Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
 
     Szászkézd a megye délkeleti részén helyezkedik el, 20 km-re Segesvártól. Szászkézd egy neolitikumi település struktúrájára épült. Elso okirati feljegyzése 1308-1310-bol való, Miklóstelkéé (poss. Praaed. Nicolai) 1267-bol, a Zoltáné (Zoltan) 1341-bol származik. A XV. század végén, 1496-ban épült az erodítmény-templom. A templom tornya szemmel láthatóan hasonlít a segesvári Óratoronyhoz. A templom körüli temetoben több száz éves feliratos sírkövek találhatók (1572, 1677 stb.) Körülbelül 1 km távolságra a falutól, a domb tetején, több mint 500 m magasan áll a szász vár, melyen mély nyomot hagyott az ido. A vár építése a XIV. században kezdodött. A 7-9 m magas falak és a 6 torony a szászkézdi és a környezo falvak lakossága védelmét kellett biztosítsák háború, veszedelem idején. Említésre méltó a miklóstelki evangélikus erodítmény-templom (1521-1524), mely ma is jó állapotban van.

     Az 1493-96 között késõ gótikus stílusban épített erõdtemplom a község piacterének déli részén emelkedik, óratornya a segesvárihoz hasonlít.
     A község közelében található a hatbástyás menedékvár (7-9 méteres falak veszik körül), amely a XIV-XVI. században épült és a környékbeli falvak lakossága számára biztosított védelmet az ellenséges támadások idején. A várban egy ötven méter mély kút található, amelybõl egy földalatti járat vezetett a falu központja felé.

     Erdély-szerte híres volt a XVII. században a szászkézdi asztalos- és freskófesto mûhely, melynek dolgozói kazettázott mennyezeteirol és festett szószéki koronáiról. A legismertebb mester Umling Lorinc volt. Ugyanakkor híres a szászkézdi "sgraffito cobalt" zománcozott kerámia, melyet az 1700-as évek elején kezdtek készíteni.
 
Copyright (C) 2004 Maros Megyei Tanacs