cea mai importantă este aceea că potrivit art.6 din Ordonanța de Guvern 22/2005 Centrul de Consultanță Agricolă trece din subordinea Consiliului Județean în subordinea Agenției Naționale de Consultanță Agricolă, deci  ce am alocat noi din buget, cele 8, 44 miliarde, această sumă se eliberează și noi am putut să dăm altă destinație. Cel mai important lucru și care este o noutate, față de bugetul pe care l-am aprobat, este faptul că potrivit Hotărârii Consiliului Județean nr. 3/2005 s-a înființat Direcția Județeană de Evidență a Persoanei Mureș, iar pentru a putea funcționa acest nou serviciu, se propune alocarea unei sume de 2,5 miliarde, pe a cărei detaliere o găsiți în aexa2/20. De asemenea o problemă importantă care trebuie să o amintesc este faptul că se propune majorarea bugetului la capitolul transporturi și aviația civilă, cheltuieli de capital cu suma de 5,5 miliarde, dar cred că vom discuta separat la problema privind investițiile de la Aeroport. De asemenea, pe baza solicitării inspecției tehnice de drumuri și poduri județene pentru lucrări de deszăpezire și reparații se propune alocarea unei sume de 2,25 miliarde conform anexei 2/6, tot o rectificare, dar numai in cadrul anexei, datorită faptului că se preia prin protocol un număr de 11 persoane angajate cu contract individual la S.U.R.M. 4 muncitori întreținere, 7 îngrijitoare, se propune majorarea cheltuielilor de personal și micșorarea cheltuielilor materiale conform anexei 2/2001. Am vrut doar să spun ce se discută separat: Fotoclubul, Teatrul, Compania „Aquaserv” și problema Parcului Industrial o să le discutăm separat, deci acestea le rectificăm. Am reamintit doar problemele noi față de bugetul care l-am avut aprobat până acum.

Dl. consilier Radu: Vroiam să mă refer la programul de drumuri județene unde văd că suma de 100 miliarde a crescut la 102 miliarde și e un lucru bun, dar eu zic că e insuficient, în sensul că uitându-mă aici și cunoscând ce e în județ, e foarte puțin. Trebuie rezolvată această problemă vitală a județului pentru că într-adevăr și scena de la palat este importantă, dar e mai importantă această problemă, o problemă majoră: drumurile județene, comunale. Am văzut foarte multe drumuri din județ și totuși această sumă…. multe drumuri din zona de câmpie nu li s-au mai alocat aceste sume. Nu vreau să le nominalizez, le vedeți și dvs. toate drumurile sunt proaste și D135 care apare de trei ori, dar altele nu sunt nominalizate decât o dată, ca sume mă refer. Referitor la drumurile comunale pietruite, un singur drum din acest județ este cuprins și la capitolul acela stăm extraordinar de prost. Eu v-aș ruga acești bani, puțini cum sunt, să alocați sumele pentru întreținerea drumurilor și nu covoare asfaltice care sunt foarte scumpe ci repet pentru întreținere și o apreciere: e un lucru foarte bun că ați alocat această sumă în direcția  acestor plombări. Vremea din februarie și martie a distrus multe din drumurile noastre județene și comunale. Aș ruga totuși direcția sau executivul chiar să trecem la muncă, pentru că Tîrgu - Mureșul lucrează, iar în județ, nu am văzut la ora actuală să intre în activitate. E bun timpul, se poate lucra și ar trebui să impulsionăm această întreprindere să se apuce de treabă. Să nu așteptăm septembrie - octombrie și să spunem că nu mai avem timp sau să lucrăm pe cele mai mari călduri.

Avem senatori, deputați, să îi batem la cap pentru că și-au făcut propagandă în campania electorală .

Dl vicepreședinte Frătean: Aprecierile la modul general ale domnului Radu sunt corecte. Noi am avut acest buget de drumuri, aprobat de dumneavoastră  ca și program anul trecut și nu am reușit să stoarcem din bugetul județean mai mult de 2 miliarde ca să le punem în plus la acest buget, din păcate. În același timp, în inspecții făcute pe drumuri după această iarnă extrem de capricioasă, așa cum am gândit noi, reparațiile prin plombări a peste 750 km din care 350 de viabilitate 1 și 2 drumuri asfaltate, ne-am dat seama că cele 10 miliarde aprobate în decembrie sunt insuficiente pentru a aduce drumuri județene într-o stare acceptabilă de circulație, drept care am fost puși în situația de a vedea de unde găsim surse din buget pentru că este o urgență și am ajuns la concluzia că anumite lucrări de drumuri foarte frumoase, dar extrem de scumpe de peste 3,5 miliarde km ar putea fi lăsate puțin deoparte pentru că e vorba de 800 m sau 1 km și ceva pe un drum de zeci de km și am tăiat aceste lucrări extrem de scumpe și am triplat suma la plombări și sunt convins că după 15 aprilie, așa cum prevăd normativele, se va vedea că am luat o decizie corectă, din acești bani realizând în jur de 300 km de categorie 1 și 2 plombate și reparate inclusiv aceste îmbrăcăminți asfaltice ușoare. Eu cred că se va vedea munca aceasta în județ după 15 aprilie.

Relativ la situația generală a drumurilor, este clar că bugetul nu poate suporta reabilitarea lor, practic toate drumurile ar trebui reabilitate mai ales cele de categoria 1 și 2, din păcate, nivelul bugetului și legislația actuală în ce privește creditele nu poate acoperi din acel 20% capacitatea de îndatorare pe care o avem pe venituri, nevoia de finalizare pentru reabilitarea tuturor drumurilor, în consecință am avut cu președintele Consiliului Județean, 2 întâlniri cu reprezentanții de la Ministerul Transporturilor. Rata pe care o poate suporta bugetul nostru este mult mai mică decât rata in care drumurile se strică.

Dl consilier Giurgea: Două probleme: una, colegul nostru Frătean a și atins-o, cu creditul suntem de acord, există precedent și în alte județe. Aș vrea să ne informați dacă este real că lucrările făcute anul trecut și neachitate de Ministerul Transportului sunt undeva in jurul a 36 miliarde și deci bugetul automat este 102 miliarde minus 36 miliarde. Deci noi pornim din start cu un minus de 36 miliarde. Sigur că necesarul ar fi, și colegul  Akos a avut o intervenție excelentă, că ar trebui 1000 de miliarde. Un minus de 36 miliarde ne obligă să luăm acest credit să rezolvăm drumurile din județ. Și, domnule Radu, să știți că se lucrează la drumurile județene, noi am făcut plombări, am făcut și facem chiar și azi pavaje, dar sigur drumurile nu le face doar S.C Drumuri  Județene ci sunt și alte societăți, nu numai de Consiliul Județean.

Dl vicepreședinte Frătean: Într-adevăr așa este, sunt discuții și avem discuții destul de serioase și cu Ministerul Transporturilor și cu Ministerul de Finanțe vis-à-vis de facturile care  trebuie achitate din fondul special pentru lucrările executate anul trecut de 36 miliarde. Ne este foarte teamă de această chestiune pentru că e exact cum a spus dl. Giurgea, să sperăm că la rectificarea de buget anunțată pe sfârșitul lui aprilie să fie una în avantajul județului Mureș, sper asta pentru că, dacă nu, nu știu de unde vom găsi  acești bani.

Dl consilier Mora: Chiar mă bucur că toată lumea încet, încet merge în direcția de a rezolva drumurile și vreau să fac o precizare foarte importantă, că nu ajunge să ne zbatem pentru banii în județul Mureș. Mai este un lucru foarte important și anume garanția pentru executarea lucrărilor trebuie să se extindă la cel puțin 24 de luni pentru reparații și supravegherea lucrărilor la reparații de drumuri trebuie să fie permanentă nu numai la tăiat de panglici și la mese la restaurant, trebuie urmărită fiecare fază de către oamenii noștri din aparatul de la Consiliul Județean. Aceste două precizări trebuie făcute, avem foarte puțini bani, dar dacă nu facem această urmărire în mod eficient, cheltuim banii degeaba.

D-na președinte Lokodi: Sper că și colegii noștri de la drumuri și poduri au înțeles, cei care au zona județului împărțită și în supraveghere, trebuie să mărim exigența  noastră față de calitate, de altfel chiar săptămâna trecută am umblat pe drumuri executate în al doilea semestru al anului trecut și spre luna septembrie - octombrie și am constatat ca deja apar gropi, imediat am luat măsuri și am cerut direcției să ia măsuri și să intre la repararea acelor porțiuni de drum în cadrul termenului de garanție, pe cheltuiala executantului și nu numai inspectorii ci și eu personal o să urmăresc, cu dl. Frătean, vom urmări ca aceste lucrări să se execute de calitate.

Dl. vicepreședinte Frătean: Vă mulțumim, vă rugăm să ne atenționați dacă vedeți ceva, în al doilea rând, din păcate chestiunea cu garanția este reglată prin niște acte normative care nu știu dacă vor fi modificate pentru noi. Eventual rediscutăm acest aspect.

D-na președinte Lokodi: Dacă nu mai sunt alte intervenții să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.2 Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.3 Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.4 Se aprobă cu 29 voturi „pentru” , 2 nu au votat Țintoșan, Popa), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.5 Se aprobă cu 29 voturi „pentru” , 2 nu au votat Țintoșan, Popa), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.6 Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.7 Se aprobă cu 29 voturi „pentru” , 2 nu au votat Țintoșan, Popa), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.8  Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

În întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

 

 

4.                Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție a bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean

D-na președinte Lokodi: Comisia economico-financiară a studiat acest material si a aprobat fără obiecțiuni. Vă consult dacă cineva dorește și are de făcut vreo obiecție, dacă nu să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.2 Se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

În întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru” , 1 nu a votat 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

 

5.   Proiect de hotărâre privind stabilirea unor taxe speciale pe linie de protecție civilă pe anul 2005.

 

D-na președinte Lokodi: Două comisii și-au dat avizul favorabil, comisia economico - financiară și comisia de prestări servicii.

Art.1 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Socotar, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.2 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Bozodi, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

În întregime hotărârea Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

 

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea cooperării Consiliului Local al Municipiului Tîrgu Mureș în vederea finanțării investiției „Modernizare și extindere Dispecerat integrat de urgenț㔠și a indicatorilor tehnici ai acesteia

 

D-na președinte Lokodi: A fost discutat materialul în comisia juridică care a dat avizul fără obiecțiuni, comisia de servicii publice fără obiecțiuni, comisia economico -financiară fără obiecțiuni. Consiliul Județean a analizat amănunțit proiectul și materialul care ne-a parvenit din partea Primăriei Tîrgu - Mureș. Am ajuns de la suma totală prevăzută la 52 miliarde, aceasta privește acele investiții care deservesc județul, pentru aceasta vă propunem să fiți de acord ca noi să participăm cu 10% din această valoare, 10% conform acordului care s-a încheiat între Consiliul Județean Mureș și Primăria Tîrgu - Mureș. Dacă cineva dorește să ia cuvântul?

Dl. consilier Giurgea: Eu vreau să vă felicit pentru acest proiect și mai ales pentru convenție și punctual la art. 7 nu va solicita Consiliului Județean Mureș sumele de bani prin care acesta s-a obligat în situația în care municipalitatea are față de Consiliul Județean datorii stridente ….știm conținutul. Cred că este momentul să facem , dacă vreți o reparație vis à vis de aeroport. Știți foarte bine, de ani de zile nu și-a făcut datoria la ceea ce înseamnă contribuția Consiliului Local Tîrgu-Mureș față de Aeroport. Aș vrea să știu suma corectă pe care Consiliul Local Tîrgu - Mureș o are față de Aeroport. Ca și cotă de participare și funcționare. Vă spun eu dacă nu: 3,8 miliarde. Și atunci, în spiritul celor prevăzute la acest art.7, pentru care vă felicit, haideți să și dăm banii la Aeroport și să îi operați acolo unde este stipulat în acest proiect de hotărâre așa cum este stipulat.

D-na președinte Lokodi: Deci să trecem la vot atunci.

Art.1 Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.2 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Țintoșan), 1 „abținere” (Amza), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.3 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 nu au votat ( Țintoșan, Sămărghițan), 1 „abținere” (Amza), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.4 Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art.5 Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

Art. 6 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Lokodi, Țintoșan),  4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

În întregime hotărârea se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Țintoșan), 1 „abținere” (Amza), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo)

 

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării cu Consiliul Local al Municipiului Tîrgu Mureș în vederea promovării turismului în județul Mureș și crearea unui sistem de informare a cetățenilor pe această linie

 

D-na președinte Lokodi: A fost discutat în comisia de agricultură care propune ca la art.5 să fie completat aliniatul „e” cu următorul conținut „elaborarea unui ghid pentru promovarea agro-turismului în județul Mureș și a unui documentar privind nivelul minim de dotare a pensiunilor agro-turistice pe categorii de confort”. Comisia juridică avizează fără obiecțiuni, comisia de amenajarea teritoriului  avizează fără obiecțiuni, comisia economico - financiară fără obiecțiuni, comisia de servicii publice fără obiecțiuni. Acest proiect privește colaborarea între Consiliul Local Tîrgu - Mureș și Consiliul Județean Mureș.

Dl. consilier Giurgea: Eu felicit colaborarea între noi și Consiliul Local dar nu este închisă lista, sper că mai pot participa și alte consilii locale, pentru că am discutat cu alți primari și și-au exprimat dorința de a participa. Din punctul meu de vedere le-am spus că cred că lista nu este închisă.

D-na președinte Lokodi: Vom încheia cu fiecare în parte câte un protocol. Cu Sighișoara, cu Sovata, cu Reghinul, cu toți cei care doresc să fie promovați prin Biroul de Informații Turistice vom încheia astfel de protocoale.

Dl. consilier Giurgea: Și pot participa și alte unități de turism din județ?

D-na președinte Lokodi: Cu agenții de turism vom avea colaborări, cu ei vom încheia convenții directe. Deci serviciile oferite de noi pentru care vă pregătim pentru dvs un alt proiect de hotărâre pe modelul celui la Sibiu, Timișoara și în alte localități.

Dl. consilier Giurgea: Întreb juridicul: nu putem completa acest proiect de hotărâre și să vă delegăm de dvs, executivul, să faceți aceste negocieri și contracte directe, să nu tot facem proiecte de hotărâre, 5 sau 10 sau câte va fi nevoie, oricum suntem deschiși, nu e problemă de patrimoniu, nu e o problemă specială și atunci….

D-na președinte Lokodi: Este cu municipiul,  patrimonial, pentru că dânșii asigură cheltuielile ca și noi pentru funcționarea biroului și dânșii vor avea dotare acolo, vor avea cheltuieli cu întreținerea, deci nu pot să sar peste anumite reguli procedurale.

Dl consilier Giurgea: Și dacă nu ține de patrimoniu?

D-na președinte Lokodi: Atunci putem încheia contract.

Dl consilier Giurgea: Atunci vă putem delega pe dvs?

Dl secretar Togănel: Orice colaborare, asociere trebuie aprobată de consiliu, indiferent că e vorba de probleme de patrimoniu sau probleme economico financiare. Deci legea administrației publice ne obligă la acest lucru.

D-na președinte Lokodi: Doamna Lefter pe ședința următoare să consultăm toate municipiile din județ, oraș chiar comune care doresc să colaboreze la această activitate de promovare turistică a județului și să pregătească materialele pentru ședința următoare.

Dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul, atunci să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Bozodi, Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Ban, Lazăr, Szabo).

Art.2 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Groza, Șopterean, Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Ban, Lazăr, Szabo).

Art.3 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Ban, Lazăr, Szabo).

Art.4 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Ban, Lazăr, Szabo).

Art.5 Privește  articolul din protocolul de colaborare și nu din hotărâre și de aceea urmează să modificăm art 5 din protocolul de colaborare cu propunerea făcută de comisia de agricultură, cu includerea literei ”e”. Cine este pentru modificarea aceasta?

Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 „împotriva”, 1 „abținere”, 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Ban, Lazăr, Szabo).

În întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 „abțineri” (Benedek, Amza), 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Ban, Lazăr, Szabo).

 

 

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea Convenției de cooperare cu Asociația Cultural㠄Fotoclub” pentru organizarea celei a III-a Bienale Internaționale de Artă Fotografic㠖 Tîrgu Mureș 2005

 

D-na președinte Lokodi: Această bienală internațională de artă fotografică se va organiza în colaborare cu Consiliul Județean Mureș fiind un eveniment important care atrage și din străinătate turiști pentru acest eveniment și pentru care dorim să promovăm ca pe un eveniment important din punct de vedere turistic, comisiile au propus să participăm la cheltuielile acestei bienale. Comisia social culturală avizează în unanimitate acest proiect, comisia economico – financiară fără obiecțiuni, comisia juridică avizează fără obiecțiuni. Vă consult, dacă cineva dorește să facă vreo precizare, dacă nu să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.2 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 4 nu au votat (Frătean, Suciu, Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.3 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.4 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 3 nu au votat (Boloș, Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

În întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 2 nu au votat (Tatar, Țintoșan), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

 

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei, numărului de personal și statul de funcții ale aparatului propriu al Consiliului Județean

 

D-na președinte Lokodi: Față de organigrama veche, după mai multe discuții, aparatul propriu a ajuns în urma analizei și propune azi pentru dvs spre aprobare, o nouă organigramă prin care considerăm că se îmbunătățește activitatea Consiliului Județean. Acest material a fost discutat în toate comisiile. Comisia de urbanism avizează favorabil cu mențiunea: „suplimentarea cu personal pentru compartimentul agabaritice”, comisia economico financiară fără obiecțiuni, comisia servicii publice fără obiecțiuni, comisia juridică fără obiecțiuni.

Dl consilier Giurgea: Eu am văzut organigrama, am văzut că ați trecut și personalul de la S.U.R.M, dvs știți cel mai bine cum și ce, am și eu o propunere. Din punctul meu de vedere unul din cei mai solicitați directori este dl director Bartha. Vă întreb pe dvs, executivul, nu prea încărcăm și cu probleme gospodărești și cu atâta personal, pentru că știți foarte bine că una din direcțiile importante este Direcția economică și nu știu dacă nu e prea încărcată responsabilitatea dânsului față de personal. Acum preluăm personalul de întreținere de la S.U.R.M la Consiliul Județean. Întreb: nu e prea încărcată această structură a domnului Bartha?

D-na președinte Lokodi: Având în vedere că e vorba de personal contractual care lucrează la serviciul administrativ doar în cadrul direcției economice și noi considerăm că este. Același personal rămâne, știți odată legea a cerut să facem o reducere de personal, noi am găsit soluția de a trece la S.U.R.M, acum din punct de vedere  economic și din punctul de vedere al funcționării S.U.R.M-ului trebuie să degrevăm S.U.R.M-ul de această activitate  și am găsit această soluție pentru a prelua personalul. Și până în prezent dl Bartha a trecut salariile, problemele personalului, s-a organizat această muncă, deci nu se schimbă nimic.

Dl consilier Mora: Într-adevăr este reorganizarea aparatului care trebuia făcută, vreau să felicit modul de reorganizare în cadrul Serviciului Dezvoltare Regionale și Integrare și Programe Prognoză, care crește cu 9 persoane. Vreau să vă spun că în perindările prin județ, majoritatea consiliilor locale lucrează în direcții total necoordonate. Nu există o strategie pentru dezvoltarea județului pe infrastructură. Chiar mă bucur că acest serviciu  a crescut și având în vedere faptul că în perioada de preaderare vor veni foarte multe fonduri de preaderare ar trebui făcută o comunicare către toate consiliile locale că avem un astfel de serviciu care le stă la dispoziție, pentru că aceste programe care se fac sunt făcute de către firme private, un lucru extraordinar, dar noi putem crește veniturile Consiliului Județean cu acest serviciu și ar trebui să facem niște bani. În primul rând, adrese către consiliile locale și le punem la dispoziția lor pentru a întocmi proiecte și programe cu niște teme mai bune și mai avantajoase. În altă ordine de idei, ei vor trebui să coordoneze strategia de dezvoltare pe infrastructură. Proiectele abandonate, sunt consilii locale care se chinuie să se dezvolte singuri, fără a fi legați la o logică a județului. Sunt foarte multe consilii locale care vor apă. Eu am aflat de curând că am avut un proiect cu Consiliul Județean Cluj, trebuia să facem o magistrală de apă de la granița județului Mureș la granița județului Cluj, nu știu, s-a abandonat? Cu alte cuvinte rolul Consiliului Județean este de a coordona activitatea primăriilor tocmai ca să facem o strategie gândită bine. Mă bucur că avem un serviciu puternic în acest moment, începem să gândim articulat și să facem niște bani prin acest serviciu. Problemele tehnice costă foarte mult pentru infrastructură, poate ar trebui să le luăm tot noi, tocmai pentru a le putea controla și pentru a le gândi o linie logică și strategică.

Dl. vicepreședinte Frătean: Intervenția domnului Mora este pertinentă. Și eu consider această organigramă un pas înainte, după cum se observă ea are o pondere în ceea ce s-a spus până acum cu înființarea Direcției de Integrare Europeană și Programe, în acest timp vă rog să observați că în zona serviciilor publice și administrarea patrimoniului sunt niște modificări care se vor accentua în timp pentru că noi avem două probleme: una să dezvoltăm județul și a doua să administrăm corect ce am dezvoltat și ce servicii oferim. Referitor la proiectele de infrastructură veți constata că deja, așa cum am discutat în lunile trecute, apare o abordare mai coerentă a acestor aspecte, veți vedea la punctul 22 acest aspect. Sunt incluse marile probleme  ale județului Mureș și în consiliu, împreună cu viitoarea, sau de azi, actuala direcție inclusiv toate instituțiile tehnice, apele române, efectiv legarea acestor programe într-un mediu coerent. Știți că suntem în faza de finalizare a Agendei Locale 22 pe județul Mureș, adică suntem pe un drum bun, contăm pe sprijinul dvs, dorim să fim foarte bine pregătiți pentru accesarea fondurilor structurale care vizează România.

Dl Bățagă: Doresc să vă informez că activitatea serviciului nostru concepută în anul 2000 cu un personal redus ca număr ne-am străduit să o materializăm în interesul întregului județ și am fost bucuroși de fiecare dată când ne-am putut aduce sprijinul real. Rezultatele muncii noastre le-am făcut cunoscute tuturor, cum spunea doamna președintă, este loc de mai bine și pornind de la această idee avem ca orizont de timp anul 2007 pentru Integrarea Europeană. Considerăm că ștacheta poate fi ridicată după aprob acestei organigrame și vreau să vă asigur că vechii mei colegi și cei pe care îi vom selecționa să lucreze alături de noi, ne vom strădui ca să fie pregătiți la momentul integrării în UE cu un portofoliu de proiecte pentru a atrage un număr important de finanțări în județul Mureș.

Dl consilier Balogh: La această organigramă aș avea un punct de vedere de exprimat. Știm că Direcția Tehnică de Drumuri și Poduri a desfășurat și  administrat cea mai mare valoare având în vedere că și investițiile și drumurile sunt subordonate acestei direcții. Dl Mora a amintit că aceste lucrări trebuie verificate, urmărite și normal că sunt de acord, dar având în vedere că la ora actuală, după cunoștințele mele și asta poate să ne confirme și cineva de la direcție, în subordinea acestei direcții se află o singură mașină; având în vedere că se lucrează pe sute de km , dacă noi nu avem să le asigurăm acestor inspectori teritoriali care se deplasează pentru verificarea lucrărilor, propun să închiriem 45 mașini pentru perioadă de o lună, deci dacă nu putem asigura din parcul propriu pentru inspectorii teritoriali care vor fi urmăriți de dl vicepreședinte, în fiecare zi lucrările să fie urmărit, fiecare constructor unde lucrează, dacă lucrează conform sarcinilor, conform caietului de sarcini, pentru că dacă nu, nu vom obține rezultate. Dacă facem o socoteală la 100 miliarde ca să se deruleze în perioada de 3 luni și noi avem 60 milioane nu știu pentru taxiuri sau ceva…

D-na președinte Lokodi: Credeți că este așa dezvoltat sistemul de închiriere că putem mai ieftin să închiriem_ Poate rămâneți după ședință și ne spuneți. Este atributul președintelui, nu necesită hotărâre de Consiliu Județean. Vă rog să ne spuneți de unde putem închiria avantajos mașini și vom închiria.

Dl consilier Balogh: Deci având în vedere că inspectorii nu au cu ce să se deplaseze, noi avem o societate, vă rog să luați în serios că în această perioadă de o lună de zile inspectorii trebuie să fie în teritoriu pentru că altfel nu vom avea calitate și se duce totul de râpă.

Dl vicepreședinte Frătean: Aveți perfectă dreptate, mă bucur că ați atins subiectul și într-o lună de zile vom face aceste plombări, pentru că le vom face într-o lună, lucrările vor fi licitate și contăm pe sprijinul dvs în acest sens.

Dl consilier Radu: Eu aș veni cu o propunere. Deoarece aceste proiecte mari de infrastructură, în ce privește viața socială a județului nostru, să fie prezentate informări la fiecare ședință, sau la două ședințe de consiliu, stadiul acestor lucrări. Este foarte important ca noi consilierii să știm în ce stadiu se află aceste lucrări. Știu că Apoldul și Bandul au 2 investiții mari prin programul S.A.P.A.R.D. care trebuie să se deruleze în 2005. În ce stadiu se află aceste lucrări. Eu consider că ar fi bine să fim informați asupra stadiului lucrărilor de infrastructură și atunci probabil că am avea diferite propuneri și intervenții mai pertinente și mai la obiect. Eu sunt de acord cu propunerea făcută de colegul Balogh pentru că trebuie urmărite aceste probleme.

Dl. Bățagă: Cele două consilii locale beneficiare ale unor finanțări în cadrul programului S.A.P.A.R.D trebuie să își încheie lucrările, având în vedere stadiul în care se află aceste două consilii locale, respectiv consiliul local Apold, urmând procedura reglementată prin manual de achiziții, în data de 19 aprilie va deschide ședința de licitație pentru atribuirea contractului de execuție. Band-ul se află la finalizarea acestor licitații pentru desemnarea constructorului. Noi ne-am oferit sprijinul întotdeauna, nu doresc să vă spun că aceste două comune fac parte din rândul celor 38 de comune care au depus cereri de finanțare și a căror proiecte au fost declarate eligibile. Toți au apelat la sprijinul serviciul nostru, pe măsură ce timpul a trecut, unii dintre domnii primari au considerat în anumite momente că e mai bine să apeleze contra cost la serviciile unor societăți comerciale. Aici nu am de comentat nimic.

Dl vicepreședinte Frătean: Două completări chestiunea cu armonizarea nevoilor și a finanțărilor este valabilă și la acest punct și este absolut corect să ne gândim la această treabă. Două lucruri ne stau în față vis-a-vis de finanțările externe. Este problema co–finanțării pe care bugetele locale, inclusiv bugetul județean trebuie s-o asigure pentru ca aceste fonduri să intre în programele și proiectele noastre. Sunt bani care așteaptă și pe PHARE și pe SAPARD și s-ar putea să nu fim în stare să ajutăm consiliile locale cu finanțare de 25 sau 35% sau cât este nevoie pentru ca acești bani să vină în județ. Acest punct îl vom discuta în următoarea ședință.

A doua chestiune este legată de ce zice dl Bățagă vis-a-vis de realizarea de proiecte de așa manieră încât lucrările să se încadreze într-o chestiune organizată la nivelul județului și să nu se arunce banii pe fereastră, pentru că la ora actuală în județul Mureș sunt foarte multe studii de fezabilitate și proiectele plătite de consiliile locale din bugete pe care noi le echilibrăm și după aceea nu avem bani de drumuri, care nu vor intra niciodată la finanțare, care nu au fost vreodată eligibile sau care au pierdut competiția de finanțare. Trebuie să ne revizuim atitudinea față de acest subiect și presa este de față, știe că am vorbit și la conferința de presă, noi vrem să vă propunem în ședințele de la toamnă ca județul Mureș să înființeze o agenție de dezvoltare regională județeană care să dezvolte proiectele de fezabilitate de așa manieră încât să nu mai avem problemele de până acum.

D-na președinte Lokodi: Aș vrea să vă spun că cu privire la organigrama noastră ne-a parvenit avizul favorabil al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici pentru funcțiile publice din Consiliul Județean Mureș. Deci am obținut și acest aviz. Să trecem atunci la votarea proiectului de hotărâre.

Art.1 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Țintoșan, Benedek), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.2 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Țintoșan, Benedek), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

În întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 abținere (Țintoșan), 2 nu au votat (Șopterean, Benedek), 4 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

D-na președinte Lokodi: Aș vrea să vă spun că v-am spus și am prezentat înainte, s-a cerut suplimentarea cu personal a compartimentului pentru agabaritice, în momentul în care vom constata că nu putem face față vom angaja personal contractual pentru aceasta activitate.

 

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de restructurare/ închidere a instituțiilor rezidențiale vechi pentru protecția persoanelor cu handicap din județul Mureș

 

D-na președinte Lokodi: Acest material a fost modificat în urma intervenției făcute de către Consiliul Județean Mureș , mai precis în urma propunerii domnului consilier Pokorny, dl. director Pop s-a deplasat la București și cei de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap au acceptat propunerile noastre, de aceea aveți la acest punct o formă veche și o formă nouă a materialului și urmează ca azi în cadrul hotărârii pe care o vom lua, să discutăm forma cea nouă modificată așa cum este posibil de acum funcționarea mai bună a acestor structuri. Comisia social-culturală a avizat acest proiect de hotărâre, comisia economico financiare de asemenea.

Dl consilier Pokorny: Consider că este necesar să vă spun câteva cuvinte pentru clarificarea acestei hotărâri pentru ca să se știe că există o strategie națională de reformă și pentru instituțiile de asistență socială, nu numai pentru cei din ocrotirea copiilor. În urma acestei strategii a venit și rândul județul Mureș pentru a se ajunge la formule mai mici decât cele existente la ora actuală, conform cerințelor unionale. Cu această parte a programului nu pusesem nici o problemă. În schimb la propunerea A.N.P.H. inițială care este învechită și depășită, s-a ajuns la o structură de personal total nepotrivită pe care am dezbătut-o în amănunt și am ajuns la concluzia despre care a vorbit doamna președinte. În varianta veche avem o îngrijitoare la 10 bolnavi, ceea ce nu este bine, în varianta nouă s-a aprobat 1 asistentă la 5 bolnavi. În varianta inițială propusă de A.N.P.H. s-a ajuns la 1 la 40. Este un număr groaznic, deoarece trebuie să vă spun că infirmierele sunt persoane care îngrijesc în permanență acești bolnavi, în special neuropsihici, care sunt mame, care îi hrănesc, îi îmbracă, fac curățenie ș.a.m.d. Este un număr catastrofal aș putea să spun, numai în anii 80 s-a mai lucrat cu acest număr cu rezultatele pe care le știm cu toții. În aceste instituții sunt permanent probleme cu infrastructura, se strică mobilele se sparg veceurile ș.a.m.d. Nu era prevăzut în planul inițial al A.N.P.H. nici o persoană, nici un muncitor pentru întreținere, mai mult, la centralele termice s-a uitat pur și simplu să introducă posturile de fochiști. Au mai fost și alte aberații. De exemplu la acest număr de bolnavi la o unitate s-a propus un număr de 7 șoferi, la altă instituție cu același număr de bolnavi, 1 șofer. Sigur că suntem plăcut surprinși că ministerul și-a însușit punctul nostru de vedere și vă rog să votați în consecință.

Art.1 Se aprobă cu 28 voturi ”pentru”, 1 abținere (Benedek), 1 nu a votat (Amza), 5 absenți (Frătean, Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.2 Se aprobă cu 29 voturi ”pentru”, 1 abținere (Benedek),  5 absenți (Frătean, Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

În întregime se aprobă cu 29 voturi ”pentru”, 1 abținere (Benedek),  5 absenți (Frătean, Ban, Brassai, Lazăr, Szabo).

 

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea indemnizației  de conducere pentru personalul care asigura conducerea unor centre de îngrijire pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

 

D-na președinte Lokodi: Comisia social culturală a avizat acest proiect de hotărâre favorabil, comisia economico-financiară de asemenea. În acest proiect de hotărâre este vorba de faptul că în urma reorganizării s-a făcut o omisiune, pentru acele persoane care îndeplinesc funcții de director, pentru că după numărul bolnavilor, aceștia sunt directori.

Dl consilier Giurgea: Aș vrea să vă spun că nu am nimic cu aceste numiri de directori dar vreau să fac o referire la ce spunea dl Pokorny și să o leg de acest material. Se vorbea de o îngrijitoare la 10 copii, chiar 1 la 40 ceea ce este imposibil. Aș vrea să întreb șefii de direcție ce retribuție au avut până acum și dacă, calificându-i ca director, ce retribuție au?

D-na președinte Lokodi: Se întreabă dacă există vreo schimbare la salariu și care este. Cât au avut și ce salariu vor avea în prezent.

Dl director Domby: Eu aș dori să vă spun. Salariile rămân aceleași dar se schimbă indemnizația de conducere de la 30 – 50%.

 Dl consilier Giurgea: Este confidențial salariul unui funcționar public?

D-na președinte Lokodi: Este confidențial. Eu nu pot să vă răspund fără aprobarea celor vizați. Salariul fiecăruia dintre noi este confidențial, dacă doriți să interpelați personal….

Dl consilier Giurgea: Acești bani care se cheltuiesc de acești viitori noi directori sunt niște elemente de costuri cu munca vie. Tot elemente de costuri este și retribuția personalului, acea femeie care îngrijește 10 sau 40 copii și nu se alocă și nu se atribuie personal mai mult. Aș vrea o analiză mult mai serioasă pe acest lucru. Eu personal nu sunt de acord, și spun și am, spus, eu nu pot plăti oamenii mei în sistemul privat până nu bag banii în cont. Este nepermis din punctul meu de vedere să dăm niște salarii cu o indemnizație de 50% în plus la directori, care niciodată nu vor pune mâna pe un copil necăjit și pentru femeile acestea amărâte care au un salar mic și sunt și așa insuficiente. Eu vă rog să avem o discuție foarte serioasă. Sunt multe lucruri care s-au petrecut la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, dar nu facem acum analiza deși poate într-o bună zi o să o facem, s-au sustras bani, bunuri s-a discutat în media…. Stimați colegi, domnule Pokorny, pentru că sunteți cel mai bine informat, să facem o discuție și să vedem, dacă nu putem cumva  suplini număr de suplinitoare…..

D-na președinte Lokodi: Domnule consilier, privește doar directorii de centre, nu Direcția de Protecția Copilului, deci cum să vă spun? Cinci direcții, dar să ascultăm pe dl secretar general Togănel.

Dl consilier Giurgea: Poate vin în ajutorul secretarului. Acești directori nu fac parte tot din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, nu este același buget? Nu e aceeași oală mare a bugetului, pe acești directori nu îi plătim tot de aici? Dacă e nevoie doresc să mai revin și vă rog să îmi dați voie.

Dl secretar Togănel: Deci așa cum s-a precizat nu se schimbă încadrarea directorilor. La sporul de conducere se adaugă de la 30 la 50% și este justificat deoarece ei conduc personal, adică aparatul propriu, de peste 200 de oameni plus că au de la 200 – 300 asistați deci se justifică să aibă această indemnizație. Încadrarea lor rămâne pe funcția de bază în jur la 15 milioane, la care se adaugă sportul de vechime, indemnizația de conducere, se mai adaugă această indemnizație de conducere și eventual pentru două centre se adaugă sporul pentru condiții grele. Deci salarul nu se schimbă, încadrarea este aceeași, doar la indemnizația de conducere revin la indemnizația pe care au avut-o înainte de reorganizare și Hotărârea de Guvern precizează că ei se consideră transferați în interesul serviciului și rămân cu aceste drepturi.

Dl vicepreședinte Groza: Lucrurile sunt simple. S-a făcut acest mamut: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, personalul a fost transferat în interesul serviciului, își păstrează drepturile. Trebuie să ne gândim că au 200-300 asistați, personal în subordine, drepturile câștigate sunt drepturi câștigate și numai cine nu cunoaște ce activitate laborioasă și nu știu ce să spun, de multe ori duce la boala profesională și numai cine nu a văzut ce e la Brâncovenești, la Călugăreni să afirme astfel de lucruri. Hotărârea de Guvern permite pentru că sunt transferați în interesul serviciului și este firesc să obțină acea indemnizație de conducere.

D-na președinte Lokodi: Practic noi, în ianuarie, am reorganizat aceste centre care au avut un director, au pierdut personalitatea juridică. Noi atunci le-am luat acest spor de conducere. Nu se întâmplă nimic decât repunem în situația anterioară. Anul trecut când ei aveau personalitate juridică, erau în funcția de director și aveau atribuțiile de director. Nimic nu s-a schimbat, numărul bolnavilor este același numărul angajaților este același, problematica este aceeași, mai mult, prin pierderea calității de persoană juridică, ei acum au mai multe probleme ce ies din anumite decontări financiare, aprovizionare etc. Prin reorganizare s-a scăpat un lucru ca să redăm acum drepturile lor care trebuie să le aibă ca urmare a transformărilor, propunem aceste modificări. Nu înseamnă majorarea cu 50% a salariilor directorilor executivi, economici, general, doar aceste 5 centre.

Dl consilier Giurgea:  Spunea dl vicepreședinte că e dreptul lor. Fac o glumă, e aici dl chestor, în circulație nu e de ajuns să ai prioritate trebuie să ți se și dea. Domnilor colegi e dreptul lor dar trebuie ca noi să aprobăm, știu doamna președintă, știu că nu mărim salariul domnului director Domby, sau Mezei sau alții. Le dăm acestor oameni un salariu cu 50% în plus, 15 milioane plus sporul de vechime, eu am spus și vreau să fiu bine înțeles să le dăm, suntem foarte darnici să dăm maxim de 50% dar spun încă o dată că este un element de cost, reprezentând munca vie. Deci după ce aprobăm să dăm la fiecare din acești directori câte 7 milioane jumătate + cotele. Să le dăm 20 %, 15% dar cu restul banilor de ce să nu creăm niște posturi pentru ca copiii să fie îngrijiți altfel. De ce să nu contribuim, angajând niște femei că și așa sunt chinuite, pentru că ele stau lângă bolnav uneori iau și bătaie de la acești copii și nu ai ce să le faci, pentru că  nu au discerământ. Domnule secretar general eu știu elementele economice vă rog să mă iertați dar le știu foarte bine, lucrez cu cifre, știu ce înseamnă . Le dăm mai puțin și diferența să o dăm la alții sau să creăm posturi noi.

Dl consilier Lădariu: Vreau să precizez din capul locului că îmi voi păstra votul din comisie și voi fi de acord cu prevederea din hotărâre, vreau să fac doar o precizare pentru a nu fi în eroare. Este muncă grea fără discuții, eu unul nu îi invidiez pe cei care lucrează în acel loc de muncă, dar precizarea mea se referă la cuvântul confidențial. Eu nu cred că au salarii mari, față de munca de acolo, dar iată că se nasc suspiciuni pentru că nu se cunoaște un salar și noi mergem cu 50% din salariu dar nu știm care este. Nu cred că trebuie să fie folosit acest cuvânt confidențial când e vorba de banul public. Atâta timp cât am fost parlamentar, am pus la dispoziția presei fluturașul de salariu pentru a informa presa și cititorii. Salariul președintelui țării nu este confidențial și nici cel al prim- ministrului. E mai bine să știm pentru a nu fi suspiciuni.

D-na președinte Lokodi: Dl Pokorny, v-aș ruga frumos dacă doriți să spuneți ce salariu de bază aveți

Dl consilier Pokorny: Sunt încadrat farmacist primar cu salariu de aproape 8 milioane de bază, s-a adăugat la toți colegii din unitățile mari spor de 50% , prin degradarea, să zic așa, în funcția de șef centru am ajuns la 30%. Este vorba deci de a se mai da încă 20% ceea ce s-a și prevăzut pentru acest an.

Dl consilier Socotar: Așa pe scurt, vă spun ce am înțeles eu pentru că ori eu, ori alt coleg suntem într-o confuzie. Deci acești directori de centre, 5 parcă s-a spus, au avut un anumit salar până pe 30 decembrie anul trecut. Datorită noilor legi, ei au decăzut din director, în șef de centru. De la un spor de 50% pe care l-au avut, au trecut acum la 30% și noi discutăm acum posibilitatea de a le da cei 20% înapoi.

D-na președinte Lokodi: Este vorba de o reparație.

Dl consilier Socotar: Pe de altă parte, colegul Lădariu a atins acest subiect, nu știu unde scrie în lege că este confidențial când este plătit din bani publici.

D-na președinte Lokodi: Poate pentru unii dintre noi nu este un merit că avem salariul așa mic. Salariul este confidențial. Putem spune să consultați legea și nu să vă dăm o cifră exactă. Eu am întrebat înainte pe dl Pokorny, dânsul a spus, normal că nu toți au 8 milioane poate unul are 8,2 altul poate este medic, deci depinde de salarul de bază pentru pregătirea și funcția pe care o are.

Dl consilier Socotar: Dar repet încă o dată, atâta timp cât vorba de bani publici, poate formal e confidențial dar undeva trebuie să fie scris.

D-na președinte Lokodi: D-na Gâlea, aduceți legea cu salariile.

D-na Gâlea: În primul rând fac precizarea că aceste 5 funcții nu sunt funcții publice e vorba de personal în regim contractual , cele 3 funcții aprobate de dvs, de director executiv general și 2 de director executiv de asistență și protecția copilului și de director economic sunt funcții publice, deci să nu confundăm funcțiile de director aprobate de dvs cu aceste funcții de la centrele de îngrijire. Salariile acestor persoane se stabilesc începând de la funcția de bază care este diferită, eu nu mă refer exact la persoane ci la grila de salarizare din asistența socială, anexa 4 /11 din Ordonanța 9/2005, de exemplu un medic specialist poate avea un salariu între 5 și 11 milioane. Așa se stabilesc salariile, între limite, limită minimă și maximă. Un medic specialist are între 5 și 8 milioane.

D-na președinte Lokodi: Deci din moment ce comisia economică a votat fără obiecțiuni, vreau să reiau eu mai tare problema și să nu lăsăm loc la comentarii. Dacă îi lăsăm pe domnii consilieri să comenteze, pierdem timpul, dacă sunt prea fermă sunt acuzată că iau dreptul la cuvânt.

Dl consilier Benedek: După intervenția domnului Pokorny, pare inoportună intervenția mea, dar totuși. De 8 ani de zile tot spun și tot acolo suntem, sunt la al doilea mandat al meu și antevorbitorii mei au subliniat, consilierii sunt aleșii diferitelor segmente și poartă răspunderea față de acestea. De aceea avem mandat ca să ne interesăm și să găsim cele mai potrivite măsuri pentru a ajuta colectivitatea și interesul general. Nu pot decât să fiu de acord cu antevorbitorii mei de cei care beneficiază de salariile de bugetar și din banii publici, nu poate fi confidențial, poate fi confidențial salariul dânsului, dar încadrarea cum s-a făcut și baremul trebuie știut de toți. Eu nu vorbesc împotriva cuiva din aceste centre, ci vorbesc în numele principialității și a unor principii care trebuie respectate. Poate acești doctori nu sunt unde ar trebui să fie, poate, nu știu, nu aștept răspuns. Tagma medicilor și rețeaua medicală suferă din motive de plecarea din aceste structuri. Și atunci noi, cei care ne ocupăm de bani publici și cei care vrem să facem reformă, dacă vorbim de 7 - 8 milioane nici nu m-aș fi ridicat nici nu aș fi spus nimic, dar față de rețeaua medicală este  mai mult. Eu recunosc salariul meu, am trei specializări, am titlu de 2 ori medic primar doctor în științe medicale, conferențiar, salariul de bază este 9 milioane și ceva, cu drag merg mai departe pentru că îmi place și nu intenționez să plec ca director de centru. Vă rog lăsați să vorbească consilierii că de aceea suntem ca să spunem și să expunem părerea. Nu aștept interpelări, nu aștept explicații la intervenția mea, vă mulțumesc doar că m-ați ascultat.

Dl consilier Szalkay: Doamnă, aici discutăm niște probleme arhidiscutate la comisie. Poate colegul Giurgea a fost din motive bine întemeiate reținut și nu a putut participa, noi pot să vă asigur că toate acestea le-am discutat la comisie și cât înseamnă 20% și la cât se ridică și așa s-a votat, dar discutăm niște lucruri rumegate la comisie și nu cred că este un subiect care ar trebui să ne răpească timpul.

D-na președinte Lokodi: Cu respectarea drepturilor tuturor consilierilor de a reprezenta pe cei aleși, dați-mi voie să supun la vot proiectul de hotărâre.

Art.1 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 5 „împotriva” (Giurgea, Sămărghițan, Țintoșan, Benedek, Toșa), 2 abțineri (Amza, Veress), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.2 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 4 „împotriva” (Giurgea, Țintoșan, Benedek, Toșa), 2 abțineri (Amza, Sămărghițan), 1 nu a votat (Bozodi), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

Art.3 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 4 „împotriva” (Giurgea, Țintoșan, Benedek, Toșa), 2 abțineri (Amza, Șopterean), 2 nu au votat (Bozodi, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

În întregime se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 4 „împotriva” (Giurgea, Țintoșan, Benedek, Toșa), 3 abțineri (Amza, Sămărghițan, Șopterean), 1 nu a votat (Bozodi), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

 

Se repetă votul….la cererea domnului consilier Amza deoarece dl Pokorny nu avea drept de vot.

În întregime hotărârea se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 5 „împotriva” (Giurgea, Sămărghițan, Țintoșan, Benedek, Toșa), 2 abțineri (Amza, Șopterean), 2 nu au votat (Bozodi, Kakasi), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Pokorny).

 

 

12. Proiect de hotărâre privind eliberarea din funcție a directorului Bibliotecii Județene

D-na președinte Lokodi: Dl Poptămaș, directorul Bibliotecii Județene Mureș a ieșit în pensie pentru limită de vârstă. Eu, personal doresc să îi mulțumesc pentru activitatea desfășurată în slujba culturii județului Mureș și pentru Biblioteca Județeană Mureș. Este o muncă laborioasă, a avut o activitate frumoasă și este respectat atât în județul Mureș cât și la nivel național. Noi nu dorim ca dl Poptămaș să nu fie colaborator în diferite acțiuni culturale și chiar îl invităm să vină și în viitor împreună cu Consiliul Județean Mureș și să fie la fel de activ cum a fost până acum pentru că omul numai atunci își găsește echilibrul sufletesc dacă este în folosul comunității pe care a servit-o. Aș dori să vă spun că vom  mulțumi pentru activitatea desfășurată de dl Poptămaș și într-un cadru festiv, acestea au fost doar scurte cuvinte de apreciere a activității dânsului.

Dl consilier Giurgea: În numele colegilor consilieri din cadrul alianței „DA”, dați-mi voie să mulțumim și noi domnului director Poptămaș din punctul nostru de vedere este unul din cei mai buni oameni de cultură a județului, este un om care de peste 30 de ani și-a dedicat viața activității culturale a județului Mureș, a fost un om de cultură cu foarte multe intervenții în ce privește actul cultural așa că dați-mi voie să vă felicit și să vă dea Dumnezeu sănătate și așa cum spune doamna președintă să țineți aproape de noi pentru că chiar avem nevoie de dvs în continuare.

Dl consilier Lădariu: Vreau să vin cu un adevăr înainte de toate, dureros în multe privințe, că nimeni nu e de neînlocuit, depinde cine și cum. Dl Poptămaș face această nobilă muncă, unică în felul ei, de la 15 ani. 50 de ani să lucrezi cu cartea, îl cunosc din 1956 – 1957, când cu bicicleta trecea cărțile de la un sat la altul. Evident eu nu mă împac cu gândul că dl Poptămaș nu va mai fi director la Biblioteca Județeană Mureș. Nu pentru că refuz acest lucru ci sentimental, judec așa cum trebuie în aceste situații să judeci. Ce v-aș ruga, întru-cât și anunțul pentru ocuparea postului a fost umbrit oarecum de o anumită inexactitate, nu vreau să discut aici anumite probleme, aș vrea să îmi spun părerea  că cel care va urma domnului Poptămaș să nu fie ales prin concurs ci printr-un algoritm. Nu există cultură de partid, nu există cultură de gașcă ci doar cultura națională, aș dori ca cel care va veni să fie de meserie, să aibă studii de biblioteconomie, să aibă cel puțin masterat-ul, potrivit ar fi să aibă și doctoratul. Să primeze valoarea, profesionalismul și personalitatea. Un înlocuitor pentru dl Poptămaș va fi greu de găsit pentru că dl Poptămaș este un profesionist, a fost omul și este omul care a sfințit locul și este greu de găsit un înlocuitor, pe parcurs ne vom convinge și vă veți convinge.

Dl consilier Țintoșan: Dl Lădariu a vorbit foarte frumos despre dl Poptămaș eu vreau doar să vă arăt ce scrie în Expunerea de motive pentru că eu nu mai înțeleg nimic. Se spune că contractul de muncă a dlui Poptămaș încetează de drept, iar în penultimul aliniat ne spune că legea bibliotecii ne spune după ce reguli se face promovarea, sancționarea și eliberarea din funcție. Atunci eu nu înțeleg dacă contractul dlui Poptămaș a încetat de  drept, pentru că e o diferență între a înceta de drept și a fi eliberat din funcție, eu consider că dacă votăm, noi îl sancționăm sau îl eliberăm din funcție pe dl Poptămaș.

D-na președinte Lokodi: Explicați ce înseamnă pensionare, de ce se eliberează, când a fost prelungită rămânerea în funcție….

Dl secretar Togănel: Noi aici discutăm nu de contractul de muncă ci de funcția de director și numirea și eliberarea din funcția de director se face prin Hotărâre de Consiliu Județean. Deci este unul din motivele, sau motivul pentru care se eliberează din funcție.

D-na președinte Lokodi:În hotărâre spune cu data prezentei hotărâri, dl Poptămaș se eliberează din funcția de director al Bibliotecii Județene. Atât. Aceasta este hotărârea, iar Expunerea de motive este altceva.

Dl vicepreședinte Frătean: Aș dori în numele meu personal și a grupului P.S.D. din Consiliul Județean, aș dori să apreciez activitatea dlui Poptămaș. Avem cu toții un regret cu plecarea dânsului în pensie, dar vine vremea și pentru așa ceva, sper că în jurul dânsului au crescut oameni valoros care să îl urmeze. În numele meu personal, al grupului nostru, îl felicităm, contăm pe sprijinul lui în cultura județeană și îl asigur că în noi va avea întotdeauna un prieten.

Dl consilier Amza: Ne alăturăm și noi aprecierilor făcute, aș vrea să întreb pe dl Togănel : contractul dlui Poptămaș se mai poate prelungi sau nu?

Dl secretar Togănel: După îndeplinirea vârstei de pensionare prelungirea se face doar de către conducerea instituției, de ordonatorul de credite cu acordul acestuia se poate prelungi.

D-na președinte Lokodi: Eu m-am referit că dl Poptămaș a plecat în pensie în 1999, de atunci contractul domniei sale a fost prelungit. Suntem în 2005, a fost 6 ani prelungit, anual, ca să rămână în funcția de director, domnilor.

Dl consilier Amza: Atunci eu vă propun prelungirea contractului până la data ocupării postului de director.

D-na președinte Lokodi: Asta se subînțelege, dar ca să pot să anunț concursul și să pot organiza concursul, trebuie să îl eliberez din funcție. Rămâne în funcție până la ocuparea postului. Dar dacă dvs azi nu îl eliberați, nu avem cum să organizăm concurs.

Dl consilier Amza: Îl eliberăm din funcție cu data de…

D-na președinte Lokodi: Regulile jocului nu le inventez eu acum, așa că vă rog frumos. Ați discutat în comisie, ați cerut lămuririle de la specialiști, ați avizat fiecare fără obiecțiuni, permiteți-mi sau să las să curgă lucrările în condiții normale, sau să nu vă mai dau cuvântul, dați-mi voie să vă las să vorbiți .Dar vorbiți pertinent.

Dl consilier Amza: Eu vorbesc impertinent?

D-na președinte Lokodi: Nu, mă refeream pertinent la obiect, impertinența are total alt înțeles, nu mi-aș permite să spun așa ceva.

Dl consilier Amza: Deci îmi luați din nou cuvântul…

Dl consilier Suciu: Sunt unul din colaboratorii domului Poptămaș și îmi vine greu să văd că s-a ajuns la pensionarea dânsului și ne dorim să fie cât mai mult timp alături de noi atât cât îl țin puterile. Dânsul este un om de talie națională și internațională, am avut multe lucruri făcute împreună în Consiliul Județean, cu alte ocazii, și în numele colectivului Emil Dandea vă transmitem toate cele bune și mult succes în continuare, pentru că știu forța de muncă a dvs și aș dori ca atunci când se vor hotărî pensionarea și anunțul în ziar cu postul să facem publice aceste mulțumiri frumoase care s-au făcut aici de cei care au luat cuvântul. Să fie făcute publice. Poate și din partea Consiliului Județean să se facă, nu? Mulțumesc și vă doresc multă sănătate.

Dl consilier Țintoșan: Voi fi foarte scurt, dar eu ori nu am știut să mă fac înțeles sau nu am înțeles eu. Îmi pun întrebarea dacă 2/3 votează împotrivă, îl obligăm să rămână în funcție? Deci noi luăm act de încetarea de drept a contractului de muncă sau îl destituim?

D-na președinte Lokodi: Eliberați din funcție, contractul rămâne în vigoare până la organizarea concursului  și până ce o persoană va fi aleasă să devină directorul Bibliotecii Județene Mureș. Până atunci dl Poptămaș îndeplinește funcția de director. Va preda ștafeta persoanei care va câștiga concursul. Normal, contractul nu încetează.

Dl consilier Amza: Textul art.1 vă contrazice: cu data prezentei dl Poptămaș se eliberează din funcție. Deci dânsul de azi nu mai este director.

D-na președinte Lokodi: Explicați încă o dată domnule Togănel, explicați legea, într-una explicăm legea ce înseamnă eliberare din funcție, ce înseamnă încetarea contractului de muncă, cum este practica, ce se întâmplă când cineva pleacă în pensie…explicați.

Dl secretar Togănel: Am precizat: numirea și eliberarea din funcție se face doar de Consiliul Județean. Contractul de muncă este altceva. Acordul între părți. Contractul de muncă este relația între angajat și angajator, adică ordonatorul de credite.

D-na președinte Lokodi: Domnul Togănel,  propuneți modificarea art. 1 în sensul că se eliberează din funcția de director al Bibliotecii Județene Mureș cu data numirii prin concurs a unui alt director?

Dl.secretar Togănel: Dar nu e bine că nu putem organiza concursul.

Dl Poptămaș se eliberează din funcția de director al Bibliotecii  Județene. Punct. Pe perioada de tranziție până la ocuparea postului prin concurs urmează ca dânsul să îndeplinească funcția de director.

Dl vicepreședinte Groza: Dl Poptămaș este o personalitate care va rămâne în istoria culturii mureșene. Dânsul s-a pensionat în 1999, anual am discutat problema, dar nu am găsit un înlocuitor pentru că este o personalitate care greu va fi de înlocuit, am făcut unele sondaje să știți că nu prea văd pe cineva care să aibă inteligența și farmecul dânsului, este un om de litere, are bun gust și este chiar un bun stilist. Eu sunt sigur că va rămâne alături de noul director, pentru că eu nu văd cum s-ar descurca noul director fără acest om care și-a dedicat o jumătate de veac culturii, practic este un om de vocație, nu știu dacă un om care și-a sacrificat viața pe altarul Bibliotecii Județene se va găsi în curând. Eu îi doresc să găsească puterea de a-și continua activitatea și sunt convins că se va bucura de ani buni de sănătate.

Dl consilier Giurgea: Dl Poptămaș toată stima. Domnule vice Groza, nu ați găsit dvs. dar am găsit noi om, că noi suntem la putere. Deci ca să participe la concurs, mă refer.

Dl consilier Șopterean: Doresc să mă alătur colegilor care l-au elogiat pe dl Poptămaș și să consider că lucrurile s-au limpezit prin intervenția domnului secretar general, chiar și a domnului vicepreședinte Groza, dar consider că nu ați pus punctul pe „i”. Spuneam că următorul director, cel care va câștiga postul prin concurs, va beneficia, dacă noi - și vin cu o propunere - dacă putem să îl menținem pe dl Poptămaș într-o funcție la Biblioteca Județeană, ca acel nou director să beneficieze de ajutorul și experiența domnului Poptămaș.

D-na președinte Lokodi: Domnule consilier, dvs nu aveți calitatea de a face această propunere și domnilor, vă rog, chiar. Nu sunteți nici un pic obosiți?

Dl consilier Benedek: Domnule director felicitări! Competența cu care ați condus Biblioteca Județeană îmi creează o deosebită plăcere să vă felicit. Trebuie să recunosc că în ultima perioadă am colaborat fructuos. Ori de câte ori, în puținele cazuri când am fost președintele comisiei am intervenit, am soluționat. Deci felicitări pentru competență, felicitări pentru lucrările frumoase realizate, pentru renumele pe care l-ați adus instituției, sănătate multă și să reveniți de multe ori în locul unde v-ați început activitatea.

Noi am transformat încheierea unei activități frumoase, în duelul care nu are rost. Nu aș vrea să avem în continuare discuții. Fiecăruia îi va veni timpul să predea ștafeta. Eu cred că cei care vom preda, sperăm că vom ajunge și noi la acea vârstă, vom găsi pe cine să ne înlocuiască, adică elevii noștri și autoritățile abilitate de lege vor găsi soluția. Așa că haideți să încheiem acest capitol cu următoarea propunere pe care vreau să o fac: se eliberează și până la organizarea concursului se numește interimar. Odată cu organizarea concursului se termină acest interimat.

D-na președinte Lokodi: Atunci cred că putem trece la vot. Deci cine este pt adoptarea art. 1 cu precizările în sensul că pe perioada interimatului să îndeplinească în continuare până la organizarea concursului funcția de director.

Art.1 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 5 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu, Șopterean), 2 abțineri (Sămărghițan, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Venczi).

Art.2 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 4 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu), 2 abțineri (Sămărghițan, Țintoșan), 1 nu a votat (Șopterean), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Venczi).

În întregime hotărârea se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 5 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu, Șopterean), 2 abțineri (Sămărghițan, Țintoșan), 4 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo, Venczi).

 

D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie, urmează punctul 13 care este pentru drumuri, următorul punctul 14 ș.a.m.d. , dacă doriți putem lua A.T.O.P.-ul înainte, votăm și apoi să luăm o pauză. Dar atunci permiteți – mi dl Cotoară….deci luăm punctul cu ATOP-ul. Noi Consiliul Județean dorim să organizăm după ce va avea loc și concursul, să mulțumim pentru activitatea domnului Poptămaș, să organizăm în cadru festiv ieșirea dumnealui la pensie.

 

17. Planul strategic de activități în slujba comunităților locale pentru asigurarea ordinii  și liniștii publice, pe anul 2005

 

Dl chestor Cotoară: În conformitate cu prevederile legii privind organizarea și funcționarea poliției comunitare pe lângă fiecare consiliu județean se organizează A.T.O.P, iar prin H.G. 787/2002 care prevede că se aprobă regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții în care se prevede ca anual să se întocmească un plan strategic pentru asigurarea ordinii și liniștii publice pe raza județului. Planul strategic pe care l-am întocmit este vast, vreo 10 pag, eu vreau doar să prezint principalele capitole, anume patru: capitolul 1 obiectivele naționale prioritare ale poliției române așa cum sunt prevăzute pentru perioada 2004 – 2007, cap II prevede obiectivele și prioritățile de interes local, este structurat pe mai multe subiecte, în primul rând modernizarea managementului instituției, activități care se vor organiza și efectua în vederea sporirii eficienței actului de comandă, urmează punctul B modernizarea conceptuală în domeniul criminalității, aici sunt o serie de activități pentru a fi ușurate pentru 2005, încadrarea unor funcții de specialiști, a unei funcții de psiholog de sociolog, în prezent posturile sunt blocate sperăm ca până la sfârșitul anului să fie deblocate pentru că ne sunt de ajutor în activitatea de prevenire. În domeniul crimei organizate sunt o serie de activități pe care ni le-am propus, o activitate deosebită o va reprezenta creșterea capacității instituției și funcționarea în combaterea consumului de droguri. Aici Centru Național de Combatere a Crimei Organizate și Serviciul Județean sunt abilitate să desfășoare activități, dar pe lângă ele se impune ca și alte instituții să desfășoare activități pe linia prevenirea consumului de droguri și mă refer la Inspectoratul Școlar. Alte activități pentru protecția patrimoniului, pentru poliția științifică, la formațiunea de criminalistică, suntem dotați cu un aparat, poligraf, detector de minciuni . Este un aparat nou, modern, pe care l-am primit în acest an, funcționează pe acest principiu ca și amprentele palmare doar că redă fizionomia persoanei respective. Activități deosebite se impun a fi desfășurate pe linia asigurării liniștii publice. Aș dori să vă informez că, recent, la conducerea Ministerului Administrației  și Internelor s-a făcut o departajare cu privire la organele care pot asigura liniștea și ordinea publică, respectiv această măsură revine Poliției Române, iar Jandarmeria asigură măsurile de ordine doar  în cazul unor mitinguri, întreceri sportive sau culturale și pentru restabilirea ordinii și liniștii publice atunci când aceasta a fost grav afectată. Pentru aceasta o parte din efectivele de jandarmi au fost trecute în structurile Poliției, e vorba de 7 ofițeri, 13 subofițeri, iar restul sergenți angajați. Acest lucru se va resimți pentru că s-au retras jandarmii din unitățile școlare și din localitățile unde funcționau ca birouri de jandarmi, anume la comune. S-au retras 300 de jandarmi iar noi am primit 62.

Capitolul III sunt indicatorii de performanță minimali prevăzuți

și sunt scăderi la majoritatea infracțiunilor, iar cap IV se referă la bugetul și dotarea poliției. Noi primim  în fiecare lună banii și îi folosim atât cât ne sunt repartizați, deci nu aveam cum să fac o planificare, o prevedere bugetară deoarece nu se știe ce sume vom primi. La 1 martie inspectoratul avea o datorie 25 miliarde din care 20 miliarde datorie către cadre, 2,5 medicina legală, 2,5 plata utilităților.

Dl consilier Giurgea: Am ținut să iau cuvântul pentru că, după cum bine știm, dl chestor cu data de 30 martie a ieșit la pensie. Doresc să îl felicit pentru munca depusă, a fost un om de mare echilibru . În acest interval interimatul este asigurat de dl comisar Dan. Sunt multe probleme la poliție, nu vreau să le numesc aici, singurul lucru pe care doresc să v-il solicit dvs, domnilor consilieri și executivului, prin A.T.O.P ca în continuare să susținem cu ce avem Poliția, pentru că are nevoie, așa cum spunea dl chestor, au un mare minus și acele aparate care le-au primit au fost foarte binevenite calculatoare, xeroxuri etc. Vă felicit domnule chestor și vă urez multă sănătate și să fiți alături de noi.

D-na consilier Diaconescu: Cuvântul meu are o conotație absolut personală. Vreau să mulțumesc domnului comisar - șef Cotoară pentru ajutorul dat într-un moment foarte greu  iar pentru sintagma „poliția științifică”, sintagma care trebuia demult atribuită serviciului de criminalistică, mulțumesc din nou. Criminalistica  a fost mereu Cenușăreasa poliției române . Erau considerați simpli fotografi și stat cu nasul în morți. Iată că criminalistica și-a primit denumirea pe care o merita. Vă mulțumesc domnule Cotoară!

Dl consilier Mora: Nu insist cu mulțumirile, cred că toată lumea cunoaște activitatea domnului Cotoară. O intervenție punctuală la capitolul „Indicatori minimali de performanț㔠se dau referiri foarte clare, procentuale, dar nu se dă bază, se dă pe 2003, pe 2004 față de 90 este foarte important pentru că după ei măsurăm activitatea și rezultatele poliției, iar acolo unde nu scrie o evaluare în procente aș dori să trecem în procente. pentru ca de la an la an să avem un progres real, cuantificat în ceva, pentru că altfel nu putem evalua, măsura activitatea.

Dl vicepreședinte Groza: Se raportează la anul anterior. Deci în 2005 pe 2004 ș.a.m.d. Asta nu este relevant. Eu vreau să mulțumesc domnului Cotoară în cadrul A.T.O.P pentru că dânsul a fost practic un învățător pentru noi, practic a sărit în ajutorul nostru în toate momentele cheie ale desfășurării activității acestei autorități. Planul Strategic inițial noi am fost printre primii pe țară care l-am înfăptuit în termenul legal și a fost prezentat în plenul Consiliului Județean. Prin solicitări moderate a obținut calculatoare imprimante, am contribuit și noi. Eu spre ca în continuare să facem o treabă bună iar domnului Cotoară îi urez sănătate și bani mulți.

D-na președinte Lokodi: La punctul 16 nu trebuie votat pe bilețele. Vreau înainte însă să dau cuvântul domnului Frătean înainte de pauză.

Dl vicepreședinte Frătean: Mă alătur felicitărilor și mulțumirilor și prietenește, personal și oficial, vă urăm sănătate dvs și familiei dvs.

Poate ați remarcat că sala arată altfel. Pauză. 

 

13. Proiect de hotărâre privind eliberarea din funcție a directorului S.C. Drumuri și poduri Mureș” S.A. și numirea cu delegație a domnului Sigmirean Mircea pentru a îndeplini această funcție până la elaborarea programului de privatizare a societății

 

D-na președinte Lokodi: Pentru acest proiect de hotărâre a dat aviz comisia juridică cu următoarea mențiune: „se numește cu delegație până la 31 decembrie 2005”, comisia economico - financiară cu mențiunea „elimină alin. 1 de la art. , comisia de servicii publice fără obiecțiuni.

D-na președinte Lokodi: Permiteți-mi ca în numele Consiliului Județean și al meu, personal, să mulțumesc pentru activitate domnului Oltean Ioan. Acum personal, domnule Oltean, poate nu întotdeauna eram chiar justă în aprecieri dar să știți că am apreciat mult munca dvs pentru că ați avut un segment unde se lucrează din greu. Iertați-mă dacă vreodată v-am jignit, vroiam  doar în interesul comunității să avem drumuri mai bune și să putem să cheltuim banii pe care îi cheltuim cât mai economicos și calitativ o muncă mai bună. Vă mulțumesc și vă doresc în primul rând sănătate și poate vom mai colabora în viitor.

Dl vicepreședinte Frătean: Dați-mi voie să mă alătur felicitărilor adresate domnului Oltean Ioan de către doamna președinte și în calitate de colaborator, hai să spunem direct, al acestei societăți să vă spun că relația de muncă a fost excepțională cu domnul Oltean. Dânsul a rămas în această funcție mai mult decât ar fi dorit, la rugămintea noastră, pentru a putea găsi împreună direcției de drumuri, alături de munca grea pe care o au de făcut pe drumuri cu bani puțini, să găsim și soluția pentru viitor. Și pentru asta trebuie să îi mulțumesc pentru că am reușit împreună să cunoaștem foarte bine activitatea și problemele cu care se confruntă  acest tip de afacere în județul Mureș. Domnule director, dați-mi voie să vă urez sănătate, viață lungă și dorim să vă spunem că oricând vom conta pe sfatul și pe expertiza dvs sigur dacă veți fi și dvs de acord. Sunt convins, așa cum vă cunosc, că veți fi alături de noi în ceea ce avem de făcut.

Relativ la proiectul de hotărâre, după cum ați remarcat acest proiect conține două aspecte în plus față de eliberarea din funcție, unele dintre ele sesizate de o parte din comisiile noastre de specialitate și anume referirea la consiliul de administrație, pe de o parte iar pe de altă parte referirea cu privire la privatizarea societății. Ambele puncte să vă spun cum le gândim. Relativ la consiliile de administrație am avut o discuție foarte lungă și în comisia de buget și după cum vedeți nu e trecut nimic în acel tabel tocmai datorită acelor discuții care au fost foarte pertinente. Noi, consiliul județean, avem în subordine niște societăți comerciale și anume Drumuri și Poduri” și S.U.R.M, avem o Regie autonom㠄Aeroportul” Tîrgu Mureș, suntem participanți la „Ecologica  S.A., vom da drumul unei societăți  comerciale administrator „Parcul Industrial” și tot azi vom aproba înființarea operatorului regionalului de apă. Unele sunt societăți mai vechi, altele iată că apar noi. Ce probleme întâmpinăm vis-a –vis de acest consiliu de administrație și la conducerea acestor societăți. Consiliul Județean răspunde de rezultatul activității tuturor acestora, adică noi, cei 35 de consilieri, răspundem de ce se întâmplă acolo. Legile pe care le avem au avut diverse fluctuații relativ la acest subiect. Știți bine, în anii trecuți, consilierii județeni reprezentau interesele Consiliului Județean în aceste consilii de administrație. Legea s-a modificat, consilierul județean nu are voie să fie membru în consiliul de administrație la instituțiile din subordine. Ba mai mult, nici funcționarii publici nu au avut voie o perioadă să facă parte din aceste consilii de administrație. Între timp legea s-a modificat și funcționarii publici din aparatul propriu ai Consiliului Județean pot face parte din aceste consilii de administrație. Întrebarea noastră este cum reușește Consiliul Județean să își manifeste interesul în managementul unor instituții de care el de fapt răspunde. Este clar că avem nevoie de o dezbatere serioasă, soluția, și pe legislația actuală și pe răspunderea pe care o avem, este ca din aceste consilii de administrație să facă parte un expert al aparatului propriu, omul care prin fișa postului răspunde de ceea ce se întâmplă în unitatea respectivă din punct de vedere al Consiliului Județean. Am participat la ședințe ale consiliilor de administrație la o parte din societățile din subordine. Vreau să spun că ședințele erau pertinente. Oamenii care sunt acolo unii pe care nici nu îi cunoaștem noi ca și Consiliul Județean, nu știu pe ce criterii au fost nominalizați dânșii în anii trecuți, probabil îi cunosc cei care au făcut-o, nu avem absolut nimic cu aceste persoane. Sunt persoane deosebite care au răspunderi în diverse instituții ale statului sau în altă parte, care desigur își conduc munca cu mare seriozitate și care la întrebări pe diverse puncte au dat răspunsul următor: eu am reprezentat extraordinar de bine interesul instituției din care provin în acest consiliu de administrație. Exact aceasta este problema, interesul consiliului județean de cât de extraordinar de bine este reprezentat în aceste societăți de care noi răspundem iar opinia publică ne ia la întrebări pe bună dreptate. În consecință, eu vă propun ca să acceptăm obiecțiunea comisiei de buget, să eliminăm acest punct în acest moment, desigur dacă vom numi pe domnul pe care îl vom mandata să conducă, el trebuie să intre în consiliul de administrație, trebuie să acceptăm această situație pentru că e firesc să fie acolo, urmând ca în următoare ședință a Consiliului Județean în dezbaterea comisiilor să reanalizăm și regulamentele de organizare și funcționare ale acestor instituții din care Consiliul Județean este parte, cu excepția celor noi la care avem propuneri concrete în această ședință și să venim în fața consiliului și cu modificări de regulament și cu propuneri, dacă va fi cazul, pentru consiliile de administrație în sensul ca în aceste consilii să putem introduce un expert din aparatul propriu. Acesta este sensul demersului meu, aceasta a fost discuția din comisia de buget și eu le mulțumesc colegilor mei pentru modul foarte pertinent în care am decis această chestiune. Relativ la subiectul legat de privatizarea societății, vedeți, articolul spune foarte precis, noi am mai discutat această chestiune, automat din acest moment, de mâine începe, conform mandatului pe care îl dăm prin această hotărâre directorului, pregătirea dosarului de privatizare, privatizarea societății prin aport de capital, așa cum noi am mai discutat, în interesul județului. Să sperăm să găsim un așa partener, de așa manieră încât de la anul, de la 1 ianuarie să  pornim pe un drum normal și cu societatea de drumuri județene. D-na președinte mă roagă să comentez și avizul comisiei juridice cu numirea „cu delegație până la 31 decembrie” eu cred că textul articolului nostru este corespunzător, pentru că poate se face privatizarea până atunci sau poate se face la 12 ianuarie. Bulversăm puțin sistemul așa că eu zic să votăm în forma care este. Vă mulțumesc.

Dl consilier Socotar: Mă alătur și eu felicitărilor și mulțumirilor adresate domnului director Oltean pentru activitatea pe care a desfășurat-o în funcția pe care a deținut-o . Referitor la problema aceasta spinoasă a consiliilor de administrație, domnul Frătean a făcut deja referire la discuțiile care au fost în comisia de buget . Cred că problema aceasta a consiliilor de administrație, referindu-ne direct la această unitate de drumuri și poduri județene ar trebui dezbătută mai pe larg în comisii dar eu, ca consilier al „Alianței” m-aș simți mult mai confortabil dacă am prevedea în mod expres că data viitoare vom aborda această temă. Comisia de buget a zis să eliminăm, dar nu eliminăm până la 31 decembrie când practic rămâne fără obiectiv această problemă din moment ce va veni un nou consiliu de administrație cu partener privat, așa cum a zis domnul vicepreședinte Frătean, termenele sunt foarte scurte până la 31 decembrie, am dori să fie un consiliu de administrație care să oglindească noul Consiliul Județean.

D-na președinte Lokodi: Așa să considerați că tot ce vorbim rămâne imprimat, pe baza acestora se face procesul – verbal, rog colegii mei din aparatul propriu ca pe ședința următoare a Consiliului Județean să pregătească cu atenție acest material cu privire la regulamentul de organizare  și funcționare a acelor societăți care rămân în forma în care sunt organizate și să rediscutăm comisiile de administrație și comisiile de cenzori unde e cazul.

Dl consilier Szalkay: De fapt ce vroiam eu să spun a fost expus de antevorbitorii mei, numai ca șef al fracțiunii U.D.M.R aș vrea să îl felicit pe dl Oltean pentru activitatea depusă ca fost cenzor la societatea de drumuri și poduri, director la banca la care avea cont, am avut o conlucrare profesională, dânsul este un profesionist desăvârșit si vreau să îi urez multă sănătate și fericire.

Dl consilier Giurgea: Chiar vreau să nu lungim ședința, dar nu chiar cu orice preț. Doamna președinte, domnule director să îți dea Dumnezeu multă sănătate și ai grijă de găini că ai multe acasă. Este o glumă de a noastră.

Avem o problemă aici, noi discutăm să fim cu fața spre primărie și consiliul local, absolut de acord. Dar uitați că în pauză iar aflăm o bombă către noi. Noi vorbeam de chirii, să prelungim până la 31 decembrie 2006, valoarea contractului până ieri a fost de 36 milioane lunar, ca de ieri să fie de 61 milioane lunar. Deci societatea de drumuri și poduri stă în chirie într-un sediu, proprietate a Consiliului Local Tîrgu Mureș.

D-na președinte Lokodi: Și chiria pentru „Drumuri și poduri” s-a majorat?

Dl consilier Giurgea: De ieri.

D-na președinte Lokodi: Pe baza hotărârii consiliului local?

Dl consilier Giurgea: Nu știm asta, dar spuneați…

D-na președinte Lokodi: Deci dacă este hotărâre a consiliului local, ca orice chiriaș care ocupăm spații de la primărie trebuie să ne supunem. Deci nu vă supărați domnilor, analizăm problema și vedem . Dacă acum a venit această bombă pentru că nu am analizat și nu avem nimic scris în față. Permiteți-mi să analizez săptămâna  viitoare problema și să luăm măsuri.

Dl consilier Giurgea: Categoric. Dar revin la ordinea de zi, nu m-ați lăsat să vorbesc la început dar acum…deci acest spațiu chiar e nevoie să rămână liber pentru Drumurile Județene până la momentul privatizării. Altfel noi, Consiliul Județean și Drumurile Județene suntem puși în situația ca peste o lună, conform somațiilor repetate făcute de Primăria Tîrgu Mureș, trebuie să eliberăm acest spațiu și să mergem unde? Pentru cei care nu știu, să mergem la Secția de Utilaje pe Sudului, într-o locație absolut improprie și nefuncțională.

D-na președinte Lokodi: Dar nu vă speriați, pentru a ne scoate trebuie să aibă o hotărâre judecătorească și hotărârea judecătorească trebuie obținută .

Dl consilier Giurgea: Atunci putem sta deocamdată liniștiți. În ceea ce îl privește pe noul director, eu personal îl cunosc de foarte mult timp, vă rog să credeți că este un om extraordinar de bun, care vine din interiorul sistemului, care cunoaște problematica de drumuri și chiar cred că dacă suntem alături de domnia sa poate să facă o treabă bună sigur cu sprijinul nemijlocit pe care domnul director Oltean îl va acorda pentru o perioadă pe care dânșii au stabilit-o de comun acord.

Dl consilier Radu: din partea grupului nostru P.U.N.R și al meu personal, îi mulțumesc și eu domnului Olteanu pentru activitatea îndelungată, noi am colaborat foarte mult, dânsul a avut o activitate în agricultură destul de îndelungată și a fost un specialist de mare valoare. Ceea ce îi doresc este sănătate și prosperitate și tot ce își dorește, mă alătur propunerii domnului Frăteanu ca în Consiliul de administrație să fie și personal al Consiliului Județean. Cred că este un lucru foarte bun ca specialiști din cadrul Consiliului Județean să facă parte din consiliile de administrație, sunt cei mai indicați pentru a ne reprezenta în asemenea consilii. Mulțumesc încă o dată domnului Olteanu și îi doresc multă sănătate.

Dl consilier Tatar: Noi, comisia juridică am propus acest amendament, pentru că așa am înțeles din partea executivului că această privatizare este cât de urgentă pentru noi. Normal și execuția anului bugetar și execuția bugetului societății, până la 31 decembrie trebuia să se termine. Dacă se face privatizarea înainte, se urmează cu lucrul. Dacă nu se face, noi nu putem să ținem 5 sau 6 ani un director acolo. Adică nu avem nici o garanție că terminăm cum ați zis dvs la 12 ianuarie. Poate în 2009. de aceea la sfârșitul anului când vedem unde s-a luat problema privatizării, dacă se schimbă legea, nu putem privatiza, atunci putem numi un membru în consiliu de administrație sau un director definitiv și dacă s-a privatizat și așa își pierde postul sau va fi păstrat de către partea privată.

Dl consilier Suciu: Eu sunt unul dintre aceia care a lucrat cu dl Olteanu din 1990 la Primărie de atunci la Consiliul Județean și am lucrat și cu  dl Sigmirean, au fost colegii mei după 1990, și vreau să le spun și din partea mea „La mulți ani!”, sănătate, bucurii și să ne întâlnim, că acum suntem colegi la Casa de Pensii, domnului Sigmirean îi doresc putere de muncă și să reparăm ușa aceea pe Cuza Vodă care ne leagă.

Dl Sigmirean: Am terminat Facultatea de Construcții Civile Industriale și Agrozootehnice în anul 1985 în cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, repartizat la Trustul de Antrepriză Generală Mureș unde am terminat cei 3 ani de stagiatură, din 1990 sunt în domeniul drumurilor. Am fost director general, apoi director adjunct la societatea „Citadin”. De 2 ani sunt angajat la această societate alături de domnul director general, încă în funcțiune, cu care am colaborat foarte bine, eu puteam face poate mult mai multe, eu îi doresc multă sănătate și să poată sta alături de mine să mă învețe unele lucruri pe care nu le cunosc să ne putem desfășura activitatea. Sunt căsătorit, am doi copii, locuiesc în Tg.-Mureș și sper cu ajutorul celor care m-au propus să îmi pot desfășura activitatea cât de bine la această societate.

Dl director Olteanu: În afară de recomandarea pentru dl inginer Sigmirean, această propunere care din punctul meu de vedere este pozitivă, am făcut-o cât se poate face de democratic, deși are o vechime de doar 2 doi ani de zile în cadrul societății s-a făcut o propunere  colectivă , cu toate că avem ingineri care funcționează la noi de 10 – 15 ani , pe departe propunerea ca domnului Sigmirean a fost asimilată instantaneu. Înseamnă că de fapt are calități în comparație cu ceilalți colegi. Din punctul meu de vedere, sunt sigur că îmi va continua munca cât se poate de bine. D-na președintă, vreau să vă spun ceva personal, dvs niciodată nu m-ați jignit, ați avut un comportament mai mult decât colegial . Totodată țin să mulțumesc tuturor celor care m-au cunoscut și marea majoritate din consiliu mă cunosc foarte bine, mulți dintre dânșii au fost în consiliul de administrație până în anul 2002, deci eu mă simt onorat că am putut să lucrez cu Consiliul Județean și am participat, din întâmplare și la ședințe ale altor consilii, dar vreau să vă spun că Consiliul Județean Mureș a fost și continuă tradiția, ceea ce nu am văzut nicăieri, atât de  democratic cum se practică aici. Vă mulțumesc că mi-ați dat voie să fiu colegul dumneavoastră.

D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc domnule director. Să trecem atunci, domnilor , la votarea acestui proiect, la fiecare punct incluzând prima dată modificarea propusă. Deci cu privire la art.1 nu a existat nici o modificare.

Art.1 Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).

Cu privire la articolul 2 și comisia și dl vicepreședinte Frătean au fost de acord cu eliminarea alin. 1 și art. 2 să rămână în forma: ”dl Sigmirean se numește cu delegație în funcția de director general și președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Drumuri și Poduri Județene Mureș până la 31 decembrie 2005”.

Art.2 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 8 „împotriva” (Frătean, Toșa, Giurgea, Mora, Popa, Sămărghițan, Socotar, Szamcsek), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).      

Dl consilier Giurgea: Există dezamăgire și din partea vicepreședintelui care are această activitate, și din partea noastră. Deci s-a discutat în comisii de specialitate și s-a hotărât. Sigur este un lucru permistiv. Deci putem să votăm încă o dată, dar de ce să votăm, dacă privatizăm până în noiembrie ok, dar dacă, așa cum spunea domnul vicepreședinte o privatizăm în 12 ianuarie, noi din 31 decembrie va trebui să alegem alt director, deci de ce să nu mergem pe….”până la privatizare”, deci dorința noastră, normal, este să privatizăm mâine, dacă se poate, în formula în care domnul vicepreședinte a propus. Dar dacă cumva nu privatizăm poimâine, de ce să ne mai întâlnim încă o dată să votăm?

D-na președinte Lokodi: Domnilor consilieri, eu fără greșeală am prezentat forma, am citit, am spus cuvintele. Nu am bălmăjit, am citit articolul. Deci, domnilor, ați votat în necunoștință de cauză?

Dl consilier Giurgea: Unii, da. Vă rog să ne credeți că unii am votat în necunoștință de cauză pentru că am fost luați un pic prea repede. Dar nu e vina dvs. Dar tehnic vorbind nu era normal să supunem la vot cum s-a propus? Deci nu e nici o problemă, mai votăm o dată, sau pe altul în 31 decembrie, dar de ce să o facem dacă tocmai ne privatizăm? Repet doamna președintă, dorința noastră este să privatizăm cât mai repede.

D-na președinte Lokodi: Un argument în plus pentru a privatiza până la 31 decembrie.

Art. 3 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 4 „împotriva” (Toșa, Bozodi, Giurgea, Sămărghițan), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).  

În întregime hotărârea se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 „împotriva” (Toșa, Bozodi, Giurgea, Sămărghițan), 1 abținere (Mora), 3 absenți (Brassai, Lazăr, Szabo).        

 

14.  Raport cu privire la activitatea directorului R.A. „Aeroportul” Tîrgu Mureș. Proiect de hotărâre privind eliberarea acestuia din funcție

 

D-na președinte Lokodi: acest proiect  de hotărâre a fost discutat în comisia economico – financiară care a respins cu 6 voturi și 1 pentru, comisia de servicii publice a votat cu abținere, comisia juridică a avizat acest material cu următoarea obiecție: să se precizeze nominal noua componență a Consiliului de Administrație și să elaboreze în 30 de zile noul regulament de organizare și funcționare cu obiectivele de performanță. După ce materialul a fost discutat de dvs, domnilor consilieri,  a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație pe baza materialelor făcute de noi și pe baza celor constatate de noi, Consiliul Județean, în data de 5 aprilie. Consiliul de Administrație s-a adresat către Consiliul Județean Mureș cu o scrisoare, materialul pe care noi astăzi vi l-am dat și ați avut probabil posibilitatea să citiți, prin care dânșii ne solicită ca noi să amânăm schimbarea din funcție a președintelui Consiliului de Administrație până în vara anului 2005, pentru că doresc dânșii să definitiveze lucrările de investiții la Aerogara din Aeroportul Tîrgu Mureș care este în prezent în execuție. Și de asemenea ne anunță că nu cunosc raportul nostru, motiv pentru care nu își pot exprima punctul de vedere. Domnilor, dvs m-ați informat, pentru că eu nu am avut cunoștință, că domnul Runcan v-a căutat pe fiecare dintre dvs, cu un program. Eu acest program l-am primit de la un membru al Consiliului de Administrație. În acest program sunt niște termene foarte bine determinate și stabilite de actualul director al Aeroportului Tîrgu Mureș privesc activitatea Aeroportului pe 2005, mai bine zis până în iulie 2005. Înainte să intrăm în dezbaterea materialului să îmi permiteți să aflu dacă domnul Runcan se obligă la respectarea acestor termene pe care dumnealui le-a propus ca să se prelungească până în vară, termenul pentru discutarea activității echipei manageriale și a directorului Aeroportului. Eu v-aș ruga frumos ca secretariatul, noi am pregătit  exact fidel pe baza acestui program, un material privind criteriile de performanță pentru că domnul Runcan nu a avut pe anul acesta criteriile de performanță din partea Consiliului Județean Mureș, eu am cerut în luna februarie să se facă criteriile de performanță, dar existând deja în discuție anumite probleme pe care vi le-am prezentat în raportul nostru, s-a amânat întocmirea criteriilor de performanță, deci aș ruga secretariatul să împartă aceste materiale. Dați prima dată la dl Runcan să vadă, sunt absolut acele criterii cuprinse aici, normal completate cu criteriile care privesc activitatea de director. Vă lăsăm să studiați materialul 5 minute. Noi, Consiliul Județean, pe baza programului pe care l-ați primit dumneavoastră, am copiat și am repus acele criterii prevăzute de lege, deci cele privind cheltuielile, cele privind pasagerii pentru că RA Aeroport nu este Drumuri și Poduri, probabil atunci am fi pus km de drum, dar având în vedere că este aeroport…. Aici se angajează pentru curse și atunci am pus și criteriul de pasageri. Deci domnul Suciu și eu vorbesc neoficial, dar dvs ați primit acest material, eu nu am primit, nici domnii vicepreședinți, probabil că eram în străinătate și nu m-au găsit. Deci acest material este făcut de dl Runcan, a prezentat acest material consiliului de administrație la ședința din 5 aprilie și a cerut pe baza acestui program să rămână. Domnul Runcan, v-aș ruga frumos, luați microfonul și vă întreb: acest material este întocmit de dvs?

Dl director Runcan: Da, d-na președinte.

D-na președinte Lokodi: Vă angajați să respectați?

Dl. director Runcan: Cu permisiunea dvs. aș vrea să dau citire la ce ați extras dvs din adresa Consiliului de Administrație. Deci este adresa nr. 1530/5.04.2005…

D-na președinte Lokodi: Domnul Runcan! V-aș ruga frumos să îmi răspundeți la întrebare. Vă angajați să respectați acest program?

Dl director Runcan: Dacă îmi dați voie să citesc….

D-na președinte Lokodi: Vreau un răspuns domnule Runcan. Domnul Runcan, permiteți-mi, îmi răspundeți și după aceea citim adresa, acest program vă obligați să îl respectați?

Dl. director Runcan: D-na președinte noi, tot Consiliul de Administrație, dorim să realizăm acest program, este perfect realizabil, palpabil, dar dați-mi voie să vă citesc pentru că avem nevoie și de sprijinul dvs. Deci noi, numai singuri, nu putem să facem acest lucru, dar dacă dvs aveți bunăvoință și doriți acest lucru, se poate realiza, dacă nu, normal că  puteți să spuneți că lucrările nu s-au realizat din diferite alte motive.

D-na președinte Lokodi: Domnul Runcan, permiteți-mi să îmi fac meseria, iar la Aeroport dumneavoastră să o faceți pe a dumneavoastră. V-am mai spus arta e artă, asta ați făcut-o dvs cu mâna dvs. Domnul Csegzi, vă întreb: domnul Runcan a prezentat acest material Consiliului de Administrație?

Dl Csegzi: Materialul este cunoscut de noi și la ședința pe care am avut-o marțea trecută și domnul vicepreședinte Frătean a primit în mână tot dosarul pe care l-am avut.

Dl vicepreședinte Frătean: A fost pe masă….

Dl viceprimar Csegzi: Păi da , toți așa l-am primit pe masă domnule vicepreședinte.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, permiteți-mi, ați avut acest material?

Dl viceprimar Csegzi: Da, da, la întâlnirea de marți seara de la mine ați primit materialul și ați semnat….

D-na președinte Lokodi: Domnul Csegzi, din momentul în care ați luat hotărârea că ne solicitați amânarea discutării problemei până în vara anului 2005, ați avut la bază la  luarea hotărârii acest material?

Dl viceprimar Csegzi: Da, da și am avut chiar și am luat chiar și măsuri deja pentru că marți o să avem, pe modelul anilor anteriori, o întâlnire cu executantul ca să verificăm pentru a „n” - oară ritmul de realizare a investiției. Avem nevoie de susținerea financiară atât din partea Consiliului Județean cât și din partea Consiliului   Local al Municipiului, pentru că o execuție se poate realiza pe un buget care, sunt  convins că se vor da aceste sume, deci nu va fi nici o problemă.

D-na președinte Lokodi: Eu acum declar, în fața presei, Consiliul Județean are asigurate fonduri în valoare de 5,5 miliarde lei, solicitate de Aeroportul Tîrgu Mureș pentru a finaliza investiția. Domnul Runcan, v-aș ruga frumos, veniți în față semnați că respectați termenul și până la 20 mai finalizați lucrarea de investiție, pentru că aici scrie în 20 mai inaugurare extindere aerogară, pavilion de plecări flux internațional. V-aș ruga frumos.

Dl director Runcan: Da d-na președinte așa este, pe data de 20 mai veți fi invitată să tăiați alături de alte personalități….

D-na președinte Lokodi: Deci domnul Runcan! Eu nu pun sub semnul întrebării capacitatea dvs! Vă rog frumos semnați pe criteriile de performanță  că vă angajați că la 20 mai, mergem la inaugurare, eu atâta vă rog!

Dl director Runcan: Vă dau în scris acum.

D-na președinte Lokodi: Semnați pe criteriile de performanță! Scrieți: în 20 mai are loc inaugurarea! În data de 20 mai va avea loc inaugurarea extinderii Aerogării Tg.-Mureș dacă se alocă…nu fondurile…ci 5,5, nu vorbim de fonduri, atât să scrieți pentru că atât aveți prevăzut, nu mă interesează Consiliu Local, v-aș ruga frumos, e vorba de Consiliul Județean. 5,5 miliarde atât ați cerut! Este lângă dvs domnul Csegzi și el asigură cât trebuie de la primărie . Domnul Runcan! 5,5 miliarde! Asta este obligația Consiliului Județean, asta vă asigurăm!

Dl director Runcan: D-na președinte am înțeles. Deci obligația Consiliului Județean este să treacă în bugetul aeroportului și suma prevăzută de consiliul municipal.

D-na președinte Lokodi: Aveți în Consiliul de Administrație doi reprezentanți ai primăriei. De asemenea Consiliul de Administrație se obligă să respecte acest program pe baza căruia v-a acordat dvs amânarea până în vara anului 2005. Vă rog să semnați, domnul Csegzi nu v-am dat cuvântul! Ce este cu celelalte, nu cu aerogara? V-ați angajat să faceți curse, dvs v-ați angajat, deci ce facem cu cursele domnul Runcan? Veniți aici și scrieți: mă angajez să închei contracte , deci domnul Runcan dvs v-ați angajat!

Dl director Runcan: Doamna președinte sunt niște limite legale ….

D-na președinte Lokodi: Și noi avem niște limite ! Limite legale! Deci asta vă spun și eu! La asta mă refer eu. Consiliul Județean are niște limite legale. Niște termene pe care trebuie să le respecte, nu să încaseze critica publicului pentru că cineva tipărește, pe banii publici, domnilor, nu v-ați întrebat? Tot bani publici sunt și aceste materiale, oferim servicii care nu funcționează, facem tot felul de materiale pentru diferite instituții, nimeni nu întreabă din ce bani? Nimeni nu întreabă câte sute de astfel de exemplare zac, și se risipesc, și se distribuie, și se aruncă! Și nu vreau să merg mai departe. Domnul Runcan, conform programului difuzat de dvs, semnați toate criteriile, v-aș ruga. Obțineți funcția de director până în vara anului 2005 dacă vă angajați  la respectarea a tot ceea ce scrie aici, la toate criteriile, împreună cu Consiliul de Administrație care vă mandatează și răspunderea este reciprocă. Da, domnul Csegzi.

Dl viceprimar Csegzi: Înainte de a continua discuțiile am o nedumerire. Nu cunoaștem, deci membrii Consiliului de Administrație nu am primit materialul prezentat în fața domnilor consilieri pentru că ni s-a spus marți de către domnul vicepreședinte Frătean că sunt confidențiale și le vom avea astăzi. Pe de altă parte, „eu am văzut marți două variante ale „acestui proiect de hotărâre, una varianta ora 8 și una varianta ora 12. Am preluat expresia. În varianta ora 12 era numai problema directorului și noi  am dezbătut în consiliul de administrație această temă. Și în această cunoștință de cauză am formulat acea adresă pe care o aveți în mapă. Și rămânem la această propunere ca să amânați hotărârea de azi pentru ședința următoare sau pentru când credeți, că ce ați văzut scris în materialul din fața dvs se va  finaliza.

D-na președinte Lokodi: Eu așa știu că toate materialele noastre sunt pe site. Secretariatul, vă întreb: materialul cu aeroportul era pe site? Deci toate proiectele de hotărâre, am înțeles. Deci acum vă dau cuvântul domnilor consilieri în ordinea înscrierii pe listă.

Dl vicepreședinte Frătean: Prin dispoziția președintelui Consiliului Județean, în luna ianuarie s-au delegat niște competențe vicepreședinților. Prin această dispoziție am primit delegarea de competență de a coordona activitatea legată de aeroport în măsura în care noi trebuie să facem acest lucru. Deci vorbesc în această calitate și în cea de vicepreședinte în care majoritatea dintre dvs m-ați votat . Chestiunea legată de Aeroportul Tîrgu Mureș nu este o chestiune legată de persoane. Noi nu vrem să tăiem capete, noi dorim ca aeroportul să meargă bine. Aceasta este esența problemei, programul care s-a prezentat este exact ceea ce ne dorim. Dar dorim să avem și garanția că acest lucru se va realiza. Mi se pare firesc. Deci dacă în baza lui s-a cerut amânarea dezbaterii  criteriilor de performanță manageriale, atunci Ok, să și-l asume managerul. Aceeași discuție a fost și în comisia de buget unde acel 6 „împotriva” proiectului de hotărâre și 1 „pentru”, aceasta a fost esența votului colegilor și dacă luăm procesul verbal vom vedea că acești colegi ai noștri serioși și pertinenți în analiză au avut ceva de susținut. Deci dacă cere termen până în vară, dați-i voie să termine, pentru că domnul Runcan a fost la comisia de buget , a văzut raportul, a asistat la dezbateri până la sfârșit și în fața comisiei s-a angajat la aceleași lucruri. Deci, pe scurt, nu înțeleg de ce nu poate să semneze criteriile de performanță la care s-a angajat și în baza cărui angajament și comisia de buget și Consiliul de Administrație cer amânarea acestei dezbateri. Deci și eu îl rog pe domnul Runcan să semneze aceste criterii pentru că mi se pare corect și cinstit să nu mai fim amețiți. Ori…ori. În al doilea rând, vreau să vă asigur, nu neapărat pe dl Runcan, ci pe dvs și opinia publică, nimeni nu trebuie să pună la îndoială faptul că noi, Consiliul Județean, vom sprijini sau nu, aeroportul. Cum să nu îl sprijinim? Dar este absurdă condiționarea aceasta. Este o problemă de finanțare de la primărie. Domnul consilier Giurgea a și venit cu soluția, dacă cumva primăria nu plătește. A spus clar. Deci este o dorință clară de a rezolva chiar dacă primăria are doi reprezentanți în consiliul de administrație. Deci noi conducerea ne angajăm să sprijinim aeroportul cu bugetul pe care dvs l-ați aprobat, dacă va fi nevoie și este justificat, poate chiar vom umbla și acolo. Dar haideți să fim serioși, o dată pentru totdeauna. Și clar, aeroportul va fi  sprijinit .

Acum în numele meu personal, dați-mi voie să spun și eu ceva, anume, două chestiuni. În România lobby-ul funcționează. Păcat că nu avem instituția lobby-ului, pentru că atunci, am știi până unde să ne întindem în baza unei legi, pentru că de multe ori nu îi mai putem spune lobby. Vreau să vă spun că am fost informat și am fost foarte surprins, pentru că am auzit de la presă câteva lucruri în săptămânile trecute pe care nu le-am băgat în seamă, dar au venit colegi consilieri, lideri de fracțiuni din cadrul consiliului nostru, fracțiuni importante care au câștigat alegeri locale și mi-au spus așa: domnule Frătean ni s-a spus că de fapt toată manevra este ca eu, Frătean să îi iau locul la aeroport, pentru că asta urmăresc de fapt prin spate și că în fond este vorba de o manevră foarte complicată politic ca să mă eliberez din funcția de vicepreședinte. În consecință eu vreau să vă informez că am depus la registratura Consiliului Județean, oficial, următoarea declarație, pe care am să o citesc, pentru că mie nu îmi este teamă să semnez angajamentele pe care mi le asum. Declarația sună așa: ”Subsemnatul Frătean Petru Alexandru, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, prin prezenta aduc la cunoștința tuturor consilierilor județeni că nu doresc și nici nu accept funcția de director general al Aeroportului Tîrgu Mureș”. Vă pot da o scurtă explicație, am o carieră profesională care nu este legată de aeroport, după părerea mea aeroportul trebuie să aibă o conducere specializată, deci nu este meseria mea, nu cred că la o asemenea instituție trebuie să fie alte criterii decât cele legate de profesionalism. Nu există nici prietenie, nici de gașcă, nici de consiliu, nici de nimic. În al doilea rând vreau să vă spun că, cariera mea este doar stopată în acest moment ca vicepreședinte al Consiliului Județean, pentru că eu m-am suspendat din funcția de director general al unei instituții de armament, deci acolo locul îmi este asigurat, deci nu îmi trebuie această chestiune. Am venit acasă pentru doi părinți bolnavi și așa cum v-am spus în campanie pentru a fi un lider al județului și vreau să duc cu cinste și demnitate această chestiune la capăt.

D-na președinte Lokodi: Și tot ca o explicație aș vrea să vă arăt adresa cu antetul Aeroportului 1239/4.02.2005, în care aeroportul solicită suma de 5,5 miliarde lei ca să finalizeze lucrările de investiții și spune în felul următor, „în speranța că Consiliul Județean va reuși să determine Primăria Tîrgu Mureș să respecte hotărârile privind execuția bugetară cu sumele necesare promise, până în aprilie 2005” - și domnul Giurgea, mai înainte ne-ați lăudat pentru că am cuprins o prevedere într-o altă hotărâre - „în valoare de 5,5 miliarde lei și în speranța că tot din bugetul pe 2005 Consiliul Județean Mureș asigură fondurile pentru investiții la R.A. Aeroportul Tîrgu Mureș, vă informăm că Aeroportul Tîrgu Mureș poate funcționa la parametrii internaționali, cunoscând un salt de trafic aerian major față de anii anteriori „. Domnilor, ieri am aflat într-o discuție cu o persoană care este din București, că Aeroportul Tîrgu Mureș, nu este membru al Asociației Aeroporturilor din România. Aici este în fața mea o altă adresă venită tot din București prin care ni se arată că Aeroportul Tîrgu Mureș nu îndeplinește parametrii pentru a deveni un aeroport internațional și până în 2010 nici nu va deveni, pentru că această problemă nu se va rediscuta. Deci domnilor, eu înțeleg că nu am putut finaliza lucrările, înțeleg că aeroportul a avut nevoie de fonduri bugetare și, cel puțin din cât cunosc eu, totdeauna a primit cât a cerut pentru că numai noi, anul trecut am făcut vreo 3-4 modificări la buget, pentru aeroport, poate nu a fost suficient. Dar un simplu lucru de a fi recunoscut, de a îndeplini niște condiții asta depinde de management, nu depinde de Consiliul Județean. Și, domnilor,  nu vreau să mă refer la modul în care domnul director Runcan a determinat pe colegii din consiliul de administrație să își dea acordul pentru un lucru….dar nu mai comentez. Decideți dvs, decideți dacă noi, în condițiile actuale putem lucra, să dăm sume, ce sume să dăm, o să vă rugăm să ne sprijiniți ca o comisie să urmărească activitatea de la aeroport. Nu putem să ne asumăm doar noi răspunderea la nivelul executivului. De acum înainte trebuie să luăm o decizie să știm ce facem. Eu am crezut că domnul Runcan, după ce a determinat pe toți dintre dvs. să vedeți că el se angajează să aducă curse, să fie pasageri, să fie finalizată aerogara, nimeni nu i-a dictat, el singur a întocmit această listă cu care a obținut încrederea dvs. Are astăzi tăria morală să semneze aceste criterii? Pentru că el singur și le-a construit. Nu Consiliul Județean, nu dvs. domnilor, el singur.

Dl consilier Țintoșan: Eu nu cred că domnul Runcan sau consiliul de administrație nu vrea să semneze criteriile de performanță, doamna președinte, însă eu nu găsesc în Regulamentul de funcționare și organizare al Consiliului Județean nici un articol din Legea 215, care să zică că un contract între Consiliul Județean și o instituție subordonată se poate semna și parafa în timpul ședinței de plen. Eu cred că toate aceste lucruri se pot face în mod civilizat între direcțiile consiliului județean care se ocupă cu problemele acestea și aeroport, pentru a evita acest circ. Eu sunt chiar curios să văd când o să se facă și dacă o să se facă ș.a.m.d. dar dacă pornim din start cu ideea că nu o să facă, că nu poate să facă, nu am rezolvat nimic. Dacă în mod civilizat , și nu cred că consiliul de administrație refuză să semneze, o să semneze, dar în mod civilizat .

D-na președinte Lokodi: Deci  Consiliul de Administrație nu trebuie să semneze că nu consiliul de administrație se angajează să facă ceea ce domnul Runcan se obligă. Deci eu nu am cerut consiliului de administrație, am spus domnul Runcan să semneze pentru că el a făcut acel program pe care l-a împărțit dvs. Și dvs aveți în față, eu am primit de la domnul Csegzi, pentru că mie nu mi s-a dat, nu a venit nimeni să se angajeze că poate să facă munca aceasta pe mai departe, iar dvs ați discutat în comisie și ați votat în sensul să dăm o șansă domnului Runcan să termine și să arate că este capabil să facă ceea ce și-a propus în program. Domnilor, având în vedere că eu am foarte mare încredere în toată lumea, dar numai dacă scrie, eu am cerut domnului Runcan să semneze. E normal și pe drept cuvânt am devenit iritată din moment ce am văzut că iar suntem duși de nas, domnilor, pentru că în momentul în care se cere să semneze un lucru la care el se obligă, după aceea încearcă să evite acest lucru.

Dl consilier Țintoșan: Sincer nici eu nu aș semna pentru că nu scrie nici cine l-a redactat, data încheieri, deci sunt doar niște xeroxuri.

D-na președinte Lokodi: Deci eu v-am întrebat dacă ați studiat materialul, putem să semnăm cu toții că noi am pregătit acest material pentru că dvs, prin votul dvs de consilieri, decideți cu privire la mandatarea unui director și dvs sunteți singurii în măsură să stabiliți criteriile unui director.

Dl consilier Țintoșan: Eu atâta cer, ca să se facă în mod organizat și civilizat.

D-na președinte Lokodi: Deci urmează ca dvs. prin votul dvs. să vă exprimați punctul dvs de vedere prin vot, după ce fiecare dintre dvs. care doresc, vor lua cuvântul .

Dl consilier Tatar: d-na președinte nu vă supărați, comisia juridică precizează foarte clar, Consiliul Județean aprobă criteriile de performanță deci domnul Runcan semnează dacă vrea sau nu, e problema lui și în primul rând consiliul de administrație trebuie să își însușească aceste criterii automat. Consiliul de administrație conduce acest aeroport, nu domnul Runcan.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, permiteți-mi să citesc legea. Art.5 din Legea privind împlinirea disciplinei economico financiare și alte dispoziții cu caracter financiar, O.U.G. nr.79/2001 spune: contractul de performanță se poate încheia și cu actualii conducători ai agenților economici prevăzuți la art.1. În cazul în care aceștia nu acceptă indicatorii de performanță precum și celelalte obiective prevăzute la art.4 alin.3: „ministerele, autoritatea pentru privatizare și administrarea participațiilor statului, organele publice centrale sau locale” (cum e cazul nostru) „se stabilesc criterii și modul de selecție a unui nou conducător”. Deci, în cazul în care domnul Runcan nu acceptă criteriile de performanță, care nu sunt altceva decat cele legale, plus copia programului întocmit de dumnealui,dvs. puteți elibera din funcție și să treceți la selecționarea unui nou conducător. Asta vă permite legea. Noi suntem AGA, noi numim consiliul de administrație, noi facem regulamentul de funcționare, noi numim directorul.

Dl consilier Szalkay: Am mare vechime în acest consiliu și mă onorează acest post, dar de când sunt membru al consiliului, noi totdeauna trebuie să avem problema aeroportului și celelate probleme. Vă rog să tratăm cu aceeași seriozitate și aceeași pertinență și acest subiect, dvs ați fost , domnule vicepreședinte, foarte corect , noi nu am discutat cu consiliul de administrație dar exact același lucru am prevăzut ca acest consiliu de administrație, acest conducător și această conducere să își desăvârșească opera pe care au început-o. Ei s-au angajat ca să termine într-un anumit timp, prin scrisoarea lor, haideți să continuăm subiectul, să supunem la vot punctele care sunt și să terminăm și acest punct ca oricare altul. Nu este un punct special, este pe ordinea de zi, este punctul 14, să trecem la punctul 15.

Dl consilier Benedek: Mă întristează că suntem puși în momentul de față să înțelegem niște activități la care ar fi trebuit să avem niște discuții preliminare mult mai la obiect, mai aprofundate. Îmbucurător este că în sfârșit se cere și responsabilitatea consilierilor în activitatea de viitor a aeroportului. Foarte bine. O să vă rog să nominalizăm prin vot o comisie din specialiști, din cei care se pricep la așa ceva, eu nu m-aș propune pentru că nu e domeniul meu, în sănătate dacă mă veți mandata vă promit că o să încerc să nu fie așa de instabilă informația pentru ca să puteți lua decizii corecte, vă rog deci să supuneți la vot ceea ce a pornit de la dvs să se facă o comisie și să se cerceteze aspectele despre care acum încercăm să vorbim. Înțeleg prin aceasta să trecem în revistă și ceea ce a fost. Eu sunt consilier de mai multe mandate și nu am înțeles de ce s-au vândut așa de repede unele lucruri, de ce s-a trecut așa de repede peste anumite principii și atunci poate încep să îmi dau dreptate. Ar fi trebuit discutat, domnul Szalkay, pentru că iată am ajuns acolo că ne doare foarte mult, pentru că cei care avem pretenții să ne legăm de Europa și plecăm des, trebuie să plecăm din București, Budapesta, sau în cel mai bun caz, din Cluj. Este înaintea noastră chiar și Sibiul. Se pare că este nevoie ca înainte de a mai sta 10 ani și eu sper că nu va fi cazul, deci 5 ani eventual în 2010 se va putea face ceva, cu efortul comun și al parlamentarilor noștri, ca totuși să nu fim înlăturați de pe ruta internațională a aerogărilor din Europa și din țară. Deci cred că este nevoie ca cei care știu ceva, și fac o paranteza, multe am aflat în ultimele zile, lucruri pe care nici nu vreau sa le cred pentru că am intra deja în penal, dar eu cred și am această convingere că vom găsi colegi care vor putea organiza aceste aspecte într-un timp foarte scurt și vom putea da votul încrederii conducerii, sau nu, însă doar în condițiile în care veți putea colabora pentru că tragerea la răspundere al unuia sau a altuia nu are nici un folos. Deci vă rog să propunem la vot alcătuirea unei comisii din partea consilierilor care ne vor ajuta să aprofundăm tematica, să vină în fața unui nou plen al Consiliului Județean și până atunci suspendarea problemei de a  schimba sau a nu schimba . Sunt de acord ca ați dorit ca cineva să își asume responsabilitatea, poate nu cu stilul, dacă propune ceva.

Dl consilier Giurgea: Voi încerca să fiu foarte scurt. În sală  se află și o parte din consiliul de administrație, în afară de domnul viceprimar Csegzi sunt și alți colegi și eu aș dori să se prezinte pentru că eu sincer, de 7 ani de când sunt consilier, niciodată nu a fost convocat consiliul de administrație a vreunei instituții subordonate și cred că este domnul comandor, domnul Csegzi îl știm, domnul director Moldovan și din nefericire ceilalți nu au venit totuși era bine să fi venit pentru că este o discuție importantă. Doamna președinte, stimați colegi, vreau să spun foarte scurt; responsabilitatea directorului ca președinte al consiliului de administrație și a consiliului de administrație este una efectivă. Dacă dânșii nu sunt conștienți de ce semnează, atunci când semnează un proces verbal și în care proces verbal câteodată se mai lasă niște rânduri libere și nu știu pentru ce, odată semnat un proces verbal nu știu pentru ce se mai lasă rânduri libere ( caz concret în ultima ședință de consiliu), eu cred că trebuie să fie nominală pentru că responsabilitatea este mare.

În al doilea rând, stimați membri ai consiliului de administrație, bani sunt la Consiliul Județean, sunt la consiliul local și cred sincer că domnul viceprimar și domnul Kolozsvary, care a fost președintele comisiei de buget al consiliului local, este încă, trebuie să se implice să aducă acești bani, dacă nu sunt bani în formula în care am spus, în cei 10 % de la S.A.M.P.T.I.D., să dăm drumul la bani, mâine dacă se poate, dacă nu cel târziu luni. Domnule director, eu cred că acel program pe care l-ți semnat, îl veți îndeplini, dacă nu îl veți îndeplini, peste două luni și jumătate să discutăm și să vedem ce ați realizat. Din punctul meu de vedere și cred că și al executivului aveți tot sprijinul, banii cred că îi aveți orice solicitare o veți face cred că veți primi ca să puteți finaliza odată lucrările. Domnule director este o vorbă:” vara sanie și iarna cal”, dacă ați fi făcut instalația electrică să aveți încălzire cred că lucrările ar fi fost finalizate și nu acum trebuie făcute, ci în octombrie trebuia să fie finalizate, mai ales că aveam de toate și cazan și instalație parțial făcută.

Mai departe, domnule vicepreședinte nu este vorba de nici o manevră a actualei puteri, chiar uitați-vă în raport că nu sunteți propus dvs ci este propus chiar un membru al consiliului de administrație în eventualitatea în care am fi votat destituirea domnului director. Deci nu sunt manevre de acest fel și nici nu e nevoie să faceți precizări chiar așa de exprese că nu avem nici o dorință în a fi schimbat, dimpotrivă vă apreciem foarte mult activitatea, dacă vreți intelectualitatea dumneavoastră în ce constă problemele Consiliului Județean și profesionalismul dvs.

Ca să vin în completarea celor spuse de colegi, trebuie să constituim, să plătim o comisie de audit pentru ca în aceste două luni jumătate să monitorizeze activitatea care este acolo și executivul să fie informat zilnic în paralel cu primirea unui raport de control, dacă vreți, să nu fim incriminați că cineva din aparatul propriu sub „presiunea” executivului a executat un raport sonor. Nu. O altă echipă de control financiar - contabil să verifice toată această activitate, eu cer, eu vreau de când sunt consilier, din 2000, aceste raporturi. Aceste raporturi, coroborate să le analizăm într-o ședință din iunie sau când se stabilește vis à vis de aceste activități din ultima perioadă .

Închei prin a spune că eu sunt sigur că domnul director,  în virtutea celor spuse: bani, pentru finalizarea acestor lucrări pe care dânsul s-a angajat în acea broșură le va realiza, dacă nu împreună cu consiliul de administrație vor fi analizați în luna iulie sau august. Noi am și discutat și cred că este bine să respectăm punctul de vedere al consiliului de administrație și al comisiei de buget și să amânăm aceste discuții sau, dacă vreți, această suspendare sau destituire până peste două luni pentru a-și termina opera, Conducerea, atât executivă, cât și de administrație de la Aeroport.

Dl consilier Lădariu: Sincer să fiu nu aș fi vrut să am o intervenție la acest punct , însă mă interesează tot ceea ce se discută aici, nu numai problemele de cultură, cum ar putea să creadă unii. Mă intrigă puțin metoda folosită, care, după părerea mea, nu este cea adecvată, nu este ortodoxă ci este un pic polițienească. E o părere s-ar putea să greșesc. Termenele, după cum vedeți, sunt imposibile, banii atât de puțini. După părerea mea este o condamnare cu execuție amânată. Acesta este adevărul. Aș vrea să citesc această notă care scapă și aici găsim de fapt cheia discuției: modernizarea programului de acțiuni de la criteriul nr.7 poate duce la schimbarea din funcție a directorului . Deci este nuanțată de cuvântul „poate”. Eu cred că o amânare a deciziei ar fi cea înțeleaptă, se spune că noaptea este un sfetnic bun și timpul este cel mai bun sfetnic, pentru luarea unei decizii. Domnul Runcan știe ce semnează. Repet știe ce semnează. Poate va reuși să realizeze ceea ce și-a propus. Să îi dăm această șansă.

Dl consilier Popa: Doar o completare aș vrea să fac. La începutul expunerii dvs ați menționat că comisia de servicii publice, din care fac parte, s-a abținut. Într-adevăr, ne-am abținut dar am avut și obiecțiuni legate de raport și anume ceream ca dl director să își prezinte în scris apărarea la acuzele care i se aduceau în acel raport. Deși nu am intrat în posesia unui raport care să anihileze, dacă era cazul, raportul elaborat de Consiliul Județean, am intrat azi, unii dintre noi, în posesia acestui material albastru care prezintă într-adevăr niște lucrări care se pot face într-un termen scurt. Cele mai multe dintre ele se regăsesc și pe criteriile care ne-au fost înmânate din partea reprezentanților Consiliului Județean. Nu mă pricep și totuși aș dori să primim niște lămuriri care cred că ar fi necesare din partea celor care au realizat aceste obiective. La punctul nr. 6 se menționează numărul de pasageri, iar la modul de calcul ”conform standardelor pentru încadrarea în categoriile aeroporturilor internaționale regionale. Mi se pare puțin nefiresc, ca noi, Consiliul Județean, să cerem numărul de pasageri, cred că în mod firesc operatorii care realizează acele curse sunt direct interesați să aibă un număr de pasageri cât mai mare, asta pentru că văd că și coeficientul de pondere este destul de ridicat , în plus categoria aeroporturile internaționale regionale mi se pare a fi o contradicție. Sunt internaționale sau sunt regionale?

D-na președinte Lokodi: Deci numărul de pasageri este un criteriu stabilit în toate criteriile de performanță ale directorilor sau ale conducerii aeroporturilor. Săptămâna trecută a fost în vizită directorul de la aeroportul Gyor, printre criteriile de performanțe are și numărul de pasageri și are și tonajul pe care trebuie să îl deruleze la nivelul aeroportului. Deci aeroportul este aeroport. Directorul, prin lobby-ul pe care îl face anul trecut -14 ieșiri în străinătate, acu doi ani - 8 ieșiri în străinătate, acum trei ani - 11 ieșiri în străinătate care erau în scopul de a promova aeroportul Tîrgu Mureș și de a realiza curse internaționale la aeroportul Tîrgu Mureș. Domnilor, în această broșură făcută pe anul acesta figurează niște curse, curse care începând din 11 aprilie ar trebui să opereze. Apoi vă spun „Aeroexpres” ne-a căutat anul trecut în toamnă, ne-a căutat în calitate de partener să opereze Timișoara – Tîrgu Mureș – Germania. Acest „Aeroexpres” este înregistrat, nu are nici un avion, urmează ca primăria Timișoara să ia niște împrumuturi de la o bancă europeană și cu acei bani să achiziționeze două avioane până acum nu m-a sunat primarul să îmi spună dacă a reușit să ia împrumutul și dacă se achiziționează aceste avioane. „Blue Air”, am vorbit personal cu directorul „Blue Air”, ei operează în prezent cu două avioane București – Germania, București – Italia, am cerut să găsească o nișă și să facă o escală la Tîrgu Mureș pentru a lua de aici pasageri. „Blue Air” a zis că așa de scurt este timpul de operare încât nu își permite să facă o escală la Tîrgu Mureș pentru că pierde timpul când trebuie să ajungă în străinătate și atunci el nu poate respecta graficele. „Carpatair”-ul, avem un contract încheiat care intră în vigoare în luna aprilie nu știu dacă încep și zborurile. „Zimber-ul este acea firmă, operator charter care aduce turiști din Italia la sfârșit de săptămână și ia turiștii din tura de dinainte și îi duce înapoi în Danemarca. Deci este o singură rută, domnilor, Copenhaga – Tîrgu Mureș și danezii și-au extins activitatea turistică pe Bale. „Tarom”-ul: luni dimineață nu era nici frig, nici îngheț, pasagerii trebuiau să plece la 7.45. În loc să ajungă la București pentru a prinde cursele cu care mergeau la Londra, Paris ș.a.m.d, au plecat cu două ore întârziere, nu știu din ce cauză, nu știu dacă din cauza noastră, sau nu, se pot găsi fel de fel de explicații, dar în orice caz așa funcționăm. Cum să vină străinii la noi ? Un străin vine la Tîrgu Mureș vine dacă este cert că legăturile le prinde. Dacă pierde o zi întreagă stând în București în aeroport vă dați seama că poate a doua oară nu mai vine. Să nu mai vorbesc de alte „întâmplări”, când pasagerul se prezenta la Aeroportul Tîrgu Mureș, trebuia să plece tot la București, cei de la Tarom au anunțat că nu este cursă și pasagerii să fie transportați la Cluj, iar pasagerul a rămas la Tîrgu Mureș până la ora 10 sau, mă rog, când s-a deschis casieria și a plecat doar a doua zi.  Domnilor sunt niște lucruri care cred că nici bugetar nu ne împiedică în activitate, nici ceața nu ne împiedică în activitate, nici politic nu suntem împiedicați. Sunt anumite reguli, niște criterii care trebuie respectate. Domnilor, aici nu sunt alte criterii decât cele propuse.

D-na consilier Diaconescu: Aș vrea să vă întreb, colegial, dacă vreodată vi s-a prezentat  situația cu parametrii tehnici ai aeroportului. Aici trebuia să fie domnul Blanc, pentru că dumnealui ar fi putut să confirme unele date pe care eu le prezint acum, eu am lucrat la aeroport, nu am fost subordonata domnului Runcan, ceea ce vorbesc acum este strict obiectiv. Sunt oameni în sală care știu unde am lucrat. Deci Aeroportul Tîrgu Mureș este situat într-o zonă destul de dificilă, situat într-un fel de căuș domnilor în care se adună condensul provocat de aerul rece de deasupra râului Mureș și aburul emanat de la Azomureș. Chiar dacă nu va mai fi Azomureșul, ceața tot se va aduna în zona aceea. Deci problema este a unui dispozitiv performant care să asigure aterizarea și pe timp de ceață. Au fost foarte mari probleme la aeroport. Venea avionul deasupra aeroportului rata aterizarea o dată, rata a doua oară și comunicau prin radio că ei renunță să aterizeze. Domnul Runcan, spun adevărul nu?

D-na președinte Lokodi: Eu am văzut un material în care scrie, și materialul este la mine, Aeroportul Tîrgu Mureș în momentul de față deține toată instalația ILS plus balizaj performant care permite aterizarea și decolarea avioanelor în orice condiții.

D-na consilier Diaconescu: Mă bucur, doamna președinte, și îl felicit pe domnul comandant pentru așa ceva, dar am vrut să prezint situația anterioară care nu este departe de noi și în cadrul căreia s-au înregistrat niște eșecuri, doamna președintă!

D-na președinte Lokodi: Deci domnul Runcan a făcut o comparație între cele trei aeroporturi din Ardeal : Cluj, Sibiu, Tîrgu Mureș și descrie în mod clar fiecare aeroport ce posibilități are în prezent și la toate criteriile făcute conform normelor europene (puncte slabe, puncte tari) Aeroportul Tîrgu Mureș este scos în material ca fiind cel mai performant, cel mai sigur, acela mai bine dotat cu cea mai mare pistă, capabil să primească orice avion. Deci dacă noi suntem atât de performanți de ce nu suntem noi primul aeroport, de ce Clujul este înaintea noastră, iar Sibiul în prezent, foarte economicos, din fonduri europene,  a construit deja un terminal.

D-na consilier Diaconescu: Așa este doamna președinte, aveți perfectă dreptate, dar eu vin și vă spun că Clujul este un oraș mult mai mare decât Tîrgu Mureșul, de ani de zile are niște performanțe pentru că au fost niște oameni care și-au unit eforturile și au adus avantaje pentru Aeroportul Cluj. Sibiul, să nu uităm, că are colaborare cu Germania și știm de ce. Acolo există sașii noștri care, mă rog… În Tîrgu Mureș nu avem prea mulți oameni cu bani, sau nu a avut până acum. Vorbind de cursele interne, biletul costă foarte scump. Cândva oamenii mergeau cu avionul la București, erau cursele pline cândva. Acum nu mai merg pentru că nu mai au bani. Situația economică a județului, puterea economică a județului trebuie să se dezvolte și mă bucur pentru treaba asta. Trebuie dezvoltat turismul, dacă nu avem economie și slavă Domnului natura ne oferă aceste date. Eu consider că aceste zile date pentru ca domnul Runcan să își realizeze cele propuse sunt bune și se va dovedi dacă managerul și consiliul de administrație sunt în stare să facă față acestei încercări dificile.

Dl consilier Suciu: Am ajuns să analizăm aeroportul și în plenul Consiliului Județean. Eu voi susține de fapt poziția comisiei economico – financiare pe care domnul Szalkay a și exprimat-o și voi spune plenului câteva cuvinte pe care le-am spus și sâmbătă la ședință și anume că materialul care ne-a fost prezentat nu e o analiză economică, orice economist poate să spună asta, nici una managerială ci e pur și simplu  o vânătoare de greșeli care rezultă chiar din prezentarea materialului: în ziua de 10.01 s-a întârziat 2 ore că…nu știu ce, păi Steaua a întârziat o zi întreagă la Villareal, că în ziua de 25 martie un pasager englez, deci englez, fiți atenți, a stat o zi în aeroport etc. dar cum a putut el să stea în aeroport o zi pentru că trebuie legitimat, m-am interesat, e opera TAROM-ului nu a noastră. Noi am ajuns la următoarea concluzie: suntem dintre aceia care ne-am implicat de la începutul începuturilor la aeroport. Eu am fost prima dată în 1993 sau 1994 în consiliul de administrație câteva luni și am continuat acum  până la stabilirea incompatibilităților acestea. Să știți că m-am adresat colegilor din consiliul de administrație pentru că sunt niște profesioniști aproape toți. Și să știți că părerea comandorului Vernea a contat totdeauna, dl Căprioară, din partea Ministerului Transportului în 1992 era în Consiliul de Administrație și e un om care dacă spune un lucru, așa este. Am dezbătut foarte mult criteriile de performanță. Dl Tatar a avut dreptate criteriile de performanță trebuiau stabilite la începutul anului, cine a oprit conducerea executivă să nu le stabilească și eventual dânșii să le pună în discuție la consiliul de administrație și să vină cu retușuri. În mandatul trecut, când auzeam de aeroport, ne îmbolnăveam de nervi. Nu mai trebuie domnule Giurgea control! 36 de controale au avut într-un an. Înnebunești de cap nu poți lucra acolo, vorbesc foarte serios. Executivul prin direcțiile tehnice, vicepreședintele de resort făceau comandamente, la investiții se poartă comandamentele și la un moment dat datorită problemelor  cu constructorul, aceste comandamente nu s-au mai ținut și atunci domnul Csegzi și cu mine am făcut comandamente și am pus investiția pe picioare. Eu asta cred că trebuie făcut acum, un colectiv , comandament, cum se face la orice investiție și analizate sarcinile zilnic până la terminarea investiției și de comun acord Consiliul Județean cu conducerea aeroportului, cu consiliul de administrație, cu proiectant, cu arhitect, cu diriginte de șantier, cu protecția construcțiilor și să raportăm la vară termenul de punere în funcțiune, pentru că așa cum spunea și domnul Țintoșan, e o situație penibilă cea în care suntem azi și aș dori să nu mai fim aduși în asemenea situații și, sincer să fiu, nici eu nu aș semna acele hârtii puse la dvs pe masă. Cred că e mai sănătos așa cum am propus câțiva, să facem un colectiv, să analizăm pentru că țelul nostru este de a pune în funcțiune acel obiectiv. Nu să dăm cu șutul celor care au dus greul și să dăm la altul foarfeca să taie panglica când e gata. Nu e echitabil. Și eu cred că putem avea încredere în acești oameni cu care am lucrat.

D-na președinte Lokodi: Domnilor consilieri, vă mulțumesc frumos. Eu v-aș ruga pe cei care sunteți specialiști, mai ales cei de la comisia de buget. Veniturile proprii de la punctul 1 au fost stabilite de domnul Runcan. Deci domnul Runcan se angajează ca anul acesta să facă venituri proprii 5 miliarde lei, față de veniturile proprii de anul trecut. Perioada de încasare a creanțelor, este normal cea prevăzută de lege, perioada de rambursare a datoriilor, legea prevede, zilele de inoperabilitate 0 pentru că dl Runcan a declarat că anul trecut așa era în criteriile de performanță, poate în orice condiții să primească avioane. Realizarea volumului de investiții, anul trecut era unul dintre criteriile de performanță. Noi anul acesta prevedem suma din buget, nimic altceva. 0,0 puncte pentru acela. Număr pasageri – nu am scris, am scris criteriile pentru acel aeroport pe care susține dl Runcan că suntem. Ce suntem în realitate vă spun eu, iar dl Runcan susține că suntem, și nu am spus aeroport internațional ci am spus internațional regional, cum este aeroportul de la Gyor sau Cluj sau Sibiu. Nu am spus Aeroportul Internațional Otopeni. Am spus aeroport internațional regional. Realizarea la termen a acțiunilor – copiat cuvânt cu cuvânt, literă de literă, din broșura albastră. Ziceți că am făcut ceva ilegal? Că vrem să băgăm pe gâtul cuiva niște criterii de performanță? Domnilor, sunteți decizionalii care spuneți azi: sunt bine criteriile, nu sunt bine, dl Runcan să nu facă decât Aerogara, să nu ne aducă nici un avion, nu ne trebuie, rămânem, închidem, conservăm Aeroportul. Dorim curse, atunci dumnealui se angajează în acea hârtie albastră pe termene când și cum lansează cursele. Nu noi am tratat cu acești operatori ci dumnealui personal, a tratat. Din partea noastră, nici măcar nu ne-a informat că a încheiat contractul, am aflat după ce a fost semnat și parafat. Am aflat după ce a fost semnat și parafat. Vă întreb domnilor stabilim azi criteriile de performanțe ale Aeroportului Tg. - Mureș? Poftim? Deci dl Suciu eu consult consilierii și supun la vot, nu discutăm. Domnilor, v-aș ruga frumos să vă exercitați drepturile dumneavoastră. V-am prezentat criteriile scrise de domnul Runcan și prevăzute de lege. Dați-mi voie să vă consult la vot înainte dacă sunteți de acord cu aceste criterii de performanță?

Dl director Runcan: În primul rând țin să vă mulțumesc că totuși mi-ați permis să îmi spun partea de legalitate. Vreau să vă informez că conform OUG 79/2001 între consiliul de administrație și directorul regiei aeroportuare Tîrgu Mureș s-a încheiat un contract de performanță a cărui criterii de performanță în fiecare an sunt stabilite de către consiliul de administrație, se semnează și se înregistrează la Camera de Comerț. Deci pentru anul 2005 aceste criterii sunt stabilite, semnate valabile pe tot anul dar dacă dumneavoastră doriți să stabiliți altele, nu este nici o problemă, găsiți forma legală și vom face altele.

D-na președinte Lokodi: Domnule Runcan, vă întreb dacă ați comunicat Consiliului Județean aceste criterii de performanță?

Dl director Runcan: Deci criteriile de performanță se stabilesc între Consiliul de administrație care-și desemnează un reprezentant și cel care este mandatat din partea Regiei să facă acest lucru. Legea scrie cum să facem …

D-na președinte Lokodi: Cine a fost mandatat din partea Consiliului Județean să participe?

Dl director Runcan: În fiecare lună aveți  înregistrată o copie după aceste criterii, pot să vă și arăt, până acum au fost înregistrate două, au trecut prin mâna dv. vis a vis de aceste lucruri ați si făcut un expozeu în prezentarea dumneavoastră. Deci eu cred că …

D-na președinte Lokodi : Deci dumneavoastră ați făcut pe baza criteriilor de performanță stabilite anul trecut.

Dl director Runcan: Nu.

D-na președinte Lokodi: Deci eu anul acesta nu am vizat criteriile de performanță dl. Runcan, cel puțin nu îmi amintesc, poate în somn, dar treaza sigur nu am făcut așa ceva.

Dl director Runcan : Asa este.

D-na președinte Lokodi: Deci domnule Runcan, eu anul acesta n-am vizat criterii de performanță. Aeroportul este o instituție  a  Consiliului Județean Mureș, noi suntem în această ședința cu toți consilieri AGA, echivalent cu AGA, că la regie nu este, dar noi suntem cei care decidem in raport cu aeroportul. Daca dv. credeți ca dreptul Consiliului de administrare, numit de Consiliul Județean, este mai mare decât toți consilierii, atunci dați-mi voi să vă întreb, sa-mi expuneți legea. Pentru că noi putem să schimbăm și consiliul de administrație, noi, dacă dorim, putem să vă stabilim niște criterii de performanță. Nu înțeleg  de ce vă e teamă.

Dl consilier Benedek: Am propus și dvs. ați propus și alții au propus să votăm pentru desemnarea unui colectiv care să aibă pentru un timp limitat justificarea acelor probleme de care s-au lovit aici, deci amânarea problemei pe un termen dat, deci nu amânarea până în august ci cu ocazia proximei ședințe. Este foarte revoltătoare situația în care este pus Consiliul Județean.

D-na președinte Lokodi: Domnule Benedek ca să putem pune în mână comisiei niște criterii pe baza căreia să analizeze, noi prima dată trebuie să stabilim criterii. Dacă nu facem o comisie care ce să analizeze? Deci eu nu pot să decid dvs. trebuie să mă mandatați. Deci domnul vicepreședinte este mandatat să rezolve anumite activități, dumneavoastră trebuie să analizați și să decideți astăzi criteriile. Nu eu. Eu am un vot ca și dvs.

Dl consilier Veress: La punctul 14 al ordinii de zi este „Raport cu privire la activitatea RA Aeroport” și în continuare luarea deciziei de schimbare. Comisia de servicii publice s-a abținut, dar nu a fost o simplă abținere ci a cerut luarea unei poziții din partea consiliului de administrație ca să cunoaștem și noi efectiv care este poziția părții respective. La această ședință consiliul de administrație s-a prezentat cu o cerere către Consiliul Județean și spre știința consilierilor județeni, solicitând amânarea. Noi asta trebuie să judecăm acum. Amânăm sau nu amânăm.

D-na președinte Lokodi: Și pe baza acestei cereri bazată pe acele hârtii albastre, pentru că domnul Csegzi v-a spus, domnul Runcan a prezentat acest program pe care se obligă să îl respecte.  Eu nu am făcut altceva decât să cer domnului Runcan să accepte să semneze termenele și datele stabilite prin acel proiect.

Dl. consilier Veress. Dacă îmi permiteți, d-na președinte, eu nu consider legal acel fluturaș ce este acolo.

D-na președinte Lokodi: Dacă nu este legal acel fluturaș, spuneți-mi atunci ce este?

Dl. consilier Veress: În primul rând aș dori și vreau să fiu foarte bine înțeles pentru că asta nu e prima ședință la care particip cu privire la aeroport, aeroportul a fost în ultimele două legislații foarte mult analizat, lucru care necesită într-adevăr o analiză aprofundată de o comisie abilitată, denumită, iar singura problemă care o am eu ca și consilier județean este să funcționeze o dată aeroportul care este …

D-na președinte Lokodi: Cine să fie în comisie? Vă rog frumos numiți o comisie.

Dl consilier Veress. Deci tocmai de aceea dorim să amânăm această discuție.

D-na președinte Lokodi: Și când analizați activitatea?

Dl consilier Veress. Mâine dimineață.

D-na președinte Lokodi: Deci v-aș ruga domnilor, nu suntem niște copii. Ați avut materialul, ați discutat în ședințe de comisie personal am fost la fiecare comisie, personal v-am prezentat absolut realitatea. Domnilor nu fugiți de răspundere! Vă rog frumos! Numiți o comisie, stabiliți ce să facă și după aceea analizați. Faceți abstracție că stau la această masă.

Dl consilier Veress. Asta durează. În 5 minute nu se poate forma această comisie.

D-na președinte Lokodi: De ce nu?

Dl consilier Balogh: Având în vedere că am ajuns aproape la 0 nu mai putem să decidem nici așa, nici așa, avem societatea de drumuri care merge spre privatizare, SURM-ul la AQUASERV, haideți să începem demararea privatizării la aeroport ca să scăpăm odată, să nu mai avem aceste probleme, de discutăm 3 – 4 ore despre un singur obiectiv. Societatea și așa nu ne aduce nici un profit, de ce nu putem atunci să privatizăm pentru că mergem spre capitalism, nu mergem înapoi spre Moscova!

Dl consilier Giurgea: Noi am discutat înainte și haideți să deblocăm odată chestiunea aceasta. Referitor la fluturaș, este un material prezentat, haideți să îl citim să îi dăm banii de la Consiliul Județean, îi dăm banii de la consiliul local, dacă nu dăm de la noi din cota de 10% din S.A.M.P.T.I.D, să se angajeze domnul Runcan în fața noastră și pe baza acestui angajament  să se apuce de treabă. Referitor la comisie, sa facem o comisie daca nu se dorește din aparatul propriu, așa cum tendențios s-a zis, contractăm o comisie din afară, o contractăm și facem contractul cu ea, își analizează și monitorizează în fiecare minut ce face Aeroportul în aceste două luni jumătate. Să votăm asta. Nu mai facem comisii din consilieri, noi nu avem timp, nu ne pricepem, sunt care au făcut școală și răspund pentru că sunt firme autorizate.

D-na președinte Lokodi: Domnul Runcan, la ce vă angajați? Aș ruga să se noteze și în scris la ce se obligă domnul Runcan, ca ulterior să nu fie problemă cu ascultarea benzii magnetice.

Dl director Runcan: Doamna președintă, în calitatea mea de director, președinte al Consiliului de administrație si semnatar al contractului de performanță mă oblig la criteriile de performanță pe care le-am stabilit împreună cu consiliul de administrație și în parte stabilite de Consiliul Județean prin bugetul care ne-a fost alocat, deci suma de 5 mld. venituri a fost o sumă care a fost stabilita de Consiliul Județean, pe care noi am spus ca încercăm sa o realizăm. In ceea ce privește partea de evenimente pe care noi ni le propunem, dorim să le realizam în totalitate, la termenele stabilite, sub rezerva că nu vor exista obstrucționări de altă factură decât cea accidentală.

D-na președinte Lokodi: Domnule director, este un angajament, nu spuneți de obstrucționări de altă factură, concret, ce?

Dl director Runcan: Da, deci că ni se aloca banii pe care i-am solicitat.

D-na președinte Lokodi: Cât?

Dl director Runcan: Deci pentru partea de aerogară este vorba de 8, 5 mld. lei.

D-na președinte Lokodi: 5,5 mld. scris de către dumneavoastră pe hârtie.

Dl director Runcan: Dacă citiți mai departe vedeți că este suma, e cu cea de la consiliul municipal, deci eu nu pot să fac o separare între aceste sume.

D-na președinte Lokodi: Deci v-as ruga frumos, la noi să vă obligați față de ce vă asigurăm noi.

Dl director Runcan :Deci cele 5 mild. Să le consumăm în totalitate rămânând ca diferența și activitatea sa o finalizăm când ni se dă de la primărie, deci nu e o problemă.

D-na președinte Lokodi: Deci, nu ne privește relația dvs. cu consiliul municipal. Dl. Runcan aveți doi reprezentanți ai consiliului municipal Tîrgu Mureș în consiliul de administrație. Acești consilieri urmează să răspundă lângă dvs. pentru ca sunt in Consiliul de Administrație. Noi, Consiliul Județean nu facem parte din Consiliul de Administrație. V-as ruga frumos să discutați pentru că tot timpul ați discutat cu membrii Consiliului de Administrație. Consiliul de Administrație , solicită amânarea discutării si menținerea dvs. până la terminarea lucrării în aceasta investiție. Mă gândesc că este obligația dânșilor din moment ce au solicitat aceasta amânare, să asigure fondurile. Deci, încă o dată!

Dl director Runcan: Doamna președintă eu, și cred că și colegii mei, din consiliul de administrație, sunt de acord ca aceste evenimente care sunt trecute pe acest tabel să le realizăm. Repet încă o dată, în calitatea dvs. de Consiliu Județean, de ordonator principal de credite eu nu pot să iau banii direct de la primărie, deci asta vreau sa fie clar, că aș putea în altă factură să iau banii direct de la primărie, dar trebuie să treacă prin bugetul Consiliului Județean, pentru că sunteți ordonatorul principal de credite, eu de aceea mă leg, nu din altă factură tehnică sau altceva.

D-na președinte Lokodi: Nu sunt ordonatorul principal de credite al bugetului Consiliului Local.

Dl director Runcan: Nu, al Aeroportului Tg. Mureș. Eu cu aceasta am vrut să vă rețin atenția.

D-na președinte Lokodi: Dl. director, tot dvs. sunteți ordonatorul principal de credite.

Dl director Runcan: Deci banii de la Consiliul Municipal intră în bugetul Consiliului Județean și Consiliul Județean prin hotărâre ii repartizează la Aeroport. Din această cauză în ședința aceasta v-am cerut ca suma cuprinsă de Consiliul Municipal de 5,5 miliarde lei să fie trecută.

D-na președinte Lokodi: Bine. Din curse, la ce vă obligați?

Dl director Runcan: Din curse vă invităm aici luni la ora 14.30 aproximativ. La prima cursă Charter iar dimineața în 18 aprilie la 6.40 la cursa „Tarom”.

D-na președinte Lokodi: „Tarom”-ul funcționează, vine „Tarom”-ul cu un alt program? E programul de vară care puțin se decalează.

Dl director Runcan: Dacă-mi permiteți o să vedeți că e o suplimentare.

D-na președinte Lokodi: Bine. Când realizați cu „Aeroexpres”?

Dl director Runcan: Cu „Aeroexpres” este in curs de soluționare si dânșii doresc ca din iunie, ne-au trimis azi o confirmare in scris fermă din partea dânșilor. Noi dorim să facem aceste curse, dar noi nu avem în obiectul de activitate de a face curse. Noi dorim să facem aceste curse dacă prin hotărâre dvs. puteți să extindeți obiectul de activitate și putem face multe alte lucruri, dar prin ceea ce noi putem să deservim, noi suntem dispuși chiar la mai multe alte companii să asigurăm serviciile pentru că există capacitate.

D-na președinte Lokodi:  Când este prevăzut prin contract finalizarea „Extindere Aerogară”, data, vă rog.

Dl director Runcan: La partea de aerogară este la finele lunii aprilie, la care noi am cerut până în 20 mai, lucru perfect realizabil…

D-na președinte Lokodi: Deci pe 20 mai terminați Aerogara.

Dl director Runcan: Da, dacă și primăria ne dă banii.

D-na președinte Lokodi: Cum este cu instalarea  echipamentului E.E.A.?

Dl director Runcan: În 28 aprilie vor veni specialiști să se apuce de instalarea acestui echipament.

D-na președinte Lokodi: Începeți sau finalizați în 28?

Dl director Runcan: Deci în 28, specialiștii a căror aparatură este proprietatea dânșilor, vor începe această procedură

D-na președinte Lokodi: Deci nu este activitatea aeroportului, ci a societății.

Dl director Runcan: Aparține în mare parte societății ROMAXA, fiind de protecția navigației aeriene. Aeroportul Tg.-Mureș oferă posibilitatea ca acest echipament sa fie testat pentru prima dată, și omologat, și făcut un program pilot care să acceadă fonduri și să fie implementat și la alte aeroporturi.

D-na președinte Lokodi: În 20 iunie putem veni la inaugurarea cursei Charter Expres și Malev?

Dl director Runcan: Sunteți invitați în 20 iunie la activitatea cursei Malev, probabil astăzi dl ministru Borbely are întâlnirea cu reprezentanții Malev care au fost la Aeroportul Tîrgu-Mureș și vor avea același punct de  vedere se va face acest lucru. Dar nu îmi aparține.

D-na președinte Lokodi: Dar scrieți despre ea ca un proiect care se realizează.

Dl director Runcan: În pregătire .

D-na președinte Lokodi: În 30 iunie finalizați și inaugurați modernizarea balizaj luminos categoria IOAC?

Dl director Runcan: În momentul de față prin natura elementelor de achiziție a balizajului cu fonduri de la Ministerul Transporturilor reușim să avem acest echipament achiziționat ca și componentă, rămâne ca Consiliul Județean să asigure fonduri pentru instalarea lui.

D-na președinte Lokodi: Este adevărat că sistemul de balizaj îl aveți din donații în magaziile dvs?

Dl director Runcan: Ce să avem?

D-na președinte Lokodi: Aparatura pentru balizaj.

Dl director Runcan: Balizajul a fost cumpărat din Finlanda este în vamă și urmează să fie în magazia Aeroportului.

D-na președinte Lokodi: Dar care este sistemul care se află în magaziile dvs venit de la Hamburg?

Dl director Runcan: Noi avem un balizaj care și în momentul de față este în uz fără a fi la o categorie omologată. Acest echipament, după instalarea celui nou devine disponibil și dacă Consiliul Județean consideră că va trebui donat sau instalat…

D-na președinte Lokodi: Cât a plătit Aeroportul pentru transportul acestor componente ale balizajului?

Dl director Runcan: Deci asta este problema celor care livrează. Pot să vă dau detalii.

D-na președinte Lokodi: Dar dvs ați acceptat această donație să vină în România ca perfect funcțională și bună pentru Aeroportul Tg.-Mureș. Mă gândesc că un manager bun nu acceptă niște știfturi.

Dl director Runcan: Cred că faceți o confuzie. Repet: Aeroportul Tg.-Mureș are în instalare echipament de balizaj de categoria I achiziționat nou nouț din Finlanda. Ce îmi spuneți dvs nu cunosc, nu înțeleg ce doriți de fapt. Eu pot doar să vă confirm că banii pentru acest balizaj, care este nou nouț, a fost făcut pe bază de licitație, deci nu cunosc altă formă care să poată să fie făcută.

D-na președinte Lokodi: Încă o dată vă întreb: aveți în acea clădire de 3 etaje în 2 camere un sistem de balizaj primit donație? Ce este acela?

Dl director Runcan: Dacă doriți, putem să verificăm și să aducem explicații către toți consilierii și toată opinia publică, dar în momentul de față m-ați întrebat niște lucruri eu încerc să vă răspund, iar dvs încercați o altă chestiune. Dar nu-i nimic . Deci repet, dacă doriți, pentru partea de balizaj ne angajăm eu personal și consiliul de administrație ca acest echipament să fie finalizat la data care scrie în broșură .

D-na președinte Lokodi: Cât costă acest sistem de balizaj achiziționat din Finlanda și când am asigurat noi banii, sau când urmează să obțineți banii pentru așa ceva?

Dl director Runcan: Mulțumesc pentru întrebare. Conform unui „gentleman agreement” între fostul președinte al Consiliului Județean și Ministerul Transporturilor s-a încheiat acest „gentleman agreement” prin care Ministerul Transporturilor, prin fonduri speciale ale aviației se obligau să pună la dispoziție fonduri necesare pentru achiziționarea părților componente ale balizajului ITMAN nou, iar Consiliul Județean se obliga ca să pună fondurile necesare pentru instalarea lui. Aceste 2 lucruri s-au făcut pe baza unor licitații și sunt în curs de executare. Din partea Ministerului Transporturilor sunt alocați toți banii pentru achiziție, deci în momentul de față este un capitol aproape încheiat odată cu primirea acestor componente în cursul săptămânii la aeroport, rămâne deschisă participarea Consiliului Județean cu fondurile necesare pentru instalarea acestui echipament

D-na președinte Lokodi: Din ce fonduri doriți să dotați după ce terminați clădirea? Știți că noi aprobăm bugetul la începutul anului. Dacă ați prevăzut bani pentru dotări?

Dl director Runcan : Prin sumele solicitate de la Consiliul Județean și care vor veni de la Consiliul Municipal se realizează acea dotare. Nu vom necesita alte costuri suplimentare decât în eventualitatea în care Consiliul Județean sau oricare alt factor decizional dorește o altă îmbunătățire sau o altă situație decât cea proiectată.

D-na președinte Lokodi: Cum veți asigura sistemul de siguranță?

Dl director Runcan: Sistemul de siguranță aeroportuar se realizează pe baza gardului împrejmuitor care datorită consilierilor din vechiul mandat am avut cum să-l inițiem după mai multe încercări, pentru că este o condiție de bază ca aeroportul să fie împrejmuit, iar în momentul de față această lucrare este realizată în mare parte cu excepția unei suprafețe unde pe terenul Consiliului  Județean dat spre administrare aeroportului, este într-un litigiu cu proprietarul vechi care dorește niște elemente suplimentare. Deci închiderea acestui obiectiv investițional este condiționat doar de bunăvoința acestui, să spunem, vecin.

D-na președinte Lokodi: Eu v-am întrebat de bani. Bani cu care să închideți. Se termină procesul. Ați avut prevederi anul trecut pentru întreaga împrejmuire. Aveți în continuare asigurate fondurile pentru împrejmuire?

Dl director Runcan: Vă răspund foarte direct. Banii sunt, au și fost achiziționate echipamentele necesare ca materiale, iar în regie proprie cu personalul din regie ca să nu existe costuri suplimentare vom face și acest lucru sub rezerva că Consiliul Județean să finalizeze problema cu vecinul respectiv care este o problemă juridică.

D-na președinte Lokodi: Atunci nu avem nici o problemă, așa că la următoarea rectificare bugetară, uitați să ne cereți bani pentru aceste lucruri.

Dl director Runcan: Pentru gard și aerogara nu vom cere. Noi am cerut doar bani,  aproximativ 3 miliarde  lei, pentru montarea balizajului și cu aceste lucruri activitatea investițională a Aeroportului va fi încheiată și va avea o posibilitatea ca pe  o perioadă de 6 – 8 ani să nu se facă alte investiții,  ceea ce face ca anul viitor bugetul Aeroportului Tîrgu-Mureș să fie cu aproximativ 16 miliarde mai puțin, fonduri ce pot fi alocate altor obiective din buget.

D-na președinte Lokodi: Bine dl director, avem nevoie de 3 miliarde lei pentru balizaj și am terminat Aeroportul, va fi un Aeroport internațional dotat cu tot ce trebuie, deci domnilor la următoarea rectificare vă propun și vă rog să asigurăm această sumă de 3 miliarde lei pentru ca noi, Consiliul Județean să nu stăm în calea dezvoltării Aeroportului. Urmează ca managerul Aeroportul să ne asigure contracte pentru atragerea de operatori, să vină pasageri și Tg.-Mureșul să funcționeze. Vă mulțumesc domnule director.

D-na președinte Lokodi: Vă întreb mai doriți domnilor sau trecem la vot? Procedural domnul Suciu.

Dl consilier Suciu: Deci totuși ar fi cazul să încheiem acest subiect. Și atunci vreau să vă propun ceva care nu e o invenție. A fost inventat și a funcționat foarte bine în mandatul trecut. Avem obiectivul, avem țelul stabilit, în 20 mai se dă în funcțiune aerogara, pentru treaba asta nu trebuie tot felul de comisii care au timp sau nu au timp. Vă spun, vicepreședintele, și să no luați în nume de rău pentru că eu spun adevărul, deci dl Vasluian, cu Kopacz și cu încă 3-4 specialiști săptămânal mergeau la aeroport și inventariau lucrările și făceau grafice gigant și urmăreau termenele de realizare. Nu erau rezolvate le reprogramau. Deci noi acum trebuie să facem un inventar al lucrărilor care se fac …

D-na președinte Lokodi: Nici o reprogramare domnule consilier. Uitați reprogramare. S-a angajat la termen ferm nu ne mai reprogramăm. De 5 ani construim aerogara. De 5 ani. 20 mai este termenul la care s-a angajat domnul director. Ce credeți, de ce a refolosit timpul acesta? Ca după aceea să reprogramăm? Domnilor, suntem oameni serioși, nu?

Dl consilier Suciu: Am un regret că a plecat domnul chestor de aici, că poate făcea ancheta mai operativă.

D-na președinte Lokodi: În primul rând vă rog să îmi cereți scuze. Poate am fost judecător cândva și poate că văd mai bine decât trebuie. Poate fiecare dintre noi purtăm o deformație profesională.

Dl consilier Kakasy: Stimați colegi, propun să trecem să votăm ceea ce avem pe ordinea de zi la punctul 14 (raportul cu privire la activitatea directorului de la aeroport). Mă gândesc că a venit vremea după un ceas de vorbit, ca să votăm. Suntem sau nu suntem de acord cu raportul prezentat. Cei care nu s-au decis să se abțină. Vă rog frumos să supuneți la vot.

D-na președinte Lokodi: Deci prima dată trebuie să supun la vot solicitarea consiliului de administrație pentru amânare. Deci cine este pentru amânarea raportului la vara anului (cu mențiunea 30 iunie), deci cu această mențiune a amânării dezbaterii raportului privind aeroportul Tîrgu Mureș până în data de 30 iunie.

Propunerea se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 „împotriva” (Lokodi, Frătean), 2 abțineri (Mora, Pokorny), 3 nu au votat (Ban, Kakasy, Venczi), 4 absenți (Szabo, Simon, Lazăr, Brassai).

Deci nu mai discutăm raportul, deci angajamentul a fost luat, de aceea am insistat pentru că de votat nu ați fi votat și atunci am luat din declarația domnului Runcan.

Dl vicepreședinte Frătean: Să știți că pentru asta avem Consiliu de Administrație, management, contracte de management nu ca să facă Consiliul Județean graficul de cărămizi de montat la o investiție care și așa este cum este….asta am vrut să susțin, sprijinul nostru trebuie să fie de cu totul altă natură.

 

 

15. Raport privind modul de gestiune a bunurilor din domeniul public al județului

 

D-na președinte Lokodi: Este un raport privind modul de gestionare a bunurilor din domeniul public al județului după cum vedeți. Îl susține cineva s-au l-ați consultat și ….da domnul consilier

Dl consilier Giurgea: Aici spune așa: de asemenea s-a rezolvat parțial situația Muzeului Județean, problema Bibliotecii, a lucrărilor de restaurare, conservare din strada Bolyai…rămânând de soluționat mutarea depozitelor și a birourilor din Palatul Culturii în vederea măririi spațiilor expoziționale. Unde?

D-na președinte Lokodi: Domnișoara Dohotariu, vă rog frumos….

D-ra Dohotariu: Este vorba despre imobilul din strada Mărăști nr.8, care în anul trecut a fost dat în administrarea Muzeului Județean și în prezent este liber un nivel și jumătate iar cu acest nivel se poate rezolva problema de care am spus cu Biblioteca și laboratoarele din strada Bolyai, iar după eliberarea celorlalte nivele care au fost date în chirie la cadastru, urmează să mutăm și depozitele din Palatul Culturii, pentru mărirea spațiului expozițional. Deci toată problema muzeului se poate rezolva după eliberarea întregului imobil.

 

16. Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș

 

D-na președinte Lokodi: După cum știți, colegul nostru, Mihai Antonie, a plecat la Senat, iar acest loc era pentru formațiunea „DA” și urmează ca tot din partea acestei formațiuni să se facă o propunere, mă gândesc că veți agrea și dvs, cel puțin noi în proiectul nostru de hotărâre am trecut numele persoanei agreate de această formațiune. Comisia juridică a avizat favorabil, comisia economico – financiară de asemenea. Dacă dorește cineva să ia cuvântul.

Dl consilier Giurgea: Au fost două partide la început, noi nu eram constituiți atunci și s-a votat pe P.N.L. nu pe alianța D.A . este doar o greșeală de nuanță dar poate fi important pentru colegii de la PD care nu au reprezentare și sunt unele partide care au doi membri în A.T.O.P. Mulțumesc.

Dl consilier Țintoșan: nu pot fi de acord cu această numire deoarece nu este o înlocuire de fapt. Noi când am votat membri acestei asociații am votat nominal, deci dacă un membru și-a părăsit locul din motive obiective, ar trebui votat cineva în locul lui. Deci nu am votat o listă a unei organizații sau partid politic.

D-na președinte Lokodi: Bine, dacă aveți o altă propunere, v-aș ruga să o faceți.

Dl Țintoșan: Bineînțeles, îl propun pe domnul Amza.

Dl consilier Radu: Eu propun, pentru că noi am făcut o dată o votare și au fost trecuți pe ea anumiți consilieri, deci propun să se valideze următorul de pe listă care a avut cele mai multe voturi. Și atunci treaba este foarte simplă.

D-na președinte Lokodi: Deci domnilor, aceasta nu este lista de consilieri, nu este o alegere a populației, este rânduire după propuneri. Au fost două propuneri: una este Mora , alta este Amza. Supunem la vot și nu e nici o problemă.

Dl consilier Radu: Eu propun, a fost o listă, noi comisia de validare am aprobat acea listă, următorul de pe listă cu cele mai multe voturi….

D-na președinte Lokodi: Deci nu vă supărați domnul consilier nu ați validat lista, ați validat persoanele, dacă dvs ați fi validat lista, astăzi ar fi intrat următorul de pe listă, dar dvs ați validat persoanele  acesta nu este un mandat de consilier, acesta este un membru al A.T.O.P.

Dl consilier Radu: Da d-na președinte, dar luați și propunerea mea în considerare și să o supunem la vot. Următorul pe listă să fie ales. Dacă nu, eu îl propun pe domnul Lădariu.

D-na președinte Lokodi: Am înțeles, sunt trei propuneri: domnul Mora, domnul Amza și domnul Lădariu.

Dl consilier Socotar: Eu nu vreau să fac nici o propunere, dar vreau să spun că nu se poate merge pe vechea listă pentru că fiecare formațiune a avut pe cineva și a susținut și bineînțeles că nu a mai avut altă propunere atunci.

D-na președinte Lokodi: Sunt 3 propuneri atunci, urmează să votăm. Deci ca să fie cineva numit membru A.T.O.P  avem nevoie de „majoritate simpl㔠jumătate +1. Deci supun la vot în ordinea propunerilor, având în vedere că domnul Mora este propunerea făcută de noi, înseamnă că această variantă va fi ultima supusă la vot. Cine este „pentru” ca din A.T.O.P să facă parte domnul Amza?

Vot secret: se respinge cu 11 voturi „pentru”, 13 voturi „împotriva”, 2 „abțineri”, 4 nu au votat, 5 absenți.

Vot: deci nu a trecut, urmează domnul Lădariu, cine este „pentru” ca dl Lădariu să facă parte din A.T.O.P.

Vot secret: se respinge cu 10 voturi „pentru”, 13 „împotriva”, 3 abțineri, 4 nu au votat, 5 absenți.

 Și urmează ultima propunere pentru domnul Mora ca să devină membru ATOP.)

Vot secret: se aprobă cu 17 voturi „pentru”, 9 „împotriva”, 3 abțineri, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

18. Proiect de hotărâre privind propunerea de clasare ca drumuri comunale a unor drumuri vicinale de pe teritoriul administrativ al comunelor Șincai și Mădăraș

 

D-na președinte Lokodi: Este vorba de drumul comunal 39 A. Proiectul a trecut pe la comisia de amenajare a teritoriului și pe la comisia juridică fiecare fiind de acord cu promovarea hotărârii.

Art.1 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Toșa, Lădariu, Szalkay, Țintoșan), 6 absenți (Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Tatar, Benedek).

Art.2 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Toșa, Lădariu, Szalkay, Țintoșan), 6 absenți (Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Tatar, Benedek).

În întregime hotărârea se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Toșa, Lădariu, Szalkay, Țintoșan), 1 „abținere” (Lădariu), 6 absenți (Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Tatar, Benedek).

 

 

19. Proiect de hotărâre privind propunerea de clasare ca drum comunal a unui drum vicinal  de pe teritoriul   administrativ al comunelor Șincai și Mădăraș

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect de hotărâre a trecut pe la comisia de amenajare a teritoriului și pe la comisia juridică fiecare avizând favorabil.

Art.1 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Toșa, Mora, Szalkay, Țintoșan), 7 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Tatar, Benedek).

Art.2 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Toșa, Kakasi, Lădariu, Szalkay, Țintoșan), 7 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Tatar, Benedek).

În întregime se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Toșa, Szalkay, Țintoșan), 1 abținere (Lădariu), 7 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Tatar, Benedek).

 

 

20. Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării în cadrul S.C. SURM S.A. a unui punct de lucru pentru activitatea de verificare și reparare contoare apă

 

D-na președinte Lokodi: Și acest proiect de hotărâre a fost discutat în comisia juridică și comisia economico – financiară și în comisia de servicii publice, primind aviz favorabil.

Art.1 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Toșa), 9 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.2 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Toșa, Frătean), 9 absenți (Ban, Brassai, Lazăr, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.3 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Toșa, Giurgea), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.4 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Toșa), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

În întregime hotărârea Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Toșa), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

 

 

21. Proiect de hotărâre privind reluarea activității SC „Parc Industrial Mureș” S.A.

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect a fost discutat în comisia de amenajarea teritoriului cu următoarea obiecție: ”cu condiția prezentării și aprobării de către Consiliul Județean a unui buget de venit și cheltuieli pentru semestrul II al anului 2005”. Comisia juridică cere introducerea unui articol în care să se menționeze că și ale consilii locale pot participa ca acționari. Comisia economico – financiară, fără obiecțiuni. Domnul Bățagă și domnul Togănel, eu așa știu că intrarea altor consilii ca acționari, urmează o ședință a acționarilor și urmează ca aceștia să primească sau să vândă niște acțiuni. Legea societăților comerciale stabilește în mod clar cum se poate intra într-o societate pe acțiuni. Așa că, propunerea comisiei juridice, chiar dacă este agreată de comisie, numai în condițiile legii poate fi făcută. Cu privire la bugetul de venituri și cheltuieli urmează ca în momentul în care noi discutăm bugetul nostru de venituri și cheltuieli să prevedem și pentru acesta și să prezentăm și pentru acesta un buget  de venituri și cheltuieli.  În momentul de față sper să putem să începem, odată cu predarea lucrărilor din partea constructorului și a investitorului de la Parcul Industrial pentru Consiliul Județean Mureș, trebuie să știm cum pregătim, cine vor fi cei care vor organiza activitatea Parcului Industrial, mai bine zis a concursurilor ș.a.m.d. Sunt o serie de probleme care trebuie pregătite ca Parcul Industrial să devină funcționabil. În acest sens v-am făcut această propunere. Sunt o serie de prezentări, domnul Mora doriți să luați cuvântul?

Dl consilier Mora: Logica acelei mențiuni pe avizul comisiei de urbanism este una foarte simplă și anume faptul că noi aprobăm totdeauna cheltuielile Consiliului Județean, dar nimeni nu vorbește de venituri, iar ceea ce mai doream cu acea mențiune este ca în paralel să demarăm  încheierea contractelor de la Parcul Industrial ca să nu mai pierdem vremea din momentul predării construcției și finalizării lucrărilor până la încheierea contractelor va fi o perioadă moartă în care noi nu vom avea venituri.

D-na președinte Lokodi: Domnul Mora, spuneți-mi cum să dăm spații până ce nu este al nostru? Deci trebuie să așteptăm să ni se predea. Nu noi construim. Se construiește parcul din fonduri PHARE, construcția fiind supravegheată de un inginer delegat de către finanțator și noi nu devenim beneficiarii parcului numai în momentul în care ni se predă. Până atunci nu poți încheia nici un contract, poți în principiu să discuți cu investitorii, nu poți să dai autorizații, nu poți să faci nimic, deci sunt niște obstacole legale.

Dl consilier Mora: Vă dau perfectă dreptate. În schimb, noi până la ora actuală nu știm dacă s-au demarat aceste discuții cu posibilii clienți, iar ceea ce doream efectiv este demararea discuțiilor, precontractele sau discuțiile premergătoare trebuie demarate pentru că altfel pierdem niște venituri de la Consiliul Județean. Atâta era observația și îmi cer scuze dar chestiunea este următoarea paralel de ceea ce spuneam, trebuie să facem ședințe mai des pentru că este prea mult, toată lumea vrea să plece pentru că avem treabă fiecare, puterea de concentrare se pierde după două ore, nimeni nu mai are răbdare. Dar asta este ca o paranteză la ceea ce facem noi azi. Mai vreau să spun un lucru din câte am înțeles consiliul de administrație este de 9 persoane am înțeles bine? Doar cele care sunt aici?

D-na președinte Lokodi: Domnul Mora atunci de ce am supune la vot dacă noi am vrea altceva?

Dl consilier Mora: Atunci  este clar.

Dl vicepreședinte Frătean: Un parc industrial are o lege de guvernare. În această lege a Parcului Industrial scrie clar cine face administrarea Parcului Industrial, cine încheie contractele de concesiune, cine face studiile de fezabilitate  cine administrează și oferă serviciile în parcul industrial. Această instituție se cheamă societatea administrator al cărei acționar la ora actuală este Consiliul Județean alături de alte consilii, așa cum s-a discutat aici. Deci toate aceste demersuri de care am vorbit  până acuma în termenii lor legali, le poate face această societate deci noi promovăm acum, în luna aprilie acest proiect, să dăm drumul la societatea administrator ca să facă exact ceea ce se spunea aici. Desigur Consiliul Județean, ca proprietar, să spunem al acestui parc, alături de consiliile locale care sunt coproprietari ai acestui parc conform convențiilor anterioare pe care bine le cunoașteți și ar trebui să le cunoaștem cu toții, sunt doar beneficiarii faptului că acest parc există pe teritoriul nostru. Deci produce niște avantaje din redevențele și profitul pe societăți . Vreau să vă spun că în Consiliul Județean am avut desigur discuții cu investitorii, desigur pe Internet este dată treaba cu Parcul Industrial de foarte mult timp, dar noi nu putem semna nici contracte nici precontracte, de asta vă rog eu aprobați acest proiect de hotărâre să îi dăm drumul, desigur Consiliul Județean, în orice ședință a sa poate să facă 100 de membri în consiliul de administrație, pe ce criterii dorește, în urma votului rugămintea noastră rămâne, a fost de la început să fie experți, să fie cei care s-au ocupat de program, oameni care ne pot reprezenta cu adevărat interesele.

Dl consilier Chiorean: În comisia de buget - finanțe s-a făcut o observație la proiectul de hotărâre ca să delimităm reprezentantul în A.G.A. de reprezentanții în consiliul de administrație. Am făcut propunerea ca art. 2 să se oprească, sau să sune în felul următor „ se aprobă numirea doamnei Maria Șerban, ca reprezentant al Consiliului Județean Mureș în A.G.A  a societății comerciale Parc Industrial S.A.

Art.3 „se  aprobă dispunerea numirii ca reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș în Consiliul de administrație al SC Parc Industrial SA a următoarelor persoane” , iar art. 3 să devină art.4 și art.4 să devină art.5. Mă mir că s-a scăpat această obiecție.

Dl secretar Togănel: Nu s-a scăpat nimic. Deci propunerea a fost făcută în comisie și urmează …deci este o chestiune de formă.

Dl consilier Chiorean: A fost făcută în comisie și acceptată în comisie.

D-na președinte Lokodi: Deci nu vă supărați, aici la mine apare comisia economică fără obiecțiuni.

Dl secretar Togănel: este o problemă de formă doamna președinte și se poate accepta….

D-na președinte Lokodi: Dar ce formă domnul Togănel, dacă aici este „fără obiecțiuni”?

Dl secretar Togănel: Se separă art.2 în două articole, nu are nici o relevanță.

Dl consilier Chiorean: Eu sper că nu am vorbit degeaba în comisie și aceasta a fost o obiecție care s-a acceptat.

D-na președinte Lokodi: Da domnul consilier, așa este și așa o să supun la vot.

Dl consilier Socotar: Este într-adevăr și o problemă de formă, referitor la ceea ce spunea domnul Chiorean, dar și de fond, pentru că la nivelul comisiei au fost discuții asupra componenței consiliului de administrație și a reprezentantului AGA și tocmai ca să avem posibilitatea, eventual să fim de acord, separat cu reprezentantul AGA și nu cu reprezentanții consiliului de administrație, sau invers. Eu sunt perfect de acord cu cele spuse de domnul vicepreședinte Frătean, totuși revin pe aceeași problemă. Sunt de acord ca în consiliul de administrație să fie persoane din aparatul propriu care să poată lucra, dar eu consider că la fel de important este ca și Consiliul Județean să fie reprezentat corespunzător în aceste consilii de administrație într-o formă sau alta. Nu direct, pentru că știm că nu se poate, ci prin persoane pe care le propunem. Pe de altă parte, spunea domnul Frătean, e bine ca să fie specialiști în aceste consilii de administrație, eu cred că locul specialistului este alături de consiliul de administrație nu în consiliul de administrație unde sunt manageri mai degrabă. Motiv pentru care, eu sunt de acord și din discuțiile avute cu colegii de la alianță, suntem de acord să acceptăm această formă a consiliului de administrație, dar cu un mandat foarte determinat, exact în aceleași condiții cum a fost stabilit la drumuri județene pentru că această componență va fi subiectul unor discuții ulterioare.

Dl consilier Radu: Eu aș vrea să știu, doamna ing. Maria Șerban, nu cunosc nimic despre ea …

D-na președinte Lokodi: Atunci dați-mi voie să vă spun, d-na Maria Șerban este angajată la noi în aparat la Direcția Drumuri și Poduri, este persoana care, de când se construiește parcul de la bun început, răspunde pentru tot ce se întâmplă la Parcul Industrial din punct de vedere tehnic și constructiv, este persoana care a ținut legătura cu constructorul și cu investitorul, deci practic este persoana responsabilă din aparat pentru Parcul Industrial.

Dl consilier Radu: Da, vă mulțumesc și cred că e o alegere bună.

D-na președinte Lokodi: Deci este o persoană responsabilă care se ocupă și răspunde de tot ce se întâmplă în Parcul Industrial în fiecare zi. Săptămânal de 3 ori  merge, cel puțin, dacă nu zilnic la parc și urmărește lucrările care s-au efectuat, care discută cu proprietarii de terenuri, care negociază cu proprietarii de terenuri, care urmărește lucrările făcute de constructor și recepționează împreună cu inginerul propus din partea finanțatorului, deci este persoana care a fost prezentă la nașterea Parcului Industrial din prima zi. Deci domnilor, domnul consilier Socotar propune un termen, dar nu îmi spune care este termenul. V-aș ruga frumos să vă gândiți la un termen, dar aveți în vedere că acest parc ni se predă începând cu luna iulie, mai exact 6 iulie. Atunci va fi prima zi când acest consiliu poate să se gândească  să trateze cu investitorii care vor dori să intre în parc. Dacă dați dvs un termen până în 31 decembrie nici 7 luni nu lucrează, deci nici nu încep lucrarea. După mine, pentru popularea parcului cu investitori avem de un an, poate chiar doi. Eu mă gândesc și de aceea am spus că 6 luni este un termen prea scurt de data aceasta pentru că nu începe activitatea în parc, vin investitorii, solicită parcele și încep să investească. Deci faceți-mi o propunere concretă.

Dl consilier Giurgea: Înainte de a face propunerea aș dori să și întreb este vorba aici și de un director executiv, el când intră în funcțiune că probabil directorul executiv numit va fi și președintele Consiliului de Administrație, mă gândesc raportându-mă la cei 4 membri din Consiliul de Administrație care sunt pari.

Dl vicepreședinte Frătean: Noi dorim ca foarte repede, chiar mâine să depunem documentele la Camera de Comerț, pentru că știți bine că la depunerea documentelor trebuie să ai și AGA și AGA trebuie să fie mandatată pentru ca atunci când se pornește activitatea societății să se și poată scoate posturile la concurs. Managementul îl va asigura acest director general cu aparatul pe care și-l va angaja pe specialitatea managementul parcurilor industriale. Vreau să vă spun că la Timișoara, la concursul de manageri al Parcului Industrial Timișoara s-au prezentat 40 de specialiști, au avut o problemă în a-i selecționa. Deci singura soluție bună pentru noi, de data aceasta, este de a selecționa un manager  în așa manieră încât să avem certitudinea că gestionarea acestei probleme va fi făcută la cel mai înalt nivel în județul nostru.

Dl consilier Giurgea: Bun, vă mulțumesc. S-a făcut propunerea, de ce s-a făcut pe septembrie pentru că noi discutam aici de bugetul pe semestrul II. Semestrul II se termină la 31 decembrie. Dar în momentul preluării parcului în 6 iulie, noi ne-am gândit că cu 1 octombrie să pregătească activitatea pentru anul următor echipa managerială aleasă definitiv, probabil că, Consiliul de Administrație nu va fi format doar din cei  4 plus directorul 5, poate va fi format din șapte, sau din nouă, deci asta era ideea.

D-na președinte Lokodi: Deci ceea ce votăm astăzi este pentru înregistrare, pentru începerea activității domnilor, când va câștiga un director scoatem de sub el Consiliul de Administrație  și rămâne singur? Domnilor sunt cei mai buni specialiști din aparatul propriu care s-au propus în momentul de față. Deci nu sunteți legați la mâini și la picioare, puteți să propuneți. Dar haideți să demarăm că la S.A.M.P.T.I.D avem nevoie de 24 voturi, iar dvs. încetul cu încetul vă ridicați și plecați și compromitem o investiție de zeci de miliarde de lei Domnilor puteți dvs să reveniți când doriți să puneți politicieni, dar după aceea vor rămâne să lucreze 4 oameni, după aceea faceți un consiliu cât doriți dvs din politicieni, dar lăsați acolo oamenii care trebuie: unul este jurist, celălalt este economist care lucrează zilnic cu bugetul Consiliului Județean și al consiliilor locale, celălalt este cel prezent aici, Suciu Călin, care face programe și doamna Pătran la investiții. De ce sunteți așa de suspicioși?

Dl consilier Socotar: Nu suntem suspicioși. Dar pe mine nu mă reprezintă acești oameni și pe de altă parte sunt mai mare decât dumnealor pentru că am fost ales.

D-na președinte Lokodi: Reprezintă Consiliul Județean. Domnul Socotar, de multe ori mă necăjesc și ceea ce tocmai ați spus stârnește în mine următoarea reacție. Domnule Socotar  noi, executivul, într-o zi punem jos pixurile și vă lăsăm pe dvs să propuneți hotărârile. Numai ce propuneți dvs și ce pregătiți dvs, așa cum legea prevede, trecem prin consiliu. Eu nu mai plec noaptea acasă, plec la ora 16.00, am terminat să îmi bat capul cum să meargă județul. Domnilor, dvs sunteți cei care trebuie să ne spuneți ce să facem. Iar dvs ne analizați în mod negativ, asta era o analiză negativă. Dați-mi voie să supun la vot .

Art.1 Se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 „împotriva” (Giurgea, Lazăr, Socotar), 1 abținere (Sămărghițan), 1 nu a votat (Toșa), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.2 Așa cum a propus domnul Chiorean. Se termină propoziția cu „A.G.A.” și începe art. 3 cu „Consiliul de Administrație” deci cine este „pentru”.

Se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 „împotriva” (Giurgea, Lazăr, Socotar), 1 abținere (Sămărghițan), 1 nu a votat (Toșa), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.3 în forma „Membri consiliului de administrație”. Se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 „împotriva” (Giurgea, Lazăr, Socotar), 1 abținere (Sămărghițan), 1 nu a votat (Toșa), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.4 (fostul art.3) Se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 3 „împotriva” (Giurgea, Lazăr, Socotar), 1 abținere (Sămărghițan), 2 nu au votat (Toșa, Kakasi), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

Art.5 (fostul 4) Se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 3 „împotriva” (Giurgea, Lazăr, Socotar), 1 abținere (Sămărghițan), 1 nu a votat (Toșa), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

În întregime hotărârea se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 3 „împotriva” (Giurgea, Lazăr, Socotar), 1 abținere (Sămărghițan), 2 nu au votat (Toșa, Kakasi), 8 absenți (Ban, Brassai, Șimon, Szabo, Szalkay, Tatar, Țintoșan, Benedek).

 

D-na președinte Lokodi: urmează proiectul cu S.A.M.P.T.I.D-ul, dați-mi voie să îl las pe domnul Frătean, cel care răspunde de această problemă și de implementarea acestui proiect . Domnul Togănel, spuneți-mi care e problema?

Dl secretar Togănel: este vorba de o problemă juridică și anume reluarea , reînscrierea, la Registrul Comerțului, nu se discută acum nici probleme de buget, nici de patrimoniu ….

D-na președinte Lokodi: Este necesară majoritatea consilierilor prezenți.

 

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș la formarea  S.C. „Compania Aquaserv”S.A.

 

Dl vicepreședinte Frătean: Stimați colegi știu că e târziu, de aceea eu mi-am pregătit o intervenție graduală. Dacă va fi nevoie voi mai interveni, dacă va fi necesar vom face chiar și o prezentare. Pentru început dați-mi voie să felicit vechiul Consiliu Județean și în egală măsură pe specialiștii din aparatul propriu pentru accesarea programului SAMPTID pentru județul Mureș . Cu această ocazie județul Mureș devine unul dintre primele județe din România care va fi capabil să gestioneze problemele de apă, canal și epurarea apei uzate conform directivei de mediu europene, nr. 92 și pentru care județul Mureș a primit felicitări și este în același timp nr.1 pe lista de priorități pentru accesarea fondurilor structurale la capitolul mai sus amintit. Programul SAMPTID rezolvă în această fază două chestiuni: în primul rând asigură investiții din fonduri europene și credite pentru Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș, Iernut, capabile ca începând din toamnă, dacă trecem această hotărâre, să aducă în județul Mureș investiții în valoare de peste 6 milioane euro, care vor rezolva în primă fază, în jur de 20 % din lungimea rețelelor aducțiunilor cu apă, iar în Sighișoara canalizarea cetății Sighișoara. Este un program excepțional, este un program care a mers foarte bine și se va derula și în acest mandat, suntem într-un punct de încununare prin această hotărâre care, chiar dacă suntem obosiți aș dori să fie aprobată, aș dori să aibă și o tentă festivă pentru că este în avantajul tuturor locuitorilor județului nostru. Mai mult decât atât, în cadrul negocierilor acestui act adițional și a discuțiilor cu Ministerul Integrării Europene și Ministerul Internelor cu ceea ce s-a construit pe lângă programul SAMPTID, o chestiune extrem de sofisticată acest operator regional care se încadrează în normativele românești și europene la această dată, ne dă posibilitatea ca imediat după constituire și înregistrarea la Camera de Comerț să demarăm acțiunea de rezolvare a problemei S.U.R.M și a apei pe câmpie. Acest operator regional va prelua și S.U.R.M-ul în condiții juridice corecte, după lege și vom putea demara acel program, bucla spre Reghin, Tîrgu Mureș și mai departe spre Luduș și să reușim în sfârșit să începem să facem proiectele la care cu toții am visat pentru că este un răspuns de data aceasta de integrare a problematicii majore a județului într-un program coerent. Vă rog din toată inima, cu cugetul împăcat să aprobați acest program, avem nevoie de 24 de voturi pentru actul constitutiv.

Dl consilier Giurgea: Foarte scurt voi fi, dar este foarte important ceea ce vă spun, ca să știm cum votăm. Am fost prezent în Consiliul Local Tîrgu Mureș, la votarea acestui program. Din nefericire am avut niște probleme deosebite, politic vorbind, pentru că o parte din consilierii prezenți în consiliul local în frunte cu domnul primar nu a dorit ca acest program să fie promovat de către municipalitate. Domnul vicepreședinte Frăteanu știe foarte bine care, împreună cu reprezentantul Ministerului Transportului, era prezent. Fără să supăr pe nimeni, dimpotrivă, cred sincer că înțelepciunea colegilor noștri din sală a acelor formațiuni politice a căror colegi au votat împotriva vor face prezența, în sensul că atât colegii de la PRM cât și colegii de la PUNR vor vota „pentru” acest program ca nu care cumva, având în vedere și cvorumul foarte strâns să nu treacă acest program din cauza noastră. Eu sunt sigur că suntem conștienți cu toții de ceea ce înseamnă pentru județul Mureș acest program S.A.M.P.T.I.D, din punct de vedere al investițiilor și a calității apelor și a cantității de ape furnizate către locuitorii județului Mureș și desigur absolut toți cei prezenți vom vota pentru acest program S.A.M.P.T.I.D neapelând la niște tertipuri la care din nefericire domnul primar a apelat împreună cu unii colegi de ai noștri de la cele două partide, dar sigur în consiliul local. Vă mulțumesc pentru înțelegere și sunt sigur că va trece acest program.

Dl consilier Radu: Vreau să îl asigur pe domnul consilier că noi PUNR-iștii știm întotdeauna ce votăm, nu trebuie să ne dea dânsul indicații și precis vom vota pentru că am studiat acest program care este un program foarte bun și îl apreciem și îl votăm.

D-na președinte Lokodi: Atunci v-aș ruga să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lazăr), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

Art.2 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lazăr), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

Art.3 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Lazăr, Sămărghițan), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

Art.4 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lazăr), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

Art.5 Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lazăr), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

Art.6 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lazăr, Sămărghițan), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lazăr), 5 absenți (Brassai, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar)

 

D-na președinte Lokodi: Domnilor, dați-mi voie să vă felicit, prin asta județul nostru va ajunge la sume mari pentru investiții, să sperăm că vom fi un model în România, pentru operatori regionali și împreună cu AQUASERV-ul vom realiza acest proiect, mai este mult de lucru, va trebui să intre și SURM-ul în acest operator regional unic, noi Consiliul Județean mai avem niște lucruri de făcut, dar sper că împreună vom reuși. Chiar dacă câteodată avem unele interese atunci când trebuie avem un singur interes acesta fiind județul și astăzi am dovedit acest lucru. La acest proiect un singur interes am avut, anume județul .

Dl vicepreședinte Frătean: Vă mulțumesc și vă felicit la rândul meu.

Dl consilier Giurgea: D-na președinte, numai procedural, vreau să le mulțumesc colegilor pentru că au altă ținută decât colegii de la consiliul local, în aceeași problemă. Îmi cer scuze domnule Radu, dar din nefericire așa s-a întâmplat.

 

23. Proiect de hotărâre pentru aprobarea convenției de cooperare cu Teatrul Național Tg. Mureș pentru organizarea Festivalului Internațional Teatru – Imagine Tg Mureș 2005

 

D-na președinte Lokodi: În urma unei hotărâri teatrul a trecut la minister, dar noi trebuie să sprijinim teatrul, teatrul tîrgu mureșean și acest festival, domnilor a trecut prin toate comisiile fără obiecțiuni. Comisia de cultură nu a dat avizul? Până când nu cunoaște programul și bugetul acestuia, dar este anexat programul și bugetul. Deci este un festival internațional domnilor, dacă doriți să luați cuvântul dacă nu să trecem la vot.

Art.1 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Iacob, Kakasy, Sămărghițan), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

Art.2 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Iacob), 1 nu a votat (Kakasy), 1 abținere (Sămărghițan), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

Art.3 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Iacob, Kakasi), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

Art.4 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 1 abținere (Sămărgițan), 1 nu a votat (Kakasy), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abținere (Sămărgițan), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

 

24. Proiect de hotărâre pentru aprobarea prelungirii până la 30 iunie 2008 a valabilității programului de transport, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.38/2004

 

D-na președinte Lokodi: Nu se poate ajunge încă la un numitor comun la nivel național, motiv pentru care am primit adresă și ni se comunică să acordăm această prelungire. Comisia de servicii a avizat fără obiecțiuni.

Art.1 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek)

Art.2 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek)

În întregime hotărârea se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Șopterean), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek)

 

25. Proiect de hotărâre privind închirierea unui spațiu din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, str Aleea Carpați nr.5

 

        D-na președinte Lokodi: Acest proiect de hotărâre privește închirierea unui spațiu din domeniul public județean, situat în Tîrgu Mureș, Aleea Carpați nr. 5 pentru organizația neguvernamentală Pro-Karma. Această organizație se îngrijește de copiii bolnavi de HIV. A trecut și acest proiect prin comisia de prestări servicii care a avizat favorabil.

Art.1 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abțineri (Sămărghițan), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

Art.2 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abțineri (Sămărghițan), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

În întregime hotărârea se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abțineri (Sămărghițan), 8 absenți (Brassai, Lazăr, Mora, Simon, Szabo, Szalkay, Tatar, Benedek).

 

 

 

DIVERSE:

 

Dl consilier Boloș: Știu că este foarte târziu, însă este o chestiune de regulament. Aș avea o rugăminte, doamna președintă, dacă este posibil, în situația în care vom avea în sală personalități cum este domnul prefect, cum este domnul primar Florea sau alte personalități care participă la ședința noastră, v-aș ruga frumos să îi salutați și să știm și noi că sunt în sală. Citesc acest lucru în procesul - verbal al ședințelor noastre.

D-na președinte Lokodi: Eu nu am văzut …

Dl consilier Boloș: Permiteți să vă citesc din procesul - verbal al ședinței din data de 20 ianuarie ”ca invitați au participat domnul Ciprian Minodor Dobre, prefectul județului Mureș, domnul Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș” la fel și data trecută, dar v-aș ruga să îi salutați dacă sunt în sală să știu și eu.

D-na președinte Lokodi: Domnul consilier Boloș, în timp ce noi discutăm un proiect de hotărâre și intră  pentru 5 minute și pleacă, doriți să întrerup lucrările ? Bine mă conformez.

Dl consilier Radu: Eu consider că ar fi normal, logic și regulamentar ca toți cei care pleacă în străinătate, când se întorc să prezinte la prima ședință de consiliu un raport pe scurt, nu la comisie, așa a fost și în legislația 1996 – 2000, au prezentat pe scurt, unde au fost ce au făcut, s-au prezentat și sumele cheltuite , dar măcar să auzim rezultatul.

D-na președinte Lokodi: Deci domnul Radu, fiecare consilier când s-a întors a prezentat în scris un raport, raportul este la camera consilierilor, dacă cineva a plecat dintr-o altă comisie, poate și alt consilier să parcurgă retroactiv pe toată perioada, toate raporturile. Nu sunt multe, o pagină, două, dar nu vă supărați vedeți nu putem să organizăm ședințe în fiecare lună pentru că suntem în imposibilitatea de a vă plăti. Deci legea nu ne permite să dăm  această indemnizație de ședință decât din 2 în 2 luni. Unii dintre dvs sunt și așa foarte aglomerați la locul de muncă, spun că nu pot să vină la lucrările fiecărei ședințe de comisie, ședințe de lucru. Dacă noi, pe lângă aceste problematici mai băgăm și niște rapoarte, păi vă dați seama că pierdem o oră. V-aș ruga frumos să studiați, domnilor consilieri, rapoartele din camera consilierilor.

Dl consilier Radu: Eu înțeleg și acest lucru, din cauza lipsei de timp, dar cred că pe scurt să spună, am fost în Austria sau în Germania acolo am vizitat cutare sau cutare, scopul a fost următorul etc scurt, atât.

D-na președinte Lokodi: Bine, când vom avea puțin timp o să rog colegii care ați fost în străinătate să prezentați pe scurt, să luați rapoartele și fiecare, 5 minute să prezentați.

Dl consilier Radu: Sau să ni se pună în mapă rapoartele.

Dl consilier Amza: Azi am vorbit foarte mult despre consiliile de administrație. În ședința trecută, dacă mai rețineți, am cerut ca azi să ni se bage în mape componența tuturor consiliilor de administrație din regiile subordonate Consiliului Județean. Nu s-a făcut acest lucru . În ședința trecută ați inițiat o chestiune foarte importantă zic eu, ca fiecare consilier să lucreze alături de dvs câte o zi, eu cred că era bine dacă s-ar fi pregătit un material cine a participat, când a participat, cine mai e de participat, atât am avut să vă spun.

D-na președinte Lokodi: Cristina, pe ședința viitoare te rog să pregătești un material care consilier, în ce zi a fost lângă mine și a lucrat cu mine. Domnilor consilieri veți analiza în ședința următoare din luna iunie, fiecare comisie, vom discuta în toate comisiile domnul Togănel, în toate comisiile absolut toate consiliile de administrație indiferent de domeniu, regulamentele și dacă este cazul, schimbările. Toți consilierii să lucreze la comisiile de specialitate.

Dl consilier Lădariu: Atunci când este propus vreun coleg de al nostru e bine să i se ceară și lui părerea, cum a fost în cazul de față. Eu nu am acceptat propunerea, dovadă faptul că nu m-am votat. Având în vedere că pe ordinea de zi sunt atâtea puncte că ne sufocă pur și simplu, trebuie găsită o soluție ca să se țină ședințele în fiecare lună să discutăm pe îndelete, să nu ne grăbim, să nu dăm lucrurile peste cap. Există acea prevedere legală pe care o știm cu toții, dar și legea poate fi modificata prin logica si rațiune. Nu vom putea să lucrăm în acest fel, cu atâtea probleme, data viitoare vom avea 30 sau 35 de puncte pe ordinea de zi. Nu vom mai da pur și simplu randament, la un moment dat. Eu sunt rezistent, sunt obișnuit cu ședințele ș.a.m.d, dar totuși logica să o așezăm în față și să găsim o soluție pentru a rezolva această problemă.

D-na președinte Lokodi: Noi vom ține pe ordinea de zi ceea ce ați propus dvs. În rest, stăm că vine primăvara și eu am nevoie de aer….

Dl consilier Lădariu: Eu vă promit că indiferent cât de ocupat voi fi, promit că nu am să mă scuz niciodată și voi veni aici, prezent, pentru că pentru asta am fost ales de cetățeanul care a venit în cabina de vot și și-a pus încrederea în mine.

Dl consilier Chiorean: Două observații scurte. Aș dori ca materialele pe care le avem pe ordinea de zi să fie cu cel puțin două zile, dacă nu se respectă în totalitate regulamentul, să le avem să nu mai fim puși în situația de a primi materiale înainte de ședință, iar în ordinea de zi să se pună cu prioritate cele care cer cvorumul. Ca să nu mai fim în situația de azi, să ne fie temă că vor trece sau că nu vor trece.

D-na președinte Lokodi: Deci asta pentru disciplina consilierilor, dacă am trecut de punctul 16 putem pleca, nu? O să încercăm să respectăm termenul și vă rog încă o dată, aparatul propriu, haideți să pregătim materialele, chiar dacă este de urgență, puteam să pregătim mai repede, dar din păcate am avut niște probleme cu privire la spațiul de pe Călărași, unde intră gardienii, ați primit azi materialul, am avut azi niște discuții, de cine e administrator, cui aparține clădirea, cine poate să încheie contractul pentru că aici nu merg lucrurile chiar așa că noi ne gândim că pregătim o hotărâre și promovăm și chiar în ultima zi și azi dimineață am avut discuții pe această problemă, la ora 10 discuții aprinse, numai că de aceea eu vă rog mereu, veniți lângă mine să vedeți ce discuții sunt, până se pregătește un material. Dacă nu veniți, nu știți.

Dl consilier Giurgea: Eu vreau să ne felicităm reciproc, pentru că noi suntem cei care am stat până la sfârșit și să ne spunem, pentru că nu ne mai vedem, Paște fericit și să ne dea Dumnezeu multă înțelepciune să nu ne pierdem mințile pentru că cu ședințe așa lungi, s-ar putea să se întâmple și așa ceva.

D-na președinte Lokodi: Domnul Pokorny dorește să prezinte niște poze și sunt poze făcute în zona Ecologica Mureșul, cred că ar trebui să ne ocupăm și cu această problemă, deci domnul Pokorny vă rog prezentați filmulețul.

Dl consilier Pokorny: Cu toții sperăm ca în 2007 să fim membrii Uniunii Europene, iar unul din punctele nevralgice discutate a fost tocmai problema ocrotirii mediului. La mai multe sesizări am mers în jurul Tîrgu Mureșului cu un aparat de fotografiat, aici se vede barajul „Weekendului”, sâmbăta trecută au fost făcute sunt câteva poze făcute, deci nu vreau să lungesc vorba. Aceste poze denotă lipsa de interes a Direcției Apelor Mureș-Banat, deoarece se află ori în albia apei ori la 5 m de albie cum spune legea. Uitați, vis aà vis de insula partidului ce se întâmplă, s-au oferit voluntari, care ar veni să adune aceste gunoaie, pe care le vedeți, dacă s-ar pune la dispoziția lor măcar mijloace de transport. Direcția Apelor care răspunde de albie și de baraje în jurul apelor suferă de o boală numită tăierea arborilor. Cum cineva plantează un copac pe malul apelor este tăiat imediat ce crește puțin, deoarece există o lege care spune că pe malul apelor nu pot crește copaci ș.a.m.d, niște legi anacronistice. Eu am dorit să atrag atenția, am predat aceste poze și presei, iar presa a atras atenți asupra acestui fenomen regretabil pe care cred că nici nu mai merită să îl comentăm.

D-na președinte Lokodi: Permiteți-mi ca și eu, la rândul meu, să vă urez un Paște fericit tuturor și eu am să mai vopsesc ouă pentru că nu se știe care este de fapt adevăratul paște și îmi place foarte mult vinul și pâinea ce o împărțiți dvs în biserică, la noi nu se împarte. Urmează ca iepurașul să ne aducă un buget nou, să facem drumuri, să dăm la aeroport să facem balizajul ș.a.m.d. Vă mulțumesc, o zi bună.

Ședința s-a încheiat la ora 18,48.

 

 

 

     PREȘEDINTE                                               SECRETAR GENERAL

 

Lokodi Edita Emoke                                          Togănel Ioan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit: Camelia Vlasiu

Văzut: Delia Belean