Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 
   
Konyvtarak
   
Allami Filharmonia
   
Nepi kultura
   
Megyei Muzeum
   
   
   
     

     Múltjával és struktúrajával, Marosvásárhely Románia és Erdély egyik elsõrendû kulturális központja volt és maradt. Megemlítjük a régi oktatási intézményeket: Schola Particula (1557), a neves református és római katolikus gimnáziumokat, az egyesülés után pedig a Mihai Viteazul (katonai), Al. Papiu Ilarian, Unirea stb. líceumokat.
     Az építészet széles skáláját lehet felismerni a városban, a gótikustól - a várbéli református templom, mely kezdetben római-katolikus volt -, a barokkig - Toldalagi gáz, a teleki Könyvtár épülete -, szecesszió - a Kultúrpalota, a Közigazgatási Palota -, újrómai: az Inasiskola bentlakása és a mai Városháza -, újbízanci: az Ortodox katedrális, melyeket követi a korszerû vonalakkal épült Nemzeti Színház, a Luxor Áruház, a Kereskedelmi Bank és a Pénzügyi Hivatal. Marosásárhelyen fontos intézmények mûködnek: az 1802-tõl kölcsönzõ Teleki-Bolyai könyvtár, mely megõrizte rendeltetését a Maros Megyei Könyvtár igazgatása alatt, a Megyei Múzeum, melynek mûvészeti, természettudományi és népmûvészeti gyûjteményi vannak, a Nemzeti Színház, az Ariel Bábszínház, a Maros Mûvészegyüttes, román és magyar tagozatokkal.
     A Felsõoktatás megszervezését és fejlesztését is elérte állami és magán területen. Ilyen létesítmények: az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Petru Maior Egyetem, a Színmûvészeti Egyetem, a Dimitrie Cantemir Egyetem, jelenleg pedig a magyar nyelvû Sapientia Egyetem megalapítása. Az idõk folyamán több mint 700 sajtótermék jelent meg.

 
Copyright (C) 2004 Maros Megyei Tanacs