ROMÂNIA

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Compartimentul Patrimoniu și

Servicii Publice

Nr.3573/31.03.2005

 

R A P O R T

privind modul de gestiune al bunurilor din domeniul public al județului

 

 

          Domeniul public al județului Mureș, a fost inventariat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia și a fost atestat prin H.G. nr. 964/2002.

          În prezent, domeniul public al județului este format din următoarele categorii de bunuri:

-         drumuri județene, poduri și podețe;

-         sisteme de alimentare cu apă care deservesc două sau mai multe localități ale județului;

-         imobile în care își desfășoară activitatea instituțiile de cultur㠖 Biblioteca Județeană, Filarmonica, Muzeul Județean cu secțiile sale, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, Revistele literare VATRA și LATO, Ansamblul artistic MUREȘUL, clădirile și terenurile aferente celor 3 spitale de interes județean, Centrele de zi, Casele de tip familial și Centrele de plasament aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mureș, școlile de învățământ special, Centrul Militar Județean, Serviciul de Protecție Civilă, infrastructura RA “Aeroportul Tg.Mureș”.

Administrarea drumurilor județene se realizează de către Consiliul Județean în timp ce sistemele de alimentare cu apă din mediul rural au fost concesionate societății SC SURM SA, cu excepția sistemului Sovata-Trei Sate aflat în perioada de garanție și concesionat SC Servicii Tehnice Comunale Sovata SA. 

          În ceea ce privește imobilele din domeniul public județean, administrarea a fost transmisă instituțiilor de sub autoritatea Consiliului Județean, care își desfășoară activitatea în respectivele spații.

          Astfel, instituțiile de cultură funcționează în următoarele clădiri:

          - Palatul Culturii – sediu al Filarmonicii, Bibliotecii Județene, Muzeului Județean- secția artă și istorie. Administrarea acestui edificiu – monument se realizează printr-o instituție înființată în acest scop și anume “Administrația Palatului Culturii”.

          Verificând în teren modul de utilizare a spațiilor și necesitățile reale pentru instituțiile ce funcționează în Palat, s-au constatat următoarele:

          Pentru Muzeul Județean cu secțiile istorie și artă, spațiile sunt insuficiente. Astfel, dacă în ceea ce privește locul de expunere, acesta este optim pentru atragerea vizitatorilor (centrul orașului), referitor la suprafață, aceasta este relativ redusă, motiv pentru care la secția artă nu se poate organiza decât o singură expoziție tematică anuală, numeroase tablouri de valoare rămânând în depozite (Grigorescu, Luchian, Tonitza).

          Depozitul de obiecte muzeale istorice se află împreună cu sala de expoziții-secția istorie, la subsolul clădirii, condițiile de păstrare fiind corespunzătoare, dar spațiul devenind insuficient pentru depozitarea obiectelor în continuă creștere, ca urmare a achizițiilor efectuate.

Biblioteca Județeană nu are spații suficiente pentru depozitarea periodicelor mai vechi.

Pentru îmbunătățirea stării fizice a clădirii s-au alocat în anul 2004 prin bugetul Consiliului Județean, suma de 1,67 mild.lei către Administrația Palatului Culturii pentru reparații la fațada exterioară și 1,375 mild.lei pentru reparații interioare sumă repartizată la Biblioteca Județeană.

În ceea ce privește lucrările de modernizare ale Palatului, s-au alocat la investiții 6,2 mild.lei pentru execuție instalație de climatizare și elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru modernizarea instalației electrice.

În anul 2005, prin Adm.Palatului Culturii se intenționează finalizarea lucrărilor la instalația de climatizare, în trim.II, prin alocarea a 2,8 mild.lei, rămânând pentru viitor proiectul de dotare cu centrala termică proprie și execuția instalației electrice. La reparații s-au alocat Adm.Palatului Culturii 3,250 mild.lei cu următoarea destinație:

-         890 mil.lei pentru remanejarea sălilor Uniunii Artiștilor Plastici (UAP);

-         1,5 mild.lei pentru renovare fațadă (partea din spate a clădirii) ;

-         500 mil.lei restaurare vitralii;

-         360 mil.lei ignifugare șarpantă.

Tot la reparații s-au alocat Bibliotecii Județene 1,5 mild.lei pentru lucrări la sala de lectură , casa scării, secția împrumut. Sume pentru reparații au fost repartizate în cursul anului 2004 și 2005 și Muzeului Județean.

          Având în vedere scopul pentru care a fost înființată în această clădire “Administrația Palatului Culturii” (întreținerea Palatului Culturii, efectuarea reparațiilor curente și capitale precum și realizarea investițiilor), pentru o mai bună gestionare a fondurilor precum și pentru organizarea unitară a licitațiilor și urmărirea eficientă a execuției lucrărilor, propunem ca sumele destinate în acest scop să fie repartizate numai Administrației Palatului Culturii.

          În imobilele din Piața Trandafirilor nr.11 și str.Horea nr.24 își desfășoară activitatea tot Muzeul Județean -  secția de etnografie, respectiv științe naturale.

          Clădirea secției etnografie este într-o stare foarte precară, atât în curtea interioară cât și în birouri și săli de expoziții. La parter predomină igrasia, astfel încât deși este o clădire monument și sălile de expoziție prezintă exponate de valoare, aspectul jalnic îndepărtează vizitatorii. 

          De asemenea, spațiile de depozitare a obiectelor achiziționate sunt insuficiente, acest fapt conducând în multe cazuri la aglomerări și depozitarea necorespunzătoare a obiectelor (obiecte muzeale servind ca suport de depozitare pentru alte obiecte mai mici).

          Pentru remedierea situației la Muzeul de Etnografie s-a depus în Olanda un proiect cu solicitare de fonduri nerambursabile, pentru care s-a primit un răspuns negativ.

          În aceste condiții, se propune ca măsură de urgență alocarea unor fonduri bugetare pentru acoperirea curții interioare cu învelitoare din sticlă sau policarbonat, stopându-se în acest fel extinderea igrasiei și degradarea fațadei precum și utilizarea spațiului creat suplimentar pentru expoziții. 

          Spațiile de la parterul blocurilor (Aleea Carpați nr.51, Bd.1848 nr.37, Brașovului nr.1) au destinația de secții ale Bibliotecii Județene și au fost preluate din administrarea SC Locativ SA în domeniul public județean și administrarea Bibliotecii Județene, în anul 2003.

          Toate secțiile necesită lucrări de reparații, astfel secția din Aleea Carpați nr.51 are nevoie de refacerea hidroizolației și reparația tavanului ca urmare a infiltrațiilor de apă ce ar putea afecta în viitor instalația electrică.   

          De asemenea, geamurile nu sunt etanșe.

          - La secția din Bd.1848 trebuie refăcută fațada exterioară. De asemenea, lipsește firma instituției.

Imobilele în care funcționează învățământul special de stat au intrat în domeniul public județean, în baza OUG nr. 206/2000 și sunt date în administrare celor 3 școli speciale din județ (Școala specială nr.1 și 2 Tg.Mureș și Școala de Arte și Meserii Reghin).

          Ca urmare a aplicării strategiei naționale în domeniul drepturilor copilului a fost desființat Centrul de Plasament nr.3 eliberându-se astfel imobilul Corp B “școală cu internat” situat în Tg.Mureș, str.Mărăști nr.8, transmițându-se dreptul de administrare de la Școala Specială nr.2 la Muzeul Județean, în vederea rezolvării lipsei acute de spații cu care se confruntă activitatea instituției.

          Clădirea necesită refacerea instalației electrice, sanitare, hidroizolației, amenajări interioare. În prima etapă, în imobil va fi mutat personalul administrativ și atelierele de restaurare – conservare din str.Bolyai care funcționează în spații închiriate.

          Ulterior, după expirarea contractului de închiriere încheiat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, în spațiile eliberate  vor fi transferate depozitele și birourile din Palatul Culturii, realizându-se astfel obiectivul de creștere a spațiului expozițional.  

          - Clădirea “Apollo”din Piața Trandafirilor – sediu al Școlii Populare de Artă și Meserii, inventariată inițial eronat în domeniul public al municipiului Tg.Mureș, a fost cuprinsă în domeniul public județean conform Legii nr.213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, în 2004 prin H.C.J. nr.12 din 26 aug.

          Pentru acest imobil, Consiliul Județean se află în litigiu cu Primăria Tg.Mureș, litigiu câștigat la prima instanță.

          În prezent, instituția plătește chirie la  SC Locativ SA, urmând ca la obținerea unei sentințe definitive favorabile, să se suprime plata chiriei iar Școala să primească prin hotărâre de Consiliu Județean dreptul de administrare al clădirii.  

          În imobilul din str.1 Decembrie nr.33 funcționează birourile administrative ale Ansamblului Artistic “Mureșul”.

          Clădirea necesită reparații exterioare, consolidare porțiune gard beton, reparații acoperiș.

          În interior, deși s-au efectuat unele amenajări, spațiile sunt mici, aglomerate (ex.birou contabilitate) și lipsite de căldură (o sobă de teracotă încălzește două încăperi).

          În exterior, clădirea nu este împrejmuită, motiv pentru care se propune delimitarea, cu ajutorul specialiștilor tehnici, a suprafeței de 453 mp aferentă și alocarea sumelor în acest scop.

          Activitatea artistică a instituției, respectiv repetițiile au loc în Bd.22 Decembrie 1989 la parterul unui bloc, în spațiul fostului Club TCM Mureș, spațiu pentru care se plătește chirie și care se află în proprietatea SC Seracom SA Mureș, societate cu acționar majoritar statul.

          Consiliul Județean Mureș a făcut până în  prezent numeroase demersuri la APAPS Brașov și București iar după desființarea acestora la AVAS București pentru ca acest spațiu să treacă în domeniul public județean,  dar  nu s-a primit până în prezent nici un răspuns.

          Dacă acest spațiu nu aparține județului, situația instituției rămâne într-un provizorat permanent, neputându-se efectua investițiile specifice și existând pericolul iminent de evacuare la privatizarea societății comerciale.

          În imobilul din Tg.Mureș, str.Tușnad nr.5, după mutarea Camerei de Comerț, Consiliul Județean a repartizat spațiul pentru revistele de cultură VATRA și LATO. Din bugetul Consiliului Județean s-au alocat sume pentru amenajarea și asigurarea condițiilor optime de funcționare a fiecărei instituții, clădirea a primit destinația de Casă a Presei și pentru spațiile libere a fost organizată licitație, la care au participat diferite ziare locale. În prezent toate spațiile sunt licitate și ocupate, percepându-se chirie asupra lor. 

          Întrucât spațiul atribuit ROMPRES-ului comunică cu spațiul atribuit Curierului Național, neavând intrare separată, corespondentul agenției de presă își desfășoară activitatea într-o cameră din Palatul Administrativ.

          Pentru remedierea situației și degajarea Palatului Administrativ, imobil în care sunt necesare spații suplimentare pentru activitatea personalului executiv al Consiliului  Județean, se propune alocarea unor fonduri pentru crearea unui spațiu funcțional pentru ROMPRES, în str.Tușnad nr.5.

Centrul Militar Județean, serviciu public fără personalitate juridică, funcționează în clădirea din str.M.Eminescu nr.29 și clădirea din str.Avram Iancu nr.2 (în Cetatea Medievală). 

Pentru cele 2 clădiri s-au alocat în anul 2004 suma de 786 mil.lei executându-se repararea hidroizolației și refacerea instalației electrice la sediul din str.Eminescu nr.29. În cadrul aceleași sume, la Centrul de recrutare-încorporare al imobilului din Cetatea Medievală, clădire care până în anul 2004 se afla într-o stare deplorabilă, s-a refăcut instalația sanitară, s-au executat lucrări de zugrăveli, igienizare, ridicându-se condițiile de muncă ale medicilor și de primire ale tinerilor la standardele decenței.

          Inspectoratul  de protecție civilă este de asemenea un serviciu public fără personalitate juridică, care funcționează în imobilele din str.Köteles Samuel nr.33, administrat direct de Consiliul Județean. În anul 2004 s-au alocatv 510  mil.lei pentru pavarea curții și reparații la corp clădire C3.

          Rămâne într-o situație critică clădirea veche, unde la demisolul în care sunt cazați soldații, există pericolul de prăbușire a tavanului.

Se impune consolidarea tavanului și refacerea instalației electrice.

          Imobilul din str.Trandafirilor nr.39, a primit destinația de “locuințe de serviciu”, alocându-se fonduri pentru compartimentări și amenajări minime.

          În prezent, clădirea necesită unele reparații exterioare la fațadă și acoperiș.

 

          În domeniul public județean mai figurează imobilele în care-și desfășoară activitatea centrele de plasament, Centrele de zi și Casele de tip familial, imobile situate atât în Tg.Mureș cât și în alte localități ale județului și administrate în prezent de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș.

          Prin aplicarea strategiei naționale în domeniul protecției drepturilor copilului, vor fi desființate centrele de plasament, copiii urmând a fi mutați în Case de tip familial, unele imobile fiind deja eliberate.

          Astfel, în clădirile în care a funcționat Leagănul de copii din Tg.Mureș, str.Trebely nr.3 și 7, s-a mutat sediul noii Direcții Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mureș. Din bugetul Consiliului Județean s-au alocat fonduri pentru amenajarea spațiilor.

          În domeniul public județean sunt cuprinse și 100 imobile a 3 spitale de interes județean (Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg.Mureș, Spitalul “Gh.Marinescu” Târnăveni, Preventoriul TBC Gornești) preluate din domeniul privat al statului în baza H.G. nr.867/2002.

          Prin H.C.J. nr.34/2003, clădirile au fost date în administrarea spitalelor respective, acestea urmând să răspundă de întreținerea și gestionarea acestora în scopuri medicale.

          Nu au fost date în administrare, imobilele din rețeaua sanitară care la momentul încheierii Protocolului erau goale, lipsite de activitate, urmând ca pentru acestea să fie identificată o destinație și anume Creșa Boziaș și fosta Policlinică nr.2 din Târnăveni precum și imobilul din str.Parângului nr.23 Tg.Mureș (fosta creșă) și cabana week-end (neutilizată) a Spitalului Clinic Județean.  

          Ulterior, prin aplicarea măsurilor de reformă sanitară s-a eliberat și Clinica Fizioterapie II din Tg.Mureș, str.Parcul Sportivilor nr.2, ce a fost dată la solicitare în administrarea Societății Române de Televiziune, pentru înființarea unui post teritorial (H.C.J. nr.35/7 oct.2004).

          În  ceea ce privește Creșa Boziaș și Fosta Policlinică nr.2 din Târnăveni, nu li s-a găsit încă o destinație.

          Referitor la imobilul din str.Parângului n r.23 din Tg.Mureș (fosta creșă), în care s-a intenționat inițial mutarea Direcției Județene de Asistență Socială, planul nu a mai fost aplicat, Primăria Tg.Mureș intrând și ocupând abuziv imobilul fără acordul Consiliului Județean, imobil în care în prezent funcționează o grădiniță.

          Se propune ca în acest caz, Consiliul Județean să acționeze în instanță Primăria Tg.Mureș.

          Cabana week-end a Spitalului Județean a fost dată în folosință gratuită la solicitare, Sindicatului “Sanitas”.

          În patrimoniul județului mai figurează cabana week-end a Consiliului Județean, care se află într-o stare deplorabilă, fără utilizare la ora  actuală, amenințată de a fi demolată (somații ale Primăriei Tg.Mureș).

          Se propune deplasarea unor specialiști de la Serviciile Tehnic și Urbanism ale Consiliului Județean în vederea evaluării posibilităților de refacere și modernizare a cabanei, pentru a servi ca loc de agrement pentru salariați și a reprezenta în mod corespunzător instituția.

          Din imobilele din structura Spitalului Clinic Județean au mai făcut parte încă 2 foste creșe care s-au preluat în domeniul public județean și anume:

-         Fosta Creșă din str.Moldovei și

-         Fosta Creșă din Aleea Carpați.

În clădirea din str.Moldovei funcționează în prezent Institutul Est European pentru   Sănătatea Reproducerii și Centrul de Combatere a Violenței Domestice, înființat în baza legii și la care participă în  Protocolul de parteneriat și Consiliul Județean. De asemenea, este în derulare proiectul de înființare a adăpostului pentru victimele violenței domestice, proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mureș în colaborare cu Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

          În clădirea din str.Aleea Carpați funcționează Biblioteca Tehnică a Spitalului Clinic Județean, Societatea Națională de recuperare și tehnologie ortopedică Romhandicap – punct de lucru Tg.Mureș, cu contract de închiriere încheiat cu Spitalul Clinic Județean (4 încăperi la parter) și actuala Policlinică Sportivă (la etaj).

          S-a constatat că nici una din cele 2 creșe nu are împrejmuire proprie și având în vedere că în vecinătatea lor funcționează câte o grădiniță, ținând cont de politica expansionistă a Primăriei Tg.Mureș, care a amplasat deja niște leagăne pe terenul aferent clădirii din str. Moldovei, se propune delimitarea cu ajutorul specialiștilor tehnici, a suprafețelor aferente fostelor creșe și împrejmuirea urgentă a acestora.

         

          Având în vedere cele prezentate mai sus, se desprind următoarele concluzii:

          - În gestionarea patrimoniului se impune ca principală linie strategică asigurarea condițiilor optime de muncă pentru toate instituțiile de interes județean, crearea funcțiunilor specifice, aspecte care pot fi realizate numai prin eliminarea situațiilor de funcționare în spații improprii și închiriate.

Acest obiectiv a fost în mare parte îndeplinit prin ocuparea spațiilor ce s-au eliberat la Centrele de Plasament, în procesul de reformă a protecției drepturilor copilului.

          Astfel, s-a rezolvat problema sediului pentru actuala Direcție Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului.

          De asemenea, s-a rezolvat parțial situația Muzeului Județean - problema bibliotecii, a atelierelor de restaurare-conservare din str.Bolyai, a unei părți din activitatea administrativă, rămânând de soluționat mutarea depozitelor și a birourilor din Palatul Culturii, în vederea măririi spațiului expozițional.

          În situația obținerii unei sentințe definitive favorabile, cu privire la imobilul “Apollo”, se va rezolva și situația Școlii Populare de Artă și Meserii.

          - Se impune de urgență, efectuarea demersurilor de evidențiere la Cartea Funciară (prin Direcția Urbanism) a imobilelor ce aparțin domeniului public județean;

          - Deplasarea specialiștilor din cadrul Serviciului Tehnic pentru a evalua starea clădirilor și alocarea sumelor pentru situațiile urgente;

- Referitor la Palatul Administrativ, sediu al Prefecturii și al Consiliului Județean, clădirea a fost declarată de interes național, administrarea fiind acordată exclusiv Prefecturii, situație în care Consiliul Județean nu mai poate angaja cheltuieli de reparații-investiții.

Având în vedere că până în prezent în bugetul Prefecturii nu au fost alocate  sume în acest sens, propunem ca pentru întreținerea corespunzătoare în viitor a clădirii, să se inițieze demersurile necesare pentru promovarea unei hotărâri de Guvern privind trecerea acesteia în domeniul public județean și în  administrarea Consiliului Județean, soluție permisă de lege și care se regăsește și în alte județe.

         

 

 

 

 

                   DIRECTOR,                                               VĂZUT

                   Bartha Iosif                                        VICEPREȘEDINTE

                                                                                      Groza Emil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redactat: Monica Dohotariu

                 Silvia Moldovan

Tehnoredactat: Rodica Mureșan