ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN


PROIECT

HOTARÂREA nr._____
din __________________ 2003
privind aprobarea Programului "ROMÂNIA CURATA"
intocmit la nivelul Consiliului Judetean Mures

Consiliul Judetean Mures,
Vazând expunerea de motive a Directiei Buget - Finante si Asistenta Economica din cadrul Consiliului Judetean Mures,
In temeiul prevederilor art. 104 litera "c", si a art. 109 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala,

h o t a r a s t e:

Art. 1. Se aproba Programul "ROMÂNIA CURATA", intocmit la nivelul Consiliului Judetean Mures.
Art. 2. De ducerea la indeplinire a prezentei hotarâri raspund directiile de specialitate ale Consiliului Judetean Mures.


PRESEDINTE,
ing. Virág György

Avizat pentru legalitate
SECRETAR GENERAL,
Toganel Ioan



ROMÂNIA
CONSILIUL JUDETEAN MURES
Serviciul Programe Prognoze, Dezvoltare Regionala
Nr. 4507 din 04.06.2003


Expunere de motive
privind aprobarea Programului "ROMÂNIA CURATA"
la nivelul Consiliului Judetean Mures

In sedinta din 21 mai, Guvernul României a aprobat Programul National "România Curata", program ce se refera la calitatea structurarii si functionarii societatii românesti, a institutiilor sale la nivel local si central. Aceasta actiune reprezinta un raspuns concret al Guvernului fata de angajamentul, pe care si l-a luat fata de cetateni prin conceptul "Mai aproape de oameni".
Programul National "România Curata" reprezinta o platforma de actiune pentru o mai buna guvernare prin:
- asigurarea transparentei functionarii administratiei si eficienta institutiilor;
- proceduri simplificate in administratie;
- atentie speciala acordata de institutiile statului in relatii cu cetatenii;
- administrarea corecta a actului de justitie.
O componenta prioritara a acestui program o reprezinta sustinerea actiunii privind combaterea coruptiei, aplicarea eficienta a pachetului legislativ anti-coruptie, initiat de Guvern, precum si a masurilor stabilite prin Strategia Nationala si Planul National privind Combaterea Coruptiei.
In cadrul acestui program, Guvernul lanseaza un set de 24 de proiecte nationale prioritare in domeniile gospodaririi localitatilor, ecologiei, sanatatii si educatiei, a combaterii coruptiei si a sigurantei cetateanului.
Pe baza prevederilor Programului National "România Curata", prefecturile si consiliile judetene elaboreaza si adopta propriile programe de actiuni si masuri la nivel judetean. De asemenea, si ministerele vor intocmi câte un plan propriu de actiuni pentru implementarea programului guvernamental.
Pentru a se asigura monitorizarea permanenta si continua a programului, se va constitui un Grup de coordonare, condus de Primul Ministru. Grupul va fi constituit din reprezentanti ai Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, Ministerului Informatiilor Publice, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Pornind de la Programul National "România Curata", in judetul Mures vor fi adoptate programe de actiuni si masuri pe domenii de activitate, de catre:
- Consiliul Judetean;
- Consiliile locale;
- Institutiile descentralizate.
Pentru prezentarea in mod unitar a programelor proprii, Consiliul Judetean Mures a initiat in data de 23.05.2003 o intâlnire cu reprezentantii Consiliilor locale din judet, prilej cu care a fost prezentat Programul National "România Curata" precum si o macheta de prezentare a actiunilor propuse.

Având in vedere termenul scurt in care Prefectura, Consiliul judetean si Consiliile locale trebuiau sa adopte propriul Program de actiuni si masuri, s-a hotarât ca atât Consiliul judetean cât si Consiliile locale sa promoveze de urgenta (2 -3 zile) si sa prezinte programele spre aprobare in sedinta Comisiei Consultative a judetului Mures, urmând ca ulterior acestea sa fie insusite prin hotarâri de Consiliu judetean, si respectiv Consiliu local.
Programul Consiliului judetean si al consiliilor locale a fost dezbatut si aprobat in sedinta Comisiei Consultative a judetului Mures din data de 06 iunie 2003. Acest program urmeaza a se completa cu programele Ministerelor, respectiv cu programele institutiilor descentralizate din judetul Mures.
Consiliul Judetean Mures a propus programul propriu cu actiunile: Drumuri curate, Reabilitarea monumentelor istorice, Zone de trafic limitat, Modernizarea spitalelor, Depoit ecologic la nivel regional in judetul Mures, Centrul de informare Europa Mures, precum si programele de alimentare cu apa a satelor si Programul SAPARD, in care Consiliul judetean este implicat prin sprijinul financiar si de specialitate acordat Consiliilor locale. Astfel, Programul cuprinde:

"Drumuri curate"
- in cadrul acestui proiect au fost propuse actiuni in valoare de :
· 85,6 miliarde lei pentru anul 2003, in vederea reabilitarii a 128,1 km de drumuri, repararea a 4 poduri, administrarea retelei de drumuri, intretineri curente si reparatii periodice;
· 538 miliarde lei pentru anul 2004, in vederea reabilitarii a 235,8 km drumuri, repararea a 21 poduri, administrarea retelei de drumuri, intretineri curente si reparatii periodice;
Aceste propuneri se regasesc in Programul actiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Judetean Mures pe anul 2003 si prevederi pe anul 2004 aprobat prin Hotarârea Consiliului judetean nr. 2 din 13 februarie 2003.
· 1297 miliarde pâna in anul 2007, in vederea reabilitarii a 760,3 km drumuri, repararea si consolidarea a 70 poduri, administrarea retelei de drumuri, intretineri curente si reparatii periodice (amenajare, refacere santuri si rigole de colectare si evacuare a apelor meteorice, ecologizarea drumurilor).

"Reabilitarea monumentelor istorice"
- Consiliul Judetean Mures a propus proiectul "Extinderea cladirii Muzeului de Stiintele naturii si a Muzeului de istorie", in valoare de 110 miliarde lei, prin care se doreste protejarea patrimoniului muzeal si reabilitarea fondului constituit. De asemenea prin realizarea acestui proiect se rezolva problemele legate de spatii pentru expunerea obiectelor, tratarea lor, depozitarea acestora precum si pentru activitati cu publicul.
Proiectul a fost depus in portofoliul de proiecte al Agentiei de Dezvoltare Regionala "7 Centru" in vederea accesarii de fonduri PHARE.


"Zone de trafic limitat"
- Consiliul judetean a propus proiectul "Drum de legatura intre DJ135 km 2 +900, comuna Livezeni si DN15, comuna Singeorgiu de Mures", in valoare de 200 miliarde lei, proiect in urma caruia se asteapta:
- fluidizarea traficului in municipiul Tirgu Mures;
- cresterea sigurantei traficului;
- scaderea poluarii chimice si fonice;
- degrevarea zonei centrale a municipiului Tirgu Mures, prin canalizarea traficului pe relatia Sighisoara - Reghin.
Proiectul a fost depus in portofoliul de proiecte al Agentiei de Dezvoltare Regionala "7 Centru" in vederea accesarii de fonduri PHARE.

"Modernizarea spitalelor"
- Consiliul judetean a propus proiectul "Modernizare infrastructura Spital Municipal Gheorghe Marinescu - Tirnaveni", in valoare de 40 miliarde lei. Prin acest proiect se doreste reabilitarea retelei de canalizare, construirea unui compartiment de primire urgente, modernizarea centralei termice, reabilitarea sectiei de psihiatrie.
Proiectul a fost realizat in colaborare cu Primaria Tirnaveni si Spitalul Municipal Gheorghe Marinescu si depus spre finantare in data de 15.11.2002 la Agentia de Dezvoltare Regionala "7 Centru" pe schema de finantare Infrastructura Mica din cadrul Programului PHARE CES 2001.
Având in vedere ca finalitatea Programului National "România curata" trebuie sa se traduca pe termen mediu si lung in progrese consistente privind dezvoltarea durabila, care va da o mai mare armonie si un nou ritm al progresului la nivelul judetului Mures, Consiliul judetean sprijina, coordoneaza si finanteaza o serie de programe, dupa cum urmeaza:

"Depozit ecologic la nivel regional in judetul Mures"
- Ordonanta de Guvern 78/2000 privind Regimul deseurilor completata si aprobata cu Legea 426/2001 a impus autoritatilor locale elaborarea Planului privind gestionarea deseurilor la nivel judetean si a Planurilor de actiune la nivel local de gestionare a deseurilor si aprobarea acestora pana in anul 2002.
Planul de actiune pentru gestiunea deseurilor in judetul Mures a fost elaborat de catre fiecare autoritate locala inclusiv de cele implicate in proiect si a fost insusit de autoritatile de mediu.
Pe termen mediu, pâna in anul 2005-2006, este prevazuta arondarea tuturor localitatilor rurale la sistemele ecologice de depozitare prevazute in acest Plan.
In acest context autoritatea publica judeteana a demarat realizarea obiectivului de investitie propus, care va duce la rezolvarea urmatoarelor probleme:
· diminuarea sau limitarea generarii de deseuri si a gradului de periculzitate a acestora
· reciclarea, regenerarea sau alte forme de utilizare a deseurilor
· remedierea siturilor poluate
· atingerea standardelor propuse in acqisul comunitar, privind depozitarea DSU
Valoarea investitiei se ridica la suma de 1.102 miliarde lei. Se afla in faza finala semnarea contractului de parteneriat public-privat in vederea realizarii investitiei.

"Centrul de informare Europa Mures"
- Obiectivul general al proiectului il constituie cresterea gradului de cunoastere asupra Uniunii Europene si a capabilitatilor de utilizare a fondurilor acordate României in procesul de pre-aderare, cu predilectie de catre locuitorii din mediul rural. Principalele activitati prevazute vor fi:
· Dotarea acestuia cu mijloace moderne de prezentare;
· Tiparirea si difuzarea de materiale promotionale si de informare;
· Organizarea unei serii de seminarii de pregatire asupra programului SAPARD.
Valoarea proiectului este de 1,140 miliarde lei. Cererea de finantare pentru realizarea proiectului a fost depusa in cadrul Fondului EUROPA, in momentul de fata proiectul este in curs de implementare, prima faza, respectiv amenajarea si dotarea Centrului, fiind incheiata.

"Alimentarea cu apa a satelor"
Scopul acestui program il constituie dezvoltarea infrastructurii localitatilor si dezvoltarea economico-sociala a acestora, precum si ecologizarea zonelor.
In cadrul acestui program, Consiliul judetean propune:
- 6 lucrari de alimentari cu apa, in baza H.G. 687/1997, in valoare totala de 4.744 milioane lei, lucrari in continuare;
- 2 lucrari de alimentare cu apa, in baza H:G: nr. 577/1997, in valoare de 6.700 milioane lei, lucrari in curs de executie;
- 6 lucrari de alimentari cu apa pe microregiuni si sisteme zonele, a caror beneficiari vor fi peste 100.000 locuitori, in valoare de 2.893.707 milioane lei.

"Programul SAPARD"
Programul SAPARD (Program Special de Pre -Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) constituie principalul instrument prin care Uniunea Europeana sprijina procesul de aderare a tarilor candidate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale.
In cadrul acestui program, au fost castigate un numar de 27 proiecte având o valoare eligibila de 18.512.337 € din care:
- 6 proiecte de alimentare cu apa cu o valoare eligibila de 5.132.826 €;
- 2 proiecte de canalizari cu o valoare eligibila de 1.936.380 €;
- 19 proiecte de drumuri cu o valoare eligibila de 11.443.131 € ;

Având in vedere ca programul prezentat imprima o noua dinamica a implicarii autoritatilor locale in identificarea domeniilor care pot contribui la ridicarea nivelului calitatii vietii cetatenilor si ca este menit sa genereze o societate consolidata economic, cultural, moral, responsabila fata de mediul in care traieste, propunem aprobarea acestuia.


Sef serviciu
Bataga Valer
 
Intocmit
Stan Sorin

Director adj.
Albu Emil

 

Vazut
Vicepresedinte
Groza Emil