Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 
   
Konyvtarak
   
Allami Filharmonia
   
Nepi kultura
   
Megyei Muzeum
   
   
   

 


Zenei részlet
     A Marosvásárhelyi Filharmóniát, azt a szakintézményt, amely a komolyzene mûfaját népszerûsíti, 1950-ben alapították, és magától értetõdõ és jogos folytatása volt néhány kiváló zenekarnak és kórusnak, amelyek a marosmenti municípiumban már a XIX. század közepétõl léteztek.
     Az alapítástól a mai napig az intézmény tevékenysége a marosvásárhelyi Kultúrpalotában folyik, amely Európa egyik legszebb Koncerttermével rendelkezik.
     A Filharmónia állandó évadokat szervez, amelyek szimfónikus, vokál-szimfónikus koncerteket és különféle elõadóesteket foglalnak magukba, amelyek különösen vonzóak a helyi zenerajongó közönség számára.
     Ezen kívül állandó lecke- és nevelõ jellegû koncert évadokat szerveznek, amelyeknek célja a gyerekek és fitalok zenei nevelése, ezúton kialakítva a jövõ zenerajongó generációit.
 

      Ugyancsak az évadok keretén belül mûködik három hagyományos zenei fesztivál is, amelyeknek ugyancsak mély visszhangja van zenerajongóink tudatában: a "Marosvásárhelyi Zenei Napok" Fesztivál (májusban), az "In Memoriam Constantin Silvestri" Nemzetközi Fesztivál (októberben) és a "Musica Sacra" Fesztivál (decemberben).
     Az Állami Filharmónia koncerttevékenységét a két mûvészi részleg tartja fenn: a zenekar és a vegyes kórus, amelyekben értékes zenészek találhatók, ezeknek nagy része felsõfokú tanulmányokkal rendelkezik.
     A marosvásárhelyi Kultúrpalotában az Állami Filharmónia kiváló helyiségekkel rendelkezik: próbatermekkel, öltözõkkel, zenei könyvtárral, a zenekar felszerelésében pedig a legújabb, rendkívül nagy teljesítményû hangszerek találhatók, a koncertek minõségét pedig egyaránt értékeli a hallgatóság és a karmesterek és szólisták akikkel együttmûködünk, akik közül nagyon sokan világhírûek.
     A mûsor nagyon gazgag és változatos és az általános és román zenei irodalom mûveinek nagy részét magába foglalja, a reneszánsz korától a jelenkori alkotásokig.
     A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia anyagi pénzügyi támogatását teljes egészében a Maros Mgyei Tanács biztosítja, amely az évek folyamán nagyon nyitott volt az intézmány gondjaival szemben.
     A székházbeli koncerteken kívül, úgy a zenekart, mint a vegyeskórust meg szokták hívni a municípiumban levõ különbözõ Koncerttermekbe, de a megye és más megyék városi és falusi helységeibe is.
     A szakmabeli hozzáértésnek és a mûvészek komolyságának köszönhetõen, a Filharmónia az európai országok többségében (Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Angliában, Írországban, Svédországban, a volt Jugoszláviában, Svájcban), és Japánban is vendégszerepelt.
     Kivételes mûvészi események sikere érdekében az Állami Filharmóniát néha egyes, municípiumbeli és megyei, intézmények és gazdasági egységek is támogatják, amelyeknek ezért elismeréssel tartozik.

 
Copyright (C) 2004 Maros Megyei Tanacs