ROMÂNIA

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Compartimentul Patrimoniu și

Servicii Publice

 

 

R A P O R T

privind modul de gestiune al bunurilor din domeniul public al județului

 

 

          Domeniul public al județului Mureș, a fost inventariat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia și a fost atestat prin H.G. nr. 964/2002.

          În prezent, domeniul public al județului este format din următoarele categorii de bunuri:

-         drumuri județene, poduri și podețe;

-         sisteme de alimentare cu apă care deservesc două sau mai multe localități ale județului;

-         imobile în care își desfășoară activitatea instituțiile de cultur㠖 Biblioteca Județeană, Filarmonica, Muzeul Județean cu secțiile sale, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Revistele literare VATRA și LATO, Ansamblul artistic MUREȘUL, clădirile și terenurile aferente celor 3 spitale de interes județean, Centrele de zi și Case de tip familial, Centrele de plasament aparținând Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului Mureș, școlile de învățământ special, Centrul Militar Județean, Serviciul de Protecție Civilă, infrastructura RA “Aeroportul” Tg.Mureș.

Administrarea drumurilor județene se realizează de către Consiliul Județean în timp ce sistemele de alimentare cu apă din mediul rural au fost concesionate societății SC SURM SA, contract care este în derulare.

          În ceea ce privește imobilele din domeniul public județean, administrarea a fost transmisă instituțiilor de sub autoritatea Consiliului Județean, care își desfășoară activitatea în respectivele spații.

          Astfel, instituțiile de cultură funcționează în următoarele clădiri:

          - Palatul Culturii – sediu al Filarmonicii, Bibliotecii Județene, Muzeului Județean- secția artă și istorie. Administrarea acestui edificiu – monument se realizează printr-o instituție înființată în acest scop și anume “Administrația Palatului Culturii”.

          Verificând în teren modul de utilizare a spațiilor și necesitățile reale pentru instituțiile ce funcționează în Palat, s-au constatat următoarele:

          Pentru Muzeul Județean cu secțiile istorie și artă, spațiile sunt insuficiente. Astfel, dacă în ceea ce privește locul de expunere, acesta este optim pentru atragerea vizitatorilor (centrul orașului), referitor la suprafață, aceasta este relativ redusă, motiv pentru care la secția artă nu se poate organiza decât o singură expoziție tematică anuală, numeroase tablouri de valoare rămânând în depozite (Grigorescu, Luchian, Tonitza).

          Depozitul de obiecte muzeale istorice se află împreună cu sala de expoziții-secția istorie, la subsolul clădirii, condițiile de păstrare fiind corespunzătoare, dar spațiul devenind insuficient pentru depozitarea obiectelor în continuă creștere, ca urmare a achizițiilor efectuate.

Biblioteca Județeană nu are spații suficiente pentru depozitarea periodicelor mai vechi.

          În ceea ce privește starea fizică a clădirii, sunt necesare lucrări de reparații atât interioare (înlocuire instalație electrică, zugrăveli și reparații casa scărilor, înlocuire tâmplărie uși și geamuri, refacere vitralii) cât și exterioare (renovare fațadă, consolidare ornamente).

          Pentru modernizare se solicită dotarea cu centrală termică proprie și instalație de climatizare.

          În anul 2004, prin bugetul Consiliului Județean s-au alocat fonduri pentru reparații, care au fost distribuite atât la Administrația Palatului Culturii cât și la instituțiile care funcționează în Palat.

          Având în vedere scopul pentru care a fost înființată în această clădire “Administrația Palatului Culturii” (întreținerea Palatului Culturii, efectuarea reparațiilor curente și capitale precum și realizarea investițiilor), pentru o mai bună gestionare a fondurilor precum și pentru organizarea unitară a licitațiilor și urmărirea eficientă a execuției lucrărilor, propunem ca sumele destinate în acest scop să fie repartizate numai Administrației Palatului Culturii.

          În imobilele din Piața Trandafirilor nr.11 și str.Horea nr.24 își desfășoară activitatea tot Muzeul Județean -  secția de etnografie, respectiv științe naturale.

          Clădirea secției etnografie este într-o stare foarte precară, atât în curtea interioară cât și în birouri și săli de expoziții. La parter predomină igrasia, astfel încât deși este o clădire monument și sălile de expoziție prezintă exponate de valoare, aspectul jalnic îndepărtează vizitatorii. 

          Pentru remedierea situației, propunem deplasarea specialiștilor de la Serviciul Tehnic al Consiliului Județean pentru o evaluare a lucrărilor necesare și alocarea cât mai urgentă a unor sume în  acest scop.

          De asemenea, spațiile de depozitare a obiectelor achiziționate sunt insuficiente, acest fapt conducând în multe cazuri la aglomerări și depozitarea necorespunzătoare a obiectelor (obiecte muzeale servind ca suport de depozitare pentru alte obiecte mai mici).

          Imobilul din str.Horea nr.24 (secția de științe naturale) necesită refacerea instalației electrice, zugrăveli interioare.

          Și în acest caz spațiile de depozitare ale obiectelor muzeale sunt insuficiente (în mod necorespunzător fiind depozitate obiecte muzeale în birourile personalului).

          În imobilul din str.Cuza Vodă nr. 97 funcționează Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Menționăm că acest imobil a fost administrat până în februarie 2003 de către SC Locativ SA, societate comercială de profil, în subordinea Consiliului local al municipiului Tg.Mureș.

          Odată cu trecerea clădirii în domeniul public județean și administrarea Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, s-au preluat și contractele de închiriere cu SC Panacom SRL (profil panificație) și cu Societatea Cultural㠓Miorița”.

          Menționăm  că în cursul anului 2003, SC Panacom SRL a renunțat la contract și s-a retras din spațiile ocupate, în timp ce Societatea “Miorița” mai ocupă 4 încăperi (77,56 mp), contractul expirând în 2005.

          Având în vedere că biblioteca Muzeului Județean a fost evacuată din clădirea BCR, subsolul clădirii din  str.Cuza Vodă devenind disponibil a fost repartizat Muzeului pentru depozitarea cărților. Pentru funcționarea Bibliotecii, Muzeul are nevoie  și de spații pentru birouri (ptr.bibliotecară, sala de lectură) și întrucât societatea “Miorița” nu este în subordinea Consiliului Județean și desfășoară activitate sporadic, ocupând nejustificat spațiile, se propune rezilierea contractului, pentru interesul public.

          Având în vedere nevoia de spații, care rămân în continuare insuficiente pen tru Muzeul Județean, ținând cont de faptul că această clădire necesită repararea acoperișului pentru care s-au alocat 400 mil.lei în acest an, se propune și studierea  posibilităților de mansardare a clădirii.

          Spațiile de la parterul blocurilor (Aleea Carpați nr.51, Bd.1848 nr.37, Brașovului nr.1) au destinația de secții ale Bibliotecii Județene și au fost preluate din administrarea SC Locativ SA în domeniul public județean și administrarea Bibliotecii Județene, în anul 2003.

          Toate secțiile necesită lucrări de reparații, astfel secția din Aleea Carpați nr.51 are nevoie de refacerea hidroizolației și reparația tavanului ca urmare a infiltrațiilor de apă ce ar putea afecta în viitor instalația electrică.   

          De asemenea, geamurile nu sunt etanșe.

          - La secția din Bd.1848 trebuie refăcută fațada exterioară. De asemenea, lipsește firma instituției.

Imobilele în care funcționează învățământul special de stat au intrat în domeniul public județean, în baza OUG nr. 206/2000 și sunt date în administrare celor 3 școli speciale din județ (Școala specială nr.1 și 2 Tg.Mureș și Școala de Arte și Meserii Reghin).

          La Școala Specială nr.2 din Tg.Mureș, str.Mărăști, în corpul B s-a eliberat etajul III, urmând ca în luna mai să se elibereze și etajul II, consecință a mutării copiilor de la Centrul de Plasament nr.3 în Case de tip familial (Programul “Copiii mai întâi”).

          În aceste condiții, se propune ca și aceste spații să fie repartizate Muzeului Județean pentru mutarea depozitului și laboratorului din str.Bolyai, pentru care există un contract de închiriere ce expiră și nu va fi prelungit, precum și repartizarea unor spații Bibliotecii Județene pentru depozitarea periodicelor.

          - Clădirea “Apollo”din Piața Trandafirilor este inventariată în prezent în patrimoniul public al municipiului Tg.Mureș, deși în această clădire în majoritatea spațiilor funcționează o instituție de interes județean, și anume “Școala Populară de Artă”.

          În conformitate cu Legea nr.213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, se propune ca acest imobil să fie trecut în  domeniul public al județului și administrarea Școlii Populare de Arte.

          În imobilul din str.1 Decembrie nr.33 funcționează birourile administrative ale Ansamblului Artistic “Mureșul”.

          Clădirea necesită reparații exterioare, consolidare porțiune gard beton, reparații acoperiș.

          În interior, deși s-au efectuat unele amenajări, spațiile sunt mici, aglomerate (ex.birou contabilitate) și lipsite de căldură (o sobă de teracotă încălzește două încăperi).

          În exterior, clădirea nu este împrejmuită, motiv pentru care se propune delimitarea, cu ajutorul specialiștilor tehnici, a suprafeței de 453 mp aferentă și alocarea sumelor în acest scop.

          Activitatea artistică a instituției, respectiv repetițiile au loc în Bd.22 Decembrie 1989 la parterul unui bloc, în spațiul fostului Club TCM Mureș, spațiu pentru care se plătește chirie și care se află în proprietatea SC Seracom SA Mureș, societate cu acționar majoritar statul.

          Consiliul Județean Mureș a făcut până în  prezent numeroase demersuri la APAPS Brașov și București pentru ca acest spațiu să treacă în domeniul public județean,  dar  nu s-a primit până în prezent nici un răspun s.

          Dacă acest spațiu nu aparține județului, situația instituției rămâne într-un provizorat permanent, neputându-se efectua investițiile specifice și existând pericolul iminent de evacuare la privatizarea societății comerciale.

          În imobilul din Tg.Mureș, str.Tușnad nr.5, după mutarea Camerei de Comerț, Consiliul Județean a repartizat spațiul pentru revistele de cultură VATRA și LATO. Din bugetul Consiliului Județean s-au alocat sume pentru amenajarea și asigurarea condițiilor oprime de funcționare a fiecărei instituții, clădirea a primit destinația de Casă a Presei și pentru spațiile libere a fost organizată licitație, la care au participat diferite ziare locale. În prezent toate spațiile sunt licitate și ocupate, percepându-se chirie asupra lor. 

Centrul Militar Județean, serviciu public fără personalitate juridică, funcționează în clădirea din str.M.Eminescu nr.29 și clădirea din str.Avram Iancu nr.2 (în Cetatea Medievală).

          Clădirea din str.M.Eminescu nr.29 este în  stare relativ bună, a fost modernizată instalația de încălzire, instalându-se centrală termică proprie. Mai necesită refacerea instalației electrice, repararea fațadei, zugrăvit.

          De asemenea, se impune refacerea hidroizolației la depozitele din curte.

          La Centrul de recrutare-încorporare al imobilului din Cetatea Medievală, condițiile de muncă ale medicilor și de primire a tinerilor, sunt sub limita decenței. Se impune  ca primă urgență refacerea instalației sanitare, apoi alte lucrări de reparații la fațada exterioară și lucrări interioare.

          Serviciul de apărare civilă este de asemenea un serviciu public fără personalitate juridică, care funcționează în imobilele din str.Köteles Samuel nr.33, administrat direct de Consiliul Județean. În clădirea veche, la demisol unde sunt cazați soldații, există pericolul de prăbușire a tavanului.

Se impune consolidarea tavanului și refacerea instalației electrice.

          Imobilul din str.Trandafirilor nr.39, a primit destinația de “locuințe de serviciu”, alocându-se fonduri pentru compartimentări și amenajări minime.

          În prezent, clădirea necesită unele reparații exterioare la fațadă și acoperiș.

 

          În domeniul public județean mai figurează imobilele în care-și desfășoară activitatea centrele de plasament, Centrele de zi și Casele de tip familial, imobile situate atât în Tg.Mureș cât și în alte localități ale județului și administrate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

          Prin aplicarea strategiei naționale în domeniul protecției drepturilor copilului, vor fi desființate centrele de plasament, copiii urmând a fi mutați în Case de tip familial, unele imobile fiind deja în curs de eliberare.

          Astfel, două clădiri unde a funcționat Leagănul de copii din Tg.Mureș, str.Trebely nr.3 și 7, urmează să fie eliberate complet. Acestea vor putea rezolva situația critică a două instituții de interes județean care funcționează în prezent în spații închiriate, respectiv: Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (sediu) și Direcția Județeană de Asistență Socială.

          Una din clădiri are deja parterul liber, astfel că amenajările pentru Direcția Județeană de Asistență Socială sunt în curs de desfășurare.

          În baza HG nr. 867/2002 privind trecerea unor imobile din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei în domeniul public al județului și administrarea consiliilor județene, s-au încheiat  Protocoale de predare-primire între Consiliul Județean și Spitalul Clinic Județean Tg.Mureș, (contopit cu Spitalul Municipal), Spitalul Municipal Târnăveni și Preventoriul TBC Gornești pentru un  număr de 100 imobile.

          Prin Hotărârea Consiliului Județean  nr. 34/2003, clădirile au fost date în  administrarea spitalelor respective, acestea urmând să răspundă de întreținerea și gestionarea acestora în scopuri medicale.

          Nu au fost date în administrare, imobilele din rețeaua sanitară care la momentul încheierii Protocolului erau goale, lipsite de activitate, urmând ca pentru acestea să fie identificată o destinație și anume Creșa Boziaș și fosta Policlinică nr.2 din Târnăveni precum și imobilul din str.Parângului nr.23 Tg.Mureș (fosta creșă) și cabana week-end (neutilizată) a Spitalului Clinic Județean. 

          Ulterior, Spitalul Clinic Județean ne-a înștiințat că, prin aplicarea măsurilor de reformă sanitară, a eliberat Clinica Fizioterapie II din Parcul Sportivilor nr.2 și că renunță la administrare.

          În prezent, a solicitat din nou administrarea imobilului în vederea funcționării Policlinicii Sportive la standardele impuse în acest domeniu.

          Menționăm că, respectiva clădire a mai fost solicitată și de Serviciul de Evidență a Populației și Societatea Română de Televiziune pentru post teritorial, cereri care dacă li se dă curs, impun în prealabil obținerea avizului Ministerului Sănătății pentru schimbarea destinației imobilului.

          În  ceea ce privește Creșa Boziaș și Fosta Policlinică nr.2 din Târnăveni, nu li s-a găsit încă o destinație.

          Referitor la imobilul din str.Parângului n r.23 din Tg.Mureș (fosta creșă), în care s-a intenționat inițial mutarea Direcției Județene de Asistență Socială, planul nu a mai fost aplicat, Primăria Tg.Mureș intrând și ocupând abuziv imobilul fără acordul Consiliului Județean, imobil în care în prezent funcționează o grădiniță.

          Se propune ca în acest caz, Consiliul Județean să acționeze în instanță Primăria Tg.Mureș.

          Cabana week-end a Spitalului Județean a fost dată în folosință gratuită la solicitare, Sindicatului “Sanitas”.

          În patrimoniul județului mai figurează cabană week-end a Consiliului Județean, care se află într-o stare deplorabilă, fără utilizare la ora  actuală, amenințată de a fi demolată (somații ale Primăriei Tg.Mureș).

          Se propune deplasarea unor specialiști de la Serviciile Tehnic și Urbanism ale Consiliului Județean în vederea evaluării posibilităților de refacere și modernizare a cabanei, pentru a servi ca loc de agrement pentru salariați și a reprezenta în mod corespunzător instituția.

          Din imobilele din structura Spitalului Clinic Județean au mai făcut parte încă 2 foste creșe care s-au preluat în domeniul public județean și anume:

-         Fosta Creșă din str.Moldovei și

-         Fosta Creșă din Aleea Carpați.

În clădirea din str.Moldovei funcționează în prezent Institutul Est European pentru   Sănătatea Reproducerii și Centrul de Combatere a Violenței Domestice, înființat în baza legii și la care participă în  Protocolul de parteneriat și Consiliul Județean.

          Cele două instituții funcționează în imobil în baza unor contracte de comodat încheiate cu Spitalul Clinic Județean. De menționat că această clădire este foarte bine întreținută de locatari.

          În clădirea din str.Aleea Carpați funcționează Biblioteca Tehnică a Spitalului Clinic Județean, Societatea Națională de recuperare și tehnologie ortopedică Romhandicap – punct de lucru Tg.Mureș, cu contract de închiriere încheiat cu Spitalul Clinic Județean (4 încăperi la parter) și actuala Policlinică Sportivă (la etaj).

          S-a constatat că nici una din cele 2 creșe nu are împrejmuire proprie și având în vedere că în vecinătatea lor funcționează câte o grădiniță, ținând cont de politica expansionistă a Primăriei Tg.Mureș, care a amplasat deja niște leagăne pe terenul aferent clădirii din str. Moldovei, se propune delimitarea cu ajutorul specialiștilor tehnici, a suprafețelor aferente fostelor creșe și împrejmuirea urgentă a acestora.

         

          Având în vedere cele prezentate mai sus, se desprind următoarele concluzii:

          - În gestionarea patrimoniului se impune ca principală linie strategică asigurarea condițiilor optime de muncă pentru toate instituțiile de interes județean, crearea funcțiunilor specifice, aspecte care pot fi realizate numai prin eliminarea situațiilor de funcționare în spații improprii și închiriate.

          - Îndeplinirea acestui obiectiv este posibil prin ocuparea spațiilor ce se eliberează la Centrele de Plasament, în procesul de reformă a protecției drepturilor copilului.

          În aceste condiții, se vor rezolva cu prioritate problemele Direcției Județene de Asistență Socială și Direcției Generale  pentru Protecția Drepturilor Copilului care ocupă în prezent spații  închiriate.

          De asemenea, va fi rezolvată și situația Muzeului Județean în privința spațiilor de depozitare, a laboratorului dar și a birourilor, care vor trebui mutate din Palatul Culturii, mărindu-se în acest mod spațiul expozițional.

          - Clădirea “Apollo” din Piața Trandafirilor, sediu al Școlii Populare de Artă, se propune a fi trecută în domeniul public județean prin promovarea unui proiect  de hotărâre în acest sens.

          Acest fapt este posibil, deoarece la momentul inventarierii patrimoniului public al județului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, în imobil funcționa în majoritatea spațiilor Școala Populară de Artă, instituție de interes județean.

          Funcționarea unei instituții de interes județean pe un patrimoniu de interes local, plătindu-se chirie în acest sens, nu este normală, de aici decurgând toate problemele instituției cu Primăria Tg.Mureș, probleme care au culminat cu un proces în acest sens, ce viza scoaterea instituției din spațiile ocupate.

          - Se impune de urgență, efectuarea demersurilor de evidențiere la Cartea Funciară (prin Direcția Urbanism) a imobilelor ce aparțin domeniului public județean;

          - Deplasarea specialiștilor din cadrul Serviciului Tehnic pentru a evalua starea clădirilor și alocarea sumelor pentru situațiile urgente;

- Referitor la Palatul Administrativ, sediu al Prefecturii și al Consiliului Județean, clădirea a fost declarată de interes național, administrarea fiind acordată exclusiv Prefecturii, situație în care Consiliul Județean nu mai poate angaja cheltuieli de reparații-investiții.

Având în vedere că până în prezent în bugetul Prefecturii nu au fost alocate  sume în acest sens, propunem ca pentru întreținerea corespunzătoare în viitor a clădirii, să se inițieze demersurile necesare pentru promovarea unei hotărâri de Guvern privind trecerea acesteia în domeniul public județean și în  administrarea Consiliului Județean, soluție permisă de lege și care se regăsește și în alte județe.

 

 

                   DIRECTOR,                  COORDONATOR  COMPARTIMENT,

                   Bartha Iosif                                    Dohotariu Monica

 

 

VĂZUT

VICEPREȘEDINTE

Groza Emil

 

 

DM/MR