Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 


     Orasul Ungheni se gaseste pe cursul mijlociu al Muresului, la varsarea râului Niraj in Mures, la 11 km de Târgu-Mures, pe drumul european E 60, Târgu-Mures - Cluj Napoca.
     Ocupa lunca Muresului, intre colinele Madarasului Pod - Târnavelor si Dealurile Nirajului, precum si partea inferioara a Vaii Nirajului. Are statia de cale ferata pe ruta Târgu-Mures - Razboieni si este un important nod rutier: spre Cluj-Napoca, spre Bucuresti prin Acatari, spre Târnaveni prin Cerghid, spre Târgu Mures.
     Este atestat in anul 1264, sub numele de Naradtew. Satele subordonate sunt atestate dupa cum urmeaza: Cerghid - 1438; Cerghizel - 1438; Moresti - 1567; Sausa - 1414; Vidrasau - 1383. In anul 1601 trupele generalului Basta au incendiat localitatea, moment in care a pierit o buna parte a locuitorilor. Atacurile pustiitoare asupra ei s-au repetat in anul 1848 din partea armatei austriece. In ciuda acestor fapte, pe parcursul anilor localitatea s-a repopulat si s-a recladit. In satul Moresti, pe platoul Podei au fost descoperite (1951-1955) nenumarate vestigii ale multor asezari omenesti ce s-au succedat din paleolitic pâna in feudalismul timpuriu. S-au gasit silexuri, ceramica neolitica din cultura Cris, Cotofeni etc. S-a identificat o necropola din epoca bronzului, o asezare dacica de tip Latene si o necropola daco-romana de incineratie. In secolele IX-X la Moresti exista o importanta cetate unde era una din resedintele voievodului Gelu.
     In satul Cerghizel se afla o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", din secolul XVIII. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, Ungheniul a fost teatrul unor puternice lupte pentru eliberarea partii de nord a Transilvaniei. Târgu Muresul are aeroport la Vidrasau. La Recea, in apropierea aeroportului, s-a construit, dupa 1990, Manastirea ortodoxa, cu hramul "Maica Domnului", cautata si frecventata de mii de credinciosi din intreaga tara.
     In ultimii ani localitatea s-a afirmat prin calitatea berii produsa aici, marca Neumarkt ocupând in clipa de fata un segment important din piata nationala specifica.
     In data de 18 aprilie 2004 Ungheni a fost declarat oras, locuitorii lui punându-si sperantele intr-un viitor mai bun odata cu infiintarea parcului industrial la Vidrasau, cu dezvoltarea Aeroportului si atragerea altor investitii.

 
Copyright (C) 2004 Consiliul Judetean Mures