Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 


     A Görgényi havasok délnyugati lábánál, egy hatalmas sóhegyen, a Kis-Küküllo felso szakasza mentén a Szováta-patak torkolatánál, Parajd-Szováta medencében elhelyezkedo város, 55 km távolságra van Marosvásárhelytol és 30 km-re Szászrégentol.
     

     Fürdogyógyászati üdülohely, állandó mûködéssel. Az üdülohely kincse a sós víz. A fürdotelep leglátogatottabb helye a Medve-tó. Ezenkívül meg kell említenünk Mogyorósi, Zöld, Fekete, Vörös, Rigó-tavakat, melyek magas klór- és sótartalmukról híresekFürdogyógyászati üdülohely, állandó mûködéssel. Az üdülohely kincse a sós víz. A fürdotelep leglátogatottabb helye a Medve-tó. Ezenkívül meg kell említenünk Mogyorósi, Zöld, Fekete, Vörös, Rigó-tavakat, melyek magas klór- és sótartalmukról híresek.
     Az üdülohely mérsékelt éghajlatú, hûvös nyarakkal és enyhe telekkel. Habár sóhegyen áll, gazdag növényvilág borítja az egész környéket. A tó körül meghonosult a mogyoró, de a többi lombhullató és fenyoféle is. Az erdokben gazdag a vadállomány, s a városba benyomuló gyönyörû fenyvesek csak fokozzák a vidék szépségét. Szováta védett természeti terület.
     A Medve-tó Románia legfontosabb sós és heliotermikus tava. Az üdülohelyet foleg nogyógyászati, reumatikus, ideggyógyászati, endokrinológiai, szív- és vérkeringési betegségekben szenvedok látogatják. A szállodákban és a fürdotelepeken is korszerû felszereléssel biztosítják a kezelést.
     A helység már a rómaiak idejébol ismert. Innen szállították a sót Apulumra (Gyulafehérvár). Régészeti kincseket (pénz és kerámia tárgyakat) fedeztek fel itt.
     A helység elso írásos említése 1597-ból származik és a vidék gyógyvizeivel kapcsolatos. 1884-ben került a gyógyfürdohelységek sorába. 1952-ben kapta meg a városi rangot. Az üdülovároshoz tartozó települések: Kopacs, Illyésmezo, Szakadát, Sóvárad. Turisztikai érdekességek: a római kori település nyomait orzo hely, a Tivoli, a Sebes-patak, a Medve-tó természeti rezervátum, a környék gazdag domborzata. Szovátáról kirándulásokat lehet szervezni Parajdra a sóbányához, Korondra (a kerámiakészítés fellegvára), Marosvásárhelyre vagy Segesvárra.

 
Copyright (C) 2004 Maros Megyei Tanacs