stema_judROMÂNIA

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

 

                                                                                                                                               PROIECT

 

 

 

HOTĂRÂREA NR. _____

din_________________
      privind aprobarea modificării Actului constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, conform H.G. nr.855/2008

           

 

 

            Consiliul Județean Mureș,

            Văzând Expunerea de motive nr.15880/24.10.2008 a Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte privind  necesitatea modificării Actului Constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, precum și avizele comisiilor de specialitate,

            Având în vedere prevederile art.3 din H.G. nr.855/2008 privind aprobarea actului constitutiv – cadru și a statutului –cadru al asociațiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilități publice,

            Ținând seama de prevederile art.11, art.91 alin.1 lit.e) și alin.6 lit c) și art.97 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată cu completările și modificările ulterioare,

 

Hotărăște:

 

            Art.1. Se aprobă modificarea Actului constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, conform anexelor 1 și 2 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

            Art.2. Se mandatează d-na Lokodi Edita Emöke, președintele Consiliului Județean Mureș, pentru a vota în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, în sensul art.1 și pentru a semna Actul constitutiv și Statutul  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, cuprinzând modificările aduse prin prezenta hotărâre.

            Art.3. Se aprobă cotizația pe anul 2008, a județului Mureș, în valoare de 50.000 lei.

            Art.4. De ducerea  la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri  răspund: Direcția Dezvoltare Regională și Integrare Europeană, Direcția Economică și Direcția Juridică și Administrație Publică din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean Mureș.

             

 

 

    PREȘEDINTE                                                    Avizat pentru legalitate

                        Lokodi Edita Emoke                                                       SECRETAR

                                                                                                         Aurelian Paul Cosma

 

 

                 

 

 

 

 

                 ROMÂNIA                                                                          Văzut

              JUDEȚUL MUREȘ                                                                      PREȘEDINTE

          CONSILIUL JUDEȚEAN                                                    Lokodi Edita Emoke    

    Direcția Dezvoltare Regională,

          Implementare Proiecte

           Nr. 15880/24.10.2008

 

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Actului constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, conform HG nr.855/2008

 

 

 

Prin Hotărârea Guvernului nr.855 din 13 august 2008, s-a aprobat actul constitutiv și statutul-cadru al asociațiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect  de activitate serviciile de utilități publice ce se vor constitui în vederea delegării gestiunii serviciului către un operator regional prin atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ, s-a constituit în data de 7 aprilie 2008, în vederea promovării și realizării în comun a investițiilor în infrastructura aferentă serviciilor de apă-canalizare. Aceasta funcționează în baza prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001 republicată, ale Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, ale Legii serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 și ale Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.  

Fiind constituită înainte de apariția hotărârii de guvern sus –menționate, se impune ca Asociația să își modifice actul constitutiv și statutul în conformitate cu actul constitutiv-cadru și statutul-cadru aplicabile, aprobate prin HG 855/2008, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acesteia. Deosebirile între actul constitutiv și statutul-cadru reglementate de hotărâre și cele în baza căruia funcționează ADI AQUA INVEST MURES sunt destul de multe. Pentru operarea acestor modificări este necesară emiterea unei hotărâri din partea fiecărei unități teritorial-administrative membră a asociației.  

Modificările se referă în principal la: atribuțiile Adunării Generale a Asociației; atribuțiile AGA cu privire la exercitarea mandatului acordat de asociați, legate de  servicii;  atribuțiile AGA cu privire la exercitarea drepturilor speciale acordate Asociației prin Actul Constitutiv al Operatorului; adoptarea hotărârilor Adunării Generale a Asociației, prin introducerea noțiunii de „asociați implicați”. Pentru respectarea prevederilor HG nr.855/2008, s-au refăcut actele constitutive, conform anexelor 1 și 2 la prezentul proiect de hotărâre.

Deosebirile dintre cele două forme ale statutului, se prezintă mai detaliat în anexa la expunerea de motive.

           

 

            În ceea ce privește contribuțiile la bugetul Asociației, menționăm că stabilirea cotizației pentru fiecare unitate administrativ-teritorială membră a asociației, se face în funcție de numărul de locuitori. Cu ocazia întâlnirii de lucru din data de 26 august a.c. dintre reprezentanții Consiliului Județean, ai Consiliului Local Tîrgu Mureș și ai Asociației, s-a decis să se propună consiliului județean, aprobarea unei cotizații la asociație, pe anul 2008, în valoare  de 50.000 lei.

Ținând seama de cele expuse mai sus, supunem spre aprobare modificarea în conformitate cu H.G.  nr.855/2008 a Actului constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA INVEST MUREȘ și plata de către Consiliul Județean a cotizației anuale de 50.000 Lei.

 

 

 

               DIRECTOR EXECUTIV                                                             ȘEF SERVICIU

                       Bățaga Valer                                                                  Călin Suciu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                  ANEXA

                                                                             la Expunerea de Motive nr. 15880/24.10.2008

 

 

PRINCIPALELE MODIFICĂRI CUPRINSE ÎN NOUL STATUT

 

            1. Scopul și obiectivele asociației în forma modificată și care este conformă cu Statutul-cadru sunt mai bine reglementate.

            Astfel, se face referire și la procesul de reglementare, înființarea, organizarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestiunea în comun  a serviciului de alimentare cu apă.

            Cu privire la obiectivele asociației, acestea sunt structurate mai bine și sunt completate cu atribuții și drepturi a căror exercitare asociații o transmit asociației (alin (2) al art.5).

            2. Încetarea calității de asociat este reglementată mai amănunțit și se prevăd în plus următoarele:

- dacă un asociat nu aprobă contractul de delegare a gestiunii serviciului sau se retrage unilateral din contractul de delegare, după semnarea acestuia, acest asociat va fi exclus din asociație.

- este asimilat refuzului de a delega gestiunea serviciului  și neadoptarea, în două ședințe consecutive ale autorității deliberatoare a respectivului asociat, a hotărârii de aprobare a delegării gestiunii serviciului către operatorul regional din alte motive decât un vot negativ.

            3. Cu privire la reprezentanții autorităților locale în Adunarea Generală a Asociației, Statutul-cadru recomandă ca aceștia să fie primarii –pentru municipii, orașe și comune, respectiv președintele Consiliului județean – pentru județ.

            4. Atribuțiile Adunării Generale au suferit mai multe modificări și ele sunt prezentate în tabelul sinoptic anexat.

            Reglementarea atribuțiilor  AGA din noul statut este structurată pe trei grupe. Una se referă la activitatea proprie, alta la atribuții în exercitarea mandatului dat de asociați și ca o noutate, sunt detaliate drepturile speciale de informare și de control asupra operatorului.

            Prevederile privind exercitarea mandatului dat de asociați în actualul Statut sunt grupate pe:

            - Operator

            - Contractul de delegare

            - Master planul pentru servicii

            - Politica de tarife

 

            Conform Statutului-cadru în noua formă a statutului reglementările sunt structurate pe:

            - Operator

            - Strategia de dezvoltare

            - Politica tarifară

            - Contractul de delegare

            5. Cu privire la votarea hotărârilor, este introdusă noțiunea de asociați implicați (art.20 alin. (2), potrivit căruia „pentru luarea hotărârilor care privesc numai pe anumiți asociați, respectiv în competența cărora este organizat și funcționează Serviciul (operatorul  n.n.) la data  ședinței  adunării generale, asociații beneficiari ai investițiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investițiilor) precum și asociații deserviți de bunurile rezultate în urma investițiilor, denumiți în prezentul statul, asociați implicați, au dreptul de a participa și de a vota în cadrul ședinței adunării generale  doar reprezentanții acestora”.

            6. Cu privire la quorum și la votarea hotărârilor, se păstrează regulile din actualul statut. În ce privește necesitatea votului favorabil al reprezentantului județului pentru luarea acestor hotărâri, ea se menține doar pentru hotărârile privind aprobarea strategiei de dezvoltare, a programelor de reabilitare, înființarea de noi sisteme precum și a programului de protecție a mediului.

            7. Este reglementată problema înlocuirii reprezentantului care nu poate participa la o ședință a A.G.A., în sensul că acesta va fi înlocuit de un alt reprezentant al unității administrativ-teritoriale, împuternicit în acest scop.

8.  În noua formă se reglementează mai în detaliu atribuțiile Consiliului Director, care sunt structurate pe două grupe, din care una privește activitatea proprie a Asociației și alta exercitarea mandatului acordat de asociați.

9. Cu privire la Controlul Financiar al Asociației, se propune ca pentru anul 2008, conform actualului Statut, acesta să fie exercitat de un singur cenzor ales în ședința AGA din 7 aprilie 2008. Dl. Ioan Sebastian Olar.

Controlul financiar în continuare se va exercita de o comisie de cenzori, formată din 3 membri, care se va alege până la sfârșitul anului 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CCF24102008_00005

CCF24102008_00006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CCF24102008_00007

 

 

 

 

 

CCF24102008_00008

 

 

 

 

 

 

 

CCF24102008_00009