ROMÂNIA                                                          PROIECT

                 JUDEȚUL MUREȘ

              CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

 

HOTĂRÂREA NR._____

din ____ august  2010

 

privind aprobarea structurii organizatorice, statului de funcții și regulamentului de organizare și funcționare ale Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș

         

 

 

 

Consiliul Județean Mureș,

          Văzând Expunerea de motive nr. 3310 din 19 iulie 2010 întocmită de Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș, avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nr.488327/20.VII.2010, avizul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date nr.2111471/2.VIII.2010, precum și avizele comisiilor de specialitate,

          În conformitate cu prevederile art. 6 din OG 84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 3 din Metodologia privind criteriile de dimensionare a numărului de funcții din aparatul serviciilor comunitare de evidență a persoanelor, constituirea patrimoniului si managementul resurselor umane, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.2104/2004 și ale OUG nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare,

          În temeiul art.91, alin.(1), lit. „d” coroborat cu alin.(5), lit. „a”, pct.11, precum și al art.97, alin.(1) din Legea administrației publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

hotărăște:

 

          Art. 1. Se aprobă structura organizatorică, statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare ale Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, conform anexelor 1, 2 și 3 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

          Art.2. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București, Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și Instituției Prefectului Județului Mureș.

 

 

 

                   PREȘEDINTE


            Lokodi Edita Emőke

 

Avizat pentru legalitate
        SECRETAR


  Aurelian Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ

DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR

România, Mureș, Tg.Mureș, str.Călărașilor, nr.26-28, cod 540044

Tel/fax 0265-311109, e-mail djepmures@cjmures.ro

 

Nr. 3310 din 19.07.2010.                                                                                                     AVIZAT,

                                                                                                          Președinte

                                                                                                   Lokodi Edita Emoke

                                                                                   

                                                EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea structurii organizatorice, statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare ale Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș

 

În vederea aplicării prevederilor art.III din Ordonanței de urgență nr. 63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea  unor  măsuri  financiare, pentru  îndeplinirea atribuțiilor prevazute de lege, numărul de posturi din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș se încadrează în numărul maxim de posturi determinat potrivit anexei care face parte integrantă din actul normativ, astfel:

            Potrivit Anexei 2 din OUG nr.63/2010. pct 2 lit.c), insitituției noastre îî revine 1 post la 15.000 locuitori. Populația județului Mureș  este de 580.672 locuitori. Astfel, raportat la numărul de locuitori din județ, Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș îi revin 38,71 posturi.

            În strucutura organizatorică actuală sunt 37 de funcții, situație care se încadrează în prevederile OUG nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare.

            Structura organizatorică și statul de funcții au fost avizate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici București și Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București, conform adreselor nr.488327/20.VII.2010, respectiv nr.2111471/ 2.VIII.2010.

Ținând cont de Instrucțiunile publicate pe site-ul oficial al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici prin care se urmărește aplicarea în mod unitar a OUG nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, propunem aprobarea structurii organizatorice cu 37 de posturi, statutului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare ale  Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, astfel cum sunt prezentate în anexele 1, 2 și 3.

Având în vedere dispozitiile art.9 din Ordonanța Guvernului nr.84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor și ale art.3 din Metodologia privind criteriile de dimensionare a numărului de funcții din aparatul serviciilor comunitare de evidență a persoanelor, constituirea patrimoniului si managementul resurselor umane, aprobata prin Hotarârea Guvernului nr.2104/2004, precum si Regulamentul cadru, cât și prevederile OUG nr.63/2010  pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare și față de cele precizate anterior supunem spre dezbatere si aprobare proiectul de hotarâre însoțit de prezenta expunere de motive.

 

DIRECTOR,

CODRUȚA SAVA

2ex

Întocmit  Sütő Mihaela Florina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

                                                                                                                                                                                                           

ANEXA NR. 1

la Hotărârea Consiliului Județean Mureș

NR. __________ / _________________

 
ROMÂNIA

CONSILIL JUDEȚEAN MUREȘ

DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR MUREȘ

 

 

 

 

ORGANIGRAMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DIRECTOR,

 CODRUȚA SAVA


 

 

Anexa 3

la Hotărârea nr.____/________

 a Consiliului Județean Mureș

 

 

 

 

 

 

               
           

 

 

 

 

 

 

 

 

R E G U L A M E N T

 

DE   ORGANIZARE   ȘI   FUNCȚIONARE  

 

A  DIRECȚIEI  JUDEȚENE 

 

DE EVIDENȚĂ  A  PERSOANELOR  MUREȘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TG.MUREȘ

2010

 

 

 

 

 

CAPITOLUL I
DISPOZIȚII GENERALE

 

 

Art.1.

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș este instituție publică de interes județean, cu personalitate juridică, organizată în subordinea Consiliului Județean Mureș, constituită în temeiul art.6 din O.G. nr.84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.372/2002, precum și în temeiul Hotărârii nr.3/2005 a Consiliului Județean Mureș.

Art.2.

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș s-a constituit prin reorganizarea Serviciului de stare civilă din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș și al Biroului de evidență a populației din cadrul Serviciului de evidență informatizată a persoanei al județului Mureș.

Art.3.

Organigrama, statul de funcții, numărul de posturi, regulamentul de organizare și funcționare se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Județean Mureș, cu avizul Direcției pentru Evidența persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, conform legii.

Art.4.

(1) Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor și a compartimentelor / serviciilor de stare civilă din cadrul primăriilor din județul Mureș.

(2) Activitatea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș este coordonată de secretarul județului.

Art.5.

(1) Scopul DJEP Mureș este acela de a exercita competențele ce îi sunt date prin lege pentru punerea în aplicare a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea de evidență a persoanelor, precum și de eliberare a documentelor, în sistem de ghișeu unic.

(2) Activitatea direcției se desfășoară în interesul persoanei și al comunității, în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.

Art. 6.

În îndeplinirea prerogativelor cu care este investită, direcția cooperează cu celelalte structuri ale Consiliului județean, ale Ministerului Administrației și Internelor și dezvoltă relații de colaborare cu autoritățile publice locale, societăți, agenți economici, precum și cu persoane fizice, pe probleme de interes comun, potrivit prevederilor actelor normative în vigoare.

Art.7.

(1) În cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor sunt  două categorii de personal, după cum urmează:

a)    funcționari publici, cărora le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, completate cu prevederile legislației muncii și polițiști detașați de la Ministerul Administrației și Internelor pe funcții publice, cărora le sunt aplicabile și dispozițiile actelor normative specifice statutului de polițist;

b)    personalul angajat cu contract individual de muncă, care nu are calitatea de funcționar public și căruia îi sunt aplicabile exclusiv prevederile legislației muncii.

(2) Ambelor categorii de personal li se vor aplica, în mod corespunzător, dispozițiile prezentului regulament.

 

CAPITOLUL II
ORGANIZAREA DIRECȚIEI 

 

Art.8.

În funcție de specificul atribuțiilor, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș are o structură organizatorică formată din servicii, birou și compartiment, fiind concretizate atribuții specifice, relații funcționale și de conducere, coordonare și control, în condițiile legii, după cum urmează:

·         Director;

·         Serviciul de evidență a persoanelor;

·         Serviciul de stare civilă;

·         Biroul financiar, informatic și administrativ;

·         Compartimentul juridic, resurse umane și relații publice.

Art.9.

(1) Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș este condusă de un director numit în funcție prin hotărâre a Consiliului județean Mureș, în condițiile legii.

(2) Directorul  direcției  are  obligația  de  a   lua  măsuri pentru  îmbunătățirea activităților din  sfera  sa  de competență.

 

Art.10.

(2) Activitatea desfășurată de către structurile direcției județene în vederea atingerii obiectivelor propuse, are la bază relații de autoritate (ierarhice, funcționale), de cooperare, de coordonare și de control, potrivit atribuțiilor stabilite pentru fiecare serviciu,compartiment sau birou în parte.

(3) Relațiile de autoritate ierarhice se stabilesc între conducerea direcției și structurile subordonate acesteia, în scopul organizării, menținerii și perfecționării stării de funcționalitate a sistemului direcției. Același tip de relații se stabilesc între șefii serviciului și personalul subordonat acestora.

(4) În cadrul serviciilor se pot organiza compartimente; în cadrul compartimentelor în care nu sunt prevăzute funcții de conducere se stabilesc relații de autoritate funcționale între personalul cu funcția cea mai mare și restul personalului acestor structuri, în vederea îndrumării și îmbinării în mod unitar, în conformitate cu scopurile și obiectivele propuse, a activității acestora și a echilibrării sarcinilor, armonizării eforturilor necesare și asigurării unității de acțiune în îndeplinirea obiectivelor.

 

Art.11.

Între structurile Direcției Județene  de Evidență a Persoanelor Mureș se stabilesc relații de cooperare, pentru îndeplinirea sarcinilor specifice și în vederea integrării obiectivelor în ansamblul atribuțiilor direcției.

 

Art.12.

La nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, activitatea de control și coordonare este atributul conducerii și se realizează direct ori prin intermediul șefului de serviciu, de birou sau de compartiment. De asemenea, în activitatea de control, pe linii specifice de muncă, conducerea direcției angrenează și alt personal specializat din cadrul structurilor proprii.

 

 

 

 

 

CAPITOLUL III
PRINCIPALELE ATRIBUȚII
ALE DIRECȚIEI JUDEȚENE DE EVIDENȚĂ  A PERSOANELOR MUREȘ

 

Art.13. Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș are următoarele atribuții principale:

a) actualizează, utilizează și valorifică Registrul național de evidență a persoanelor;Nota Indaco

b) furnizează, în cadrul Sistemului național informatic de evidență a populației, date necesare pentru actualizarea Registrului permanent de evidență a populației;

c) coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor;

d) coordonează și controlează modul de gestionare și de întocmire a registrelor de stare civilă;Nota Indaco

e) asigură emiterea certificatelor de stare civilă, a cărților de identitate și a cărților de alegător;Nota Indaco

f) aprovizionează serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor cu imprimatele necesare activității de evidență a persoanelor și stare civilă, distribuite de Direcție;Nota Indaco

g) monitorizează și controlează modul de respectare a prevederilor legale în domeniul asigurării protecției datelor referitoare la persoană;

h)  gestionează resursele materiale și de dotare necesare activității proprii;

i)  ține evidența și păstrează registrele de stare civilă, exemplarul 2, și efectuează mențiuni pe acestea, conform comunicărilor primite;

j) asigură protecția informațiilor clasificate, potrivit legii;

k) îndeplinește și alte atribuții stabilite prin reglementări legale.

 

Art.14.

Detalierea atribuțiilor pentru fiecare structură din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș este redată în Capitolul IV și V al prezentului regulament, iar individualizarea atribuțiilor pentru fiecare funcționar public ori salariat, se regăsește în fișa postului.

 

CAPITOLUL IV
CONDUCEREA DIRECȚIEI

 

Art.15.

Conducerea  direcției  județene  este  asigurată de director.

 

Art.16.

Conducerea serviciilor și a biroului este asigurată prin șefii serviciilor și șeful biroului, care programează, organizează, coordonează și controlează activitatea personalului din subordine, conform prevederilor organigramei, fișei postului și prezentului regulament. Șefii serviciilor și al biroului au obligația de a colabora între ei, cu conducătorii serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, cu alte instiruții de interes județean de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, cu autoritățile administrației publice locale din județ, cu șefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor și celorlalte organe, cu organizațiile nonguvernamentale, în scopul de a asigura îndeplinirea atribuțiilor ce revin structurii conduse în condițiile de legalitate, oportunitate și eficiență.

 

 

Art.17.

(1) Directorul reprezintă instituția în  relațiile cu șefii celorlalte structuri din cadrul Consiliului Județean, Instituției Prefectului, precum și cu șefii unităților din Ministerul Administrației și Internelor, ori cu instituțiile și organismele din afara sistemului Ministerului Administrației și Internelor, potrivit competențelor legale.

(2) În  aplicarea prevederilor legale, precum și a ordinelor și instrucțiunilor, directorul emite dispoziții obligatorii pentru tot personalul din subordine.

(3) În condițiile legii și ale reglementărilor specifice, directorul poate delega atribuții din competența sa personalului din subordine.

(4) Directorul are calitatea de ordonator terțiar de credite, acționând potrivit legii;

 

Art.18.

Directorul răspunde în fața Consiliului Județean de întreaga activitate pe care o desfășoară, potrivit prevederilor fișei postului.

 

Art.19.

Directorul îndeplinește, în condițiile legii, următoarele atribuții principale:

a) conduce și coordonează întreaga activitate a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș.

b) coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor din județul Mureș.;

c)  răspunde de administrarea legală și eficientă a întregului patrimoniu;

d) răspunde de fundamentarea bugetului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, pe care-l propune spre aprobare Consiliului județean Mureș;

e) aprobă încheierea contractelor pentru derularea activității curente cu terții,  agenți economici, în limita competentelor acordate;

f) dispune măsuri legale de recuperare a pagubelor aduse instituției;

g) asigură aplicarea reglementărilor în vigoare și a dispozițiilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date cu privire la activitatea de perfecționare a pregătirii profesionale a personalului;

g) repartizează pe servicii și compartimente, sarcinile primite din partea Consiliului Județean Mureș, precum și din partea Ministerului Administrației și Internelor , prin structurile de specialitate ale acestuia, și urmărește realizarea lor la termen;

h) coordonează activitatea pe linie de stare civilă și evidență a persoanelor la nivelul structurilor de specialitate, analizând periodic modul de îndeplinire a sarcinilor încredințate;

i) dispune activități de sprijin, îndrumare și control la serviciile teritoriale de profil referitoare la primirea și eliberarea actelor de identitate/certificatelor de stare civilă, potrivit prevederilor legale, precum și rezolvarea celorlalte activități specifice pe linie de evidență a persoanelor și stare civilă;

j) dispune măsuri legale privind valorificarea operativă și corectă a datelor din Registrul național de evidență a persoanelor, solicitate de organele sau instituțiile statului sau de către cetățeni, potrivit prevederilor legale;

k) asigură implementarea prevederilor legale cu privire la protecția informațiilor clasificate;

l) îndeplinește și alte atribuții care decurg din actele normative în vigoare.

m) cooperează, potrivit dispozițiilor legale, cu structurile locale de specialitate aparținând Ministerului Justiției, Serviciului Român de Informații și Ministerului Apărării, pentru realizarea fluxului necesar ținerii în actualitate a datelor de evidență a populației și valorificarea acestora în interes operativ;

n) urmărește sporirea caracterului operativ practic-aplicativ al activității salariaților de evidență a persoanelor și de creștere a ponderii indicatorilor calitativi, de eficiență în muncă, acordând atenție deosebită sprijinirii serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor din județ;

o) urmărește modul de clarificare a situației persoanelor cu identitate necunoscută (PIN),

transmise de unitățile de poliție;

p) colaborează cu Serviciul Public Comunitar de Evidență și Eliberare a Pașapoartelor Simple din subordinea Instituției Prefectului și cu Direcția Generală de Pașapoarte;

q) colaborează cu Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Mureș și cu Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

r) îndeplinește și alte atribuții dispuse de Consiliul Județean Mureș sau care decurg din actele normative în vigoare, potrivit legii.

(2) Pe perioada absenței titularului postului, atribuțiile acestuia urmează a fi delegate, în condițiile legii, unui șef serviciu/birou.

 

Art. 20.

Conducerea structurilor direcției este exercitată de șefii acestora, iar în lipsa lor de către o persoană desemnată.

 

Art. 21.

(1) Șefii structurilor subordonate direcției răspund în fața directorului de întreaga activitate pe care o desfășoară.

(2) Șefii structurilor subordonate directorului conduc întreaga activitate în domeniile lor de competență și reprezintă direcția în relațiile cu celelalte structuri ale Consiliului Județean, ale Instituției Prefectului, alte unități ale Ministerului Administrației și Internelor și autorități din afara ministerului, conform delegării și dispozițiilor primite.

 

 

 

CAPITOLUL V

 

ATRIBUȚIILE SERVICIILOR, BIROULUI ȘI COMPARTIMENTULUI

DIN STRUCTURA DIRECȚIEI JUDEȚENE DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR MUREȘ

 

SERVICIUL DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR

 

Art.22.

Serviciul de evidență a persoanelor este subordonat directorului, fiind condus de un șef serviciu.

 

Art.23.

Serviciul de evidență a persoanelor îndeplinește următoarele atribuții principale:

a) coordonează și controlează metodologic activitatea de soluționare a cererilor de eliberare a cărților de identitate și de alegător de către serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor;

b) verifică condițiile în care s-au eliberat acte de identitate ca urmare a declinării unei

identități false ori modalitățile de contrafacere a actelor de identitate și propune măsuri în domeniul prevenirii acestor situații;

c) asigură măsurile necesare conservării și exploatării evidențelor manuale, deținute de

serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, în conformitate cu

prevederile legale, ordinele și instrucțiunile care reglementează acest domeniu;

d) soluționează cererile cetățenilor prin care sunt solicitate informații de interes public,

precum și petițiile sau reclamațiile înregistrate la nivel județean;

e) monitorizează calitatea informațiilor cu care este actualizat Registrul Național de Evidență a Persoanelor și formulează propuneri în vederea optimizării aplicațiilor informatice;

f) colaborează cu structurile subordonate Inspectoratului General al Poliției Române ori cu alte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor, pentru realizarea atribuțiilor comune;

g) centralizează și transmite Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București, situațiile statistice și rapoartele de analiză întocmite lunar și trimestrial de către serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, referitoare la principalele activități desfășurate în domeniul eliberării actelor de identitate;

h) verifică calitatea prelucrării informatice a datelor, efectuate de serviciile publice locale de evidență a persoanelor precum și privind respectarea termenelor în care sunt preluate comunicările de stare civilă;

i) furnizează, în condițiile legii, datele de identificare ale persoanelor fizice către autoritățile și instituțiile publice centrale, județene și locale, agenții economici și către cetățeni, în cazul în care sunt necesare prelucrării de date în sistem informatic;

j) coordonează și controlează metodologic activitatea de primire a cererilor și de eliberare a documentelor, în cadrul ghișeului unic, de către serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor.

k) soluționează cererile ce cad sub incidența legislației pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date;

l) formulează propuneri pentru reducerea intervalului de timp necesar eliberării actelor de identitate, în scopul diminuării birocrației și al optimizării relației cu publicul;

m) asigură protecția datelor și informațiilor gestionate și dispune măsuri pentru prevenirea scurgerii de informații clasificate și secrete de serviciu;

n) execută activități pentru întreținerea preventivă a echipamentelor din dotare ;

o) colaborează cu structurile Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, ale Direcției Generale de Pașapoarte, ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pentru realizarea sarcinilor comune, precum și în scopul optimizării activității specifice;

i) formulează propuneri pentru îmbunătățirea muncii, completarea și modificarea metodologiilor de lucru, extinderea ori restrângerea unor sfere de activitate.

j)  îndeplinește, potrivit legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului.

 

Art.24.

(1) Șeful serviciului îndeplinește, în condițiile legii, următoarele atribuții principale:

a) coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor privind eliberarea actelor de identitate, precum și a altor documente în sistem ghișeu unic;

b) coordonează organizarea, funcționarea, conservarea și exploatarea evidențelor manuale, deținute de serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, în conformitate cu prevederile legale, ordinele și instrucțiunile care reglementează acest domeniu;

c) monitorizează activitatea de eliberare a actelor de identitate desfășurată de serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor în scopul identificării cauzelor sau condițiilor care pot favoriza ori determina eliberarea actelor de identitate, ca urmare a declinării unei identități false, pentru prevenirea acestor situații;

d) monitorizează calitatea informațiilor cu care este actualizat Registrul Național de Evidență a Persoanelor și formulează propuneri în vederea optimizării aplicațiilor informatice;

e) asigură soluționarea, în termenul legal, a petițiilor cetățenilor, inclusiv a celor referitoare la activitatea și comportarea personalului serviciului;

f) ține legătura cu șefii serviciilor publice de evidență a persoanelor din teritoriu pentru cunoașterea nemijlocită a stadiului și modului de realizare a sarcinilor și atribuțiilor ce le revin;

g) în baza concluziilor rezultate din activitatea serviciilor publice de evidență a persoanelor din teritoriu, formulează propuneri pentru îmbunătățirea muncii, completarea și modificarea metodologiilor de lucru, extinderea ori restrângerea unor sfere de activitate;

h) asigură colaborarea și schimbul permanent de informații, în scopul realizării operative și de calitate a atribuțiilor de serviciu;

i) asigură protecția datelor și informațiilor gestionate și ia măsuri de prevenire a scurgerii de informații clasificate;

j) face parte din comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor vacante din specialitatea evidență a persoanelor;

k) asigură constituirea fondului arhivistic neoperativ al serviciului, din documentele rezultate din activitatea de profil;

l) monitorizează și controlează modul de respectare a prevederilor legale în domeniul

asigurării protecției datelor referitoare la persoană;

m) îndeplinește, potrivit legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului executiv.

(2) Pe perioada absenței titularului postului, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de persoana căreia, prin fișa postului, i-au fost delegate atribuțiile.

 

 

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ

 

Art.25.Serviciul de stare civilă este subordonat directorului, fiind condus de un șef serviciu.

 

Art.26.

Serviciul de stare civilă îndeplinește următoarele atribuții principale:

a) îndrumă și controlează, cel puțin o dată pe an, activitatea de stare civilă pe teritoriul județului, pe baza programului întocmit la începutul fiecărui an, întocmit de șeful serviciului și aprobat de Președintele Consiliului Județean. Controlul se va efectua începând cu ultima verificare și va cuprinde în mod obligatoriu și gestiunea certificatelor; verifică modul de întocmire a referatelor pentru transcrieri și schimbări de nume, corespondența cu instanțele judecătorești pentru completări și anulări acte sau mențiuni, declararea judecătorească a decesului, declararea judecătorească a dispariției unei persoane, adeverințe de atestare a domiciliului și cetățeniei, referatele privind verificările efectuate de serviciile publice comunitare în scopul emiterii dispoziției de rectificare a actelor de stare civilă de către primarul autorității administrativ teritoriale competente etc.

b) participă la predarea-primirea gestiunii de stare civilă, cu ocazia schimbării din funcție a ofițerilor de stare civilă, sau când, din diferite motive, ofițerul de stare civilă trebuie înlocuit pe o perioadă mai mare de 30 de zile;

c) participă la concursurile pentru încadrarea personalului de specialitate în domeniul stării civile de la serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor și din primării și asigură instruirea persoanelor cărora urmează a li se delega exercitarea atribuțiilor de stare civilă;

d) asigură consiliere juridică de specialitate în vederea soluționării unor spețe din domeniul stării civile sesizate de serviciile publice comunitare locale de evidență a perosanelor și primăriile din județ, precum și funcționarilor publici din cadrul serviviului de stare civilă;

e) solicită, centralizează și întocmește situații statistice lunare, trimestriale, semestriale privind activitatea de stare civilă din județ, precum și cea desfășurată de serviciul de stare civilă din cadrul direcției, pe care le înaintează la Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor;

f) verifică modul de atribuire, gestionare și înscriere a codurilor numerice personale precalculate în actele de stare civilă;

g) înregistrează în registrul serviciului comunicările de mențiuni, circulare, adrese, instrucțiuni, referate, etc.;

h) constată contravențiile la regimul actelor de stare civilă și aplică sancțiunile conform art.62 din Legea nr.119/1996;

i) propune șefului de serviciu pe bază de referat motivat, sesizarea instanțelor judecătorești în vederea anulării sau completării actelor de stare civilă exemplarul II și a mențiunilor înscrise pe acestea, după caz, conform legii;

j) informează directorul executiv în cazul dispariției unor documente de stare civilă cu regim special;

k) participă la instruirea ofițerilor de stare civilă pentru perfecționarea pregătirii profesionale a acestora;

l) se preocupă permanent de cunoașterea actelor normative în materie de stare civilă răspunzând de aplicarea lor în activitatea ce o desfășoară;

m) rezolvă în termen legal corespondența repartizată;

n) urmărește modul de soluționare a deficiențelor consemnate în procesul verbal de control având ca finalitate îndreptarea erorilor din cuprinsul actelor de stare civilă;

o) distruge, cu ocazia controlului, certificatele retrase de către ofițerii de stare civilă;

q) întocmește informări, circulare pentru aplicarea corectă a legislației în domeniul stării civile pe care le transmite serviciilor publice locale comunitare de evidență a persoanelor și primăriilor din județ;

r) colaborează cu celelalte structuri din cadrul direcției și cu alte autorități publice în domeniul stării civile;

s) soluționează petițiile persoanelor fizice și juridice din sfera de competență a serviciului,

potrivit rezoluției directorului executiv sau șefului serviciului;

t) păstrează confidențialitatea datelor de stare civilă la care are acces, în activitatea profesională;

u) asigură constituirea fondului arhivistic din documentele rezultate din activitatea proprie;

v) ține evidența și răspunde de buna conservare și asigurare a securității registrelor de stare civilă exemplarul II, a celorlalte documente aflate în arhiva stării civile, precum și a

ștampilelor pentru mențiuni;

x) operează în registrele de stare civilă exemplarul II, în termenele legale, comunicările de mențiuni, le înregistrează în registrul de intrare-ieșire, restituie mențiunile incomplete sau completate greșit (pentru care ține o evidență separată);

w) eliberează extrase de pe actele de naștere, căsătorie și deces la cererea autorităților publice prevăzute de Legea nr.119/1996;

y) se îngrijește de reconstituirea, prin copiere, a registrelor de stare civilă pierdute ori distruse, parțial sau total, după exemplarul existent, certificând exactitatea datelor înscrise;

z) se preocupă permanent de cunoașterea actelor normative în materie de stare civilă răspunzând de aplicarea lor în activitatea ce o desfășoară;

zz) întocmește referate privind concluziile rezultate în urma verificărilor efectuate în cazul

cererilor și celorlalte documente de schimbare a numelui pe cale administrativă, repartizate și face propuneri motivate de aprobare sau respingere a lor, după caz, pe care le prezintă Președintelui Consiliului județean Mureș spre aprobare, respectiv respingere;

zzz) îndeplinește, potrivit legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului executiv.

 

Art. 27.

(1) Șeful serviciului îndeplinește, în condițiile legii, următoarele atribuții principale:

a) asigură organizarea activității personalului din cadrul serviciului;

b) desfășoară activități de control, consiliere juridică de specialitate, coordonare și instruire în domeniul stării civile;

c) organizează circulația și evidența corespondenței de stare civilă, se preocupă de rezolvarea ei în termen;

d) informează directorul în cazul dispariției unor documente de stare civilă cu regim special;

e) urmărește respectarea termenelor în cazul întocmirii situaților statistice privind activitatea de stare civilă din județ, precum și cea desfășurată de Serviciul de stare civilă din cadrul direcției;

f) întocmește la începutul fiecărui an programul de îndrumare și control al activității de stare civilă din județ, precum și graficul deplasărilor;

g) participă la concursurile organizate în vederea încadrării personalului de specialitate în domeniul stării civile și asigură instruirea lor;

h) asigură consiliere juridică de specialitate în vederea soluționării unor spețe din domeniul stării civile sesizate de serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanleor și primăriile din județ;

i) coordonează și participă la activitatea de îndrumare și control pe linie de stare civilă, conform programului aprobat de directorul și secretarul județului;

j) urmărește modul de soluționare a deficiențelor consemnate în procesul verbal de control având ca finalitate îndreptarea erorilor din cuprinsul actelor de stare civilă;

k) asigură prezența consilierilor de specialitate din cadrul serviciului cu ocazia predării-primirii gestiunii de stare civilă în cazul schimbării din funcție a delegațiilor de stare civilă sau atunci când, din diferite motive delegatul de stare civilă trebuie înlocuit pe o perioadă mai mare de 30 de zile;

l) verifică referatele întocmite de funcționarii publici din cadrul Serviciului de stare civilă;

n) se preocupă de organizarea ședințelor de instruire a delegațiilor de stare civilă în vederea perfecționării pregătirii profesionale a acestora;

o) propune directorului, pe bază de referat motivat, sesizarea instanțelor judecătorești în vederea anulării sau completării actelor de stare civilă exemplarul II și a mențiunilor înscrise pe acestea, după caz, conform legii;

p) constată contravențiile la regimul actelor de stare civilă și aplică sancțiunile conform art.62 din Legea nr.119 /1996;

q) elaborează ghiduri practice (circulare) pentru aplicarea corectă a legislației în domeniul stării civile;

r) soluționează petițiile persoanelor fizice și juridice din sfera de competență a serviciului, potrivit rezoluției directorului executiv;

s) se preocupă permanent de cunoașterea actelor normative în materie de stare civilă răspunzând de aplicarea lor în activitatea ce o desfășoară;

t) participă la întâlniri, seminarii, conferințe, etc. în domeniul stării civile;

u) colaborează cu celelalte structuri din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș și cu alte autorități publice în domeniul specific stării civile;

v) păstrează confidențialitatea datelor de stare civilă la care are acces în activitatea profesională;

w) Îndeplinește, potrivit legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului.

(2) Pe perioada absenței titularului postului, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de persoana căreia, prin fișa postului, i-au fost delegate atribuțiile.

 

 

BIROUL FINANCIAR, INFORMATIC ȘI ADMINISTRATIV

 

Art.28.

Biroul financiar, informatic și administrativ este subordonat directorului, fiind condus de un șef birou.

 

Art.29.

Biroul financiar, informatic și administrativ îndeplinește următoarele atribuții principale:

(1) În domeniul financiar-contabil:

a) asigură efectuarea corecta și la timp a înregistrărilor contabile privind mijloacele fixe si

circulante, mijloacele bănești, fondurile proprii si alte fonduri, debitori, creditori și alte decontări, investițiile, cheltuielile bugetare și veniturile;

b) asigură întocmirea, circulația și păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor contabile;

c) efectuează toate operațiunile referitoare la reținerile din salarii și întocmește documentele pentru efectuarea controlului salariilor la Trezorerie;

d) ține evidența contabilă a veniturilor și cheltuielilor aprobate conform clasificației bugetare;

e) efectuează evidența contabilă și asigură decontarea cheltuielilor finanțate din fonduri cu destinație specială stabilite potrivit legii;

f) întocmește și transmite lunar Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș Declarația 100 –„Obligații de plată la bugetul general consolidat”;

g) asigură valorificarea inventarierii anuale a patrimoniului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, determină rezultatele inventarierii și înregistrarea acestora în

contabilitate;

h) asigură respectarea cu strictețe a prevederilor legale privind integritatea bunurilor materiale si ia toate măsurile legale pentru recuperarea pagubelor produse direcției;

i) întocmește lunar balanța de verificare pentru conturile sintetice si cele analitice si urmărește concordanța dintre acestea;

j) întocmește trimestrial și anual, bilanțul contabil și raportul explicativ la acestuia;

k) asigură prelucrarea automată a datelor conform documentelor tehnice de exploatare;

l) efectuează calculele de fundamentare a indicatorilor economici si financiari privind veniturile si cheltuielile pe baza cărora întocmește proiectul de buget anual, defalcate pe trimestre;

m) ia măsurile necesare, împreună cu celelalte structuri, ca direcția să-și desfășoare activitatea, astfel încât cheltuielile să nu depășească prevederile din buget;

n) organizează, ține evidența și raportează situațiile privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor conform clasificației bugetare;

o)  întocmește proiectul de buget și urmărește execuția bugetului în limitele aprobate, cu respectarea destinației sumelor alocate;

p). derulează procedurile legale în vederea achiziției de bunuri, servicii și lucrări;

o) îndeplinește , în condițiile legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului executiv.

 

(2) În domeniul informatic:

a) face propuneri privind necesarul de echipamente și asigură asistența de specialitate în distribuirea și redistribuirea acestora;

b) răspunde de buna funcționare a programelor de calculator elaborate sau achiziționate;

c) răspunde de buna funcționare a rețelei;

d) asigură informatizarea și conducerea computerizată a tuturor activităților pretabile pentru prelucrarea pe calculator ce revin Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

e) urmărește buna funcționare a sistemului, gestionând și supraveghind resursele materiale implicate: hardware, software și comunicații;

f) elaborează împreună cu utilizatorii lista aplicațiilor și priorităților în realizarea acestora la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, propunând proceduri interne pentru optimizarea fluxului de date, asigurarea protecției acestora și a accesului pentru optimizarea informației pe grade și paliere de informații;

g) colaborează cu specialiștii structurilor informatice interconectate la bazele de date comune ale Ministerului Administrației și Internelor, în vederea asigurării administrării datelor în conformitate cu prevederile legale;

h) elaborează și participă, împreună cu specialiștii din cadrul DEPABD și BJABDEP Mureș la programul de pregătire și instruire a personalului din cadrul serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor, pe linia actualizării bazelor de date, asigurării accesului și a respectării normelor de protecție a datelor cu caracter personal conform prevederilor legale, exploatării și întreținerii tehnicii de calcul din dotare și a utilizării programelor primite de la BJABDEP;

i) elaborează programe sau implementează programe achiziționate de la terți pentru activitățile Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

j) acordă asistență, consultanță și instruiește personalul direcției sau, după caz, propune efectuarea unor cursuri de pregătire în cadrul instituțiilor de specialitate privind operarea pe calculator, modul de utilizare a programelor instalate și de întreținere al echipamentelor de calcul;

k) îndeplinește, în condițiile legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea șefului biroului și  a directorului.

 

(3) În domeniul administrativ, protecția muncii și PSI, asigurare tehnico-materială:

a) asigură gestionarea corespunzătoare a bunurilor sau valorilor de care dispune asumându-si răspunderea disciplinară sau penală, după caz, pentru pagubele pe care le produce instituției;

b) urmărește și răspunde de buna executare a lucrărilor de întreținere, utilizare rațională și eficientă a instalațiilor aferente, a celorlalte mijloace fixe și obiecte de inventar din

patrimoniul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

c) asigură exploatarea, întreținerea și reparațiile autoturismelor din dotare, folosirea rațională a acestuia, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind consumul de carburant și piese de schimb, întocmind anual darea de seamă;

d) efectuează inventarieri periodice ale bunurilor existente în depozit, precum și inventarierea anuală a bunurilor din patrimoniul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, propune măsuri pentru casarea, declasarea sau scoaterea din evidență a bunurilor de inventar și asigură ducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate în acest sens, întocmind documentele necesare;

e) asigură încheierea contractelor pentru energie electrică, gaz metan, apă-canal, asigurări facultative și obligatorii pentru autoturisme, abonamente radio și tv, pentru diverse alte prestări de servicii și ia măsuri, pentru gospodărirea rațională a energiei electrice, combustibilului, apei și materialelor consumabile;

f) urmărește ca orice reparație pentru autoturismele din dotare să se facă cu respectarea legislației incidente. Asigură efectuarea instruirii șoferilor privind exploatarea rațională a autoturismelor, pregătirea și întrebuințarea acestora în sezonul rece. În acest sens întocmește pentru fiecare autoturism din dotare un dosar care va cuprinde toate documentele de la achiziționare, asigurare și reparații efectuate;

g) analizează și face propuneri directorului executiv privind programul de investiții, dotări și reparații la instalațiile și celelalte mijloace fixe aflate în administrarea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, urmărește realizarea lucrărilor respective și ia parte la

efectuarea recepțiilor;

h) asigură în conformitate cu normele legale în vigoare, lubrefianții, anvelopele și piesele de schimb necesare parcului auto din dotare și urmărește exploatarea corespunzătoare a

acestora, inclusiv urmărirea garanțiilor date de furnizori;

i) răspunde de respectarea prevederilor O.U.G. nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de

concesiune de servicii, aprobată prin Legea nr.337/2006, în limitele competenței;

j) organizează și asigură accesul și paza la sediul instituției;

k) asigură depozitarea, conservarea și distribuirea materialelor, echipamentelor și rechizitelor de birou;

l) asigură aplicarea normelor de apărare împotriva incendiilor, precum și a normelor de protecția muncii; desfășoară activități de prevenire și protecție în domeniul securității și sănătății în muncă, conform Legii securității și sănătății în muncă;

m) întocmește necesarul și face propuneri pentru aprovizionarea cu materiale de întreținere, piese de schimb, inventar gospodăresc și consumabile de birou;

n) răspunde de buna executare a lucrărilor de întreținere, utilizare rațională și eficientă a instalațiilor aferente, a celorlalte mijloace fixe și obiecte de inventar din patrimoniul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

o) urmărește folosirea rațională a rechizitelor, materialelor consumabile, economisirea acestora și se preocupă pentru recuperarea materialelor refolosibile ca: hârtie, fier, anvelope;

p) gestionează, păstrează și ține evidența certificatelor de stare civilă în alb și a registrelor de stare civilă în alb, răspunzând de securitatea și buna conservare a lor;

q) împreună cu șeful serviciului de stare civilă întocmește anual necesarul de certificate, registre de stare civilă și cerneală specială, pentru anul următor, pe care le comunică Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date;

r) ridică certificatele, registrele în alb de stare civilă și cerneală specială de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date; pe bază de programare și le distribuie ofițerilor de stare civilă care le solicită;

s) păstrează confidențialitatea în legătură cu faptele, informațiile sau documentele de care ia cunoștință în legătură cu atribuțiile de serviciu ce-i revin;

t) răspunde legal pentru pagubele pe care le-a cauzat în gestiune;

u) comunică în scris conducătorului instituției plusurile din gestiune de care are cunoștință, cazurile în care constată că bunurile din gestiune sunt depreciate, degradate, distruse sau sustrase;

v) organizează și asigură efectuarea curățeniei în birouri, celelalte încăperi și spații aferente imobilului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, întreținerea spațiilor verzi, a căilor de acces precum și deszăpezirea acestora;

x) îndeplinește, în condițiile legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului.

 

Art.30.

(1) Șeful biroului îndeplinește, în condițiile legii, următoarele atribuții principale:

a) coordonează activitatea biroului financiar, informatic și administrativ;

b) organizează, îndrumă și coordonează activitatea de elaborare a proiectului bugetului propriu al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

c) răspunde de organizarea și funcționarea în bune condiții a contabilității valorilor patrimoniale;

d) răspunde de întocmirea dării de seamă contabile, a bilanțului contabil și anexelor corespunzătoare;

e) răspunde, coordonează și urmărește modul de utilizare a fondurilor aprobate prin buget;

f) urmărește permanent, corelația dintre creditele aprobate prin buget și cel al plăților;

g) acordă asistență de specialitate serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor din județ în limita atribuțiilor ce-i revin;

g) urmărește întocmirea fișelor posturilor ale personalului din subordine, asigură aprobarea, completarea sau modificarea acestora;

h) coordonează și asigură colaborarea cu celelalte servicii și compartimente din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș pentru stabilirea unor programe și pentru soluționarea unor probleme de natură economică;

i) organizează și coordonează și răspunde de activitatea de achiziții publice (bunuri, servicii, lucrări) conform prevederilor legale;

j) exercită prerogativele legale de control financiar preventiv la nivelul instituției;

k) răspunde de exercitarea controlului financiar preventiv propriu asupra documentelor, în conformitate cu prevederile legale;

l) pregătește documentația necesară rectificărilor de buget;

m) elaborează statistici, sinteze, rapoarte și prognoze asigurând suportul informațional necesar pentru fundamentarea și luarea deciziilor;

n) îndeplinește, potrivit legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului.

(2) Pe perioada absenței titularului postului, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de persoana căreia i-au fost delegate atribuțiile, prin dispoziția directorului.

 

COMPARTIMENTUL JURIDIC, RESURSE UMANE ȘI RELAȚII CU PUBLICUL

 

Art. 31.

Compartiment juridic, resurse umane și relații cu publicul este subordonat directorului și îndeplinește, în condițiile legii, următoarele atribuții principale:

 

(1) În domeniul juridic-contencios:

a) asigură reprezentarea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, în fața instanțelor judecătorești, a altor organe de jurisdicție, a organelor de urmărire penală, a notarilor publici și/sau în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii, prin desemnare/delegare, împuternicire sau mandat expres;

b) asigură instrumentarea cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, urmărind:

- redactarea, semnarea și depunerea la registratura instanțelor a actelor de procedură, acțiuni, întâmpinări, cereri reconvenționale, precizări, concluzii scrise și altele asemenea, în termenele legale, potrivit calității procesuale a județului sau a autorităților, deliberativă sau executivă, ale administrației publice județene;

- pregătirea și depunerea la dosare în termen legal a materialelor probatorii (înscrisuri, expertize, etc.) și martori după caz;

- urmărirea soluțiilor pronunțate de instanțe și promovarea acolo unde este cazul a căilor de atac sau întocmirea de referate scrise, motivate pentru luarea deciziei de achiesare la aceste soluții;

- asigură comunicarea hotărârilor judecătorești structurile direcției, în scopul punerii în executare a acestora;

c) conduce evidența operativă a tuturor cauzelor aflate în curs de judecată, urmărind

asigurarea reprezentării în fața instanței;

d) acordă consultanță de specialitate, furnizând informații privind incidența normelor legale, aplicabile fiecărei situații în parte, precum și interpretarea acestora, structurile direcției la cererea scrisă a acestora, cu respectarea normelor și principiilor legale în materie; studiază în prealabil problema supusă atenției, prin prisma elementelor de fapt și de drept pendinte cauzei; redactează și furnizează în scris opinia motivată cu privire la problema sesizată;

e) îndeplinește atribuțiile delegate, precum și lucrările neplanificate, cu acordul și aprobarea directorului executiv al direcției;

f) îndrumă și sprijină structurile direcției la întocmirea proiectelor de acte administrative și/sau contracte, pe care le avizează, din punct de vedere juridic, redactând în toate situațiile puncte de vedere scrise asupra clauzelor neconforme cu legea și/sau neoportune, întocmind rapoarte de neavizare cu indicarea neconcordanței actului supus avizării cu normele legale;

g) sprijină structurile direcției pentru soluționarea divergențelor contractuale;

h) urmărește redactarea documentelor repartizate în privința fundamentării acestora, în fapt și în drept;

i) acordă informații cetățenilor, în limitele competențelor și atribuțiilor conferite de dispozițiile legale în vigoare;

j) redactează acte juridice, atestă identitatea părților, consimțământul, conținutul și data actelor încheiate;

k) verifică legalitatea actelor cu caracter juridic și administrativ, care emană de la conducerea direcției, pe care le avizează și contrasemnează, după caz;

l) în relația cu organele de conducere, precum și cu orice alte persoane din cadrul instituției, manifestă independență, punctul de vedere formulat de către consilierul juridic în legătură cu aspectul juridic al unei situații neputând fi schimbat sau modificat de către nici o altă persoană, acesta menținându-și opinia formulată inițial, indiferent de împrejurări;

m) consilierul juridic va aviza, va semna și va parafa actele cu caracter juridic, avizul pozitiv sau negativ, vizând numai aspectele strict juridice ale documentului respectiv;

n) Consilierul juridic nu se pronunță asupra aspectelor economice, tehnice sau de altă natură cuprinse în documentul avizat ori semnat de acesta;

o) avizează notele justificative elaborate în conformitate cu prevederile art.5 din HG nr.925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziție publică din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii;

p) informarea conducerii și personalului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș precum și a serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor din județ cu privire la modificările intervenite în legislație în vederea luării măsurilor de însușire și conformare în domeniul de activitate specific al acestora;

v) conduce registratura generală, primește și înregistrează corespondența formulată în scris sau trimisă prin e-mail, le distribuie conform rezoluției directorului executiv și asigură expedierea acesteia;

 

(2) În domeniul resurselor umane:

a) ține evidența declarațiilor personalului pentru determinarea deducerilor personale, la

impozitul pe salariu, stabilește și urmărește valoarea deducerilor personale pentru fiecare

angajat;

b) întocmește fișele fiscale F1 și F2 pentru calculul și evidența impozitului pe salariu sau pe venituri asimilabile salariului;

c) calculează salariile brute, concediile de odihnă și concediile medicale ale personalului

Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

d) fundamentează și elaborează organigrama și statul de funcții al instituției, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;

e) întocmește dările de seamă statistice semestriale privind structura personalului și cheltuielilor de personal;

f) întocmește și transmite la Casa Județeană de Pensii și Asigurări Sociale, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Direcția de Sănătate Publică, declarațiile lunare privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru bugetul ajutorului de șomaj, respectiv pentru bugetul de sănătate.

g) întocmește și actualizează situația funcționarilor publici, cel puțin o dată pe an, și ori de câte ori este nevoie, și asigură transmiterea datelor la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pe suport de hârtie și suport magnetic;

h) întocmește documentația și coordonează procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici și personalului contractual, anual sau ori de câte ori este nevoie și stabilește măsurile ce se impun ca efecte ale evaluării;

i) întocmește documentația necesară numirii, avansării și eliberării din funcție a funcționarilor publici și a personalului contractual din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, precum și contractele de colaborare pentru colaboratori;

j) stabilește necesarul de cheltuieli cu salariile și urmărește încadrarea în fondurile aprobate în bugetul de venituri si cheltuieli pentru Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș;

k) întocmește, completează și păstrează carnetele de muncă, executând la zi înscrierile în raport cu schimbările intervenite și în conformitate cu prevederile legale, pentru personalul din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

l) întocmește dosarele de pensionare pentru limită de vârstă, invaliditate și urmaș, după caz și le înaintează spre soluționare Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale pentru

persoanele ale căror carnete de muncă le are în evidență;

m) calculează și ține la zi evidența vechimii în muncă utilă acordării concediului de odihnă și sporului de vechime în muncă pentru persoanele ale căror carnete de muncă le are în evidență și transmite celor interesați datele necesare acordării acestor drepturi;

n) ține evidența legitimațiilor de serviciu și de control eliberate personalului direcției;

o) ține evidența documentelor din dosarele profesionale ale funcționarilor publici și din dosarele de personal ale personalului care lucrează pe bază de contract de muncă;

p) ține evidența numărului de zile de incapacitate temporară de muncă pentru fiecare angajat;

q) întocmește și supune spre aprobare programul efectuării concediilor de odihnă și urmărește derularea acestuia;

r) ține și operează registrul de evidență al salariaților; aplică actele normative privind salarizarea unitară a funcționarilor publici și a personalului contractual pentru aparatul de specialitate și instituții subordonate;

s) aplică planul de ocupare a funcțiilor publice  elaborat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, în concordanță cu nevoile instituției;

ș) întocmește, completează și ține evidența dosarelor personale pentru funcționarii publici, dosarelor personale pentru personalul contractual;

t) comunică conducătorilor de compartimente din instituție până la 31 decembrie a fiecărui an, criteriile de performanță stabilite de A.N.F.P. pe baza cărora se face evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici și coordonează acțiunea de evaluare anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici și a personalului contractual, în raport cu obiectivele realizate, monitorizând procesul de evaluare;

ț) administrează baza de date cuprinzând evidența funcțiilor publice și datele personale ale funcționarilor publici și colaborează cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici în realizarea acestor atribuții;

u) elaborează programul privind pregătirea profesională a funcționarilor publici și urmărește implementarea acestor programe;

v)            elaborează regulamentul de organizare și funcționare al aparatului propriu în colaborare cu directorii executivi ai direcțiilor de specialitate și responsabilii compartimentelor de specialitate;

w)           urmărește actualizarea fișelor posturilor  cu atribuții și responsabilități noi, desprinse din actele normative în vigoare;

x)            asigură programarea și reprogramarea anuală a concediilor de odihnă și urmărește efectuarea acestora în cursul anului, ține evidența concediilor suplimentare și a concediilor de studii pentru angajații autorității, ține evidența concediilor fără salariu, a absențelor nemotivate și a sancțiunilor în vederea completării în carnetul de muncă și în registrul de evidență al salariaților ;

y)            pregătește documentele pentru angajare, transfer, redistribuire, încetare și suspendare a raporturilor de serviciu, desfacere a contractului de muncă și le supune aprobării ordonatorului terțiar de credite;

z)            îndeplinește, în condițiile legii, și alte atribuții și sarcini primite din partea directorului.

 

(3) În domeniul relației cu publicul și mass-media:

a) urmărește și analizează modul de soluționare și respectare a termenelor legale de rezolvare al petițiilor adresate Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, privind aspecte ce fac obiectul activității acesteia;

b) analiza, evaluarea și planificarea comunicării în problemele privind Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

c) strângerea, prelucrarea și analiza informațiilor, de orice fel, privind problemele Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș și difuzarea lor, după caz, în condiții de transparență, cu respectarea prevederilor legale;

d) contribuie, în colaborare cu serviciile județene de evidență a persoanelor, stare civilă și conducerea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, la fluidizarea schimbului de informații între Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor și cetățeni;

e) colaborează cu conducerea direcției și structurile Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș pentru obținerea de informații de interes public, care să fie mediatizate prin presă și radio, tv, e-mail, afișaj, etc., în condiții de totală transparență administrativă;

f) redactează și asigură transmiterea comunicatelor și a informațiilor de presă în topuri informative către agențiile de presă, ziare, reviste, televiziuni, radio, prin fax sau e-mail;

g) gestionează crizele și conflictele de comunicare care pot afecta încrederea cetățenilor în activitatea desfășurată de Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș;

h) organizează conferințe de presă, pentru ca reprezentanții conducerii Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș să poată reflecta, printr-un dialog transparent, necenzurat și onest, activitatea depusă în slujba cetățenilor;

i) planificarea comunicării, analiza și evaluarea activităților compartimentului, a rezultatelor, în scopul îmbunătățirii calității muncii;

j) redactarea, prin operare pe computer, a tuturor actelor și documentelor care se referă la activitatea proprie;

k) împreună cu compartimentul de informatică participă la constituirea și actualizarea informațiilor pe site-ul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

l) organizează și desfășoară activitățile de informare a publicului cu privire la activitatea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș;

m) asigură informarea presei cu privire la situațiile solicitate, în concordanță cu prevederile legale;

n) pune la dispoziția publicului informațiile de interes public care se difuzează din oficiu sau la cerere, conform Legii nr.544/2001;

o) organizează activitatea privind relațiile cu publicul;

p) elaborează și actualizează permanent buletinul informativ privind Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș;

q) întocmește raportul periodic de activitate care se pune la dispoziția celor interesați, din oficiu;

r) întocmește și asigură transmiterea în termenul legal a răspunsurilor la cererile cetățenilor;

s) organizează desfășurarea activității de audiență cu publicul a directorului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, asigurând înscrierea acestora la audiență.

 

 

 

 

CAPITOLUL VI
DISPOZIȚII FINALE

 

Art.32.

(1)Toți salariații Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș sunt obligați să cunoască, să respecte și să aplice prevederile prezentului regulament. În acest scop, Compartimentul juridic, resurse umane și relații publice va asigura transmiterea regulamentului structurilor subordonate, iar șefii serviciilor/biroului îl vor aduce la cunoștința salariaților din compartimentele pe care le conduc, .

(2) Prezentul regulament va fi însușit de către fiecare salariat, sub luare de semnătură.

(3) Tabelele nominale întocmite urmare aducerii la cunoștință a prevederilor prezentului regulament se vor preda la Compartimentul juridic, resurse umane și relații publice.

 

Art.33.

Modificarea și completarea prezentului regulament se va face de fiecare dată când din actele normative ulterioare vor  rezulta atribuții și sarcini care nu au fost prevăzute la data întocmirii acestuia.

 

Art.34.

Urmare aplicării prezentului regulament, șefii structurilor Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș vor actualiza fișa fiecărui post,  din care un exemplar se va înmâna persoanei care ocupă postul, al doilea exemplar se păstrează de șeful compartimentului de specialitate, iar al treilea exemplar se va depune la Compartimentul juridic, resurse umane și relații publice.

 

Art.35. Neîndeplinirea în condiții corespunzătoare și la termenele stabilite a obligațiilor prevăzute în prezentul regulament de către salariați, se sancționează după caz, disciplinar, administrativ, material sau penal.

 

 

 
 
 
DIRECTOR,
CODRUȚA SAVA